Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  8:58: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

«Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από μια ιστορική μεταρρύθμιση για τα δημόσια κυρίως πανεπιστήμια, γιατί το 70% αυτό του νόμου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, την ενδυνάμωσή τους, τη χρηματόδοτησή τους, την ενίσχυσή τους, τη σύμπραξή τους με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τις ελευθερίες που παίρνουν, αιτήματα, που οι πρυτάνεις διαχρονικά, τα συμβούλια πρυτάνεων και οι φοιτητές έχουν θέσει στην πολιτεία και η πολιτεία πλέον τους ακούει. Και βέβαια την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιακών παραρτημάτων. Στο πλαίσιο αυτό οι γνωστοί άγνωστοι που γίνονται όλο και λιγότεροι, φοιτητές εντός ή εκτός εισαγωγικών, κυρίως εντός εισαγωγικών, αποφάσισαν με το «έτσι θέλω» σε κάποιες σχολές – το ένα τρίτο των σχολών, ενώ κάποτε αυτό θα συνέβαινε σε όλες- να κάνουν κατάληψη. Όπου οι αρχές εκλήθησαν, επενέβησαν. Και προφανώς όπου κρίθηκε επιχειρησιακά από τις αρχές έγινε η αντίστοιχη επέμβαση», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον REAL FM σχολιάζοντας τα χθεσινά βραδυνά επεισόδια στο ΑΠΘ.

«Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις, για να λέμε τα πράγματα με το  όνομά τους, που δυστυχώς ενδεχομένως να μην εκλήθησαν οι αρχές. Εγώ δεν είμαι ο δικαστής που θα το αξιολογήσει. Αυτό που θα πω είναι ότι πρέπει να φτάσουμε στο σημείο σε μια οποιαδήποτε συνέντευξη, σε μια οποιαδήποτε συζήτηση, να μην είναι είδηση η εφαρμογή του νόμου. Και να σας πω και κάτι. Κανείς από εμάς δεν θέλει ντε και καλά να παρεμβαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Όμως αλίμονο, αν φτάσουμε στο σημείο να νομιμοποιούμε -και δεν θα το ξανακάνουμε αυτό που συνέβαινε πριν το ’19- παράνομες πράξεις και ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταστρέψει τα πανεπιστήμια» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν συλλήψεις.

Επισήμανε ό,τι με το νέο θεσμικό πλαίσιο «οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι καταστρέφουν περιουσίες -δηλαδή το δικό σας, το δικό μας, όλων, τον κόπο με τους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων- πλέον δεν  θα αναστέλλονται οι ποινές τους. Θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και αν κρίνονται ένοχοι, θα εκτίουν ένα μεγάλο μέρος της ποινής τους στη φυλακή. ‘Αρα θα το σκεφτούν πέντε και δέκα φορές παραπάνω όταν, αντί να κάτσουν να κάνουν κάτι σοβαρό στη ζωή τους, θα πάνε να καταστρέφουν περιουσίες συμπολιτών τους ή και δημόσια περιουσία που ανήκει στον Έλληνα φορολογούμενο».

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει μια ακόμα πιο δίκαιη και ακόμη πιο συνολική αλλαγή σε πολλές διατάξεις του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας, οι οποίες έχουν τρεις στόχους. «Όπως είναι η αυστηροποίηση των ποινών όχι εξοντωτικά, αλλά δίκαια. Ο δεύτερος είναι οι ποινές να είναι πραγματικές, δηλαδή να μην ακούμε είκοσι χρόνια και ο άλλος να μένει μέσα δέκα χρόνια, αλλά να μένει πολύ παραπάνω. Κι αν αποφυλακιστεί νωρίτερα, αυτό να μην είναι αυτόματο, αλλά να το κρίνει το Δικαστικό Συμβούλιο, με βάση την προσωπικότητά του, το αν έχει μετανοήσει, από τη συμπεριφορά του.  Και το τρίτο, πολλές παρεμβάσεις για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές διατάξεις οι οποίες είναι υπέρ των θυμάτων σε διαδικασίες ενδοοικογενειακής βίας, εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και άλλα».

