Παρασκευή, 26η Ιουλίου 2024  11:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2024

Από τον τύπο πληροφορούμαστε ότι οι τράπεζες αποφάσισαν να βάλουν μηνιαίο τέλος - δηλαδή χαράτσι - στους καταθετικούς λογαριασμούς των πολιτών, για να μην χάσουν τίποτε από τα κέρδη τους, επειδή, λένε, δεν πρόκειται να συνεχιστεί η άνοδος των επιτοκίων (των χορηγήσεών τους βεβαίως, όχι αυτά των καταθέσεων).

Ήταν κάτι που θα ερχόταν ως φυσική συνέπεια των κυβερνητικών επιλογών και είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα.

Αφού πρώτα το κατοχικό καθεστώς επέβαλε το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών των πολιτών να γίνεται μέσω τραπεζών, όπως η καταβολή των συντάξεων, των μισθών, των ενοικίων κτλ, καταργώντας σταδιακά το φυσικό χρήμα, τώρα μας παραδίδει όλους χειροπόδαρα δεμένους στις ορέξεις των τραπεζιτών.

Αφού επίσης το καθεστώς φρόντισε, ήδη από το 2008 να χορηγήσει στις τράπεζες, για τη σωτηρία τους βεβαίως, πάνω από 231 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρουμε μόνον τα γνωστά:

Από το 2008 μέχρι το τέλος του 2011 είχε θεσπιστεί με νόμους και χορηγήθηκαν στις τράπεζες 108 δισ. ευρώ για τη «σωτηρία» τους!

  • Με το νόμο 3723/2008 θεσπίζεται η χρηματοδότηση των τραπεζών συνολικού ποσού 28 δισ. ευρώ.
  • Με το νόμο 3845/2010 χορηγούνται άλλα 15 δισ. ευρώ
  • Με το νόμο 3864/2010 χορηγούνται άλλα 10 δισ. ευρώ
  • Με το νόμο 3872/2010 δίνονται επιπλέον 25 δισ. ευρώ

Και μετά ήλθαν τα μνημόνια για να συνεχιστεί το «νταβατζηλίκι»:

Με το νόμο 3965/2011 χορηγούνται επιπρόσθετα άλλα 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Κατόπιν, από το 2012 με το PSI και μέχρι σήμερα με τη μέθοδο των ανακεφαλαιοποιήσεων, των αναβαλλόμενων φόρων με βάση τον νόμο 4172/2013 -γνωστό ως νόμο Χαρδούβελη- και όλων των λοιπών ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ίδιες, οι ίδιες τράπεζες απορρόφησαν από τον δημόσιο κορβανά, άλλα τουλάχιστον 123 δισ. Ευρώ!

Κύριος οίδε πόσα άλλα τεράστια ποσά πολιτικού μαύρου χρήματος, αρπαγμένα από τις τσέπες των πολιτών, έχουν ταξιδέψει σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, μέσω των τραπεζών.

Ναι, η ελληνική οικονομία πάει θαυμάσια και αναπτύσσεται ταχέως. Γι’ αυτούς!!!

Με τον κόσμο να φτωχοποιείται και το δημόσιο χρέος να εκτινάσσεται πάνω από τα 410 δισ. ευρώ σήμερα.

Με εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα να έχουν γίνει βορά στους λωποδύτες των -θυγατρικών των τραπεζών- funds, μέσω των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών.

Με την ακρίβεια να καλπάζει. Με την Υγεία, την Παιδεία, να διαλύονται. Με την υπογεννητικότητα και τη δημογραφική κατάρρευση να απειλεί την ίδια την υπόσταση του Έθνους.

Με την Εθνική Άμυνα της χώρας αποσαθρούμενη να παραδίδεται ολοκληρωτικά στις ευρωνατοϊκές επιδιώξεις, και την Τουρκία να καραδοκεί.

Τώρα μπαίνει και το χαράτσι στους τραπεζικούς λογαριασμούς, σαν το κερασάκι στην τούρτα και για να βγει και από τη μύγα ξύγκι! Ίσως για κάποιους είναι μικρή η λεπτομέρεια, αλλά είναι χαρακτηριστική της απληστίας τους!

Βρήκαν και τα κάνουν!

Να γιατί δεν πρέπει να μας απασχολεί τίποτε άλλο παρά μόνον η «κανονικότητα» του ευτελισμού της κοινωνικής ζωής.

Διότι το πάρτι πρέπει να συνεχιστεί και η... γιορτή να κορυφωθεί στην υγεία των κορόιδων.

Εάν η υποταγή δεν είναι η επιλογή σου.

Τότε η Αντίσταση είναι το Καθήκον Σου!

 

Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 2024

Το Γραφείο Τύπου του Ε.ΠΑ.Μ.

Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 9πμ έξω από το κτήριο 7, με στόχο να συμπαρασταθεί στη δικαζόμενη για «διατάραξη κοινής ειρήνης και βία κατά υπαλλήλων», συνταξιούχο δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού που αντιμετώπισε έξωση από την πρώτη της κατοικίας λόγω πλειστηριασμού.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Να διατρανώσουμε την καταδίκη μας εναντίον της  δίωξης της Ιωάννας Κολοβού που σέρνεται με άδικες και άθλιες κατηγορίες στα δικαστήρια επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα της στη στέγη.

