Σάββατο, 15η Ιουνίου 2024  10:33: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024

Το μίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζει συνδυάζοντας κοινωνικές παρεμβάσεις και προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων ξεδιπλώνει ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανάρτησή του.

Αιχμή οι αγροτικές κινητοποιήσεις με τον ίδιο να εστιάζει στα 8 νέα μέτρα – ανάχωμα στο υψηλό ενεργειακό κόστος.

Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο.

Η έμπρακτη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου με κονδύλια άνω του ενός δισ. σε συνδυασμό την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτελούν κυβερνητικές προτεραιότητες με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Ειδική αναφορά έκανε στην εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων για τα ΑΕΙ που βρίσκονται υπό κατάληψη ώστε να μην χάσουν οι φοιτητές την εξεταστική: Οι καθηγητές των ΑΕΙ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου (…)

Στις προτεραιότητες η επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα τεθεί και φέτος σε ισχύ νωρίτερα, από την 1η Απριλίου, με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ εντός 4ετίας.

Επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία αλλά και επιτυχία όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων αποτελεί και η πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο ποσό από το 2010- και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν το ποσό ρεκόρ των 35 δισεκατομμυρίων (!) με το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού για 10ετές, γύρω στο 3,5%, αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Η στρατηγική της αντιπολίτευσης

Για μια Ελλάδα που θα αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης με ίσες ευκαιρίες για όλους έκανε λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης ανοίγοντας της εργασίεας του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου του κόμματος στην Κοζάνη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με αγρότες στην Κοζάνη και επανέλαβε τη στήριξή του στον αγώνα τους και στα αιτήματά τους. ΦΗ

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πραγματικός ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος της συντήρησης στην Ελλάδα δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην κοπή της πίτας των Νομαρχιακών Επιτροπών Θεσσαλονίκης.

θα δώσει πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες

Η Ελληνική Λύση τονίζει: “Όταν ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει μέτωπο με τους αγρότες» τότε αποδεικνύει ότι οι αγωνιζόμενοι Έλληνες αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο για τις κινητοποιήσεις τους: Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έχουν ανοίξει μέτωπο με ολόκληρη την κοινωνία αλλά και τη λογική”

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ότι “η κυβέρνηση με ψίχουλα προσπαθεί να ξεγελάσει τους αγρότες”.

Πηγή: ertnews.gr

Παλαιστίνιοι ένοπλοι συνέχισαν σήμερα τις επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στις δύο κύριες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, εβδομάδες αφότου κατακλύστηκαν από στρατιώτες και άρματα μάχης, σε μια ένδειξη πως η Χαμάς εξακολουθεί να διατηρεί κάποιον έλεγχο πριν από μια ενδεχόμενη εκεχειρία.

Σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μετά την πολυαίμακτη επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης στο Ισραήλ, οι μάχες επιμένουν στην πόλη της Γάζας, στον βορρά του πυκνοκατοικημένου θύλακα, και στη Χαν Γιούνις στον νότο.

Το Ισραήλ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως εστιάζει τώρα κυρίως στη Ράφα, στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, αυξάνοντας την πίεση σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους που διέφυγαν από τα σπίτια τους από άλλες περιοχές του θύλακα και έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Η προώθηση στη Ράφα προκαλεί επίσης ανησυχία στο Κάιρο, που έχει πει πως δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε εισροή Παλαιστινίων προσφύγων σε αυτό που λέει πως είναι μια προσπάθεια να αποτρέψει οποιαδήποτε μόνιμη απώλεια περιουσίας.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο στο Ρόιτερς πως ο στρατός θα συντονιστεί με την Αίγυπτο, και επιδιώκει τρόπους απομάκρυνσης των περισσότερων εκτοπισμένων βορειοδυτικά, πριν από οποιαδήποτε χερσαία σαρωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ισραηλινούς βομβαρδισμούς με άρματα μάχης και αεροπορικά πλήγματα εκεί, σε ένα από τα οποία σκοτώθηκαν δύο κορίτσια σε ένα σπίτι.

Καθώς το πλήθος κήδευε τα δύο παιδιά, ένας συγγενής, ο Μοχάμεντ Καλούμπ, είπε πως η αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα δωμάτιο γεμάτο γυναίκες και παιδιά στη συνοικία αλ Σαλάμ της Ράφα.

“Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα, από τον συρμάτινο φράχτη προς τον συρμάτινο φράχτη (τα σύνορα από βορρά προς νότο), δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος”, είπε στο Ρόιτερς.

