Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  6:34: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024

Στην οικονομική ανάπτυξη, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, την επιστολική ψήφο και την εκπαίδευση εστίασε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (American-Hellenic Chamber of Commerce) Νικόλαο Μπακατσέλο στο πλαίσιο εκδήλωσης (Greek Economic Summit-GES) που οργάνωσε το Επιμελητήριο με τίτλο ”Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges” (Προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων).

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ την ίδια στιγμή έθιξε το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, μιλώντας για τις αποζημιώσεις.

Υπογράμμισε ειδικότερα τα εξής: «Βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά».

«Η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ» τόνισε σε άλλο σημείο.

Όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη υπογράμμισε: «Η Ελλάδα βγήκε πολύ τραυματισμένη από μία δεκαετή κρίση κατά την οποία χάθηκε το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος».

Αναφέρθηκε στη «δημοσιονομική συνέπεια που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και από την υπέρβαση των στόχων να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία».

Για τις αυξήσεις των μισθών

«Η εμπιστοσύνη και η εικόνα της χώρας δεν είναι για να παίρνουμε ικανοποίηση. Μεταφράζεται σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δείτε την πορεία του ελληνικού χρέους, πολύ χαμηλότερα από το ιταλικό και το ισπανικό. Ποιος θα έλεγε ότι θα είχε αυτή την πορεία. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας, γιατί θέλω να θυμίσω ότι το 2019 είχαμε πει ότι στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας. Αυτό μας επέτρεψε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες έναν χρόνο νωρίτερα» πρόσθεσε.

 
Έθεσε ως προϋπόθεση τη συνεχιση της συνετούς δημοσιονομικης πολιτικής για να «μειώνουμε χρέος, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες».

Μιλώντας για το τρίπτυχο για την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων τόνισε τα εξής: «εμπιστοσύνη, συνέπεια κι ειλικρίνεια».

Όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Υπάρχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και διαφάνεια ως προς τις κυβερνητικές μας προθέσεις. Κανείς να μην εκπλήσσεται γιατί φέραμε μια μεταρρύθμιση για τον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, γιατί φέρνουμε μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και μια σημαντική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ και κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα πανεπιστήμια».

«Πολιτική βούληση για τις μεταρρυθμίσεις υπάρχει, ένα παζλ μεγάλων αλλαγών που θα κρατήσουν τη χώρα μας σε τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την Ευρώπη. Προϋπόθέση να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, όμως οι μεταρρυθμίσεις δεν εξαντλούνται στον τομέα της οικονομίας» συμπλήρωσε.

«Υποκριτική η στάση των κομμάτων για την επιστολή ψήφο»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στην επιστολική ψήφο και στις δυνατότητες που προσφέρει όσον αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας καταφέραμε και πετύχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία. Η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές αφορά και όσους επιλέγουν να ψηφίσουν έτσι εντός της πατρίδα μας» δήλωσε αρχικά ο κ.Μητσοτάκης.

«Σημαντική μεταρρύθμιση, βαθιά δημοκρατική, απαντά στη μεγάλη αποχή που μετά φέρνει στην επιφάνεια επιχειρήματα περί μη επαρκούς νομιμοποίησης των εκλεγμένων κυβερνήσεων» πρόσθεσε.

«Υποχρέωση μας και στα ευρωψηφοδέλτιο να έχουμε εκπροσώπους από την ομογένεια που θα μπορούν να κινητοποιήσουν εκλογείς και γιατί όχι να διεκδικήσουν και την εκλογή τους. Σταυρό έχουμε» δήλωσε σε άλλο σημείο.

Σχολιάζοντας τη στράση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισε: «Βρήκα αρκετά υποκριτική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επικαλέστηκαν διαδικαστικά θέματα. Αφού δοκιμαστεί η επιστολική στην πράξη, θα επανέλθουμε το επόμενο φθινόπωρο και τότε θα πειστούν όλοι ότι πρέπει να επεκτείνουμε την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές».

«Πρέπει να διαχειριστούμε και τη νόμιμη μετανάστευση»

Στην ατζέντα της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον κ.Μπακατσέλο και το μεταναστευτικό: «Θα υπάρξει η δυνατότητα σε ορισμένους τομείς με νόμιμη μεταναστευτική πολιτική να φέρουμε εργαζόμενους από χώρες του εξωτερικού. Διακρατικές συμφωνίες και νέα προγράμματα με στοχευμένες βίζες π.χ. θέλουμε εργαζόμενους στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας».

«Τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης πρέπει να διαχειριστεί και τη νόμιμη μετανάστευση. Υπάρχει θέμα με τις άδειες παραμονής. Πρέπει αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν από ένα υπουργείο που θα υλοποιεί μια σύγχρονη πολιτική νόμιμης μετανάστευσης που θα είναι εναρμονσιμένη με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς» πρόσθεσε.

«Διεπιστημονική επιτροπή για τη βία ανηλίκων»

Μία σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης απέναντι στη βία των ανηλίκων ανακοίνωσε δε ο κ.Μητσοτάκης.

