Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  3:04: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024

Τις επόμενες ώρες συγγενείς θυμάτων του εγκλήματος που σημειώθηκε στα Τέμπη, αναμένεται να καταθέσουν συμπληρωματική μήνυση.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο οικογενειών θυμάτων Χρήστο Κωνσταντινίδη, «θα καταθέσουμε μια συμπληρωματική μήνυση με στοιχειοθετημένο τον ενδεχόμενο δόλο και ζητάμε την ενυπόγραφη συμμετοχή του κόσμου ώστε να πετύχουμε την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από αμέλεια σε ενδεχόμενο δόλο που είναι και η ουσία».

Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης και ο ίδιος έχασε τη γυναίκα του στο έγκλημα των Τεμπών.

«Υπάρχουν καλοί δικαστές και καλοί νομικοί. Το αυτεπάγγελτο δε λειτουργεί μόνο του και νομίζω είναι άτοπη η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου.

Αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι υψηλά ιστάμενοι των Δικαστών δηλαδή ο Άρειος Πάγος θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους και οι υφιστάμενοι που είναι οι εφέτες, οι δικαστές, οι εισαγγελείς κι οι ανακριτικές αρχές.

Τους ανθρώπους μας δεν μπορεί τίποτα να τους αντικαταστήσει. Κάναμε και κάνουμε ακόμα μεγάλη προσπάθεια», εξηγεί.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ο αγώνας μας για ευαισθητοποίηση από εμάς και η κινητοποίηση του κόσμου. Έχουμε μια επόμενη σημαντική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο 13-14-15 Φεβρουαρίου με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών για να αναδείξουμε τα κακώς κείμενα της χώρας μας και το ότι δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς με όλα αυτά τα αγαθά που πρέπει να μας παρέχει η πολιτεία» καταλήγει.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«ΝΙΚΗ» εναντίον Netflix: Επίκαιρη ερώτηση Νατσιού σε Μενδώνη για τον Μέγα Αλέξανδρο

Με το Netflix φαίνεται πως τα βάζει το κόμμα «ΝΙΚΗ». Επίκαιρη ερώτηση Νατσιού σε Μενδώνη.

Ο πρόεδρος του κόμματος «ΝΙΚΗ», Δημήτρης Νατσιός, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποίησε πως κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τη νέα σειρά του Netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του, ο κ. Νατσιός υπογραμμίζει πως «καλώ την κα Μενδώνη να προστατεύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να προβεί στις δέουσες ενέργειες κατά των ιδιοκτητών της εταιρείας Netflix για τη σκόπιμη παραποίηση ιστορικών στοιχείων της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

«Όταν η ανυπέρβλητη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου προσβάλλεται δημόσια και παραποιείται η ιστορική αλήθεια, η αντίδραση του Ελληνικού Κράτους πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική» επισημαίνει, παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος «ΝΙΚΗ».

Η ανάρτηση Νατσιού για την επίκαιρη ερώτηση σε Μενδώνη

«Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και την καλώ να προστατεύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και να προβεί στις δέουσες ενέργειες κατά των ιδιοκτητών της εταιρίας NETFLIX για την σκόπιμη παραποίηση ιστορικών στοιχείων της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στη σειρά – ντοκιμαντέρ «Αλέξανδρος, η δημιουργία ενός θεού» (Alexander, The Making of a God) η οποία άρχισε να προβάλλεται από τη συνδρομητική υπηρεσία NETFLIX, από το πρώτο επεισόδιο παρουσιάζεται ο Μέγας Αλέξανδρος σε ομοφυλοφιλικές περιπτύξεις με τον επιστήθιο φίλο του Ηφαιστίωνα. Το γεγονός αυτό δεν έχει καμία ιστορική βάση, αφού στην αρχαιότητα οι αρσενοκοίτες (ομοφυλόφιλοι) στερούνταν ακόμη και τα πολιτικά τους δικαιώματα, λόγω της ατιμωτικής τους συμπεριφοράς. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν ένας Βασιλιάς-Στρατηγός που τον θαύμαζαν και οι στρατιώτες του και οι αντίπαλοί του, να ήταν ομοφυλόφιλος.

Όταν η ανυπέρβλητη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου προσβάλλεται δημόσια και παραποιείται η ιστορική αλήθεια, η αντίδραση του Ελληνικού Κράτους πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Εκτός εάν περιμένουμε τους Βόρειους γείτονες μας να διαμαρτυρηθούν… Είναι ντροπή να προσβάλλεται με τέτοιο άθλιο τρόπο η εμβληματικότερη μορφή της ελληνικής ιστορίας».

reader.gr

«Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον ένα περιβάλλον φιλικό για επενδύσεις και καλούμε τους επενδυτές από την Ιαπωνία να έρθουν στη χώρα μας», υπογράμμισε στη συνέντευξη στο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων KYODO, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I) ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης, που έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτικό βαθμίδα, δίνοντας σήμα στους επενδυτές για να επενδύσουν στη χώρα μας, υπενθύμισε ο υπουργός. «Είμαστε μακριά στο χάρτη, αλλά η εμπειρία δείχνει πως μπορούμε να συνεργαστούμε καλά προς όφελος και των δύο λαών», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για να διαμορφώσει ένα όλο και πιο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. «Προχωρήσαμε στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, στο μέτρο του δυνατού, και πήραμε πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας», σημείωσε. Επίσης, αναφέρθηκε στους κλάδους της ναυτιλίας, των logistics και του τουρισμού, στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα για επενδύσεις.

