Σάββατο, 15η Ιουνίου 2024  11:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε μέρος ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών που βρίσκεται στην έδρα του Οργανισμού. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ΥΠΕΞ προωθεί την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην ατζέντα είναι και το Κυπριακό και η επανέναρξη των συνομιλιών.

Αναλυτικά η ομιλία του Γεραπετρίτη

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Συμβουλίου, θα ήθελα πρώτα απ΄ όλα να ευχαριστήσω τη μόνιμη αποστολή της Γουιάνας, τον ΟΗΕ για την πρόσκληση προς συμμετοχή στον αποψινό διάλογο, καθώς και όλους τους εισηγητές για τις αξιοθαύμαστες παρατηρήσεις τους.

Κυρίες και κύριοι, στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει ούτε μία πρόκληση που δεν σχετίζεται με άλλες ή η κλιματική κρίση αποτελεί μία απειλή για την τροφική ασφάλεια και αμφότερες είναι απειλή για την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα.

Δεν υπάρχει καμία πρόκληση, η οποία επηρεάζει μόνο μία χώρα ή περιοχή.

Η κατάρρευση της πρωτοβουλίας στην Ουκρανία απειλεί τα σιτηρά εν συνόλω και φυσικά το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική επηρεάζει την υφήλιο, ενώ πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα αντιμετωπίσουν συνθήκες πείνας το 2030.

Η Μεσόγειος Θάλασσα, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είναι ένα παράδειγμα διάδρασης αλλά και εξάπλωσης αυτού του φαινομένου.

Η μέση θερμοκρασία της θάλασσας είναι 1,54 βαθμούς πιο υψηλή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και 0,5 βαθμούς Κελσίου από την παγκόσμια θέρμανση η αύξηση της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει μεγάλη ποιοτική ζημιά.

Η λεκάνη της Μεσογείου το τελευταίο έτος έχει γίνει το hot spot της κλιματικής κρίσης με εκτεταμένες πυρκαγιές αλλά και καταστροφικές πλημμύρες. Επιπροσθέτως, η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα και την ποσότητα των αλιευμάτων, αλλά και ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.

Η άμβλυνση της παγκόσμιας θέρμανσης,η πρόοδος του βιώσιμου τουρισμού αλλά και η πράσινη ναυτιλία, όπως και η μείωση της μόλυνσης από μικροπλαστικά, θα βρίσκονται στην ατζέντα της 9ης Διάσκεψης των Ωκεανών που θα λάβει χώρα στην Αθήνα την 16η και 17η Απριλίου.

Το συνέδριο θα αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ του COP 28 και της Συνθήκης του ΟΗΕ των Ωκεανών το επόμενο έτος, με φιλοδοξία να παράξει ορόσημα αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα αναλάβει την πρωτοβουλία ενός δικτύου μεταξύ της κλιματικής ειρήνης και της ασφάλειας, θέτοντας αυτά, ως μια προτεραιότητα για την υποψηφιότητά της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026.

Ωστόσο, κανένα συνέδριο ή κανένα μεμονωμένο κράτος ή η παρέμβαση αυτών δεν μπορούν να φέρουν συγκλονιστικά αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που προσομοιάζει τον Σίσυφο στο ότι κουβαλούσε μια τεράστια πέτρα. Για παράδειγμα, οι προκλήσεις προϋποθέτουν κοινές απαντήσεις όλων των κρατών και ανθρώπων και πολιτών του κόσμου εν όψη του μέλλοντος.

Χρειαζόμαστε μια διαφορετική νοοτροπία σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατροφική ασφάλεια.

Μια τέτοια πολιτική είναι φυσικά το «One health project» του ΠΟΥ, όπως και η ολοκληρωμένη προσέγγιση ότι υπάρχει μια εξισορρόπηση και βελτιστοποίηση ολιστικά της υγείας των ανθρώπων, των ζώων αλλά και του περιβάλλοντος. Χρειαζόμαστε αυτού του είδους το παγκόσμιο όραμα, την παγκόσμια αλληλεγγύη, έτσι ώστε να υπάρχει μια βιωσιμότητα μέσω παγκόσμιας διακυβέρνησης, αλλά και μια κοινή πρωτοβουλία μέσω μιας κοινής ανάκτησης των βαρών.

Για αυτό εμείς θέλουμε μια κοινή πρωτοβουλία και υιοθετούμε την πρόταση για έναν ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για ένα βιώσιμο μέλλον. Το οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές, από τις οποίες προφανώς έχουμε αποκτήσει ένα κομμάτι του δικού τους μερίσματος. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε σαφώς ότι δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες, αλλά είμαστε εκείνοι που φροντίζουν τη Γη. Ευχαριστώ θερμά».

sinidisi.gr

Ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστίνα Σταρακά, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.

Υπό τη σκιά της σημερινής συνάντησης των αγροτών με τον Πρωθυπουργό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως η κυβέρνηση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του αγροτoτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, με τις πανευρωπαϊκές αγροτικές κινητοποιήσεις να μαίνονται, φέρνει ένα νομοσχέδιο καθαρά διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα, που δεν δίνει καμία ουσιαστική λύση στα προβλήματα του. «Η κυβέρνηση με τις πολιτικές της έχει οδηγήσει στον πάτο την πάλαι ποτέ περήφανη αγροτιά, μετατρέποντας τη σήμερα σε επαίτες έξω από την πόρτα του Μαξίμου και του «Αγά» Μητσοτάκη. Δεν φτάνει που τους χρωστάτε κοντά ένα δις από τις ενισχύσεις του προηγούμενου έτους, έχετε το θράσος και μιλάτε για ανοιχτούς δρόμους, μαξιμαλιστικά αιτήματα και κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις. Σταματήστε τον εμπαιγμό προς τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο, γιατί το μόνο που καταφέρνετε είναι να φουλάρετε με πετρέλαιο και οργή τα τρακτέρ τους!».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε πως το κόμμα της θα το καταψηφίσει καθώς δεν επιλύει τρέχοντα προβλήματα των αγροτών, δεν έχει αναπτυξιακό πρόσημο και κυρίως δεν απαντά με όρους μέλλοντος στα μακροπρόθεσμα ζητήματα του πρωτογενή τομέα.

Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής και άμεσα υλοποιήσιμων διαρθρωτικών αλλαγών και έχει την πολιτική βούληση να τα εγγυηθεί, απέναντι σε μια αλαζονική, αυταρχική και αντιλαϊκή κυβέρνηση. «Σήμερα εδώ έπρεπε να ψηφίζεται τουλάχιστον ο μηδενισμός του ΕΦΚ, το ειδικό αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος με σταθερή τιμή κιλοβατώρας καθώς και το ειδικό χαμηλό Φ.Π.Α. σε αγροεφόδια, ώστε να μην επαιτεί ο αγροτικός μας κόσμος το αυτονόητο. Έχει περηφάνια και αξιοπρέπεια ο έλληνας αγρότης και το ΠΑΣΟΚ έτσι τον αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ εδώ.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Α.Καραμανλής, κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη και δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες για την απουσία τηλεδιοίκησης στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε λόγο και για «πολιτική καπηλεία».

«Ακούστηκαν πολλές απόψεις και δόθηκαν διάφορες πτυχές των γεγονότων. Δεν υπήρξε όμως ούτε ένας ειδικός, ούτε ένας άνθρωπος από όσους γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο – το επαναλαμβάνω ούτε ένας – που να αρνήθηκε ότι αν έστω και μία πλευρά είχε τηρήσει τις διαδικασίες του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί.

Από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, μέχρι στελέχη Οργανισμών όλων των περιόδων, αλλά και τις διοικήσεις της ΡΑΣ», υποστήριξε.

Μάλιστα, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης, την αλήθεια θέλουν να μάθουν, σημείωσε πως «υπάρχουν σίγουρα και ορισμένοι που, πριν καν αρχίσει η εξεταστική, έχουν ήδη συντάξει το πόρισμά τους εναντίον μου».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως αυτά που είπε ο κ. Καραμανλής έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με όσα κατέθεσαν οι τρεις εμπειρογνώμονες που συνέταξαν το πόρισμα Γεραπετρίτη, οι οποίοι κατέθεσαν πως αν υπήρχε ETCS, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ανέφερε ότι έχει δεχθεί το ερώτημα: «καλά, αν για όλα φταίνε κάποιοι άνθρωποι, τότε γιατί να φέρνουμε νέες τεχνολογίες στο σιδηρόδρομο;».

«Η απάντηση είναι πως όσο περισσότερο εξελίσσουμε την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε, τόσο αναβαθμίζουμε και το επίπεδο της ασφάλειας.

Γι’ αυτό άλλωστε και δώσαμε την παράταση για να ολοκληρωθεί η σύμβαση 717», σημείωσε, προσθέτοντας πως «γι’ αυτό ξεμπλέξαμε τον γόρδιο δεσμό και επιλέξαμε να προχωρήσουν τα έργα αποφασιστικά και να τελειώσουν κι όχι να μείνουν να λιμνάζουν».

«Σε ό,τι αφορά λοιπόν αυτά τα συστήματα, σαφώς και θα συνέβαλαν στην αύξηση της ασφάλειας, αλλά δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα απέτρεπαν το δυστύχημα, γιατί και τα συστήματα αυτά άνθρωποι τα χειρίζονται», υποστήριξε, σημειώνοντας πως, για να είναι ασφαλή τα τρένα, «ακόμα πιο σημαντικό και από τις πάσης φύσεως τεχνολογίες, είναι ένα: να τηρείται ευλαβικά ο κανονισμός κυκλοφορίας τους».

Ο παραιτηθείς πρώην υπουργός κατέθεσε, επίσης, επί ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκε η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση της «717» σε 17 από 52 σταθμούς και, όπως τόνισε, «οι 10 από τους 17 έπρεπε να ανασκευαστούν γιατί είχαν προβλήματα».

«Αυτά δεν τα λέει ο Καραμανλής, τα λέει η ΕΡΓΟΣΕ που είναι κύριος του έργου», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά δεν υπεγράφη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το έργο βάλτωσε.

«Εμείς δίνουμε τον Φεβρουάριο του 2020 τις επικαιροποιημένες μελέτες για το τμήμα ΣΚΑ – Πλατύ, γιατί αυτό είχε ζητήσει η ΕΔΕΛ, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή που έπρεπε να υπάρχει.

Ορίζουμε εμπειρογνώμονα από το ΤΕΕ, διότι υπάρχουν καταγγελίες από στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ για προβλήματα», προσέθεσε.

Και δήλωσε πως «μέχρι τα τέλη του 2022, παραδόθηκαν στον ΟΣΕ 19 σταθμοί. Ανακατασκευάζονται 15 από 17 σταθμούς και παραδόθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στη Λάρισα, και τον Σεπτέμβριο του 2023 ολοκληρώνεται η 717».

Ερωτηθείς για τη μετάταξη του σταθμάρχη, ο Κώστας Α.Καραμανλής επισήμανε ότι, «από τη θέση του υπουργού, ούτε προβλέπεται ούτε είναι εφικτό να υπάρχει γνώση και ανάμειξη για μετάταξη κάθε υπαλλήλου».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι μετατάξεις γίνονται «χωρίς όριο ηλικίας, με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», καθώς και ότι οι αιτήσεις ήταν πολύ λιγότερες από τις θέσεις που είχαν προκηρυχθεί.

