Σάββατο, 15η Ιουνίου 2024  11:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024

Ο Νίκος Κόντης, Λαρισαίος υπερμαραθωνοδρόμος, θα τρέξει 400 χλμ. στην μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση ενός έτους από την μέρα που 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Με το σύνθημα «Δεν ξεχνώ… 57 ψυχές ζητούν δικαίωση» ξεκίνησε την διαδρομή του το πρωί του Σαββάτου στις 8:00 από τον Σταθμό Λαρίσης, σημείο εκκίνησης της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Μαζί με τον Νίκο Κόντη τρέχει ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης καθώς η μητέρα του είναι ένα από τα θύματα του εγκληματικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Θα φτάσουν στα Τέμπη έπειτα από 4 ημέρες, στις 27 Φεβρουαρίου, γύρω στα τα μεσάνυχτα, όταν συνέβη η σύγκρουση των δύο τρένων. Οι δύο δρομείς τρέχουν κρατώντας ένα κερί, το οποίο θα ανάβει σε κάθε μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό της διαδρομής τους. Εκεί θα σταματούν και θα φωνάζουν τα ονόματα των 57 νεκρών.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τον Εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός και είχαν διευρυμένες συνομιλίες, όπου επιβεβαιώθηκε η βούλησή τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία και σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει τον σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει το Κατάρ, και τον Εμίρη να εκφράζει την εκτίμησή του για τις πρωτοβουλίες και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως μεταδίδει από την Ντόχα ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Δημήτρης Γκάτσιος, ο εμίρης του Κατάρ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, το ενδιαφέρον των Καταριανών στρέφεται, κατά κύριο λόγο, στους τομείς της ενέργειας και των τουριστικών υποδομών, με αιχμή τα υπερπολυτελή καταλύματα.

Ο Εμίρης του Κατάρ, σε γεωπολιτικό επίπεδο, στάθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Αθήνα, μέσω της γεωπολιτικής στρατηγικής που ακολουθεί συνομιλεί με όλα τα κράτη της περιοχής.

Το εξαιρετικό, όπως χαρακτηρίζεται κλίμα της συνάντησης, να βρίσκει επιστέγασμα στη συμφωνία να υπάρξει σύντομα επιχειρηματική αποστολή Καταριανών στην Αθήνα για τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επαναβεβαιώσαμε την αμοιβαία βούλησή μας για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία και σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στην ενέργεια, τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στη Γάζα και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο ρόλος του Κατάρ ως διαμεσολαβητής για την απελευθέρωση των ομήρων και την ειρήνη στην περιοχή είναι πολύ σημαντικός».

sinidisi.gr

«Δεσμεύομαι να παραμείνω στο κόμμα» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης ανεβαίνοντας στη συνέχεια στο βήμα, απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη προσθέτοντας: Καλώς ορίζω την Αντιπρόεδρο της Βουλής σε έναν όμορφο αγώνα για να μπορέσει το κόμμα μας να αγκαλιασει τα μέλη του έμπρακτα.

Δεσμεύομαι ότι εγώ θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος ενώπιον όλων σας.

Δεσμεύομαι ενώπιον όλων σας ότι θα δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος ανεξαρτήτως βουλευτικής καρέκλας.

Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών εφόσον κερδίσω ότι θα προσκαλέσω συλλογικά και την αντιπρόεδρο της βουλής και όλη την ομάδα που την αγκαλιάζει να έρθεις λογικά να μπορέσουμε να φέρομαι καταστατικές αλλαγές που χρειαζόμαστε εις πέρας.

Να ξέρουν όλοι ότι στο τέλος της ημέρας η αλήθεια θα κερδίσει.

Και για να μπορέσει η δικιά μας αριστερή αλήθεια να κερδίσει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να πάμε το γρηγορότερο δυνατόν σε εκλογές προέδρου στις 10 Μαρτίου και να πάμε υβριδικά και να έχουμε την μέγιστη δυνατή συμμετοχή να είστε καλά ευχαριστώ πολύ.

