Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  7:45: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024

άρθρο του Αρχιμ. Χριστοδούλου Αγγελόγλου

Mετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πανηγύρισε, φωτογραφήθηκε με τους ομόφρονές του, ενώ υπουργοί του έσπευσαν ξημερώματα, μετά την ψήφιση, να πάνε σε γνωστό “wine bar” του Συντάγματος όπου παρευρίσκοντο ΛΟΑΤΚΙ άτομα, και μαζί τους να γιορτάσουν, να γλεντήσουν, να πανηγυρίσουν, να φωτογραφηθούν… Μάλιστα, μαζί με τους υπουργούς ήταν και η αδελφή του πρωθυπουργού, η Ντόρα Μπακογιάννη και –άκουσον άκουσον– στο μπαρ ήταν μαζί τους και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μαζί με τον σύντροφό της (με τον οποίο συζεί άνευ γάμου· φυσικά, είναι προσωπική της επιλογή). Έτσι, λοιπόν, μέχρι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γλέντησε, γιόρτασε, αισθάνθηκε «υπερήφανη» για την ψήφιση του εν λόγω (αντίθετου από τον Νόμο του Θεού) νομοσχεδίου! Γλέντησαν, γιόρτασαν, χάρηκαν, «υπερηφανεύθηκαν»! Και άραγε έναντι τίνος θέλησαν να το επιδείξουν αυτό; Έναντι της Αγίας Τριάδος; Στο Όνομα της Οποίας ομνύει ο Συνταγματικός νομοθέτης και θεσπίστηκε το Σύνταγμα; Στο Όνομα της Οποίας όλοι οι προαναφερθέντες ορκίστηκαν και τώρα με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου Αυτήν βλασφημούν και Αυτήν εμπαίζουν; Και τολμούν να πανηγυρίζουν την –ενάντια στον μόνο Νομοθέτη– ψήφιση του νομοσχεδίου τους;

Επίσης όλο το γλέντι, η χαρά, τα πανηγύρια εκδηλώθηκαν σαφώς εναντίον της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Κυρίου μας και εναντίον της συντριπτικής πλειοψηφίας του ορθοδόξου ελληνικού Λαού του Θεού.

Αξιοσημείωτο δε και πρωτόγνωρο είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, για πρώτη φορά στην Ιστορία του ελληνικού έθνους γιόρτασαν, χάρηκαν, πανηγύρισαν, «υπερηφανεύθηκαν», φωτογραφήθηκαν και δημοσιοποίησαν αυτόν τον εορτασμό τουςγιατην ψήφιση ενός νομοσχεδίου· και μάλιστα όχι τυχαίου, αλλά ενός νομοσχεδίου το οποίο αντίκειται στη βούληση του Θεού και στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού Λαού.

Ασφαλώς, εάν κάποιος έχει δικαίωμα παρέμβασης, Αυτός είναι ο Κύριος στον Οποίο ομνύει ο Έλληνας Συνταγματικός νομοθέτης και φυσικά ο… «καίσαρας»! Να υπενθυμίσουμε όμως στους αλαζόνες πολιτικούς ότι στους χρόνους που ζούμε «καίσαρας» είναι ο κυρίαρχος Λαός (άρθρο 1 παρ.2, 3 του Συντάγματος), ενώ στην εποχή του Χριστού ήταν ο μονοκράτωρ και αυτοκράτωρ, ο απόλυτος μονάρχης. Να το έχουμε και αυτό υπ’ όψιν μας, διότι οι αλαζόνες κυβερνήτες πριν τις εκλογές ─γνωρίζοντάς το αυτό πολύ καλά─ εκλιπαρούν τον ελληνικό λαό για την ψήφο του. Όμως, μετά τις εκλογές η αλαζονεία τους τούς αναγορεύει τάχα σε «καίσαρες», νομοθετώντας αντιθέτως προς τη βούληση του Λαού.

Είναι γεγονός ότι ο Κύριος παραχωρεί σύμφωνα με τη Σοφία Του, διότι κάτω σε κάθε εκ μέρους Του παραχώρηση αποκαλύπτονται ποιοι πραγματικά Τον σέβονται, Τον πιστεύουν, Τον αγαπούν και υπακούουν στον δικό Του λόγο και τις δικές Του εντολές… Ταυτόχρονα όμως λέει: «δι᾿ εμού βασιλείς βασιλεύουσι και οι δυνάσται γράφουσι δικαιοσύνην· δι᾿ εμού μεγιστάνες μεγαλύνονται, και τύραννοι δι᾿ εμού κρατούσι γης» (Παροιμ. Η΄, 15-16). Και ακόμη: «Κύριος διασκεδάζει βουλάς εθνών, αθετεί δε λογισμούς λαών και αθετεί βουλάς αρχόντων» (Ψαλμ. 32, 10).

Ο προφήτης Δαβίδ, βασιλιάς και κυβερνήτης, εν Πνεύματι θα πει: «σοι, Κύριε, η μεγαλωσύνη και η δύναμις και το καύχημα και η νίκη και η ισχύς, ότι συ πάντων των εν τω ουρανώ και επί της γης δεσπόζεις, από προσώπου σου ταράσσεται πας βασιλεύς και έθνος… συ πάντων άρχεις, Κύριε, ο άρχων πάσης αρχής… και εν χειρί σου, παντοκράτωρ, μεγαλύναι και κατισχύσαι τα πάντα» (Α΄ Παραλειπ. ΚΘ΄,11-12). Ο ίδιος θα πει: «ο δε Θεός ημών εν τω ουρανώ και εν τη γη πάντα, όσα ηθέλησεν, εποίησε» (Ψαλμ. 113, 11).