«Έχουμε αποτελέσματα που είναι πάνω από ικανοποιητικά στις επενδύσεις», σημείωσε ο υπουργός και υπενθύμισε την παρουσία μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μετά από δεκαετίες, όπως εκείνες των Microsoft, Pfizer, Αmazon, Google και Cisco. «Καλούμε, λοιπόν, και τις ιαπωνικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στη συνέντευξή του στο ιαπωνικό πρακτορείο KYODO, αναφέρθηκε στην πολιτική σταθερότητα που απολαμβάνει η χώρα, στα σημαντικά βήματα προόδου που έχει κάνει η ελληνική οικονομία και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σοβαρότητας.

«Η πολιτική μας εναρμονίζεται με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το “μάθημα” που πήραμε την περασμένη δεκαετία και την πολυετή οικονομική κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

sinidisi.gr

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ), το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και οι κινητοποιήσεις των αγροτών βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεοπτικής του συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega”, αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Ε.Κ., χαρακτηρίζοντάς το «ακραίο κείμενο» και διερωτήθηκε αν αισθάνονται οι Έλληνες δημοσιογράφοι ότι είναι υπό περιορισμό η εργασία τους. Το να λέει κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, επικαλούμενος τις αγωγές πολιτών για δημοσιεύματα που θεώρησαν ότι ήταν προσβλητικά για τους ίδιους, είναι προβληματικό, είπε ο κ Βορίδης, προσθέτοντας πως κάθε πολίτης έχει δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, παρατήρησε ότι «εδώ γίνεται παραδεκτό, κάτι που είναι ζητούμενο από τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση, το κατά πόσο οι μη νόμιμες παρακολουθήσεις έχουν σχέση με την κυβέρνηση» χαρακτηρίζοντας επίσης «εμπαθές» το ευρω-ψήφισμα.

Ακόμη επισήμανε ότι στο ψήφισμα, «δεν γίνεται μνεία στο ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε πιο δύσκολη τη νόμιμη παρακολούθηση, με δεύτερο εισαγγελέα».

Πηγαίνοντας, όμως, στο πολιτικό περιβάλλον του ψηφίσματος, όπως είπε, υποστήριξε ότι το ψήφισμα πρέπει να ενταχθεί στο «ότι σε λίγο έχουμε ευρωεκλογές». Και, προσέθεσε, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί ένα παγκόσμιο παράδειγμα επιτυχίας και αναφοράς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση χρέους, με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, είναι η χώρα που αύξησε τον κατώτατο μισθό όσο καμία άλλη χώρα, με αύξηση μέσου μισθού, η πρώτη χώρα σε προσέλκυση επενδύσεων». Επιπλέον σημειώνει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί σήμερα ένα φωτεινό φάρο για μια ολόκληρη οικογένεια κομμάτων. Αυτήν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σοσιαλιστές, Αριστερά, Οικολόγοι και λοιποί διαμορφώνουν ένα μπλοκ για να χτυπήσουν τον πιο επιτυχημένο πρωθυπουργό και το πιο αποτελεσματικό παράδειγμα κεντροδεξιάς διακυβέρνησης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός Επικρατείας συμπεριέλαβε στο μπλοκ του ψηφίσματος και τους Φιλελεύθερους, ενώ ΕΛΚ και λοιπά δεξιά κόμματα καταψήφισαν το ψήφισμα.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «το ψήφισμα για να στοχοποιήσει τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία, καταλήγει να στοχοποιεί την Ελλάδα -και αυτό είναι το χειρότερο».

Για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, επεσήμανε ότι «οι διοικητικοί αξιωματούχοι, οι άνθρωποι που ήταν στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών των τρένων, ελέγχονται ποινικά». Τελικώς, είπε, «η δικαιοσύνη όχι μόνο κάνει τη δουλειά της, αλλά υπό μία έννοια θέλει να ελέγξει απολύτως τα πάντα».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι στο πόρισμα του Έλληνα Ευρωπαίου εισαγγελέως δεν υπάρχει σύνδεση με τις ανθρωποκτονίες, αντιθέτως εστιάζει σε δημοσιονομικές διαφορές, ως εκ τούτου, συμπέρανε, δεν υπάρχει στο πόρισμα αιτιακή σύνδεση με τις ανθρωποκτονίες. «Ούτε η αντιπολίτευση δεν είπε ότι οι ανθρωποκτονίες σχετίζονται με τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 […] πρέπει να μπαίνει ένα όριο», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο. Εξ άλλου, είναι ένας διάλογος που γίνεται συνεχώς. Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συζητούσε με αγρότες».

Και, σε επόμενο σημείο, ανάφερε ότι «δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνομιλήσει με αγρότες ο πρωθυπουργός. Ο διάλογος αυτός έχει μία προϋπόθεση: Οι δρόμοι πρέπει να είναι ανοιχτοί και θέλουμε ο διάλογος αυτός να είναι εποικοδομητικός και παραγωγικός».

Ως προς τα έξι αιτήματα των αγροτών, είπε «κάποια από αυτά έχουν κοινή στρατηγική στόχευση π.χ. παράνομες ελληνοποιήσεις, αλλαγή ή επαναδιαπράγματευση της ΚΑΠ, το λέμε ξεκάθαρα ότι το θέλουμε αυτό». Για τα υπόλοιπα αιτήματα και «στα πολύ περιορισμένα και ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια και περιθώρια», η κυβέρνηση θα δει τι μπορεί να κάνει, κατέληξε.

sinidisi.gr

Με το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ και με μεγάλο στοίχημα την κάλπη των ευρωεκλογών, πριν από λίγο με ένα βίντεο στο προσωπικό του λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης, καλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να είναι υποψηφιοι στις ευρωεκλογές με το κόμμα να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα isyriza.

Ειδικότερα, σε ανάρτηση στα social media προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας όσους πολίτες θέλουν να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους για τις ευρωεκλογές στο isyriza.

«Σε 4 μήνες έχουμε ευρωεκλογές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια μικρή επανάσταση.