Επίσης πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα όταν ο καταδικασμένος συμπλήρωνε, είτε στα ισόβια, είτε στα είκοσι χρόνια, είτε στα δεκαπέντε χρόνια έναν αριθμό που προέβλεπε ο νόμος, πρακτικά αυτομάτως αποφυλακιζόταν με τη λεγόμενη υφ’ όρον απόλυση, δηλαδή, αποφυλακιζόταν και το υπόλοιπο της ποινής του το έκανε εκτός φυλακής με όρους. «Πλέον, αυτό το «αυτοδικαίως», αυτό το «αυτομάτως» γίνεται μετά από κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου. Δηλαδή, κάποιος όταν, για παράδειγμα, συμπληρώσει δεκαοκτώ χρόνια και του δίνει ο νόμος τη δυνατότητα να αιτηθεί την υπό όρους αποφυλάκισή του, δεν σημαίνει ότι θα τη λάβει όπως μέχρι σήμερα, αυτοδικαίως, αλλά θα κρίνει το Δικαστικό Συμβούλιο, θα κρίνει το αρμόδιο Συμβούλιο εάν πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις. Δηλαδή, εάν έχει μετανοήσει, αν έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά, αν η αποφυλάκισή του μπορεί να αποτελέσει κάποιον κίνδυνο και τα σχετικά. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή στο συγκεκριμένο κομμάτι του νέου ποινικού κώδικα» είπε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού είπε ότι θα γίνει το συνέδριο της ΝΔ σε λίγες εβδομάδες, το οποίο, όπως είπε θα έχει έναν χαρακτήρα προεκλογικό, αρχών και θέσεων είπε ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί μέσα στον Απρίλιο.

sinidisi.gr

Σε κώμα παραμένει ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο Γεράσιμος, ο μόνος επιζών του πρώτου βαγονιού.

«Ακόμα δεν μπορώ να αντικρίσω την εικόνα με τα δύο βαγόνια», λέει στο Mega η μητέρα του, που για πρώτη φορά μίλησε δημόσια για τα όσα έγιναν εκείνη την ημέρα. Όλο αυτό το διάστημα, η μητέρα μένει δίπλα στο παιδί της, που παλεύει κάθε μέρα για να κρατηθεί στη ζωή.

«Εδώ και ένα χρόνο, δίνει γενναίο αγώνα για τη ζωή του. Παρακολουθείται από τους καλύτερους γιατρούς του κόσμου, εφάμιλλους με τους γιατρούς της εντατικής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που έδωσαν μεγάλο αγώνα για το παιδί μας και έγιναν οικογένειά μας. Έναν χρόνο μετά, έχω τόσα πολλά να πω, δεν ήρθε η ώρα», αναφέρει.

Στην αρχή αυθόρμητα και μετά με προσπάθεια, προσπαθεί να συγκρατήσει τον θυμό της. «Επικεντρώθηκα στο πώς και όχι στο γιατί. Πώς να διορθώσω, πώς να γιατρέψω, να σώσω», ανέφερε.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. «Ο Γεράσιμος δίνει τιτάνια μάχη. Ακόμα, όλα είναι κρίσιμα, δεν νοείται κάτι άλλο, από το να είμαι σε δίπλα του, απερίσπαστη, ανεπηρέαστη. Μόνο τα λόγια των γιατρών και οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Ψάχνω το βλέμμα, την φωνή, την μουσική του… και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ πιο πέρα από το παιδί μου είναι αυτό: “Ποτέ να μην ξανασυμβεί”».

«Η εξέλιξη της κατάστασής του είναι απρόβλεπτη»

«Ο Γεράσιμος έναν χρόνο μετά είναι σε κώμα. Και η εξέλιξη της κατάστασής του είναι απρόβλεπτη. Ο Γεράσιμος έχει κάνει 2 εγχειρήσεις. Η πρόγνωση είναι φτωχή» εξηγεί.

«Όμως πέρα από την αγάπη μου, μόνο την ελπίδα και την πίστη έχω να του δώσω. Του έχω εμπιστοσύνη, έχει κερδίσει πολλές μάχες. Μέσα από την καρδιά μου είμαι ευγνώμων για τους ανθρώπους που προσεύχονται για το παιδί μου. δίνουν και σε μένα δύναμη. Η σημερινή απόλυτη προτεραιότητά μου, δεν αφήνει περιθώρια για οτιδήποτε άλλο».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος στο «θρίλερ» των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει «δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά».

