Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  2:10: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024

Απρόσμενη τροπή παίρνουν οι δικαστικές περιπέτειες του Ντόνταλντ Τραμπ. Η πρώτη από τις τέσσερις δίκες σε βάρος του για ποινικά αδικήματα θα ξεκινήσει τελικά στις 25 Μαρτίου.

Πιο αναλυτικά στις 25 Μαρτίου θα αρχίσει να εκδικάζεται στη Νέα Υόρκη ενώπιον σώματος ενόρκων η πρώτη από τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις.

Αυτή αφορά στη γνωστή υπόθεση χρηματισμού της Στόρμι Ντάνιελς και στην παραποίηση επιχειρηματικών στοιχείων για να φανούν τα χρήματα που δόθηκαν ως αντάλλαγμα για τη σιωπή τους ως νομικά έξοδα.

Πρόκειται λοιπόν για μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τον πρώην πρόεδρο, καθώς η νομική ομάδα του προσπαθούσε, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει, να σπρώξει όλες τις δίκες για μετά τις εκλογές και ειδικότερα για τη συγκεκριμένη, θεωρούσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, άρα σήμερα αιφνιδιάστηκαν.

Οι δικηγόροι του μιλούν για μια τελείως άδικη απόφαση, πολιτικά υποκινούμενη αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός «πονοκέφαλός» τους.

Σύντομα θα αποφασιστεί πότε θα αρχίσει και η δεύτερη δίκη, αυτή που αφορά στην προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στην Τζόρτζια, ενώ στο Ανώτατο Δικαστήριο εκκρεμεί η προσφυγή του Τραμπ περί ασυλίας για τη σημαντικότερη και πιο επικίνδυνη από πολλές υποθέσεις, αυτή που αφορά στην ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα συλλυπητήρια της για την απώλεια του Κώστα Ρεπάσου, πρώην Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και δικηγόρου, εκφράζει με ανακοίνωση της η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά:

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του τέως Δημάρχου της πόλης του Μεσολογγίου Κώστα Ρεπάσου, ενός αυτοδιοικητικού ο οποίος ξεχώρισε για τους αγώνες του, μένοντας πιστός στις αρχές και στις ιδέες του.

Ο Κώστας Ρεπάσος υπηρέτησε την τοπική κοινωνία με ήθος, εντιμότητα, αγωνιστικότητα, ευγένεια και χαμηλούς τόνους, εκλεγόμενος δύο φορές Δήμαρχος Μεσολογγίου.

Προς την οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Με πυρά προς την Κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τοποθετήθηκε στην συζήτηση στη Βουλή πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε στη Βουλή πως δεν επιθυμεί να αντιδικήσει με κανέναν, ωστόσο, τόνισε πως στην παρούσα φάση η κυβέρνηση αισθάνεται να μην απειλείται από την αντιπολίτευση. «Αυτό δεν είναι καλό και δεν σημαίνει πως έχει πάντοτε δίκιο».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο είπε πως ανοίγει κερκόπορτα στην κατάργηση της μητρότητας, την πολυγονεΐκότητα και την εισαγωγή στα δημόσια έγγραφα των όρων «γονέας 1» και «γονέας 2». Επίσης τόνισε πως δεν πρόκειται για κάτι που αφορά στο δικαίωμα ενηλίκων αλλά και στο δικαίωμα των παιδιών να έχουν μάνα και πατέρα. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ψυχές των παιδιών» είπε.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς εξερχόμενος της αίθουσας σημείωσε πως όσα είπε «είναι μόνο οι απόψεις μου και τίποτα άλλο». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, το κυβερνητικό επιτελείο απαντά «κανένα σχόλιο» για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι δικαίωμα. Όπως είπε: «Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι υποχρεωτικός. Αν θέλει μία χώρα να το κάνει, αν θέλει όχι. Άρα ξεκινάει από ένα ψέμα. Τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης. Ο γάμος προσφέρει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας».