Η δίωξη αυτή, στόχο έχει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των τραπεζών των funds και κάθε λογής αρπακτικού, αυτούς δηλαδή που αρπάζουν τα σπίτια του λαού,  αφού τον έχουν αφαιμάξει με ληστρικά δάνεια στο  παρελθόν. Την ίδια ώρα που χτίζονται πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία, έργα πολλών δισ. για λογαριασμό του κεφαλαίου πάνω στις πλάτες και από τον ιδρώτα των εργαζομένων με τσακισμένα δικαιώματα, χιλιάδες οικογένειες, είτε στενάζουν από την αποπληρωμή των επιτοκίων, από τα  πανάκριβα ενοίκια αλλά και τον διαρκή φόβο των πλειστηριασμών».

Ακολούθως τονίζεται πως: «Οι λαϊκές οικογένειες έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωπες με μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική και ένα κράτος  ανάλγητο απέναντι στις  ανάγκες τους. Παράλληλα,  υποφέρουν  από την ακρίβεια, τους φόρους, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις και βλέπουν μπροστά τους ένα κράτος εχθρικό σε αυτές και πανέτοιμο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λίγων, των κορακιών των funds, όλων όσων έχουν χορτάσει από κέρδη.

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ως συνέχεια των νόμων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που  πετά έξω από τα σπίτια  με απάνθρωπο τρόπο φτωχούς λαϊκούς ανθρώπους και  τους οδηγεί στα δικαστήρια ως κοινούς εγκληματίες πρέπει να πάρει μαζική, λαϊκή απάντηση. Δεν θα τους περάσει!

Το Συνδικάτο Οικοδόμων θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Τώρα πρέπει να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η πάλη και η αλληλεγγύη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Γιατί τα σπίτια του λαού τα σώζει μόνο ο λαός».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου η οποία είναι ένα από τα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη παραχώρησε συνέντευξη σε ραδιοφωνική εκπομπή και δήλωσε ότι «Και μόνη να μείνω, το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί». 

Η κ. Καρυστιανού είχε συγκλονίσει με την κατάθεσή της ως μάρτυρας την περασμένη εβδομάδα σε συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών. Σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio984 του Ηρακλείου φανέρωσε ότι επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο για να μεταφέρει στην εισαγγελέα τα όσα γνώριζε και όσα κατάφερε να συγκεντρώσει.

«Είναι δυνατόν να πηγαίνω στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να της λέω αυτά τα πράγματα και αντί να μου πει ”ναι, είναι μεμπτό, δεν είναι μεμπτό, είναι ποινικά κολάσιμο”, ή οτιδήποτε να μου λέει: ”Τι να κάνουμε; Αυτά συμβαίνουν. Πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει. Κοιτάξτε μπροστά τη ζωή σας”;», δήλωσε.

«Δεν θα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο αν ξέραμε το χάλι που επικρατούσε. Εγώ η ίδια προέτρεπα την αδικοχαμένη κόρη μου να χρησιμοποιεί το τρένο ως πιο ασφαλές από τα ΚΤΕΛ ή το ΙΧ. Όλοι οι υπεύθυνοι ήξεραν αλλά ρισκάρανε με τα δικά μας παιδιά, που θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά οποιουδήποτε γονιού, αφού εμπιστευόμασταν τις δηλώσεις των αρμοδίων, πως είναι το πιο ασφαλές μέσο το τρένο. Όπως και η Hellenic Train που μας έδειχνε την τηλεδιοίκηση της Ιταλίας. Τους πιστέψαμε. Και τον υπουργό πιστέψαμε. Είμαι μόνη μου, αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειές τους. 180 τραυματίες και τις οικογένειες του. Φανταστείτε κάθε άνθρωπο που ανέβηκε πάνω στο τρένο όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι πολλές φορές. Ήταν τυχεροί. Εκτέθηκαν σε κίνδυνο απώλειας της ζωής τους γιατί κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους. Σε αυτό το έγκλημα η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Και μόνη να μείνω, το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί» πρόσθεσε η μητέρα που έχασε την κόρη της στο δυστύχημα στα Τέμπη.

Και συνέχισε: «Το έγκλημα των Τεμπών περιλαμβάνει τα πάντα. Οικονομική απληστία, εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας και κατάχρηση εξουσίας. Έχει φίμωση των ΜΜΕ, φίμωση της Δικαιοσύνης αλλά και περίεργη στάση δικαστών και πλήρη κατάργηση της έννοιας του κράτους δικαίου», αποκαλύπτοντας έναν διάλογο με εισαγγελέα στη Λάρισα για το κατεπείγον μπάζωμα του φονικού σημείου, όπου- όπως είπε- «προκύπτει ότι ακόμη και οι εισαγγελικές αρχές προσπαθούν να υποβαθμίσουν την υπόθεση».

Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε, όταν ρώτησε τον εισαγγελέα Λάρισας ποιος υπέγραψε για να γίνει το μπάζωμα, απάντησε πως «δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί, μου το είπαν στο τηλέφωνο ότι οι πραγματογνώμονες ολοκλήρωσαν την έρευνά τους. Δεν τους ενδιαφέρει τι παρανομίες και παραλείψεις διαπίστωσαν οι Ευρωπαίοι για να καταλήξουν σε κακουργηματικές διώξεις; Είναι προσβλητικό, πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες ακόμη και κάποιοι δικαστές μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε χαζοί».

«Ζω καθημερινά σε μια ισορροπία που εύχομαι κανείς γονιός να μην την ζήσει ποτέ, από την μια ο πόνος για το παιδί μου που χάθηκε εξαιτίας των ευθυνών όλων αυτών, αλλά αυτό αφορά εμένα και από την άλλη με την δύναμη και την ελπίδα της απόδοσης δικαιοσύνης. Η ελπίδα υπάρχει αν όλοι μαζί αποφασίσουμε να αλλάξουμε τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, δεν μας αξίζουν, πρέπει να απαιτούμε το κράτος δικαίου και τα νέα παιδιά πρέπει να κυνηγήσουν το όνειρο τους, όπως θα ήθελα και για το δικό μου παιδί αν ζούσε, αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο» κατέληξε.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Αναταραχή επικρατούσε ανάμεσα στους αγρότες κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, για τα ζητήματα που τους αφορούν. Mέχρι στιγμής τα όσα άκουσαν φαίνεται να μην τους ικανοποιούν και αποφάσισαν να αποκλείσουν συμβολικά τη μία πύλη της έκθεσης Agrotica, στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι αγρότες τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν τους ικανοποιούν καθώς αφορούν κυρίως τη Θεσσαλία.

Αγρότες από πολλές περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα από την Κεντρική Μακεδονία, από Σέρρες, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκηδόνα, Κουφάλια, Θεσσαλονίκη κ.α. από παραμένουν με τα τρακτέρ τους παραταγμένα έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ- Helexpo, ενώ αύριο αναμένεται το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στον τομέα της αγροτικής πολιτικής άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής {2/2) στο Ράδιο Θεσσαλονίκη σημείωσε «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ψελλίσει κουβέντα για τους αγρότες μέχρι που βγήκαν προχθές στο δρόμο. Περίμενε να βγουν τα τρακτέρ στο δρόμο για να ξυπνήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να δει την κατάσταση; Οι αγρότες είδαν την καταστροφή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και για να μην τη χρεωθούν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αυγενάκης, οδήγησαν σε παραίτηση τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και ρωτώ: αυτός σχεδίασε την κοινή αγροτική πολιτική; Έχουν αλλάξει τέσσερις προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τέσσερις υπουργούς στα πέντε χρόνια που κυβερνούν; Συνεπώς υπάρχει μία συνολική αστοχία και χρειάζεται ανασχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δεύτερον, ο ΕΛΓΑ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. Οι μεγάλες καταστροφές του παρόντος και του μέλλοντος θα είναι λόγω της κλιματικής κρίσης. Δεν μπορεί σήμερα ένας αγρότης να λέει ότι, επειδή αλλάζουν τα καιρικά φαινόμενα, σε κάποια χρόνια δεν θα έχει σταφύλια για να κάνει κρασί. Πρέπει να τον βάλουμε σε ένα πλαίσιο προστασίας και ασφάλειας για να χρηματοδοτήσει τον κόπο του και να έχει ένα πλάνο για το μέλλον».

«Θέλω να σας θυμίσω ότι κάποτε η πατρίδα μας έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άλυτο το Κυπριακό, γιατί είχε σχέδιο. Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, -αρχές του 2000-, υπήρχε μείωση των κονδυλίων. Γιατί η Ελλάδα ήταν ωφελημένη; Γιατί αυτή η χώρα είχε σχέδιο. Η Ελλάδα μπορεί να έχει πολλές νίκες στην Ευρώπη, αν έχει πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί ένα στρατηγικό σχέδιο» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης κάνοντας την αντίστιξη με χαμένες μάχες Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε την απουσία διαλόγου.

«Πότε ανακοινώθηκε ξανά νομοσχέδιο για την παιδεία και το συζητήσαμε με βάση μόνο ένα non paper; Έχετε δει εσείς το νομοσχέδιο; Τι περιμένει ο κ. Πιερρακάκης; Να συζητάμε έναν μήνα για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά μια εβδομάδα για τα ελληνικά πανεπιστήμια; Και μου λέτε ότι υπάρχει κυβέρνηση, που θέλει τη συναίνεση; Τίποτα. Όλα είναι επικοινωνιακά» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Θα πληρώσει κανείς για το έγκλημα των Τεμπών; Πήραν ένα πόρισμα από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και το έβαλαν στο συρτάρι. Δεν μπορεί να λες ότι ψάχνεις από το 1997 ψύλλους στα άχυρα, όταν μάλιστα η τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που διόρισε ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, δεν θα συγκρούονταν ποτέ αυτά τα τρένα. Το έργο της τηλεδιοίκησης πληρώθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους για να υπάρχει ασφάλεια στα ελληνικά τρένα. Δεν την υλοποιήσαμε επί επτά ολόκληρα χρόνια και, αντί να πληρώσει κάποιος, οδηγούν και εκεί σε συγκάλυψη» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «την εβδομάδα που έρχεται, θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη εκστρατεία για το κόστος στέγασης και τη στεγαστική κρίση, που θα κορυφωθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, οπότε ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει στη Βουλή να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή μου για το κόστος στέγασης. Και, δεύτερον, θα διοργανώσουμε στις αρχές Μαρτίου ένα μεγάλο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για τις υποδομές που χρειάζεται η πόλη και η Κεντρική Μακεδονία ευρύτερα, με συγκεκριμένες προτεραιότητες. Για να μπορεί να γίνει μία πόλη φιλική για τον πολίτη, με πράσινο. Να μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι να ζούμε όσα βιώνουμε με το Flyover, επειδή κάποιοι δεν προτεραιοποίησαν σωστά τις υποδομές της πόλης».

Πηγή: ertnews.gr

Ο Κανονισμός Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) εγκρίθηκε το 2022 και ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία του, ειδικά αυτά που αναφέρονται σε ψηφιακές πλατφόρμες και μεγάλες μηχανές αναζήτησης (Instagram, TikTok, Youtube, Google ή Bing) έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, αλλά ο νόμος τίθεται σε ισχύ και εφαρμόζεται πλήρως τον Φεβρουάριο.

Έτσι, οι «πολύ μεγάλες» διαδικτυακές πλατφόρμες (αυτές που χρησιμοποιούνται από τουλάχιστον το 10 τοις εκατό των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων) πρέπει τώρα να πληρούν πιο απαιτητικές απαιτήσεις για να αποφευχθεί η διάδοση ψευδούς περιεχομένου, να διασφαλιστεί η διαφάνεια των αλγορίθμων του και να αυξηθεί η προστασία των καταναλωτών ενάντια στα σκοτεινά μοτίβα (το επαναλαμβανόμενο «υπάρχει μόνο ένα δωμάτιο σαν αυτό που ψάχνεις»), παράνομα προϊόντα και απομιμήσεις.

Και αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι τρεις κύριες πύλες πορνογραφίας στο Διαδίκτυο (Pornhub, Stripchat και XVideos) – οι οποίες υπερβαίνουν αυτό το 10 τοις εκατό έχοντας περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες – υποχρεούνται από το νόμο να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την αποτελεσματική τους πρόληψη από την πρόσβαση σε αυτά τα περιεχόμενα, τα οποία περιλαμβάνουν την εφαρμογή μέσων επαλήθευσης ηλικίας που είναι πιο εξελιγμένα από την απλή «αυτοδήλωση».

Ο νόμος, ο οποίος από τις 17 Φεβρουαρίου θα είναι υποχρεωτικός για όλες τις χώρες της ΕΕ και για όλες τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στην Ευρώπη, υποχρεώνει τις πλατφόρμες, τις μηχανές αναζήτησης και τις εταιρείες να προσαρμόσουν τους αλγόριθμούς τους στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ώστε να μπορούν να επιλέξουν το περιεχόμενο που θέλουν για να δείτε χωρίς το ιστορικό αναζήτησης να έχει πάντα προτεραιότητα.

Και παρόλο που οι πλατφόρμες και οι εταιρείες θα μπορούν να συνεχίσουν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα των “σέρφερ” και των καταναλωτών μέσω αυτών των αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης και θα μπορούν να “γνωρίζουν” τα προφίλ τους για να εξατομικεύουν τις διαφημίσεις τους, αυτή η πρακτική – αυτή της εξατομίκευσης διαφημίσεις – απαγορεύεται στην περίπτωση παιδιών και νεαρών ανηλίκων.

Τα σκοτεινά αφεντικά («απομένουν μόνο τρεις θέσεις σε αυτό το αεροπλάνο», «τα εισιτήρια εξαντλούνται») που προσπαθούν να επισπεύσουν τις αγορές θα είναι από εδώ και στο εξής πιο ρυθμισμένα, πρέπει πάντα να συμμορφώνονται με την αλήθεια και οι χρήστες θα μπορούν να αναφέρουν τη χρήση και την κατάχρησή του.

Μεταξύ των κύριων στόχων του κανονισμού που τίθεται τώρα σε ισχύ είναι, εκτός από τη μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών, οι κανόνες για την αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου και προϊόντων, ρητορική μίσους, παραπληροφόρηση, φάρσες και χειραγώγηση.

Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός επηρεάζει κυρίως την προστασία των ανηλίκων και οι «πολύ μεγάλες» διαδικτυακές πλατφόρμες (Instagram, TikTok ή YouTube) και οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης (Google ή Bing) είναι ήδη υποχρεωμένες να ενισχύσουν την προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών, για να τους εγγυηθούν ασφάλεια και να σταματήσει η διάδοση παράνομου ή ακατάλληλου περιεχομένου – ορισμένες από αυτές τις εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν μέτρα.

