Σάββατο, 7η Σεπτεμβρίου 2024  11:24: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

 
PAPADOPOYLOS KOSTAS
γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος
 
- ΑΠΟ τότε που καταποντίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και μετά, όλα άρχισαν να στροβιλίζονται γύρω απ' τον Αλέξη Τσίπρα! Με τα ΜΜΕ παρέα αρχίσαμε εμείς οι ψηφοφόροι του ν' αναρωτιόμαστε: Τι θα κάνει ο Τσίπρας, θα παραιτηθεί ή όχι και αν ναι, πότε;; Και μετά από αυτόν ποιος;; Όχι απολογισμό για το τι έφταιξε και ο Μητσοτάκης πήρε "41τακατό", ούτε αυτοκριτική του ιδίου και των στελεχών του είχαμε, απλά μια δήλωση παραίτησής του απ' την προεδρία! Σα να έλεγε: "βγάλτε τα μάτια σας τώρα"...
 
- ΚΑΙ άρχισαν οι γκρίνιες και οι διχασμοί, φτάσαμε σε εκλογές για ανάδειξη νέου αρχηγού, βγήκε ο νέος αρχηγός, αλλά μετά;; Αντί, κερδισμένοι και χαμένοι, να καθίσουν όλοι μαζί για τα περαιτέρω και να οδηγήσουν τον Σύριζα μπροστά ως αντίπαλο του δεξιού καθεστώτος, άρχισαν τα πεισμώματα και οι διχασμοί. Μαζί με αυτούς κι εμείς διχαστήκαμε και το κόμμα στις δημοσκοπήσεις απ' το κακό στο χειρότερο πήγαινε. Κι ενώ τίποτε δεν προμήνυε κάποιον νέο διχασμό, ήρθε και αυτός! Και πάμε τώρα για νέες εκλογές αρχηγού! Την ώρα που η χώρα βυθίζεται σε όλους τους τομείς, με αγρότες, φοιτητές, εκπ/κούς, ακόμα και μελισσοκόμους στο Σύνταγμα, την ώρα που η ακρίβεια διαλύει οικογένειες και η δημοτικότητα του Μητσοτάκη πέφτει, έχοντας απέναντί του και δικούς του ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει για νέες εκλογές και για καινούριες γκρίνιες, "σκεπάζοντας" όλα τα κακά και ανάποδα της κυβέρνησης. Άλλο που δεν ήθελε ο "Μωυσής" και η παρέα του...
 
- ΑΚΟΜΑ και τώρα, τόσους μήνες μετά την "ουδετερότητα" και την "αφωνία" του Τσίπρα, τα ίδια ερωτήματα στο προσκήνιο: Πού είναι ο Τσίπρας, θα μιλήσει ο Τσίπρας στο Συνέδριο και αν ναι, τι θα πει;; Και, αφού έκανε την παρέμβασή του (σα να μίλησε είναι) κι έχουμε ένα "γάντι" που κάποιος το πετάει, κάποιος το σηκώνει και πάει λέγοντας, τα ίδια ερωτήματα και πάλι: Τι θα κάνει ο Τσίπρας, ποιον θα στηρίξει ο Τσίπρας στις νέες εκλογές! Στήριξε Κασσελάκη στις πρώτες, λένε άπαντες! Επομένως, τώρα σίγουρα θα στηρίξει αυτόν/αυτή που θα είναι απέναντι στον Κασσελάκη! Και το σήριαλ δε σταματάει εδώ, έχει και συνέχεια: Και τι θα κάνει ο Τσίπρας μετά;; Θα επιστρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ ως "σωτήρας" ή όχι;; Δηλαδή, αυτό το προοδευτικό κόμμα όπως αποκαλείται, το αν θα "ζήσει" ή θα "πεθάνει" εξαρτάται απ' τις ορέξεις του Τσίπρα;; Όχι, βέβαια! Όμως πολύ μεγάλη σημασία δίνουμε στον Τσίπρα! Με τα "συστημικά" ΜΜΕ να το συντηρούν αυτό και να το διογκώνουν...
 
- ΕΚΕΙΝΟ που δεν καταλαβαίνουμε ίσως, ακόμα και ο ίδιος πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργός, είναι τούτο: Από εκεί που ήταν ο αγαπημένος, ο λατρεμένος μας ηγέτης και φαίνονταν αυτό στις περιοδείες του (όπως τώρα του Κασσελάκη), μπορεί και να μην τον θέλουμε πάλι! Και, το χειρότερο, μπορεί ο ίδιος αυτός που έφερε αυτή την παράταξη στην κυβέρνηση κι έχει καταξιωθεί στις καρδιές μας να χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος φταίχτης, ο μεγαλύτερος υπονομευτής του ΣΥΡΙΖΑ! Και τη θέση του πάρει ο Κασσελάκης! Ως ο νέος αγαπημένος της βάσης και των πολιτών...
 