Σημεία της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά:

Πριν από μία συζήτηση κατά συνείδηση, απευθύνομαι σε όλους ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης

Δεν θέλω να αντιδικήσω με κανέναν

Μία παρατήρηση: Η κυβέρνηση δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Δεν είναι καλό και δεν έχει και πάντα δίκιο

Προ ημερών υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία. Ο Ερντογάν απείλησε να μας πετάξει στη θάλασσα και τώρα βγάζει ΝΟΤΑΜ. Είναι αυτό σύμφωνο φιλίας;

Να προσέχει η κυβέρνηση, η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει σε λάθη

Η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το φέρει προς ψήφιση. Προφανώς θα το καταψηφίσω.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι υποχρεωτικός. Αν θέλει μία χώρα να το κάνει, αν θέλει όχι. Άρα ξεκινάει από ένα ψέμα.

Τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης. Ο γάμος προσφέρει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας. Δεν μιλάμε μόνο για το δικαίωμα δύο ενηλίκων, αλλά και το δικαίωμα των ανηλίκων και στους δύο γονείς.

Υπάρχουν περιπτώσεις που παιδιά δεν έχουν έναν από τους δύο γονείς. Αυτές τις περιπτώσεις τις στερεί η μοίρα, όχι η Πολιτεία.

Όταν το κράτος δίνει παιδιά στην επίβλεψη δύο μανάδων ή πατεράδων, τους αφαιρεί οριστικά το δικαίωμα σε μάνα και πατέρα παραβιάζοντας το δικαίωμα των παιδιών.

Για τα παιδιά που ζουν ήδη σε περιβάλλον από ομόφυλα ζευγάρια: Αυτό μπορεί να καλυφθεί με μία απλή συμβολαιογραφική πράξη, ή με μία προσθήκη στο σύμφωνο συμβίωσης δηλαδή στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Πρόσφατα ο Υπουργός απάντησε και είπε πως η αλλαγή στο σύμφωνο θα έλυνε το πρόβλημα των παιδιών αλλά θα διατηρούσε την διαφορετική αντιμετώπιση των ανηλίκων.

Καταργούμε την πυρηνική οικογένεια. Μάνα και πατέρας είναι δύο διακριτά συναισθηματικά πρότυπα. Κανείς δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει. Το λέει και το Σύνταγμα. Πώς είναι δυνατόν η έννοια του γάμου να συνδέεται ούτε με τη μητρότητα.

Πράγματι αφορά ελάχιστους αλλά αλλάζει και τη ζωή των πάντων. Θα υπάρχουν ευρύτερες επιπτώσεις. Είναι βέβαιες.

Θα ζητήσουν να καταργηθεί από τα δημόσια έγγραφα ο τίτλος του πατέρα και της μάνας. Συνέβη στη Γαλλία, προσέφυγαν δικαστικά και πλέον καταργήθηκε.

Ας έχουμε στον νου μας τι ψηφίζεται.

Θα ζητήσουν να διδάσκεται μία οικογένεια στα σχολεία με κάτι πιο ουδέτερο.

Σήμερα με την ψήφο μας θα έχουμε εξισώσει ανόμοια πράγματα, την συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών με τον γάμο.

Μπορεί το νομοσχέδιο να προβλέπει ότι δεν θα μπει το γονέας 1 και 2. Αλλά δεν το εμποδίζει, ανοίγουμε κερκόπορτα.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει παρένθετη μητρότητα εδώ αλλά την επιτρέπει στο εξωτερικό, κάτι που θίγεται και από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Σήμερα επιτρέπεται για λόγους υγείας. Μετατρέπουμε την μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο.

Μίλησα για αυτά που ΘΑ συμβούν.. Ακούστε τι έχει ήδη συμβεί.

Στις 14/12, ψηφίστηκε από την ευρωβουλή, σχέδιο κανονισμού που περιλαμβάνει συνολική ανατροπή του οικογενειακού δικαίου. Εδώ αυτό αποσιωπήθηκε πλήρως.

