Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  3:31: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Το βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάζει το Live News αποκαλύπτει αλήθειες για την εθνική τραγωδία που δεν έγιναν γνωστές μέχρι σήμερα. Μια άλλη διάσταση για το μπάχαλο στον ΟΣΕ που έφερε την καταστροφή.

Τα όσα συνέβησαν στο σταθμό της Λάρισας εκείνη τη «μαύρη» νύχτα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και είχαν ως αποτέλεσμα, όχι μόνο να καθυστερήσει η αναχώρηση του μοιραίου Intercity, αλλά και ένα από τα πρόσωπα κλειδιά που ίσως λόγω εμπειρίας θα μπορούσε να είχε καταλάβει έγκαιρα το λάθος που είχε γίνει στην πορεία του τρένου, να μην βρίσκεται στο βαγόνι που θα έπρεπε.

Ο έμπειρος ελεγκτής όπως θα δούμε, που σκοτώθηκε στα Τέμπη, δεν ήταν στο πρώτο βαγόνι όπως θα έπρεπε αλλά στα πιο πίσω, καθώς προσπαθούσε να εντοπίσει ένα μεθυσμένο άντρα που είχε καταφέρει να τρυπώσει στη μοιραία αμαξοστοιχία, χωρίς να έχει κόψει εισιτήριο.

Η σύγκρουση των δύο τρένων στοίχισε τη ζωή τόσο στον ελεγκτή όσο και στο νεαρό αλλοδαπό, που επρόκειτο να παραδοθεί σε αστυνομικούς στον επόμενο σταθμό. Με τις εικόνες που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας και τις μαρτυρίες μετά το δυστύχημα, να κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την διερεύνηση των τραγικών γεγονότων σε βάθος.

Η χαμένη ευκαιρία στην τραγωδία των Τεμπών

Βράδυ Τρίτης 28 Φεβρουαρίου του 2023. Λίγα λεπτά πριν φτάσει το Intercity 62, στον σταθμό της Λάρισας επικρατεί αναστάτωση. Ένας μεθυσμένος άντρας από τη Συρία, που νωρίτερα παρενοχλούσε κοπέλες που επρόκειτο να ταξιδέψουν, έχει ξαπλώσει στην αποβάθρα.

Από πάνω του όπως φαίνεται στα πλάνα βρίσκεται ένας από τους άντρες της ασφάλειας του σταθμού. Η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη αλλά όπως θα φανεί στη συνέχεια δεν είναι.

Το ρολόι στις κάμερες ασφαλείας δείχνει 4 λεπτά μπροστά. Στις 23:01, η αμαξοστοιχία Intercity φτάνει στο σταθμό και πολύ γρήγορα αρχίζει η αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών. Ο μεθυσμένος άντρας στέκεται και αρχικά φαίνεται να βοηθάει εκείνους που ήθελαν να βγουν από το τρένο.

Σε αυτό το σημείο όμως, δύο λεπτά μετά την άφιξη του τρένου, ο άντρας καταφέρνει να μπει στο τρίτο βαγόνι και παραμένει μέσα σε αυτό. Ένα λεπτό αργότερα, ο σεκιούριτι υποψιάζεται αυτό που έχει συμβεί και ενημερώνει τον προϊστάμενο της αμαξοστοιχίας και μια ακόμα εργαζόμενη που είχε τελειώσει τη βάρδιά της και ανέβαινε στο τρένο ως επιβάτης, για την είσοδο του μεθυσμένου άντρα σε αυτό.

Για να μην υπάρξει περεταίρω καθυστέρηση, αποφασίζεται το Intercity 62 να μην παραμείνει στο σταθμό. Δίνεται σήμα να ξεκινήσει και να ψάξουν τον μεθυσμένο άντρα στη διαδρομή.

Στις 23:04 το Intercity 62 είναι έτοιμο να ξεκινήσει για Θεσσαλονίκη μετά από 20 λεπτά καθυστέρηση.

Είναι η ώρα που ο κατηγορούμενος σταθμάρχης διώχνει το Intercity 62 χωρίς υπόδειγμα 1001 και χωρίς να αναφέρει στην προφορική του εντολή “από γραμμή ανόδου” όπως υποχρεούται. Δεν κάνει τη χάραξη της διαδρομής, που θα του επέτρεπε να δει πως αυτό το κλειδί ήταν ξεχασμένο στη διαγώνιο και η κατάληξη θα είναι ολέθρια…

-Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει;
-Σταθμάρχης: (Δεν απαντά)
-Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει;
-Σταθμάρχης: (Δεν απαντά)
-Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει; Πάω καλά;
-Σταθμάρχης: Αφού σου είπα. Νέους Πόρους

Η αντίστροφη μέτρηση για το δυστύχημα ξεκινάει σε αυτό το σημείο. Η αμαξοστοιχία αναχωρεί και οι δύο ελεγκτές αρχίζουν να κάνουν πάνω – κάτω το τρένο για να βρουν τον άντρα που είχε μπει παράνομα.