Ο κανόνας δίνει έμφαση στην προσπάθεια εγγύησης της ασφάλειας των ανηλίκων από τους κινδύνους που διατρέχουν όταν βρίσκονται στο Διαδίκτυο, όπως πρόσβαση σε πορνό, παρενόχληση, ψευδείς πληροφορίες, ακατάλληλο περιεχόμενο ή άτομα που πλαστοπροσωπούν άλλους.

Και για να γίνει αυτό, οι ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει ήδη να αξιολογούν τους πιθανούς κινδύνους για τα παιδιά ή τους νέους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους και να υιοθετούν μέτρα που χρησιμεύουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλους τομείς (όπως ηλικιακές κατηγορίες σε ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια ) ή έναντι άλλων κινδύνων (οινόπνευμα ή καπνός).

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός άρχισε να εφαρμόζεται το 2022 και οι μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης έπρεπε ήδη να εφαρμόσουν πολλά από τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος για την προστασία των καταναλωτών, ιδιαίτερα των ανηλίκων, αλλά από εδώ και πέρα ​​όλοι, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων, έχουν να πληρούν τις ίδιες απαιτήσεις.

Στοιχεία από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτουν ότι μερικά από τα μεγαλύτερα (Snapchat, Google, YouTube, Instagram ή Facebook) έχουν ήδη υιοθετήσει μέτρα και δεν επιτρέπουν στους διαφημιστές, για παράδειγμα, να εμφανίζουν εξατομικευμένες διαφημίσεις που προσαρμόζονται στα προφίλ των ανηλίκων. ή ότι το TikTok και το YouTube μετατρέπουν αυτόματα τους λογαριασμούς ατόμων κάτω των 16 ετών σε «ιδιωτικούς», ώστε μόνο οι επαφές τους να μπορούν να δουν τα βίντεό τους.

Ο Κανονισμός για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες – ο οποίος προβλέπει πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και το 6 τοις εκατό των παγκόσμιων κερδών της εταιρείας που δεν συμμορφώνεται – προστίθεται σε ένα ευρύ ευρωπαϊκό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο συμπληρώνεται, μεταξύ άλλων, με την ευρωπαϊκή Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ήδη σε ισχύ), ο οποίος προστατεύει τους ανθρώπους όταν μεταφέρουν τα δεδομένα τους και στον οποίο θα προστεθεί ο μελλοντικός νόμος περί Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αν και έχει πολύ δρόμο μπροστά του, ο ευρωπαϊκός νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης – ο πρώτος στον κόσμο – θα επιτρέψει ή όχι τη χρήση αυτής της τεχνολογίας ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχει για τους ανθρώπους και θα απαγορεύσει, για παράδειγμα, τη βιομετρική αναγνώριση ή κατηγοριοποίηση συστήματα που βασίζονται σε πεποιθήσεις, πολιτικές, θρησκευτικές, φιλοσοφικές ή λόγω της φυλής και του σεξουαλικού προσανατολισμού των ανθρώπων.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η έξαρση της βίας των ανηλίκων, με 14χρονα και 15χρονα παιδιά να εμπλέκονται σε καυγάδες με άγριους ξυλοδαρμούς.
Τελευταίο περιστατικό αυτό στη Θεσσαλονίκη, όπου οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 5 ανήλικων κοριτσιών και 7 γονέων, για την επίθεση και τον ξυλοδαρμό συμμαθήτριάς τους, συμβάν που βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Βλέπουμε αύξηση των περιστατικών»
«Αυτό δεν έχει φύλο, βλέπουμε πολλές φορές ότι τα κορίτσια έχουν και ηγετικούς ρόλους μέσα σε συμμορίες, επιτίθενται σε άλλα κορίτσια, βιντεοσκοπούν και ανεβάζουν στα social media», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Ασκήθηκε δίωξη για σωματικές βλάβες και για τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα. Βλέπουμε μια αύξηση αυτών των περιστατικών και η αστυνομία πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει; Με την εμφανή αστυνόμευση και τελευταία οι εντολές που δίνονται στους αστυνομικούς είναι να πλησιάζουν τα παιδιά εκεί που συχνάζουν. Όχι απλώς να φαίνονται εκεί αλλά να τα προσεγγίζουν και να τους μιλάνε και να τα ακούν. Προσπαθεί με αυτήν την προσέγγιση η αστυνομία να αντιμετωπίσει πλέον το ζήτημα, που δεν αντιμετωπίζεται όμως μόνο από την αστυνομία, αλλά από το σχολείο και την οικογένεια».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Το τραγικό δεν είναι ότι αυξάνονται οι αριθμοί των περιστατικών. Αυξάνονται και οι αριθμοί των παιδιών που χαμηλώνει η ηλικία τους. Είναι παιδιά».

Τοποθετούμενη για το θέμα, η λέκτορας εγκληματολογίας και διευθύντρια του CSI INSTITUTE, Κέλλυ Ιωάννου, σημειώνει:

«Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ο μιμητισμός δεν έχει αιτιώδη σχέση με την αναπαραγωγή της βίας αλλά μπορεί να έχει υψηλό βαθμό συσχέτισης, που σημαίνει ότι ένα παιδί το οποίο προέρχεται από δυσλειτουργικό περιβάλλον, δεν έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα δυσάρεστα συναισθήματά του, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το σχολείο και βλέπει παντού γύρω του τη βία, τότε έχει υψηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσει μια βίαιη συμπεριφορά. Δεν αρκεί όμως να δω κάτι και αμέσως να γίνω βίαιος».