Απάλειψη σε κάθε αναφορά του πατέρα και της μητέρας και αναφορά σε γονέας 1 και γονέας 2. Θα πρέπει η Ελλάδα να αναγνωρίζει τις σχέσεις του παιδιού με διεμφυλικό γονέα, με πολλούς γονείς κ.α.

Τι λέει ο πρόλογος της έκθεσης. Είναι σημαντικό να επιτρέπει μη παραδοσιακούς γονικούς σχηματισμούς ακόμη και για περισσότερους από δύο γονείς. Θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Ειδικά για τις χώρες που έχουν ήδη εξισώσει τη συμβίωση ομοφύλων με γάμο. Για να μην κληθούμε να αναγνωρίσουμε τέτοια τερατώδη σχήματα.

Πάμε στην παράταξή μας. Βουλευτές μας έκαναν αποχή. Είναι στην παράταξή μας ο γονέας 1 και γονέας 2; Και τι θα κάνει η παράταξή μας όταν έρθει στο Συμβούλιο η τελική έκθεση αυτού του Κανονισμού. Άκουσα να λένε πως ο γάμος των ομοφύλων είναι δέσμευση της παράταξης. Καμία δέσμευση δεν έχουμε λάβει, καμμία αντίρρηση να δεχθούμε τα δικαιώματα, έχουμε κάνει πολλά για τους ΛΟΑΤΚΙ. Σε καμμία κοινωνία κάποιο «θέλω» δεν μπορεί να γίνεται και δικαίωμα.

Με το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν δεχθήκαμε τότε την αναδοχή, επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα δεχόμαστε την τεκνοθεσία.

Είναι πρωτοβουλία που δεν έχουμε καμμία υποχρέωση να ψηφίσουμε επειδή ανηκουμε στο ΕΛΚ. Τι είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, να απορρίψουμε τις υπερβολές της woke κουλτούρας που αρνείται τα φύλα. Αν η κεντροδεξιά δεν ξυπνήσει από τον λήθαργο, τότε έρχονται δύσκολες μέρες για τη Δημοκρατία.

Κατά τη δημόσια συζήτηση, κάθε αντίθετη άποψη, αντιμετωπίστηκε με απαξιωτική διάθεση με χαρακτηρισμούς όπως σεξισμός, ομοφιβικό παραλήρημα. Το ΚΚΕ, τι είναι; Ακροδεξιό; Ομοφοβικός και ο Αναστάσιος Αλβανίας;

Δεν είναι σκοταδισμός και παπαδαριό η ελληνική εκκλησία. Πιστεύεις δεν πιστεύεις, εγώ πιστεύω., Δεν έχεις δικαίωμα να ασχημονείς. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει την άποψή του και όχι η Εκκλησία που κράτησε τον Ελληνισμό όρθιο.

Τι είπε ο Απόστολος Δοξιάδης, πως αντί η συζήτηση να γίνεται σφαιρικά γίνεται υπό την πίεση ενός ισχυρού λόμπι.

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φιλοσόφους, ο Στέλιος Ράμφος. Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από φροντιστές, δεν μπορεί να γίνει κάποιος γιατρός επειδή αγαπάει τον ασθενή. Ακραίος και ομοφοβικός και ο Ράμφος;

Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο. Ακραίος και εγώ, που έστειλα τη Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη και μπήκαν όλοι στη φυλακή; ΄Όταν κάποιοι έκαναν πέντε χρόνια για να βρουν αίθουσα να τους δικάσουν; Ακραίος και εγώ;

Στα φροντιστήρια που έγιναν ειπώθηκε πως πρέπει να ψηφίσουμε γιατί ανήκουμε στη Δύση. Επειδή εγώ πάλεψα να μείνουμε στη Δύση και το πλήρωσα, δεν πρέπει να συγχέουμε τη Δύση με τις παθογένειές της.

Σε κάποιες χώρες επικρατεί η woke culture. Είστε σίγουροι;

Δεν είδα να γίνονται τα ίδια φροντιστήρια για το Δημογραφικό.