Τον εντοπίζουν στην αρχή του 5ου βαγονιού λίγα δευτερόλεπτα πριν το δυστύχημα. Όπως ξεκίνησαν να τον πηγαίνουν προς το μπροστινό μέρος του τρένου, σημειώθηκε η σύγκρουση, που τους βρήκε στον διάδρομο του κυλικείου.

Ο άτυχος ελεγκτής ήταν ένας από τους πιο έμπειρους υπαλλήλους του ΟΣΕ. Όπως έλεγαν συνάδελφοί του, μετά την εθνική τραγωδία, αν δεν είχε προκληθεί όλη αυτή η αναστάτωση, ο προιστάμενος θα βρισκόταν στο χώρο των ελεγκτών στο πρώτο βαγόνι μαζί με άλλον έναν έμπειρο συνάδελφό του που επίσης ήταν εκτός υπηρεσίας, θα άκουγαν από τον φορητό ασύρματο τις συνομιλίες κι θα καταλάβαιναν ότι πάνε σε λάθος γραμμή. Πάνω στην αναστάτωση όμως για το μεθυσμένο λαθρεπιβάτη, δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό.

Όπως λέει η αδερφή του ελεγκτή στο Live News, ο άνθρωπός της έβλεπε το κακό που ερχόταν και μάλιστα της είχε μιλήσει ουκ ολίγες φορές για τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

«Ότι θα γινόταν κακό το ήξερε», τόνισε η η αδερφή του ελεγκτή.

Ήταν ακόμα μία χαμένη ευκαιρία το βράδυ της εθνικής τραγωδίας. Ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ των δραματικών γεγονότων που έφεραν την εθνική συμφορά.

Ο μόνος που κατάφερε να επιζήσει από τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, ήταν ο άντρας της ασφάλειας που προσπαθούσε να ελέγξει τις κινήσεις του άντρα από την Συρία.

Ένα άγνωστο συμβάν με εικόνες ντοκουμέντα λίγο πριν το πολύνεκρο δυστύχημα. Όλα εκείνη τη νύχτα πήγαν λάθος και το αποτέλεσμα ήταν θλιβερό. Κανείς ένα χρόνο μετά δεν έχει ξεχάσει την εθνική συμφορά στα Τέμπη.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά» και τονίζοντας ότι ποτέ ο ίδιος δεν σκέφτηκε να εργαλειοποιήσει μια τραγωδία.

Σε ερώτηση για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και τη συμπλήρωση ενός χρόνου, είπε αρχικά: «Δεν υπήρξε για εμένα πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη, για λόγους που όλοι σας μπορείτε να αντιληφθείτε. Και γιατί εκεί συσσωρεύτηκαν ίσως όλες οι κακές πτυχές του τρόπου λειτουργίας του κράτους και των αντιλήψεων. Τις τελικές απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η δικαιοσύνη. Από τη στιγμή που το ζήτημα αυτό μπαίνει στη μυλόπετρα της αντιπαράθεσης, μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να δώσει την απάντηση», εξηγώντας πως χρειάζεται χρόνος για να απαντήθουν όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν.

«Και η δικαιοσύνη έχει μια βαριά ευθύνη και πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ακόμα και αν χρειάζεται να πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, για να απαντηθούν οι φήμες που κυκλοφορούν. Που μπορεί να είναι τοξικές και διαβρωτικές και να μην πιστεύει στο τέλος κανείς τίποτα. Πρέπει να διαλυθεί η φήμη από την αλήθεια» συμπλήρωσε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ, τόνισε πως συγκρούστηκαν λάθη και χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, προσθέτοντας πως δεν είναι πρέπον να πει κάτι άλλο όσο είναι ανοιχτή η έρευνα της δικαιοσύνης.

«Συγκρούστηκαν στα Τέμπη ανθρώπινα λάθη με χρόνια παθογένειες της δημόσιας διοίκησης που όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των ελληνικών δημόσιων οργανισμών. Δεν ήταν πρέπον να πω κάτι περισσότερο, όσο είναι ανοιχτή η έρευνα της δικαιοσύνης για την υπόθεση. Να σκύψουμε το κεφάλι με σεβασμό απέναντι στον πόνο των ανθρώπων που δεν ξαναείδαν ποτέ τα παιδιά τους. Και αυτό είναι πολύ βαρύ για να το προσπεράσει κανείς και να μην προσπαθήσει κανείς να συντονιστεί με αυτόν τον πόνο» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας αναφορικά με τα Τέμπη, χαρακτήρισε εξοργιστική την κομματική εργαλειοποίηση της τραγωδίας. «Η κομματική εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας είναι εξοργιστική. Λυπάμαι που θα το πω έτσι. Είχαμε και άλλες τραγωδίες με νεκρούς, με ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Δεν διανοήθηκα ποτέ να τις εργαλειοποιήσω με αυτόν τον τρόπο για οποιαδήποτε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Οπότε, ας πάρουμε όλοι μια απόσταση από τα τεκταινόμενα, ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της έχουμε εμπιστοσύνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις με τον ίδιο ρυθμό»