Ό,τι θέλει ο Κύριος, το κάνει! Αλλά θα πει και ο πρωθυπουργός: «Και εγώ έχω την εξουσία και ό,τι θέλω κάνω, και ό,τι θέλω ενάντια στον Θεό ψηφίζω». Ας ακούσει όμως αυτό που άκουσε και ο  Ρωμαίος έπαρχος της Ιερουσαλήμ: «ουκ είχες εξουσίαν ουδεμίαν κατ’ εμού, ει μη ην σοι δεδομένον άνωθεν [κατά θεία παραχώρηση]» (Ιω. ΙΘ΄,11). Την εξουσία αυτή που σας παραχωρήθηκε, κ. πρωθυπουργέ (και καυχιέσθε για το 41%, ενώ υπήρξε 60% αποχή του ελληνικού λαού), ο Θεός τον Οποίο εμπαίζετε, σας την αφαιρεί εάν θέλει, χωρίς καν να το καταλάβετε! Θα το εξηγήσω παρακάτω με αρκετή δόση χιούμορ:

Τα χαρίσματα είναι πανθομολογούμενο ότι τα δίνει ο Θεός σε κάθε άνθρωπο. Ο Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών, ο οποίος «έλιωσε τα πόδια του» περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, για να την καθαρίσει από όσα εσύ σήμερα νομοθετείς, είπε προς τους Κορινθίους: «Διαιρέσεις δε χαρισμάτων εισί, το δε αυτό Πνεύμα… ω μεν γαρ διά του Πνεύματος δίδοται λόγος σοφίας, άλλω δε λόγος γνώσεως…  ετέρω δε πίστις… άλλω δε χαρίσματα ιαμάτων… άλλω δε προφητεία… πάντα δε ταύτα ενεργεί το εν και το αυτό Πνεύμα, διαιρούν ιδία εκάστω καθώς βούλεται» (Α΄ Κορ. ΙΒ΄, 4,8-11). Έτσι, λοιπόν, το «χάρισμα» να ρίχνει την κυβέρνηση της οικογενειοκρατίας Μητσοτάκη το «έδωσε» στον… κ. Αντώνη Σαμαρά! Για τον Θεό είναι πάρα πολύ απλό: Η Ν.Δ. –και κυβέρνησή σας– έχει 158 έδρες και βουλευτές. Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου 20 βουλευτές της κυβέρνησής σας είπαν ευθαρσώς: «όχι» και το καταψήφισαν.

Άλλοι 31 βουλευτές σας συνειδητά απείχαν, διότι δεν συμφωνούσαν στην ψήφισή του.

Ενώ 10 βουλευτές σας χειροκροτούσαν τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος (σας) κατήγγειλε ότι αυτό το νομοσχέδιο το έχετε θεμελιώσει πάνω στο ψεύδος.

Εάν, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς πιστεύει αυτά που έλεγε και οι 10 μόνο βουλευτές που τον χειροκροτούσαν, συμφωνήσουν μαζί του και αποχωρήσουν από τη Ν.Δ. και σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα, τότε αμέσως χάνετε τη δεδηλωμένη (αυτήν επίσης τη χάνετε κι αν φύγουν 8), πέφτει τότε η κυβέρνησή σας και θα έχει τέτοιο… «πέσιμο», που δεν θα μπορέσει ποτέ να ξανασηκωθεί! Και εάν οδηγηθούμε τώρα σε εκλογές, ο μισοδιαλυμένος ΣΥΡΙΖΑ (που πάει να διαλυθεί εντελώς) θα πέσει στο 4% όπου ήταν (βεβαίως, αν προλάβει να κατεβεί έτσι όπως είναι, στις εκλογές). Το δε ΠΑΣΟΚ κι αυτό θα καταβαραθρωθεί.  Η δε κυβέρνηση που θα προκύψει από τη στάση του κ. Σαμαρά πιστεύω ότι μαζί με τα πατριωτικά κόμματα θα μπορούσε να φθάσει άνω του 60%. Γέγραπται γαρ: «εν χειρί Κυρίου εξουσία της γης, και τον χρήσιμον εγερεί εις καιρόν επ’ αυτής»  (Σοφ.Σειράχ Ι΄,4).