Ούτε είδαμε φροντιστήρια για το αγροτικό, για την Παιδεία, ούτε για την ακρίβεια.

Και το χειρότερο, σε αυτά τα φροντιστήρια έχουν μπερδευτεί οι ζυμώσεις με τις πιέσεις. Ενόψει μάλιστα μίας ψηφοφορίας κατά συνείδηση.

Όλοι οι ομοφυλόφιλοι δεν συμφωνούν πάντα με τους ΛΟΑΤΚΙ. Ο Χρήστος Σαμαρδάνης είπε πριν χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος για κάτι που κάνει στο κρεβάτι του. Δεν νιώθω περήφανος που είμαι γκέι, ούτε εσύ που είσαι στρέιτ. Να νιώθεις περήφανος που είσαι καλός πατέρας, που είσαι τίμιος.

Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε με τις ζωές μικρών παιδιών. Το νομοσχέδιο διευκολύνει να συμβούν πράγματα που η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν στηρίζει.

Οδηγούμε τον κόσμο στον απόλυτο κυνισμό, τον στρέφουμε εναντίον μας. Κύριοι της κυβέρνησης, δεν κάνετε έτσι στροφή στο κέντρο, δεν είναι κέντρο η ανατροπή της οικογένειας, δεν είναι κέντρο η κατάργηση της μάνας, δεν είναι εκσυγχρονισμός να διαβάζουν drag queens παραμύθια σε παιδάκια.

Όλα αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με την παράταξή μας και τις ιδέες μας.

Δεν πρέπει να χάσουμε την κοινωνία στα άκρα. Εγώ ήθελα απλώς να τα σκεφτείτε αυτά, η ψήφος σας ακουμπά, την ψυχή, την συνείδηση και τις αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.

sinidisi.gr

Ανάρτηση στην οποία αναφέρεται στον πρωθυπουργό έκανε ο Παύλος Πολάκης λέγοντας μεταξύ άλλων να μην τον ψάχνει καθώς έχει σοβαρότατη δουλειά που σώζει ζωές ενώ διευκρινίζει ότι αυτή αφορά συγγενή του. Μάλιστα παρουσιάζει και τέσσερις φωτογραφίες από το νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είπε νωρίτερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια: «για να δούμε και πόσοι θα απέχουν από εσάς, κ. Φάμελλε, μην έχουμε καμία άλλη έκπληξη το βράδυ και το ενδιαφέρον αντί να στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία στραφεί σε εσάς και στο τι θα κάνει ο κ. Πολάκης τελικά, τον οποίον έχετε περίπου απειλήσει με διαγραφή».

sinidisi.gr

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ στο περιθώριο της Συνόδου των αρμόδιων υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντήθηκα με τον Τούρκο ομόλογό μου Γιασάρ Γκιολέρ. Συζητήσαμε για την ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια Λένιν – Συνεχίζουμε στο δρόμο της ανατροπής. Για το Σοσιαλισμό την απάντηση στον 21ο αιώνα», πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης, 15 Φεβρουαρίου 2024 η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας της Κ.Ν.Ε., στη Δημοτική Αγορά της πόλης του Αγρινίου.

Κεντρικός ομιλητής ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε η σοβιετική ταινία «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζεστάιν, ενώ στο χώρο λειτούργησε Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

sinidisi.gr
Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισαν οι αγρότες στην πανελλαδική σύσκεψη της Πέμπτης (15.02.24), κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις.

Στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια «κλείδωσε» η απόφαση για συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ την ερχόμενη Τρίτη (20.02.24), με την 15μελη επιτροπή να στέλνει πανελλαδικά το μήνυμα για κλιμάκωση του αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Όπως όλα δείχνουν, η πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν απέδωσε καρπούς. Οι αγρότες παρά τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, είναι ανυποχώρητοι και δεν εγκαταλείπουν τα μπλόκα. Οι «φωνές» για δυναμική παρουσία με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων πολλαπλασιάστηκαν και πλέον τα μπλόκα, ακόμη πιο ενισχυμένα, ετοιμάζονται για ένα κοινό και ενιαίο μέτωπο, αυτή τη φορά με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα.