Η ίδια λέει πως:

«Οι γονείς σήμερα δίνουν τα πάντα στα παιδιά τους για να μην τους λείψει τίποτα και στο τέλος τους λείπουν οι ίδιοι».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα περισσότερα από τα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών είναι όχι μόνο εύλογα, αλλά και πιεστικά. Δυστυχώς φέτος έχει ξεσπάσει η «τέλεια καταιγίδα», εφόσον συσσωρεύτηκαν όλες οι παθογένειες του παρελθόντος και ήρθαν στην επιφάνεια ταυτόχρονα όλες οι αδυναμίες της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης για την αγροτική παραγωγή.

1. Οι επιπτώσεις στην ελληνική γεωργία και την παραγωγή τροφίμων από την κλιματική κατάρρευση αρχίζουν να είναι εμφανείς. Ιδιαίτερα οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έβγαλαν εκτός παραγωγής για άγνωστο χρονικό διάστημα μεγάλες εκτάσεις. Η κυβέρνηση πιάστηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση και ακόμη προσπαθεί να αντιδράσει με «τσιρότα». Η επίκληση της λειτουργίας της «ελεύθερης αγοράς» για να λύσει τα προβλήματα είναι ατελέσφορη. Οι αγρότες έχουν δίκιο. Χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες αποζημιώσεων. Χρειάζεται ένα συνολικό και κοστολογημένο σχέδιο για τη γεωργική ανάκαμψη του κάμπου της Θεσσαλίας. Χρειάζεται αναθεώρηση όλου του αντιπλημμυρικού συστήματος. Χρειάζεται αναπλήρωση της παραγωγής, μέσω της ενίσχυσης άλλων περιοχών της χώρας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι καταστροφές στις καλλιέργειες είναι μεγάλες και συχνές. Φέτος, οι ελιές έχουν ακαρπία, η παραγωγή ρυζιού εξαιτίας του καύσωνα μειώθηκε και οι καταστροφές στα αμπέλια σε κάποιες περιοχές έφτασαν και το 70%. Χρειάζεται άμεσα και επειγόντως πανελλαδικό σχέδιο προσαρμογής στις συνθήκες της κλιματικής κατάρρευσης.

2. Το κόστος ενέργειας, για ηλεκτρικό ή πετρέλαιο, στην αγροτική παραγωγή έχει αυξηθεί υπερβολικά και έχει συσσωρεύσει χρέη για τους παραγωγούς, καθώς τα περιθώρια κέρδους τους είναι περιορισμένα. Ακόμη περισσότερο, το κόστος της ενέργειας δεν εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτήν την έννοια οι αγρότες σωστά θεωρούν ότι θα μπορούσαν να στηριχθούν από την κυβέρνηση. Η κρίση στις διεθνείς σχέσεις, με δύο πολέμους, οι οποίοι πέρα από τις τοπικές εθνικές διαφορές έχουν έντονη τη διάσταση του ανταγωνισμού για ορυκτά καύσιμα, αλλά και μιας πάλης για την παγκόσμια κυριαρχία, με την ανάπτυξη ενός νέου συγκρουσιακού διπολισμού, παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση τόσο του κόστους ενέργειας, όσο και του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου και να ανοίξει τις ευκαιρίες ανάπτυξης Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας σε μικρούς «παίκτες», Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς, σε στέγες σπιτιών και δημόσιων κτηρίων. Επίσης, πρέπει να σταματήσει η αθρόα και απρογραμμάτιστη ενθάρρυνση εγκατάστασης ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές και κορυφές βουνών. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την καθυστέρηση της αναθεώρησης του χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Πρέπει να καταρτιστεί επιτέλους ένα σαφές σχέδιο για την απεξάρτηση της αγροτικής παραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα. Ήταν αίτημα του οικολογικού κινήματος τουλάχιστον τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Μπορούν ακόμη να ενισχυθούν οι αγρότες για να υλοποιήσουν από κοινού επενδυτικά σχέδια που συνδυάζουν γεωργία και ΑΠΕ, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων από τη χρήση ορυκτών καυσίμων που αλλάζουν το κλίμα. 

3. Οι «μεσάζοντες», οι αγροτοδιατροφικές αλυσίδες και τα μεγάλα υπερκαταστήματα λυμαίνονται και εκμεταλλεύονται τους ενδιάμεσους κρίκους μεταφοράς της τροφής από το χωράφι στο ράφι, απαλλαγμένοι από κάθε μορφής έλεγχο και περιορισμό. Οι αγρότες έχουν δίκιο ότι δεν θα πρέπει να πέφτουν όλα τα βάρη επάνω τους, αλλά οι ενδιάμεσοι κρίκοι να αναλάβουν και αυτοί το κόστος που τους αναλογεί.

