Τετάρτη, 18η Σεπτεμβρίου 2024  1:58: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024

Ως το «φυσικό κατώφλι» της Ινδίας προς την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την Ελλάδα κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 9ης ετήσιας διάσκεψης “Raisina Dialogue“, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής. Νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν με τον Ινδό ομόλογό του αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών δίνοντας έμφαση στην προώθηση των οικονομικών δεσμών σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα λιμάνια, τα μεγάλα έργα και τα logistics χωρίς να παραλείψει να επισημάνει τη στρατηγική σχέση που αναπτύσσουν συνολικά οι δύο χώρες. Η υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν θερμή, ενώ το θετικό κλίμα επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι έστειλαν μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας.

Τη «γέφυρα» που ενώνει Αθήνα και Νέο Δελχί, αλλά και την κομβική επιδίωξη της Ελλάδας να εξελιχθεί σε στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία.

Με βατήρα τις διευρυμένες συνομιλίες του περασμένου Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου, με σημείο αναφοράς την Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι συζήτησαν την ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας σε όλα τα επίπεδα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «Θεωρούμε την Ινδία έναν από τους κύριους πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού[…] Θεωρούμε ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη δική μας περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο. Και είναι αυτή η αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη που μας έφερε τόσο κοντά».

Από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός είπε ότι «οι συζητήσεις μας σήμερα έχουν ιδιαίτερο νόημα και είναι εξόχως παραγωγικές. Είναι πολύ ικανοποιητικό ότι προχωρούμε ταχύτατα, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας για διπλασιασμό του εμπορίου μας μέχρι το 2030. Έχουμε εντοπίσει νέες ευκαιρίες, για να δώσουμε νέα ενέργεια στη συνεργασία μας».

«Αρκετές από τις συναντήσεις μου στην Ινδία σήμερα, μαζί με μια ιδιαίτερα πολυμελή αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, επικεντρώνονται στην προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα λιμάνια μας και η ναυτιλία και τα logistics» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ατζέντα των διευρυμένων συνομιλιών των δύο ηγετών βρέθηκαν:

-Ενίσχυση συνεργασίας σε υψηλή τεχνολογία / ψηφιοποίηση / νεοφυείς επιχειρήσεις / υποδομές / logistics.

-Συνεργασία σε άμυνα / εκπαίδευση / πολιτισμό.

-Ολοκλήρωση διμερούς συμφωνίας για την κινητικότητα.

-Συνέργειες σε «πράσινη» ενέργεια / αγροτικό τομέα.

-Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, επισκέφθηκαν το κατασκευασμένο από μαύρο μάρμαρο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι. Στο σημείο που πραγματοποιήθηκε η αποτέφρωση του Μαχάτμα Γκάντι στις 31 Ιανουαρίου 1948, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι και άφησε το μήνυμά του στο βιβλίο των επισκεπτών.

«Η Ελλάδα γέφυρα στις σχέσεις Ινδίας-ΕΕ»

Από το βήμα της σημαντικότερης πολυμερούς Διάσκεψης της Ινδίας για την γεωπολιτική και την οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τις παγκόσμιες προκλήσεις του 2024, απηύθυνε κάλεσμα για νέες επενδύσεις στη χώρα και επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το κατώφλι του Νέου Δελχί προς την Ευρώπη.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα που κλήθηκα να διοικήσω το 2019 εθεωρείτο από πολλούς αναλυτές ως ο ασθενής της Ευρώπης. Και η αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική το άλλαξε αυτό και μεταμόρφωσε τις προοπτικές της Ελλάδας[…] Η Ελλάδα είδε με την πάροδο των χρόνων έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης στην ΕΕ και βιώσαμε την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» .

Ταξίδι που ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Αθήνας – Νέου Δελχί

Εξαιρετικά θετικό το αποτύπωμα της πρώτης ημέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ινδία μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Γεωργία Σκίτζη. Η υποδοχή έγινε με όλες τις τιμές και οι πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και η στόχευση για το προσεχές διάστημα αποτυπώθηκαν στις κοινές δηλώσεις των ηγετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ σημειώνεται ότι μια πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή βρίσκεται στην Ινδία για να έχει επαφές.

Σε πολιτικό επίπεδο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καταστεί η χώρα μας το φυσικό σκαλοπάτι εισόδου για την Ινδία στην Ευρώπη.

Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ινδίας “Raisina Dialogue”, ως επίτιμος καλεσμένος ο πρωθυπουργός μίλησε για μια άλλη Ελλάδα η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει τεράστια πρόοδο και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις ενώ τόνισε ότι το 2024 αποτελεί έτος ορόσημο για τη Δημοκρατία λόγω των τεράστιων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λαοί.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βομβάη όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και θα μιλήσει στο ελληνοινδικό φόρουμ επιχειρηματικότητας.

Πηγή: ertnews.gr

Αγρότης καταγγέλλει την χθεσινή αγροτική κινητοποίηση στην Αθήνα, ως «στημένη», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήρθαμε εδώ για βόλτες και χαχαχούχα» επιβεβαιώνοντας το pronews.gr. που ανέφερε πως επρόκειτο για μία «προσυνεννοημένη» διαδικασία.

Οι μόνοι κερδισμένοι από την χθεσινή φοκλορικού τύπου συγκέντρωση των αγροτών ήταν οι καφετέριες και τα μαγαζιά του κέντρου των Αθηνών, καθώς επικράτησε μία «εξωφρενική» ηρεμία, προκαλώντας την εντύπωση πως ήταν ευχαριστημένοι με αυτά που τους δίνει η κυβέρνηση.

Χιλιάδες αγρότες, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι βρέθηκαν στο Σύνταγμα για ένα «άνευρο» αγροτικό συλλαλητήριο, ενώ σήμερα γύρω στις 11:00 αναμένεται να ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής τους.

Ένας αγρότης από την Αταλάντη εξέφρασε το παράπονό του στον ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ ότι έμεινε ξύπνιος όλο το βράδυ.

«Τι να κοιμηθώ ρε φίλε… Έχεις κάνει αγρότης; Ο αγρότης δεν έχει ώρα φίλε… Από την ώρα που θα ξυπνήσει μέχρι το βράδυ, ο αγρότης είναι στο χωράφι. Μόνο η βροχή και το χιόνι μας σταματάει. Η μάνα μου στο χωράφι μας γέννησε».

Στη συνέχεια εξέφρασε το παράπονό του για τους συναδέλφους του.

«Δεν θέλω να βγάλω κάτι αρνητικό. Αυτό που έγινε δεν έχει ξαναγίνει για τους αγρότες, αλλά εγώ νιώθω πληγωμένος. Όλοι εδώ χαχαχούχα.

Παράτησαν τα τρακτέρ και πήγαν τις βόλτες τους. Έτσι είναι ο αγρότης ρε; Ήρθαμε για ένα αγώνα εδώ. Γιατί ήρθαμε εδώ πέρα;».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στην Τουρκία αναθέτει η Σομαλία να υπερασπιστεί τα θαλάσσια ύδατά και την ΑΟΖ της με μια «ιστορική» αλλά και πρωτοφανή συμφωνία, υποστηρίζει η έγκυρη ιστοσελίδα Middle East Eye.

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά δίνει τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ άρα και της Μεσογείου στην Τουρκία μέσω της κατοχής ουσιαστικά του Κέρατος της Αφρικής απέναντι από το Άντεν όπου διακινείται ο κύριος όγκος του παγκόσμιου εμπορίου με την Ευρώπη. 