«Συγκροτούμε μια διεπιστημονική επιτροπή για τη βία των ανηλίκων. Δεν αντιμτωπίζεται το θέμα μόνο κατασταλτικά, είναι πολύ πιο σύνθετο ζήτημα. Πρόβλημα που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον, ανησυχώ ότι είμαστε μπροστά σε μια επιδημία που αφορά την ψυχική υγεία των εφήβων και των ανηλίκων».

«Νομιμότητα παντού ισχύει από τα μεγάλα μέχρι τα πολύ μικρά. Σεβόμαστε τους βασικούς κανόνες της κοινωνίας μας και δεν ανεχόμαστε αυτούς που είναι τζαμπατζήδες εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος» τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Για τις ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός εστίασε, ακόμη, και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ενόψει ευρωεκλογών.

«Είναι πολύ της μόδας να κατηγορούμε την Ευρώπη και να μιλάμε για την ευρωπαϊκή παρακμή. Ανησυχώ όμως για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η Ευρώπη τα τελευταία 4,5 χρόνια παρά τις δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά πράγματα».

«Θα έχουμε να ανιτμετωπίσουμε προκλήσεις την επόμενη πενταετία, το ένα είναι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και πώς τοποθετούμαστε απέναντι στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Και ο δεύτερος τομέας είναι η άμυνα. Μετά την Ουκρανία αντιληφθήκαμε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σύγκλιση για μια ενιαία αμυντική πολιτική. Πιστεύω ότι θα δούμε πολύ περισσότερες εξελίξεις» δήλωσε.

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον κ.Μπακατσέλο: «Θα κάνουμε πολλά βήματα στην εκπαίδευση με βήματα για παρουσία αμερικανικών ΑΕΙ στην πατρίδα μας. Είτε νέα ιδρύματα είτε τα ίδια τα ΑΕΙ που συζητούν για συμπράξεις. Η Ελλάδα μπήκε για τα καλά στον αμερικανικό τουριστικό χάρτη και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο. Και στη δυνατότητα να επεκτείνουμε το τουριστικό μας προϊόν για μεγαλύτερο χρόνο».

Η συζήτηση έκλεισε με δηλώσεις για την Ελλάδα του 2030: «Μεταξύ οράματος και σχεδίου προτιμώ το σχέδιο. Έχουμε ένα σχέδιο για το πού θέλουμε να πάμε το σχέδιο. Απαιτεί οργάνωση στον τρόπο σκέψης, στοχοθεσία, διαχωρισμό μεταξύ βραχυπρόθεσμων στόχων και μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών. Να επιμείνουμε πιο πολύ σε αυτό το σχέδιο μας. Το οποίο καταλήγει σε μια Ελλάδα που θα συγκλίνει και θα ξεπερνάει την Ευρώπη. Θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της δεκαετία της κρίσης και θα μπορεί πια να επιτρέπει στην πλειοψηφία των Ελλήνων να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία».

sinidisi.gr

Η Ουκρανία σήμερα είναι διαφορετική, πιο κοντά στην Ευρώπη. Σήμερα η Ουκρανία έχει ισχυρότερο στρατό, είναι εξοπλισμένη με δυτικά μέσα, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Tg1, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

«Είμαστε πιο έμπειροι. Μερικές φορές είμαστε λίγο κουρασμένοι, και μερικές φορές ίσως αλαζονικοί, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε στη Ρωσία την ευκαιρία να επικρατήσει χάρη στα μέσα της», είπε ο Ζελένσκι.

«Θέλω να πω στους Ευρωπαίους ότι ο πόλεμος μπορεί να έρθει σε εσάς γιατί έχουμε να κάνουμε με τον Πούτιν και όταν έρθει ο πόλεμος, κανείς δεν θα είναι έτοιμος. Τι θα κάνει η Ευρώπη αν έρθει ο ρωσικός στρατός; Θα είναι ένα σοκ. Πού είναι η εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει άμεσα; Θα ξεκινήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος, με πολλές απώλειες. Ποιος μιλάει για αυτό; Κανείς», τόνισε.

«Ο Πούτιν δεν θέλει ειρήνη, ο σκοπός του είναι η πλήρης καταστροφή της Ουκρανίας. Έτσι έγινε με την Κριμαία και το Ντονμπάς, το ίδιο θα κάνουν και με εμάς. Θέλει η Ουκρανία να γίνει Ρωσική», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

Πηγή: ATSH

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της άρσης της ασυλίας της Εύας Καϊλή τάχθηκε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σε συνέχεια του αιτήματος της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως για υπόθεση που αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς.

Με βάση τη διαδικασία, η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή έγινε με ανάταση χειρός.

Την υπόθεση είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το Δεκέμβρη του 2022, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή, για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και την αμοιβή των βοηθών.

Η υπόθεση για την οποία ήρθη η ασυλία της κ. Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το λεγόμενο «Qatargate».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κατόπιν του αιτήματος του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γεώργιου Κύρτσου.