4. Πιέσεις ασκούνται από τις ισχυρές εταιρίες αγροχημικών και  γενετικά τροποποιημένων για χαλάρωση της νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα με επίκληση δήθεν «νέων μεθόδων τροποποίησης». Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει την ανεξαρτησία των αγροτών έναντι των εταιριών που θέλουν πατέντες στους σπόρους και την ιδιαιτερότητα των μεσογειακών  μας προϊόντων, καταψηφίζοντας τέτοια σχέδια.

5. Το 2023 είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και ο τρόπος που δίνονται οι επιδοτήσεις έχει αλλάξει εντελώς. Ο φόβος ότι η νέα ΚΑΠ θα μειώσει τα αγροτικά εισοδήματα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Το ένα τρίτο των χρημάτων που λάμβαναν οι παραγωγοί με την ενιαία ενίσχυση εξαρτάται από την εφαρμογή περιβαλλοντικών μέτρων με την ένταξή τους σε «οικολογικά σχήματα». Πολλοί αγρότες είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τμήμα των καλλιεργειών τους στη βιολογική γεωργία και αυτό σημαίνει έξτρα κόστος καλλιέργειας. Οι καθυστερήσεις επιτείνουν την αβεβαιότητα. Τόσο ο μηχανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τις πληρωμές, ήταν ανέτοιμοι για την εφαρμογή των καινούργιων δεσμεύσεων. Οι εφαρμοστικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ από το υπουργείο εκδόθηκαν μόλις το καλοκαίρι και οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έγιναν σωστά. Δυστυχώς είναι αναμενόμενο από μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα του "πρασινίσματος" της αγροτικής παραγωγής, αλλά επιμένει να ενισχύει συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών που συνδέονται με τα συμφέροντα του πετρελαϊκού λόμπι. 

6. Η ΚΑΠ, με τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις, είχε εξ αρχής ως στόχο να αναδιαρθρώσει τις αγροτικές καλλιέργειες προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και των πολυεθνικών. Αυτή η αναδιάρθρωση δεν έλαβε υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ντόπιων παραδοσιακών καλλιεργειών (όπως σιτηρά, ελαιόδεντρα, κ.λπ.), με αποτέλεσμα να ερημώσουν εκτάσεις, ενώ ο αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε δραματικά. Από την άλλη, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι αγρότες δεν αξιοποίησαν όπως θα έπρεπε τις χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είτε χάθηκαν, είτε «απορροφήθηκαν» στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Αυτή η κατάσταση είχε και έχει ως συνέπεια να συρρικνωθεί η αγροτική παραγωγή, αλλά και να δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα στο παρελθόν εναντίον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σε αυτό το στρεβλό υπόστρωμα ήρθε η «πράσινη μετάβαση», ως «κερασάκι στην τούρτα», για να επιβάλει νέα μέτρα στους αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν «εκπαιδευτεί» σε εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας. Αντί να τίθεται ως αίτημα η εγκατάλειψη της «πράσινης μετάβασης», θα πρέπει να ζητήσουμε διόρθωση των στρεβλώσεων και ενίσχυση των μικρών παραγωγών. 

7. Η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία (Green Deal) βάλλεται από όλες τις πλευρές, όπως αναφέρει και σχετικός τίτλος πρόσφατου άρθρου στη Monde. Αγρότες, οδηγοί και βιομήχανοι έχουν ξεσηκωθεί εναντίον των περιορισμών που συνδέονται με την περιβαλλοντική μετάβαση, και η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται αυτή τη δυσαρέσκεια. Εάν ξαναγυρίσουμε στην παλιά ρυπογόνα πολιτική που θέλει το πετρελαϊκό λόμπι, τότε είναι σίγουρο ότι τα προβλήματα θα επιδεινωθούν αντί να επιλυθούν. Γι' αυτό και χρειάζεται μια διεθνής δημοκρατική απάντηση ενάντια στα συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει το σημερινό ενεργοβόρο και ρυπογόνο οικονομικό σύστημα.

8. Οι πιο εμφανείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι στις πόλεις και στη γεωργία / ύπαιθρο. Η γεωργία πρέπει με διάλογο, πολιτικές και οικονομικά εργαλεία να αλλάξει προς οικολογική κατεύθυνση προς όφελος των γεωργών, του κλίματος, της υγείας και των καταναλωτών. Αν δεν συγκρατήσουμε την κλιματική κρίση θα κινδυνεύσει όχι μόνο η γεωργία και τα εισοδήματα των αγροτών, αλλά ολόκληρος ο αγροδιατροφικός τομέας. Πόλεμοι και κλιματική - ενεργειακή κρίση, μαζί με αποτυχημένες πολιτικές τινάζουν στο αέρα όλο το σύστημα. Η ακροδεξιά και μεγάλο τμήμα της δεξιάς που αντιδρούν στη δράση για το κλίμα και το πρασίνισμα της γεωργίας είναι εχθροί των γεωργών και της κοινωνίας. Δίκαιες και ισορροπημένες πολιτικές για αλλαγή χρειαζόμαστε και όχι συντήρηση ενός συστήματος που ωφελεί τους λίγους, τις μεγάλες αγροχημικές βιομηχανίες και τις πετρελαϊκές με κέρδη εκατοντάδων δις και καταστροφή όχι μόνο του κλίματος και του περιβάλλοντος, αλλά της κοινωνικής συνοχής και του μέλλοντος. Οι καταστροφές από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα μέσα στον αιώνα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 τρις. Ποια οικονομία μπορεί να σηκώσει τέτοια μεγέθη; Οι Πράσινοι στηρίζουν πολιτικές που θα προλάβουν τις καταστροφές, ενισχύοντας το πρασίνισμα της γεωργίας και την στήριξη των γεωργών, για να μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις αλλαγές και να συνεισφέρουν στην απαραίτητη στροφή προς την ανθεκτικότητα της υπαίθρου. 