Έτσι ο τουρκικός στόλος θα κατέβει στην περιοχή ως εγγυητής κράτους και θα λαμβάνει μάλιστα τις απολαβές από την εκμετάλλευση ΑΟΖ άλλου κράτους και ειδικότερα στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί!

Για τις δε ροές ναυσιπλοΐας πλέον κάθε χώρα θα μπορεί να βρεθεί στις διαθέσεις της Άγκυρας με ότι αυτό σημαίνει για την γεωπολιτική θέση της Τουρκίας.

Το υπουργικό συμβούλιο της Σομαλίας φέρεται να ενέκρινε επίσημα μια συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία την Τετάρτη, εξουσιοδοτώντας την Άγκυρα να κατασκευάσει, να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να υπερασπιστεί τα χωρικά της ύδατα εν μέσω εντάσεων με την Αιθιοπία.

Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Hamza Abdi Barre χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ιστορική» που θα αποτελέσει «κληρονομιά» για το έθνος της Σομαλίας.

«Αυτή η συμφωνία θα βάλει τέλος στον φόβο της τρομοκρατίας, των πειρατών, της παράνομης αλιείας και των απειλών από το εξωτερικό», φέρεται να είπε ο Σομαλός πρωθυπουργός.

Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθεί ταυτόχρονα όταν θα πάει στην τουρκική βουλή για να επικυρωθεί και έπειτα στον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες, καθώς έχει πολύ δρόμο μέχρι να επικυρωθεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο υπουργός Άμυνας της Σομαλίας Abdulkadir Mohamed Nur υπέγραψε τη «συμφωνία-πλαίσιο για την αμυντική και οικονομική συνεργασία» στην Άγκυρα στις 8 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Στις συναντήσεις μας, οι οποίες ενίσχυσαν περαιτέρω τις σχέσεις μας, επαναλάβαμε τη σημασία που αποδίδουμε στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας», δήλωσε ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Εκμετάλλευση του 30% των θαλάσσιων πόρων της Σομαλίας

Το Garowe Online, ένας σομαλικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, ήταν προγραμματισμένο να εκφωνήσει ομιλία σχετικά με τη συμφωνία και να παράσχει λεπτομέρειες την Τετάρτη σε μια κλειστή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

«Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία θα λαμβάνει το 30% των εσόδων από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας, γνωστή για τους άφθονους θαλάσσιους πόρους», αναφέρει το Garowe Online.

Προστασία των υδάτων της Σομαλίας

Η συμφωνία, μετά την επικύρωσή της και από τις δύο πλευρές, πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται εντός 24 ωρών από την επικύρωσή της και αναθέτει στην Τουρκία την ευθύνη της προστασίας των σομαλικών υδάτων σε περίπτωση παραβιάσεων της θάλασσας.

«Η συμφωνία δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας στα σομαλικά ύδατα, με την Τουρκία να δεσμεύεται να κατασκευάσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας και να αναλάβει αυτή την ευθύνη», αναφέρει το Garowe Online.

Το τουρκικό ναυτικό επιχειρεί ήδη στις ακτές της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών από το 2009.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία εκπαιδεύει Σομαλούς στρατιώτες για να συμβάλει στις προσπάθειες της τελευταίας να δημιουργήσει εθνικό στρατό. Η Άγκυρα διαθέτει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Μογκαντίσου και μια τουρκική εταιρεία διαχειρίζεται το αεροδρόμιό της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάργησε τον Δεκέμβριο το εμπάργκο όπλων κατά της κυβέρνησης της Σομαλίας που ίσχυε για περισσότερα από 30 χρόνια.

Η Άγκυρα έχει επίσης στενούς δεσμούς με την Αιθιοπία, εξοπλίζοντάς την με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απέτρεψαν την κατάληψη της πρωτεύουσάς της από τις δυνάμεις της Τιγκράγια το 2022.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες ακτιβιστές της δεξιάς αντιπολίτευσης διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της αλβανικής κυβέρνησης στα Τίρανα απαιτώντας την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορούν για «διαφθορά», διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου France Presse.

Η συγκέντρωση αυτών των ακτιβιστών, ειδικά του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του οποίου ο αρχηγός Σαλί Μπερίσα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες ενώ ο αρχηγός της κυβέρνησης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Λίγο πριν το τέλος, οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και καπνογόνα προς την κατεύθυνση του κυβερνητικού κτιρίου, που φυλάσσεται από μεγάλο αστυνομικό κλοιό, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή σημαντικές ζημιές.

«Μέσα από αυτή τη συνάντηση θέλουμε να δείξουμε στον Έντι Ράμα ότι η αντιπολίτευση είναι ενωμένη» με στόχο να τον «ανατρέψουμε», δήλωσε ο βουλευτής  Φλαμούρ Νόκα, και Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Έντι Ράμα, 59 ετών, είναι πρωθυπουργός από το 2013.
Αυτή η διαδήλωση οργανώθηκε την ημέρα της 33ης επετείου από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991.
Οι διαδηλωτές κυμάτισαν τις σημαίες της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλακάτ που έγραφαν «Ράμα, φύγε» και «Αντιπολίτευση σε δράση, σήμερα ή ποτέ».

Ο εμβληματικός αρχηγός του PD, Σαλί Μπερίσα, απευθύνθηκε στους διαδηλωτές μέσω απευθείας σύνδεσης από το σπίτι του.

«Σήμερα ξεκινήσαμε τον αγώνα μας χωρίς υποχώρηση για να ανατρέψουμε τη δικτατορία του Έντι Ράμα που είναι πραγματικός κίνδυνος», είπε, κατηγορώντας τον αρχηγό της κυβέρνησης για «διαφθορά» και «πολιτική επίθεση» κατά της οικογένειάς του.

Ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, ο Μπερίσα, 79 ετών, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στις 30 Δεκεμβρίου επειδή αρνήθηκε να εμφανιστεί στο δικαστήριο κατηγορούμενος για διαφθορά.

Περίπου δέκα μέρες νωρίτερα είχε αρθεί η βουλευτική ασυλία.

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, συνεχίζει να απευθύνεται τακτικά στους υποστηρικτές του από το παράθυρο του διαμερίσματός του.

Ο Μπερίσα είναι ύποπτος από την εισαγγελία για «παθητική διαφθορά» σε έρευνα για την ιδιωτικοποίηση αθλητικού συγκροτήματος το 2008 προς όφελος του γαμπρού του, όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.
Απέρριψε αυτές τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις «καθαρά πολιτικές» και κατηγόρησε τον Έντι Ράμα ως «υποκινητή» τους.

Ο Σαλί Μπερίσα υπόκειται σε απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία από το 2022 λόγω φερόμενης συμμετοχής του σε διαφθορά, κατηγορίες που έχει αρνηθεί.

Πηγή: France Presse

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αίσθηση προκαλούν στα Ιταλικά ΜΜΕ οι σημερινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του φόρουμ του Οργανισμού Στρατηγικών Πρωτοβουλιών σε πανεπιστήμιο διεθνών σχέσεων υπό την αιγίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το Μγκίμο.

Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, επικαλούμενη το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο Πούτιν δήλωσε πως “ακόμη και στις λεγόμενες εχθρικές χώρες υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας για αυτές τις παραδοσιακές αξίες, το οποίο έχει αποδειχθεί αρκετά ευρύ, αξιόπιστο. Έχουμε επίσης πολλούς συμμάχους εκεί”’.

Η ιταλική εφημερίδα μεταδίδει επίσης πως ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε Ιταλίδα φοιτήτρια που σπουδάζει στη Μόσχα, απάντησε για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η Ιταλία ήταν πάντα κοντά στη Ρωσία, θυμάμαι πώς με υποδεχτήκατε, ένιωθα πάντα σαν στο σπίτι μου”.