Και προφανώς αυτή είναι η εισήγησή μου προς το συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει.

sinidisi.gr

Στο βήμα του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε παρούσα στο κάλεσμα του Στέφανου Κασσελάκη. Το πλήθος αντέδρασε με έντονες αποδοκιμασίες στο άκουσμα της υποψηφιότητας της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σηκώθηκε όρθιος κα με χειρονομίες προσπάθησε να κατευνάσει τα έντονα γιουχαρίσματα.

sinidisi.gr

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης για το νομοχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικα πανεπιστήμια μετά την σαφή τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ό,τι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό επισημαίνοντας πως στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται τα κριτήρια που θέτει το ΠΑΣΟΚ για την λειτουργία τους και η χρηματοδότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε ό,τι «Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε αντί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο  και να μιλήσει με όρους παρόντος και  μέλλοντος, να επιστρέψει παρελθόν, να μιλήσει ως γραμματέας παραταξης του 1980 βρίσκει προφάσεις και παιρνει τη σκυτάλη λαϊκισμού, της απόλυτης ισοπέδωσης του ΣΥΡΙΖΑ  που αντι να είναι το φόντο ροζ ή κόκκινο είναι πράσινο».

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε «Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος και γιατί δεν θα ψηφίσει τα άρθρα για  το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι δεν έχουν διαβάσει τον Νόμο γιατί χρησιμοποίησαν ένα επιχείρημα ως λόγο καταψήφισης που είναι ο πυρήνας του Νόμου».

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Νάντια Γιαννακοπούλου δηλώνει ότι δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν θέλει να δημιουργήσει προβλημα στο ΠΑΣΟΚ και θα τοποθετηθει στην ΚΟ οπου το επικρατέστερο σενάριο είναι να μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας: «Τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω», σημείωσε.

Κερκόπορτα χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο η  Ελληνική Λύση και  δηλώνει ότι θα το καταψηφίσει «Το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν γίνεται για να προαχθεί η Ελληνική Παιδεία, αλλά για να εξυπηρετηθεί συγκεκριμένο fund, που «συμπτωματικά» έχει εξαγοράσει τα πάντα τα τελευταία 4 χρόνια».

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε «Οι δυναμεις συντηρησης εδωσαν σκληρο αγωνα να πείσουν ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι απαξιωμένο και να πείσουν ότι λύση είναι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης  Στίγκας «πιστευουμε ότι αυτή την στιγμη είναι αχρειαστο/ το αρθρο 16 λέει ότι οτιδήποτε δεν είναι ιδιωτικο είναι παράνομο».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε «Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση».

Η αντιπαραθεση για το νομοσχέδιο που προβλέπεται  να ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου αναμενεται να συνεχιστεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υπηρεσιών της Βουλής την Τρίτη.

Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη

sinidisi.gr

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη να παρακολουθούν με αγωνία τις ραγδαίες εξελίξεις, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη καταλυτική παρέμβαση Τσίπρα και την απάντηση Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη στα «Νέα Σαββατοκύριακο εμφανίζεται βέβαιος ότι θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, ότι θα γίνει πρωθυπουργός και τονίζει ότι θα μείνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο κόμμα μετά την ανάδειξη προέδρου στον νέο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στην Όλγα Γεροβασίλη, καθώς στην ομιλία της αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της.

Πέτρος Παππάς: Φόβος για ποσοστά κάτω του 3%

Πριν από λίγα λεπτά ανέβηκε στο βήμα ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος μιλά σε πάρα πολύ υψηλούς τόνους για τον κίνδυνο να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κάτω του 3% και για τον κίνδυνο να είναι αυτό το τελευταίο συνέδριο του κόμματος, λέγοντας ότι σερνόμαστε σε μία εκλογική διαδικασία μόλις πέντε μήνες μετά, αφού ένας πρόεδρος εξελέγη από ένα σώμα 150 χιλιάδων μελών.

Νωρίτερα, ο Πέτρος Παππάς υπέγραψε το ψήφισμα, το οποίο διακινείται στο συνέδριο την τελευταία μιάμιση ώρα περίπου.

Το ψήφισμα

Έχει συγκεντρώσει περίπου 100 υπογραφές και σε αυτό το ψήφισμα που συνέταξαν σύνεδροι και μέλη οργανώσεων μελών. Αυτό που τονίζεται είναι η κούραση, όπως αναφέρουν, και η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τα μέλη το τελευταίο διάστημα από τις αλλεπάλληλες διαδικασίες και τις αποχωρήσεις μελών.

Ζητείται με αυτό το ψήφισμα ο Πρόεδρος και τα όργανα κάθε βαθμού να έχουν την απόλυτη υποχρέωση να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές συντεταγμένα και οποιαδήποτε εσωστρεφής διαδικασία που θα πλήξει αυτή την πορεία δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Αυτό που ουσιαστικά ζητούν είναι να μην γίνουν εκλογές μέχρι τις ευρωεκλογές και ειδικότερα η τετραπλή ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση, που όπως λένε έχει ξεκινήσει με την εκλογή των νέων προέδρων και μετά, αφού θα υπάρχει ο χρόνος να γίνουν όλα οργανωμένα, αυτό το ψήφισμα ενδεχομένως τεθεί σε ψηφοφορία μαζί με ότι θα πρέπει να αποφανθούν οι σύνεδροι για το αν θα γίνουν εκλογές.

