Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  4:21: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, γνωστοποίησε μέσω μιας ανάρτησης στα προσωπικά του social media ότι υπέγραψε το ψήφισμα Μαρίας Καρυστιανού για το έγκλημα στα Τέμπη. 

Ο Κασσελάκης τόνισε ότι πλέον οι πολιτικοί σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταργηθεί άμεσα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

«Πριν από έναν χρόνο ζήσαμε το κρατικό έγκλημα των Τεμπών. Έχω υποσχεθεί στις οικογένειες των θυμάτων ότι θα είμαι πάντοτε στο πλευρό τους. Πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα, οι πολιτικοί να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή είναι να υπογράψω το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού και να υποσχεθώ ότι εμείς, η Προοδευτική παράταξη, όταν αναλάβουμε τις ευθύνες της χώρας, θα καταργήσουμε άμεσα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι διακρίσεις πολιτών-τζακιών τέλος!» έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

pronews.gr

Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα ως Στέφανος Κασσελάκης με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με επίκεντρο τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τις εργασιακές ομάδες.
Προτεραιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση των πολιτικών που θα κατατεθούν ως η εναλλακτική προοδευτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα ξεκινά και μια επιχείρηση ανασύνταξης δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωκάλπης και αναμένεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές και στο εσωκομματικό πεδίο.

Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται ότι θα υπάρξει αλλαγή σε θέσεις των γραμματέων. Αναμένεται επανασυγκρότηση και επανεργοποίηση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, στο οποίο θα συμμετέχουν πρόεδρος, γραμματείς, εκπρόσωπος Τύπου, γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Επιπλέον εξετάζεται η ημερομηνία Κεντρικής Επιτροπής μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο Στέφανος Κασελάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις σήμερα το πρωί, αρχικά με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ, φέρνοντας στο επίκεντρο και αυτό θα κάνει και σε όλο το επόμενο διάστημα τα θέματα σε σειρά προτεραιότητας που απασχολούν την κοινωνία, αλλά και εργασιακές και κοινωνικές ομάδες.

Κασσελάκης: Δεν ξεχνάμε το έγκλημα των Τεμπών – Δεν αμελούμε τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου για απονομή δικαιοσύνης

Στο επίκεντρο σήμερα των αναφορών του κου Κασελάκη «το έγκλημα των Τεμπών» όπως το χαρακτήρισε και δήλωσε: «Δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να το ξεχάσει, ούτε να αμελήσει τις ευθύνες που έχει ο πολιτικός κόσμος για την απονομή δικαιοσύνης».

Στις συναντήσεις που είχε και με την ΑΔΕΔΥ και με την ΠΟΕ, – ΟΤΑ, στήριξε τα αιτήματα των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αύριο έχουμε την απεργία της ΑΔΕΔΥ, την οποία την στηρίζουμε και την επέτειο του εγκλήματος των Τεμπών.
Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το μεγάλο αυτό έγκλημα και να αμελήσουμε τις ευθύνες που έχει ο πολιτικός κόσμος απέναντι στην απονομή της δικαιοσύνης που είναι αναγκαία για τις ψυχές που χάθηκαν και όλες τις ψυχές που τραυματίστηκαν.
Στηρίζουμε την οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο κατά 10% και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, όπως είναι και στον ιδιωτικό τομέα και είμαστε στη διάθεσή σας να προωθήσουμε τα ζητήματα σας κοινοβουλευτικά, όπως μπορούμε. Θεωρούμε ότι είναι από δίκαια έως αυτονόητα αυτά τα οποία ζητάτε
».

sinidisi.gr

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες ενάντια στην αποστολή της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πιο αναλυτικά:

Η Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας του Κ.Κ.Ε., καταγγέλλει την πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της χώρας σε μια σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων, με τον απόπλου χθες βράδυ της Φρεγάτας «ΥΔΡΑ» προκειμένου να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις των Η.Π.Α., ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στο «στόμα του λύκου», στην εμπόλεμη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Κατά συνέπεια απαιτεί να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή, με κανέναν τρόπο, στις πολεμικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. (σε μια ήδη εμπόλεμη ζώνη) στους ανταγωνισμούς τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη και κέντρα, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά αντίθετα τον καθιστούν, όπως και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στόχο, αντιποίνων.