Ο πρόεδρος του κόμματος βλέποντας ότι η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου να μην στηθούν κάλπες και να επαναβεβαιώσει το Συνέδριο της εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του Κασσελάκη, έσπευσε το βήμα και απέσυρε την εισήγησή του για προεδρικές εκλογές.

Γεροβασίλη: Στέφανε αν ανακαλέσεις το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» σταματώ εδώ – «Όλγα αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές»

Στέφανε στην πρώτη σου ομιλία είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε, εάν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ, τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην Αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει» τόνισε ακόμα η κ. Γεροβασίλη. «Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Εσύ το πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάντε μας μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις» είπε ακόμα.

«Όλγα αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές» απάντησε από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το Συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο, δεν έβαλα εγώ την πρόταση για εκλογές είπε ακόμα η κ. Γεροβασίλη «σε δέκα μέρες, χωρίς διασφαλίσεις και εγγυήσεις, είναι αστείο να ζητάς εκλογές. Γι’ αυτό είπα, αν θες κάνε μόνος σου εκλογές».

Φάμελλος: Το κόμμα δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου

«Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με ενιαία λειτουργία» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.  Σε αυτή τη βάση τόνισε πως «δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου».

Η πρόταση αυτή ακολουθεί της ομιλίας του κ. Κασσελάκη που τόνισε πως «δυστυχώς δεν γίνεται να μην πάμε σε εκλογές» ξεκαθάρισε πριν από λίγο από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος.

«Θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε, αλλά την αλήθεια μου θα την πω. Δεν με κρατάει κανείς, μόνο το μεγάλο συλλογικό εμείς» σημειώσει.

sinidisi.gr

Με ανταλλαγή… πυρών μεταξύ του του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, και της Όλγας Γεροβασίλη, ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες που έριξαν και την αυλαία του συνεδρίου του κόμματος.

Η απόφαση αν θα ξαναστηθούν κάλπες, με τον Στέφανο Κασσελάκη και την Όλγα Γεροβασίλη να διεκδικούν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ληφθεί τις επόμενες ώρες.

“Άλλαξα την ώρα της ομιλίας μου για να σας απευθυνθώ τώρα. Γιατί τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτα”, είπε αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Και συνέχισε: “Θα σεβαστώ ό, τι αποφασίσετε, αλλά εγώ την αλήθεια μου θα την πω”, τονίζοντας ότι “δεν γίνεται να παραμείνω πρόεδρος υπό αυτές τις συνθήκες… Λέτε “πάλι θα πάμε σε εκλογές;”. Έχετε χίλια δίκια. Εσείς ψηφίσατε, αλλά κάποιοι δεν σας άκουσαν. Τη δεύτερη φορά βγαίνεις μόνο αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία. Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν και γνωρίζουν ότι επιτρέπεται από το καταστατικό η επιτάχυνση των διαδικασιών. Άλλωστε, η Όλγα Γεροβασίλη είναι ήδη γνωστή στο πανελλήνιο. Για να δούμε όμως τι ζητούν αυτοί που θέλουν έναν μήνα προεκλογική περίοδο. Δηλαδή πάμε για τις 31 Μαρτίου, πάνω από έναν μήνα χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση. Ύστερα Πάσχα και μετά η προεκλογική περίοδος Ευρωεκλογών… Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας! Δικό σας είναι!

Κάποιοι θέλουν να χρεώσουν σε εμένα την αποτυχία των ευρωεκλογών. Εμείς τι κάνουμε απέναντι σε αυτούς τους λίγους, που θεωρούν τους εαυτούς τους καθοδηγητές;”.

“Εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τη μάχη την Ευρωεκλογών και άμεσες καταστατικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα”, ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέβηκε στο βήμα:

“Αναλάβαμε την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και τον Γιώργο Τσίπρα να σας καταθέσουμε μία πρόταση: να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις Ευρωεκλογές. Δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο για να επεξεργαστεί προτάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματος μας”.