«Όταν υπάρχουν στη Λάρισα τέσσερις θέσεις σταθμαρχών και έχεις δύο αιτήσεις, γίνεται παρέμβαση; Μπορεί να γίνει παρέμβαση;

Έχει λογική να γίνει παρέμβαση; Θα καταλάβαινα να έχει υποψίες κάποιος αν ήταν 40 αιτήσεις για τέσσερις θέσεις», ανέφερε, σημειώνοντας ότι και ο Χρήστος Σπίρτζης είπε πως και εκείνος έκανε το ίδιο πράγμα, παίρνοντας σταθμάρχη ηλικίας 62 ετών.

Έντονη ήταν η αντίδραση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος αποκάλεσε «πολιτικό ψεύτη» τον Κώστα Α.Καραμανλή, κατηγορώντας τον ότι «παίζει πολιτικό θέατρο».

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, ο κ. Καραμανλής, «ενώ γνώριζε τα πάντα, εντούτοις δεν θέσπισε εθνικούς κανόνες ασφαλείας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Ενώ γνώριζε ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα είχε καταστραφεί, δεν έκανε τίποτα για να την φτιάξει. Έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει και την επιτροπή Γεραπετρίτη», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «προκύπτουν» ευθύνες για «το γεγονός ότι είχε υποχρέωση από το νόμο να θεσπίσει εθνικούς κανόνες ασφαλείας».

«Είναι ψεύτης, προκλητικός, και αμετανόητος», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Μεταφορών.

Όταν ο κ. Κόκκαλης ρώτησε τον μάρτυρα τι ψήφισε κατά τις ψηφοφορίες για τις προτάσεις σύστασης προανακριτικής επιτροπής, που θα διερευνούσαν τυχόν ευθύνες του για τη σύμβαση 717, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Λυπάμαι που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις».

«Κουνάτε το δάχτυλο στην κοινωνία; Μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχος τα βράδια;», τον ρώτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να πάρει απάντηση.

Για «μεγάλη ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο» έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος της εξεταστικής, Μιλένα Αποστολάκη, η οποία ζήτησε από τον μάρτυρα να προσκομίσει στην επιτροπή το μνημόνιο συνεργασίας του 2019, «ανάμεσα στον υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή και τον κ. Τσαλίδη από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και την υπογεγραμμένη από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμβαση του 2020, η οποία επαναλάμβανε το περιεχόμενο του μνημονίου και κατετέθη από τον νόμιμο εκπρόσωπο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο γραφείο υπουργού».

Όπως ανέφερε η κυρία Αποστολάκη: «Στις 29 Νοεμβρίου 2019, ο υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής υπέγραψε με τον κ. Τσαλίδη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Υπουργείου.

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, το ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την απόφαση 273/1/27-11-2020, ενέκρινε ομόφωνα το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Τσαλίδης, κατέθεσε στο υπουργείο την υπογεγραμμένη σύμβαση.

Στις 30/12/2020, το Υπουργείο απέστειλε επιστολή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καλώντας την σε εκ νέου διαπραγματεύσεις ‘λόγω πανδημίας’. Στη σύμβαση του 2020 (όπως και στο μνημόνιο του 2019), υπήρχε πρόβλεψη ελάχιστης επένδυσης 645 εκατ. ευρώ από τη πλευρά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αντάλλαγμα την απευθείας ανάθεση για 15 χρόνια επί ποσού 50.000.000 ευρώ κάθε έτος, σύνολο 750 εκατ. για τις άγονες γραμμές.

Μάλιστα, αυτό το ύψος της επένδυσης από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν απαραίτητο, ώστε να γίνει δυνατή η διαδικασία μέσω απευθείας ανάθεσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό 1370 / 2007».

Και προσέθεσε πως «τα 645 εκατ. ελάχιστες επενδύσεις από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνίστατο σε κατ’ ελάχιστο 400 εκατ. ευρώ για αγορά νέου τροχαίου υλικού, 100 εκατ. ευρώ σε νέες τεχνολογίες και επισκευή μηχανοστασίων και 45 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις για ακίνητα σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης και αξιοποίησης στο Θριάσιο».

Για να σημειώσει, στη συνέχεια, πως «τον Ιούλιο του 2022, κατατίθεται τελικά τροποποιημένη σύμβαση ΥΔΥ με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο ως προς τις υποχρεώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ψηφίζεται ο κυρωτικός νόμος 4953/2022 μόνο από τη ΝΔ».

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «από τα 645 εκατ. ευρώ επενδύσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έμεινε, σύμφωνα με τον πίνακα στο Παράρτημα Δ’ του νόμου, μόνο το πόσο των 77,5 εκατομμυρίων ευρώ, που προκύπτει από 47,5 εκατ. (αντί για ελάχιστο 400 εκατ.) για τροχαίο υλικό, επένδυση σε συστήματα ΙΤ 15 εκατ. ευρώ (αντί για 100 εκατ.) και 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του μισθωμένου στόλου», ενώ σημείωσε πως «αποπροσανατολιστικά, στον εν λόγω πίνακα εμφανίζεται ως ‘επένδυση’ 86 εκατ. ευρώ μια μελλοντική μίσθωση, η οποία θα γίνει όταν αγοράσει νέα τρένα η ΓΑΙΟΣΕ (δηλαδή το Δημόσιο), αντί για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επομένως, η τελική επένδυση είναι μόλις 77,5 εκατ. ευρώ για την ίδια απευθείας ανάθεση 750 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε.