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά με τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης: «Στη δεύτερη τετραετία δεν εκπλήσσουμε κανέναν, όταν κάνουμε αυτό που είχαμε πει. Ό,τι θέλουμε να υλοποιήσουμε πολλές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην αρχή της τετραετίας. H παράμετρος των ευρωεκλογών ουδέποτε προσδιόρισε τον χρονισμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί βάρος στις χαμένες ευκαιρίες της μεταπολίτευσης. Τα άλματα πρέπει να γίνουν. Είκοσι χρόνια μετά ακόμα συζητάμε για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Θα γίνουν τώρα. Πού είναι τελικά το περιβόητο πολιτικό κόστος; Απέδειξε η κοινωνία ότι είναι πολύ πιο έτοιμη για μεγάλες αλλαγές για τις οποίες κάποιοι πίστευαν ότι ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν».
Επίσης, σχετικά με την Τουρκία, ανέφερε: «Ακόμα και με την Τουρκία, όπου καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει τη βασική μας διαφορά, τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία, ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε αυτή τη διαφορά, δεν ήταν πολύ διαφορετικός. Η κυβερνησιμότητα δηλαδή, αυτή από μόνη της, η αναμέτρηση με την ευθύνη της εξουσίας και της διαχείρισης σημαντικών εθνικών θεμάτων, υποχρέωσε τους κυβερνώντες να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα με μία μεγάλη δόση ρεαλισμού. Η Τουρκία, πιεσμένη ενδεχομένως και από κινήσεις που μπορεί και εμείς να έχουμε κάνει, έχει προσαρμόσει την επιθετικότητά της, σε τέτοιο βαθμό που να μην έχουμε καθόλου παραβιάσεις και παραβάσεις του εναέριου χώρου».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας, δήλωσε ότι «συνολικά η εξωτερική πολιτική της χώρας από το 1974 και μετά, με κάποιες διακυμάνσεις επέδειξε μία βασική συνέπεια και συνέχεια και όταν κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, επικράτησε ο ρεαλισμός του λαϊκισμού. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλέχθηκε με το σύνθημα «Εξω οι βάσεις του θανάτου» και τελικά κράτησε τις βάσεις κάνοντας μία πολύ έξυπνη ”πιρουέτα”. Μέχρι και το 2015, όταν φτάσαμε στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την περιβόητη ”κωλοτούμπα” και η Ελλάδα κρατήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επομένως συνολικά ο ρεαλισμός και η προσήλωση στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας τελικά επικράτησε».

Επιπλέον, μιλώντας για την απόφασή του, το 1993, να μην ασχοληθεί με την πολιτική είπε: «Το 1993 όταν ο πατέρας μου έχασε τις εκλογές, τότε πήρα την προσωπική απόφαση να μην ασχοληθώ με την πολιτική και πέρασα δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να πάρω την απόφαση τελικά να πολιτευθώ. Ηταν πλεονέκτημα, γιατί μου επέτρεψε για δέκα χρόνια να δω την Ελλάδα από το εξωτερικό και για ακόμα δέκα χρόνια να μην ασχοληθώ με την ενεργή πολιτική και να βιώσω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εθνικής οικονομίας μέσα από την ενασχόλησή μου με τον ιδιωτικό τομέα».

Μητσοτάκης: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλλιέργησε τον πρώιμο λαϊκισμό – Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη»

Μιλώντας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, είπε: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησε τη δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αυτή και μόνο η παρακαταθήκη τον καθιστά κατά την άποψή μου τον σημαντικότερο πολιτικό της Μεταπολίτευσης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μία πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα, χαρισματική αναντίρρητα, εξέφρασε προσδοκίες αυτών που αποκαλούσε μη προνομιούχους εκείνη την εποχή. Κατά την άποψή μου όμως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε σημαντικά τη δεκαετία του 1980.

Και βέβαια πιστεύω ότι ευθύνεται και για το γεγονός ότι καλλλιέργησε τη νοοτροπία όπου έδωσε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα δικαιώματα και όχι στις υποχρεώσεις. Αυτή η βασική ανισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αποτελεί μία ατέλεια του πολιτικού μας συστήματος. Για αυτήν ευθύνεται, πιστεύω, σε αρκετό βαθμό μέσα από τον πρώιμο λαϊκισμό τον οποίο καλλιέργησε. Σε επίπεδο κοινωνικών πολιτικών, οικογενειακό δίκαιο, αλλά και σε ζητήματα όπως η εγκαθίδρυση του ΕΣΥ η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αναντίρρητα σημαντική».