Επειδή τους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα τους αποφασίσει η κοινωνία και όχι τα κλειστά κομματικά γραφεία.

Αν θέλεις να είσαι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μπορείς να υποβάλεις την αίτησή σου τώρα, στο https://www.isyriza.gr/submit_your_euroelection

Κι ύστερα, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν και θα αναδείξουν τους υποψήφιούς μας για την Ευρωβουλή.

Γίνε κομμάτι της μεγάλης μάχης της ευρωπαϊκής Προόδου απέναντι στην ευρωπαϊκή συντήρηση.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη σημαίνει κοινωνικό κράτος και φορολόγηση των πλουσίων, κόντρα στη Δεξιά των ελίτ.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη σημαίνει το τέλος της δογματικής λιτότητας κόντρα στη Δεξιά της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη σημαίνει Δημοκρατία και κράτος Δικαίου κόντρα στη Δεξιά των παράνομων παρακολουθήσεων.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη σημαίνει εργασιακά δικαιώματα κόντρα στη Δεξιά της εργασιακής ζούγκλας.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα και αλληλεγγύη κόντρα στη Δεξιά του φόβου και της μισαλλοδοξίας.

Για πρώτη φορά σε ελληνικό κόμμα, μπορείς να πάρεις το αύριο στα χέρια σου.

Χωρίς κονέ, αδιαμεσολάβητα, μπαίνεις στην πρώτη γραμμή.

Είναι μία τομή για την ελληνική Δημοκρατία. Και είμαι περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται το πρώτο κόμμα που υιοθετεί μια τέτοια διαδικασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει τις ευρωεκλογές 2024 από στοίχημα των κομμάτων σε στοίχημα της κοινωνίας».

Προσυνεδριακές διαδικασίες: Στη Θεσσαλία το επόμενο αναπτυξιακό συνέδριο

Στο εσωκομματικό πεδίο, τα βλέμματα είναι ήδη στραμμένα στο συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο κ. Κασσελάκης προετοιμάζεται για το αναπτυξιακό – περιφερειακό συνέδριο της Θεσσαλίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Λάρισα. Την Κυριακή θα βρίσκεται στο Βόλο με αφορμή τη νομαρχιακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

Ενόψει του συνεδρίου, την Τετάρτη συνεδρίασε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή. Υπήρξε μία πρόταση για να συζητηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για εκλογή μελών νομαρχιακών και συνέδρων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας iSyriza.

Ωστόσο διατυπώθηκαν επιφυλάξεις από αρκετά στελέχη, για το κατά πόσο θα λειτουργούσε πραγματικά αντιπροσωπευτικά μία τέτοια διαδικασία, εφόσον δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να προηγείται με φυσική παρουσία η γνωριμία και διάλογος με τα στελέχη.

Πηγή: ertnews.gr

Τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο όπου μπορούν να υποβληθούν υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δημοσιοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει τις ευρωεκλογές 2024 από στοίχημα των κομμάτων σε στοίχημα της κοινωνίας».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές που διεξάγονται σε τέσσερις μήνες «για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια μικρή επανάσταση», «επειδή τους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα τους αποφασίσει η κοινωνία και όχι τα κλειστά κομματικά γραφεία». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αν θέλεις να είσαι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μπορείς να υποβάλεις την αίτησή σου τώρα, στο https://www.isyriza.gr/submit_your_euroelection», προσθέτοντας ότι «ύστερα, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν και θα αναδείξουν τους υποψήφιούς μας για την Ευρωβουλή»

Ο κ. Κασσελάκης καλεί με αυτόν τον τρόπο όποιον επιθυμεί να γίνει «κομμάτι της μεγάλης μάχης της ευρωπαϊκής Προόδου απέναντι στην ευρωπαϊκή συντήρηση», γιατί, όπως αναφέρει: «ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη σημαίνει κοινωνικό κράτος και φορολόγηση των πλουσίων, κόντρα στη Δεξιά των ελίτ. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη σημαίνει το τέλος της δογματικής λιτότητας κόντρα στη Δεξιά της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη σημαίνει Δημοκρατία και κράτος Δικαίου κόντρα στη Δεξιά των παράνομων παρακολουθήσεων. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη σημαίνει εργασιακά δικαιώματα κόντρα στη Δεξιά της εργασιακής ζούγκλας. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα και αλληλεγγύη κόντρα στη Δεξιά του φόβου και της μισαλλοδοξίας».

Σχολιάζει ότι «για πρώτη φορά σε ελληνικό κόμμα, μπορείς να πάρεις το αύριο στα χέρια σου. Χωρίς κονέ, αδιαμεσολάβητα, μπαίνεις στην πρώτη γραμμή». Προσθέτει ότι «είναι μία τομή για την ελληνική Δημοκρατία» και δηλώνει «περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται το πρώτο κόμμα που υιοθετεί μια τέτοια διαδικασία». «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει τις ευρωεκλογές 2024 από στοίχημα των κομμάτων σε στοίχημα της κοινωνίας», τονίζει.

Πηγή: ertnews.gr

Τρεις φοιτητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να διαβάσουν έναν από τους παπύρους που θάφτηκαν μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα όταν εξερράγη ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ. Ο εν λόγω πάπυρος πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα και ανήκει σε μια συλλογή περίπου 1.800 παπύρων που βρέθηκαν στην πόλη Herculaneum – κοντά στην πόλη της Πομπηίας, η οποία επίσης καταστράφηκε. Περισσότεροι από 800 από τους παπύρους ανακαλύφθηκαν σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα και τώρα φυλάσσονται σε μια βιβλιοθήκη στη Νάπολη. Ωστόσο, το περιεχόμενό τους παραμένει μυστήριο καθώς οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι εξαιρετικά εύθραστοι για να τους ξετυλίξουν.