Σε ό,τι αφορά την Αιτωλοακαρνανία προηγήθηκε στις 18:00 στην Κεντρική Πλατεία της Ναυπακτίας και στις 19:00 στον Κόμβο στην είσοδο της Αμφιλοχίας, στην Κεντρική Πλατεία Ι.Π. Μεσολογγίου και στον Πεζόδρομο της Παπαστράτου στο Αγρίνιο.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 22:08

Η υπέρβαση των ορίων!

ΤΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣγράφει ο Νίκος Ταμουρίδης

Πρωθυπουργέ της χώρας άκουσε την ταπεινή γνώμη ενός πολίτη: Ακολουθείς μια αινιγματικά περίεργη πορεία στην αντιμετώπιση όλων των βασικών θεμάτων που απασχολούν την πατρίδα και τον λαό της.

Συνεχής υποχώρηση στις ορέξεις, τις προκλητικές κινήσεις και την διεκδικητική ρητορική των Τούρκων, απόλυτη υποδούλωση της χώρας μας στα διεθνή φόρα (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ), πλήρης και ντροπιαστική αποδοχή της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, απόλυτα αντεθνική στάση στον σταδιακό εποικισμό της χώρας μας από εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες οπαδούς του Ισλάμ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γίνεσαι φανατικός υποστηρικτής και νομοθετείς (!!!) υπέρ της εργαλειοποίησης της διεθνούς λεγόμενης ατζέντας ΛΟΑΤΚΙ(+), καταστρέφοντας την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, φέροντας σε σύγχυση και βάζοντας τεράστια ηθικά διλήμματα σε όλη την ελληνική κοινωνία και διχάζοντας αδίστακτα και καταστροφικά τον Ελληνικό λαό, εφαρμόζοντας μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα παραπληροφόρησης με τα σκανδαλωδώς καλοπληρωμένα από την κυβέρνησή σου ΜΜΕ.

Άκουσε! Αυτοί που ακολουθούν εσένα και τις επιταγές της κυβέρνησής σου, το κάνουν καθαρά από κομματικό ή προσωπικό συμφέρον ή γιατί τους εξαφάνισες κάθε κριτική σκέψη με την επιβολή του φόβου και την εφαρμογή μιας απίστευτης προπαγάνδας, μη αφήνοντάς τους άλλη επιλογή.

Το Σύνταγμα και οι διάφοροι σχετικοί νόμοι, έτσι όπως τους δομήσατε εσείς, οι πολιτικές φατρίες τις τελευταίες δεκαετίες, σου παρέχουν τη δυνατότητα της μονοκρατορίας. Ένας πρωθυπουργός στη Ελλάδα, δυστυχώς, μπορεί να κάνει ότι θέλει, αφού κατέχει την εκτελεστική εξουσία και ελέγχει απόλυτα την νομοθετική και την δικαστική! Αυτό όμως δεν πρέπει να σε οδηγεί σε αλαζονεία, γιατί μοιραίως αυτή θα στραφεί καταστροφικά εναντίον σου, συμπαρασύροντας και την χώρα μας.

Σκέψου! Οι σοφοί παππούδες μας έλεγαν πως όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή του (πολιτική, στρατιωτική ή οικονομική), συμπεριφερόταν με βίαιο, αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους άλλους, στους νόμους της πολιτείας και κυρίως απέναντι στον άγραφο θεϊκό νόμο -που επέβαλαν όρια στην ανθρώπινη δράση-, διέπραττε «ὕβριν», δηλ. παρουσίαζε συμπεριφορά με την οποία επιχειρούσε να υπερβεί τη θνητή φύση του και να εξομοιωθεί με τους θεούς, με συνέπεια την προσβολή και τον εξοργισμό τους και στη συνέχεια την σκληρή τιμωρία του υβριστή.