Στην ίδια συνομιλία, σημειώνει η Corriere della Sera, ο Πούτιν “φέρεται να εξήρε το Μιλάνο, υπενθυμίζοντας ένα προηγούμενο ταξίδι του”. “Ένα όμορφο μέρος, μια βιομηχανοποιημένη περιοχή της Ιταλίας. Είναι πραγματικά μια λειτουργική ιταλική επαρχία” είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Τέλος, αργά το απόγευμα της Τρίτης 20/02 ο Ρώσος πρέσβης στην Ιταλία Αλεξέι Παραμόνοφ κλήθηκε στη Farnesina σε σχέση με την υπόθεση Ναβάλνι. Αυτό, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7, την πρώτη υπό ιταλική προεδρία.

Αναμένεται ο Ουκρανός Πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, να είναι επίσης παρών μέσω βίντεο-σύνδεσης.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Επιστολική Ψήφο άνοιξε και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε ζουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με επιστολική ψήφο, μπορούν να συνδεθούν στο epistoliki.ypes.gov.gr και να εγγραφούν για να παραλάβουν τον φάκελο με τον οποίο θα ψηφίσουν.

Σας θυμίζω ότι η επιστολική ψήφος θα είναι ο μόνος τρόπος να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές όσοι Έλληνες πολίτες μένουν στο εξωτερικό. Αν κάποιος – κάποια από εσάς έχει προβλήματα σύνδεσης στην πλατφόρμα, τότε μπορείτε να καλέσετε στο +302106266222 για βοήθεια ή να απευθυνθείτε σε ένα ΚΕΠ. Αν μένετε εκτός Ελλάδος, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στις προξενικές μας αρχές” αναφέρει σε μήνυμά της η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Η αποστολή των φακέλων από το Υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει τον Μάιο, μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο.

Με την πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr η επιστολική ψήφος γίνεται πράξη, με στόχο να διευκολύνουμε τη συμμετοχή όλων στις εκλογές” προσθέτει η κα Κεραμέως.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας»

Μιλάμε για την Δικαιοσύνη; Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε; Για την διορισμένη; Αν το Ανώτατο Δικαστήριο φρόντιζε, ώστε η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα να γίνεται με το 1/10 της εντυπωσιακής ταχύτητας, με την οποία η πρόεδρός του συγκάλεσε την ολομέλεια, που εξέδωσε ένα ψήφισμα προκάτ, (κατά τη γνώμη μου) κατά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δεν θα είχαμε φτάσει στην πολιτική καταδίκη της χώρας.

Εδώ δικαστικοί, μετά την συνταξιοδότησή τους επιβραβεύονται με παχυλά αμειβόμενες θέσεις σε ανεξάρτητες αρχές από τις κυβερνήσεις.

Η εισαγγελική λειτουργός της χώρας αντιμετώπισε τη δικαιολογημένη οργή της μάνας θύματος στην τραγωδία των Τεμπών με αδιανόητα λόγια υποτιθέμενης παρηγοριάς: «συμβαίνουν αυτά, πήγαινε στην Εκκλησία να ανάψεις κερί»

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να παίρνουν τα funds τα σπίτια των Ελλήνων μέσα σε 8 μέρες.

Συγγενείς, αδέλφια, γυναίκες δικαστικών διορίζονται με επετηρίδα.

Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε, όταν 19χρονη από την Ηλιούπολη, που έπεσε θύμα trafficking από τα 16 χρόνια της, σήμερα διώκεται επειδή, λέει, δεν είχε χαρτιά  πόρνης;

Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε; Γι’ αυτήν που νομοθετείτε για να ξεπλύνετε εγκλήματα; Εσείς είπατε ότι «Διευθυντές φυλακών έλεγαν πως αν ήξεραν οι πολίτες τι καθάρματα αποφυλακίστηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου, δεν θα έβγαιναν από τα σπίτια τους».

Κε. Φλωρίδη, νομοθετείτε κατά παραγγελία; Δεν το περίμενα από εσάς. Ελπίζω να πρόκειται για ατυχή σύμπτωση, γιατί σήμερα κάνατε κάτι ύποπτο. Υπήρξαν δημοσιεύματα (δείχνει δημοσίευμα από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ), που ήθελαν 3 εταιρείες έτοιμες να καταγγείλουν κυβερνητικό στέλεχος για μίζες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι 2 ήταν κατασκευαστικές και η μία ήταν εταιρεία όπλων. Η μία από τις 2 κατασκευαστικές ασχολείται παράλληλα με ιατρικά μηχανήματα. Και ξαφνικά βλέπω το ν/σ του κου. Φλωρίδη για τις εταιρικές μίζες, το οποίο προβλέπει τεράστια πρόστιμα, ακόμα και λουκέτο, σε εταιρείες που δίνουν μίζες.

Προσέξτε τώρα τι περιπτώσεις φωτογραφίζονται: κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες όπλων, εταιρείες ιατρικών μηχανημάτων. Μιλάμε για δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν ποτέ! Ποιους θέλετε να φιμώσετε; Ποιους πάτε να καλύψετε; (δείχνει απόσπασμα από το ν/σ) Ορίστε, άρθρα 132, 133, 134, 135, 136. Και θα σας πω ότι οι εταιρείες είναι από το Βορρά. Εγώ θα πάω στον εισαγγελέα. Είδαμε τους εισαγγελείς σας πώς ξεπλένουν τους πάντες. Φυλακίστηκε κανείς για τη Novartis ή για την Siemens; Μόνο ο Τσοχατζόπουλος πήγε φυλακή.

Η ψήφιση του ν/σ για τους γάμου των ΛΟΑΤΚΙ απέδειξε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη. Από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, 107 ψήφισαν υπέρ, 31 απείχαν και 20 καταψήφισαν. Ο κος. Μητσοτάκης ηττήθηκε σε ένα προσωπικό ν/σ, διότι αν δεν είχε τα δεκανίκια που λέγονται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περνούσε! Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας. Η Ελλάδα δεν έχει κυβέρνηση, έχει κυβερνώσα βουλή ψευτο-δεξιών και ψευτο-αριστερών.

Και αφού ψηφίσατε το ν/σ – έκτρωμα, όλοι μαζί παρέα το γιορτάσατε! Πρώτη φορά είδα ΠτΔ να πηγαίνει να διασκεδάσει με τους κ.κ. Σκέρτσο, Πατέλη, Ντόρα Μπακογιάννη, Ζέτα Μακρή και μέλη των ΛΟΑΤΚ+ στο WINE BAR "BY THE GLASS", για να γιορτάσουν την ψήφιση του ν/σ για το γάμο των ομοφυλοφίλων! Ξέρετε τι γίνατε; Γίνατε ταλιμπάν του ΛΟΑΤΚΙσμού. Δεν το λέω εγώ, το λέει ο Αλέξης Παπαχελάς: «Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό διακρίνει κανείς και κάτι άλλο. Τη μεγάλη ζημιά που έχει γίνει με την υπερβολική πολιτική ορθότητα, που έχει ισοπεδώσει κάθε λογική. Συναντά κανείς μετριοπαθείς ανθρώπους, που είχαν ψηφίσει και τα δύο κόμματα, οι οποίοι είναι κυριολεκτικά «στα κάγκελα» με τις υπερβολές και την ημι-φασιστική νοοτροπία των Ταλιμπάν της Woke κουλτούρας». Η ΝΔ έγινε ταλιμπάν του ΛΟΑΤΚΙσμού μαζί με τους υπόλοιπους ταλιμπάν εδώ μέσα.