«Θα γίνουν τελικά τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Υπήρχε πάντα ο φόβος για το πολιτικό κόστος. Απέδειξε η κοινωνία ότι είναι έτοιμη για μεγάλες αλλαγές που η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει» υπογράμμισε για τις μεταρρυθμίσεις ενώ για τη βία στα πανεπιστήμια ανέφερε: «Το πρόβλημα υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο εκτεταμένο όσο μπορεί μερικές φορές να παρουσιάζεται. Και οι πρυτάνεις έχουν την ευθύνη τους, πολλές δεν βρήκαμε το επίπεδο συνεργασίας που θα θέλαμε για τα ζητήματα ασφαλείας. Και νομίζω ότι είναι και ευθύνη των ίδιων των πανεπιστημίων να επιβάλλουν τον δικό τους εσωτερικό κανονισμό. Μην κοροϊδευόμαστε, για πηγαίνατε να τα κάνετε σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Άλλο να διαδηλώνεις, το είδαμε και σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ αλλά δεν είδαμε βία. Όμως ποιο πανεπιστήμιο και ποιος πρύτανης έχει διαγράψει έναν φοιτητή από τα μητρώα του; Να λέμε και μερικές αλήθειες σε αυτές τις επετείους. Τα πανεπιστήμια είναι χώρος διαλόγου, αλλά δεν είναι χώρος βίας. Και η πολιτεία δεν μπορεί το θέμα να το λύσει μόνη της».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία και πως σκοπός είναι η μείωσή της. «Είμαι ο πρώτος που έχει αναγνωρίσει λάθη που έχουν γίνει και έχουμε προσπαθήσει να τα διορθώσουμε. Με νομοθετικές παρεμβάσεις που διόρθωναν αδυναμίες. Το να παρουσιάζεται μία Ελλάδα η οποία περίπου προσομοιάζει με άλλα αυταρχικά καθεστώτα είναι αστείο, άδικο, προσβλητικό χώρα και δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Ο τελικός κριτής του κράτους δικάιου, σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία συμμετέχουμε είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή γιατί πιο αποπολιτικοποιημένη από το ευρωκοινοβούλιο. Εχουμε φτάσει σε μία οργάνωση της δημόσιας διοίκησης που κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό διάκριση μεταξύ των πολιτικών προϊσταμένων και της υπηρεσιακής ιεραρχίας της δημόσιας διοίκησης. Η τεχνολογία απλοποιεί την επαφή του πολίτη με το κράτος και περιορίζει τη γραφειοκρατία».

sinidisi.gr

Στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Παπαθανάση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η επικαιρότητα και το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης, καθώς και θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να δώσει τέλος σε χρόνιες παθογένειες της χώρας μας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν, βεβαίως, τα θέματα που αφορούν την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και οι προτάσεις του βουλευτή για την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων του νομού.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την προθυμία του για την επίλυση των θεμάτων της Αιτωλοακαρνανίας με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ευημερία και την ανάπτυξη.

Τέλος, συμφώνησαν σε μια διαρκή συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε  το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ότι διακινδυνεύουν πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι οι δυτικές απειλές δημιουργούν «πραγματική» απειλή πυρηνικού πολέμου. «Έχουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν το έδαφός σας» υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Θα πρέπει τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι διαθέτουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα όσα σκέφτεται η Δύση δημιουργούν την πραγματική απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και, συνεπώς, την καταστροφή του πολιτισμού».

«Θυμόμαστε την τραγική μοίρα αυτών που έστειλαν στρατό κατά της Ρωσίας. Η Δύση έχει ξεχάσει τι σημαίνει πόλεμος».

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο νέο ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) Sarmat.

Επιπλέον, είπε ότι «η ρωσοφοβία τυφλώνει τους ανθρώπους και τους στερεί τη λογική τους ικανότητα».

Η Ρωσία θα πρέπει να να ενισχύσει τη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια τώρα που η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ακόμα ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο ρώσος πρόεδρος, που η επανεκλογή του για νέα εξαετή θητεία θεωρείται βέβαιη στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου, περηφανεύτηκε για το ευρέως εκσυγχρονισμένο, όπως είπε, πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

«Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας», είπε, σημειώνοντας πως τα νέας γενιάς υπερηχητικά πυρηνικά όπλα, για τα οποία είχε μιλήσει για πρώτη φορά το 2018, είτε έχουν αναπτυχθεί είτε είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης της ανάπτυξης και των δοκιμών τους.

Εμφανώς οργισμένος, ο Πούτιν κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη Ρωσία κατά το παρελθόν.

«Τώρα, όμως, οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές», είπε ο Πούτιν. «Νομίζουν πως (ο πόλεμος) είναι κινούμενα σχέδια», είπε, κατηγορώντας τους πολιτικούς της Δύσης ότι ξεχνούν τι σημαίνει πραγματικός πόλεμος επειδή δεν έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην ασφάλεια που έχουν αντιμετωπίσει οι Ρώσοι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Περισσότεροι στρατιώτες στα δυτικά σύνορα

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τώρα την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και προωθούνται σε αρκετά σημεία», είπε ο Πούτιν. «Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κατά μήκος των δυτικών συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο βετεράνος ηγέτης του Κρεμλίνου απέρριψε δυτικές δηλώσεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να προχωρήσουν πέραν της Ουκρανίας και να επιτεθούν σε ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζοντάς τις «ανοησίες». Είπε, επίσης, πως η Μόσχα δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε η Σοβιετική Ένωση να επιτρέψει στη Δύση να τη «σύρει» σε μια κούρσα εξοπλισμών, που θα ανάλωνε ένα υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της.