Τώρα, τρεις φοιτητές κατάφεραν να διαβάσουν 15 στήλες ενός παπύρου με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης. Το κατόρθωμα αυτό επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του Vesuvius Challenge – ενός διαγωνισμού που προσέφερε ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Οι τρεις φοιτητές- ο Γιούσεφ Νέιντερ από τη Γερμανία, ο Λουκ Φάριτορ από τις ΗΠΑ και ο Τζούλιαν Σίλιγκερ από την Ελβετία- θα μοιραστούν το βραβείο των 700.000 δολαρίων, αφού κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν περισσότερα από 2.000 γράμματα.

«Αυτές οι δεκαπέντε στήλες κειμένου προέρχονται από το τέλος του πρώτου παπύρου που μπορέσαμε να διαβάσουμε και περιέχουν νέο κείμενο από τον αρχαίο κόσμο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter/Χ ο Νατ Φρίντμαν, ένας από τους διοργανωτές του διαγωνισμού.

Το κείμενο αποδίδεται ανήκει στον Έλληνα φιλόσοφο και ποιητή Φιλόδημο που ανήκε στον κύκλο του Επίκουρου. Στο κείμενο, ο Φιλόδημος αναφέρεται στη μουσική, το φαγητό και στις απολαύσεις της ζωής, όπως τις αντιλαμβάνεται η επικούρειος φιλοσοφία.

Το εικονικό ξετύλιγμα του παπύρου λειτουργεί με τη δημιουργία μιας τρισδιάστατης σάρωσης του κειμένου χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία. Στη συνέχεια, ο πάπυρος χωρίζεται σε τμήματα και οι περιοχές με μελάνι ανιχνεύονται από ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης – μια εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανακάλυψη έχει εντυπωσιάσει επιστήμονες και ιστορικούς, συμπεριλαμβανομένης της καθηγήτριας Άλις Ρόμπερτς, η οποία τη χαρακτήρισε «την αρχαιολογική ανακάλυψη της ζωής μου».

Το τμήμα του κειμένου που αποκρυπτογραφήθηκε αντιστοιχεί μόνο στο 5% ενός από τους παπύρους που έχει ήδη ανακαλυφθεί, δήλωσε ο Φρίντμαν, με το ενδεχόμενο να υπάρχουν χιλιάδες ακόμη πάπυροι που βρίσκονται ακόμη θαμμένοι στη Βίλα των Παπύρων.

«Το 2024, ο στόχος μας είναι να αποκρυπτογραφήσουμε αποσπάσματα κειμένου μέχρι ολόκληρους παπύρους και ανακοινώνουμε ένα νέο μεγάλο βραβείο 100.000 δολαρίων για την πρώτη ομάδα που θα καταφέρει να διαβάσει τουλάχιστον το 90% και των τεσσάρων παπύρων που έχουμε σαρώσει», έγραψε ο Φρίντμαν στο Χ.

ΠΗΓΗ: Sky News

Ιδιαίτερα αιχμηρή για τις πρακτικές της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού με αφορμή και το χθεσινό ψήφισμα – κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στάθηκε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χριστίνα Σταρακά, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.

Η βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στον διεθνή διασυρμό της χώρας έπειτα από την ηχηρή αποδοκιμασία από το Ευρωκοινοβούλιο. Η Ολομέλεια του τελευταίου έκρουσε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το Κράτος Δικαίου, την ελευθερία του τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση, κατατάσσοντας ταυτόχρονα τη χώρα μας στο ίδιο επίπεδο με την Ουγγαρία του Όρμπαν.

«Γιατί ακόμη και η ευρωομάδα του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, του πολιτικού που κατεξοχήν έχει ως παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στήριξε ένθερμα το ψήφισμα; Μάλλον η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς στους λόγους που επικαλείται το ψήφισμα. Και παραθέτω μερικούς: To έγκλημα στα Τέμπη, το σκάνδαλο Predator μέσω του οποίου παρακολουθήθηκε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι αγωγές κατά δημοσιογράφων, το πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο της Πύλου, οι έρευνες της δολοφονίας Καραϊβάζ. Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ – 107η θέση – στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2023.», επισήμανε η Χριστίνα Σταρακά.

«O κ. Μητσοτάκης, ο αρχιερέας της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών και των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου δεν διαθέτει τα ηθικά και πολιτικά εχέγγυα για να εγγυθεί την ψηφιακή ασφάλεια και προστασία της χώρας», υπογράμμισε με έμφαση.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που έφερε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα το καταψηφίσει, καθώς διαφωνεί σε κομβικά σημεία του: «Για λόγους διαφάνειας, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα έπρεπε να είναι Ανεξάρτητη Αρχή και όχι ΝΠΔΔ που θα συγκροτείται διοικητικά κατά την κρίση της κυβέρνησης και του Υπουργού» ανέφερε.

«Ίσως τα θέματα «Κράτους Δικαίου» να μην είναι από εκείνα που κερδίζουν ή χάνουν εκλογές – πράγματι οι άνθρωποι νοιάζονται πρώτα για την επιβίωσή τους, για το εισόδημα, τους μισθούς και τις συντάξεις, την ακρίβεια – ωστόσο είναι από αυτά που έρχονται και εδραιώνουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου, δημιουργώντας μια βαθύτερη ανησυχία για το μέλλον. Και είναι σίγουρο πως στη χώρα μας αξίζει καλύτερη μοίρα συγκριτικά με την Ουγγαρία του Όρμπαν», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία της βουλετού του ΠΑΣΟΚ εδώ.

Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις».