Και ως ταλιμπάν του ΛΟΑΤΚΙσμού έχετε επιστρατεύσει τα ΜΜΕ και τις πρωινές εκπομπές και διαφημίζουν ένα θέμα που δεν είναι μείζονος σημασίας. Ο παγκοσμίου φήμης θρησκειολόγος κος. Λιάγκας, βρήκε έναν ιερέα από τα Κύθηρα για να ασχοληθεί. Είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει, η Εκκλησία έχει κανόνες. Τα του οίκου της η ίδια τα αποφασίζει. Θέλει ανάθεμα; Λέει ανάθεμα. Θέλει αφορισμό; Λέει αφορισμό. Αυτοί είναι οι ιεροί κανόνες. Και αν δεν τα ξέρει ο κος Λιάγκας να πάει να τα μάθει στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

Η Ελληνική Λύση δεσμεύεται απέναντι στους Έλληνες ορθοδόξους χριστιανούς, ότι θα καταργήσει άμεσα το νόμο για τους γάμους των ΛΟΑΤΚΙ.

Πραγματικά με την εξεταστική για τα Τέμπη δεν περίμενα τίποτα. Εσείς στη ΝΔ το μόνο που θέλατε ήταν να ξεπλύνετε το έγκλημα. Για εμάς το αίμα είναι ακόμα ζεστό. Εμείς δεν θα ξεπλύνουμε τα εγκλήματά σας. Θα πάμε στην ιστορία όσο πιο μακριά γίνεται και οι υπαίτιοι θα μπουν στην φυλακή.

Ο πρωθυπουργός στηρίζει τους αγρότες, αλλά τους στηρίζει θεωρητικά. Γιατί από τα 86 δισ. ευρώ που πήραμε για την οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, στον αγροτικό τομέα θα πάνε μόνο 300 εκατ. ευρώ! 12 δις σε ΑΠΕ, και σε λίγο καιρό θα πάμε στα 22 δις. ευρώ.

Ένα πράγμα θα πω στους αγρότες: Δεν κάνεις συμφωνία με τον δολοφόνο σου. Η ΝΔ δολοφόνησε τους αγρότες με την ΚΑΠ. Φώναζα από το 2019 και για τους αγρότες και για τα Τέμπη και εσείς όλοι εδώ μέσα γελούσατε.  

Σκοτώνετε όμως και την παράκτια αλιεία. Επιτέλους κε. Υπουργέ των Οικονομικών δώστε αναστολή στην υποχρέωση στο τέλος επιτηδεύματος.

Παραδίδετε τη χώρα σε ολιγάρχες και σε εταιρείες. Και αναφέρομαι στην CVC. Εδώ πρόκειται για διαπλοκή με το Μέγαρο Μαξίμου. Η εταιρεία αυτή έχει ήδη στην κατοχή της τη WIND, νοσοκομεία, SUPER MARKET, τη ΔΕΗ, Διαγνωστικά κέντρα, τη ΔΕΛΤΑ, ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τώρα θέλει τον ΟΤΕ και θέλει και τηλεοπτικό κανάλι. Ο ορισμός της διαπλοκής κυβέρνησης και ολιγαρχών. Αυτό είναι η CVC.

Σκοτώνετε την υγεία. Έχω εδώ τον τιμοκατάλογο του Ά. Γεωργιάδη για τις χειρουργικές επεμβάσεις. Οι τιμές ξεκινούν από 300 ευρώ και φθάνουν τα 2.000 ευρώ! Λες και πρόκειται για χασαποταβέρνα. Την ίδια ώρα σε αναμονή για χειρουργείο βρίσκονται 102.634 ασθενείς. Και ποιος τα έκανε όλα αυτά; Έχετε τον ολετήρα, που λέγεται Άδωνις Γεωργιάδης. Όμως κύριοι, η υγεία είναι αγαθό. Δεν είναι προϊόν.

Εν τω μεταξύ, πρωταθλήτρια στις αναμονές χειρουργείων είναι η Βόρεια Ελλάδα. Η Βόρεια Ελλάδα δεν είναι μόνον πολιτικά απομονωμένη, αφού ο κος. Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε έναν άξιο Βορειο-Ελλαδίτη να τον κάνει υπουργό, είναι και πρωταθλήτρια στις αναμονές χειρουργείων, όπως γράφει ο φιλοκυβερνητικός τύπος. Η Βόρεια Ελλάδα είναι γενικώς απομονωμένη.

Και οι Έλληνες πληρώνουν εδώ και χρόνια και ξαφνικά αυξάνονται οι εισφορές. Μία ερώτηση θα ήθελα να κάνω: Γιατί δεν πληρώνουν οι λαθρομετανάστες; Αυτό δεν είναι ρατσισμός έναντι των Ελλήνων; Δηλ. αυτοί που ήρθαν παράνομα τα έχουν όλα δωρεάν και ο Έλληνας πληρώνει!

Είστε αποτυχημένοι! Ως παράδειγμα θα σας φέρω το γεγονός ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση ενέταξε μόνο 4 μηχανήματα ακτινοθεραπείας για όλη την χώρα, την ώρα που η Ιταλία ενέταξε 60 μηχανήματα και η Ισπανία 80!! Αυτοί αγαπούν περισσότερο τους Ισπανούς και τους Ιταλούς παρά η ΝΔ τους Έλληνες.

Κύριε Γεωργιάδη, είστε μακράν ο καλύτερος υπουργός υγείας που πέρασε ποτέ από τη χώρα. Αρκεί να σας πω ότι από 1ης Μαρτίου οι μη μισθωτοί με οφειλές στον ΕΦΚΑ θα είναι ανασφάλιστοι!! Θα πεθαίνουν στις καρότσες οι άνθρωποι! Καλά δεν υπάρχει λίγη ντροπή εδώ μέσα. Έτσι νομοθετείτε;

Είστε σε σύγχυση. Πήγαν βουλευτές της κυβέρνησης Αγαπηδάκη, Δοξιάδης, Τατσόπουλος, το αφάν γκατέ της ΝΔ, να διαμαρτυρηθούν για τον Ναβάλνι έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας και όχι έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας, ούτε έξω από την πρεσβεία της Αλβανίας, για τον Μπελέρη. Προφανώς η Τουρκία έχει σταματήσει να μας απειλεί, τα τουρκικά στρατεύματα έχουν αποχωρήσει από τον Κύπρο, οι Τούρκοι ψαράδες έχουν σταματήσει να ψαρεύουν στο Αιγαίο! Αλλά τι λέω; Εδώ ο υπουργός είπε ότι υπάρχει τουρκικό κράτος με εισαγωγικά! Στην Κύπρο γίνεται χαμός με την δήλωση αυτή. Εσείς δεν κάνετε τίποτα.

Εδώ όλα τα κράτη στην Ευρώπη προσκυνούν το Αζερμπαϊτζάν. Ίσως επειδή έχει φυσικό αέριο. Χθες ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει ως κράτος την κατεχόμενη Κύπρο. Περιμένω από τον κο. Τασούλα μια κίνηση. Εσείς, έχετε κάνει ακόμα και ομάδα φιλίας με το Αζερμπαϊτζάν. Τώρα τέλος η ομάδα φιλίας!