Αφού διενήργησαν εν μέρει αποχωρήσεις από την πόλη της Γάζας τις προηγούμενες εβδομάδες που επέτρεψαν σε ορισμένους κατοίκους να επιστρέψουν και να αρχίσουν να ψάχνουν μέσα στα χαλάσματα, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν εφόδους. Πριν χαράξει σήμερα, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν αρκετά πολυώροφα κτίρια, περιλαμβανομένου ενός οικιστικού συγκροτήματος που είχε χρηματοδοτηθεί από την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε επτά ενόπλους της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και κατέσχεσε οπλισμό. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως στρατιώτες στην περιοχή προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε δύο μπούνκερ της Χαμάς, μια αποστολή που όπως ανέφερε μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες εν μέσω αντίστασης από την ισλαμιστική οργάνωση.

“Η πόλη της Γάζας εξαλείφεται”, δήλωσε στο Ρόιτερς ένας κάτοικος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Η (ισραηλινή) αποχώρηση ήταν ένα τέχνασμα”.

Η κατάσταση στη Χαν Γιούνις

Στη Χαν Γιούνις, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Κάτοικοι ανέφεραν σφοδρές οδομαχίες στις δυτικές και νότιες περιοχές της πόλης, όπου το Ισραήλ είπε πως ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από παλαιστινιακή επίθεση χθες Σάββατο.

Οι στρατιώτες στη Χαν Γιούνις κατέλαβαν ένα συγκρότημα διοικητή της Χαμάς και σκότωσαν αρκετούς ενόπλους καθώς και έναν Παλαιστίνιο που κρατούσε χειροβομβίδα και μαχαίρι, ανέφερε ο στρατός.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την “εξάρθρωση” της Χαμάς στη Χαν Γιούνις. Ισραηλινός αξιωματούχος διευκρίνισε αργότερα στο Reuters πως, από τα τέσσερα τάγματα της Χαμάς που βρίσκονταν αρχικά εκεί, έχει απομείνει ένα.

Οι αρχές υγείας στη Γάζα, που δεν αναφέρονται ξεχωριστά σε μαχητές και αμάχους στους απολογισμούς τους, δήλωσαν σήμερα πως τουλάχιστον 27.300 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος. Λένε πως το 70% από αυτούς ήταν γυναίκες και παιδιά.

Χιλιάδες άλλοι εκφράζονται φόβοι ότι χάθηκαν μέσα στα ερείπια. Ο Μουνίρ αλ Μπουρς, διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε πως δεκάδες πτώματα σε αποσύνθεση ανασύρθηκαν από βόρειες περιοχές από τις οποίες αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ισραήλ λέει πως έχει σκοτώσει περίπου 10.000 ενόπλους στην εκστρατεία του για την εξάλειψη της Χαμάς μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου της οργάνωσης, η οποία έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ. Στην πολυαίμακτη επίθεσή της, 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 253 πιάστηκαν όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Περισσότεροι από 130 όμηροι παραμένουν στη Γάζα και ενδεχόμενη απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς είναι ένα από θέματα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την επίτευξη μιας εκεχειρίας.

Η Χαμάς ζητεί να τελειώσει ο πόλεμος. Το Ισραήλ απορρίπτει κάτι τέτοιο αλλά είναι ανοικτό σε μια προσωρινή εκεχειρία.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο βουλευτής Λάρισας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης αύριο Δευτέρα 05/02 θα περιοδεύσει στην Αιτωλοακαρνανία. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Κόκκαλη:

1) ΝΕΟΧΩΡΙ. Καφετέρια Malibu (μεταξύ 1ης& 2ης πλατείας Νεοχωρίου 9.15 – 9.45 Συνάντηση με εκπροσώπους των Συν/σμων Νεοχωρίου (Βιοκαλιεργητών Ελιάς & Εσπεριδοειδών)

Χρόνος μετακίνησης 15’

2) Μονάδα συσκευασίας ψαριών ΣΑΩ Α.Β.Ε.Ε. Νεοχώρι10.00 – 10.30

Χρόνος μετακίνησης 30’

3) Έδρα. Αγροτικού Συν/σμού Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Ένωση» 11.00 –11.30

Χρόνος μετακίνησης 5’

4) ΤΟΕΒ Μεσολογγίου 11.40 -12.00

Χρόνος μετακίνησης 20’

5) Συσκευαστήριο Αγροτικού Συν/σμού Αρχαίας Ωλένιας (Σταμνά)  12.20-12.50

Χρόνος μετακίνησης 20’

6) Σύνδεσμος κτηνοτρόφων Αγρινίου 13.10-13.40

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του και προσθέτει ότι «το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα». Ακόμα ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στις καταλήψεις των Πανεπιστημίων καθώς και σε εργασιακά θέματα.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Πρωθυπουργού

Καλημέρα! Πρώτη κυριακάτικη ανασκόπηση του Φεβρουαρίου και θέλω να ευχηθώ καλό μήνα σε όλες και όλους. Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να σας το πω από τώρα, αλλά αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αναρτήσεις μου. Ελπίζω να μην σας αποθάρρυνα! Κάθε Κυριακή έχουμε πολλά να πούμε, αλλά οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας είναι πάρα πολλές και πολύ σημαντικές. Πάμε λοιπόν να τις δούμε.