Βασική προϋπόθεση όλων των ανωτέρω είναι: α) να θελήσει τώρα ο Κύριός σου, κ. πρωθυπουργέ, να ταπεινώσει την υψηλοφροσύνη σου (διότι μπορεί να παραχωρήσει να υψωθείς και άλλο, και να είναι η πτώση σου μεγάλη) και β) να υπάρχουν 8-10 βουλευτέςπου καταψήφισαν, οι οποίοι να σέβονται τον Θεό, τον Λαό που τους ψήφισε και τον εαυτό τους, και η συνείδησή τους να τους επιβάλει να βγουν από αυτό το «καράβι» που εχθρεύεται τον Θεό και εμπαίζει τον Λαό. Εάν βέβαια, ο κ. Σαμαράς και οι καταψηφίσαντες βουλευτές επέδειξαν αυτήν τη στάση για το «θεαθήναι» και «όπως αν φανώσι τοις ανθρώποις», τότε αυτοί θα είναι χειρότεροι όλων· και σε τέτοια περίπτωση, θα επαναληφθεί ένα «σκηνικό» που έλαβε χώρα πριν την καταστροφή των Σοδόμων από την Αγία Τριάδα, στην Οποία ομνύει ο Συνταγματικός μας νομοθέτης και στο Όνομα της Οποίας ορκίσθηκαν όλοι οι ανωτέρω. Συγκεκριμένα, όταν η Αγία Τριάδα, ο Κύριος και Θεός, ανακοίνωσε στον Δίκαιο Αβραάμ ότι θα προέβαινε στην καταστροφή των Σοδόμων και Γομόρρας για τη σύμφωνη με το νομοσχέδιο αμαρτία, ο Αβραάμ ρώτησε: «Εάν, Κύριε, στην πόλη βρίσκονται 50 δίκαιοι, θα απωλέσεις τον τόπο κι ας υπάρχουν εκεί 50 δίκαιοι; Δεν νομίζω ότι Εσύ θα πράξεις κάτι τέτοιο, στέλνοντας στην απώλεια τον δίκαιο μαζί με τον ασεβή»! Ο Κύριος του απάντησε: «Εάν εντός των Σοδόμων βρίσκονται 50 δίκαιοι, χάριν αυτών θα αφήσω και την πόλη και τον τόπο, ως έχει». Τότε ο Αβραάμ αντέτεινε: «Καλά, Κύριε, εάν ελαττωθούν οι δίκαιοι και γίνουν 45, για 5 άτομα λιγότερα θα καταστρέψεις την πόλη;». Ο δε Θεός του απάντησε: «ου μη απωλέσω, εάν εύρω εκεί τεσσαράκοντα πέντε» (Γεν. ΙΗ΄,28). Τότε ο Αβραάμ συνέχισε: «και εάν, Κύριε, είναι 40;… Και εάν, Κύριε, είναι 30; Εάν βρεθούν εκεί 20;».  Και «είπεν [ο Θεός] ου μη απολέσω, εάν εύρω εκεί είκοσι. και είπε [ο Αβραάμ: Θεέ μου, μία ακόμη φορά θα σε ρωτήσω:]… εάν δε ευρεθώσιν εκεί δέκα; καί είπεν [ο Θεός]· ου μη απολέσω ένεκεν των δέκα» (Γεν. ΙΗ΄, 31-32). Τότε ο Αβραάμ κατανόησε τη θεία Δικαιοσύνη· και ο Θεός «επαύσατο λαλών τω Αβραάμ, και Αβραάμ απέστρεψεν εις τον τόπον αυτού» (Γεν. ΙΗ΄,33). Και ο Κύριος «έβρεξεν επί Σόδομα και Γόμορρα θείον, και πυρ παρά Κυρίου εξ ουρανού και κατέστρεψε τας πόλεις ταύτας και πάσαν την περίχωρον και πάντας τους κατοικούντας ἐν ταῖς πόλεσι και τα ανατέλλοντα εκ της γης. και επέβλεψεν η γυνή αυτού εις τα οπίσω και εγένετο στήλη αλός» (Γεν. ΙΘ΄, 24).

Ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι εάν υπάρχουν δίκαιοι και ευσεβείς, δεν θα καταστρέψει τις πόλεις. Άραγε στη Βουλή υπάρχουν 10 ή έστω 8 βουλευτές έντιμοι, ευσεβείς, ευλαβείς προς την Αγία Τριάδα, στην οποία ορκίσθηκαν και στο Όνομα της Οποίας έχει θεσπισθεί το Σύνταγμα; Εάν όμως υπάρχουν, πρέπει εν έργω να το αποδείξουν. Ευσεβείς δεν μπορούν να παραμένουν σε ένα κόμμα που προσβάλλει, βλασφημεί, νομοθετεί ενάντια στη βούληση του Θεού, αποχριστιανίζει το έθνος και διευκολύνει την αποστασία από τον Θεό, καταφρονεί την Αγία Εκκλησία και τον λαό του Θεού που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Βεβαίως, η Αγία μας Εκκλησία θα συνεχίζει να εύχεται: «Κύριε, σώσον τους ευσεβείς».

Αρχιμ. Χριστόδουλος Αγγελόγλου
Πνευματικός και Λειτουργός του Ι. Ησυχαστηρίου
«Παναγία, η Φοβερά Προστασία»
 

 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Από την ακριτική Φλώρινα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του, σε μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας. Ο υπουργός βρέθηκε εκεί με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε εισαγωγικώς ότι «οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης προχωρούν και προχωρούν με ραγδαίο ρυθμό»

Και, εξειδικεύοντας εν συνεχεία, ανέφερε: «Ήδη νομοθετήσαμε την επιστολική ψήφο, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλο τον οικουμενικό ελληνισμό να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Είναι σε εξέλιξη και πρόκειται να συζητηθεί μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, που αφορά στη λειτουργία των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί αντιδράσεις αλλά κάθε μεταρρύθμιση, κάθε αλλαγή έχουμε συνηθίσει να έχει αντιδράσεις. Μπροστά μας έχουμε την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα σε μια κατεύθυνση αυστηροποίησης των ποινών και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του εγκλήματος».

Τούτων δοθέντων, «έχουμε πολλά πράγματα που γίνονται μπροστά μας και βέβαια έχουμε το ορόσημο των ευρωεκλογών, για την πολιτική σημασία του οποίου θα μιλήσω (σ.σ. στην κομματική εκδήλωση)».

Ενώ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε στην, προ εβδομάδος, συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό, με τον Μ. Βορίδη να διατυπώνει τη γνώμη του, όπως είπε, ότι «το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των αγροτών έχει ικανοποιηθεί. Θα θέλαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο αλλά δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να το κάνουμε». Και, εν κατακλείδι, «η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί – και το έχει αποδείξει – προκειμένου να σταθεί κοντά στους αγρότες και να συνεχίσουν να παράγουν», βελτιώνοντας, μεταξύ άλλων, και το εισόδημά τους, τόνισε εξ άλλου.