«Ως εκ τούτου, η δουλειά μας είναι να αναπτύξουμε το αμυντικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα με τέτοιον τρόπο, ώστε να αυξήσουμε τις επιστημονικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές δυνατότητες της χώρας», συνέχισε.

Ακόμα, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπαινίχθηκε πως η Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τέτοιες συνομιλίες και εστιάζει περισσότερο στο να διατυπώνει ψευδείς ισχυρισμούς για τους υποτιθέμενους σκοπούς της Μόσχας.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι εξυπηρετούν τον σχεδιασμό του «διδύμου» Βικτώρια Νούλαντ και Άντονι Μπλίνκεν.

Πίσω από αυτούς υπάρχει ένα σύστημα στις ΗΠΑ το οποίο επιθυμεί μια άμεση πολεμική αντιπαράθεση με την Ρωσία γιατί θεωρεί πως σε μερικά χρόνια οι Αμερικανοί δεν θα διαθέτουν πλέον αρκετή δύναμη για να διατηρήσουν την οποία ηγεμονία τους στον κόσμο.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι έσβησαν τα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών.

Ο Χάρης Δούκας έκανε μια ανάρτηση και απαντάει για το γεγονός ότι έσβησαν τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών μπροστά από το μνημείο του αγνώστου Στρατιώτη.

Αν και τα ονόματα σήμερα (29/2) γράφτηκαν ξανά, ο δήμαρχος Αθηναίων στην ανάρτησή του τονίζει πως δεν είναι αρκετή μια συγγνώμη και ενημερώνει πως θα εισηγηθεί να κατασκευαστεί ένα μνημείο για τις 57 ψυχές που χάθηκαν.

«Μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή. Ο Δήμος Αθηναίων θα φροντίσει με πράξεις ώστε τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών να μην σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ την δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών. Ο Δήμος Αθηναίων ενώνει την φωνή του με την φωνή των πολιτών για την απονομή δικαιοσύνης», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι έσβησαν τα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών.
Ο Χάρης Δούκας έκανε μια ανάρτηση και απαντάει για το γεγονός ότι έσβησαν τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών μπροστά από το μνημείο του αγνώστου Στρατιώτη.

Αν και τα ονόματα σήμερα (29/2) γράφτηκαν ξανά, ο δήμαρχος Αθηναίων στην ανάρτησή του τονίζει πως δεν είναι αρκετή μια συγγνώμη και ενημερώνει πως θα εισηγηθεί να κατασκευαστεί ένα μνημείο για τις 57 ψυχές που χάθηκαν.

«Μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή. Ο Δήμος Αθηναίων θα φροντίσει με πράξεις ώστε τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών να μην σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ την δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών. Ο Δήμος Αθηναίων ενώνει την φωνή του με την φωνή των πολιτών για την απονομή δικαιοσύνης», αναφέρει στην ανάρτησή του.

gazzetta.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αυτή η τραγωδία-όταν υπάρχουν τόσοι νέοι άνθρωποι-δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί. Αυτό που παίχτηκε εκείνες τις μέρες, άφησε άλλο αποτύπωμα στο μυαλό του ανθρώπου, του μέσου ανθρώπου και του μέσου θεατή, όπως το είδε» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 στους Στέλιο Βραδέλη, Γιώργο Πίκουλα και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» ο Νίκος Τσικαλάκης, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στους δημοσιογράφους ερωτηθείς για τον σιδηρόδρομο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα χρόνο μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημαστα Τέμπη, το οποίο στοίχησε τη ζωή 57 ανθρώπων «είναι γεγονός ότι τα έργα έφυγαν από την επίβλεψη της ΕΡΓΟΣΕ για το διάστημα αυτό και μεταφέρθηκαν και τα έχει κάνει ο ΟΣΕ τα οποία και έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Παρ’ όλα αυτά εικόνα πλήρη δεν μπορούμε να έχουμε για την εκτίμηση με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχε βάλει τότε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γιατί ενδιάμεσα έπεσε αυτή η ημερομηνία η οποία ήταν διπλή για την περιοχή της Λάρισας, πάλι στο σημείο εκείνο λες και κάτι γίνεται. Ακυρώθηκαν λοιπόν, ουσιαστικά πενήντα χιλιόμετρα γραμμής και ταυτόχρονα έγιναν και μεγάλες ζημιές στα τεχνικά δωμάτια των σταθμών, που σημαίνει ότι σήμερα από την περιοχή της Φθιώτιδας στον Άγιο Στέφανο μετά την Όρθη μέχρι και τη Λάρισα, το κομμάτι αυτό δεν είναι τηλεδιοικούμενο. Αυτό όμως, σημαίνει ότι επανδρώνονται όλοι οι σταθμοί δηλαδή γίνεται με βάση την κυκλοφορία, όπως γινόταν πριν από 20 με 30 χρόνια. Επανδρώνονται λοιπόν, οι άμεσοι σταθμοί και στελεχώνεται ο Άγιος Στέφανος με προσωπικό, με φυσικά πρόσωπα».