- ΑΣ συνέλθουμε, λοιπόν, τόσο ο Τσίπρας όσο κι εμείς! Ο κύκλος του Τσίπρα έκλεισε στις τελευταίες εκλογές. Το κόμμα θα πρέπει να πάει μπροστά χωρίς αυτόν. Ούτε καν στα παρασκήνια! Ας συνέλθουν επιτέλους και οι "καλαμοκαβαλάρηδες" εκεί στο κόμμα! Τόσο κακό έκαναν και κάνουν στην πατρίδα για το "εγώ" τους! Μα τόσοι επίδοξοι αρχηγοί σε αυτό το κόμμα;;;
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Παύλος Σαράκης «ανακρίνει» τους μάρτυρες του εγκλήματος στην Εξεταστική Επιτροπή για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Ο βουλευτής επικρατείας Π.Σαράκης, δίνει «αγώνα» κατά της αυταπόδεικτης προσπάθειας της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής να συγκαλύψουν την αλήθεια και το έγκλημα.

Ο Π.Σαράκης κάνει μάλιστα λόγο και για προσπάθεια υπεράσπισης των μαρτύρων από την Πρόεδρο της Επιτροπής.

Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνονται οι καταγγελίες και η αποχώρηση από την Εξεταστική Επιτροπή.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλοιώθηκε και «μολύνθηκε» με εγκληματικές αβλεψίες, παραλείψεις και ενέργειες, ο χώρος στον οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα των Τεμπών και στοίχισε την ζωή σε 57 ανθρώπους.

Αυτό αναφέρει το τελικό πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιών και ορισθέντα ως Τεχνικού Συμβούλου του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών, Βασίλειου Κοκοτσάκη το οποίο παραδόθηκε στις Ανακριτικές Αρχές της Λάρισας, προκειμένου να να ενσωματωθεί στη σχετική δικογραφία.

Προσθέτει μάλιστα πως… «αγνοούνται» 3 βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδελεχή έρευνα ως προς το μετέφεραν!

Αλλοιώθηκε και «μολύνθηκε» το βασικό σκηνικό του δυστυχήματος των Τεμπών, με εγκληματικές αβλεψίες, παραλείψεις και ενέργειες, οδηγώντας ακόμη και την επίσημη έρευνα, σε λάθος δεδομένα και σκεπτικό, για τον θάνατο που προκάλεσε η σφοδρή μετωπική σύγκρουση, της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική πάνω στην ίδια γραμμή κι ενώ κινούνταν από διαφορετική κατεύθυνση (ανόδου και καθόδου) στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Ο γνωστός από την εξειδικευμένη γνώση του, άλλοτε αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, σε θέματα πυρκαγιών, εμπρησμών και ανακρίσεων τέτοιων δικογραφιών, που είναι και δικαστικός πραγματογνώμονας, συνέταξε την οριστική του έκθεση, που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέμα της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε στα δύο τρένα, από τις οποίες, οι 28 από τους 57 επισήμως νεκρούς, έφεραν σοβαρά εγκαύματα έως απανθράκωση από την εκδηλωθείσα φωτιά.

Το τεχνικό πόρισμα συντάχθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες συλλογής στοιχείων, με την επιμονή και μόνο των οικογενειών των θυμάτων και μάλιστα με στοιχεία, δικογραφίες και υλικά, που κατόρθωσαν να συλλέξουν, στην καλύτερη περίπτωση 2 μήνες μετά την τραγωδία έως 11 μήνες μετά από αυτήν!

Τα βασικά σημεία
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο ίδιος ο τεχνικός σύμβουλος, Βασίλης Κοκοτσάκης:

«1. Ο χώρος “μολύνθηκε” γιατί πέραν των απολύτως απαραίτητων εργασιών διευθέτησης για επιχειρησιακούς λόγους που αναγκαστικά έγιναν, αλλοιώθηκε κιόλας αφού ικανή έκταση περίπου 2 στρεμμάτων μπαζώθηκε με φερτά υλικά όπως χαλίκια και μπετόν.
Κυρίως όμως το σημείο στο οποίο είχαν καταπέσει τμήματα (συντρίμμια) της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αλλά και απόβλητα ή κατάλοιπα καύσης παρασυρμένα από τα νερά πυρόσβεσης, ίσως όμως και βιολογικό υλικό ανθρώπων, μπαζώθηκε με επιμελή και μόνιμο τρόπο, δηλαδή αφαίρεση του χώματος σε ικανό βάθος, πάχτωση του με χοντρά εμποτισμένα χαλίκια λατομείου και κάλυψη με σκυρόδεμα επίσης ικανού πάχους.