Και ξεκινώ με τους αγρότες μας. Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα. Γι’ αυτό και από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.
Τι επιπλέον ανακοινώσαμε λοιπόν αυτή την εβδομάδα; Αναγνωρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες είναι το ενεργειακό κόστος, καταφέραμε να προσφέρουμε ένα γενναιόδωρο πακέτο 8 μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει: την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, έκπτωση κατά 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες του έτους, δεκαετή ρύθμιση χρεών όλων των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων της χώρας και κρατική κάλυψη του 75% των χρεών ειδικά στην Θεσσαλία, την επιδότηση μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών αλλά και ειδικά κίνητρα με μειωμένα ενεργειακά κόστη για τα σχήματα της Συμβολαιακής γεωργίας που συνάπτουν μακροχρόνια συμβόλαια με τη ΔΕΗ, και μείωση του ενεργειακού κόστους για την αγροτική άρδευση με το πρόγραμμα Απόλλων -το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Αυτά τα μέτρα είχα την ευκαιρία να τα ανακοινώσω την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής. Την Τρίτη, ανακοινώσαμε την επιτάχυνση της εκταμίευσης των τελικών αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, δίνοντας τη δυνατότητα να κατατεθούν αιτήσεις πλημμυροπαθών έως τέλος Φεβρουαρίου για επιπρόσθετα 5.000-10.000 ευρώ, αναλόγως της ζημιάς που υπέστησαν. Η ειδική πλατφόρμα arogi.gov.gr για το β’ κύκλο θα έχει ανοίξει έως την Τρίτη. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύνολο περίπου 31.000 δηλώσεων, έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους μόλις 4.400 φάκελοι ώστε να καταβληθούν τα χρήματα. Επίσης, ανακοινώσαμε ότι οι αγρότες που έχουν πληγεί από τον Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος -η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, ομολογώ με καθυστέρηση- και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Δηλαδή πρόκειται για μια επταετή ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, το βλέπετε να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Το συζητήσαμε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, συμφωνώντας ότι η στήριξη των αγροτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της ΕΕ με φόντο την νέα φιλοπεριβαλλοντική ΚΑΠ.
Να έρθω τώρα στο ζήτημα της εξεταστικής στα Πανεπιστήμια, που εξαιτίας των καταλήψεων σε ορισμένα τμήματα κινδύνευε να χαθεί. Χαιρετίζω την απόφαση των Πρυτάνεων να προχωρήσουν σε ένα απαραίτητο μέτρο: όπου συνεχίζονται οι καταλήψεις, γιατί σε αρκετά τμήματα τερματίστηκαν, οι εξετάσεις να γίνουν εξ αποστάσεως.
Οι καθηγητές των ΑΕΙ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου. Ακούω μια κριτική περι του «αδιάβλητου» των τηλέ-εξετάσεων, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση. Επομένως εκλαμβάνω αυτά τα επιχειρήματα ως προφάσεις κάποιων -ελπίζω λίγων- καθηγητών που δεν σκέφτονται ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που αγωνιούν για το συμφέρον των φοιτητών τους. Και να σκεφτούν και κάτι ακόμη: υπάρχουν φοιτητές που περιμένουν με αγωνία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τώρα τον Φεβρουάριο γιατί έχουν ήδη άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις. Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία.
Θα το ξαναπώ – η πολιτική μας, και η προσωπική μου προτεραιότητα, είναι η στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου που παρά τις δυσκολίες, πιστεύω ότι σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα μόνο στοιχείο – το ύψος της χρηματοδότησης. Σήμερα, μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, διαθέτουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για την ανώτατη εκπαίδευση, όταν έως το 2019 οι πόροι δεν ξεπερνούσαν τα 200 εκ. ευρώ, ενώ αυξήσεις έχουν δει και οι καθηγητές των ΑΕΙ.
Θέλω να επισημάνω και το εξής: η οικονομική στήριξη είναι δεδομένη, όμως και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων θα ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως.
Συνεχίζω με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Η είδηση εδώ είναι πως τη φέρνουμε νωρίτερα, να ισχύσει δηλαδή από την 1η Απριλίου, ώστε να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Κατατέθηκε ήδη η ρύθμιση για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Έτσι, το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου θα υποβληθεί η σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος μας είναι να πετύχουμε να έχουμε εντός της τετραετίας ως κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ. Με την ευκαιρία, να αναφέρω πως ξεκίνησε να εφαρμόζεται η ρύθμιση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών -ήδη καταβλήθηκε η προσαύξηση σε χιλιάδες μισθωτούς που δικαιούνται επίδομα προϋπηρεσίας.