Όλη η συνέντευξη του Προέδρου Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ, Νίκου Τσικαλάκη ακολουθεί παρακάτω:

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την επιχείρηση καθαρισμού των ονομάτων των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, ανήμερα της επετείου του ενός χρόνου από την τραγωδία. Τα ονόματα των 57 θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών ωστόσο, ξαναγράφονται αυτή την ώρα από φοιτητές που πραγματοποιούν διαδήλωση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πηγές του Φρουραρχείου της Βουλής, για το συμβάν, αξιωματικός της υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου ότι υπάρχουν συνθήματα μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Κατ’ εντολή του φρούραρχου δόθηκε η εντολή να σβηστούν όλα τα συνθήματα που είχαν γραφτεί στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, αλλά δεν είχαν τη γενική εικόνα, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, για το τι γράφουν αυτά τα συνθήματα.

Κάθε φορά που γίνονται κάποιες πορείες στο κέντρο της Αθήνας και γράφονται συνθήματα, αυτά σβήνονται με πάγια εντολή. Τελική απόφαση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του Φρουραρχείου.

Για το ίδιο θέμα, δηλώσεις έκανε και η αρμόδια αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, η οποία χαρακτηριστικά τονίζει σε δήλωσή της, ότι ουδέποτε έδωσε τέτοια εντολή και ζητάει συγνώμη από τους χιλιάδες πολίτες που ήταν χθες στους δρόμους και τις οικογένειες των θυμάτων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ρωξάνη Μπέη: «Ουδέποτε η Δημοτική μας Αρχή, έδωσε οποιαδήποτε άδεια, έγκριση ή εντολή για να σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Το εν λόγω συνεργείο καθαριότητας, ενήργησε μετά από πρόσκληση του Φρουράρχου της Βουλής,  χωρίς καμία ενημέρωση στην αρμόδια Δημοτική Αρχή. Είναι απαράδεκτο. Ζητάμε ξανά συγγνώμη και από τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και από τους πολίτες που χθες προέβησαν σε αυτή την κίνηση υψηλού συμβολισμού».

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα ενός εκ των θυμάτων και πρόεδρος του Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων Τεμπών, ανήρτησε μια φωτογραφία με τη κόρη της που ήταν ανάμεσα  στα 57 θύματα.

Συμπληρώθηκε ο ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη , όπου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων έπειτα από την σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών το βραδύ της 28ης Φεβρουάριου 2023.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Καρυστιανού δημοσίευσε μια φωτογραφία της κόρης της και έγραψε, «Ένας χρόνος Μάρθη μου, φως μου…. μου λένε ότι έγινες άγγελος, να μην στενοχωριέμαι … πως θα ξανασυναντηθούμε κάποια στιγμή, να έχω υπομονή… ότι είσαι συνέχεια δίπλα μου, να μάθω να σε αισθάνομαι…. ίσως…..να είναι έτσι ….αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Θα δικαιωθείς κόρη μου, όλοι σας».

Δείτε την ανάρτηση της:

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, το νούμερο ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι πολίτες κυριάρχησε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης στην εισήγησή του αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως είπε, είναι:

  • μέτρα υποστήριξης των αγροτικών προϊόντων
  • αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας
  • θέματα ασφάλειας

Ως προς την ακρίβεια σημείωσε ότι υπάρχει η προσδοκία οι αρχικές τιμές σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα, από τις αρχές Μαρτίου, να είναι μειωμένες και προφανώς επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές.

Έτσι συνεχίζουμε τη διπλή μας μάχη για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος από τη μια πλευρά με μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις” πρόσθεσε. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαρκής παρέμβαση για να έχουμε ακόμη πιο προσιτές τιμές στο ράφι καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα προιόντα» είπε σχετικά.

«Αυτές οι μόνιμες παρεμβάσεις στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση απέναντι στο κύμα ακρίβειας που μας ταλανίζει εδώ και μία διετία» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για τις παρεμβάσεις στη δημόσια Υγεία, είπε: «το ΕΣΥ αλλάζει και αλλάζει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Προχωρούν ανακαινίσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με μεγάλη ταχύτητα και στο λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια. Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία. Μια σημαντική και τολμηρή παρέμβαση που θέλω να θυμίσω σε αυτούς οι οποίοι αντιδρούν σήμερα, ότι συζητήθηκε για πρώτη φορά και θεσμοθετήθηκε ουσιαστικά χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί πριν από 20 και χρόνια. Αλλά ο υπουργός θα παρουσιάσει και μια νέα δέσμη ενεργειών για κάλυψη κενών που ήδη υπάρχουν. Περαιτέρω εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κάτι το οποίο πάντα μας απασχολεί ιδιαίτερα. Διεύρυνση της δυνατότητας των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και βέβαια να σταθώ ιδιαίτερα στις προληπτικές εξετάσεις, τη διεύρυνσή τους».