Επειδή ακούγονται πολλά και η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα έλθει σε ρήξη με την κοινωνία και τις οικογένειες, ξεκινώ λέγοντας το αυτονόητο: ουδείς μπορεί να παρέμβει στην επιλογή κανενός, αλλά ουδείς μπορεί να φιμώσει τον βουλευτή στο κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός έλεγε στο παρελθόν ότι η αποχή από την ψηφοφορία στην βουλή είναι συνενοχή. Και ρωτώ τους βουλευτές της ΝΔ: με αυτό που προωθεί η κυβέρνηση, δεν καταστρατηγείται το δικαίωμα του βουλευτή να καταψηφίσει;

Εμείς χθες καταθέσαμε πρόταση για διεξαγωγή ονομαστικής ψοφοφορίας. Και ρωτώ την Αριστερά: Γιατί πρέπει να τους στηρίξουμε αυτούς; Γιατί η αριστερά στηρίζει τη ΝΔ; Για ποιο λόγο δεν καταθέτετε μια πρόταση δυσπιστίας, μία προταση ονομαστικής ψηφοφορίας, που μόνο εμείς το κάναμε, για να στριμώξουμε τους βουλευτές της ΝΔ, που ήθελαν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού;

Στο χαρτί που καταθέτουμε στα πρακτικά της βουλής έχουμε τις 12 υπογραφές των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης. Ελάτε να υπογράψετε. Και μην πάτε να κάνετε πονηριές, όπως κάνουν κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί που λένε ότι θα καταθέσουν πρόταση μόνοι τους. Εμείς στο χαρτί δεν αναγράφουμε επάνω το όνομα του κόμματος. Δεν λέει πουθενά Ελληνική Λύση. Δεν το καταθέτουμε ως Ελληνική Λύση, αλλά ως βουλευτές. Θέλουμε άλλους 3 πατριώτες, που δεν στηρίζουν τη ΝΔ, για να στριμώξουμε την κυβέρνηση στην οδό της αλήθειας και της δημοκρατίας.

Εδώ κάνουμε πολιτική και όταν μιλάμε για δημοκρατία είναι έννοια απαράβατη. Να έρθετε να ψηφίσετε ονομαστικά, «ναι» ή «όχι». Μην κρύβεστε πίσω από την αποχή. Τέλος η πλάκα με τον Ελληνικό λαό.

Απευθύνομαι και σε εσάς που αυτοπροδιορίζεστε ως Χριστιανοί. Γιατί δεν υπογράφετε; Απευθύνομαι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Γιατί δεν υπογράφετε; Εδώ μιλάμε για Δημοκρατία!

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Εδώ έχω ένα ψήφισμα που κατετέθη στο Ευρωκοινοβούλιο και αναρωτιέμαι γιατί μπήκε μέσα ο όρος «μειονότητες». Ποιος ο λόγος; Το σύνταγμά μας ορίζει ότι υπάρχει μια μειονότητα και αυτή είναι στην Θράκη και είναι θρησκευτική. Το κείμενο όμως αυτό που εμπεριέχει τον όρο «μειονότητα» ανοίγει κερκόπορτα. Το ψήφισμα αυτό ήταν λάθος. Γι’ αυτό είπαμε όχι στον όρο «μειονότητες». Η Ελληνική Λύση στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζει μειονότητες. Υπάρχει μόνο μία μειονότητα, είναι θρησκευτική και είναι αναγνωρισμένη από το σύνταγμα και το δίκαιο.

Επίσης, έχουμε τον κο Δημητρά, τον οποίο υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, εμείς είμαστε μαζί σας. Γιατί υπάρχουν δημοσιογράφοι που τρομοκρατούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Εμάς επιχείρησαν πολλές φορές να μας τελειώσουν. Αλλά η Ελληνική Λύση δεν τελειώνει από τη ΝΔ. Η ΝΔ θα τελειώσει από την Λύση!

Το χειρότερο όμως είναι ότι με το ψήφισμα αυτό ζητείται να σταματήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας! Είμαστε καλά; Μιλάμε για χρήματα που η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει σε αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ. Γιατί πρέπει να ταλαιπωρηθεί η χώρα μας;

Και έρχεται το POLITICO και σε δημοσίευμά του λέει ότι «ο κος Μητσοτάκης, για μία θέση στις Βρυξέλλες ξεπουλάει το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων ζευγαριών. Χρήσιμο εργαλείο του είναι οι κύριοι Σαμαράς και Βορίδης, ο ένας δια της καταψήφισης και άλλος δια της δειλής αποχής, για τη συγκράτηση των συντηρητικών ψηφοφόρων της ΝΔ».

Πάμε στο θέμα της Εκκλησίας….

Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι από Νεοδημοκράτες θα ακούγαμε ακόμα και περί παύσης της μισθοδοσίας του κλήρου, περί «τράγων», περί σκοταδισμού. Ακούς ότι η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να μιλά και να εκφράζει τον ευαγγελικό της λόγο, αν αυτός αντιβαίνει στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ακούς να διακινούν FAKE NEWS, όπως ότι ο Μητροπολίτης Κερκύρας έδιωξε δήθεν από κοντά του παιδί ΑμΕΑ.

Πρέπει να σταματήσει αυτός ο διασυρμός της Εκκλησίας μας και τα ψέμματα εις βάρος της από τα ανθ-ελληνικά HOAXES.

Και σήμερα στην τηλεόραση βγήκαν ο Λιάγκας ο Περρής, ο Τατσόπουλος και έγιναν τιμητές της Δημοκρατίας. Ποιοι; Αυτοί που υβρίζουν την Εκκλησία εδώ και μέρες. Η περιύβριση της Εκκλησίας για την τηλεοπτική τους επιβίωση είναι απεχθής. Βεβαίως και έχουν το δικαίωμα να μιλούν και να εκφράζουν την άποψή τους. Δεν έχουν όμως δικαίωμα να υβρίζουν!