Η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του κ. Κύρτσου έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ανάταση χειρός, όπως προβλέπει η διαδικασία.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας του Γεωργίου Κύρτσου από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών σε σχέση με ποινική δίωξη, διαβιβάστηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με επιστολή της 27ης Ιουνίου 2023 και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια στις 10 Ιουλίου 2023.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γεωργίου Κύρτσου, σε σχέση με ποινική δίωξη για μη καταβολή συγκεκριμένου ποσού που οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο, υπό την ιδιότητά του ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εκδοτικής εταιρείας Free Sunday.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Κύρτσος είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2019 με τη ΝΔ. Το 2022 διεγράφη από τη ΝΔ και έκτοτε ο κ. Κύρτσος μετακινήθηκε από το ΕΛΚ, στην Ομάδα των Φιλελευθέρων του ΕΚ.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο ιδρυτής του “Άλλου Ανθρώπου“, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη και μίλησε για τις έρευνες που γίνονται σε βάρος του για απάτη 600.000 ευρώ.

«Στους μόνους που θα απολογηθώ είναι στη δικαιοσύνη, όταν με καλέσει, και στους ανθρώπους που έχουν βάλει έστω και ένα ευρώ. Έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που έρχονται εδώ και βοηθούν, και τον κόσμο που πίστευε και πιστεύει σε μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Αλεξανδρής, δικηγόρος του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, δήλωσε στο «Live News»: «Είναι λυτρωτική η εισαγγελική παρέμβαση, γιατί θα πάψουμε να μιλάμε για φαντάσματα και κουκούλες και μαρτυρίες».

Οι δικηγόροι του που τον επισκέφτηκαν το πρωί στο κτίριο του «Άλλου Ανθρώπου» λένε πως πάνω από 200 άτομα πέρασαν από εκεί για ένα πιάτο φαΐ. «Είμαστε εδώ μισή ώρα και δεν είναι υπερβολή ότι ήρθαν 200 άνθρωποι να φάνε, να πιουν ένα ποτήρι νερό και να πάνε τουαλέτα».

Και ο Αλέξανδρος Κατσιφός, δικηγόρος του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, είπε: «Είναι μεγάλη ροή και διαρκώς αυξανόμενη. Και ο Πολυχρονόπουλος μας είπε ότι ξαναέρχονται εθελοντές να βοηθήσουν. Θεωρώ ότι δεν θα πλήξει τον “Άλλον Άνθρωπο”».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν έχει να λογοδοτήσει σε κανέναν παρά μόνο στην Δικαιοσύνη, όταν και αν κληθεί και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που από το υστέρημα τους έδωσαν έστω και 50 λεπτά στον «Άλλον Άνθρωπο».

«Στους μόνους που θα απολογηθώ είναι στην ελληνική Δικαιοσύνη – όταν και αν με καλέσει – και στους ανθρώπους που έδωσαν έστω και ένα ευρώ».

Οι Αρχές ξεσκονίζουν τραπεζικούς λογαριασμούς, δωρεές και την δράση του σε στοιχηματικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα του ξέπλυμα μαύρου χρήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν έδωσε απάντηση σε όσους στην Δύση θεωρούσαν πως η Ρωσία θα καταστραφεί μετά τον πόλεμο λόγω κυρώσεων.

Συγκεκριμένα σε ομιλία τους για τις επερχόμενες εκλογές του Μαρτίου είπε ότι «θα ήθελα να δείξω την γνωστή χειρονομία (εννοεί του μεσαίου δακτύλου) σε όσους πίστευαν ότι θα καταστραφούμε, αλλά δεν θα το κάνω γιατί εδώ έχει πολλά κορίτσια»!

Πρόσθεσε μάλιστα, πως η Ρωσία θα ήταν μία ξεπεσμένη χώρα εάν δεν προστάτευε τους ρωσικούς πληθυσμούς στην Κριμαία και στο Ντόνμπας.

Είπε επίσης με νόημα πως τα ρωσικά στρατηγικά όπλα αποτελούν την εγγύηση της ασφάλειας της Ρωσίας.

Γενικά στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε με μεγάλη αυτοπεποίθηση όχι τόσο σε ό,τι αφορά τις εκλογές (οι Ρώσοι κατά μεγάλη πλειοψηφία τον στηρίζουν) όσο κυρίως για το γεγονός ότι παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις η Ρωσία αποδεικνύεται ισχυρή και σε ακόμα καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν προπολεμικώς.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστού, με αφορμή το «μπάζωμα» στο οποίο προέβει στον τόπο που σημειώθηκε το έγκλημα τον περασμένο Φεβρουάριο που είχε ως αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» πολύτιμα στοιχεία με τα οποία και θα μπορούσαν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», η Εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε δίωξη σε βάρος του κ.Αγοραστού μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, αδίκημα το οποίο αρνείται κατηγορηματικά ο πρώην Περιφερειάρχης, όπως με ένταση σημειώνει στο υπόμνημά του, ειδικά ως προς το επίδικο σκέλος της «αλλοίωσης» του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε υποστηρικτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο στις εργασίες που ακολούθησαν στον τόπο του εγκλήματος, μετά και την περαίωση της έρευνας από τις Αρχές για τον εντοπισμό θυμάτων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες.