Η ενέργεια αυτή δυσχεραίνει αν δεν αποκλείει κιόλας την έρευνα στο σημείο εκείνο και κυρίως την λήψη δειγμάτων που ίσως βοηθούσαν στην διαφώτιση αρκετών από τα ερωτήματα της έρευνας.

2. Όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη, όλα τα υλικά, αντικείμενα κλπ. που καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετείχαν στην εκδήλωση του συμβάντος, θεωρούνται πειστήρια και ως τέτοια πρέπει αντιμετωπίζονται. Πέραν των άλλων τυπικών και ουσιαστικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται, είναι και αυτό (κύριο) της διαφύλαξης και προστασίας.

Τα συγκεκριμένα αντικείμενα-πειστήρια (συντρίμμια, χώματα) που μετακινήθηκαν από τον τόπο του συμβάντος έπρεπε να διαφυλαχτούν και προστατευτούν τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από τυχόν απόπειρά αλλοίωσης ή αφαίρεσης, μέτρα που δεν λήφθηκαν στον βαθμό που θα εξασφάλιζε την έγκαιρη -ασφαλή και αδιαμφισβήτητη έρευνα επ΄ αυτών και την διατήρηση τυχόν υπολειμμάτων-στοιχείων που θα βοηθούσαν προς τούτο.

3. Ο τρόπος και η επιλογή των χώρων από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα για χημική ανάλυση, είναι μεθοδολογικά μη ορθός, γιατί τα περισσότερα δείγματα έχουν ληφθεί από το βόρειο τοιχίο αντιστήριξης και όχι από τον χώρο που έγινε η καύση-έκρηξη. (Πιθανότατα δεν ελήφθησαν, γιατί ο χώρος είχε διαμορφωθεί και αλλοιωθεί και υπήρχε και χρονική καθυστέρηση λήψης δειγμάτων, γεγονός που καθιστούσε πλέον, τα δείγματα επισφαλή και όχι αντιπροσωπευτικά).

Αίσθηση όμως προκαλεί στο πόρισμα του Βασίλη Κοκοτσάκη και μια ακόμη παράμετρος.

Η επιμονή του για την αναγκαιότητα να ληφθούν δείγματα λαμαρινών με αιθάλες από τα κοντέινερ εμπορικής, τα οποία μετά το δυστύχημα κι ενώ όλα τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας μεταφέρθηκαν σε οικόπεδο του ΟΣΕ (!) στη θέση Κουλούρι, τα συγκεκριμένα 3 βαγόνια κοντέινερ, της εμπορικής αμαξοστοιχίας, «αγνοείται» καταφανώς η «τύχη τους» τουλάχιστον όσον κι αν επιδίωξαν τα μέλη του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων, οι νομικοί τους παραστάτες αλλά και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι, να πληροφορηθούν που βρίσκονται, για την άντληση τυχόν περαιτέρω στοιχείων από την εξέταση τους.

Ο κ. Κοκοτσάκης στη τεχνική του έκθεση είναι σαφής σε δύο τουλάχιστον σημεία: «…Δεν ελήφθησαν έγκαιρα δείγματα λαμαρινών με αιθάλες από τα κοντέινερ εμπορικής, κυλικείο επιβατικής που αποδεδειγμένα συμμετείχαν στο φαινόμενο της πυρόσφαιρας, για ανάλυση και διαπίστωση υλικών καύσης…» αλλά και στο σημείο της αναφοράς του για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής επαναλαμβάνει το ότι:

«…ε. Να ληφθούν δείγματα και αναλυθούν, από τα τοιχώματα του βαγονιού του κυλικείου γιατί τόσο σε αυτό όσο και στην εμπορική αμαξοστοιχία (πλατφόρμες κοντέινερ) πιθανόν να υπάρχουν αιθάλες, που η ανάλυση τους μέσω φασματογραφίας μάζας, πιθανόν να μας δώσει εικόνα, υλικά και τρόπο με τον οποίο κάηκαν.
στ.

Να ληφθούν δείγματα από τις λαμαρίνες των κοντέινερ που ήταν φορτωμένα στα τρία πρώτα βαγόνια της εμπορικής και να γίνει ανάλυση στις αιθάλες που βρίσκεται σε αυτά(αν βρίσκεται ακόμη)».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Παπαθανάσης συμμετείχε στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη.