Ακολούθησε η Όλγα Γεροβασίλη: “Αν θέλετε να είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ… εντάξει. Στέφανε είπες “βρείτε μου αντίπαλε και πάμε”. Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω… Λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 ημέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάντες μόνος σου να δούμε…”.

“Δεν είστε σκάκι” απάντησε ο Κασσελάκης.

“Αν αποσύρεις την πρόταση σου για εκλογές, δεν έχουμε λόγο να πάμε σε εκλογές”, είπε η Γεροβασίλη.

“Αν αποσύρεις την υποψηφιότητα σου, δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές”, απάντησε εκ νέου ο Κασσελάκης.

sinidisi.gr

Στήριξη από τους συνέδρους, με ή χωρίς κάλπες, αναμένεται να ζητήσει κατά την ομιλία του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτα» ξεκίνησε ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας ότι σύνεδροι που νοιάζονται τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζεύουν από χθες, «με απόλυτη ανιδιοτέλεια», υπογραφές για να μην γίνουν εκλογές τώρα.

Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε ωστόσο ότι δεν γίνεται να μην γίνουν εκλογές τώρα και είπε ότι μόνη διέξοδος είναι να δοθεί ο λόγος και πάλι στα μέλη του κόμματος. «Μπήκα στο συνέδριο ολόκληρος, πώς γίνεται να βγω κομμένος καμματάκια;» διερωτήθηκε, επικαλούμενος ότι ο «ιστορικός μας ηγέτης», Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε εκλογές και ότι η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά της.

Δείτε την ομιλία:

 

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην 4η Ημέρα του Συνεδρίου του Σύριζα

«Φωτογραφίζοντας» όσους τον υπονόμευσαν, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε πριν από τέσσερις μήνες, όμως κάποιοι έκαναν ότι δεν τον άκουσαν. «Ξέρω ότι έχετε βαρεθεί, έχετε κουραστεί» είπε, απευθυνόμενος στα μέλη. «Δεν γίνεται να παραμείνω πρόεδρος υπό αυτές τις συνθήκες» υπογράμμισε.

Όπως είπε, εάν κάποιος εκλεγεί πρόεδρος για δεύτερη φορά, δεν γίνεται να είναι φυτευτός, αλλά θα σημαίνει ότι «έβγαλε ρίζες στην κοινωνία».

«Κάντε την καρδιά σας πέτρα και πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου, ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τη μάχη των ευρωεκλογών» ανέφερε ακόμη. «Πρόεδρος υπό προθεσμία, που θα πάει στις ευρωεκλογές αμέσως μετά την εσωκομματική σύγκρουση, δεν μπορώ να γίνω» υπογράμμισε. Μπορώ να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών και με τη δική σας εντολή, είπε, υποσχόμενος αλλαγές στο Καταστατικό της παράταξης, εάν εκλεγεί εκ νέου.

«Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν και γνωρίζουν ότι επιτρέπεται από το καταστατικό η επιτάχυνση των διαδικασιών. Άλλωστε, η Όλγα Γεροβασίλη είναι ήδη γνωστή στο πανελλήνιο. Για να δούμε όμως τι ζητούν αυτοί που θέλουν έναν μήνα προεκλογική περίοδο. Δηλαδή πάμε για τις 31 Μαρτίου, πάνω από έναν μήνα χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση. Ύστερα Πάσχα και μετά η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών… Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας! Δικό σας είναι! Κάποιοι θέλουν να χρεώσουν σε εμένα την αποτυχία των ευρωεκλογών. Εμείς τι κάνουμε απέναντι σε αυτούς τους λίγους, που θεωρούν τους εαυτούς τους καθοδηγητές;» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

