Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  8:01: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 09:38

Τέμπη: “Πέταξαν την τέφρα των νεκρών μας” – Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων – Πάνω από 750.000 υπογραφές στο ψήφισμα

Για τον γολγοθά που ανεβαίνουν εδώ και έναν χρόνο προκειμένου να βρουν δικαίωση οι 57 ψυχές που έφυγαν στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, μίλησαν συγγενείς των νεκρών και επιζώντες της εθνικής τραγωδίας.

“Το έγκλημα των Τεμπών οφείλεται στην κρατική αμέλεια, αδιαφορία και διαφθορά και όχι στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και δεν αφορά μόνο τους 57 νεκρούς και τους 180 τραυματίες. Αφορά όλους τους Ελληνες. Δοκιμάζει το κράτος δικαίου και την ιδια τη δημοκρατία”, είπε η μητέρα του αδικοχαμένου Γιώργου Παπάζογλου, Δέσποινα Γκανίδου.

Ωστόσο, αυτό που συγκλόνισε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα ήταν αυτό που είπε για την τέφρα των παιδιών: “Λίγες μέρες μετά κι ενώ ακόμα η Εριέττα αγνοείται, αρχίζει η απομάκρυνση χώματος σε βάθος ενός μέτρου. Κάποια από τα φορτία μεταφέρθηκαν στο Κουλούρι, τα υπόλοιπα σε άγνωστο προορισμό. Περιείχαν και στάχτες τριάντα θυμάτων, των δικών μας νεκρών. Η τέφρα τους πετάχτηκε, ύψιστη ύβρις και ασέβεια στα θύματα”.

Προσέθεσε ότι το μέγεθος της σπουδής και της βιασύνης να αλλοιωθεί ο χώρος φαίνεται και από το γεγονός ότι πληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για το σκοπό αυτό ποσό άνω των 650.000 ευρώ, τριπλάσιο απ΄αυτό που απαιτούσε η επισκευή της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που παρέμενε εκτός λειτουργίας μετά τη φωτιά του 2019.

“Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όχι μόνο γι΄αυτούς που χάσαμε, αλλά και γι΄αυτούς που βρήκαμε. Μπορεί να χάσαμε τον αδερφό μας, αλλά βρήκαμε άλλα αδέρφια που κατάφεραν να σωθούν”, είπε ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός του Βάιου, ενός ακόμα θύματος της τραγωδίας.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα αντί να βρουν στήριξη, “έγινε ένας ανελέητος πόλεμος με απίστευτες επιθέσεις στο πρόσωπο των συγγενών χωρίς κανένα σεβασμό. Μας ζητούσαν να μη μιλάμε, να είμαστε βουβοί από τους υπουργούς μέχρι την Εκκλησία. Εμείς δε θα σταματήσουμε να μιλάμε μέχρι να μάθουμε την αλήθεια. Βουβοί θα είμαστε μονο στις 28 του μήνα που στο σημείο μηδέν των Τεμπών θα αφιερώσουμε το χρόνο στους ανθρώπους μας που χάθηκαν. Εκείνη την ημέρα θέλουμε να μιλήσετε εσείς για μας”.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ από συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας, τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ) υπογράμμισαν ότι από όλες τις δικλείδες ασφαλείας αν λειτουργούσε μόνο η φωτοσήμανση, αυτό θα αρκούσε για την αποφυγή του δυστυχήματος.

Επιπλέον, η επιτροπή στα συμπεράσματά της κάνει λόγο για “σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων” η οποία “βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών”. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι “η σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών δεν οδήγησε σε καμία λήψη μέτρων (μείωση ταχυτήτων, αραίωση των δρομολογίων, επιπλέον προσωπικό, επιπλέον έλεγχοι)”.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επιτροπή “η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει ακόμα και σήμερα”, έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα “την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο δυστύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο”.

Την ίδια στιγμή το ψήφισμα που ξεκίνησε η μητέρα του θύματος των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, έχει ξεπεράσει τις 750.000 υπογραφές, με τους συγγενείς να ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος και ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς. Επιπλέον ζητούν, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Επισημαίνεται ότι η επιτροπή δημοσίευσε και το χρονολόγιο των ερευνών σύμφωνα με το οποίο:

-13 Μαρτίου ολοκλήρωση ερευνών για θύματα

-29 Μαρτίου πρώτη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ

-31 Μαΐου τυχαία ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων ΔΕΥΤΕΡΑ

-29 Σεπτεμβρίου δειγματοληψία σε ΑΤ Τεμπών 26.2.2024

-25 Οκτωβρίου δεύτερη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ

-15-16 Νοεμβρίου έρευνες για ανθρώπινα υπολείμματα

-21 Δεκεμβρίου ολοκλήρωση ερευνών για ίχνη DNA.

thetoc.gr