Εδώ όλοι ψηφίσατε στην βουλή χθες για να γίνει η Τουρκία μέλος του ΙΜΟ. Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την κυπριακή σημαία στα λιμάνια! Και το ψηφίσατε εσείς χθες. Ακόμα και οι δήθεν πατριώτες. Τι είδους πατριωτισμός είναι αυτός;; 

Ο Έλληνας είναι διχασμένος. Περιμένει λύση στα προβλήματά του από τον Μητσοτάκη, από τον Ανδρουλάκη, από τον Κασσελάκη. Για τον πρωθυπουργό όλοι γνωρίζουμε ότι υπηρετεί τους ολιγάρχες. Οι άλλοι;

Εμείς δεν υιοθετήσαμε ποτέ δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο κος. Ανδρουλάκης είχε συναντήσεις με εκδότες στα Βόρεια Προάστια όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Εσείς εκτοξεύετε συνεχώς ύβρεις και λάσπη. Εμείς δεν υιοθετούμε τα δημοσιεύματα που αφήνουν υπονοούμενα για τον κο. Ανδρουλάκη. Δηλ. για την συμμετοχή του σε επιτροπές της ΕΕ ως Ευρωβουλευτής. Αυτή είναι η ποιοτική μας διαφορά. Εμείς δεν υιοθετήσαμε ποτέ δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο κος. Ανδρουλάκης είχε συμμετοχή σε αρκετές επιτροπές της ΕΕ ως ευρωβουλευτής. Ούτε υιοθετήσαμε ότι ο κος. Ανδρουλάκης ήταν μέλος στην Επιτροπή για το Σκάνδαλο VOLKSWAGEN (η ΝΔ το κάλυψε), ούτε ότι μετείχε στην Επιτροπή για την Διασφάλιση της Ποιότητας και τις Προδιαγραφές ISO σε τρόφιμα, ούτε ότι μετείχε στην Επιτροπή για την Πολιτική των Χωρών της Λατινικής Αμερικής, ούτε ότι μετείχε στην Επιτροπή για την Οικονομία των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Επίσης ποτέ δεν υιοθετήσαμε τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον κο. Κασσελάκη και τις κρυφές συναντήσεις με ολιγάρχες. Ούτε υιοθετήσαμε τα δημοσιεύματα ότι πριν 5 μέρες, παρευρέθη στην εβδομαδιαία σύναξη (σε στενό κύκλο) πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, CEO μεγάλων εταιρειών, νυν προέδρων τραπεζών, προέδρων ΔΣ καναλιών και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων.

Επικρατεί τρόμος στο σύστημα. Τώρα μέσα στον πανικό τους θέλουν να επαναφέρουν εκείνον που έσκισε τα μνημόνια. Γιατί; Γιατί καλπάζει η Ελληνική Λύση.

Απευθυνόμαστε στους Έλληνες και τους λέμε: Έλληνες, επιτίθενται στα δικαιώματά σας για στέγη, για παιδεία, για υγεία, για τα εθνικά θέματα. Έλληνες, μην μένετε απαθείς. Στις ευρωεκλογές στείλτε το μήνυμα της αντεπίθεσης.

Εμείς το ξαναλέμε όπως το έλεγε Αριστοτέλης: «η ανοχή και η απάθεια είναι οι τελευταίες αρετές μιας κοινωνίας που πεθαίνει». Εμείς θα αναστήσουμε την κοινωνία, θα αναστήσουμε τους Έλληνες, για την κοινωνία και τους Έλληνες.

«Ξεκαθαρίσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στέλνοντας μήνυμα στους αγρότες που κατέβηκαν από τα μπλόκα τους στο κέντρο της Αθήνας.

«Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις προφανώς είναι ένα μήνυμα προς όλους, και σε εμάς να κάνουμε ακόμη περισσότερα, θεωρώ ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια που υπάρχουν. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Mega, σημειώνοντας πάντως ότι οι αγρότες επέδειξαν μεγάλη αξιοπρέπεια σε αυτές τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει και συντεταγμένα και με συγκεκριμένα αιτήματα.

«Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν αυτά που θεωρούν δίκαια, πολλά από τα οποία αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα κα κάποια άλλα, ενδεχομένως να μη μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή εφικτά. Απευθυνόμενος και στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που είναι στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, γιατί τα αιτήματα αυτά είναι κοινά, να πω ότι μετά από τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις που Πρωθυπουργού που έχουν και μόνιμο χαρακτήρα πλέον /…/ξεκινά η συζήτηση για το πολύ σημαντικό αίτημά τους, που το υποβάλλουν από το 2016 που καταργήθηκε, για την επαναφορά της μόνιμης επιστροφής στο πετρέλαιο» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, σε μια μέρα που είναι δύσκολη για τους αγρότες. Στις πρώτες μας συνδέσεις ακούσαμε τους αγρότες να λένε ότι θέλουν κάποιος από την Κυβέρνηση να τους πει ότι είμαστε εδώ, θα σας δώσουμε κάτι περισσότερο. Έκαναν μια μεγάλη κινητοποίηση και ήθελαν να δώσει κάποιος το παρών εκεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πω ότι βλέπω μια πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια σε αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν γίνει και συντεταγμένα και με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία, προφανώς δεν περιμέναμε να τα μάθουμε αυτές τις ημέρες, και επειδή συμμετείχα και στη συζήτηση που έγινε με τον Πρωθυπουργό, ήταν και ουσιαστική και είχε και αποτέλεσμα. Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν αυτά που θεωρούν δίκαια, πολλά από τα οποία αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα κα κάποια άλλα, ενδεχομένως να μη μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή εφικτά. Απευθυνόμενος και στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που είναι στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, γιατί τα αιτήματα αυτά είναι κοινά, να πω ότι μετά από τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις που Πρωθυπουργού που έχουν και μόνιμο χαρακτήρα πλέον- δηλαδή το ρεύμα έχει έναν άξονα διετίας συν οκτώ χρόνια, δεκαετίας συνολικά, στο όριο του κόστους και η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο δίνεται για τρίτη χρονιά, με έκτακτο τρόπο. Και ξεκινά η συζήτηση για το πολύ σημαντικό αίτημά τους, που το υποβάλλουν από το 2016 που καταργήθηκε, για την επαναφορά της μόνιμης επιστροφής στο πετρέλαιο. Εγώ θεωρώ ότι όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, προφανώς είναι ένα μήνυμα προς όλους, και σε εμάς να κάνουμε ακόμη περισσότερα, θεωρώ ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια που υπάρχουν. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πετρέλαιο θα μπορούσατε να το δώσετε. Είναι πάνδημο αίτημα και στην Ευρώπη και η οικονομία πάει καλά. Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται και ανάπτυξη και θα μπορούσατε να το δώσετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε το ότι η οικονομία πάει καλά και είναι σημαντικό που αναγνωρίζεται πλέον από όλους πλην των πολύ φανατικών της αντιπολίτευσης. Δεν έγινε δια μαγείας αλλά γιατί έχουμε μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που πριν δώσουν κάτι, το μετράνε και δεν έχουν ένα στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής για να χρεώσουν τις επόμενες γενιές. Πάμε τώρα στο πετρέλαιο, γιατί είναι ένα από τα βασικά τους αιτήματα, θεωρώ ότι το ρεύμα κατά πολύ μεγάλο ποσοστό λύθηκε και με μόνιμα χαρακτηριστικά και είναι η ρύθμιση για τα χρέη του ρεύματος σε βάθος δεκαετίας, κάτι το οποίο είναι κομβικό για τους αγρότες. Ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο καταργήθηκε το 2016. Με όση αξία έχει για κάποιους που πήγαν να το παίξουν φίλοι των αγροτών και να ανεβούν σε τρακτέρ κ.λ.π.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και απάντηση σε αυτό, ότι υπήρχαν τα μνημόνια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ ξέρω ότι καλύτερα από τα λόγια και τα σόου είναι οι πράξεις. Γιατί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε το ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και για τα λιπάσματα, μείωσε τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισεκ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες και τώρα προχωρά σε δίκαιες παροχές. Το 2016, λοιπόν, καταργήθηκε ο μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ΕΦΚ και από τότε μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα. Για τρίτη χρονιά δίνεται προσωρινά, 82 εκατ. ευρώ είναι το δημοσιονομικό κόστος και στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό αναγνώρισε ότι αυτό αποτελεί λογικό αίτημα και έχει υποσχεθεί ότι για το 2025 και μετά ξεκινά η συζήτηση με τη συμμετοχή των αγροτών, να γίνει με δικαιότερο και μόνιμο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, το συζητάτε, μετά το 2025 να γίνει μόνιμο αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε δεσμευτεί ότι από το 2025 θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία της μόνιμης επιστροφής με πιο δίκαια χαρακτηριστικά γιατί θα πρέπει και οι ίδιοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Γενικά τα μόνιμα μέτρα, είναι πολύ καλύτερα. Και συνολικά στην οικονομία. Το ίδιο το πρόγραμμά μας, που νομοθετήσαμε στην αρχή έχει μόνιμα χαρακτηριστικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους συνταξιούχους, για τις οικογένειες με παιδιά. Γιατί καλά τα επιδόματα, μας βοήθησαν στο να στηρίξουμε την κοινωνία σε περιόδους κρίσεων, αλλά δεν μένουν για πάντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στο θέμα της τρομοκρατίας. Υπάρχει θέμα τρομοκρατίας στην Ελλάδα; Τον τελευταίο καιρό είχαμε τρία χτυπήματα με τελευταίο το παρ’ ολίγον χτύπημα στο δικαστικό μέγαρο. Επαρκούν τα μέτρα φύλαξης, υπάρχουν κενά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαστε οι τελευταίοι που θα σας πούμε ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στη χώρα ή ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανομίας ή παραβατικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα μιλάμε για τρομοκρατία, όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …προφανώς, υπάρχει από την ήπια παραβατικότητα μέχρι και την πολύ πιο βαριά εγκληματικότητα, που μέρος της είναι κι η τρομοκρατία. Υπάρχουν «χτυπήματα» και απειλές. Η έκταση του προβλήματος, προφανώς, μπορεί να μην είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία. Έχει αποδείξει και τα τελευταία και τα προηγούμενα χρόνια –αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα, δεν αλλάζει η ικανότητα της Αστυνομίας, των επιχειρησιακών, με βάση το ποιος είναι στην Κυβέρνηση. Προφανώς, απλά, τώρα είναι μια Κυβέρνηση που πιστεύει στις ικανότητες των αστυνομικών. Δεν τους βάζει απέναντι και τους στηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχει σημαντικά αποτελέσματα η Αστυνομία και σε επίπεδο βαριάς εγκληματικότητας και σε επίπεδο πιο ήπιας εγκληματικότητας. Η πιο ήπια εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά 25%. Γιατί αρχίζουν συνεχώς και επιστρέφουν αστυνομικοί στις γειτονιές, στα αστυνομικά τμήματα, στην Τροχαία. Οι ανθρωποκτονίες -αν μου επιτρέπετε, ένα στατιστικό ακόμα- έχουν εξιχνιαστεί τα τελευταία χρόνια κατά 90%. Προφανώς, όταν υπάρχει ένα 10% ανεξιχνίαστο πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί η Αστυνομία και η Κυβέρνηση να θέλουν και να έχουν τη βούληση, αλλά τα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη είναι ξέφραγο αμπέλι. Δηλαδή, δεν λειτουργούν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξαναλέω. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα κενά, τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Δεν το συζητώ. Και σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της ημέρας, το αποτέλεσμα μετράει, η ασφάλεια των πολιτών. Δεν θα σας πω εγώ ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είναι alert το Κράτος; Έχει σημάνει συναγερμός για ένα ενδεχόμενο…;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς. Και το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας, η αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, είναι σε απόλυτη επιφυλακή και για την εξιχνίαση όλων αυτών των υποθέσεων…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή για ένα ενδεχόμενο νέο χτύπημα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ή για ένα ενδεχόμενο νέο χτύπημα. Τη συσχέτισή τους, χωρίς να πανικοβάλλουμε τους πολίτες. Το ξαναλέω: Η Ελληνική Αστυνομία και στον τομέα της αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, έχει πολύ μεγάλες επιτυχίες εξιχνίασης υποθέσεων. Έχουν πλέον τα μέσα που έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε, η Ελληνική Αστυνομία εννοώ, έχουν αυξηθεί. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Προφανώς, όμως, χρειάζεται απόλυτη επιφυλακή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το ένα κομμάτι που έχει να κάνει με τη βούληση της Κυβέρνησης, γιατί αν…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξέρετε, υπάρχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, τα Σώματα Ασφαλείας. Η βούληση της Κυβέρνησης στο ζήτημα της εγκληματικότητας φαίνεται στο πόσους αστυνομικούς βγάζεις στους δρόμους, στο πώς τους στηρίζεις, στο αν τους επιτίθενται ή όχι. Και σε κάτι άλλο: Στο τι ποινικούς κώδικες ψηφίζει. Γιατί σε αυτό τον τόπο, όχι πολλά χρόνια πριν, είχαμε μια Κυβέρνηση το 2019 που πριν φύγει έβγαλε έναν Ποινικό Κώδικα τη «χαρά του εγκληματία», του κάθε παραβατικού. Απόδειξη ότι η μόνη επιμέρους κατηγορία που βγήκε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις φυλακές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό είναι να κάνουμε κριτική…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι, με συγχωρείτε. Η κριτική στους προηγούμενους δεν έχει καμία αξία, αν δεν συνοδεύεται από πράξεις από τους επόμενους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα Πανεπιστήμια το ίδιο πράγμα συμβαίνει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Θα μου επιτρέψετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη Νομική, εδώ διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι χάθηκε το δεύτερο εξάμηνο γιατί εσείς είχατε πει ότι θα φέρετε πανεπιστημιακή Αστυνομία, θα καθαρίσετε τον κόσμο και δεν έγινε τίποτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τελειώνω και θα πάω και στα πανεπιστήμια. Έχουμε μια Κυβέρνηση που κάνει μια τρίτη, πιο μεγάλη και πιο σημαντική ακόμη, αλλαγή -γιατί είναι η τρίτη, δεν είναι η πρώτη, γιατί κυβερνάμε 4 ½ χρόνια, στον Ποινικό Κώδικα- όπου κλείνουν πάρα – πάρα πολλά κενά ανομίας, τα οποία πολλά είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη. Δεν θα τα πω όλα. Αυστηροποιούνται οι ποινές, σταματάει αυτό το παράδοξο για τα πλημμελήματα, μέσα στα οποία είναι και να σκοτωθεί ένας άνθρωπος από κάποιον ο οποίος περνάει με κόκκινο, και πολλά άλλα. Ουσιαστικά έμεναν όλοι ατιμώρητοι γιατί έμεναν εκτός φυλακής. Έπαιρνε κάποιος μια ποινή 15 ετών και έβγαινε σε 6-7 χρόνια. Ακόμα και άνθρωποι που