Υπενθυμίζεται πως ο Κ.Αγοραστός παραπέμπεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας έπειτα από μήνυση που είχαν καταθέσει, τον Αύγουστο του 2023, συνολικά 19 γονείς και συγγενείς θυμάτων του εγκλήματος, κατά παντός υπευθύνου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην «απόφαση αγνώστων» να «αλλοιώσουν» τον τόπο του δυστυχήματος με αφορμή τις εργασίες που έγιναν στα Τέμπη, όταν αποφασίστηκε πως είχαν περατωθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό επιβαινόντων.

Η μήνυση είχε προκαλέσει τότε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, ο οποίος παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη διάσταση της μήνυσης περί «αλλοίωσης κρίσιμου αποδεικτικού υλικού», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετικές αξιολογήσεις, ακόμη και στη «συγκάλυψη της ποινικής ευθύνης» των υπεύθυνων για την τραγωδία.

Αλλά και για να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους με την ολοκλήρωση των ερευνών για τον εντοπισμό θυμάτων στον τόπο της τραγωδίας και μετά την απομάκρυνση των βαγονιών των δύο αμαξοστοιχιών έγιναν εργασίες αποκατάστασης του χώρου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια νεοσύστατη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης έφτιαξε μια συσκευή η οποία έχει σχεδιαστεί για να επιδρά στον εγκέφαλο και να προκαλεί διαυγή όνειρα.

Κατά την διάρκεια των ονείρων ο χρήστης αντιλαμβάνεται ότι κοιμάται και είναι σε θέση να ελέγχει την εμπειρία.

Η συσκευή ονομάζεται «Halo AI headband» και θα αξίζει 2.000 δολάρια. Θα κυκλοφορήσει από την εταιρεία Prophetic το 2025, η οποία αναφέρει πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους χρήστες να επιλύσουν δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Όπως αναφέρεται η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG), η οποία καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, και λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα με τη μέτρηση της ροής του αίματος.

Μελανό σημείο είναι πως ακόμα δεν είναι γνωστό το τι μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα και εάν θα επηρεάσει τις αναμνήσεις σε έναν άνθρωπο.

«Σπάνια έχουμε διαυγή όνειρα. Και το να μην είμαστε διαυγείς όταν κοιμόμαστε μπορεί να αποτελεί μέρος ή να απαιτείται για οποιαδήποτε αποτελεσματική λειτουργία των ονείρων», δήλωσε στο Science Focus ο Μαρκ Μπλάγκροουβ, ερευνητής ύπνου και ονείρων με έδρα το Εργαστήριο Ύπνου του Πανεπιστημίου Swansea.

Τα δεδομένα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος μπορούν να καθορίσουν πότε ο χρήστης έχει μπει στο στάδιο ύπνου REM και στη συνέχεια χρησιμοποιεί την fMRI για να προκαλέσει διαυγή όνειρα.

Το στάδιο ύπνου REM (rapid eye movement) είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από ραγδαίες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.

Η συσκευή παράγει ήχους υψηλής συχνότητας για να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα, ώστε να προκαλεί, να διατηρεί και να επηρεάζει τα διαυγή όνειρα.

«Είναι εύλογο ότι η ηχητική διέγερση θα μπορούσε να προκαλέσει την εγκεφαλική δραστηριότητα υψηλής συχνότητας που σχετίζεται με τη διαύγεια», εξήγησε ο Μπλάγκροουβ.

Σύμφωνα με τον CEO και συνιδρυτή της Prophetic, Έρικ Γουόλμπεργκ, αναφέρεται πως ο χρήστης δε χρειάζεται να κάνει κάτι και μόνη της η συσκευή θα επιδρά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα όνειρα έχουν βασικές λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη γνωστική μας ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας συναισθηματικών εμπειριών, και ορισμένοι φοβούνται ότι μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να επηρεάσει τον σκοπό του ονείρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, «τα παρατεταμένα και έντονα διαυγή όνειρα μπορεί να υπερδιεγείρουν το άτομο, οδηγώντας σε αυξημένο στρες και επιδείνωση του ύπνου».