Δεν θα σταματήσουμε να υλοποιούμε πολιτικές για τη στήριξη των εργαζομένων αλλά και για την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας. Και χαίρομαι που οι προσπάθειές μας αποδίδουν. Η ανεργία έπεσε στο 9,2% τον Δεκέμβριο 2023, δηλαδή 3 μονάδες (!) χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο 2022. Στις γυναίκες μειώθηκε κατά 4,5 μονάδες από πέρυσι και είναι στο 11,7%, ενώ στους νέους έπεσε 8,1 μονάδες (!!) από πέρυσι, στο 22,3%. Συνολικά, το 2023 δημιουργήθηκαν 102 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και οι άνεργοι ήταν 146 χιλιάδες λιγότεροι. Σε αυτά τα αποτελέσματα, καθοριστική είναι η συμβολή των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ που μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 περιλαμβάνουν δράσεις για 115.500 άτομα εκτός απασχόληση, συνολικής αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: την τριετία 2020-2023 στα προγράμματα της ΔΥΠΑ συμμετείχαν 143.971 άνεργοι, ενώ μεταξύ 2015-2019 μόλις 42.000. Επιβεβαίωση της βελτίωσης είναι και ο σχεδόν τριπλασιασμός του ποσοστού των επιχειρήσεων -από το 15,6% το 2020 στο 45% το 2023- που αποτιμούν ως ικανοποιητικές τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.
Αλλάζω θέμα, για να περάσω στην Υγεία και στην καταλυτικής σημασίας για το ΕΣΥ, αλλά πρωτίστως για τους ασθενείς, Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που τέθηκε σε εφαρμογή από την Πέμπτη. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Και όπως δεσμεύτηκα, αυξάνονται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2024 κατά 20% οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Η σχετική διάταξη κατατέθηκε σε διαβούλευση. Εκτός από τη βελτίωση των υποδομών, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε -όσο μας το επιτρέπει η οικονομία- και τις απολαβές του ιατρικού προσωπικού.
Στα νεότερα τώρα ως προς το μεταναστευτικό. Αξιοσημείωτη ήταν η μείωση των αφίξεων αιτούντων άσυλο τον Ιανουάριο. Συνολικά είχαμε μείωση 30% στις αφίξεις σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 και 70% από τον Σεπτέμβριο του 2023. Η μεταναστευτική πίεση έχει υποχωρήσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στον Έβρο και, δευτερευόντως, στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο χάρη στην απόδοση της πίεσης που ασκήσαμε για καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές αλλά και τους αυξημένους ελέγχους στα σύνορα μας.
Περνάω τώρα σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη. Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πιλοτική εφαρμογή του «Εργαλείου Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων» στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ένα ακανθώδες ζήτημα που επείγει να αντιμετωπιστεί γιατί θίγει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρόνου.
Τι είναι αυτό το εργαλείο; Δεν είναι τίποτα άλλο πάρα καινοτόμες μέθοδοι για την αποσυμφόρηση των μεγαλύτερων πρωτοδικείων της χώρας και την πρόληψη των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Στο έργο συμμετέχουν Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ειδικοί τεχνικοί σύμβουλοι, Δικαστές και Δικαστικοί Υπάλληλοι, με αρωγό την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Θα παραμείνω στη Θεσσαλονίκη για ένα άλλο κρίσιμο θέμα που αφορά τη ζωή της πόλης. Ύστερα από 17 χρόνια, δόθηκαν πάλι στην κυκλοφορία τα τμήματα της Εγνατίας και της Βενιζέλου που παρέμειναν κλειστά λόγω των έργων του Μετρό. Οι δύο κεντρικοί δρόμοι επανήλθαν στη μορφή που είχαν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για το Μετρό με τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση στην Εγνατία και τρεις λωρίδες σε όλο το μήκος της Βενιζέλου. Η εξέλιξη αυτή, μετά από μια μακροχρόνια ταλαιπωρία, μας φέρνει πιο κοντά στην παράδοση του έργου. Οδηγοί και πεζοί θα έχουν διαπιστώσει ήδη τη μεγάλη αλλαγή στις καθημερινές μετακινήσεις τους, μια αλλαγή που σηματοδοτεί και την είσοδο στην τελική φάση του εμβληματικού αυτού έργου που θα δώσει νέα πνοή στη Θεσσαλονίκη.
Μια ακόμη «πονεμένη» ιστορία -η Αμβρακία Οδός, στο άλλο άκρο της Ελλάδας- έλαβε τέλος μετά από τις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησής μας για να ξεμπλοκάρει το έργο, διαχρονικό αίτημα τριών Περιφερειών: της Δυτικής Ελλάδος, της Ηπείρου, αλλά και των Ιονίων Νήσων. Παραδόθηκε λοιπόν στην κυκλοφορία ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος σχεδόν 50 χιλιομέτρων Αμβρακία-Άκτιο, προϊόν της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ένας δρόμος που περιορίζει κατά 45 λεπτά την πρόσβαση στη Λευκάδα αλλά και στην Πρέβεζα, ανοίγοντας καινούργιες αναπτυξιακές προοπτικές για μία πανέμορφη περιοχή της Ελλάδος η οποία σε μεγάλο βαθμό παρέμενε αναξιοποίητη. Αυτό σημαίνει περισσότερες θέσεις απασχόλησης και καλύτερα εισοδήματα για τους πολίτες. Ίσως δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά στην περιοχή κατασκευάζεται ένα ακόμη εμβληματικό έργο, η μονάδα αντλησοταμίευσης Αμφιλοχίας, η μεγαλύτερη επένδυση αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, ύψους 650 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχει στόχο την υποστήριξη της περαιτέρω διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το εργοτάξιο και ομολογώ εντυπωσιάστηκα.