9. Να δοθεί το βάρος στην κατεύθυνση να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος στην Ουκρανία, που εκτός από την ανθρωπιστική και παραγωγική κρίση, διευκόλυνε την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από χώρες που δεν τηρούν τα ευρωπαϊκά ποιοτικά στάνταρτ και μάλιστα χωρίς δασμούς.

Όταν το πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής, κάποιοι προτιμούν να κατηγορούν το «πρασίνισμα» της κοινής αγροτικής πολιτικής, ωθώντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις προς την ακροδεξιά. Με λίγα λόγια χρειάζεται ενίσχυση των οικολογικών και δημοκρατικών πολιτικών αντί της παρούσας τάσης να ενισχύονται οι αντιπεριβαλλοντικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον πλανήτη. 

Την έντονη αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η έφοδος των ΜΑΤ στο ΑΠΘ.

Όπως δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης: «Να είναι κατανοητό προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι λύσεις στα θέματα της παιδείας δεν είναι αυταρχισμός, ποτέ δεν ήταν, ποτέ δεν θα είναι και επίσης πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι φοιτητές δεν είναι ληστές, οι φοιτητές δεν είναι ληστές και τέτοια ρητορική δεν βοηθάει κανέναν».

Μιλώντας στην Π.Γ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε τους τέσσερις άξονες του εθνικού σχεδίου για το ελληνικό όνειρο.

Συγκεκριμένα:

-Ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό.

-Ευημερία και πρόοδο για όλους

-Μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας

-Πατριωτική και υπερήφανη Εξωτερική Πολιτική.

Ο Κ. Κασσελάκης σύμφωνα με πηγές του κόμματος σημείωσε ότι «η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς, τονίζοντας ότι «η ακρίβεια και η κερδοσκοπία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της κοινωνίας.»

Όπως είπε: «Την ίδια στιγμή, φοβάται και τον αγροτικό κόσμο. Και προσπαθεί να κοροϊδέψει τους αγρότες. Ακόμα και τους αγρότες της Θεσσαλίας. Τώρα θυμήθηκε ότι η αναστολή διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες δεν έχει ακόμα ψηφιστεί από τη βουλή».

Για φανταστικές ιστορίες έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα για λεκτική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρεται να του είπε: Παύλο, αν δεν σου αρέσει, φύγε», όταν ο συντονιστής Τομεαρχών εμφανίστηκε να διαφωνεί με τα ποσά που ξοδεύονται για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο κ. Πολάκης δήλωσε: «Γιατί πρέπει να απολογούμαι για οποιαδήποτε ιστορία επιστημονικής φαντασίας βγάζει οποιοσδήποτε συνάδελφος που διεκδικεί το όσκαρ ηλιθιότητας μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό; Με βάση την ενημέρωση του κύριου Δένδια ακόμα δεν ξέρουμε πόσο θα πάρουμε, τι κόστος θα έχουν, την οπλισμό θα έχουν, με τι θα τα πάρουμε και εδώ κάποιοι το παίρνουν στρατηλάτες. Θα ξεχάσουμε τι είχε γίνει στο παρελθόν με τα εξοπλιστικά»;

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Π.Γ. ο Διονύσης Τεμπονέρας εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, για την δημοσκοπική εικόνα του κόμματος, για την απουσία των δυνάμεων του κόμματος από τις κινηματικές πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για την πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου: «Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές.

Στόχος αντικειμενικός είναι η διατήρηση της κυβερνητικής προοπτικής, έστω και από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι, «είναι απολύτως συνετή και υπεύθυνη η αρχική τοποθέτησή μας στα αμυντικά θέματα (F35).Πρέπει , είπε να υπάρξει αυστηρή κοστολόγηση εξαγγελιών μας και χαρακτήρισε λάθος η καταψήφιση του ΝΣ για την επιστολική ψήφο».

Το Σαββατοκύριακο στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

sinidisi.gr

5+1 νέα μέτρα για τους αγρότες που περιλαμβάνουν επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση.

Το ύψος του κόστους των νέων μέτρων είναι της τάξης των 232 εκατ. ευρώ.

Δείτε την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Τα 6 νέα μέτρα στήριξης των αγροτών και μείωσης του ενεργειακού κόστους

– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.

– Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

– Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

– Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

– Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

· Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

sinidisi.gr

Σελίδα 1 από 2