Ακούω λοιπόν για διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος. Θέλετε διαχωρισμό; Ωραία! Όλα αυτά τα δισ. ευρώ που δίνονται για τα φιλανθρωπικά έργα που σας ανέφερα, θα ήθελα πολύ να μάθω ποιος θα τα πληρώσει! Η Εκκλησία έσωσε την Ελλάδα στο παρελθόν. Η Εκκλησία έδωσε για εθνικούς αγώνες και ακίνητα και χρήματα. Αυτά θα τα δώσετε πίσω; Γιατί η Εκκλησία έχει δικαίωμα να τα ζητήσει.

Και αναρωτιέμαι ποια ΕΕ θέλετε; Θέλετε μία ΕΕ, όπου σε κρατίδιο της Γερμανίας ποινικοποιήθηκε το να λες ότι τα φύλα είναι δύο; Θέλετε μία ΕΕ όπου στην Φινλανδία διώκονται οι αναφορές προς τον Απόστολο Παύλο (Α’ προς Κορινθίους) όταν γίνεται λόγος για ομοφυλοφιλία; Θέλετε μία ΕΕ όπου στην Ιρλανδία απαγορεύτηκε το σύνθημα «οι ζωές των Ιρλανδών μετράνε»;

Να πάμε και τους αγρότες….

Θα ήθελα να αναφερθώ στον ισχυρισμό του κου Μητσοτάκη ότι στους αγρότες δόθηκε 1 δισ. ευρώ. Και το ακούει ο κόσμος. Τι δεν λέει ο πρωθυπουργός; Δεν λέει ότι τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών. Δηλαδή τα έχουν δώσει οι ίδιοι. Τι δεν λέει ο πρωθυπουργός; Δεν λέει ότι τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί σε βάθος 4ετίας.  

Και η Ευρώπη αντί να δώσει χρήματα τους αγρότες δίνει 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα έχει δώσει περί τα 125 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, ενώ μόλις 54 δισ. ευρώ είναι το ύψος των επιδοτήσεων και στις 27 χώρες της ΕΕ!

Και ο πρωθυπουργός λέει δεν έχουμε λεφτά να δώσουμε, αλλά ελάτε να συζητήσουμε. Τι να συζητήσουν οι αγρότες μαζί του; Πόσο καλός είναι ο καιρός; Η ΝΔ απέτυχε στον χειρισμό του αγροτικού.

Ακούστε τι είπε ο αγροτο-συνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος: «Η νέα ΚΑΠ μας απαγορεύει να παράγουμε. Είναι κλέφτες. Είναι απατεώνες. Προσκύνησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μας απαγορεύουν να παράγουμε γάλα, δημητριακά, τα πάντα, γιατί ξεπουλήθηκαν στις πολυεθνικές. Θέλουν να φέρουν τα πάντα από την Ουκρανία και από τρίτες χώρες. Εμείς έχουμε τον έλεγχο στα φάρμακα και αυτοί φέρνουν προϊόντα από χώρες που δεν ελέγχουν τίποτα. Ντροπή και μόνο ντροπή! Ούτε βήμα πίσω!».

Αυτά σας τα λέει δικό σας στέλεχος. Σας λέει απατεώνες και κλέφτες. Και αντί να του κάνετε μήνυση τον έχετε στο κόμμα. Είτε λοιπόν είστε πράγματι απατεώνες και κλέφτες, είτε κάνετε λάθος. Εγώ δεν θα πω ότι είστε κλέφτες και ότι έχουμε προβλήματα στη χώρα. Όχι. Όλα είναι καλά. Όλα στην Ελλάδα είναι τέλεια!

Και για να δείτε σε πόσο χειρότερη κατάσταση είναι οι αγρότες μας συγκριτικά με τους αγρότες στην ΕΕ θα σας πω τα εξής:

-Ισπανία – πήρε 400 εκατ. ευρώ για αγροτικές αποζημιώσεις, για ζημίες που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα στο φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο. Το μέτρο αυτό προωθεί ένα σταθερό εισόδημα για τους αγρότες, σε περιπτώσεις όπως π.χ. φέτος που οι ελαιοπαραγωγοί είχαν μείωση της παραγωγής έως και 90%.

-Πολωνία – επέβαλε μονομερή απαγόρευση στην εισαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Η Πολωνία μόνη της! Και εμείς δεν μπορούμε να απογορεύσουμε την εισαγωγή προϊόντων από την Βουλγαρία και την Τουρκία. Ντροπή!

-Κύπρος – δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες της.

-Γαλλία – προχώρησε σε ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες, σε μείωση του φόρου στο ντήζελ κίνησης, ενώ θεσπίζει ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό νοθευμένων προϊόντων.

-Πορτογαλία – κατάργησε τον ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από το 2022, ενώ μείωσε τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης.

-Ιρλανδία – επιδοτεί με 400 ευρώ / εκτάριο την καλλιέργεια σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη).

-Ρουμανία – μείωσε τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ υλοποιεί ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσω ότι η ΕΕ αποδέσμευσε ένα έκτακτο πακέτο βοήθειας ύψους 330 εκατ. ευρώ για τους αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Από αυτά η Ισπανία πήρε 81 εκατ. ευρώ, η Ιταλία 60,5 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα μόλις 14,4 εκατ. ευρώ!