Κατά την ομιλία του τόνισε:

«Έχουμε υποχρέωση την ενδυνάμωση του Οργανισμού και οφείλουμε στην άμεση επέμβαση όπου χρειάζεται για να προλαμβάνουμε και να ξεπερνάμε κρίσεις».

Εξάλλου κατά την διάρκεια της  τοποθέτησής του  στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας του ΟΑΣΕ εξέφρασε την σταθερή υποστήριξη της χώρας μας προς την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας ενώ τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης του ρόλου του Οργανισμού και ενθάρρυνε την διπλωματική εκγρήγορση.

Η τοποθέτησή του περιελάμβανε μια σαφή καταδίκη του αναθεωρητισμού και των ενεργειών που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα των κρατών ενώ επισήμανε ότι με τον πολιτικό διάλογο μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη. «Η πίστη στις αξίες του διεθνούς δικαίου και η διαφύλαξη της κυριαρχίας των κρατών πρέπει να προασπίζονται μέσω ουσιαστικού διαλόγου και συνεργασίας αλλά και στήριξης των δίκαιων αγώνων και αιτημάτων πάντα απέναντι στον αναθεωρητισμό και τις εμπόλεμες καταστάσεις» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγαν χθες, Πέμπτη, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο αιτούμενοι να απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον του, σύμφωνα με τις οποίες διατηρούσε παρανόμως εμπιστευτικά έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, επιχειρηματολογώντας ότι χαίρει ποινικής ασυλίας.

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές κατηγορείται στην υπόθεση αυτή ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ, διατηρώντας απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στην κατοικία του στην Φλόριντα, αντί να τα παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία ως όφειλε βάσει του νόμου.

Στη συνέχεια φέρεται ότι ενήργησε ώστε να αποτύχουν οι προσπάθειες των ερευνητών να τα ανακτήσουν.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και για τις 40 κατηγορίες που συνιστούν το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στην Φλόριντα από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

Στην προσφυγή τους έκτασης 20 σελίδων, οι δικηγόροι του Τραμπ γνωστοποιούν ότι όταν αυτός απέσυρε τα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο ήταν πρόεδρος και ως εκ τούτου επρόκειτο για επίσημη πράξη.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε αυτήν την απόφαση όταν ασκούσε ακόμη τα καθήκοντά του. Η φερόμενη απόφαση ήταν μια επίσημη πράξη και ως τέτοια υπόκειται στην προεδρική ασυλία», αναφέρεται στην προσφυγή.

Στο στόχαστρο τεσσάρων ξεχωριστών ποινικών διώξεων, το μεγάλο φαβορί στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου επιδιώκει με τις πολλές προσφυγές του να πάει σε δίκη όσο το δυνατόν αργότερα.

Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε και εναντίον του κατηγορητηρίου του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους μετά την ήττα του στις προεδρικές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν, που οδήγησε στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 πλήθους υποστηρικτών του.

Στις αρχές του μήνα, ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε ότι το αίτημά του για ασυλία δεν υποστηρίζεται από το αμερικανικό Σύνταγμα. Ο Τραμπ προσέφυγε τότε στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να επιτύχει αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης αυτής.

Το ζήτημα της ποινικής ασυλίας ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ δεν έχει ποτέ κριθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια διότι μέχρι την υπόθεση Τραμπ κανένας άλλος πρώην πρόεδρος δεν είχε ποτέ κατηγορηθεί για έγκλημα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Το κόμμα πρέπει να γίνει κόμμα μελών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο». Ερωτηθείς για τη χθεσινή του ομιλία, ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε πως δεν σκοπεύει να αναφερθεί στους «πολιτικούς υπολογισμούς» και τις «σκέψεις», τονίζοντας ότι οι «αλλαγές που πρέπει να γίνουν» είναι για να «ταιριάξουν το κόμμα με την κοινωνία».

Δήλωσε, επίσης, ότι είναι «το τελευταίο άτομο που είναι κολλημένο με την καρέκλα του» και ότι θέλει να «προσφέρει στον τόπο» από μια θέση που θα έχει τη «νομιμοποίηση των μελών και της βάσης».

Υπογράμμισε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να «ενώσει όλον τον προοδευτικό κόσμο, σε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία» και κάλεσε τον κόσμο του κόμματος να προσέλθει στο ανοικτό συνέδριο.

sinidisi.gr

Με αιχμή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιων αλλά και την υγεία συνεχίζονται τα πυρά κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στην κυβέρνηση.

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία προκάλεσε νέα αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος τον κατηγόρησε για ρητορική αμφιθεάτρου.