Η Prophetic έχει ξεκινήσει να παίρνει εθελοντές, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους έχουν δώσει προκαταβολή για την συσκευή.

pronews.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 11/12/2023

Της:                Μαρίας Αθανασίου, Βουλευτού Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:           «Διεθνές σκάνδαλο εμπορίου βρεφών με σκλάβες παρένθετες μητέρες στην Κρήτη με την εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: η Ελλάδα κατέστη προορισμός παράνομου αναπαραγωγικού τουρισμού»

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποκτήσει τη φήμη του κορυφαίου διεθνούς προορισμού για θεραπείες γονιμότητας και υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας. Το σκανδαλωδώς ευνοϊκό νομικό πλαίσιο βρίσκεται πίσω από την άνοδο της Ελλάδας στην κορυφή της πυραμίδας του “αναπαραγωγικού τουρισμού”: η επιλογή φύλου είναι νόμιμη στη χώρα μας και οι γυναίκες έως 54 ετών μπορούν να λάβουν θεραπείες γονιμότητας, ενώ άλλες χώρες έχουν πολύ χαμηλότερο όριο ηλικίας. Επίσης, για όσους αναζητούν δωρεά ωαρίων, στην Ελλάδα η ταυτότητα της δότριας παραμένει μόνιμα ανώνυμη, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα παιδιά μπορούν να μάθουν την ταυτότητα της βιολογικής τους μητέρας, όταν γίνουν 18 ετών. Επιπρόσθετα, στην Ελλάδα δεν απαιτείται τα έμβρυα να έχουν οποιαδήποτε βιολογική σχέση με κάποιον από τους δύο υποψήφιους γονείς, ενώ ορισμένες από τις χώρες καταγωγής των πελατών θα διαφωνούσαν με αυτό. Η Ελλάδα μάλιστα το 2014 προχώρησε σε περαιτέρω χαλάρωση των κανονισμών που διέπουν την πρακτική αυτή, όταν κατάργησε την απαίτηση όσων αναζητούν υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας να έχουν μόνιμη διεύθυνση στη χώρα. Ήταν θέμα χρόνου το απαράδεκτο αυτό νομικό πλαίσιο μετατροπής ευάλωτων γυναικών σε νοικιασμένες μήτρες από διεθνείς πελάτες που επιθυμούν να παραβούν τον νόμο στις χώρες τους, να οδηγήσει στη δημιουργία εγκληματικών δικτύων: το Αύγουστο του 2023 η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με την οποία συνελήφθησαν 8 άτομα Κλινικής Γονιμότητας διεθνούς φήμης με έδρα την Κρήτη σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση - συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ' επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Η εγκληματική οργάνωση φέρεται επί μία δεκαετία να εξαπάτησε περί τα 400 ζευγάρια και να εκμεταλλεύτηκε 200 παρένθετες γυναίκες και δότριες ωαρίων. Το όφελος που αποκόμιζε ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη κλινική είχε επιβληθεί στις 23/7/2020 κατόπιν αυτοψίας από κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) ποινή αναστολής της άδειας για έξι μήνες αλλά και πρόστιμο στον ιδιοκτήτη της, μέτρα που αμφότερα ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Μέλος του κλιμακίου που μειοψήφησε στην απόφαση αναστολής και επιβολής προστίμου ήταν ο Νικόλαος Βραχνής, κατοπινός πρόεδρος της ΕΑΙΥΑ επί των ημερών του οποίου δεν εφαρμόστηκε η απόφαση αναστολής και επιβολής προστίμου.

Αντιθέτως, με την υπογραφή του Νικολάου Βραχνή δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 4967/22 Σεπτεμβρίου 2022 η ανανέωση της άδειας λειτουργίας του εν λόγω “Κέντρου Γονιμότητας” για τρία χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετά κράτη της Ε.Ε. οι συμφωνίες παρένθετης μητρότητας θεωρούνται άκυρες είτε επειδή ο νόμος απαγορεύει ρητώς τη συγκεκριμένη πρακτική, όπως π.χ. στη Γαλλία, στη Βουλγαρία, στη Μάλτα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία είτε επειδή θεωρείται ότι το αντικείμενο της συμφωνίας είναι μη νόμιμο ή αντίθετο στα χρηστά ήθη, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στην Ελβετία. Άλλα κράτη δεν περιέχουν συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη για την παρένθετη μητρότητα, όπως η Τσεχία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, ενώ κάποια άλλα κράτη απαγορεύουν την εμπορική παρένθετη μητρότητα, χωρίς όμως να ρυθμίζουν την αλτρουιστική παρένθετη μητρότητα. Αυτό ισχύει στη Δανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία και τη Λετονία.

Στην Ολλανδία η αλτρουιστική παρένθετη μητρότητα, τη οποία υποτίθεται πως προάγει η ελληνική νομοθεσία επιτρέπεται υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, πρακτικά μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια σε μια από τις 18 εξουσιοδοτημένες κλινικές, ενώ προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις για κάποιες εκφάνσεις της παρένθετης μητρότητας.