Ακούω συχνά να λέγεται ότι στην Ελλάδα μερικά πράγματα -όπως η παραοικονομία για παράδειγμα- δεν πρόκειται να αλλάξουν. Όμως λέγεται και κάτι ακόμα: ποτέ μην λες ποτέ. Γιατί σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, η λεγόμενη «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα, μια διαχρονική παθογένεια της χώρας μας που είχε φτάσει το 30% του ΑΕΠ το 2013, μειώθηκε στο 16% το 2021! Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στην Αττική και στην Κρήτη.
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αποδίδουν ευθέως αυτήν την πρόοδο στην εκτεταμένη ψηφιοποίηση στη χώρα μας και υπολογίζουν ότι η αύξηση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες οδηγεί κατά μέσο όρο σε μείωση της άτυπης οικονομίας κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία αλλά και επιτυχία όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων αποτελεί και η πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο ποσό από το 2010- και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν το ποσό ρεκόρ των 35 δισεκατομμυρίων (!) με το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού για 10ετές, γύρω στο 3,5%.
Επιτυχής ήταν και η διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ μετοχών του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον υπερκάλυψε κατά 12 φορές την προσφορά, ανεβάζοντας τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου στα 785 εκ. ευρώ. Η εισαγωγή του Αεροδρομίου στο ελληνικό χρηματιστήριο συνιστά ένα ακόμη βήμα μπροστά για την ελληνική οικονομία και ενισχύει σημαντικά την ελληνική κεφαλαιαγορά. Έρχεται μάλιστα σε συνέχεια πολλών άλλων πρωτοβουλιών το τελευταίο 7μηνο, όπως η αποεπένδυση από την Eurobank, την Alpha και την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση μετοχών της HELLENiQ energy, οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμένων (Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος) και η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Όλες αυτές οι κινήσεις βρήκαν πολύ θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές και τις αγορές, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.
Πιο πρόσφατη απόδειξη η απόφαση των ομίλων Inter IKEA και Fourlis να δημιουργήσουν στον Ασπρόπυργο ένα υπερσύγχρονο διεθνές κέντρο διανομής προϊόντων, 50.000 τετραγωνικών μέτρων και κόστους 70 εκ. ευρώ. Το νέο κέντρο θα εφοδιάζεται και μέσω του λιμανιού του Πειραιά και θα εξυπηρετεί τις αγορές της ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τις ανάγκες των καταστημάτων IKEA σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιορδανία, Ισραήλ και Κύπρο. Θα δημιουργηθούν περίπου 100 μόνιμες θέσεις εργασίας και υψηλής ειδίκευσης στα πεδία της μηχανογράφησης, της ανάλυσης δεδομένων, των logistics και της τεχνητής νοημοσύνης.
Τέλος, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, θέλω να θυμίσω αυτό που λένε οι επιστήμονες: ότι το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης, όπως η αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η μεσογειακού τύπου διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση. Όμως μαζί με την πρόληψη, πολύ μεγάλη σημασία έχει και η έγκαιρη διάγνωση. Στη χώρα μας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Ήδη έχουν διενεργηθεί 302.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί με ευρήματα πάνω από 20.000 γυναίκες, στις οποίες δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσουν έγκαιρα τη θεραπεία τους με αυξημένες πιθανότητες πλήρους ίασης. Θα ακολουθήσουν ανάλογα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Κλείνω τη σημερινή (ομολογουμένως πολύ εκτεταμένη!) ανασκόπηση με μια είδηση που αφορά ένα ιδιαίτερο τοπόσημο πολιτισμού: το νέο αρχαιολογικό μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης, για το οποίο εργάστηκε παθιασμένα ο αείμνηστος Πέτρος Θέμελης, αυτός ο φωτισμένος αρχαιολόγος που χάσαμε αιφνιδίως τον περασμένο Οκτώβριο. Εγκρίθηκε προ ημερών ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού η μουσειολογική προμελέτη για το νέο κτίριο με καθαρό εκθεσιακό χώρο 1000 τ.μ . Θα ανεγερθεί μεταξύ του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης και του παλαιού μουσείου, το οποίο πια δεν αρκεί για να στεγάσει τον τεράστιο πλούτο από τις ανασκαφές που έκανε πάνω από τρεις δεκαετίες στην περιοχή ο καθηγητής Θέμελης και πριν από αυτόν άλλοι εξέχοντες αρχαιολόγοι. Μιλάμε για 19.000 κινητά ευρήματα!
Δεν θα σας κουράσω άλλο, νομίζω τελικά πως όντως, αυτή ήταν η πιο μακροσκελής ανασκόπηση που έχω κάνει. Όσο κι αν προσπάθησα να την κάνω πιο σύντομη, δεν μου πήγε η καρδιά να αφαιρέσω καμία δράση! Σας ευχαριστώ λοιπόν για τον χρόνο σας, όπως κάνω κάθε βδομάδα, αλλά σήμερα σας ευχαριστώ ακόμη πιο θερμά! Να έχετε μια όμορφη Κυριακή!