Ειδικώς για την αγροτική κινητοποίηση της Τρίτης, δήλωσε ότι «αυτά που είχαμε να πούμε ως κυβέρνηση τα έχουμε πει, αλλά από εκεί και πέρα, φυσικά κάθε κλάδος και κάθε τάξη έχει το δικαίωμα, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, να εκφράζει και να διατυπώνει τα αιτήματά της».

Ερωτηθείς, τέλος, για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, αφού υπενθύμισε την προσωπική στάση του, σημείωσε: «Η Βουλή αποφάσισε, πάμε παρακάτω».

Πηγή: ertnews.gr

Η Σμαρώ Οικού, αδερφή του 28χρονου μηχανοδηγού Δημήτρη Οικού, που σκοτώθηκε στο έγκλημα των Τεμπών, καθώς ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας ταξίδευε με την επιβατική αμαξοστοιχία ως επιβάτης, το πρωί της Κυριακής (18/2) μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και τόνισε ότι «ο πόνος μας δεν είναι βουβός».

Να σημειωθεί πως ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στην κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή, προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων καθώς ανέφερε πως «ο πόνος τους είναι βουβός» και πώς «βάσει του άρθρου 86 δεν τίθεται θέμα άρσης ασυλίας».

«Είμαστε σε επαφή γύρω στις 38 οικογένειες. Δεν υπάρχει βουβός πόνος σε κανέναν. Ίσα ίσα έχουμε φωνή και βγαίνουμε μπροστά. Δεν ξέρω καν ποιος είχε την υπομονή να συναντηθεί μαζί του (σ.σ.: με τον Κ. Καραμανλή). Δεν έχω ακούσει από κανένα συγγενή ότι έχει μιλήσει μαζί του. Είναι προκλητικός ο κος Καραμανλής.

Δεν έχει ήθος και ευθιξία να πει τα πράγματα όπως έχουν. Ψευδορκεί. Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει στην εξεταστική επιτροπή ότι δεν γνώριζε τίποτα. Γνώριζε, είχαν κατατεθεί εξώδικα που αποδεικνύουν ότι γνώριζε. Αν δεν γνώριζε, πάλι ανίκανος θα ήταν. Δεν γίνεται να είσαι υπουργός και να μην γνωρίζεις».

Η συγγενείς χαρακτήρισε αισχρή την τοποθέτηση του πρώην υπουργού λέγοντας ότι το ύφος του ήταν «υπεροπτικό, αλαζονικό και είχε τη σιγουριά του νικητή».

«Το επόμενο είναι να μας ζητήσουν και τα ρέστα επειδή παίρναμε ένα μέσο σταθερής τροχιάς καθημερινά. Το ύφος που έχε στην εξεταστική είναι εκείνου που είναι σίγουρος ότι δεν θα δικαστεί για αυτό που πρέπει», είπε θυμωμένη για όσα ακούστηκαν.

«Η απόλυτη συγκάλυψη του εγκλήματος»

Σχετικά με την εξέλιξη της Εξεταστικής Επιτροπής η αδερφή του αδικοχαμένου μηχανοδηγού δήλωσε ότι λείπουν βασικοί μάρτυρες, όπως ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας

«Μιλάμε για μία εξεταστική επιτροπή φοβερά ελεγχόμενη. Λείπουν βασικοί μάρτυρες, λείπει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, που είχε ηγηθεί όλης της διαδικασίας και έχει καταθέσει τα εξώδικα. Δεν θα ακούσουμε ποτέ την πλευρά των μηχανοδηγών, των εργαζόμενων».

Όσο για τον πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος δεν κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως κατηγορούμενος στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, δήλωσε: «Είναι δειλός. Έκανε χρήση ενός δικαιώματος που είχε. Ξέρει ότι υπάρχουν στοιχεία που στην ουσία τον στοχοποιούν και ένα από αυτά είναι το μπάζωμα του χώρου. Είναι η απόλυτη συγκάλυψη σε όλο το έγκλημα».

«Είμαστε τρομερά απογοητευμένοι… Βιώνουμε για άλλη μία φορά στο πετσί μας ότι δικαίωση σε αυτή τη χώρα δεν θα βρούμε. Υπάρχουν οι νόμοι, αλλά ο τρόπος που γίνεται η χρήση τους δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα δικαίωσης για εμάς».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι αγρότες με «αναμμένες μηχανές» στα μπλόκα μετρούν αντίστροφα για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Με περισσότερα από 100 τρακτέρ ετοιμάζονται οι θεσσαλοί να κατέβουν για να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και από τους αγρότες στην Κρήτη.

Στο μεταξύ, μήνυμα στήριξης τους στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.

Ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών, που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

«Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν.

(…) Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές (…) Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

«Όχι» στις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα

Συνεχείς είναι οι υπηρεσιακές συσκέψεις στο αρχηγείο της Αστυνομίας για τα μέτρα που θα ληφθούν την Τρίτη στην Αθήνα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα, ενώ θα υπάρχει και αστυνομική συνοδεία στα οχήματα των αγροτών, που θα έρθουν στην Αθήνα, τόσο στη διαδρομή από τα μπλόκα μέχρι και την πρωτεύουσα, και το αντίστροφο.

Το επιτελείο της ΕΛΑΣ βρίσκεται σε επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις τους ενόψει του συλλαλητηρίου.

Οι αγρότες έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να κατέβουν συντεταγμένα με τρακτέρ στην πρωτεύουσα.

Στην υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε το πρωί υπό την ηγεσία της ΕΛΑΣ -θα ακολουθήσει και άλλη το απόγευμα και μια ακόμη το πρωί της Δευτέρας- συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, πιθανόν και με κάποια τρακτέρ – και φυσικά με λεωφορεία.

Στόχος είναι, όπως λένε αστυνομικές πηγές, το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα.