Αν και οι αρχικές συζητήσεις έκαναν λόγο για διαδήλωση χωρίς τρακτέρ, τελικά αποφασίστηκε η κάθοδος των αγροτών και των κτηνοτρόφων με τα αγροτικά μηχανήματά τους, ενώ από αρκετές περιοχές -ειδικά της βόρειας Ελλάδας- θα ναυλωθούν λεωφορεία, όπως ακριβώς συνέβη και στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει στους αγρότες ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παρεμβάσεις έχουν εξαντληθεί.

«Καλούμε τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή από το Βορρά μέχρι το Νότο. Ταυτόχρονα, θα κλιμακώσουμε σε τελωνεία, σε λιμάνια, χτυπώντας όλοι στην ίδια κινητοποίηση, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», δηλώνουν οι αγρότες από τα μπλόκα.

«Δεν έχουμε άλλο δρόμο πέρα από τον αγώνα μας, σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς» είναι το μήνυμα που στέλνουν αμέσως μετά την απόφαση για το συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σειρά δράσεων διαλειτουργικού χαρακτήρα περιλαμβάνει το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το 2024 που υπέγραψαν ο διευθυντής της διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ ταξίαρχος Βασίλειος Τσάμης και ο διευθυντής της διεύθυνσης διεθνών υποθέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ ταξίαρχος Jamal Al Marzooqi, προχθές, στο Αμπού Ντάμπι.

Το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

– Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων,

– Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων,

– Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα διαχείρισης κρίσεων – αντιμετώπισης καταστροφών ηλεκτρονικού πολέμου και εξουδετέρωσης Ναρκών – Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών,

– Συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις του κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων με χρήση εξομοιωτών στο Κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων Μάχης στην Αλεξανδρούπολη,

– Ανταλλαγή προσωπικού και επισκέψεων σε σχολές και πολυεθνικά σχολεία και

– Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Για το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου και θα ψηφιστεί σήμερα, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τοποθετήθηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τη φράση «αποδίδεται δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε όλο το Σώμα της Βουλής, μίλησε για μία αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο, μία “μεταρρύθμιση που νομοθετείται σήμερα κάνει την ζωή πολλών συμπολιτών μας καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν, σημείωσε με έμφαση ότι με το νομοσχέδιο… “επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που υπάρχουν και ζουν με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μεταβάλουμε το ισχύον πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και δεν καθιερώνουμε Γονέα 1 και Γονέα 2. Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο”.

Το μήνυμα στους διαφωνούντες «γαλάζιους»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε ιδιαίτερα και στους βουλευτές του κόμματος του που διαφωνούν με το νομοσχέδιο και ανησυχούν για τον πυρήνα της ιδεολογίας του κόμματος, παραπέμποντας τους στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Ν.Δ.. “Έλεγε η Ιδρυτική Διακήρυξη της Ν.Δ. πριν από 50 χρόνια, “να θεωρεί τους πολίτες ίσους απέναντι στους νόμους, με ίσα δικαιώματα, να συντηρεί μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε ότι είναι χρήσιμα και να προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες και εξελισσόμενες συνθήκες””. “Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να συναντηθούμε οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αν θέλουμε σε αυτή την αίθουσα να εκπροσωπούμε όλους τους ‘Έλληνες” δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης, εμμέσως πλην σαφώς, απευθύνθηκε και στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η συντήρηση με την οπισθοδρόμηση και ότι η συντήρηση δεν πρέπει να μετατρέπεται σε δόγμα. “Αυτή είναι η διαφορά η δική μας που κάνει μια συντηρητική παράταξη, αληθινά προοδευτική” πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό “έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης”.