Με δεδομένα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Γιατί δεν υλοποιήθηκε ποτέ η αναστολή λειτουργίας του επίδικου “Κέντρου Γονιμότητας” από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), ποιοι θα μπορούσαν να ευθύνονται για αυτό και τι διοικητικές πειθαρχικές και γενικά νομικές ενέργειες έχετε πράξει προς αυτή την κατεύθυνση;
  2. Γιατί ανανεώθηκε η άδεια λειτουργίας του εν λόγω “Κέντρου”, ενώ είχαν διαπιστωθεί με την αυτοψία παραβιάσεις τις νομοθεσίας; Ποιες ήταν αυτές οι παραβιάσεις και πώς διαπιστώθηκε η τήρηση της νομοθεσίας, προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας του; Έγινε νέος επικαιροποιημένος έλεγχος;
  3. Γνώριζε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την εύνοια της ΕΑΙΥΑ προς το εν λόγω “Κέντρο”;
  4. Πώς είναι δυνατόν να υπηρετούν στην ΕΑΙΥΑ επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε ιδιωτικά κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο λόγω σύγκρουσης συμφερόντων;
  5. Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την αλλαγή του νομικού πλαισίου, προκειμένου να κατοχυρωθεί ο αλτρουιστικός χαρακτήρας της παρένθετης μητρότητας και το συμφέρον του παιδιού που πρόκειται να γεννηθεί και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα ευάλωτων γυναικών που υποβιβάζονται σε νοικιασμένες μήτρες και σκλάβες αναπαραγωγής διεθνών πελατών, καθιστώντας την Ελλάδα χώρα παράνομου αναπαραγωγικού τουρισμού;

Η ερωτώσα Βουλευτής

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτή

Σε απάντηση της με αρ. 2220/11.12.2023 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από την Βουλευτή κα Αθανασίου Μ., με θέμα «Διεθνές σκάνδαλο εμπορίου βρεφών με σκλάβες παρένθετες μητέρες στην Κρήτη με την εμπλοκή της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: η Ελλάδα κατέστη προορισμός παράνομου αναπαραγωγικού τουρισμού», σας γνωρίζουμε τα εξής:

  1. Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) στο πλαίσιο του

εποπτικού της ρόλου επέβαλε με απόφασή της στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης (ΤΚ) των Χανίων διοικητική κύρωση προστίμου ποσού 1.500,00 ευρώ και προσωρινής ανάκλησης της ισχύος της άδειας λειτουργίας της για περίοδο 6 μηνών. Η εν λόγω απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση της ΕΑΙΥΑ, επί Προεδρίας κας Σ. Κ., τον Αύγουστο του 2019 κατά πλειοψηφία, με ισχυρή ωστόσο μειοψηφία.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, επί Προεδρίας κας Σ. Κ., στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 (ΦΕΚ 3679/Β/3.9.2020), δηλαδή 13 μήνες αργότερα, οπότε και κατέστη την ίδια ημέρα εκτελεστή και εφαρμοστέα από την εν λόγω ΜΙΥΑ και ΤΚ στα Χανιά.

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 με τη δημοσίευση του Ν. 4737/2020 (ΦΕΚ 204/Α/22.10.2020) ιδρύθηκε νέα Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με διαφορετική δομή και νομική μορφή, οπότε και έπαυσε η λειτουργία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μέχρι τον νέο διορισμό των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου πλέον της ΕΑΙΥΑ. Η νέα διοίκηση

Σελίδες απάντησης: 4

Σελίδες συνημμένων:

Σύνολο σελίδων: 4 της ΕΑΙΥΑ, με Πρόεδρο τον κ. Ν. Β., διορίστηκε στις 6 Μαΐου 2021 (ΦΕΚ 353/ΥΟΔΔ/06.05.2021), δηλαδή δύο μήνες μετά την παρέλευση των 6 μηνών της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω ΜΙΥΑ και ΤΚ.

  1. Κατόπιν του υπ' αρ. πρωτ. 1030/30.05.2022 αιτήματος ανανέωσης άδειας λειτουργίας

της εν λόγω Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης, επιτροπή αυτοψίας της ΕΑΙΥΑ διενήργησε στις 25.06.2022 αυτοψία στη ΜΙΥΑ και ΤΚ. Κατόπιν συμπληρωματικών εγγράφων που υπέβαλε η ΜΙΥΑ και της εισηγήσεως της επιτροπής αυτοψίας, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΑΙΥΑ, επί Προεδρίας κ. Ν. Β., αποφάσισε την ανανέωση της άδειας λειτουργίας της καθώς πληρούνταν οι προϋποθέσεις του νόμου για την αδειοδότηση ΜΙΥΑ και ΤΚ.