Θα υπάρχει, ακόμη, χώρος ειδικά συγκεκριμένος για να σταθμεύσουν τα οχήματα αυτά που θα έρθουν στην Αθήνα.

Πολιτική αντιπαράθεση

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις πυροδοτούν και πολιτική αντιπαραθεση.

«Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κατά την γνώμη μου το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των αγροτών εχουν ικανοποιηθεί θα θέλαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο αλλά δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να το κάνουμε αυτό. Φυσικά ο κάθε χώρος μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τα αιτήματά του» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

«Εφόσον είναι δικιά τα αιτήματα τους η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά πιστεύω ότι υπάρχει οικονομική δυνατότητα θέμα προτεραιοτήτων είναι που κατατάσσει σε προτεραιότητα τα αιτήματα αυτά εμείς έχουμε προτείνει οκτώ σημεία» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.

«Οι κινητοποιήσεις γίνονται με δίκαια και με ενσυναίσθηση τρόπο δεν διχάζουν δεν διαιρούν η κοινωνία είναι στο πλευρό των αγροτών και των δίκαιων αιτημάτων τους και εμείς ως πασοκ θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις» αναφέρει ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.

«Το κόστος της πράσινης μετάβασης θα το πληρώσει ο έλληνας παραγωγός ή θα το πληρώσουν οι πολυεθνικές οι οποίες λυμαίνονται το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο στην αγορά του τροφίμου και βλέπουμε ότι η τιμή στο χωράφι είναι πάρα πολύ χαμηλή και η τιμη στο ραφι εξαιρετικά υψηλή» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Ανοιχτές στους αγρότες είναι οι πόρτες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για συνάντηση όποια στιγμή το θελήσουν, επισημαίνει η πολιτική ηγεσία.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι «αυτό που συμβαίνει» στην Ουκρανία είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τη χώρα του, ενώ για τη Δύση στόχος είναι «να βελτιώσει τη στρατηγική της θέση», σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα (18/2).

Ο Πούτιν εκτίμησε ότι είναι «σημαντικό» οι Ρώσοι όπως και οι ξένοι «να κατανοήσουν το πνεύμα μας, να κατανοήσουν σε ποιο σημείο αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι ευαίσθητα και σημαντικά για τη χώρα μας».

«Για τη Δύση πρόκειται απλώς για βελτίωση της στρατηγικής της θέσης. Αλλά για εμάς είναι το πεπρωμένο μας, είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου», τόνισε σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξής του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον δημοσιογράφο Πάβελ Ζουρούμπιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στη συνέντευξη που έδωσε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, την πρώτη που παραχώρησε ο Πούτιν σε δυτικό μέσο ενημέρωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 200 εκατ. views στο Χ.

Στη συνέντευξη στον Κάρλσον, που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες και θεωρήθηκε μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο Πούτιν δήλωσε ότι μια ήττα της χώρας του στην Ουκρανία είναι «αδύνατη», αν και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για «διάλογο» με τη Δύση.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το ενδεχόμενο να σταματήσει, έστω προσωρινά, ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας απομακρύνεται σήμερα, καθώς οι ΗΠΑ απείλησαν πως θα ασκήσουν βέτο για ακόμη μια φορά ώστε να μην εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο που καλεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ενώ ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, του κυριότερου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη, δεν έκρυψε στο Μόναχο την απαισιοδοξία του για τις πιθανότητες να κλειστεί συμφωνία.

Στο πεδίο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν παγιδευτεί κάπου 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, παρά τις εκκλήσεις μέρους της διεθνούς κοινότητας να μην προχωρήσει.

Το σχέδιο απόφασης του ΣΑ, που άρχισε να καταρτίζεται από την Αλγερία έπειτα από την απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη που αξίωνε να μη διαπραχθεί «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη», κατά την πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Αλγέρι θέλει το σχέδιο να τεθεί σε ψηφοφορία μεθαύριο Τρίτη. Όμως οι ΗΠΑ επέσεισαν ήδη την απειλή να ασκήσουν βέτο, όπως σε προηγούμενες τέτοιες προσπάθειες, στα μέσα Οκτωβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου, παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην επιδείνωση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν τεθεί σε ψηφοφορία το τρέχον σχέδιο, δεν θα υιοθετηθεί», διεμήνυσε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε ανακοίνωσή της.

Το σχέδιο απόφασης απορρίπτει «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Καλεί επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι.

Χθες, ο κ. Νετανιάχου επανέλαβε πως πρόθεσή του είναι να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

«Οποιοσδήποτε θέλει να μας εμποδίσει να διεξαγάγουμε επιχείρηση στη Ράφα μας λέει στην πραγματικότητα να χάσουμε τον πόλεμο. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στην απαίτηση αυτή», είπε.

Έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο, και από τις ΗΠΑ, τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, για τους αμάχους, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένους, που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη αυτή, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επανέλαβε, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, «την κατηγορηματική θέση της Αιγύπτου ότι απορρίπτει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων» στην αιγυπτιακή επικράτεια.

Τις τελευταίες ημέρες, αιγυπτιακή ΜΚΟ και η εφημερίδα Wall Street Journal σημείωσαν ότι οι αιγυπτιακές αρχές κατασκευάζουν στην έρημο του Σινά κλειστό καταυλισμό, που περιβάλλουν ψηλά τείχη, για την περίπτωση που χρειαστεί να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες παλαιστίνιους πρόσφυγες όταν εξαπολυθεί ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Διαπραγματεύσεις «όχι πολλά υποσχόμενες»

Τις τελευταίες εβδομάδες διεξήχθησαν συνομιλίες, με μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου και υποστήριξη των ΗΠΑ, προκειμένου να κλειστεί νέα ανακωχή και να γίνει ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Οι διαπραγματεύσεις «δεν είναι πολλά υποσχόμενες τις τελευταίες ημέρες», αναγνώρισε όμως στο Μόναχο ο πρωθυπουργός και επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ραχμάν αλ Θάνι. Μολαταύτα, «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πλησιάσουμε» σε συμφωνία, συμπλήρωσε.