Τέλος, έκανε λόγο για «ιδιαίτερο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων», το οποίο ανακύπτει καθώς, όπως προέκυψε μετά από ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη, «ο κ. Γιώργος Κροκίδας, τον οποίο γνωρίζει καλά όπως δήλωσε σήμερα στην επιτροπή ο τ. υπουργός Κ. Καραμανλής, ήταν νομικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Υποδομών και μετέπειτα υφυπουργού Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργου Καραγιάννη, και ταυτόχρονα πληρεξούσιος δικηγόρος της HELLENIC TRAIN (δηλ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ), ενώ παρείχε και νομικές υπηρεσίες στις Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. αξίας 24.000 ευρώ!».

pronews.gr

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ευθύνες στο Παλαιστινιακό ως εγγυήτρια χώρα, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Κυβερνήσεων (World Governments Summit, WGS), στο Ντουμπάι.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν έχει εγκαταλείψει την πολιτική της κατοχής, του σφετερισμού και της καταστροφής εδώ και δεκαετίες και, εάν επιθυμεί διαρκή ειρήνη στην περιοχή, «πρέπει να εγκαταλείψει τα επεκτατικά όνειρα και να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967».

«Κάθε βήμα που θα γίνει θα μείνει ατελέσφορο και το πρόβλημα δεν θα λυθεί χωρίς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενιαίου με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο σημείο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως «ο δρόμος για την ειρήνη, την ηρεμία και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας περνάει μέσα από την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους τονίζοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για την εγκαθίδρυση και την διασφάλιση της ειρήνης μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής».

«Έχουμε καταβάλει, καταβάλλουμε και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Φιλοξενούμε συνολικά 380 ασθενείς και 344 συνοδούς τους στην Τουρκία και προσφέρουμε τη θεραπεία τους. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας απροστάτευτους, αβοήθητους και μόνους» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την ενοχή του Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, επικεφαλής της διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, επειδή δεν εισηγήθηκε την  οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο Μάτι, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης.

Ο εισαγγελέας αντίθετα  ζήτησε την απαλλαγή για τους τότε αξιωματικούς Χρ. Γκολφίνο, Φίλιππο Παντελεάκος και Δημοσθένη Παπαδόπουλο.

«Ο 7ος κατηγορούμενος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ορθώς μετέβη στο υψηλότερο σημείο της περιοχής για να αποκτήσει εικόνα της πυρκαγιάς, η ενέργειά του ήταν ενδεδειγμένη. Στις 17:30 ήταν σαφές ότι η φωτιά είχε τέτοια ένταση που δύσκολα θα μπορούσε να αναχαιτιστεί. Εκείνη την ώρα ήταν πεπεισμένοι θα έφτανε στη θάλασσα. Θα απειλούσε Νέο Βουτσά και Μάτι. Σημειώνω ότι στις 17: 20 όταν ο έβδομος κατηγορούμενος είχε πανοραμική εικόνα της φωτιάς.. ο εκάστοτε επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτός που εισηγείται για εκκένωση. Το έργο του και η αποστολή του σταματά στο να διαπιστώσει πως η φωτιά κινείται προς οικισμούς και εισηγείται την εκκένωση”.

Οι κάτοικοι στο Ματι πιαστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο καθώς ουδείς τους ενημέρωσε για τη φωτιά που τους απειλούσε. «Έβλεπαν τους καπνούς αλλά πίστευαν ότι κάποιος θα έμπαινε στο κόπο να τους ειδοποιήσει. Όπως αποδείχθηκε όμως ουδείς τους ενημέρωσε. Αντιλήφθηκαν τη φωτιά όταν η φωτιά τους κυνηγούσε με αποτέλεσμα να καούν. Το ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση επέδρασε καταλυτικά στους τόσους θανάτους και τους εγκαυματιες. Η εικόνα αυτή δεν τιμά ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα ούτε τη Πολιτική Προστασία ούτε τους άλλους εμπλεκόμενους. Αν λαμβάνονταν απόφαση έγκαιρης απομάκρυνσης οι πολίτες θα ενημερώνονταν έγκαιρα και από τα ΜΜΕ. (…) Πως γίνεται αυτό; Πόρτα πόρτα με ηχητικά σήματα, με διερχόμενα οχήματα και με κάθε άλλο πρόσφορο η δόκιμο τρόπο. Η εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση θα βοηθούσε τους πολίτες για τον επερχόμενο κίνδυνο. Μας είπαν ότι δεν υπήρχε χρόνος και ότι η απομάκρυνση χρειάζεται χρόνο να υλοποιηθεί. Αυτό δεν είναι έργο της πυροσβεστικής να το κρίνει. Δεν ήταν υποχρεωτική η σύγκληση του ΣΟΠ μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρχει χρόνος, διαφορετικά ο αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος μπορεί να τα παρακάμει. Η απομάκρυνση εκ της φύσεως της δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, συνεπάγεται όμως την προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων.

Οπότε κάθε κάτοικος αν ενημερώνονταν θα είχε τη δική του ευθύνη της απόφασης. Κάτι παρόμοιο έγινε άλλωστε την ίδια ημέρα στη Κινέττα εκεί οι συνθήκες ήταν πιο περίπλοκες μάλιστα. Και όμως το μέτρο σχεδιάστηκε έγκαιρα και πέτυχε.

Η χώρα μας από τότε δεν έχει πάψει να ζει την εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν κάτοικοι γιατί λήφθηκε έγκαιρα η πρόνοια να απομακρυνθούν. Μάλιστα ασκήθηκε και κριτική για κατάχρηση του μέτρου. Νομίζω όμως ότι αποτελεί κατάκτηση το γεγονός ότι η προτεραιότητα δίνεται στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Υπήρχαν και συνέτρεξαν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων. Υπήρχε χρόνος για ανάληψη δράσης πολιτικής προστασίας των κατοίκων. Έπρεπε να έχει δοθεί εντολή από τον 7ο κατηγορούμενο, τον κ. Παναγιωτόπουλο. Η παράλειψη αυτής της εισήγησης συνιστά σφάλμα που συνέβαλε στο τραγικό αποτέλεσμα.

Μόνος αρμόδιος είναι ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, να τη δώσει και αυτός είναι ο 7ος κατηγορούμενος. Ούτε το ΕΣΚΕ είχε τέτοια αρμοδιότητα ούτε η ηγεσία της Πυροσβεστικής, η ευθύνη είναι προσωποποιημένη. Δεν έχουν όμως ευθύνη οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που κατηγορούνται για αυτό. Για τους λόγους αυτούς αποδείχθηκε το κατηγορητήριο σε βάρος του 7ου κατηγορούμενου και θα πρέπει να κηρυχτεί ένοχος».

Η αγόρευση του εισαγγελέα θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων (ΕΕΠ) σε 16σέλιδη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «χαρακτηρίζεται από νομοτεχνική προχειρότητα, τιμωρητικό/αντι-φιλελεύθερο πνεύμα και άγνοια των πρακτικών αναγκών της ποινικής διαδικασίας».

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων επισημαίνει ότι η ψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου αναμένεται να προκαλέσει:

α) συμφόρηση των ποινικών ακροατηρίων,

β) υπερ-κορεσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων και κοινωνικό εξοστρακισμό μη επικίνδυνων παραβατών,

γ) οξύτατα προβλήματα διαχρονικού δικαίου και ισότητας ενώπιον του νόμου,

δ) πτώση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων και αύξηση των εξ αυτών ουσιαστικώς ή νομικώς λανθασμένων,

ε) αφόρητο περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων,

στ) υποβάθμιση του ρόλου των συνηγόρων και

ζ) ανατροπή της δικαιοπολιτικής και δογματικής ισορροπίας του ποινικού μας συστήματος.

Επίσης, η ΕΕΠ αναφέρει ότι «οι πλείστες των προτεινόμενων ρυθμίσεων δεν υπηρετούν τον εξαγγελλόμενο σκοπό του νομοσχεδίου, ήτοι την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης», ενώ «οι κριτικές παρατηρήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση δεν ελήφθησαν – με ολίγες εξαιρέσεις – δεόντως υπ’ όψιν, με αποτέλεσμα το κατατεθέν στην Βουλή κείμενο να είναι άκρως προβληματικό».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Η τολμηρή αυτή κίνηση της κυβέρνησης, που έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα:

1.       Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

1.       Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές:     9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

2.       Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές:     9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

3.       Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές:     10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

4.       Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές:     11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2.       Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου

Η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έσκυψε πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, στήριξε τους αγρότες, ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους. Μόλις πριν από 10 ημέρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

–       Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με  κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο.

–       Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

Παράλληλα από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει σε:

–       Μείωση της φορολογίας στους αγρότες, με δυνατότητα, για πρώτη φορά, απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.

–       Θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

–       Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

–       Μειώση του ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα βασικά ζητήματα που θέτουν οι αγρότες, υπενθυμίζεται πως έχουν γίνει τα εξής:

Α. Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Ο ΕΛ.Γ.Α. από το 2019 και μέχρι τον Φεβρουάριο 2024, έχει καταβάλει τις ακόλουθες αποζημιώσεις:

Αποζημιώσεις για ζημιές απώλειας φυτικής παραγωγής και απώλειας ζωϊκού κεφαλαίου
Κατεβλήθησαν 1.142.025.489,44 € σε αποζημιώσεις. Πρόκειται για τεράστιο όγκο πληρωμής αποζημιώσεων.

Τα έσοδα του ΕΛ.Γ.Α. από την πληρωμή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφορών των παραγωγών ανήλθαν σε 693.083.294,99 €. Η χρηματοδότηση του ΕΛ.Γ.Α., σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.3877/2010, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανήλθε στα 366.540.000 €. Τα 209 εκ. € κατεβλήθησαν στον Οργανισμό ως αναδρομικώς οφειλόμενα όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επί 10 συνεχή χρόνια, ουδέποτε κατέβαλαν την τακτική, ετήσια ενίσχυση προς τον ΕΛ.Γ.Α., από τον τακτικό προϋπολογισμό, ύψους 30 εκ. €.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων καταβάλλεται σε μία πληρωμή, στο 100% της αξίας του πορίσματος ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέβαλαν τις αποζημιώσεις σε δύο και τρεις δόσεις.

Η ολοκλήρωση της πληρωμής των αποζημιώσεων ολοκληρώνεται πλέον την Άνοιξη του επομένου έτους, όταν τότε ξεκινούσαν τις πληρωμές οι προηγούμενες Διοικήσεις του Οργανισμού.

Οι πληρωμές αποζημιώσεων, για τις ζημίες του έτους 2023, θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από την 27η Φεβρουαρίου 2024, δύο μήνες περίπου νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) – Προγράμματα Κρατικής Αρωγής

Το 2019 η νέα Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. παρέλαβε σε λειτουργία τα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τα οποία αποτελούσαν την μετεξέλιξη των ΠΣΕΑ.

Μετά την διαχείριση της κρίσης του μεσογειακού Κυκλώνα ‘’ΙΑΝΟΣ’’ – Σεπτέμβριος 2020, ιδρύθηκε ο θεσμός της Κρατικής Αρωγής. Ο θεσμός αυτός επιτρέπει την ταχύτερη καταβολή προκαταβολών αποζημιώσεων, σε υψηλότερη αξία και κοντά στην τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα και έχει περιορίσει δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ζημίες από Πυρκαγιές του έτους 2017 σε ελαιοκαλλιέργειες εξοφλήθησαν 31 Δεκεμβρίου 2021, με συνολικό τίμημα ανά δένδρο τα 61 €, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απώλειας εισοδήματος.

Αντιθέτως, οι πληρωμές αποζημιώσεων για τις ζημίες από τις Πυρκαγιές του έτους 2021 προσδιορίστηκαν στα 100€ / δέντρο, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ήδη έχουν λάβει προκαταβολή το 50%, όπως την ίδια προκαταβολή έχουν λάβει και οι παραγωγοί, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τις Πυρκαγιές έτους 2022.

Εντός των ημερών πρόκειται να λάβουν προκαταβολή οι παραγωγοί, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες υπέστησαν ζημίες από τις Πυρκαγιές του έτους 2023: Έβρος, Ροδόπη, Μαγνησία, Ρόδος, Αχαΐα, Βοιωτία, Αττική κτλ, ύψους 10 εκ. €.

Η πληρωμή για Προγράμματα ΚΟΕ, την περίοδο 2020 – 2023 ανέρχονται στα 100.352.156,93 €.

Το σύνολο των ενισχύσεων, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού, στον ΕΛ.Γ.Α., ανέρχεται στα 466.892.156,93 €.

Ενεργοποίηση της κρατικής αρωγής για τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές την τελευταία περίοδο έχει διευρυνθεί περιλαμβάνοντας και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα μετά από φυσικές καταστροφές και να καλύψει πεδία που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Η υλοποίηση του πλαισίου αυτού συνεχίζεται με το ειδικό σχήμα κάλυψης των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 και τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για ένα σχήμα που καλύπτει ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, που μέχρι πρότινος είτε καλύπτονταν, είτε όχι από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε στενή συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, αποφασίστηκε, για τις παραπάνω φυσικές καταστροφές, η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια), να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής: (α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα, (γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και (δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Της τελικής επιχορήγησης προηγείται, μετά από σχετική οριοθέτηση της περιμέτρου των δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ, στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, ήτοι – για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες – ως εξής: (α) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 1.750 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα, (γ) 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και (δ) 288,75 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Το εν λόγω σχήμα αφορά και τις περιπτώσεις και των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όπου λαμβάνουν το ήμισυ της επιχορήγησης και συνεπώς και της προκαταβολής, που αφορά της περιπτώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών στα φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται από τον ΕΛΓΑ, με τον οποίο, όπως και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των προκαταβολών.

Πληρωμές προκαταβολών για τις ζημιές από “Daniel” και “Elias”

Παρά το γεγονός ότι, μετά την 10η Σεπτεμβρίου, όταν ολοκληρώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία, εδόθησαν συνεχείς παρατάσεις χρονικής διάρκειας, για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τους παραγωγούς, έχουν καταβληθεί προκαταβολές ύψους 150 εκ. €, εκ των οποίων 132.988.584 € για περίπου 30.000 δηλώσεις ζημίας απώλειας φυτικής παραγωγής και 16.528.449 € για περίπου 2.500 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου.

Το ad hoc Πρόγραμμα, για την πληρωμή αποζημιώσεων στην Θεσσαλία και τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον ‘’Daniel’’, έχει αρχικώς εκτιμηθεί ως κόστος αποζημιώσεων στα 260 εκ. €.

Το Υπουργείο Οικονομικών διέθεσε αμέσως τα 150 εκ. €, τα οποία ήδη διετέθησαν στους παραγωγούς και την 8η Φεβρουαρίου 2024 απέστειλε μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, σε διάθεση του ΕΛ.Γ.Α., επιπλέον 110 εκ. €.

Την 14η Φεβρουαρίου 2024 καταβάλλονται επιπλέον 5,5 εκ. € σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες δεν έλαβαν προκαταβολή και καλύπτουν 30.000 στρέμματα έναντι 1.133.000 στρεμμάτων, οι οποίοι ήδη έλαβαν προκαταβολή.

Επιπροσθέτως, ενεργοποιείται το μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι θα αναπληρώσουν τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, με την ενίσχυσή του στο 100% της αξίας της αγοράς, με την υποβολή τιμολογίων και την άμεσο χρηματοδότησή τους, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.

Β. Ελληνοποιήσεις προϊόντων

Τι κάνουμε:  Μικρά Κλιμάκια. Έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας (χερσαίες πύλες εισόδου) και του Λιμενικού Σώματος (λιμάνια).

Οι έλεγχοι σε προϊόντα γάλακτος και σε οπωροκηπευτικά πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, σε λιμάνια, στα τελικά σημεία πώλησης (super markets και λοιπά σημεία λιανικής πώλησης) σε όλη τη χώρα. Έλεγχοι γίνονται και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και σε φορτία γαλακτοκομικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων στις πύλες εισόδου.

Τα ευρήματα των ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποστέλλονται στην Α’ βάθμια Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων του ΥΠΑΑΤ. Ειδικότερα:

Την τριετία 2021-2023 έχουν εξεταστεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή ΕΠ&Π, συνολικά 166 υποθέσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους περίπου 1.275.000 €. Η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων αυτών αφορούσαν σε τυροκομικά προϊόντα (152 υποθέσεις) και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων είναι 1.108.700 ευρώ.

Το 2024, ήδη τον πρώτο μήνα, έχουν εξετασθεί 18 υποθέσεις που αφορούσαν σε τυροκομικά προϊόντα, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί η εξέταση και άλλων υποθέσεων εντός του Φεβρουαρίου. Οι έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα.

Γ. Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027

Η ελληνική κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση που έκανε στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξασφάλισε για τη χώρα μας ποσό ύψους 19,3 δις €. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς ποσό με την προηγούμενη ΚΑΠ, όταν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, υπέστησαν μείωση από 10-15%.

Ωστόσο, ο 1ος χρόνος εφαρμογής της ΚΑΠ 2023-2027 ανέδειξε προβλήματα και δυσκολίες για τους αγρότες. Το υψηλό φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημό της, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας, δημιουργεί περαιτέρω υποχρεώσεις (καλλιεργητικές και κανονιστικές/εφαρμοστικές) για τους αγρότες, που οδηγούν σε αύξηση του κόστους παραγωγής και σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις τρίτες χώρες (στις οποίες δεν υπάρχουν ανάλογες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις).

Ενέργειες που έχουν γίνει:

Ι) Αίτημα τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027. Το αίτημα κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023. Οι αιτούμενες αλλαγές, έχουν γίνει δεκτές (ενημέρωση από Επιτροπή) και βρίσκεται στο στάδιο των τελικών υπογραφών.

ΙΙ) Παράλληλα, προσπαθήσαμε να χτίσουμε συμμαχίες σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ. Με δική μας πρωτοβουλία, ενεργοποιήσαμε το EU MED-9 στον αγροτικό τομέα, το μέτωπο των 9 ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου και μαζί προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες του πρωτογενούς τομέα και να δώσουμε απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στις Βρυξέλες στις 14 Ιανουαρίου 2024, όπου τέθηκε, μεταξύ άλλων,  επιτακτικά το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της απλούστευσης των διαδικασιών της ΚΑΠ Η επόμενη συνάντηση του EU MED-9 έχει προγραμματισθεί στις 26 Φεβρουαρίου με θέμα συζήτησης την τροποποίηση της ΚΑΠ 2023-2027.

ΙΙΙ) Στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 26 Φεβρουαρίου 2024, θα συζητηθεί, με πρωτοβουλία της Βέλγικης Προεδρίας και με τη στήριξη της Ελλάδας, το θέμα των αναγκαίων τροποποίησεων της ΚΑΠ με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες.

Τέλος, σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων ψηφίζεται η δυνατότητα 127.000 Ελλήνων αγροτών να καλλιεργήσουν 1,5 εκ. στρέμματα, τα οποία θα έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση. Η πρόταση που υποβλήθηκε από τη Γαλλία είχε την απόλυτη στήριξη και την υπογραφή της Ελλάδας.

sinidisi.gr

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Παύλος Μαρινάκης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση η συζήτηση με τους αγρότες-Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους»

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μαρινάκης στο δημοσιογράφο, αναφερόμενος στη αναμενόμενη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το ζήτημα της προκαταβολής που πρόκειται να δοθεί «εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα και επαναλαμβάνω ότι έχουμε συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αντιλαμβανόμαστε, ειδικά σε κάποιες επιμέρους αιτιάσεις τους, ότι υπάρχει μια δυσκολία ως προς το αυξημένο κόστος παραγωγής. Είναι σημαντικό λοιπόν να ακούσουμε αυτά τα οποία είπε ο πρωθυπουργός. Πράγματι όμως και στην κατεύθυνση του κόστους παραγωγής, που αφορά δηλαδή το πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και στην κατεύθυνση των θεσμικών ζητημάτων όπως είναι η ΚΑΠ, όπου εκεί η χώρα μας έχει μια πολύ σημαντική επιτυχία. Στην τελευταία διαπραγμάτευση, ενώ η Ευρώπη πήρε λιγότερο, έδωσε λιγότερα. Συνολικά η χώρα μας πήρε ακριβώς τα ίδια λεφτά, 19,3 δισεκατομμύρια. Θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια ένα πολύ σημαντικό θέμα η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, όπου θα παρουσιάσει η πρωθυπουργός τα πολύ σημαντικά βήματα της κυβέρνησης και βέβαια θα ακούσει και τα υπόλοιπα βήματα που πρέπει να γίνουν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση αυτή η συζήτηση, δεδομένου του γεγονότος, το ξαναλέω ότι δεν ικανοποιούμε μόνο αιτήματα των αγροτών. Τα αιτήματα των αγροτών κατά κάποιο τρόπο, εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, προχωράει η παραγωγή, μειώνεται το κόστος των προϊόντων, έχουν και θετική επίδραση συνολικά στην ελληνική κοινωνία. Για εμάς όλα τα αιτήματα όλων των επαγγελματικών ομάδων είναι πολύ σημαντικά. Ο πρωθυπουργός αποδεικνύει στην πράξη ότι ακούει τα αιτήματα των πολιτών. Δεν γυρίζει την πλάτη σε καμία επαγγελματική ομάδα και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Όλη η συνέντευξη του κ. Μαρινάκη ακολουθεί παρακάτω:

Πηγή: ertnews.gr

Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ως Ελληνική Λύση έχουμε υποβάλει αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα αγροτικά. Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να το αγνοήσει.