Εμείς λοιπόν γιατί δεν τα κάνουμε αυτά; Αυτοί οι άνθρωποι μας ταΐζουν, γιατί να μην τους βοηθήσουμε;

Εκείνο, δε, που με ενόχλησε είναι ότι αντί η κυβέρνηση να δώσει λύσεις, οι υπουργοί ξαφνικά έγιναν διατροφολόγοι. Βγαίνει υπουργός, ο κος βορίδης, σε τηλεοπτικό κανάλι και αναφερόμενος στην ακρίβεια λέει ότι 7 αμύγδαλα, μία φέτα καρπούζι και ένα τοστ την ημέρα, μαζί με περπάτημα προς την δουλειά είναι ό,τι καλύτερο. Έτσι ζεις ολιστικά! Τι να τα κάνεις τα λεφτά; Να πάρεις λεφτά και να γίνεις 300 κιλά; Οι πολίτες σας ψήφισαν για βουλευτές ή για διατροφολόγους; Δηλαδή εσείς θα τρώτε με χρυσά κουτάλια και ο Έλληνας θα ζει με μια φέτα καρπούζι. Σοβαρά τώρα; Είναι αυτή σοβαρή κυβέρνηση;  

Και ρωτώ επίσης, πώς θα χαρακτηριζόνταν αν σε μια σοβαρή χώρα, μια εταιρεία έπαιρνε:

-ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

-ΔΕΗ

-ΜΗΤΈΡΑ

-GOODYS

-ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ

-ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ

-ΔΩΔΩΝΗ

-ΔΕΛΤΑ

-ΣΚΡΟΥΤΖ

-FLOCAFE

-EVEREST

-LA PASTERIA      

-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ  

Για την CVC μιλάω, που τώρα με νόμο που θα φέρει η ΝΔ, εντελώς «συμπτωματικά» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θέλουν να κάνουν και πανεπιστήμιο!

Και ρωτώ: είναι αλήθεια; Ισχύουν αυτά; Το γεγονός ότι γράφεται στον τύπο ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, είναι συμπτωματικό ή είναι σύμπτωμα;

Πώς θα σωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο; Έχουμε πρόγραμμα 100 σελίδων για την παιδεία το καταθέτω στα πρακτικά της βουλής.

Και αν μας ρωτάτε αν είμαστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα σας πω ότι θέλουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά πρώτα θα πρέπει να φτιάξουμε τα δημόσια ΑΕΙ μας. Στην Γερμανία, έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά εκεί σπουδάζει μόλις το 1% των νέων. Γιατί λοιπόν έχετε τέτοια πρεμούρα να φέρετε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα; Τι είναι η Ελλάδα, πειραματόζωο;

Πιλοτικά θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και με πολλή προσοχή για όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί εκείνοι που πληρώνουν και αγοράζουν μεταπτυχιακούς τίτλους. Αυτό πρέπει να πολεμηθεί. Οι παθογένειες πρέπει να σταματήσουν.

Φτιάξατε ένα κράτος μαφίας. Χθες σκότωσαν έναν άνθρωπο στη μέση του δρόμου, μέσα στο αυτοκίνητό του. Αυτά τα βλέπουμε στις ταινίες. Πριν λίγα χρόνια ο κος Χρυσοχοΐδης έλεγε ότι η Αθήνα έγινε Καμπούλ. Και τώρα ο ίδιος έκανε την Αθήνα Καμπούλ.

Και όταν το κράτος είναι προστάτης της μαφίας, πώς να καταγγείλεις το λαθρεμπόριο πετρελαίου στην Ελλάδα; Ανοίξαμε την ιστοσελίδα του υπουργείου ανάπτυξης, στην γενική γραμματεία εμπορίου. Καλέσαμε τον τετραψήφιο αριθμό 1520, και καθώς δεν ήταν καθημερινή, ακούσαμε το ηχογραφημένο μήνυμα για τις ώρες εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή από 9 το πρωί ως 4 το απόγευμα, και ότι η χρέωση για κλήση από σταθερό τηλέφωνο είναι στα 0,18 € ενώ από κινητό είναι στα 0,21 €. Το θέμα της χρέωσης βέβαια είναι σοβαρό, γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες αποκρύπτουν τους αχρεωστήτους 10ψήφιους αριθμούς, προς όφελος των τηλεφωνικών παρόχων. Η σελίδα του υπουργείου ανάπτυξης είχε 4 βήματα – ερωτήσεις για την καταχώρηση μιας καταγγελίας:

-α) η χώρα που γίνεται η καταγγελία (Ελλάς)

-β) το προϊόν για το οποίο γίνεται η καταγγελία (βενζίνη)

-γ) η παράβαση (ελλιποβαρής)

-δ) ο νομός (Αττική)

Με την απάντηση της τελευταίας ερώτησης μας παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία είναι γεμάτη από ανακοινώσεις και δελτία τύπου, χωρίς όμως σύνδεσμο για τις καταγγελίες. Αυτή είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση του κου Πιερρακάκη; Έτσι θα κάνετε και την επιστολική ψήφο; Στέλνετε κάποιον να κάνει καταγγελία σε μία ιστοσελίδα που δεν υπάρχει; Και όλο αυτό γίνεται για να καλύψετε τους λαθρεμπόρους πετρελαίου. Από το λαθρεμπόριο αυτό η χώρα χάνει 3 δισ. τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν στους αγρότες και να μην είναι σήμερα οι άνθρωποι στους δρόμους.   

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στα τρομακτικά λάθη που κάνετε στην εξωτερική πολιτική. Και αναρωτιέμαι: μήπως είμαστε εν αναμονή ραγδαίων εξελίξεων; Ο Φιντάν πηγαίνει στην Λιβύη. Την ίδια ώρα η Τουρκία διατηρεί το «ΑΜΠΝΤΟΥΛΧΑΜΙΝΤ» στην τουρκική υφαλοκρηπίδα για ακόμα ένα μήνα! Ο Ερντογάν μετατρέπει όλοςυ τους Βυζαντινούς ναούς σε τζαμιά. Θέλετε να έχουμε συνύπαρξη όταν η Τουρκία προκαλεί. Και απορώ με τον κο Μητσοτάκη που δεν καταλαβαίνει ότι όταν δίνει 5 στην Τουρκία, στο τέλος θα κληθεί αν δώσει άλλα 15. Πρέπει ο πρωθυπουργός να ενημερώσει άμεσα και τους υπουργούς και τους πολιτικούς αρχηγούς για όσα γίνονται με την Τουρκία.