Η Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, απείλησε να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη ανακωχή «αν δεν διανεμηθεί (ανθρωπιστική) βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

Ο ηγέτης της Ισμαήλ Χανίγια επαναλαμβάνει πως το κίνημα επιδιώκει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αποσυρθούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από τον θύλακο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Τους όρους αυτούς απέρριψε επανειλημμένα το Ισραήλ, η δράση του στρατού του οποίου στη Λωρίδα της Γάζας έχει μετατρέψει σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες, εκτόπισε 1,7 εκατ. από τους 2,4 εκατ. κατοίκους της και προκάλεσε μείζονα ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, κατά πλειονότητα άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Έκτοτε, οι ασταμάτητοι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς —που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ— έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28.858 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, που δημοσιοποιήθηκε χθες Σάββατο από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Κατά ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι —ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί—, από τους περίπου 250 που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου. Στα τέλη Νοεμβρίου, ανακωχή μιας εβδομάδας επέτρεψε να απελευθερωθούν 105 και πλέον όμηροι και σε αντάλλαγμα 240 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές.

«Καταστροφική» κατάσταση

Αφού άρχισε την ίδια ημέρα να βομβαρδίζει ακατάπαυστα, από αέρα, ξηρά και θάλασσα, τον παλαιστινιακό θύλακο με επιφάνεια 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 27η Οκτωβρίου χερσαίες επιχειρήσεις. Αρχικά επικεντρώθηκε στο βόρειο τμήμα της περιοχής, προτού κινηθεί προς νότο.

Οι στρατιώτες του διεξάγουν επιχειρήσεις για εβδομάδες στη Χαν Γιούνις, τη γενέτειρα του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σινουάρ, φερόμενου ως εγκεφάλου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης, που έχει μεταμορφωθεί κατά μεγάλο μέρος της σε ερείπια, έξι ασθενείς, ανάμεσά τους νεογέννητο, πέθαναν από την Παρασκευή εξαιτίας των διακοπών της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν την Πέμπτη στο νοσοκομείο, με το επιτελείο να δικαιολογεί την επιχείρηση επικαλούμενο πληροφορίες της κατασκοπείας πως είχαν κρατηθεί όμηροι σε αυτό. Έκανε λόγο για συλλήψεις κάπου 100 «υπόπτων» και εντοπισμό όπλων και πυρομαχικών.

Διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν ολοένα πιο έντονη ανησυχία, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) να χαρακτηρίζουν «καταστροφική» την κατάσταση στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις χθες βράδυ σε διάφορους τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ιδίως στη Χεβρώνα, έξω από τη Βηθλεέμ, καθώς και στη Τζενίν. Δεν έκανε λόγο για θύματα.

Κίνδυνος λιμού

Αν και κάποιες ποσότητες βοήθειας έφθασαν στη Ράφα χθες, ο ΟΗΕ δεν σταματά να προειδοποιεί πως οι κάτοικοι μεγάλου μέρος του παλαιστινιακού θυλάκου διατρέχουν κίνδυνο να λιμοκτονήσουν.

«Δεν θα πεθάνουμε από τις βόμβες, αλλά από την πείνα», προέβλεψε ο Μοχάμεντ Νάσαρ, 50 ετών, στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν εναντίον της κυβέρνησης Νετανιάχου και την κάλεσαν ξανά να κλείσει συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι.

«Ικετεύω τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαπραγματευθούν (…) Μην καταδικάσετε τον σύζυγό μου σε θάνατο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης η Σαρόν Αλόνι-Κουνίο, όμηρος που αφέθηκε ελεύθερη μαζί με τα δίδυμά της, αλλά ο άφησε πίσω τον άνδρα της, που παραμένει αιχμάλωτος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν θέλω να τρέφω μεγάλες ελπίδες και τελικά να παραλάβω πτώμα», είπε η Αντί Αγκρέστ, αδελφή άλλου ομήρου, του Μάταν Αγκρέστ. «Ζητάω να μου φέρετε πίσω τον αδελφό μου — τώρα».

Στο εξωτερικό, διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους έγιναν χθες σε πολλές πόλεις, ιδίως στη Ρώμη, στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη, στην Κωνσταντινούπολη και στο Μεξικό.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματός του θα προχωρήσει στις 4 Μαρτίου ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κόμμα του κ. Λοβέρδου ιδρύθηκε με κατάθεση καταστατικού και όλων των απαραίτητων εγγράφων στον Άρειο Πάγο στις 7 Φεβρουαρίου 2024. Το όνομα του κόμματος ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο πολιτικά θα τοποθετείται καθαρά στο κέντρο.

Στα τέλη Ιανουαρίου σε συνέντευξή του είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα θα κινείται στον πολιτικό χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

«Έχω ακόμα δρόμο να διανύσω» διευκρίνισε ο ίδιος και αναμένεται να υιοθετήσει το σύνθημα «Εμπρός».

sinidisi.gr

Έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το συνέδριο του κόμματος, ζητά με ηχηρή της παρέμβαση το κορυφαίο στέλεχος, Όλγα Γεροβασίλη μετά το ερωτηματολόγιο στο iSYRIZA, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η χθεσινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη που εμμέσως προχωρά σε δημοψήφισμα για αλλαγή ονόματος λογοτύπου και δομών. Χαρακτηριστικά στο ερωτηματολόγιο τίθενται ερωτήματα για την κατεύθυνση, αν είναι αριστερή ή κεντροαριστερή, το όνομα, το λογότυπο και αλλαγές στο κόμμα, χωρίς αυτές να έχουν περάσει από τα θεσμικά όργανα.