Αναφορικά με τους αγρότες είπε: «Καθώς μπαίνουμε στην τελική αυτή για τις ευρωεκλογές είναι σημαντικότητα ζητήματα για τα αναδιάρθρωση της αγροτικής πολιτικής να αναδεικνύονται από το κόμμα μας και να σκεφτούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ποιοι είναι αυτοί που θα μπορούν την επόμενη μέρα να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους στις βρυξέλλες».

Για την Εθνική Άμυνα, σημείωσε: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μας παρουσιάσει ένα καινοτόμο νομοσχέδιο… Συντονίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις με τις απαιτήσεις των καιρών».

Ολόκληρη η εισήγηση του πρωθυπουργού:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προσπάθεια για την βελτίωση της καθημερινότητας διατρέχει και τα θέματα της σημερινής μας συνεδρίασης. Αντιμετώπιση της ακρίβειας και μέτρα για την υποστήριξη των αγροτικών μας προϊόντων. Αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και βέβαια θέματα ασφάλειας μέσα και έξω από τα σύνορά μας. Αυτές άλλωστε, το έχουμε πει πολλές φορές, είναι και οι τρεις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όχι μόνο προφανώς στο νομοθετικό πεδίο, αλλά και στην πρακτική εφαρμογή του έργου μας στη διάρκεια ολόκληρης της τετραετίας.

Όπως ξέρετε, εξελίσσεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες μια διαρκής παρέμβαση για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα είδη. Όπως ξέρετε, έχουμε ήδη θέσει όριο στο κέρδος των εταιρειών στο παιδικό γάλα, όπου οι αυξήσεις πράγματι ήταν μεγάλες και θα έλεγα και συχνά αδικαιολόγητες και ταυτόχρονα περιορίζουμε κατά 30% τις παροχές των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, ώστε η διαφορά αυτή να μπορεί να μετακινηθεί και ως όφελος προς τον καταναλωτή.

Τα αποτελέσματα αυτών των νέων παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μια βαθιά διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Τα πρώτα μηνύματα όμως είναι ενθαρρυντικά και προσδοκούμε οι αρχικές τιμές σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου να είναι μειωμένες και προφανώς επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές. Και έτσι συνεχίζουμε τη διπλή μας μάχη για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, από τη μια πλευρά, με μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στο επόμενο υπουργικό Συμβούλιο αυτού του μήνα Μαρτίου, θα αποφασίσουμε και την οριστική αύξηση για τον κατώτατο μισθό για το έτος 2024, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Και βέβαια, αυτές οι μόνιμες παρεμβάσεις στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος και των ονομαστικών μισθών είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση απέναντι στο κύμα ακρίβειας το οποίο μας ταλανίζει εδώ και μια διετία. Αλλά βέβαια χρειαζόμαστε και στοχευμένα μέτρα τα οποία απαντούν σε επίκαιρες ανάγκες και γι αυτό και δεν υποτιμούμε διαχρονικές στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Και οι παρεμβάσεις μας σε αυτό το επίπεδο είναι πράγματι διορθωτικές και πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Θα μας παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης το συνολικό μας προγραμματισμό στον τομέα αυτό, ο οποίος βέβαια συνοδεύεται και από την περαιτέρω ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Θυμίζω μέχρι στιγμής ότι έχουν γίνει πάνω από 20.000 έλεγχοι, έχουμε επιβάλει και εισπράξει πρόστιμα ύψους 12 εκατομμυρίων.

Και βέβαια θα συζητήσουμε και τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε δύο κρίσιμους τομείς: την προστασία και ανάδειξη προϊόντων με ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις, που είναι η ατμομηχανή των ποιοτικών και εξαγώγιμων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με επιδίωξη να διασφαλίσουμε ποιότητα και αξιοπιστία τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας και βέβαια την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Και στο μέτωπο αυτό, πέρα από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει σε προϊόντα όπως το γάλα και η φέτα, θα έχουμε και νέα κλιμάκια με ελέγχους στο λάδι, στο μέλι και στα οπωροκηπευτικά.

Και βέβαια είναι μια συνέχεια όσων έχουμε ήδη ανακοινώσει για τη στήριξη των αγροτών μας, που δεν είναι και λίγα. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 24 και η δέσμευσή μας για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου από το 2025. Και βέβαια σημαντικές εκπτώσεις στο ρεύμα με μόνιμες σταθερές τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτεί και μια προνομιακή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να υποστηρίξουν ακριβώς τους παρόχους που θα δώσουν αυτές τις μεγάλες εκπτώσεις. Και όλα αυτά μειώνουν ουσιαστικά το κόστος παραγωγής. Αλλά προφανώς δεν σταματάμε εκεί.

Στις Βρυξέλλες έχουν ήδη κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τεχνικού χαρακτήρα, πολύ σημαντικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Είναι προτάσεις που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και καθώς μπαίνουμε πια και στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, είναι πολύ σημαντικό τα ζητήματα της αναδιάρθρωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να αναδεικνύονται από το κόμμα μας και να σκεφτούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας ποιοι είναι αυτοί που την επόμενη μέρα θα μπορούν στις Βρυξέλλες να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους.