Τα ΜΜΕ επί 5 μήνες έλεγαν ότι έπρεπε να πάρουμε φρεγάτες. Τις LCS. Εγώ από αυτό το βήμα σας έλεγα ότι αυτά δεν είναι φρεγάτες, αλλά σκάφη ακτοφυλακής και εσείς με αποκαλούσατε εθνική εξαίρεση. Όμως μεταξύ του κου Δένδια και της κας Τρέμη έγινε ο εξής διάλογος σε τηλεοπτική συνέντευξη:

Δένδιας: οι LCS παρουσιάζονται ως φρεγάτες

Τρέμη: αλουμινότρατες τις λένε

Δένδιας: είναι κορβέτες

Τρέμη: κορβέτες είναι;;

Και αντί να κάνετε πίσω, αντί να σταματήσετε τα λάθη, εσείς στέλνετε όπλα στην Ουκρανία. Ξεδοντιάζετε την άμυνα της χώρας. Το γράφει και ο Αμερικανικός Τύπος.

Και το περίεργο είναι ότι κάνει ερώτηση η Αριστερά, έρχεται ο πρωθυπουργός στη βουλή. Κάνει ερώτηση ο κος Φάμελλος, έρχεται ο πρωθυπουργός στη βουλή. Κάνουμε εμείς ερώτηση, δεν έρχεται ποτέ! Αυτός είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τρέμετε την Ελληνική Λύση γιατί σας ξεσκεπάζουμε. Στις γενικές εκλογές του ’23 δημιουργήσατε υποκομματίδια μιας χρήσης, αλλά δεν σας βγήκε. Τώρα πάτε να κάνετε άλλο κόμμα δεξιό. Πάλι δεν σας βγαίνει. Όλα αυτά τα κάνετε γιατί θέλετε να τελειώσετε με την Ελληνική Λύση. Δεν θα μπορέσετε όμως. Εμείς θα σας τελειώσουμε με τα ψέμματά σας.

Εμείς όμως ήρθαμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τους ΄Ελληνες. Εμείς δεν είμαστε ΠΟΤΑΜΙ, που αφού έκανε τη βρώμικη δουλειά, μετακόμισε σύσσωμο στη ΝΔ.

Τώρα, ο πρωθυπουργός θέλει την ευκαιριακή πλειοψηφία. Θα σας θυμίσω ότι λίγο μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για μια ευκαιριακή πλειοψηφία. Λίγους μήνες μετά είχαμε τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο θα πάθετε και εσείς.

Και είναι ντροπή ο πρωθυπουργός να βάζει τους βουλευτές του κόμματός του να γίνουν χειροκροτητές του ΠΑΣΟΚικού Τσιόδρα. Ο ίδιος μάλιστα ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του, στήριξε τον πρώην ΠΟΤΑΜΙσιο βουλευτή σε βάρος των βουλευτών της ΝΔ. Τόσο Σημίτη δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου!

Η τραγωδία της Ελλάδας είναι ότι η Αριστερά στρέφεται πολλές φορές κατά του έθνους και η Δεξιά κατά του κράτους. Αυτό το έλεγε ο Ντε Γκωλ.

Εμείς δίνουμε μια συμβουλή στους Έλληνες: οι κυβερνώντες, αυτοί εδώ, δεν θέλουν να πάρετε και να κερδίσετε τα πάντα. Αυτοί που κυβερνούν θέλουν τα πάντα για τους εαυτούς τους.

Βρίζουν εμένα που δουλεύω από τα 27. Βάζουν τον κο. Πορτοσάλτε να πετάει λάσπη, λες και είναι ντροπή η δουλειά. Και δεν αναρωτιέται κανείς, πώς είναι δυνατόν, να μπαίνουν βουλευτές στη βουλή με 1 σπίτι και να βγαίνουν με 50! Εγώ με στις επιχειρήσεις μου απασχολώ εκατοντάδες ανθρώπους. Οικογένειες τρώνε ψωμί. Δεν ντράπηκα για τη δουλειά μου και δεν ανέχομαι κανέναν άεργο να ασκεί κριτική σε ό,τι κάνω.

Απευθύνω μια τελευταία έκκληση σε όλους τους βουλευτές. Το χαρτί που κατέθεσα δεν αναγράφει επάνω Ελληνική Λύση. Θέλουμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Δεν το παίρνουμε αυτό επάνω μας. Λειτουργούμε ως έθνος, ως κοινωνία, ως δημοκρατία. Να μην επιτρέψουμε σε αυτούς να διαφύγουν. Να απαντήσουν αν είναι υπέρ ή κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών, οι οποίοι το βράδυ της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου έστειλαν υπόμνημα, με εννέα αιτήματα, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ο οποίος τους διεμήνυσε χθες από το Χαϊδάρι πως είναι ανοιχτός ο διάλογος αλλά με ανοιχτούς δρόμους. «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, καθώς και στις κυβερνητικές προτεραιότητες, των επόμενων εβδομάδων.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες στο υπόμνημά τους, διατυπώνουν εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας

Παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία

  • Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
  • Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
  • Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
  • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
  • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
  • Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, απηύθυνε πρόσκληση προς το Συντονιστικό των αγροτών, να σχηματίσουν αντιπροσωπεία και να συζητήσουν μαζί του, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε ότι έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα των αγροτών όπως η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης

«Ο κύριος Μητσοτάκης δεν θέλει ούτε ανοιχτούς δρόμους, ούτε ανοιχτό διάλογο», σχολίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Δώρα Αυγέρη.
«Για εμπαιγμό τον αγροτών, έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα μπλόκα των αγροτών σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα θα επισκεφθεί σήμερα ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Έντονες αντιδράσεις και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2