sinidisi.gr

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων ψηφοφόρων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, όπως δείχνει το πλήθος των εγγραφών από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Στην εφαρμογή epistoliki.ypes.gov.gr, που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, εγγράφονται οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το σπίτι τους. Για τους Έλληνες του εξωτερικού η επιστολική ψήφος είναι ο μόνος τρόπος για να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Ήδη με το «καλημέρα» φάνηκε το υψηλό ενδιαφέρον για τη νέα μέθοδο ψηφοφορίας. Τις δύο πρώτες μέρες οι εγγραφές ήταν περισσότερες από 8.000 ενώ μέχρι χθες το πρωί, έκτη μέρα εγγραφών, ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 11.300. Αιτήσεις υποβλήθηκαν από την Ελλάδα και από 76 άλλες χώρες, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αίσθηση προκαλεί ότι ανάμεσα στους Έλληνες της διασποράς που δήλωσαν επιθυμία να ψηφίσουν για το νέο ευρωκοινοβούλιο, συγκαταλέγονται και κάτοικοι από χώρες εκτός Ευρώπης με ισχνή ελληνική παρουσία και συγκεκριμένα από την Κένυα, το Καζακστάν, ακόμη και από την Παπούα – Νέα Γουινέα.

Αν και το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές δεν είναι τόσο έντονο όσο για τις εθνικές εκλογές, ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023, καθώς τότε ίσχυαν νομικοί περιορισμοί, ενώ το εκλογικό κέντρο μπορεί να απείχε εκατοντάδες ή και χιλιάδες χλμ. από τον τόπο κατοικίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις περσινές βουλευτικές εκλογές εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους σχεδόν 23.000 απόδημοι, ενώ προσήλθαν στις κάλπες περίπου 18.000 τον Μάιο και 15.600 τον Ιούνιο.

Κεραμέως: «Απαρχή μιας ιστορικής μεταρρύθμισης»

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου σηματοδοτεί την απαρχή μιας ιστορικής μεταρρύθμισης. Η επιστολική ψήφος διευκολύνει και εκσυγχρονίζει τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, χωρίς να δαπανήσουν χρόνο και χρήματα. Ταυτόχρονα, διευκολύνει και τους Έλληνες που ζουν εντός επικράτειας και κυρίως τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, εποχικά εργαζόμενους και εργαζόμενους στις αργίες της Κυριακής, άτομα με αναπηρία, φοιτητές και μαθητές εν μέσω εξεταστικής περιόδου. Η επιστολική ψήφος ανοίγει τον δίαυλο για να ακουστεί η φωνή όλων των Ελλήνων, όπου και αν βρίσκονται, ανά την υφήλιο. Όλοι μαζί, έχουμε την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε το παρόν και το μέλλον της χώρας μας».

Πώς γίνεται η διαδικασία

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών. Η προθεσμία εγγραφής λήγει 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, δηλαδή την 29η Απριλίου 2024.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας, (αρκεί και τα δύο να είναι σε ισχύ) ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου. Η διαδικασία εγγραφής είναι εύκολη, ενώ για τη διευκόλυνση των εκλογέων είναι αναρτημένο εγχειρίδιο χρήσης με κατατοπιστικές οδηγίες.

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ο εκλογέας θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσει μια έγκυρη προσωπική του διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, τα οποία θα πρέπει να πιστοποιηθούν με χρήση Κωδικού μιας Χρήσης (OTP), ώστε να είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης. Ο εκλογέας επίσης θα πρέπει να συμπληρώσει τη διεύθυνση κατοικίας του και τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό, εφόσον αυτή είναι διαφορετική από τη διεύθυνση κατοικίας του. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εκλογέας επιθυμεί να τροποποιήσει κάποιο από τα στοιχεία επικοινωνίας ή διευθύνσεων τότε μπορεί να ξεκινήσει μια νέα αίτηση μεταβολής στοιχείων, να διορθώσει ό,τι στοιχεία επιθυμεί και να την υποβάλει.

Τυχόν απορίες απαντώνται στα πεδία «περισσότερες πληροφορίες» ή «αναφορά προβλήματος» στην πλατφόρμα, καλώντας στο +30 210 626 6222 όλο το 24ωρο ή επικοινωνώντας με τοπικό ΚΕΠ και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό με την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.