Αιχμές Ραγκούση στην ομιλία του στο συνέδριο

Νωρίτερα στο βήμα ανέβηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ήταν πάρα πολύ επικριτικός για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Είπε ουσιαστικά ότι αν θέλετε να πιστεύετε ότι για όλη αυτή την εσωστρέφεια και την κακή εικόνα φταίνε τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Γραμματεία, μπορείτε να το πιστεύετε. Και αν θέλετε να πιστεύετε ότι δεν έφταιξαν κινήσεις του προέδρου, όπως για παράδειγμα η πληροφορία ότι δέχθηκε πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ή η χθεσινή είδηση ότι έχει εταιρεία στο εξωτερικό. Ναι, βεβαίως, έχετε το δικαίωμα να το πιστεύετε.

Αυτό που βλέπω εγώ είναι ένα παγόβουνο και η διαφορά μας με τον Τιτανικό είναι ότι εμείς το βλέπουμε αυτό το παγόβουνο.

Επίσης πήρε το λόγο και ο βουλευτής Επικρατείας, ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μη διεξαγωγής εκλογικής διαδικασίας.

Η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη τοποθετείται γύρω στις 19:00 και σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος διαψεύδει το ότι έκανε οποιαδήποτε συνάντηση με βουλευτές ή με οποιαδήποτε ομάδα, αλλά και ο Νίκος Παππάς.

Με ανάρτησή του στο instagram ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τα περί υπονομευτών.

«Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς. Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος», αναφέρει ο Κασσελάκης.

Με ανάρτηση του ο Γιώργος Καραμέρος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος, κάτι που ακουγόταν τις τελευταίες ώρες.

Επιφυλάξεις για την ανάγκη προσφυγής σε νέες κάλπες διατυπώνει ο Σωκράτης Φάμελλος. 

Για το χρόνο που θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες μίλησε ο Γιώργος Βασιλειάδης, «το fast track το δοκιμάσαμε το καλοκαίρι και τελικά δεν οδήγησε σε επίλυση των προβλημάτων. Στα τέλη του Μάρτη αλλά θα πρέπει να υπάρχουν υποψηφιότητες αλλιώς να κλείσει εδώ αυτή η συζήτηση».

Επίθεση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για όσα καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα μετά την παρέμβαση που έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

sinidisi.gr

Την αμοιβαία βούλησή τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία και σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός επαναβεβαίωσαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, στη συνάντηση που είχαν στη Ντόχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τόνισε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στην ενέργεια, τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα. Συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα για τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Εμίρη του Κατάρ να επισκεφθεί την Αθήνα, την οποία ο Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani αποδέχθηκε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ακόμα η κατάσταση στη Γάζα και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων και την ειρήνη στην περιοχή, ενώ ο Εμίρης του Κατάρ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις πρωτοβουλίες και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

sinidisi.gr

Στον κόμβο Μαλαμάτων στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας για τη γέφυρα του Μόρνου βρέθηκε σήμερα το απόγευμα η Χριστίνα Σταρακά, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής.

Έχοντας στο πλευρό της το τοπικό συμβούλιο Δάφνης και τη συντονιστική επιτροπή αγώνα για το κλείσιμο της γέφυρας του Μόρνου των επαγγελματιών Δάφνης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι θα καταθέσει για το συγκεκριμένο ζήτημα ερώτηση στη Βουλή τη Δευτέρα προς τον αρμόδιο Υπουργό με σκοπό την εξεύρεση λύσης.

Με το πέρας της παράστασης διαμαρτυρίας, η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε τα εξής: «Το κλείσιμο της παλαιάς γέφυρας του Μόρνου έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνική και οικονομική ζωή του μεγαλύτερου τοπικού διαμερίσματος της Ναυπακτίας, καθώς τίθενται πλέον ζητήματα επιβίωσης των επαγγελματιών της περιοχής, που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Μόλις χτες, πληροφορηθήκαμε με θετική διάθεση ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος για τη δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου. Ωστόσο από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, διεκδικώντας ακόμα πιο άμεσες λύσεις που θα συμβάλλουν στη συνολική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.»