Επιπλέον ο παππούς μας Αγάθων είπε το εξής ρεαλιστικό-σοφό: «Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι. Πρώτον, ότι ανθρώπων άρχει, δεύτερον ότι κατά νόμοις άρχει και τρίτον ότι ΟΥΚ ΑΕΙ ΑΡΧΕΙ=δεν διοικεί για πάντα». Όλοι οι σκληροί διαχρονικά άρχοντες που νόμιζαν ότι θα κυβερνούν για πάντα, τελικά έπεσαν προκαλώντας πάταγο!

Να έχεις υπόψη σου ότι, εδώ δεν είναι ένα οικόπεδο που μπορείς να το παίξεις στο διεθνές πολιτικοοικονομικό χρηματιστήριο. Εδώ είναι η Ελληνορθόδοξη Ελλάδα! Και η Ελλάδα έχει αφεντικό, κι αυτό είναι ο κάθε Έλληνας πολίτης! Δεν ανήκει ούτε σε εσένα ούτε σε κανένα άλλο πολιτικό.

Εσύ, όπως και οι άλλοι πολιτικοί ταγοί, τους οποίους εμπιστεύεται ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του, είσαι διαχειριστής της εξουσίας, όχι αφεντικό της Πατρίδας. Και έχεις χρέος να εργαστείς σκληρά για την πρόοδό της και να την παραδόσεις καλύτερη από ότι την παρέλαβες.

Εδώ δεν είναι μια τυχαία χώρα του πλανήτη. Εδώ είναι χώρα ορόσημο, μητρόπολη της Ορθοδοξίας, πατρίδα των ηρώων, των σοφών, κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού, λίκνο της Δημοκρατίας, μητέρα των ιδεών και των επιστημών. Τα δε χώματα, αυτά που πατάμε, είναι ιερά, ποτισμένα από αρχαία και πρόσφατα αίματα προγόνων, φυσικό λίπασμα του δέντρου της λευτεριάς.

Στάσου! Ξεπέρασες τα όρια! Ο Έλληνας υπακούει αλλά μέχρι ενός σημείου. Και όταν ξεσηκώνεται δεν μπορείς να τον συγκρατήσεις. Σαρώνει τα πάντα σε παραλήρημα χαράς! Μην τον υποτιμάς!

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντιστράτηγος (ε.α) - Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ

 

πηγή φωτό: pentapostagma.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Καμία στήριξη στις Ενεργειακές Κοινότητες».

Στην πρωτολογία ανέλυσε το καθεστώς των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πολιτική της κυβέρνησης. Με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις, αφαιρέθηκαν οι προτεραιότητες των Ενεργειακών Κοινοτήτων στους όρους σύνδεσης, τις οδήγησαν σε  διαγωνιστικές διαδικασίες με ασφυκτικές προθεσμίες και τους δημιουργούν  μεγάλα προβλήματα στην συνεργασία τους με τον ΔΕΔΔΗΕ. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αναφέρουν ρητά ότι η χώρα μας οφείλει να παρέχει ευνοϊκό πλαίσιο για την προώθηση και την διευκόλυνση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και των έργων αυτοπαραγωγής/αυτοκατανάλωσης.