Ο εκλογικός φάκελος

Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών τον Μάιο μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο. Η παραλαβή τους γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει το φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση – υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 17:55

Όχι δάκρυα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Νικηφόρου Βαρονέτου

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται. Ο Μητσοτάκης χαίρεται γιατί θα είναι αδιαμφισβήτητος. Ο Ανδρουλάκης χαίρεται γιατί θα πάρει τη δεύτερη θέση. Ο Κουτσούμπας χαίρεται γιατί θα αυξήσει τα ποσοστά του. Η Κωνσταντοπούλου χαίρεται γιατί ελπίζει να πάρει μερικούς ψήφους που θα τη διατηρήσουν στη Βουλή. Η Νέα Αριστερά χαίρεται γιατί θεωρεί ότι δικαιώνεται και αναμένει κάποιες προσχωρήσεις.. Πολλοί σχηματισμοί της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς χαίρονται γιατί αναμένουν να εισπράξουν κάποιους ψήφους.

Μεγάλη αναταραχή στο πολιτικό σύστημα. Υπέροχη κατάσταση, όπως θα έλεγε ο Μάο.

  • Όχι δάκρυα για τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Όχι δάκρυα για το κόμμα που κορόιδεψε τον ελληνικό λαό ότι θα καταργούσε τα μνημόνια μ’ ένα νόμο, μ’ ένα άρθρο.
  • Όχι δάκρυα για το κόμμα που εξαπάτησε τους πολίτες με το Δημοψήφισμα του 2015 και έφερε το 3ο ευρω-μνημόνιο.
  • Όχι δάκρυα για το κόμμα που καλοδεχόταν του λαθρομετανάστες για να λιάζονται στις πλατείες της Αθήνας.
  • Όχι δάκρυα για το κόμμα που ο προηγούμενος αρχηγός του αναρωτήθηκε δημοσίως αν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα.
  • Όχι δάκρυα για το κόμμα που υπέγραψε την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα. Ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι ατέλειωτος.

Μετά από δύο εκλογικές ήττες, με μείωση του ποσοστού του κατά 50%, ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε νέο πρόεδρο. Έναν ομοφυλόφιλο «αλεξιπτωτιστή» από τις ΗΠΑ. Όποιος έδινε δύο ευρώ μπορούσε να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές. Αυτή είναι εν πολλοίς η περίφημη λαϊκή βάση του κόμματος που εξέλεξε τον Στ. Κασσελάκη.

Πριν τη διάλυση του, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε δύο κλώνους. Τον ένα πρόωρα, το ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη. Τον άλλο  καθυστερημένα, τη Νέα Αριστερά των Χαρίση, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και λοιπών.

Οι εναπομείναντες στο ΣΥΡΙΖΑ φαντασιώνονται μια μεγάλη κεντροαριστερά, μια προοδευτική παράταξη, μια εναλλακτική στον Μητσοτάκη, να σταθούν δίπλα στο λαό για να λύσουν τα προβλήματά του. Τίποτα απ’ αυτά δεν μπορούν να κάνουν. Δεν έχουν όραμα. Δεν παράγουν πολιτική. Δεν έχουν εναλλακτικές προτάσεις, αλλά, υιοθετούν πολιτικές που έρχονται από κέντρα του εξωτερικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κλώνοι του είναι γκλομπαλιστές, ευρωλάγνοι, εθνομηδενιστές, ενδοτικοί. Δε διαφέρουν σε τίποτα από τα άλλα κόμματα του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος. Η μάχη τώρα γίνεται «για ένα πουκάμισο αδειανό», για τη σφραγίδα. Καληνύχτα ΣΥΡΙΖΑ, δε θα μας λείψεις.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Πλήθος φοιτητών από διάφορα σημεία της χώρας συγκεντρώθηκαν στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους νέους και φοιτητές. Με τη συμπλήρωση -την Τετάρτη- ενός έτους από την ανείπωτη τραγωδία, φοιτητές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα συγκεντρώθηκαν στο σημείο αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα, και με τη φράση “δεν θα σας ξεχάσουμε” ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, συγκεντρώθηκαν στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να μην ξεχαστεί. Είναι ο αδερφός μου ο Βασίλειος Κωττάς. Δυστυχώς μας έχουν πάρει τη ζωή. Σαν εχθές θυμόμαστε που κατεβήκαμε με τον πατέρα μου στην Λάρισα και ζήσαμε αυτόν τον εφιάλτη της ταυτοποίησης», είπε ο αδερφός του θύματος.