έκαναν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Να πάω στα Πανεπιστήμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε αν θα αποδώσει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα αποδώσει γιατί τα δικαστήρια, κ. Χασαπόπουλε, αποφασίζουν με βάση τις ποινές που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίζει η Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι όπως κάνετε εσείς κριτική σας κάνουν και κριτική ότι θέλατε να βάλετε τάξη δήθεν στα Πανεπιστήμια και γίνεται το απόλυτο μπάχαλο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ, καταρχάς, θεωρώ λογική την κριτική, καλοδεχούμενη είναι η όποια κριτική -Δημοκρατία έχουμε- αυτών που μας λένε: κάντε περισσότερες επεμβάσεις και εφαρμόστε περισσότερο τον νόμο. Γιατί υπάρχει και μια άλλη κριτική, ότι υπάρχει σκληρή στάση της Κυβέρνησης και μέχρι κάποιοι φτάνουν στα άκρα και λένε και για χούντα και για φασισμό κλπ.. Νομίζω ότι έχουμε το εντελώς αντίθετο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτό, όμως, που σας λέμε τώρα δεν απαντάτε. Για την αστυνομία των πανεπιστημίων, την πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν το είδαμε ποτέ αυτό και έχουμε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο στο Αριστοτέλειο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά, πολύ γρήγορα. Τρεις επισημάνσεις. Επισήμανση πρώτη που έχει πολύ μεγάλη αξία. Σε λίγες εβδομάδες θα γίνει νόμος του Κράτους η εμβληματικότερη μεταρρύθμιση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δώσει μάχες, έχουν χάσει εξάμηνα, έχουν παλέψει, είτε ανήκαν σε κάποιο κόμμα είτε όχι, για να μπορούν στη χώρα μας τα νέα παιδιά που δεν έχουν και τόσα λεφτά να πάνε στο εξωτερικό, όπως μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά κάποιων ανθρώπων που τώρα εμφανίζονται κατά των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε έναν νόμο που στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποκτήσει μη κρατικά πανεπιστήμια. Αργήσαμε πολύ ως χώρα, αλλά επιτέλους θα τα καταφέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουν ίση αξία τα κρατικά με τα μη κρατικά πτυχία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, η αξία των πτυχίων προκύπτει από την αξιοπιστία του πανεπιστημίου, από το τι σπουδές παρέχει και, στο τέλος της ημέρας, από το πόσο θέλει αυτό το πτυχίο η αγορά εργασίας. Όμως, τα κριτήρια για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως παραρτήματα – και ελπίζουμε και συνολικά μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16, εφόσον γίνει με το καλό στη χώρα – θα είναι τα πιο αυστηρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Και αυτό αν κάποιος το αμφισβητεί, ας φέρει μία περίπτωση χώρας που έχει πιο αυστηρά κριτήρια. Το δεύτερο που θέλω να πω, για να μην υπεκφύγω, είναι ότι καταφέραμε με τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και τη συντριπτική πλειοψηφία των πρυτάνεων στη σωστή σελίδα, να διασωθεί η εξεταστική των φοιτητών κατά πάνω από 90% των τμημάτων. Δυστυχώς, όμως, υπήρχαν και περιπτώσεις όπου, είτε επειδή δεν έγιναν όλα όπως έπρεπε είτε γιατί δεν κάλεσαν κάποιοι την Αστυνομία όπως έπρεπε, υπάρχουν και φοιτητές, όπως κι εγώ στο παρελθόν και πολλοί άλλοι στο παρελθόν, που χάνουν το εξάμηνό τους. Και αυτό είναι θλιβερό και πρέπει να ερευνηθεί ποιοι και αν και εφόσον έχουν ευθύνες ως προς τις επεμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Νομική εκεί στη Θεσσαλονίκη τι θα κάνετε τώρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στη Νομική στη Θεσσαλονίκη ήδη διεξάγεται μια έρευνα από τη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι έρευνα. Πώς θα την ξαναπάρετε, πώς θα γίνει ανακατάληψη, γιατί εδώ φεύγουν τα ΜΑΤ, γίνεται κατάληψη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ αυτονόητο, ως πολίτης το λέω, όχι ως μέλος της Κυβέρνησης – και δεν είναι και αρμοδιότητά μου η Αστυνομία– αλλά ως πολίτης το λέω ότι θα πρέπει να σταματήσουμε σε αυτή τη χώρα να συζητάμε για τα αυτονόητα. Και δυστυχώς συζητάμε, γιατί μέχρι το 2019 υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο που πρακτικά απαγόρευε αυτές τις επεμβάσεις. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην είναι καν είδηση η τήρηση της νομιμότητας. Εμείς δεν θέλουμε να μπαίνει η Αστυνομία έτσι στα πανεπιστήμια. Κανένας δεν το θέλει αυτό. Δεν είναι εκδικητικό ή τιμωρητικό. Αλλά όπως, για παράδειγμα, αν καταληφθεί μία ΔΟΥ, αν καταληφθεί ένα νοσοκομείο, αν καταληφθεί ένας οποιοσδήποτε χώρος εργασίας, που εμείς κι αυτό το νομοθετήσαμε, να μην μπορεί κάποιος να απαγορεύσει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Αυτό λέμε τώρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, θα σας πω. Προφανώς έχουμε κι άλλον δρόμο να διανύσουμε, αλλά έχουμε διανύσει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί καταργήσαμε το άσυλο ανομίας το 2019 και από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων. Και όχι μόνο σε περιπτώσεις καταλήψεων από, εντός ή εκτός εισαγωγικών, φοιτητές – γιατί δεν είναι όλοι αυτοί φοιτητές που κάνουν καταλήψεις, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό – εκκενώσεις καταλήψεων με μολότοφ, παρασκευαστήρια μολότοφ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε όλη την Ελλάδα, σε εστίες. Η Αστυνομία βρήκε ευρήματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με πανεπιστήμια. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια. Εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου, προφανώς έχουμε κι άλλα βήματα να διανύσουμε. Σε μία χώρα που υπήρχε όλη η υπόλοιπη επικράτεια, εκτός από τα πανεπιστήμια. Αυτό πλέον δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία σύντομη κουβέντα για την Εξεταστική, γιατί πριν από λίγες ημέρες είχαμε ψήφισμα-ράπισμα στην Ευρωβουλή για το Κράτος Δικαίου. Αμέσως η Εξεταστική, μετά από λίγες ημέρες, κλείνει τσάτρα-πάτρα –θα μου επιτρέψετε να πω– το ζήτημα της Εξεταστικής. Θέλουμε τη δική σας …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου, η κατάσταση κάθε ευρωπαϊκής χώρας, ως προς το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, αποτυπώνεται στην ετήσια Έκθεση για το Κράτος Δικαίου που βγάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε χώρα. Και η τελευταία που βγήκε –περιμένουμε την επόμενη– αναγνώρισε πολύ σημαντική πρόοδο για την Ελλάδα. Έκανε και επισημάνσεις, αναγνώρισε σημαντική πρόοδο που δεν είχε αναγνωριστεί τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια. Γιατί; Γιατί ως δημοσιογράφοι – το βλέπετε αυτό – ζούμε σε μια χώρα που πλέον δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι σε κρατητήρια, δεν υπάρχουν Υπουργοί καταδικασμένοι 13-0 για παρεμβάσεις και παραβάσεις καθήκοντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καταλαβαίνω, αλλά μην μακρηγορήσουμε πολύ γι’ αυτά, γιατί έχουμε ξαναμιλήσει γι’ αυτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα ψήφισμα, κύριε Χασαπόπουλε, κυρία Βούλγαρη, δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζεται ζήτημα ελευθερίας του Τύπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε πάρει απαντήσεις για τη δολοφονία του συναδέλφου μας του Καραϊβάζ και δεν έχουμε πάρει απαντήσεις, εκκρεμεί ακόμα η υπόθεση των Τεμπών και το ναυάγιο της Πύλου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα φθάσω και στα Τέμπη. Θα φθάσουμε στα Τέμπη, γιατί μου είπατε για την Εξεταστική. Κατ’ αρχάς, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε τις περισσότερες εφημερίδες και τα περισσότερα Μέσα από ποτέ και αυτό είναι ευτυχές γεγονός. Έχουμε πρωτοσέλιδα συκοφαντικά και δυσφημιστικά που δεν κυκλοφορούν σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία ή πολλές, εν πάση περιπτώσει, εφημερίδες που γράφουν τη μία ανακρίβεια, το ένα fake news μετά το άλλο… Για τη δολοφονία Καραϊβάζ θέλουμε, όπως για κάθε ανθρωποκτονία και το κάνουμε με πράξεις, εμείς που αυξάνουμε και τις ποινές για τις ανθρωποκτονίες, να διαλευκανθεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια σκιά ότι υπάρχει κάποια συγκάλυψη. Εμείς θέλουμε να διαλευκανθεί το συντομότερο δυνατό και αυτή η δολοφονία. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κατανοητό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχαμε την Εξεταστική με τους περισσότερους μάρτυρες στην ιστορία των Εξεταστικών Επιτροπών, 39 μάρτυρες. Ουδείς εξ αυτών, νομίζω πλην ενός, δεν προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Παρένθεση, είναι μια Κυβέρνηση που έδωσε τη δυνατότητα για Εξεταστικές στην Αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας λέει η Αντιπολίτευση γιατί δεν περιμένετε τη δικογραφία από τη Δικαιοσύνη για να τη λάβετε υπόψη σας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα τα πω όπως τα αισθάνομαι και τα νοιώθω. Όπως κάθε πολίτης, όπως κάθε λογικός άνθρωπος, όπως κάθε υγιής νους, θέλει αυτή η υπόθεση, αυτό το τραγικό δυστύχημα να διαλευκανθεί σε όλα τα επίπεδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε επίπεδο Εξεταστικής και σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Και αυτό θέλει και η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. Δυστυχώς, υπάρχει μία μερίδα της Αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που πίσω από μία τραγωδία βλέπει μία ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι ντροπή. Και δεν το βλέπουμε μόνο στην Εξεταστική αυτό να συμβαίνει. Το βλέπουμε ακόμα και στην Ευρώπη, όπου κάποιοι ευρωβουλευτές πήραν την εντολή των πολιτών να εκπροσωπούν την Ελλάδα και συκοφαντούν τη χώρα, είτε για την Πύλο είτε για τη δήθεν νεκρή Μαρία και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον πόνο ανθρώπων, συγγενών, που κανένας δεν μπορεί να αισθανθεί τι έχουνε ζήσει στη ζωή τους, για να κάνουν πολιτικό παιχνίδι. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έστω και αυτό. Για ποιον λόγο, λοιπόν, θέλετε να κλείσετε τόσο σύντομα την Εξεταστική και δεν καλείτε κι άλλους μάρτυρες, δεν περιμένετε το πόρισμα του Δικαστηρίου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ. Εγώ δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω με λεπτομέρεια για το αν ο άλφα ή ο βήτα εκλήθη ή όχι. Θα σας πω, όμως, με βάση τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν ότι εκλήθησαν και κατέθεσαν οι περισσότεροι μάρτυρες σε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από την αμέσως επόμενη Εξεταστική Επιτροπή στην ιστορία των Εξεταστικών Επιτροπών. Και έτσι έπρεπε να γίνει θα πω εγώ, γιατί αυτό που συνέβη ήταν κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα, αλίμονο. Οι ώρες της Εξεταστικής είναι ώρες-ρεκόρ και έτσι έπρεπε να γίνει. Το να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα και να λέμε συγκάλυψη, χωρίς να τεκμηριώνουμε γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει συγκάλυψη… Υπάρχει συγκάλυψη λέει κάποιος. Γιατί; Γιατί ο άλφα ή ο βήτα δεν εκλήθη, γιατί κάποιος πήγε να κρύψει αυτό το στοιχείο. Εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα θέμα συγκάλυψης. Αλίμονο αν υπήρχε. Όλα στο φως. Και το ξαναλέω, υπάρχει μια εν εξελίξει έρευνα στη Δικαιοσύνη πάρα πολύ σημαντική.