Όπως ανέφερε ο Μ. Ζαμπάρας: «Είναι προφανές ότι οι ενεργειακές κοινότητες εξασφαλίζουν μέσα σε αυτό το κλίμα της μεγάλης ενεργειακής φτώχειας, φθηνότερο ρεύμα για τους πολίτες, φθηνότερο ρεύμα για τους ΤΟΕΒ, φθηνότερο ρεύμα για τις ΔΕΥΑ. Οι ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, βρίσκονται στον κατάλογο των καλύτερων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και δεν προχωράνε. Δεν προχωράνε εδώ και ένα χρόνο οι όροι σύνδεσης, ενώ η Ευρώπη επικροτεί τέτοια μοντέλα και υπάρχουν και ευρωπαϊκές οδηγίες που λένε ότι προς τα εκεί είναι ενώ η Κυβέρνηση προτεραιοποιεί άλλα έργα μεγάλων ιδιωτών και όχι τις ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα μπορούσαν να λύσουν ένα οξύ ζήτημα και για τους ΤΟΕΒ που είναι υπερχρεωμένοι, για τις ΔΕΥΑ που είναι υπερχρεωμένες και για τα ευάλωτα νοικοκυριά των Δήμων που αυτή τη στιγμή απειλούνται από την ενεργειακή φτώχεια».

Στην συνέχεια ο βουλευτής κατέθεσε μια σειρά από στοιχεία στα πρακτικά της βουλής, που αποδεικνύουν την τεράστια διαφορά στο μοίρασμα του ενεργειακού χώρου μεταξύ εμπορικών έργων και έργων ενεργειακού συμψηφισμού και την κατάφορη επιλογή υπέρ των μεγάλων εργολάβων και όχι υπέρ του δημοσίου καλού όπως είναι οι ενεργειακές κοινότητες των ΟΤΑ, ΤΟΕΒ κτλ.

Κλείνοντας ο βουλευτής τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλετε τις ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και φέρνετε «από την πίσω πόρτα» τις ιδιωτικές ενεργειακές κοινότητες ως μεσάζοντες κυρίως μεταξύ δήμων και κράτους και αυτό θα το κάνετε και με το Πρόγραμμα «Απόλλων».

Ακολουθεί ο σύνδεσμός:

 

Η επόμενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά την αποδοκιμασία της πρότασής του από το συνέδριο του κόμματος για την προκήρυξη εσωκομματικών εκλογών, δεν είναι βέβαιο, όπως αναφέρει η Απογευματινή, πώς θα εκδηλωθεί την επομένη των αποτελεσμάτων της κάλπης για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την Απογευματινή, έχει πάρει… ανάποδες με τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και με αυτούς που του πρόσφεραν σανίδα σωτηρίας στο συνέδριο, δηλαδή τους Νίκο Παππά, Σωκράτη Φάμελλο και τον ξάδερφό του, Γιώργο Τσίπρα, που δεν αποκλείεται να τους «τραβήξει το χαλί» πριν από τις ευρωεκλογές.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την Απογευματινή, όχι επειδή δεν υιοθετήθηκε η λύση που πρότεινε για την προσφυγή στις κάλπες, με στόχο την ανανέωση της εμπιστοσύνης των μελών του κόμματος στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά γιατί διαπιστώνει πως από μέρους τους επιχειρείται να στηθεί ένα προσβλητικό και απαξιωτικό αφήγημα εναντίον του, με υπαινιγμούς του τύπου «ο Αλέξης Τσίπρας ανήκει πλέον στους συνταξιούχους της πολιτικής και κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά».

Και επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίνει εύκολα συγχωροχάρτι στους πονηρούς και τους αλαζόνες, ειδικά όταν πάνε να του το παίξουν έξυπνοι εκ του ασφαλούς, δεν αποκλείεται πριν από τις ευρωεκλογές να στείλει καμία επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, και να γνωστοποιεί την ανεξαρτητοποίησή του από την ΚΟ του κόμματος, που ο ίδιος ίδρυσε.

Πηγή: newsbomb.gr

Την πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση ότι η Αιτωλοακαρνανία έχει ανάγκη δύο αυτόνομα Πρωτοδικεία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, επανέλαβε χτες από τη Βουλή η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας.