Ο πατέρας του Βασίλη, δήλωσε ότι «αυτές τις μέρες που συμπληρώνεται ένας χρόνος νιώθουμε την μεγαλύτερη οδύνη, γιατί είμαστε συνεχώς δίπλα στα μνήματα, νομίζοντας ότι τα παιδιά μας είναι ακόμα ζωντανά».

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα χαρακτήρισαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 στα Τέμπη οι φοιτητές που ήρθαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 57 νεκρούς της τραγωδίας. Φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι από όλη τη χώρα άφησαν στεφάνια, λουλούδια και φύτεψαν ελιές στον τόπο της τραγωδίας.

Θα γίνουμε η φωνή όλων τους, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην συγκαλυφθεί αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, τόνισε η Ντενίς Σκουμενάκου, μέλος φοιτητικού συλλόγου του ΑΠΘ.

Μέσα σε αυτό το τραίνο είχαμε συναδέλφους μας, 13 στον αριθμό από το ΑΠΘ, είχαμε συνανθρώπους μας οι οποίοι δεν βρίσκονται εδώ πέρα, υπενθύμισε ο Αναστάσης Παπαστουγιαννούδης, φοιτητής ψυχολογίας.

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλίππου του Διακόνου εντός του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη, του τερματικού σταθμού του μοιραίου τρένου, που δεν έφτασε ποτέ στον τελικό προορισμό του.

Για να γίνει θαρρείς η μνημόνευση αντίσταση στην αδιαφορία πάντων ημών, αυτά τα ονόματα θα καταμαρτυρούν εκεί ότι η αδιαφορία γεννά το θάνατο, διαμήνυσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Κ. Βαρνάβας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στα εξ ων συνετέθη και το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγκλωβισμένο στην αμφιθεατρική ρητορική προηγούμενων δεκαετιών, η κυβέρνηση ανεβάζει τους ρυθμούς της, αναδεικνύοντας τη διαφορά πολιτικού επιπέδου που υπάρχει και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Με αντίπαλο τον «κανέναν» ο Κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται το «βομβαρδισμένο τοπίο» της αντιπολίτευσης, αφ’ ενός για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και αφ’ ετέρου για να επιλυθούν κρίσιμα προβλήματα.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Η ψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να το καταψηφίσει, αποκτά χαρακτήρα αναμέτρησης με το «κοινωνικό θέλω», αλλά και με τον ρεαλισμό και την κοινή λογική.

Είναι η πρώτη νέα μάχη για τη μεταρρύθμιση της χώρας. Και ξεκινάει χωρίς να έχει δοθεί ακόμα από κανέναν στοιχειωδώς σοβαρή απάντηση γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει μη κρατικά πανεπιστήμια. Αλλά και γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα με το ίδιο πτυχίο από την Κύπρο ή τη Βουλγαρία, αλλά υπάρχει με το πτυχίο που θα χορηγεί ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, που θα μπορεί να λειτουργήσει με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Συγκρούονται έτσι η κοινή λογική με τον αναχρονισμό. Πόσω μάλλον όταν τα στοιχεία είναι συντριπτικά και παραπέμπουν σε εκπαιδευτική μετανάστευση: Περίπου 40.000 Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όταν ο αντίστοιχος αριθμός φοιτητών από την Ισπανία, που έχει τετραπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, είναι 35.000 και ο αριθμός των φοιτητών από την ισομεγέθη Πορτογαλία είναι 15.000.

Εωλος παραμένει και ο ισχυρισμός για την αποδυνάμωση και την υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων, όταν το 70% των άρθρων του νομοσχεδίου αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο μάλιστα θα ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και με έκτακτες ενισχύσεις 1 δισ. ευρώ. Στο Μ. Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση πως ο μεγάλος χαμένος αυτή της μεταρρύθμισης θα είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο «δείχνει προγραμματική ασυνέπεια», όπως και με την επιστολική ψήφο, την οποία, ενώ συμφωνούσε, την καταψήφισε.