Με την κίνηση αυτή, ο κ. Κασσελάκης αγνόησε τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές και τα μέλη, θέτοντας θεμελιακά ζητήματα για τη δομή του κόμματος.

Η κυρία Γεροβασίλη ασκεί σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσσελάκη για το ερωτηματολόγιο iSYRIZA, τονίζοντας πως θα περίμενε πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα στα μέλη , να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση.

Θέτοντας σε συναγερμό το κόμμα, η γραπτή δήλωση της κ. Γεροβασίλη έχει κατακλείδα: «Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σημειώνεται πως η κ. Γεροβασίλη διαχρονικά βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Γεροβασίλη:

«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του #iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ.

Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος. Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω. Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

sinidisi.gr

Ιδιαίτερη αναφορά στους αγρότες και το νομοσχέδιο για την ισότητα έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο εβδομαδιαίο μήνυμά του:

«Ίσως παρατηρήσατε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε μονοπώλησε την επικαιρότητα ένα θέμα: η ψήφιση της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Και είναι λογικό. Με αυτό το θέμα θα ξεκινήσω τη σημερινή ανασκόπηση, αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρω να κρατήσω το ενδιαφέρον σας και ελπίζω να σας πείσω να διαβάσετε και για όλα τα άλλα που έγιναν μέσα στην εβδομάδα, ειδικά αφού είναι πιθανόν να επισκιάστηκαν, και τους αξίζει λίγη -έστω!- προσοχή. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει «μονοθεματική» ατζέντα, προφανώς. Όμως ελπίζω πως όσοι παρακολουθούν το έργο μας, όσοι από εσάς διαβάζετε αυτές τις αναρτήσεις ειδικά, έχετε ίσως εκτιμήσει το γεγονός ότι δίνουμε πολλές μάχες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, με την ίδια επιμονή. Σήμερα για παράδειγμα, έχω να σας πω για θέματα που αφορούν την Υγεία, την Πολιτική Προστασία, την Ασφάλεια, τη στήριξη στους αγρότες μας αλλά και τον Πολιτισμό.

Θα ξεκινήσω όμως με την ισότητα στον γάμο. Γνωρίζω, το είπα άλλωστε και στη Βουλή, ότι με την ιστορική ρύθμιση για την ισότητα στον γάμο που ψηφίστηκε πανηγυρικά την Πέμπτη στη Βουλή, δεν επιλύουμε ένα πρόβλημα που αφορά την πλειονότητα της κοινωνίας, αλλά μια μειοψηφία της. Και από αυτό το πρίσμα ίσως κάποιοι ακόμη αναρωτιούνται γιατί επιμένουμε να τη θεωρούμε τόσο σημαντική. Μα ακριβώς γιατί αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν.

Η ρύθμιση χαιρετίστηκε απ’ όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ μέσω των πρεσβειών στην Αθήνα, αναδείχθηκε με θετικό τρόπο από όλα τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ ως «νίκη-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και κυρίως επιβεβαιώνει αυτό που διαπιστώνει το Democracy Index του Economist: ότι έπειτα από 16 χρόνια η Ελλάδα κατατάσσεται στις 20 ωριμότερες δημοκρατίες του κόσμου, βρίσκεται πέντε θέσεις υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι αλλά και υψηλότερα από χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ και το Βέλγιο. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους συστηματικά, εντός και εκτός συνόρων, επικρίνουν και συκοφαντούν τη χώρα μας. Έτσι θα συνεχίσουμε, κάνοντας όπου χρειάζονται θεσμικές βελτιώσεις. Γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας για μια καλύτερη Δημοκρατία είναι διαρκής.

Αλλάζω θέμα. Την περασμένη Τρίτη συναντήθηκα με πολυμελείς αντιπροσωπείες των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα. Είχαμε έναν νηφάλιο διάλογο, άκουσα με προσοχή τις εύλογες αγωνίες τους και ανακοίνωσα επιπλέον δύο μέτρα στήριξής τους -φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου μαζί με δέσμευση να αλλάξουμε προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής την επιστροφή από το 2025. Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές.

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν προωθεί κανονισμό που προβλέπει τη μερική εξαίρεση των Ευρωπαίων αγροτών -και των Ελλήνων επομένως- από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση. Ο κανονισμός τέθηκε ήδη σε ισχύ, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1/1 έως 31/12/2024. Ήταν και δική μας πρόταση, ενώ σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ αντιτάχθηκαν. Δεν θα επαναλάβω εδώ τι έχουμε κάνει συνολικά από το 2019 για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε.

Θα περάσω στον χώρο της υγείας, όπου είχαμε σημαντικές εξελίξεις μέσα στη βδομάδα. Θεσμοθετήσαμε το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και για πρώτη φορά στη χώρα μας θα υπάρχει πλέον ακριβής καταγραφή πραγματικών δεδομένων με σκοπό τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες. Και κάτι ακόμα που αφορά αυτή την κατηγορία των ασθενών: ξεκινά η διαδικασία για την κατασκευή του νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας-Χημειοθεραπείας και της ανακαίνισης κλινικών στο νοσοκομείο Σωτηρία. Μικρότερα αλλά απαραίτητα είναι και τα έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση του Νοσοκομείου Τρικάλων, του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου και 6 Κέντρων Υγείας στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα υπογράφηκε η σχετική σύμβαση. Και με την ευκαιρία, να προσθέσω ότι δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της Υγείας, σε θέσεις επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και σε άλλες νευραλγικές ειδικότητες του ΕΣΥ, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκ. ευρώ.