Κ. Μητσοτάκης προς Εκκλησία: «Η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»

Με τη φράση: “‘ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς” απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης και στην Εκκλησία, η οποία αντιδρά στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. “Η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας, με βάση τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών. Το κράτος οφείλει να προχωρά και στις δικές του ενέργειες, με πυξίδα το νόμο. Και σε άλλες περιπτώσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές όπως η αποτέφρωση και ο πολιτικός γάμος παλαιότερα. Τομές σημαντικές που δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή και τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα” δήλωσε ο Πρωθυπουργός. “Ο νόμος επίσης εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεσης της εκκλησίας” πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.

Όλη η τοποθέτηση

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» έχει προκαλέσει αναταράξεις σε όλα τα κόμματα και όλοι αναμένουν να δουν πόσοι θα είναι εκείνοι που θα υπερψηφίσουν, θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Για μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα η οποία θα άρει μια μεγάλη ανισότητα μίλησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τόνισε ακόμα ότι με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο αποδίδεται δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου.

«Η μεταρρύθμιση που νομοθετείται σήμερα κάνει την ζωή πολλών συμπολιτών μας καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα και απαιτεί το πολίτευμά μας. Για να γίνουν ορατοί άνθρωποι αόρατοι και πολλά παιδιά να βρουν την θέση του τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου καθώς και οι δυο γονείς δεν έχουν νομικά τις ίδιες δυνατότητες να τους προσφέρουν. Να τα παίρνουν από το σχολείο να συνταξιδεύουν να πηγαίνουν στον γιατρό και αν χαθεί ο ένας γονέας εκείνα να οδηγούνται σε ένα άγνωστο συγγενή ή σε ένα ίδρυμα προς αναδοχή».

Χαρακτήρισε τη σημερινή μεταρρύθμιση χρήσιμη και αναγκαία και είπε ότι το περιεχόμενό της δυστυχώς θολώνει από διακινούμενους μύθους. Στέλνοντας μήνυμα στην εκκλησία, ο πρωθυπουργός είπε: «Ο νόμος επίσης εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεσης της εκκλησίας. Τις θέσεις της εκκλησίας η πολιτεία τις σέβεται με βάση πάντα τους διακριτούς ρόλους των δυο θεσμών το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα το νόμο. Τα του Καίσαρος των Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ. Για να το πω απλά: ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς». Εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών αλλά και ότι υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν όλα τα κόμματα. Επιχείρησε να εξηγήσει τις προβλέψεις του νομοσχεδίου διαχωρίζοντάς τις όπως είπε από τον λόγο της μισαλλοδοξίας που ακούστηκε σε αυτή την αίθουσα.

«Σε όσους λένε ότι θα μπορούσαν τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν από το σύμφωνο συμβίωσης απάντησαν ότι θα υπήρχαν δυο παράλληλοι θεσμοί και θα προκαλούνταν αλυσιδωτές νομικές αντιφάσεις. Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ είναι μια χαλαρή σύμβαση».

Για την τεκνοθεσία και όσα διακινούνται είπε ότι έχουν σαθρά θεμέλια. «Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ενώ δεν αλλάζει τίποτα στην υιοθεσία. Είναι λάθος να κατασκευάζονται ψεύτικοι στόχοι και είναι άσφαιρες οι προαποφασισμένες βολές τους», είπε.

Τόνισε ακόμα ότι για πρώτη φορά μίλησαν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αλλά και επιστήμονες που έχουν μελετήσει διαχρονικά την ουσία της οικογένειας και απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση με τα παιδιά.

Για όσους ανησυχούν τόνισε ότι οι διακρίσεις αίρονται με το νομοσχέδιο και σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα που υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου. Κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη, έλεγε η μακαρίτισσα η μητέρα μου είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το στίγμα δεν ταιριάζει στην κοινωνία μας και «όσον αφορά εκείνους που θεωρούν την συντηρητική σκέψη ως αποκλειστικά δικό τους προνόμιο να μην συγχέουν την συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Η συντήρηση αξιών είναι προϊόν εξέλιξης είναι η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα που την μετατρέπει σε δόγμα και αυτή η διαφορά είναι εκείνη που κάνει την δική μας παράταξη αληθινά προοδευτική».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα όσα έχουν γίνει επί πρωθυπουργίας του στα θέματα μεταρρυθμίσεων για να αρθούν οι ανισότητες και είπε ότι το κόμμα του περπατά σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας.