Πηγή: ertnews.gr

Σε πανελλαδική κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, ζητώντας από την Κυβέρνηση τη μόνιμη εξίσωση των τελών κυκλοφορίας, που πληρώνουν με ό,τι ισχύει για τους άλλους συγκοινωνιακούς φορείς. Συγκέντρωση στη Λεωφόρο Συγγρού πραγματοποιείται στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι συγκεντρώσεις των τουριστικών λεωφορείων θα είναι δύο, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά της πόλης.

Τουλάχιστον 200 τουριστικά λεωφορεία, συγκεντρώνονται από τις 9 το πρωί σε δύο σημεία, στα ανατολικά, επί της Λεωφόρου Κων. Καραμανλή, στο ύψος του Γ.Ν. «Ιπποκράτειο» με κατεύθυνση προς Χαλκιδική και στα δυτικά στο εμπορικό κέντρο «One Salonica» με κατεύθυνση προς την είσοδο της πόλης.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ΕΣΥ καταρρέει σε όλη την επικράτεια και αντί για γενναία επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με μαζικές προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, με διπλασιασμό αποδοχών του προσωπικού και ουσιαστικά κίνητρα για την ένταξη και επιστημονική εξέλιξη των υγειονομικών στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση «ανακαλύπτει» τα απογευματινά χειρουργεία.

Στη χώρα που 4 στους 10 πολίτες αναβάλουν την κάλυψη αναγκών υγείας, γιατί δεν φτάνει το διαθέσιμο εισόδημά τους και πάνω από το 60% των νοικοκυριών «βγάζει τον μήνα» μέχρι τη 19η μέρα, ο Υπουργός Υγείας έχει το θράσος να ανακοινώνει τιμοκατάλογο για τα απογευματινά χειρουργεία. Στην κρίση υποστελέχωσης του ΕΣΥ και στις ακάλυπτες ανάγκες υγείας των πολιτών, το Υπουργείο Υγείας απαντά με απογευματινά χειρουργεία για τα οποία θα (ξανα)πληρώνει ο πολίτης από 300 έως 2.000€ για να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Προκαλεί παράλληλα μία σειρά από άλλα ερωτήματα:

Την ώρα που ακόμη και παιδιατρικά νοσοκομεία στην πρωτεύουσα κινδυνεύουν να αναστείλουν την τακτική λειτουργία των χειρουργείων τους επειδή δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές χειρουργείου πως θα ανταποκριθεί το ΕΣΥ με το ίδιο προσωπικό στα απογευματινά χειρουργεία;

Ποιο νοσοκομείο καλύπτει τις προϋποθέσεις για απογευματινά χειρουργεία, ποιος θα υποστηρίζει τον χειρουργό στα απογευματινά χειρουργεία όταν ήδη οι λίγοι ειδικευόμενοι γιατροί και το ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό είναι εργασιακά εξουθενωμένοι;

Πώς θα στηριχθεί η μετεγχειρητική πορεία ενός ασθενούς το απόγευμα, όταν οι κλίνες νοσηλείας, απλής και εξειδικευμένης φροντίδας (ΜΕΘ, ΜΑΦ) δεν φτάνουν και πολλές εφημερίες στο λεκανοπέδιο ξεκινούν με ράντζα;

Ο Υπουργός Υγείας, παρά τα φορολογικά υπερ-έσοδα της τελευταίας διετίας και σε αντίθεση με την επιχειρηματολογία θριάμβου της κυβέρνησης για ανάπτυξη, ευημερία και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε χθες, ότι λεφτά δεν υπάρχουν για προσλήψεις και αυξήσεις σε μισθούς στο ΕΣΥ.

Προφανώς πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή και αντίληψη της πραγματικότητας.

Για τον Υπουργό Υγείας δεν είναι η πρώτη φορά που όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί του, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

sinidisi.gr

Σελίδα 1 από 2