Πηγή: ertnews.gr

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, να ανέβει σε τρακτέρ σε μπλόκο αγροτών στην Ημαθία το απόγευμα του Σαββάτου με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για «ιστορία που επαναλαμβάνεται ως φάρσα» δεδομένου ότι στο παρελθόν το ίδιο είχε κάνει και ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως φαίνεται σε βίντεο του verianet.gr ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέβηκε στο τρακτέρ ρώτησε να μάθει τη μάρκα του αλλά ενώ του απάντησαν ότι είναι Στάγερ, εκείνος, όπως είπε στους αγρότες, τους απάντησε «εγώ άκουσα Στάλιν και σκέφτηκα τι λέει εδώ περα».

«Είστε αδικημένοι, έχετε κάθε δίκιο να είστε εξοργισμένοι, να είστε στα μπλόκα» είπε στους αγρότες ο κ. Κασσελάκης, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα τους στον αγώνα που δίνουν.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε χθες μέχρι αργά τα μπλόκα των αγροτών, οδεύοντας προς τη Δυτική Μακεδονία καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο, κατά σειρά, Περιφερειακό Συνέδριο του κόματος στην Κοζάνη, με στόχο την ανάδειξη των προτάσεων του κόμματος για τη Δυτική Μακεδονία.

 

protothema.gr

Επίσκεψη διαρκείας στο πλαίσιο της φετινής επετειακής Έκθεσης Agrotica που άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη 01/02 και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 04/02, πραγματοποίησε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστίνα Σταρακά.

Την Παρασκευή 02/02 η βουλευτής του Κινήματος επισκέφθηκε το μπλόκο των αγροτών στην Κουλούρα Ημαθίας, μαζί με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, συνοδευόμενοι από κλιμάκιο βουλευτών, στελέχη του κόμματος και των νομαρχιακών επιτροπών. Στη συνάντηση με εκπροσώπους του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, ενημερώθηκαν εκτενώς για τις αγωνίες και τα προβλήματα τους και τους διαβεβαίωσαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί αρωγός στο πλευρό τους, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Το Σάββατο 03/03 ξεναγήθηκε στον εκθεσιακό χώρο και στα περίπτερα της κορυφαίας έκθεσης του πρωτογενούς τομέα, της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Agrotica, στο πλευρό του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, από κοινού με συναδέλφους βουλευτές, στελεχιακό δυναμικό της παράταξης και μέλη των νομαρχιακών οργανώσεων. Εκεί, είχαν όλοι τους την ευκαιρία να πληροφορηθούν τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό κλάδο και να συνομιλήσουν με επαγγελματίες και εκπροσώπους του χώρου.

Σε δηλώσεις της, η Χριστίνα Σταρακά ανέφερε: «Με χαρά βρισκόμαστε εδώ, στην 30η Έκθεση Agrotica, υπό τη σκιά ωστόσο των μεγάλων, σε πλήθος και πάθος, αγροτικών κινητοποιήσεων που συγκλονίζουν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το κλίμα δεν είναι καθόλου αποφορτισμένο για τους αγρότες, έπειτα από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι «χάδι» μπροστά στα συσσωρευμένα προβλήματα των ανθρώπων της υπαίθρου, που απειλούν ευθέως την επιβίωση τους. Μία λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει τη στάση της κυβέρνησης: «εμπαιγμός». Αυτήν εκστομίζει ο εξοργισμένος και προδομένος αγροτικός κόσμος στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη και είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω από κοντά σε συναντήσεις μου μαζί τους, τόσο κατά τη διάρκεια της έκθεσης όσο και στα μπλόκα που επισκεφθήκαμε. Ένα είναι το σίγουρο. Αυτή η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως η υπαίτια για τις χαμηλότερες ενισχύσεις στους αγρότες από την εφαρμογή της ΚΑΠ και ο κύριος Αυγενάκης ως ο πλέον αναξιόπιστος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη, με τη ντροπιαστική του δήλωση περί πολιτικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων. Η παράταξη μας και εγώ προσωπικά, αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες τους και στεκόμαστε δίπλα  τους, όπως πάντα, με κάθε ευκαιρία και σε κάθε γωνιά της χώρας, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της αγροτιάς. Με χαρά λοιπόν συμμετέχουμε στη φετινή Agrotica και θεωρούμε τη συμμετοχή μας ένα βήμα, έναν τρόπο για να μεταφέρουμε τη φωνή του Έλληνα βιοπαλαιστή αγρότη στην καρδιά των εξελίξεων.»