«Θα σας το ξαναπούμε κύριε Υφυπουργέ: Η ιδιαιτερότητα του ανάγλυφου της Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου νομού της χώρας, δικαιολογεί την ύπαρξη δύο αυτόνομων Πρωτοδικείων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, τα οποία άλλωστε εξυπηρετούν 160.000 και 90.000 κόσμο αντίστοιχα και διαχειρίζονται μια τεράστια ύλη πολιτικών και ποινικών υποθέσεων. Το Μεσολόγγι είναι έδρα νομού και το Αγρίνιο είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη και παράλληλα αποτελεί έδρα και του Εφετείου», ανέφερε η βουλευτής στην παρέμβαση της. «Η κατάργηση ή συγχώνευση οποιουδήποτε υφιστάμενου δικαστικού σχηματισμού θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της Δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να μην λάβετε υπόψιν το αυξανόμενο κόστος των πολιτών για μεγαλύτερες μετακινήσεις προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις δικαστικές τους υποθέσεις. Το προβληματικό οδικό δίκτυο και ο μεγάλος ορεινός όγκος περιοχών όπως ο Βάλτος, το Θέρμο και το Ξηρόμερο, δυσχεραίνουν την πρόσβαση των κατοίκων στις δικαστικές δομές και καθιστούν απαγορευτική έως επικίνδυνη οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του δικαστικού χάρτη της περιοχής» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας παρότι διαβεβαίωσε ότι το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας θα διατηρηθεί, δεν απάντησε επί της ουσίας ούτε ποιο θα είναι το καθεστώς των Πρωτοδικείων την επόμενη μέρα, ούτε πως η κατάργηση ή συγχώνευση τους θα επισπεύσει τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση των χιλιάδων υποθέσεων στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ επέμεινε σε γενικόλογες και ασαφείς παρατηρήσεις περί αρμοδιοτήτων και στελέχωσης των δικαστικών δομών.

Απαντώντας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Υπεκφεύγετε ακόμα και τώρα να γίνετε σαφής, εμπαίζοντας την κοινή γνώμη. Με τις πολιτικές σας οδηγείτε τα δικαστήρια του νομού ενώπιον κλεισίματος και τις δύο μεγαλύτερες πόλεις του σε διχόνοια, παίζοντας συνειδητά το παιχνίδι «διαίρει και βασίλευε». Ενδιαφέρεστε μόνο για οικονομικά κριτήρια και κόψιμο δαπανών. Ωστόσο μόνο η σωστή αποκέντρωση μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν την κατεύθυνση καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση των υπάρχουσων δομών με ανθρώπινο δυναμικό, πόρους και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που θα υποβοηθήσουν σημαντικά το έργο τους

Κλείνοντας, η Χριστίνα Σταρακά είπε ότι θα διεκδικήσει μαζί με τους πολίτες, με οποιονδήποτε τρόπο, το δίκαιο αίτημα της διατήρησης των δικαστικών δομών της Ατιωλοακαρνανίας μέχρι να έρθει προς ψήφιση η τελική μορφή του νομοσχεδίου και να διαβεβαιωθούν ότι αυτές θα παραμείνουν ως έχουν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλοκληρη τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ.

Για τον γολγοθά που ανεβαίνουν εδώ και έναν χρόνο προκειμένου να βρουν δικαίωση οι 57 ψυχές που έφυγαν στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, μίλησαν συγγενείς των νεκρών και επιζώντες της εθνικής τραγωδίας.

“Το έγκλημα των Τεμπών οφείλεται στην κρατική αμέλεια, αδιαφορία και διαφθορά και όχι στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και δεν αφορά μόνο τους 57 νεκρούς και τους 180 τραυματίες. Αφορά όλους τους Ελληνες. Δοκιμάζει το κράτος δικαίου και την ιδια τη δημοκρατία”, είπε η μητέρα του αδικοχαμένου Γιώργου Παπάζογλου, Δέσποινα Γκανίδου.