«Ο κ. Ανδρουλάκης είχε δύο επιλογές. Να μιλήσει με το παρόν και το μέλλον, να μιλήσει με την κοινωνία ή να συμπεριφερθεί ως γραμματέας νεολαίας κεντροαριστερής παράταξης της δεκαετίας του ’80 ή του ’90.

Επέλεξε το δεύτερο, δηλαδή επέλεξε το αμφιθέατρο. Η ρητορική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και στο συγκεκριμένο θέμα μας θυμίζει ρητορική αμφιθεάτρου» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση της Παιδείας, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν αυστηρά κριτήρια για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε σήμερα το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη της καθημερινότητας και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Περισσό, κάνοντας ειδική αναφορά στην υποστελέχωση των δήμων.

Έλεγχο σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα ζητά Κυριάκος Βελόπουλος με αφορμή το θέμα της εταιρείας του Στέφανου Κασελάκη.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέροντας πως το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά είναι αντισυνταγματικό.

Η Νέα Αριστερά πραγματοποίησε εκδήλωση για το δημόσιο πανεπιστήμιο στη Βουλή.

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να συνεχιστεί με το βλέμμα των κομματικών επιτελείων στην κάλπη των ευρωεκλογών.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας, που προβλέπει τη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωματικό φόρο έως της τάξεως του 15% επί των κερδών.

  • Πρόκειται για την ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2523/ΕΕ (Pillar II), μέσω της οποίας η χώρα μας εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και τη σχετική πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ.

Με αυτή την πρωτοβουλία γίνεται ένα επιπλέον σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροαποφυγής. Αντιμετωπίζει επίσης και έναν αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό που προκύπτει από την υποδήλωση κερδών μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τόσο στη χώρα μας όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

  • Πιο αναλυτικά, το νέο αυτό σύστημα εφαρμόζει ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, ένα ελάχιστο δηλαδή πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους.

Η εφαρμογή αυτού του συντελεστή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον συμπληρωματικό φόρο έως της τάξεως του 15% επί των κερδών, εφόσον αυτές οι επιχειρήσεις κατέβαλαν σε φόρους ποσοστό μικρότερο αυτού. Μέχρι σήμερα έχει υιοθετηθεί από 132 χώρες και εφαρμόζεται υποχρεωτικά από 1/1/2024 από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Ως εκ τούτου, τόσο οι πολυεθνικοί όμιλοι επιχειρήσεων όσο και οι ημεδαποί όμιλοι μεγάλης κλίμακας με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 750 εκατ. ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να φορολογούνται με ελάχιστο πραγματικό φορολογικό συντελεστή που δεν μπορεί να υπολείπεται του 15%.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, περιορίζεται ο λεγόμενος «ανταγωνισμός προς τα κάτω», δηλαδή η εκμετάλλευση ιδιαίτερα από πολυεθνικούς ομίλους της διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης από κράτος σε κράτος, προκειμένου να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Πανευρωπαϊκά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και οι θυγατρικές τους να αξιοποιούν μια σειρά από εργαλεία, όπως και διατάξεις φορολογικού ή επενδυτικού χαρακτήρα και εν τέλει να καταφέρνουν να καταβάλλουν λιγότερους φόρους, πολλές φορές ακόμη και κάτω από αυτούς που θα προέκυπταν αν εφαρμοζόταν ο ελάχιστος πραγματικός φορολογικός συντελεστής 15% στα κέρδη τους.

  • Στην Ελλάδα, με στοιχεία του 2022, υπάρχουν 19 ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και 900 – 950 θυγατρικές ξένων ομίλων που ξεπερνούν σε ενοποιημένο τζίρο τα 750 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 2 από τα 4 τελευταία έτη πριν το 2024.

Σημειώνεται ότι, πρώτον, ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες παραμένει 22%. Θα συνεχίσει δε να επηρεάζεται από μια σειρά άλλων παραμέτρων (φορολογικά κίνητρα, μεταφορές ζημιών κ.λπ.), που οδηγούν στην αυξομείωσή του.

Δεύτερον, δεν υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν τη χώρα μας επιχειρηματικοί όμιλοι, διότι και τα υπόλοιπα κράτη έχουν επιβάλει ή θα επιβάλουν συμπληρωματικό φόρο όπου χρειαστεί. Με τα δεδομένα του 2022, υπολογίζεται πως τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα ανέρχονται σε έως 80 εκατ. ευρώ και θα προέλθουν από τις επιχειρήσεις εκείνες που εν τέλει φορολογούνται με πραγματικό φορολογικό συντελεστή κάτω του 15%, εξαιτίας του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού. Από το νέο σύστημα εξαιρούνται:

  • οι διεθνείς οργανισμοί,
  • οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί,
  • τα συνταξιοδοτικά ταμεία

Η εναρμόνιση με την ενωσιακή νομοθεσία αποτελεί μια διεθνή υποχρέωση της χώρας. Εντάσσεται όμως και στη συνολικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τόσο της φοροδιαφυγής όσο και της φοροαποφυγής. Έρχεται δε να προστεθεί στις 11 δράσεις που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2023 στη Βουλή και σε μια σειρά άλλων παρεμβάσεων, που εφαρμόζονται ήδη και αποφέρουν σημαντικά επιπλέον φορολογικά έσοδα (όπως π.χ. το πλαίσιο φορολόγησης των πλατφορμών φιλοξενίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κ.ά.).

«Η Ελλάδα ενσωματώνει στο εθνικό της δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία που εισάγει ένα συμπληρωματικό φόρο έως 15% σε εκείνες τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους, που πληρώνουν χαμηλότερους φόρους για λόγους αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού. Δεν το κάνουμε μόνο για λόγους θεσμικής υποχρέωσης αλλά και για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης καθώς με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται σε σημαντικό βαθμό αθέμιτες πρακτικές που μπορεί να προκύψουν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε αποδείξει πως η προσέλκυση επενδύσεων και η εν γένει στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι σταθερή πολιτική της κυβέρνησης. Και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ευνοώντας τους κανόνες δίκαιου ανταγωνισμού αλλά και περιορίζοντας κάθε προσπάθεια φοροαποφυγής», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Με το νομοσχέδιο αυτό η χώρα μας υλοποιεί μια διεθνή της υποχρέωση ενεργοποιώντας την ελάχιστη φορολογία 15% στους πολυεθνικούς ομίλους. Μέσω της ενεργούς συμμετοχής μας στον Ο.Ο.Σ.Α και στην ΕΕ η χώρα μας βοήθησε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ελάχιστης φορολόγησης μειώνοντας τις δυνατότητες φοροδιαφυγής που μεγάλοι όμιλοι ενδεχομένως εκμεταλλεύονταν. Με το νομοσχέδιο αυτό πραγματοποιείται ένα ακόμα βήμα φορολογικής δικαιοσύνης αλλά και στήριξης της κοινωνίας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, Χάρης Θεοχάρης.

Στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται ορισμένες συμπληρωματικές διατάξεις για την βελτιστοποίηση των τελωνιακών και φορολογικών ελέγχων, όπως η δυνατότητα χρήσης ψηφιοποιημένης ιδιόχειρης υπογραφής κατά τη διενέργεια των ελέγχων, η διαχείριση (φύλαξη, εκποίηση, μεταποίηση ή διάθεση) κατασχεθέντων προϊόντων από τις τελωνειακές αρχές, καθώς και η ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων για την υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση και αποστολή διοικητικών εγγράφων της ΑΑΔΕ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Αθήνα, την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 έγινε ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου των Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών στην έδρα Σόλωνος 100, μετά την θλιβερή απώλεια και αγγελία του θανάτου του Προέδρου της Ένωσης, καθηγητού Γρηγορίου Φιλ. Κωσταρά.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο εισήλθε το αναπληρωματικό μέλος Γεώργιος Πούλος, ως τακτικό μέλος πλέον. Σύμφωνα με το καταστατικό και τις σχετικές ενέργειες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτείται σε σώμα ως εξής:

  1. Ευάγγελος Γ. Σπύρου – Πρόεδρος τουΔιοικητικού Συμβουλίου
  2. Καλλιρρόη Αγγελάκη, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
  3. Γεράσιμος Ρεντίφης, Γενικός Γραμματέας
  4. Βασίλειος Τσαμπόκας, Ταμίας
  5. Χρυσούλα Σπυρέλη, Εκπρόσωπος Περιφέρειας
  6. Γεώργιος Πατέλης, Μέλος
  7. Γεώργιος Πούλος, Μέλος

Ο νέος πρόεδρος Ευάγγελος Γ. Σπύρου δήλωσε ότι «θα συνεχισθεί το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών και του περιοδικού της «Παρουσία» στο πνεύμα του καταστατικού και στις πνευματικές οδηγίες του απελθόντος προέδρου Γρηγορίου Φιλ. Κωσταρά «ως υπόθεσης κυρίως Ελληνικής» και φιλοσοφίας ισχυρής πάντοτε ως θεωρία και αναγκαίας ως πράξη, άγρυπνου όμματος των καιρών που δεν δύει πίσω από μακάριες θεωρήσεις αλλά εισδύει μέσα στις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, οπλίζοντας την γνωστική και ακονίζοντας τη ηθική συνείδηση του ανθρώπου».

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

«Καθένας όπως έστρωσε θα κοιμηθεί», ήταν το σχόλιο του Παύλου Μαρινάκη σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλο αυτό το οποίο βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα όλων όσων έγιναν στη χώρα μας και από τον ΣΥΡΙΖΑ -και όταν ήταν Αντιπολίτευση και όταν έγινε Κυβέρνηση κι όταν, στη συνέχεια, ξαναέγινε Αξιωματική Αντιπολίτευση. ‘Αρα, δεν εκπλήσσει κανέναν αυτή η κατάσταση. Νομίζω σημαντικότερο και αυτό αφορά όλα τα κόμματα -εγώ είμαι πάρα πολύ υπερήφανος, που ανήκω από μικρό παιδί σε ένα κόμμα που έχει μάθει να σέβεται όλες τις εσωτερικές διαδικασίες, τα όργανα, όλοι οι διατελέσαντες στο κόμμα αυτό, Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί, όταν είχαμε ένα ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα, όταν ο κόσμος έστελνε ένα μήνυμα, το λαμβάναμε το μήνυμα και προχωρούσαμε άμεσα σε εσωκομματικές διαδικασίες. Το κάθε κόμμα έχει τις δικές του διαδικασίες. Είναι λυπηρό για τον τόπο ότι δεν μπορεί να αποκτήσει μία αξιόπιστη Αντιπολίτευση. Δεν κάνει καθόλου καλό σε κανέναν αυτό, αλλά, από εκεί και πέρα, το τι είναι το καλό, τι είναι το κακό, το τι είναι το σωστό, τι είναι το λάθος, θα το κρίνουν τα μέλη του κάθε κόμματος», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τη στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε την επιλογή να μιλήσει με το παρόν, με το μέλλον, με την κοινωνία ή, όπως είπε, να συμπεριφερθεί ως Γραμματέας Νεολαίας κεντροαριστερής παράταξης της δεκαετίας του ’80 ή του ’90.

«Επέλεξε το δεύτερο, δηλαδή επέλεξε το αμφιθέατρο των προηγούμενων δεκαετιών από την κοινωνία. Προφασίστηκε δικαιολογίες ή αιτιάσεις. Η ρητορική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και δεν ξέρω αν αυτό είναι μία άποψη που έχουν συνολικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και στο συγκεκριμένο θέμα, μας θυμίζει ρητορική αμφιθεάτρου δεκαετιών προηγούμενων, μάλιστα και δεκαετιών προηγούμενων και από αυτές που είμαστε κι εμείς στα αμφιθέατρα. Δεν το υποβαθμίζω το αμφιθέατρο, έχουν δοθεί μάχες, έχουν δοθεί ιδεολογικές μάχες, αλλά νομίζω ότι έχουμε πάει σ’ ένα άλλο επίπεδο», συμπλήρωσε.

Και επισήμανε: «Ο κύριος Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε τρία επιχειρήματα, δικαιολογώντας την καταψήφιση. Το πρώτο επιχείρημα είναι η υποχρηματοδότηση και η ανάγκη για περεταίρω χρηματοδότηση του δημόσιο πανεπιστημίου. Πέραν του ότι επί Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση κατά σχεδόν 50%, από περίπου 90 εκατομμύρια το χρόνο -αυτό είναι από επίσημα στοιχεία του κρατικού Προϋπολογισμού- σε 130 εκατομμύρια το χρόνο, το νομοσχέδιο που θα καταψηφίσει a priori ο κύριος Ανδρουλάκης, δίνει 1 δις και λίγο περισσότερο στα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ το 70% του νομοσχεδίου αυτού αφορά αυτά. Δεύτερον, λέει αυστηρά κριτήρια, αυστηρούς όρους για τα μη κρατικά. Όλα όσα επικαλείται ο κύριος Ανδρουλάκης, προβλέπονται ήδη από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και μάλιστα, εγώ θα πω και κάτι -το έχω πει πολλές φορές, το έχουμε πει όλοι πολλές φορές, το έχει πει και ο κύριος Πιερρακάκης και όλη η Κυβέρνηση- ας έρθουν να μας πουν σε ποια χώρα στην Ευρώπη υπάρχουν, και ποια είναι αυτά να τα συζητήσουμε, αντί να λένε από πριν θα καταψηφίσουν, πιο αυστηρά κριτήρια από αυτά που θέτουμε. Και τρίτον, δεν θα υπάρχει, λέει, έλεγχος. Ενώ, πάλι λέει το νομοσχέδιο, ότι κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο που θα θέλει να έρθει ως παράρτημα στη χώρα, θα πρέπει να ελεγχθεί και να εγκριθεί και από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, την ΕΘΑΑΕ και από τον ΕΟΠΠΕΠ. Δηλαδή, όλα αυτά τα οποία λέει, τα έχουμε ήδη προβλέψει. Με λίγα λόγια ψάχνει να βρει δικαιολογίες, για να κάνει μια στείρα αντιπολίτευση. Είναι λυπηρό. Χρειαζόταν θεωρώ μία όσο πιο ισχυρή πλειοψηφία. Και να σας πω και κάτι, ακόμα και συνταγματολόγοι που ανήκουν παραδοσιακά σε άλλο χώρο από τη Νέα Δημοκρατία, ο κύριος Βενιζέλος, ο κύριος Αλιβιζάτος, έχουν ταχθεί υπέρ και της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε».

Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή στην κούρσα της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, προφανώς με πολλά προβλήματα, το οποίο συνέβαινε και τον Ιούνιο που κερδίσαμε τις εκλογές. Δεν κερδίσαμε και ο κόσμος είπε «λύθηκαν όλα τα προβλήματα». Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και τώρα. Κάποια εκ των οποίων έχουν μειωθεί. Κάποια έχουν λυθεί. Κάποια προέκυψαν στην πορεία. Η Κυβέρνηση αυτή δίνει μια μάχη καθημερινότητας. Προσπαθεί να λύσει τα περισσότερα εκ των προβλημάτων ή των αιτημάτων των πολιτών, να απαντήσει σ’ αυτά. Προχωρεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Μέσα σε περίπου εφτάμιση μήνες έχουμε συζητήσει για μη κρατικά Πανεπιστήμια, για νέο Ποινικό Κώδικα, για νέο τρόπο διορισμού Διοικητών, για επιστολική ψήφο. Αυτά ψηφίζονται. Για ένα οικονομικό πρόγραμμα που αυξάνει μισθούς στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Μια σειρά από παρεμβάσεις στην Υγεία. Όλα αυτά- προφανώς – ο κόσμος για να τα αποδεχθεί πρέπει να τα δει στην πράξη. Κάποια, ήδη, υλοποιούνται».

Επιπλέον δήλωσε πως η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία ενώ είπε πως είναι λυπηρό που χάθηκε η εξεταστική έστω κι αν αυτό συνέβη σε ποσοστό λίγο λιγότερο από το 10%.

«Είναι σημαντικό ότι περνά ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο και πάνω από το 90% των Πανεπιστημίων έχουν εξασφαλισμένη εξεταστική, με καταλήψεις κάτω του μισού. ‘Αρα όλο αυτό που λένε «η οργή των φοιτητών», δεν είναι η πλειοψηφική άποψη των φοιτητών. Προφανώς, πρέπει να διανύσουμε κι άλλη απόσταση και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που πρέπει να γίνουν για να μην είναι καν είδηση η εκκένωση μιας κατάληψης. Είναι σημαντικό ότι από το 2019 και μετά γίνονται εκκενώσεις καταλήψεων. Και στο άλλο το οποίο μου είπατε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η χώρα μας, είναι η ακρίβεια. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται -όχι ως δια μαγείας- με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι, με έκτακτα μέτρα. Τα έκτακτα μέτρα -κάποια εκ των οποίων εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου- για να μειωθούν οι συνέπειες, όπως είναι όλο αυτό το οποίο κάνουμε για το βρεφικό γάλα, για να πέσουν οι τιμές καταλόγου, θα τα δούμε στην πράξη. Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Ναι, σωρευτικά ο πληθωρισμός είναι 14% από το 2019 μέχρι και σήμερα, αλλά οι αυξήσεις στον μέσο μισθό είναι παραπάνω, είναι 15%. ‘Αρα, ουσιαστικά μειώνουμε τις συνέπειες. Και ο τρίτος τρόπος, είναι οι έλεγχοι. Και οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει στην πραγματικότητα την τελευταία τετραετία στη χώρα μας και εντείνονται. Έχουν αποτέλεσμα. Όλα αυτά μαζί κρατάνε όρθια την οικονομία και τους πολίτες και το κυριότερο έχουν ένα μόνιμο χαρακτήρα τα περισσότερα εξ αυτών και μένουν όταν οι κρίσεις θα φύγουν», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ρίχνει πια το βάρος στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «εμείς ρίχνουμε βάρος, όπως και πριν, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών».

sinidisi.gr

Σελίδα 1 από 2