«Τι έχετε να πείτε στην αντιπολίτευση ότι το περιοδικό που είναι ταυτισμένο όσο κανένα άλλο ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας αναβάθμισε στην 20η θέση τη χώρα μας παγκοσμίως για πρώτη φορά από το 2010 σε ώριμη δημοκρατία. Αυτά γιατί δεν τα λέτε στους βουλευτές σας που ασχημονούν στο ευρωκοινοβούλιο κατά της πατρίδας όταν πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και υπερψηφίζουν ψηφίσματα για να κοπούν ευρωπαϊκά κονδύλια;» Να μας κουνάτε το δάχτυλο και για το κράτος δικαίου, συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι Έλληνες είναι περήφανοι για την πατρίδα μας και χαρούμενοι που κινούμαστε σε δρόμο προόδου. Η κοινωνία μας διαθέτει ωριμότητα και νηφαλιότητα περισσότερο από κάποιους πολιτικούς, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Απευθύνομαι στους υπερπατριώτες και τους ρωτώ», τόνισε ο πρωθυπουργός: «Για τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από Έλληνες γονείς και δεν εγγράφονται στα ληξιαρχεία και δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα τι έχετε να πείτε. Στο όνομα της ισότητας των πολιτών παρέχουμε το δικαίωμα του πολιτικού γάμου και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό».

Είπε ακόμα ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να μην φορτιστεί το κλίμα πολιτικά και πως επιχειρεί να ενώσει και όχι να διχάσει.

«Οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτή τη λογική εντάσσονται μακριά από εντάσεις που είναι γραφικές. Γιατί, ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν. Τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν παράδοξη την παράδοση και ευτυχώς όλο το τελευταίο διάστημα η κοινωνία μας απείχε από τέτοιες εκδηλώσεις και υπήρξε ωριμότητα. Η κοινωνία γύρισε την πλάτη στην μισαλλοδοξία και είναι κατάκτηση όλης της κοινωνίας», σημείωσε.

Πρέπει να καταργήσουμε ανισότητες χτισμένες στο παρελθόν και γι αυτό χωρίς χρονοτριβή προχωρούμε στην σημερινή μεταρρύθμιση. Στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς πολίτης Β κατηγορίας.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας και εμφανώς συγκινημένος είπε ότι έχει δεχθεί πολλά μηνύματα από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και είπε ότι ξέρει τι έχουν περάσει τι πέρασαν και περνούν στο πέρασμα γενεών. Κρυμμένοι όταν η φύση τους αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Καταπιεσμένοι στα χωριά και τις πόλεις τους και παιδιά ενός κατώτερου θεού, Στην δεκαετία του 80 το στίγμα τους έγινε διπλό με την κατάρα του HIV για να γίνει τελικά διπλό και το περιθώριο της ζωής τους. Για όλους αυτούς η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς και ένας φραγμός ακόμα καταργείται.

Απευθυνόμενος σε όσους ανησυχούν από τη ΝΔ τους θύμισε τι έλεγε η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ πριν από 50 χρόνια: «Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων αλλά και με ίσα δικαιώματα και να συντηρεί από την παράδοση έλεγε η δική μας ιδρυτική διακήρυξη μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα και τέλος να προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες και διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας εντάσσοντας τον καθένα μας στο μέτωπο του χθες ή του αύριο. Μόνο έτσι θα αποδείξουμε τόνισε ότι σε αυτή την αίθουσα εκπροσωπούμε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό και γι’ αυτό σας καλώ να την μετατρέψουμε σε ένα μήνυμα αλήθειας και κατανόησης στην θέση των μύθων και της παρανόησης λέγοντας ναι στην δικαιοσύνη και την ισοτιμία και όχι στην μισαλλοδοξία.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πηγή: newsit.gr

«Είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια κοινωνική ανισότητα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε με την επιχειρηματολογία του για το νομοσχέδιο για τον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Γιατί η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα κάνει την ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας ώστε να καταστούν ορατοί γύρω μας άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν την θέση που τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου καθώς και οι 2 γονείς δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται. Να μπορούν να τα παίρνουν από τοπ σχόλιο να τα πηγαίνουν στον ιατρό. Και αν ο ένας γονέας και μοναδικός να χαθεί τότε αυτά να πηγαίνουν σε κάποιον άγνωστο συγγενή ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο ίδρυμα. Αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν την σχέση τους με μια τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν ετερόφυλα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ναι, δοκιμάζεται η ευαισθησία των περισσοτέρων ενάντια στους λιγότερους, όπως ακριβώς το θέλει μια συμπεριληπτική κοινωνία και παράλληλα κρίνεται και η δική μας ικανότητα να συγχρονίζει τον βηματισμό μας με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς σε νέα ζητήματα. Ζητήματα ιθαγένειας, εγκατάστασης φορολογικά και εργασιακά ή επιλογές πιο συμβολικές που γίνονται κοινωνικά προωθητικές όταν αναγνωρίζουν σχέσεις αληθινές».

«Επεκτείνουμε με το νομοσχέδιο τα δικαιώματα και στα παιδιά που μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια. Διατηρούμε το ήδη αυστηρό πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα και δεν υιοθετούμε όρους γονέα 1 και 2. Εξισώνουμε το πλαίσιο του πολιτικού γάμου για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, τόνισε.

Μήνυμα σε Ιερώνυμο

«Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεσης της εκκλησίας. Τις θέσεις της εκκλησίας η πολιτεία τις σέβεται με βάση πάντα τους διακριτούς ρόλους των δυο θεσμών το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα το νόμο. Τα του Καίσαρος των Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ. Για να το πω απλά: ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός είπε ότι «εξελίξαμε σημαντικές τομές που δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή και αποτελούν σήμερα αποδεκτές επιλογές που δεν διατάραξαν την σχέση μας με την εκκλησία. Ούτε για σήμερα θα συμβεί. Η επικαιρότητα προβάλει συχνά την συζήτηση γύρω από το γάμο αντίστοιχα με άλλα θέμα. Η συγκυρία όμως έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις. Ειδικών και κυρίως ανθρώπων που δεν είχαν ακουστεί έως σήμερα. Βιώματα ομόφυλων οικογενειών και παιδιών. Παρείχαν σε όλους μας διευκρινίσεις. Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Έστω και τώρα είναι καλό να εξηγηθούν για μια ακόμα φορά προβλέψεις νομοσχεδίου και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες που θέλω να τις διαχωρίσουμε από τις παράλογες κατηγορίες και τον λόγο της μισαλλοδοξίας που ακούστηκε σε αυτή την αίθουσα. Μια από αυτές τις εύλογες ανησυχίες ισχυρίζεται ότι όσα σήμερα ρυθμίσουμε θα μπορούσαν να ρυθμιστούν από το σύμφωνο συμβίωσης. Τότε όμως το μόνο που θα κάναμε θα ήταν να δημιουργήσουμε 2 παρεμφερείς θεσμούς για το ίδιο ζήτημα. Μην το ξεχνάμε το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει, λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ αποτελεί μια χαλαρή σύμβαση που λύεται με μια απλή δήλωση. Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Τοπ καθεστώς μένει ίδιο. Όπως ίδιο και αυστηρό μένει και το πλαίσιο υιοθεσιών. Είναι λάθος λοιπόν να κατασκευάζονται ψεύτικοι στόχοι μόνο και μόνο για να επιτεθούνε κάποιοι με άσφαιρα πυρά. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι ψηφίζουμε σήμερα».

Το νομοσχέδιο θα τεθεί το βράδυ σε ονομαστική ψηφοφορία.

sinidisi.gr

Σελίδα 1 από 2