Ωστόσο, αυτό που συγκλόνισε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα ήταν αυτό που είπε για την τέφρα των παιδιών: “Λίγες μέρες μετά κι ενώ ακόμα η Εριέττα αγνοείται, αρχίζει η απομάκρυνση χώματος σε βάθος ενός μέτρου. Κάποια από τα φορτία μεταφέρθηκαν στο Κουλούρι, τα υπόλοιπα σε άγνωστο προορισμό. Περιείχαν και στάχτες τριάντα θυμάτων, των δικών μας νεκρών. Η τέφρα τους πετάχτηκε, ύψιστη ύβρις και ασέβεια στα θύματα”.

Προσέθεσε ότι το μέγεθος της σπουδής και της βιασύνης να αλλοιωθεί ο χώρος φαίνεται και από το γεγονός ότι πληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για το σκοπό αυτό ποσό άνω των 650.000 ευρώ, τριπλάσιο απ΄αυτό που απαιτούσε η επισκευή της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που παρέμενε εκτός λειτουργίας μετά τη φωτιά του 2019.

“Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όχι μόνο γι΄αυτούς που χάσαμε, αλλά και γι΄αυτούς που βρήκαμε. Μπορεί να χάσαμε τον αδερφό μας, αλλά βρήκαμε άλλα αδέρφια που κατάφεραν να σωθούν”, είπε ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός του Βάιου, ενός ακόμα θύματος της τραγωδίας.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα αντί να βρουν στήριξη, “έγινε ένας ανελέητος πόλεμος με απίστευτες επιθέσεις στο πρόσωπο των συγγενών χωρίς κανένα σεβασμό. Μας ζητούσαν να μη μιλάμε, να είμαστε βουβοί από τους υπουργούς μέχρι την Εκκλησία. Εμείς δε θα σταματήσουμε να μιλάμε μέχρι να μάθουμε την αλήθεια. Βουβοί θα είμαστε μονο στις 28 του μήνα που στο σημείο μηδέν των Τεμπών θα αφιερώσουμε το χρόνο στους ανθρώπους μας που χάθηκαν. Εκείνη την ημέρα θέλουμε να μιλήσετε εσείς για μας”.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ από συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας, τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ) υπογράμμισαν ότι από όλες τις δικλείδες ασφαλείας αν λειτουργούσε μόνο η φωτοσήμανση, αυτό θα αρκούσε για την αποφυγή του δυστυχήματος.

Επιπλέον, η επιτροπή στα συμπεράσματά της κάνει λόγο για “σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων” η οποία “βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών”. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι “η σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών δεν οδήγησε σε καμία λήψη μέτρων (μείωση ταχυτήτων, αραίωση των δρομολογίων, επιπλέον προσωπικό, επιπλέον έλεγχοι)”.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επιτροπή “η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει ακόμα και σήμερα”, έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα “την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο δυστύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο”.

Την ίδια στιγμή το ψήφισμα που ξεκίνησε η μητέρα του θύματος των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, έχει ξεπεράσει τις 750.000 υπογραφές, με τους συγγενείς να ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος και ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς. Επιπλέον ζητούν, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Επισημαίνεται ότι η επιτροπή δημοσίευσε και το χρονολόγιο των ερευνών σύμφωνα με το οποίο:

-13 Μαρτίου ολοκλήρωση ερευνών για θύματα

-29 Μαρτίου πρώτη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ

-31 Μαΐου τυχαία ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων ΔΕΥΤΕΡΑ

-29 Σεπτεμβρίου δειγματοληψία σε ΑΤ Τεμπών 26.2.2024

-25 Οκτωβρίου δεύτερη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ

-15-16 Νοεμβρίου έρευνες για ανθρώπινα υπολείμματα

-21 Δεκεμβρίου ολοκλήρωση ερευνών για ίχνη DNA.

thetoc.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