Με την έναρξη διεξαγωγής προανάκρισης για διάφορα θέματος σε βάρος της ΜΙΥΑ και ΤΚ «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ» και των υπευθύνων της, με απόφαση του Υπουργού Υγείας παύθηκε από τα καθήκοντα του Προέδρου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ο κ. Ν. Β. και ανατέθηκε η άσκηση καθηκόντων Προέδρου στην Αν. Πρόεδρο κα Δ. Π., που αφορούν στην επίβλεψη των λειτουργικών αναγκών της Αρχής μέχρι τον ορισμό νέου Προέδρου, η οποία εξακολουθεί έως σήμερα να ασκεί καθήκοντα Πρόεδρου.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ενόψει της διεξαγόμενης προανάκρισης σχετικά με τη δραστηριότητα της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης στα Χανιά, ήταν εξ αρχής σε επαφή με τον Γυναικολόγο Αναπληρωτή Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας, τους Εμβρυολόγους και το Διοικητικό προσωπικό, καθώς και με την Ελληνική Αστυνομία, και λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρούνταν στη Μονάδα, καθώς και την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου ξεκίνησε τη διαδικασία ελέγχου για τη λειτουργία της εν λόγω Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαπιστωθείσα έλλειψη της απαιτούμενης από τον νόμο διοικητικής και επιστημονικής στελέχωσης της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης με την επωνυμία «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ» και επειδή δεν συνέτρεχαν πλέον οι απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης, αλλά και επειδή είχε παύσει η λειτουργία τόσο της ΜΙΥΑ όσο και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφαλή διατήρηση του γεννητικού υλικού και των συνοδευόντων αυτών στοιχείων και εγγράφων, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, επί Προεδρίας της Αν. Προέδρου κας Δ. Π., αποφάσισε 1) την προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης με την επωνυμία «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ» για έξι (6) μήνες. Επίσης, η Αρχή αποφάσισε 2) την χωρίς υπαίτια καθυστέρηση μεταφορά α) του γεννητικού υλικού που βρίσκεται στην ΤΚ με την επωνυμία «Ιδιωτικό Ιατρείο Ιωάννη Γιακουμάκη και Σια Ε.Ε.» και δ.τ. «Μεσογειακό Ιατρείο Γονιμότητας», στις εγκαταστάσεις αυτού επί της οδού Ζυμβρακάκηδων 24 και Μπότσαρη, στα Χανιά (όπως αυτό έχει αποθηκευθεί και ευρίσκεται στο χώρο των άνω Μονάδων), στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», σε ειδικά διαμορφωμένο και ασφαλή χώρο, καθώς και β) του σχετικού Αρχείου του εργαστηρίου που συνδέεται με το ως άνω υλικό, ως έχει και ευρίσκεται και γ) του αναγκαίου Ιατρικού Αρχείου των προσφευγόντων προς παροχή ιατρικών υπηρεσιών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην ως άνω Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και την Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, ως έχουν και ευρίσκονται και την φύλαξη των ανωτέρω σε κατάλληλα διαμορφωμένο και ασφαλή χώρο στο ως άνω Νοσοκομείο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους από αυτό εμπλεκόμενους φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε, με την εποπτεία της ΕΑΙΥΑ, η ασφαλής μεταφορά του γεννητικού υλικού και των σχετικών αρχείων από την Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης "ιδιωτικό ιατρείο I. Γιακουμάκη και Σια ΕΕ" με διακριτικό τίτλο " Μεσογειακό Ιατρείο Γονιμότητας" (Ζυμβακακήδων 24 και Μπότσαρη-Χανιά) στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων "ο Άγιος Γεώργιος", σε χώρο που διαμορφώθηκε σύμφωνα με όλους τους κανόνες ειδικά για το σκοπό αυτό και από 23.11.2023 έχει ξεκινήσει η απόδοση του γεννητικού υλικού στα ενδιαφερόμενα - υποβοηθούμενα πρόσωπα μετά από σχετική άδεια της ΕΑΙΥΑ.

  1. Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι επιφορτισμένη με την αδειοδότηση και εποπτεία των ΜΙΥΑ και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, πραγματοποιεί ελέγχους, κάνει συστάσεις και κυρίως διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του πεδίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα στις ΜΙΥΑ και ΤΚ.
  2. Σύμφωνα με το άρθρο 20 Ν. 3305/2005 ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα λοιπά μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΑΙΥΑ διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, με ισάριθμους αναπληρωτές, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν τις ίδιες ιδιότητες και προσόντα, οι
    δύο εκ των οποίων πρέπει να είναι ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, κάτοχοι της ειδικότητας μαιευτικής-γυναικολογίας, με πείρα στην Ι.Υ.Α. και στους οποίους επιτρέπεται η άσκηση των λοιπών καθηκόντων τους. Και στην παρούσα σύνθεση της ΕΑΙΥΑ, τα περισσότερα μέλη είναι μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημιακού ιδρύματος.
  3. Μελετάται η πιθανότητα αναθεώρησης διαφόρων διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας

της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για την παρένθετη μητρότητα. Σε κάθε περίπτωση το συμφέρον του παιδιού δεν θίγεται από νόμιμη εφαρμογή μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παρένθετης μητρότητας. Η μέθοδος παρένθετης μητρότητας χρησιμοποιείται και από ημεδαπές ενδιαφερόμενες γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα για ιατρικούς λόγους να κυοφορήσουν και η μέθοδος αυτή αποτελεί τη μοναδική τους ελπίδα και δυνατότητα να αποκτήσουν τέκνο με ομόλογο γεννητικό υλικό.

