Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  8:25: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 11:02

Χριστίνα Σταρακά: Εμπαιγμός και «μπάλα στην εξέδρα» από τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης για τις δικαστικές δομές Αιτωλοακαρνανίας

Την πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση ότι η Αιτωλοακαρνανία έχει ανάγκη δύο αυτόνομα Πρωτοδικεία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, επανέλαβε χτες από τη Βουλή η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας.

«Θα σας το ξαναπούμε κύριε Υφυπουργέ: Η ιδιαιτερότητα του ανάγλυφου της Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου νομού της χώρας, δικαιολογεί την ύπαρξη δύο αυτόνομων Πρωτοδικείων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, τα οποία άλλωστε εξυπηρετούν 160.000 και 90.000 κόσμο αντίστοιχα και διαχειρίζονται μια τεράστια ύλη πολιτικών και ποινικών υποθέσεων. Το Μεσολόγγι είναι έδρα νομού και το Αγρίνιο είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη και παράλληλα αποτελεί έδρα και του Εφετείου», ανέφερε η βουλευτής στην παρέμβαση της. «Η κατάργηση ή συγχώνευση οποιουδήποτε υφιστάμενου δικαστικού σχηματισμού θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της Δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να μην λάβετε υπόψιν το αυξανόμενο κόστος των πολιτών για μεγαλύτερες μετακινήσεις προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις δικαστικές τους υποθέσεις. Το προβληματικό οδικό δίκτυο και ο μεγάλος ορεινός όγκος περιοχών όπως ο Βάλτος, το Θέρμο και το Ξηρόμερο, δυσχεραίνουν την πρόσβαση των κατοίκων στις δικαστικές δομές και καθιστούν απαγορευτική έως επικίνδυνη οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του δικαστικού χάρτη της περιοχής» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας παρότι διαβεβαίωσε ότι το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας θα διατηρηθεί, δεν απάντησε επί της ουσίας ούτε ποιο θα είναι το καθεστώς των Πρωτοδικείων την επόμενη μέρα, ούτε πως η κατάργηση ή συγχώνευση τους θα επισπεύσει τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση των χιλιάδων υποθέσεων στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ επέμεινε σε γενικόλογες και ασαφείς παρατηρήσεις περί αρμοδιοτήτων και στελέχωσης των δικαστικών δομών.

Απαντώντας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Υπεκφεύγετε ακόμα και τώρα να γίνετε σαφής, εμπαίζοντας την κοινή γνώμη. Με τις πολιτικές σας οδηγείτε τα δικαστήρια του νομού ενώπιον κλεισίματος και τις δύο μεγαλύτερες πόλεις του σε διχόνοια, παίζοντας συνειδητά το παιχνίδι «διαίρει και βασίλευε». Ενδιαφέρεστε μόνο για οικονομικά κριτήρια και κόψιμο δαπανών. Ωστόσο μόνο η σωστή αποκέντρωση μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν την κατεύθυνση καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση των υπάρχουσων δομών με ανθρώπινο δυναμικό, πόρους και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που θα υποβοηθήσουν σημαντικά το έργο τους

Κλείνοντας, η Χριστίνα Σταρακά είπε ότι θα διεκδικήσει μαζί με τους πολίτες, με οποιονδήποτε τρόπο, το δίκαιο αίτημα της διατήρησης των δικαστικών δομών της Ατιωλοακαρνανίας μέχρι να έρθει προς ψήφιση η τελική μορφή του νομοσχεδίου και να διαβεβαιωθούν ότι αυτές θα παραμείνουν ως έχουν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλοκληρη τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ.