Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  8:34: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η εισήγηση του Προέδρου στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μετάθεση για 2 εβδομάδες μετά το Συνέδριο των εσωκομματικών εκλογών για Ν.Ε και συντονιστικά Ο.Μ. 

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η διεξαγωγή τους τόσο με φυσική παρουσία όσο και ψηφιακά.

Το ψηφιακό αυτό βήμα φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την καινοτομία και τη χρήση νέων τεχνολογιών για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 600 εκδηλώσεις και προσυνεδριακές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, με τους συνέδρους να εκλέγονται 17 και 18 Φλεβάρη . Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκινά την Πέμπτη 22/2/2024 στο TAE KWO DO με ομιλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

sinidisi.gr

Στην εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη για την τραγωδία των Τέμπων με τίτλο «Τέμπη: Εκτροχιασμός του κράτους δικαίου» παρουσία συγγενών θυμάτων, βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα οπότε και θα ξεκινούσε η εκδήλωση.

Στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας «Δικαιοσύνη παντού»

Αναφέρθηκε επίσης και στο ψήφισμα για το κράτος δικαίου, λέγοντας ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έστειλε ένα μήνυμα στη χώρα, αλλά έστειλε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση.

Μετά πήρε το λόγο η μητέρα της 19χρονης Μάρθας, η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας ότι «ήρθαμε για να μιλήσουμε για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είμαστε η φωνή των παιδιών μας. Είναι σαν να ακούτε τη φωνή της κόρης μου»

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «Θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».

Ύστερα από το σχετικό ερώτημα που υπέβαλε ο Γιάννης Ραγκούσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, είπε ότι θα υπάρξουν συνέπειες, για όποιον απέχει ή καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Θέλω να ξέρω τι θα γίνει αύριο σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής είτε απέχει από την ψηφοφορία, είτε καταψηφίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να γίνει το Σαββατοκύριακο η μία από τις τρεις εκλογικές διαδικασίες, δηλαδή η εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο, και να αναβληθούν για το διάστημα αμέσως μετά το Συνέδριο οι εκλογές για τα νέα συντονιστικά των οργανώσεων και τις νέες Νομαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες τελούν υπό ανασύνταξη μετά τη διάσπαση. Επιπλέον, προτείνεται η εκλογή συνέδρων να γίνει και με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η πρόταση ήδη συναντά αντιδράσεις με το μέλος της ΠΓ Γιάννη Ραγκούση να μιλά για «πολύ αρνητική εξέλιξη».

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «η πρόταση αναβολής των εκλογών των οργάνων είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη» καθώς «είναι μια πολύ κακή εικόνα για το κόμμα να αναβάλει εκλογές πανελλήνιας κλίμακας, μόλις 3 μέρες πριν από την πραγματοποίησή τους». Τόνισε ότι ο ίδιος είναι «υπέρ της διεξαγωγής και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα είναι αδιάβλητες». Αν την τελευταία στιγμή, σημείωσε, «ληφθεί απόφαση αναβολής, τότε θα πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τα χιλιάδες μέλη και στελέχη σε όλη την Ελλάδα, που έκαναν τα αδύνατα δυνατά να ανταποκριθούν σε προθεσμίες που είχαν τεθεί αλλά που δυστυχώς, τελικά δεν θα ισχύσουν».

«Οι επιπτώσεις της αναβολής εκλογής νέων οργάνων για ένα μήνα θα είναι σοβαρές. Ουσιαστικά θα χάσουμε ένα μήνα από τους τέσσερις που έχουμε πριν από τις ευρωεκλογές όπου η ραχοκοκαλιά του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, θα είναι σε μια κατάσταση εξαιρετικά προβληματική» κατέληξε.

pronews.gr

Οι αγρότες απέρριψαν τις προτάσεις του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη, αποχώρησαν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από την συνάντηση μαζί του και ξεκινούν την πολιορκία της Αθήνας, κατά τα πρότυπα των Ευρωπαίων αγροτών!

Από Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα, όλοι οι αγρότες κλείνουν τα πάντα

Οι Μακεδόνες αγρότες, αποφασίζουν μπλόκα παντού. Το πρώτο μπλόκο μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη σημειώνεται στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων από τις 8 μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για τα φορτηγά.

Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα

Οι αγρότες του Αιγίου αναμένεται να κλείσουν και πάλι τη νέα Εθνική Οδό. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μεγαλύτερη διάρκεια μπλόκων σε δρόμους και κυρίως εθνικές οδούς. Η πρόταση που θα φύγει από το Αίγιο προς τα υπόλοιπα μπλόκα είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων με πιο δυναμικό τρόπο. Ανάλογο κλίμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επικρατεί και στις εν εξελίξει συνελεύσεις σε Αγρίνιο και Πύργο. Η πρόταση που θα φτάσει στην Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων είναι να πάνε στην Αθήνα.

Όλοι θέλουν να συγκλίνουν προς την Αθήνα!

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συστήνεται, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιστημονική επιτροπή η οποία αναλαμβάνει την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων.

Ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη εργασίας με τα μέλη της επιτροπής, κατά την οποία έγινε μία πρώτη συζήτηση σχετικά με το υφιστάμενο πλαίσιο και τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι:

  • Aρτινοπούλου Βασιλική, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εμπειρογνώμων ΟΗΕ
  • Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο,
  • Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής Παιδαγωγικής & δια βίου μάθησης, κοσμήτωρ ΕΚΠΑ
  • Aγάπη Κανδυλάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας & Πολυπολιτισμικότητας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Βασίλης Βαμβακάς, Βασίλειος, Αν. Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας, ΑΠΘ
  • Κωνσταντίνος Πατσάκης, Αν. Καθηγητής Πληροφορικής & Διευθυντής Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
  • Αλεξανδρίδης Αθανάσιος, Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής
  • Ζαγούρα Παρασκευή, Δρ. Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων Ελλάδος

sinidisi.gr

Ουσιαστική και δίκαιη χαρακτήρισε την παρέμβαση της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ η κυβέρνηση αναμένει με σεβασμό της απόφασης των αγροτών σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι για την κυβέρνηση η ελεύθερη διέλευση των πολιτών είναι απόλυτο καθήκον διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν θεωρεί πως θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

Αναφορικά με την πιθανότητα να δοθεί επίδομα το Πάσχα στους πλέον ευάλωτους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απήντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, κύριε υπουργέ, να ξεκινήσουμε με το μεγάλο θέμα της επικαιρότητας, των αγροτών. Έγινε χθες η συνάντηση, η Κυβέρνηση είπε την άποψή της, έδωσε κάτι παραπάνω από αυτά που ξέραμε, οι αγρότες σήμερα θα αποφασίσουν. Φαίνεται να σκληραίνουν τη στάση τους, να συνεχίζουν στα μπλόκα και ίσως στο βάθος να βλέπουμε και  την Αθήνα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τρεις πολύ σύντομες επισημάνσεις και θα σας πω για το τι πιστεύω ότι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η πρώτη είναι ότι έγινε ένας πολύ συγκροτημένος,  πολιτισμένος διάλογος με ουσία, με επιχειρήματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός συνεχίζει την παράδοση -και χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης και στις δύσκολες στιγμές και σε στιγμές που υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις από κοινωνικές ομάδες- να ακούει τις απαιτήσεις των κοινωνικών ομάδων, να ακούει τις επαγγελματικές ομάδες, όχι με κλειστές πόρτες. Αυτό, θεωρώ, είναι μια κατάκτηση για τη χώρα. Είναι αυτό που λέμε, η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται δύσκολα αλλά είναι ό,τι πιο σημαντικό να διατηρηθεί.

Το δεύτερο είναι ότι τους κατέθεσε μια πρόταση συνολική, η οποία δεν έχει τη λογική του μαξιμαλισμού και τη λογική του να πάρουμε λεφτά από τον κρατικό κορβανά. Αλλά παράλληλα είναι, νομίζω πιο ουσιαστική, η πρόταση για το ρεύμα στο όριο του κόστους, λίγο πάνω από αυτό, σε βάθος χρόνου, με χαρακτηριστικά σταθερότητας και ως προς την κιλοβατώρα, που ξεκινάει από 9,3 λεπτά και φτάνει για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 11 λεπτά -αλλά και μια ρύθμιση χρεών σε βάθος δεκαετίας χωρίς τόκους -από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή δεν θα πληρωθούν παραπάνω χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και για το πετρέλαιο έχουμε πρώτον, για τρίτη χρονιά την καταβολή του και αυτή τη φορά 50% μπροστά, αντιλαμβανόμενοι και εμείς την ανάγκη τους για ρευστότητα και δεύτερο, ανοίγει η συζήτηση για κάτι που το λέμε από το 2016 που καταργήθηκε, για τη μονιμοποίηση και με δικαιότερο τρόπο, το οποίο τόνισαν, για την καταβολή του.

Το τρίτο που θέλω να επισημάνω και είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα ζητήματα, που είναι η διαρκής υλοποίησή τους, όπως είναι η ΚΑΠ. Κατάλαβαν και οι ίδιοι ότι σε επίπεδο φορολόγησης η Κυβέρνηση πήγε στα κατώτερα  δυνατά επιτρεπόμενα όρια του ΦΠΑ, 6% σε λιπάσματα, ζωοτροφές, 13% από 23% στα μηχανήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτω από αυτό μπορείτε να πάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν επιτρέπεται να πάμε κάτω από αυτά τα επίπεδα, το 6% είναι ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά που λέτε τα δικαιούνται οι αγρότες; Αυτά που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός είναι απάντηση σε δίκαια αιτήματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα, συναντηθήκαμε με ανθρώπους που βγήκαν στον δρόμο με έναν τρόπο βέβαια σοβαρό και χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αυτό επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή . Όμως, για παράδειγμα, αυτή η λύση για το ρεύμα, μια συνολική λύση σοβαρή που δεν έχει τη λογική να ανοίξουμε το τσουβάλι και να δώσουμε λεφτά πρόσκαιρα, ήταν δίκαιη λύση, δικαιολογημένη παρέμβαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έπρεπε να φτάσουμε εδώ και στην απειλή του αποκλεισμού της Αθήνας, για να αποδοθεί το δίκαιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παυλόπουλε, ως προς το ρεύμα, για να μην πούμε για όλα τα υπόλοιπα, γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι πάρα πολλά που έχουν γίνει και για τους φόρους. Ως προς το ρεύμα: Να πούμε ότι μιλάμε για την πιο έντονη εισαγόμενη ακρίβεια και, ειδικά, ως προς το ρεύμα, επίμονη για δύο χρόνια. Το αγροτικό ρεύμα στηρίχθηκε για περίπου δύο χρόνια κατά 80%-90% από την Κυβέρνηση με έναν μηχανισμό πρότυπο για την Ευρώπη. Δόθηκε περαιτέρω έκπτωση πριν από δύο εβδομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν απαντάει στο ερώτημα. Συγγνώμη για την επιμονή. Εγώ ρώτησα κάτι: Αν αυτό που δώσατε χτες ήταν δίκαιο και δικαιολογημένο και αν ήταν έτσι, γιατί χρειάστηκε να φτάσουμε στην απειλή του αποκλεισμού της Αθήνας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί έτυχε σε αυτή την Κυβέρνηση -και υποχρέωσή της είναι να το φέρει αυτό εις πέρας- να διαχειριστεί μόνο κρίσεις και δύσκολες καταστάσεις και να καταφέρει τρία πράγματα ταυτόχρονα. Και να μεγαλώσει την πίτα με την ανάπτυξη, με το ΑΕΠ, δηλαδή να μεγαλώσει η ελληνική οικονομία. Και να μην χρεώσει, όπως κάνανε πολλές προηγούμενες Κυβερνήσεις, τις επόμενες γενιές με μαξιμαλιστικές λογικές και το έχει καταφέρει με το να μειώσει το χρέος. Και το τρίτο: Χωρίς ξεφύγει ο προϋπολογισμός, να κάνει έκτακτες παρεμβάσεις. Κάθε μήνα, αν το σκεφτείτε. Τον Δεκέμβριο κάναμε για τους πιο ευάλωτους, τώρα, για τους αγρότες. Θα χρειαστεί αύριο – μεθαύριο για κάτι άλλο. Αυτό είναι πολύ δύσκολη άσκηση και την κάνουμε, νομίζω, με μεγάλη επιτυχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους αγρότες η Ν.Δ. είχε ένα πολύ υψηλό ποσοστό, ψηλότερο από το ποσοστό που πήρε στις εκλογές. Έφτασε στο 47%. Δηλαδή, η αίσθηση ήταν ότι για τους αγρότες, αυτά τα οποία υποσχεθήκατε ήταν τόσο πειστικά που σας ψήφισαν σε τέτοιο ποσοστό. Πιστεύετε ότι αυτό θα το δούμε ανάποδα στις ευρωεκλογές; Πιστεύετε, δηλαδή, ότι αυτή η αντίδραση, μερικούς μήνες μετά τις εκλογές, γιατί δεν έχουν περάσει χρόνια, θα το δούμε και στις ευρωεκλογές; Γιατί κάτι έχει πάει στραβά, για να βλέπετε έναν χώρο κλαδικό με τέτοια ποσοστά για εσάς να αντιστρέφεται μέσα σε έξι μήνες – επτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω ουσιαστικά με αντίστροφη σειρά αυτό που με ρωτήσατε. Το 47% στους αγρότες στις βουλευτικές εκλογές δε μεταφράζεται ως ένας πανηγυρισμός από τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα για αυτό που ζούσαν τότε. Ήταν θεωρώ -δεν είμαι εγώ αυτός που θα τους ερμηνεύσω πλήρως, αλλά τη δική μου ερμηνεία δίνω- ήταν μια αναγνώριση μιας προσπάθειας με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή ότι πίστεψαν τις εξαγγελίες σας, ένα από τα δύο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω εγώ τι πιστεύω. Οι πολίτες τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν πανηγύριζαν ψηφίζοντας, αλλά αναγνώριζαν μια προσπάθεια με μετρήσιμα αποτελέσματα, λέγοντας ταυτόχρονα ότι επειδή καταφέρατε και μας λύσατε αρκετά από τα προβλήματά μας, από τα πολλά ακόμη που υφίστανται -κι εμείς πρώτοι τα παραδεχτήκαμε, παθογένειες δεκαετιών έχουμε να αντιμετωπίσουμε- πιστεύουμε ότι είστε οι καλύτεροι να τα λύσετε. Ό,τι, λοιπόν, έλεγαν τότε -αν δει κανείς τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα- πολλές από τις παρεμβάσεις τις έχουμε κάνει και όλες όσες είχαμε στο πρόγραμμά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, δεν βλέπετε συσχετισμό αυτής της κινητοποίησης και γενικότερα της δυσαρέσκειας με τις επικείμενες ευρωεκλογές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Πυργιώτη, οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία, κορυφαία διαδικασία, και γιατί, και εν προκειμένω αναφέρομαι στο αγροτικό ζήτημα, και για τα πεπραγμένα που κρίνονται μιας κυβέρνησης και αν υπάρχει εναλλακτική στην αντιπολίτευση. Γιατί πολλά από αυτά που λέει η αντιπολίτευση, είτε έχουν γίνει ήδη, είτε είναι αδύνατον να γίνουν, είτε δεν είναι κοστολογημένα, αλλά δεν είναι η κουβέντα μας τώρα η αντιπολίτευση, επειδή μιλάμε για την Ευρώπη και τις ευρωεκλογές. Χθες ένα μέρος της συζήτησης έγινε για την ΚΑΠ. Θυμάμαι, λοιπόν, δυο βδομάδες τότε είχα την τιμή να είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και είχα να απαντήσω σε μία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, γιατί οι «κακοί», «φασίστες», όπως τους έλεγαν, ακραίοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνέπραξαν με τη Δεξιά της Ευρώπης. Γιατί, τι ήθελαν αυτοί οι «κακοί» άνθρωποι; Να γίνει μια ήπια προσαρμογή στην ΚΑΠ και σε αυτήν τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση». Και ερωτήσεις επί ερωτήσεων, στις οποίες σε όλες απαντήσαμε και απαντούσαμε ακριβώς αυτά τα οποία, τώρα, λένε οι αγρότες. Όταν, λοιπόν, κάθεσαι και συζητάς, δεν φοβάσαι τον διάλογο. Και το έχει αποδείξει αυτό πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, και συνολικά η κυβέρνηση. Αποδέχεσαι το πρόβλημα, αναγνωρίζεις ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα, αλλά αναδεικνύεται και η ορθότητα της πολιτικής σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπλόκα θα επιτρέψει η κυβέρνηση; Κλείσιμο εθνικών οδών; Κάθοδο στην Αθήνα; Οι αγρότες αυτό προαναγγέλουν. Θα το επιτρέψετε αυτό; Γιατί ο πρωθυπουργός έχει πει σε όλους τους τόνους «όχι κλειστοί δρόμοι».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς περιμένουμε με σεβασμό να πάρουν και οι αγρότες, όπως και κάθε επαγγελματική ομάδα, με τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζει και τα θεσμικά τους όργανα, τις αποφάσεις τις δικές τους. Δεν θα εμπλακούμε, προφανώς, ούτε θα εμπλεκόμασταν ποτέ σ’ αυτήν τη διαδικασία. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές, όμως, ότι η ελεύθερη διέλευση των πολιτών για εμάς είναι απόλυτο καθήκον. Δεν θεωρώ ότι θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ, ο όρος για να γίνουν οι παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν και ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός, είναι να λυθούν τα μπλόκα; Ή θα νομοθετηθεί αύριο, θα κατατεθούν οι διατάξεις σε κάθε περίπτωση; Ανεξάρτητα με την απόφαση που θα λάβουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός υπό αίρεση. Οι ανακοινώσεις είναι δεδομένες γιατί, αλίμονο αν ήμασταν μια κυβέρνηση που νομοθετούσε με όρους και σε μια λογική εκβιαστική. Αλλά και κάτι άλλο: Ήταν 15 εκπρόσωποι αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά τα μέτρα αυτά αφορούν το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Και όχι μόνο το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι ένα χωριστό κεφάλαιο η Θεσσαλία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Θεωρώ, ότι εν ευρεία έννοια αφορούν και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Γιατί; Γιατί το να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, αυτό θα έχει θετική επίδραση συνολικά στην οικονομία, είναι η βαριά μας βιομηχανία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο θέματα ακόμα, κύριε Υπουργέ, αν προλάβουμε στο χρόνο που έχουμε διαθέσιμο. Ένα θέμα χθες, εάν σας έκανε εντύπωση η εκδήλωση για την κεντροαριστερά και η παρουσία του κυρίου Κασσελάκη εκεί, γιατί το ερώτημα αφορά και στην κυβέρνηση, αυτό ήταν το ερώτημα: «Απέναντι στο Μητσοτάκη ποιος;». Ποιος θα είναι, θα είναι από την κεντροαριστερά, θα υπάρχει συνένωση, θα υπάρχει σύνθεση; Ανασύνθεση; Τι λέτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντάξει, είναι διαδικασίες και εκδηλώσεις ενός άλλου πολιτικού χώρου, τις σεβόμαστε απόλυτα, δεν θα μπούμε εμείς σε μια διαδικασία ποιος είναι ο καλύτερος, ποιος είναι ο χειρότερος, οι πολίτες θα το κρίνουν αυτό. Εγώ αυτό το οποίο θα πω και το διάβασα χθες να γράφεται ότι σημαντικά είναι τα πρόσωπα, αλλά κάποιες φορές και πολλές φορές είναι σημαντικές το ίδιο ή και περισσότερο οι ιδέες. Και νομίζω ότι έχοντας περίπου επτά μήνες τη δυνατότητα να απαντάω σε πολλές ερωτήσεις, αντιλαμβάνομαι ότι έχει ωριμάσει αρκετά μία κοινωνία η οποία πέρασε πολλά από τον λαϊκισμό. Όταν η κριτική που δεχόμαστε είναι «γιατί δεν κάνετε και άλλες μεταρρυθμίσεις» και προσπαθούμε να τις τρέξουμε πιο γρήγορα. Χαίρομαι που πλέον ακούω, εκκενώστε κι άλλες καταλήψεις, εφαρμόστε περισσότερο το νόμο. ‘Αρα, ίσως, χωρίς να είναι συμβουλή σ’ έναν άλλο πολιτικό χώρο, μας χωρίζουν πολλά. Θεωρώ ότι ο καθένας, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής σύγκρουσης, έχει το ρόλο του. Νομίζω ότι πιο σημαντική είναι η συζήτηση για τις ιδέες, για τις θέσεις, για το αν κάποιες παρωχημένες απόψεις απέτυχαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, κατά όλες τις πληροφορίες  επιβεβαιωμένες, ανακοινώνεται το πρώτο «πράσινο» κόμμα στην Ελλάδα, του κ. Κόκκαλη, που εκεί βασίζεται ανάποδα, οι «Πράσινοι». Εσείς θεωρείτε ότι στην Ευρώπη που έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά οι «Πράσινοι», στις ευρωεκλογές θα υπάρχει χώρος για τις ιδέες «πράσινου» κόμματος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό θα το απαντήσουν οι πολίτες στις εκλογές. Σίγουρα είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όσοι πιστεύουν πραγματικά ότι έχουν κάτι να πουν, να το εκφράζουν μέσα από έναν σχηματισμό, εφόσον δεν εκφράζονται από κάποιον  άλλο. Αυτό είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει έναν άλλο πολιτικό χώρο, η πολυδιάσπαση. Και βέβαια είναι και μία απάντηση γιατί είναι τόσο σημαντική η ενωτική και συμπεριληπτική πολιτική, πάντοτε με βάση τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό πρέπει λίγο να τους προβληματίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πώς στέκεστε απέναντι στους Πράσινους» στην Ευρώπη; Αφήστε την Ελλάδα. Την Ελλάδα δεν την έχουμε δει ακόμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω κατηγορηθεί πολλές φορές και σε ερωτήσεις ότι είμαι κατά του περιβάλλοντος και της «πράσινης» μετάβασης, γιατί πιστεύω ότι όλα πρέπει να γίνονται με έναν ήπιο τρόπο. Θεωρώ ότι μονοθεματικές ατζέντες δεν έχουν λύσει ποτέ κανένα πρόβλημα.  Προφανώς, είναι πολύ σοβαρό όλο αυτό. Είμαστε η χώρα που είμαστε πρώτοι στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε ποσοστό αύξησης των ΑΠΕ, με πάρα πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της περιβαλλοντικής συνείδησης. Και είναι κάτι το οποίο ξέρουμε ότι διαχρονικά το υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως την αναγνωρίζετε την κλιματική κρίση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλίμονο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω αυτό γιατί ο χώρος της κεντροδεξιάς και της δεξιάς, διότι  πριν τριάντα χρόνια με το που έλεγε οποιοσδήποτε οικολόγος κάτι -τότε οικολόγοι- γινόταν χαμός. Τώρα έχει συμπεριληφθεί όλο αυτό στην κεντροδεξιά, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η κυρία Φον Ντερ Λάιεν πρωτοστατεί. ‘Αρα, προφανώς αυτοί είχαν δίκιο τότε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μας σε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε; Αλίμονο!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιας και είπατε για την εφαρμογή του νόμου και τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες στην Κυβέρνηση και τη στηρίζουν σε αυτό, στο ΕΚΠΑ κάποιοι πήγαν και σαμποτάριζαν τις εξετάσεις κατεβάζοντας τον server. Η Κυβέρνηση πώς αντέδρασε σε αυτό; Δεν σας ρωτώ για την Πρυτανεία.  Ρωτάω για την Κυβέρνηση πώς αντιδρά απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που στρέφονται εναντίον των δικαιωμάτων των χιλιάδων φοιτητών και των κόπων τους και του δικαιώματός τους να δώσουν τις εξετάσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με το να ζητήσει άμεσα -εγώ προσωπικά ρωτήθηκα την ίδια ημέρα- να εφαρμοστεί ο νόμος. Εν προκειμένω, φαίνεται ότι εφαρμόστηκε και ως προς την ΕΔΕ που διατάχθηκε άμεσα και ως προς την αναστολή των καθηκόντων του συγκεκριμένου υπαλλήλου. Και γιατί το κάναμε αυτό; Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε. ‘Αργησαν πολύ άλλοι να το κάνουν στο παρελθόν. Γιατί πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι κάνουν ό,τι κάνουν πώς ο κάθε server, η συντήρησή του δεν γίνεται από τα δικά τους χρήματα, γίνεται από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Όλοι αυτοί που σπάνε, καίνε και καταστρέφουν, η αποκατάσταση όλων αυτών γίνεται από το υστέρημα αυτών που πληρώνουν φόρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πρέπει να σταματήσει αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω, προφανώς. Εμείς, λοιπόν, ζητήσαμε το αυτονόητο δημοσίως, να εφαρμοστεί ο νόμος και αν υπάρχει βέβαια και παρακλάδι αυτής της υπόθεσης πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη, με τον ανεξάρτητο ρόλο της, να πάει και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές. Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό που αναδεικνύεται από αυτή τη συζήτηση. Ανοίξαμε, ουσιαστικά, τη δυνατότητα στην εφαρμογή του νόμου με την κατάργηση του ασύλου ανομίας το 2019 και επιτέλους ακούμε για εκκενώσεις καταλήψεων. Έχουμε πολύ απόσταση ακόμη να διανύσουμε -δεν   θα υπεκφύγω αυτό που με ρωτήσατε, κ. Πυργιώτη, προφανώς- αλλά έχουμε διανύσει τα πρώτα πολύ σημαντικά μέτρα, ίσως και παραπάνω. Και έχουμε πολλές περιπτώσεις με πολύ σημαντικές επιτυχίες  της Αστυνομίας. Θα σας πω, όμως, κάτι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ): Και με κάποιες παλινωδίες. Εξαγγείλατε και φτιάξατε στα χαρτιά και εκπαιδεύσατε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η οποία δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δύο- τρία σημεία, πολύ γρήγορα, για να είναι πλήρες αυτό που λέω. Πρώτον, σε δύο εβδομάδες νομοθετείται η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όχι μόνο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που είναι τεράστια επιτυχία ότι γίνεται, επιτέλους -άργησε- για τα δημόσια πανεπιστήμια τα οποία παίρνουν ελευθερίες, δυνατότητες και χρηματοδότηση που δεν είχαν πάρει ποτέ σε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, επιτέλους, καταλαβαίνουν οι πολίτες τι σημαίνει κοινωνική πολιτική. Κοινωνική πολιτική δεν είναι να κλείνεις πανεπιστήμια και να εμποδίζεις φοιτητές, που δεν είναι τίποτα πάμπλουτοι. Από το υστέρημα και τους κόπους των γονιών τους σπουδάζουν. Και αυτοί οι οποίοι τους δίνουν τη δυνατότητα, την αυτονόητη δυνατότητα να σπουδάσουν, αυτοί τους προστατεύουν πραγματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ): Μισό λεπτό, γιατί το περάσατε έτσι. Ότι σπουδάζουν με το υστέρημα των γονιών τους, σημαίνει ότι δεν έχουν δωρεάν τριτοβάθμια παιδεία. Αν μπορείτε αυτό να το εντάξετε στη λογική μιας κοινωνικής πολιτικής για τη δωρεάν παιδεία, πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Δεν γίνεται να πληρώνει 700 και 800 και 1.000 ευρώ για το παιδί στο τάδε πανεπιστήμιο, στα Γιάννενα, στην Πάτρα, κ.λ.π.. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ. Όπως και εγώ που είχα τη δυνατότητα από την Πάτρα να σπουδάσω στην Κομοτηνή, υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που στο δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο, για να σπουδάσουν σε μια άλλη πόλη, δίνουν οι γονείς τους κάποια λεφτά, σημαντικά λεφτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ): Στο εξωτερικό υπάρχουν πολύ φτηνά campus. Πώς να το κάνουμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αφήστε με, θα σας πω. Αυξήσαμε το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές σημαντικά, από τα 1.000 στα 1.500 και από τα 1.500 στα 2.000 για όσους συγκατοικούν. ‘Αρα, 4.000 ευρώ για δύο παιδιά που θέλουν να συγκατοικήσουν. Και έχουμε ξεκινήσει και προχωράμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για την κατασκευή σε πέντε μεγάλες περιοχές φοιτητικών εστιών από την προηγούμενη 4ετία και υλοποιείται τώρα.  Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Όλη αυτή η συζήτηση για το διαθέσιμο εισόδημα το οποίο αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, παρά την επίμονη ακρίβεια, γίνεται και για τους φοιτητές και για τους γονείς τους και για όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ανοίξει η συζήτηση για ένα βοήθημα τύπου Πάσχα, είναι; Δεν ξέρω τι θα είναι. Αυτό το εξετάζει η Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Έχουμε αποδείξει κάθε φορά ότι το πλεόνασμα, η υπεραπόδοση της οικονομίας επιστρέφεται στους πολίτες. Όμως, έχουμε ένα Πρόγραμμα να υλοποιήσουμε, το υλοποιούμε σημείο-σημείο. Το Υπουργείο Οικονομικών πάντοτε προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει  τέτοια συζήτηση, να μην παρεξηγηθώ. Δεν θέλω να λέμε στους πολίτες κάτι το οποίο δεν είναι σίγουρο και δεδομένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ): Να κάνετε και έναν διαχωρισμό ποιοι είναι οι πραγματικά ευάλωτοι και οι κατά δήλωση ευάλωτοι. Διότι οι πραγματικά ευάλωτοι, επειδή υπάρχουν οι κατά δήλωση ευάλωτοι, παίρνουν πολύ λιγότερα απ’ όσα διαθέτει το Κράτος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ανοίγετε μια πολύ μεγάλη και σοβαρή συζήτηση. Έχει κάνει πολλά και η Δ.ΥΠ.Α. στον τρόπο καταβολής των επιδομάτων. Πάντως, τον Δεκέμβριο αυτοί που πήραν τα λεφτά ή η στοχευμένη πολιτική για τους νέους γονείς, όχι μόνο με τα επιδόματα, με το γεγονός ότι το αφορολόγητο αυξήθηκε για οικογένειες με παιδιά, σίγουρα είναι αυτοί που το δικαιούνται.

sinidisi.gr

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη, Μ. Αποστολάκη, Γ. Νικητιάδης και Απ. Πάνας, ζητούν να διεξαχθεί στις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη, ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αφιερωμένη στο πολύνεκρο δυστύχημα, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, να εκφωνηθούν από το προεδρείο τα ονόματα των αδικοχαμένων συμπολιτών μας, καθώς επίσης και να υπάρξει φωταγώγηση του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων με συγκεκριμένη αναφορά στο τραγικό δυστύχημα.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δυστύχημα στα Τέμπη στο οποίο έχασαν άδικα τη ζωή τους 57 συνάνθρωποι μας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας μας.
Γνωρίζοντας ότι στο παρελθόν έχετε έμπρακτα δείξει την ευαισθησία σας σε περιπτώσεις γεγονότων που αποτέλεσαν αφορμή για τον άδικο χαμό αθώων ανθρώπων, θα θέλαμε να σας καλέσουμε, όχι μόνο υπό την ιδιότητα μας ως βουλευτές, αλλά ως πολίτες που παραμένουμε βαθύτατα συγκλονισμένοι από το τραγικό αυτό γεγονός, να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε την ημέρα, που συμπληρώνεται ένα έτος από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αφενός να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αφιερωμένη στο τραγικό δυστύχημα και να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, να εκφωνηθούν από το Προεδρείο τα ονόματα των αδικοχαμένων συμπολιτών μας, καθώς επίσης να υπάρξει φωταγώγηση του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων με συγκεκριμένη αναφορά στο τραγικό δυστύχημα.
Μια τέτοια κίνηση υψηλού συμβολισμού αποτελεί ένδειξη του ελάχιστου οφειλόμενου σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων. Αποτελεί επίσης ελάχιστη συμβολή στην υποχρέωση μας, κανείς να μην ξεχάσει ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη στις 28/2/2023.

Με τιμή,

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

Oι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών, που σχετίζονται με αυτό».

Πηγή: ertnews.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Νωρίτερα απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει βουλευτές, ενώ αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Αύριο Πέμπτη θα τεθεί το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Στους 95 ανέρχονται οι βουλευτές που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, προκειμένου να παρέμβουν στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Από αυτούς οι 28 είναι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας υποβλήθηκαν κατά του νομοσχεδίου από την Ελληνική Λύση, τους “Σπαρτιάτες” και τη Νίκη, όπως ανακοίνωσε με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Γιώργος Γεωργαντάς. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Εξάλλου, κατατέθηκε από 21 βουλευτές αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Αντιπαράθεση Σκέρτσου – Φάμελλου

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ένα τολμηρό, αλλά όχι παράτολμο βήμα και συμπλήρωσε ότι «κάποιοι θέλουν ρηγάτα στη ΝΔ, αλλά δεν θα το πετύχουν η ΝΔ είναι αρραγής». Ενώ είπε προς τον Σωκράτη Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ, να μην κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση, καθώς πριν από μερικά χρόνια, είχαν στο κόμμα τους τον Πάνο Καμμένο και σήμερα έχουν τον Παύλο Πολάκη.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε επειδή νωρίτερα ο κ. Φάμελλος ότι «ναι μεν είναι μεγάλη στιγμή, αλλά η ΝΔ κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της» γιατί όπως συμπλήρωσε, «σήμερα χωρίς την στήριξη των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει. Και αισθανόμαστε τιμή μας να στηρίζουμε την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

«Η συζήτηση αυτή έχει οδηγήσει σε μία αποκάλυψη που είναι κρίσιμη για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας. Ένα μεγάλο ρήγμα στην κυβερνητική παράταξη, που πατάει σε πολλές βάρκες παραπλανώντας μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας», ενώ κάλεσε τον κ. Σκέρτσο να φέρει στη Βουλή τον Μάκη Βορίδη για να ψηφίσει.

sinidisi.gr

Το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας επισκέφθηκε νωρίτερα το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τον βουλευτή του κόμματος στη Βοιωτία, Γιώργο Μουλκιώτη.

«Το γεγονός ότι σε δέκα μόλις ημέρες η Νέα Δημοκρατία άλλαξε την πρότασή της προς τους αγρότες αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία σχεδιάζουν. Τίποτα από όλα αυτά που έχουν προτείνει δεν απαντά στην ανασφάλεια στην οποία έχει βυθιστεί ο αγροτικός κόσμος της χώρας λόγω του κόστους παραγωγής, που αυξήθηκε κατά 25% τα τελευταία χρόνια» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε πώς «λόγω της κατάστασης στον ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει για τις πολύ μεγάλες καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική κρίση και του λανθασμένου σχεδιασμού του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τον προηγούμενο μήνα, εκατομμύρια ευρώ δεν μπήκαν στους λογαριασμούς των αγροτών μας από τις άμεσες πληρωμές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πρόκρινε την ανάγκη να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο γιατί, όπως είπε, «χωρίς τον πρωτογενή τομέα, χωρίς τους αγρότες, χωρίς τους κτηνοτρόφους, θα μαραζώσει η ελληνική περιφέρεια. Ως ΠΑΣΟΚ, στεκόμαστε πλάι στον αγώνα τους, χωρίς λαϊκισμούς».

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρότεινε επτά μέτρα που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα ζητήματα αυτού του στρατηγικού τομέα ανάπτυξης της χώρας, όπως είναι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Ένα επίσης πολύ σημαντικό μέτρο είναι η προτεραιότητα σε όρους σύνδεσης αγροτών, κτηνοτρόφων, συνεταιρισμών και μεταποιητών με τα μεγάλα πάρκα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να έχουν σταθερό κόστος παραγωγής τα επόμενα χρόνια. Και, βέβαια, παρεμβάσεις που θα εκσυγχρονίζουν τον ΕΛΓΑ. Έχουμε χρέος όλα αυτά να γίνουν πράξη για να είμαστε ανθεκτικοί, ανταγωνιστικοί στις μεγάλες προκλήσεις» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

sinidisi.gr

Στα φανάρια της πόλης το γνωστό κόκκινο έχει… αντικατασταθεί με μια καρδιά.

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα (14/2) με τους ερωτευμένους να γιορτάζουν. Το κόκκινο είναι το χρώμα που κυριαρχεί στην… ατμόσφαιρα και τα δώρα ανάμεσα στα ζευγάρια είναι πολλά.

Ένα σουβλατζίδικο στο Ηράκλειο της Κρήτης έδωσε μια διαφορετική ιδέα για δώρο. Φτιάχνει εδώ και μερικά χρόνια το πιτόγυρο «ανθοδέσμη» που ζυγίζει 8,5 κιλά.

Όμως και στην πόλη της Λαμίας τίμησαν την ημέρα, αφού σύμφωνα με το , στα φανάρια της πόλης το γνωστό κόκκινο έχει… αντικατασταθεί με μια καρδιά η οποία τραβάει το βλέμμα των διερχόμενων οδηγών αλλά και περαστικών.

lamianow.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2