Ο Υπουργός

Σπυρίδων-Αδωνις Γεωργιάδης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:               Βιλιάρδου Βασίλειου, Βουλευτή Β1' Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης

Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ:          «Νομοθετική ρύθμιση αφαιρεί νομική προστασία των δανειοληπτών προς όφελος των Funds»

Κύριοι Υπουργοί,

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος μας πληροφόρησε πως απέστειλε στα μέλη της Βουλής επιστολή, όπου επισημαίνεται, πως στην παρ. 2, του άρθρου 115, του Ν.5072 με τίτλο "Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων", αφαιρείται η δυνατότητα δικαστικού ελέγχου των πράξεων και των όποιων κατατεθειμένων εγγράφων των Funds αφορούν σε τεκμηρίωση απαίτησης κατάσχεσης ακίνητης ιδιοκτησίας δανειολήπτη. Ως εκ τούτου, οι δικαστές υποχρεώνονται να δέχονται ως “πλήρεις αποδείξεις” οποιαδήποτε έγγραφα έχουν κατατεθεί στα ενεχυροφυλακεία από μεριάς των Funds, χωρίς να έχει διενεργηθεί προηγούμενη διεξοδική διερεύνηση περί της νομιμότητάς τους. Έτσι, επιτρέπεται η ακόμη θολότερη λειτουργία των Funds και των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, ενώ, παρακάμπτεται κάθε δικαστική παρέμβαση-άμυνα των δανειοληπτών-κατόχων ακινήτων, διευκολύνοντας την υφαρπαγή περιουσίας από τους δανειολήπτες συμπολίτες μας.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος μας τόνισαν με πικρία, πως δια των παραπάνω δόλιων τεχνασμάτων παρακάμπτεται στην ουσία η Δικαιοσύνη, καθώς, η διατήρηση της νομικής ασφάλειας και των δικαιωμάτων του ατόμου είναι σαφές συνταγματικό δικαίωμα και δεν πρέπει να υπονομεύεται. Παρόμοιες πρακτικές, όπως η ανωτέρω, κατά την κρίση των δανειοληπτών αλλά και την δική μας, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά βαθαίνουν τα θεσμικά και νομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Καταγράφεται, επίσης, στην σχετική πληροφόρηση που λάβαμε το ότι, η δυνατότητα των Funds να αποκρύπτουν το ποσό με το οποίο αγόρασαν τις οφειλές των δανειοληπτών, ως πρακτική, επιτρέπει στα Funds να αξιώνουν υπερβολικό κέρδος, σε βαθμό εξόντωσης του οφειλέτη που σπεύδει μέσω της πρόσφατα θεσπισμένης διαδικασίας να εξαγοράσει το συνδεδεμένο με «κόκκινο δάνειο» ακίνητό του. Έτσι, εμπεδώνεται με την παραπάνω μεροληπτική υπέρ των Funds νομική πατέντα η επιβολή ενός θολού καθεστώτος στην προσπάθεια διάσωσης της πρώτης κατοικίας από την κατάσχεση. Τα προηγούμενα εγείρουν εύλογα ερωτήματα, περί του αν υπάρχει πραγματικά η πολιτική βούληση από μέρους της κυβέρνησης να διευκολυνθούν οι Έλληνες δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια «κοκκίνησαν» στην προσπάθεια να σώσουν την πρώτη κατοικία τους. Αν όντως αποτελεί πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας η διάσωση της πρώτης κατοικίας των πολιτών, είναι ανάγκη να προκύψουν με πρωτοβουλίες σας οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αποδείξουν του λόγου το αληθές: Πρέπει, δηλαδή, να δοθούν διέξοδοι στους δανειολήπτες να επαναρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους με βιώσιμους όρους και κρατικές εγγυήσεις, παράλληλα με την περιστολή της αυθαιρεσίας των Funds.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να καταργήσετε τα παραπάνω προβλεπόμενα από την παρ. 2, του άρθρου 115, του Ν.5072, ώστε να μην παρεμποδίζεται η προσφυγή στην Δικαιοσύνη των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα δάνεια», όταν και όπου υπάρχει η υπόνοια ότι έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους ενεχυροφυλακεία πράξεις ή έγγραφα των Funds που πάσχουν από πλευράς νομιμότητας;
  2. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να αποκτηθεί πλήρης πρόσβαση πληροφόρησης περί του αντιτίμου βάσει του οποίου εξαγοράστηκαν οι οφειλές των δανειοληπτών στεγαστικών ή καταναλωτικών δανείων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι τελευταίοι να αποφύγουν την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας τους, κάνοντας χρήση των ευεργετημάτων που προσφέρει η πρόσφατα θεσπισμένη νομοθεσία για την σχετική εξαγορά ακινήτων από τα Funds;
  3. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε η εκ νέου ρύθμιση «κόκκινων δανείων», αφενός, να επιβληθεί στις τράπεζες, και αφετέρου, να πραγματοποιείται από τους δανειολήπτες με βιώσιμους όρους και κρατικές εγγυήσεις, ώστε να διασώζεται η πρώτη κατοικία των τελευταίων υπό προϋποθέσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη κριτήρια κοινωνικής πολιτικής;

Ο ερωτών βουλευτής

ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Σελίδα 1 από 2