Υγεία

Στο ίδιο πλαίσιο της αντιμετώπισης προβλημάτων της καθημερινότητας, στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται η πρόσληψη 2.145 νοσηλευτών, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 θα γίνουν άλλες 6.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Και επιταχύνεται η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων, προκειμένου να ανακουφιστεί η μετακίνηση των πολιτών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Λίγο πριν από την τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, το Μ. Μαξίμου ολοκληρώνει τον πρώτο μεγάλο κύκλο μεταρρυθμίσεων (επιστολική ψήφος, νέος Ποινικός Κώδικας, αύξηση κατώτατου μισθού, μη κρατικά πανεπιστήμια, νέος τρόπος επιλογής διοικητών Νοσοκομείων και Οργανισμών, μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, μεγάλα δημόσια έργα υποδομών, γάμος ομοφύλων).

Το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές και θα αφορά μεταξύ άλλων τη ριζική αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ, χωρίς την πλήρη κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η μελέτη των Ολλανδών για τον κάμπο

Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων, μαζί με την ακρίβεια, είναι τα προβλήματα των αγροτών και ιδιαίτερα των Θεσσαλών αγροτών που επλήγησαν από τον Daniel. Η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους Θεσσαλούς αγρότες θα γίνει στις 11 Μαρτίου, κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα. Σε αυτήν τη συνάντηση ο πρωθυπουργός, εκτός από τα ειδικά μέτρα που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει μαζί του και τη Μελέτη των Ολλανδών για τη συνολική αποκατάσταση και ενίσχυση των υποδομών της περιοχής που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και περί τα τέλη του μήνα θα παρουσιαστεί λεπτομερώς σε ειδική εκδήλωση. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη, που αφορά όχι μόνο τις κατεστραμμένες υποδομές, αλλά και την αντιμετώπιση της πλημμυρισμένης Λίμνης Κάρλα, που έχει καλύψει πολλές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Οπως και προτάσεις για την μετεγκατάσταση χωριών, τα οποία είναι χτισμένα σε περιοχές που θεωρούνται επισφαλείς.

Οι πιέσεις για την περαιτέρω αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από το «μέτωπο του Νότου» στο οποίο πρωταγωνιστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να κλιμακωθούν. Ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ο Λ. Αυγενάκης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους μελισσοκόμους και είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης ελληνοποίησης μελιού.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

Νέος «γύρος της Ελλάδας» από τον πρωθυπουργό

Ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για το «νέο γύρο της Ελλάδας», με επισκέψεις και εκδηλώσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου αναμένεται να γίνει με πανηγυρικό τρόπο στο Συνέδριο της Ν.Δ., που θα γίνει στις 5-6-7 Απριλίου. Λίγο πριν ή λίγο μετά, θα ανακοινωθεί και το γαλάζιο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές.

Κεντρικός στόχος της καμπάνιας της Ν.Δ. θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της πολιτικής σταθερότητας στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών. Ιδιαίτερη θέση σε αυτήν την καμπάνια αναμένεται να έχουν τα θέματα της ασφάλειας και του περιορισμού της εγκληματικότητας. Ενώ η ενημέρωση των αποδήμων για την επιστολική ψήφο -η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο και ευρύτερο εκλογικό σώμα- έχει ξεκινήσει ήδη. Μόνο στα 4 πρώτα εικοσιτετράωρα λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας του υπ. Εσωτερικών, οι συμμετοχές έχουν φτάσει σχεδόν τις 20.000, δηλαδή όσες ήταν και οι ψήφοι των ομογενών στις εθνικές εκλογές του 2023.

Οι δημοσκοπήσεις παρά τα καμπανάκια που επιφυλάσσουν για την κυβέρνηση, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την πολιτική κυριαρχία της. Γεγονός που της επιτρέπει να παίζει χωρίς αντίπαλο στο τερέν της βελτίωσης της καθημερινότητας και της εισοδηματικής ενίσχυσης των πολιτών. Αφήνοντας την αντιπολίτευση με τον «ξύλινο λόγο» και τη «μάχη» της 2ης, της 3ης και της 4ης θέσης…

sinidisi.gr