Αύξηση στη συνδρομή που κατέβαλλαν κάθε χρόνο όσοι στήριζαν τον Αλλο Ανθρωπο φέρεται να ζητούσε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος λίγο καιρό πριν γίνει γνωστή ή έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Στο εξοδολόγιο που είχε αναρτήσει στα social media παρουσίαζε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της δράσης, από ενοίκια μέχρι βενζίνη, ακόμα και το κόστος για τα μπολάκια στα οποία σέρβιρε το φαγητό. Μόνο που όπως έλεγε στους υποστηρικτές του, δεν… έβγαινε πλέον για τα καλύψει τα έξοδα και ζητούσε διπλασιασμό της συμμετοχής από τα 5 στα 10 ευρώ απευθυνόμενος όπως έγραφε στους 150.000 φίλους του Αλλου Ανθρώπου. «13ος χρόνος Αλλοι Ανθρωποι, τραβάμε κουπί πολύ, το γνωρίζω ότι είναι δύσκολα για αυτό λέω ότι όποιος μπορεί, αν μπορεί και θέλει. Παρακάτω θα διαβάσετε τα πάγια έξοδα. Δεν είναι απαραίτητο να βάζετε χρήματα ή να μας δίνετε, μπορείτε πάντα να σας στέλνω τον λογαριασμό του ρεύματος π.χ. και να βάζει ο καθένας ό,τι μπορεί, το τηλ. του Παναγιώτη για τα μπολάκια, τα στοιχεία του αυτοκινήτου για προπληρωμένη βενζίνη κ.λπ. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και όπως κάθε χρόνο έχουμε την ετήσια συμμετοχή, συνδρομή, όπως θέλετε πέστε το. Ετσι και φέτος ξεκινάμε έναν μήνα πιο νωρίς για να προλάβουμε αυτό που έρχεται τον χειμώνα. Ετσι λοιπόν όποιος μπορεί, αν μπορεί, αν θέλει, με 10 ευρώ (αντί για 5) συμμετέχει» έγραφε ο Αλλος Ανθρωπος.

Αφού παρέθετε αναλυτικά στοιχεία για το κόστος του ενοικίου, των καυσίμων, του λογαριασμού ρεύματος, των μπολ συσκευασίας, ακόμα και για το κόστος της ασφάλειας και του σήματος κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του, συνολικού ύψους 60.500 ευρώ τον χρόνο, ζητούσε από τους φίλους της δράσης να βάλουν το χέρι στην τσέπη επισημαίνοντας ότι σε αυτά τα έξοδα δεν περιλαμβάνονταν τα τρόφιμα, τα ταξίδια αλληλεγγύης, οι πληρωμές ενοικίων και λογαριασμών ανθρώπων που είχαν ανάγκη ή χρήματα για την υγεία όσων ζητούσαν τη βοήθειά του.

Ο μυστηριώδης 3ος λογαριασμός

Εκτός από τους λογαριασμούς της μητέρας και του γαμπρού του Κώστα Πολυχρονόπουλου, που σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής χρησιμοποιούνταν για καταθέσεις χρημάτων του Αλλου Ανθρώπου, κατά καιρούς ο Κώστας Πολυχρονόπουλος πρότεινε μέσω των social media έναν ακόμα λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτός ο λογαριασμός ανήκει σε μια γυναίκα με αρχικά Α.Κ. και δεν φαίνεται να είχε συμπεριληφθεί στη μέχρι τώρα έρευνα. «Εχουν μπει 1.800 ευρώ περίπου για το ρεύμα και το νερό του χώρου στον Κεραμεικό από τα 2.950 και χρειαζόμαστε άλλα 1.100 περίπου. Στην έκτη φωτό φαίνεται το ποσό που έχουμε μαζέψει. Οποιος μπορεί αν μπορεί, εδώ, πριν μας το κόψουνε» έγραφε ο κ. Πολυχρονόπουλος τον Ιούνιο του 2023 προτείνοντας τον λογαριασμό paypal του Αλλου Ανθρώπου και τον λογαριασμό της κυρίας Α.Κ. προκειμένου να κατατεθούν τα χρήματα. «Οπως ο ίδιος ο Πολυχρονόπουλος έχει δηλώσει δύο λογαριασμοί είναι εκείνοι που δέχονταν καταθέσεις για τους σκοπούς του Αλλου Ανθρώπου. Περιστασιακά ίσως χρησιμοποιήθηκαν και ένας – δύο άλλοι, αλλά για περιορισμένη χρονική διάρκεια και με μικρά ποσά που κατατέθηκαν. Θα είμαι σε θέση να πω περισσότερα και εγκυρότερα ευθύς ως έχω στα χέρια μου τα στοιχεία της Αρχής ή του αρμοδίου εισαγγελέως» λέει στον «Ε.Τ.» ο δικηγόρος του κ. Πολυχρονόπουλου, Νίκος Αλεξανδρής.