Και βέβαια έχω δεσμευτεί ότι θα βρεθώ σύντομα στη Θεσσαλία για να συναντήσουμε ειδικά τους Θεσσαλούς παραγωγούς. Να δούμε τι παραπάνω και πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε στα ζητήματα των αποζημιώσεων αλλά και των αποκαταστάσεων μετά τη θεομηνία του Ντάνιελ. Να εξετάσουμε τη μελέτη των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μας παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα για τη συνολική ανασυγκρότηση της περιφέρειας.

Τώρα στον τομέα της υγείας γίνονται πολλά πράγματα. Νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε έναν τίτλο, ότι το ΕΣΥ αλλάζει και αλλάζει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Προχωρούν ανακαινίσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με μεγάλη ταχύτητα και στο λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια. Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία. Μια σημαντική και τολμηρή παρέμβαση που θέλω να θυμίσω σε αυτούς οι οποίοι αντιδρούν σήμερα, ότι συζητήθηκε για πρώτη φορά και θεσμοθετήθηκε ουσιαστικά χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί πριν από 20 και χρόνια. Αλλά ο υπουργός θα παρουσιάσει και μια νέα δέσμη ενεργειών για κάλυψη κενών που ήδη υπάρχουν. Περαιτέρω εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κάτι το οποίο πάντα μας απασχολεί ιδιαίτερα. Διεύρυνση της δυνατότητας των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και βέβαια να σταθώ ιδιαίτερα στις προληπτικές εξετάσεις, τη διεύρυνσή τους. Νομίζω ότι αυτή είναι μια μεγάλη κατάκτηση πια του συστήματος υγείας, η έμφαση που δίνουμε στην πρόληψη και στη δημόσια υγεία και σε αυτόν τον τομέα θέλουμε να δώσουμε πολύ μεγάλη προτεραιότητα.

Και βέβαια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μας παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμο νομοσχέδιο. Δεν συνδέουμε συχνά τις Ένοπλες Δυνάμεις με την καινοτομία, αλλά έχει έρθει η ώρα να το να το κάνουμε. Νομίζω ότι πια συντονίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με τις απαιτήσεις των καιρών, την εφαρμογή της τεχνολογίας, τα θέματα της κυβερνοασφάλειας, προτάσεις που ενδεχομένως θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και καιρό, όπως η σύσταση ενός κοινού σώματος πληροφορικής μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, διασύνδεση με άλλους φορείς του εξωτερικού.

Ο Υπουργός ήταν πολύ πρόσφατα στη Φινλανδία που είναι μια χώρα υπόδειγμα ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και τι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς για να ενισχύσουμε την εμπειρία της θητείας και να δώσουμε στα νέα παιδιά περισσότερες δεξιότητες, αλλά και πώς θα είναι και πιο χρήσιμοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και βέβαια την ίδρυση νέου τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή των Αξιωματικών Σωμάτων. Και θέλω να θυμίσω ότι ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει και μια ιδιαιτερότητα που είναι μάλλον ασυνήθιστη για υψηλόβαθμο ένστολο να έχει διδακτορικό πτυχίο το οποίο να συνδέεται με τις επικοινωνίες και την υψηλή τεχνολογία.

Κλείνω λοιπόν αυτή τη μικρή εισαγωγή, επαναλαμβάνοντας τους τομείς στους οποίους πρέπει να είμαστε σταθερά προσηλωμένοι, χωρίς να αδικώ τα υπόλοιπα πεδία πολιτικής. Προφανώς, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία και το διαθέσιμο εισόδημα, υγεία, ασφάλεια, αλλά και κάτι ακόμα. Εδώ πέρα συζητούμε στρατηγικές κατευθύνσεις, αλλά το ξέρουμε πολύ καλά ότι αφού αποφασίσουμε ότι είναι να αποφασίσουμε και αφού ψηφίσουμε ότι είναι να ψηφίσουμε, ακολουθεί πολύ δουλειά εφαρμογής αυτών τα οποία τα οποία έχουμε αποφασίσει. Και αυτό προφανώς το ξέρετε καλύτερα από μένα. Σημαίνει πολύ επίμονη καθημερινή δουλειά ώστε να φανεί το αποτέλεσμα των πολιτικών μας στον πολίτη. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μια αφηρημένη θεωρητική έννοια. Είναι μια απτή παρέμβαση που τελικά πρέπει να κάνει την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη και γι αυτό αγωνιζόμαστε.

Πηγή: ertnews.gr

Το συνολικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ διεκδικούν από την Hellenic Train με αγωγή που έχουν καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας συγγενείς θύματος της τραγωδίας των Τεμπών.

Πρόκειται για τη σύζυγο, τους δυο γιους και την αδελφή του ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στο δυστύχημα. Η αγωγή τους έχει προσδιοριστεί μάλιστα να συζητηθεί αύριο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναβληθεί καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Hellenic Train προτίθεται να καταθέσει αίτημα για αναβολή.

Η αποζημίωση που αξιώνουν οι συγγενείς του αδικοχαμένου ελεγκτή είναι για ψυχική οδύνη από τον θάνατο του δικού τους ανθρώπου.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 3