Πάμε τώρα στη Δικαιοσύνη, γιατί κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στόχος των αλλαγών είναι η αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας, με κύριο μέσο την έκτιση των ποινών. Αυτό έχει σκοπό να καταπολεμήσει και το αίσθημα ατιμωρησίας και να αυξήσει την ασφάλεια του πολίτη. Δύο ενδεικτικά παραδείγματα: η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση, και η αποφυλάκιση υπό όρους θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά χαρακτηριστικά του δράστη. Το νομοσχέδιο εισάγει και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης. Μεταξύ άλλων, προβλέπει υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι και οι νέες πρόνοιες για την περαιτέρω προστασία των ανηλίκων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Θα μείνω στο γενικότερο -πολύ σοβαρό- φαινόμενο της βίας και της παραβατικότητας με δράστες και θύματα ανηλίκους, το οποίο παρουσιάζει ανησυχητική ένταση τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την περίοδο των περιορισμών λόγω της πανδημίας. Θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε συγκροτημένα και πολυεπίπεδα, όπως δηλαδή επιβάλλει η φύση του προβλήματος. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισής του. Την απαρτίζουν έγκριτοι Έλληνες επιστήμονες, ειδικοί ο καθένας και η καθεμιά στις διαφορετικές πτυχές του φαινομένου, ώστε εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος να εκπονήσουν το πόρισμα με τις προτάσεις τους. Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Εντάσσεται στη δέσμη των πολιτικών μας εναντίον της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας και κατά του bullying, για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και φυσικά παράλληλα με το πολύ σημαντικό εθνικό σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, από τον Μάρτιο θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα για την καταγγελία περιστατικών bullying στο σχολείο από το Υπουργείο Παιδείας, και θα ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Ένα άλλο θέμα του οποίου την ένταση έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια είναι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, και σε αυτό θα περάσω τώρα. Η κλιματική κρίση, που συνιστά απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη με ορατές τις συνέπειές της και στην Ελλάδα, καθιστά μονόδρομο τα μέτρα πρόληψης και την επένδυση στην Πολιτική Προστασία. Το κάναμε, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διαθέτοντας 2,1 δισ. για υποδομές σε Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία. Πρόσφατο δείγμα των δράσεών μας η ένταξη 2 πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα. Στα δύο αυτά νέα πλοία δόθηκαν τα ονόματα στελεχών του πυροσβεστικού σώματος, του Πυρονόμου Σάββα Σάββαρη και του Ανθυποσμηναγού Αριστείδη Μουζακίτη, που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος. Είναι η ελάχιστη απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί η αλήθεια είναι πως όσο κι αν ενισχύουμε τις υποδομές μας, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος που 365 ημέρες τον χρόνο προσφέρουν την υπηρεσία τους για το καλό και την ασφάλεια όλων μας.

Ελπίζω ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους είναι πιο έντονη. Αν είδατε αυτή τη διαφορά, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για το τι έχει συμβεί: οι Υπηρεσίες της Τροχαίας στην Αττική ενισχύθηκαν με 200 αστυνομικούς και στη Θεσσαλονίκη με 74, εκεί δίνοντας έμφαση πρωτίστως στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο Fly Over. Το σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Βελτιώνουμε την Κυκλοφορία-Μειώνουμε τα Τροχαία Ατυχήματα» περιλαμβάνει και άλλες ενέργειες όπως την αξιοποίηση 4 drones για τον έλεγχο της κυκλοφορίας σε τρία κομβικά σημεία της Αττικής, τη συγκρότηση 25 νέων Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων που θα κινούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποτροπή αυτοσχέδιων αγώνων ταχύτητας, συμπεριφορών επικίνδυνης οδήγησης και οδήγησης υπό το καθεστώς μέθης. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από κανέναν μας, και πρώτα από την πολιτεία, να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο.

Θα κλείσω με το νέα στέγη του Αρχείου και της Θεατρικής Βιβλιοθήκης του Θεατρικού Μουσείου. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε το «πράσινο φως» στην οριστική μελέτη για την αποκατάσταση της οικίας του Αλέξανδρου Σούτσου επί της οδού Σταδίου 47 για να φιλοξενήσει μεγάλο μέρος της πλούσιας θεατρικής κληρονομιάς μας ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους, στο ευρύ κοινό και σε ερευνητές. Μιλάμε για χιλιάδες τόνους μελετών και θεατρικών έργων, εκδόσεις σχετικές με το ελληνικό και ξένο θέατρο που χρονολογούνται από το 1736, σπάνια χειρόγραφα και ψηφιοποιημένες συλλογές πρωτογενούς υλικού του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.3 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως σας είπα στην αρχή της ανάρτησης, είναι άλλη μία εβδομάδα με πλούσιο έργο, και ελπίζω να σας έπεισα να διαβάσετε μέχρι το τέλος. Και για όσους από εσάς διαβάζετε ακόμα, σας ευχαριστώ πολύ, και θα τα ξαναπούμε την επόμενη εβδομάδα! Σας εύχομαι να έχετε μία όμορφη Κυριακή!».

sinidisi.gr

Την αντίδρασή της για την επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο εκφράζει με δήλωσή της η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία” αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός.

Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως” καταλήγει η κα Μενδώνη.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2