Ο λογαριασμός paypall για ηλεκτρονική κατάθεση χρημάτων ερευνήθηκε από την Αρχή και σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτει ότι ένα μέρος κατέληγε σε παικτικούς λογαριασμούς. Το ίδιο φαίνεται -σύμφωνα πάντα με την έρευνα- να έχει γίνει και με περίπου 600.000 ευρώ που είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς της μητέρας του και του γαμπρού του, τα οποία δεν εμφανίζονται κάπου στη συνέχεια και εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν χαθεί.

Ωστόσο ο δικηγόρος του κ. Πολυχρονόπουλου κάνει λόγο για φήμες και εικασίες: «Από τα στοιχεία τουλάχιστον που έχω στα χέρια μου, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν κάνει λόγο για κίνηση ποσών προς παικτικούς λογαριασμούς, αλλά για υπόνοιες κίνησης, με άλλα λόγια για έρευνα εάν υπάρχει τέτοια κίνηση. Για τον λόγο αυτό, νομίζω πως πρέπει να αναμένουμε την κλήση του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου από τον αρμόδιο κ. ανακριτή, ώστε να δούμε ποια ακριβώς κίνηση χρημάτων ερευνάται, προς ποιους λογαριασμούς και τι ποσά αφορούν. Από την πλευρά μου τουλάχιστον προσπαθώ να προσεγγίζω το θέμα σε επίπεδο βάσιμων στοιχείων και όχι φημών, ισχυρισμών ή εικασιών» λέει ο κ. Αλεξανδρής, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο εντολέας του δεν έχει εμμονή με τα τυχερά παιχνίδια.

«Ο ίδιος έχει δηλώσει πως είναι αβάσιμες οι καταγγελίες για εμμονή του με τυχερά παιγνίδια. Σε ουσιαστικό επίπεδο, όχι σε επίπεδο κουτσομπολιού ή κλειδαρότρυπας, εκείνο που ενδιαφέρει όμως είναι εάν χρήματα που κατατέθηκαν για τους σκοπούς του Αλλου Ανθρώπου διοχετεύθηκαν σε άλλες δραστηριότητες πλην του σκοπού αυτού. Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είναι κατηγορηματικός πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Ας έχουμε όλοι υπόψη μας όμως πως όλη αυτή η παραφιλολογία, όλη η ανθρωποφαγία που συντελείται δεν κάνει κακό στον Πολυχρονόπουλο. Κάνει κακό στο σύστημα αξιών της κοινωνίας, την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, τον εθελοντισμό, αξίες που πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Και βέβαια κάνει κακό στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, αφού παράνομα αποδεικτικά μέσα, ανώνυμες καταγγελίες θεωρούνται ως θέσφατα και άνθρωποι θεωρούνται ένοχοι και καταδικάζονται στη συνείδηση της κοινής γνώμης, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες» καταλήγει ο κ. Αλεξανδρής.

Η επόμενη μέρα

Η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων βάζει σε δοκιμασία τη σημαντική -κατά γενική ομολογία- δράση της ομάδας που σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της έχει μοιράσει περίπου 18 εκατομμύρια μερίδες φαγητού από το 2011 μέχρι σήμερα, όπου υπήρχε ανάγκη, από την Αθήνα μέχρι την Τουρκία μετά τους σεισμούς και τον Παλαμά Καρδίτσας μετά τη θεομηνία Daniel. Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος εμφανίζεται σύμφωνα με το περιβάλλον του αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του με τη δημιουργία νομικού προσώπου που δεν υπήρχε έως τώρα ή με το άνοιγμα νέου λογαριασμού σε άλλο πρόσωπο χωρίς και στις δυο περιπτώσεις να εμφανίζεται ο ίδιος ο ιδρυτής. Το πρώτο σκέλος της έρευνας της Αρχής έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία και πλέον ο κ. Πολυχρονόπουλος οργανώνει μαζί με τους δικηγόρους του, Νίκο Αλεξανδρή και Αλέξανδρο Κατσιφό, την υπερασπιστική του γραμμή.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