Καταγγέλλω την κυβέρνηση ότι ασκείτε προσωπική αγροτική πολιτική. Παράδειγμα, όπως έχουν καταγγείλει αγρότες, υπουργοί, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ξόδεψαν πάνω από 1 δις. ευρώ για γαλάζιους αγρότες. Τα χρήματα δόθηκαν σε ανύπαρκτα ΑΦΜ, σε ανύπαρκτες χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε ανθρώπους που δήλωναν ανύπαρκτα χωράφια στη Μύκονο, στη Νίσυρο, στη Σαντορίνη. Κρατικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις χωρίς να πληρούν κανένα κριτήριο. Υπάρχει ένας κύριος με το ψευδώνυμο Φραπές που έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Αναφέρομαι σε επώνυμη καταγγελία από αγρότη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτός ο κύριος είναι κουμπάρος 2 υπουργών. Στρατολογούνται διάφοροι ως μπροστινοί, παραγωγοί μαϊμού και κανονικοί, εργάτες γης από Πακιστάν, Μπαγκλαντές κλπ. Αυτούς τους ανθρώπους εισάγουν σε κομπίνες εικονικών βοσκοτόπων σε όλη την Ελλάδα. Αυτός που τους μαζεύει παίρνει προμήθεια 50% από αυτές τις επιδοτήσεις μαϊμού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ή δεν είναι έτσι; Είναι αλήθεια ότι υπάρχει usb με 6.000 ονόματα;;

Τι υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στους αγρότες: «αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’ αυτό θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής». Όταν ο πρωθυπουργός αναφέρεται στα πλατιά λαϊκά στρώματα ξύνει τον πάτο του βαρελιού. Όταν αναφέρεται στους ολιγάρχες το βαρέλι είναι γεμάτο!

Μα δεν χρειάζεται να ξύσει κανένα πάτο κανενός βαρελιού. Θα αρκούσε απλώς να μην κάνει λάθος στην διαπραγμάτευση της ΚΑΠ, αφαιρώντας 240 εκατ. ευρώ ετήσιες άμεσες επιδοτήσεις από τους αγρότες. Εκτός αυτού μπορεί να περιορίσει την ασυδοσία των τραπεζών, που ληστεύουν τους πάντες, να φορολογήσει τα υπερκέρδη τους (3,2 δις το 2022 και περί τα 4 δις το 2023) και να μην επιτρέπει στους παραγωγούς ενέργειας να κερδίζουν τεράστια ποσά σε βάρος των πολιτών (μόνον η ΔΕΗ θα έχει κέρδη περί το 1 δις). Θα μπορούσε επίσης να καταπολεμήσει τα καρτέλ και να σταματήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο πρωθυπουργός κοροϊδεύει τους αγρότες. Δόθηκαν 2 διαφορετικά ραντεβού. Στο πρώτο θα δει συνολικά τους συνδικαλιστές και στο δεύτερο κάποιον αγρότη – συνδικαλιστή μόνο του. Κάποιος γαλάζιος θα είναι! Και τώρα ευελπιστεί ότι σε 1 ώρα θα λύσει όσα δεν έλυσε σε 5 χρόνια. Εμείς λέμε στους αγρότες: δεσμοί που δεν λύνονται, κόβονται. Έρχονται ευρωεκλογές και θα απογοητευτείτε οικτρά στην κυβέρνηση.

Τι έχει κάνει η Ελληνική Λύση; Εμείς σε επίπεδο ΕΕ αναλάβαμε 12 πρωτοβουλίες που όμως δεν έπαιξαν ποτέ στα ΜΜΕ που ελέγχετε εσείς! Αναλάβαμε πρωτοβουλία για τους κινδύνους για την υγεία των αγροτών που σχετίζονται με το επάγγελμά τους. Για τους δασμούς που έπληξαν το ελληνικό ροδάκινο, αφού αυτό είχε αποκλειστεί από τη ρωσική αγορά λόγω του εμπορικού πολέμου, ενώ αντίθετα εκεί οι Τούρκοι ξεπούλησαν! Για τους ελέγχους που δεν γίνονται στα ελληνικά τελωνεία! Βρήκαμε πόρους από την ΕΕ που δεν παίρνει η κυβέρνηση, προκειμένου αυτοί οι έλεγχοι να εκτελούνται σωστά. Μιλήσαμε για πρωτότυπα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, όπως η ανάπτυξη της αιγοτροφίας και η φύτευση με τροφοδάση. Κάναμε παρεμβάσεις για τη φέτα, το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, αγωνιστήκαμε για την ελληνική κινόα, την ελληνική αλόε βέρα και τον κρόκο Κοζάνης. Καταγγείλαμε την απαράδεκτη γραφειοκρατία του ΟΠΕΚΕΠΕ, πέρα από την αφερεγγυότητα και τις αστείες πληρωμές. Καταγγείλαμε την ιδιωτικοποίηση του νερού και ιδίως της αγροτικής άρδευσης, από την κυβέρνηση με αδιαφανή τρόπο. Με παρέμβασή μας αυξήθηκαν οι εξαγωγές οίνου στις ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας χαλάρωση των Αμερικανικών εμπορικών μέτρων. Πετύχαμε την αντιμετώπιση της παράνομης εισαγωγής και εμπορίας φέτας εκτός Ελλάδος. Ανακαλύψαμε, μάλιστα, ότι κάθε χώρα διεθνώς μπορεί να αποκαλεί τα προϊόντα της ελληνικά, καθώς η Ελλάδα δεν έχει κατοχυρώσει τον όρο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ», ό,τι για παράδειγμα γίνεται με το ελληνικό γιαούρτι.

Οι αγρότες κατήγγειλαν στο ΟΡΕΝ ότι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ενέκρινε προεκλογικά και πήραν αποζημιώσεις συγκεκριμένες περιοχές, που επλήγησαν σε Γιαννιτσά, Ημαθία, Πέλλα, χωρίς όμως να γίνει πρώτα έλεγχος και όταν οι υπόλοιποι αγρότες δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ! Στις περιοχές αυτές, εκλέγεται ο συγκριμένος βουλευτής της ΝΔ. Δηλ. ο βουλευτής δίνει χρήματα στους δικούς του και οι άλλοι πεινούν; Υπάρχει βουλευτής που ξεμπλόκαρε ΑΦΜ αγρότη στη Νίσυρο που καλλιεργεί, λέει, ρόκα στο βουνό! Στο βουνό που δεν φυτρώνει ούτε πέτρα!

Θέλετε προτάσεις για τους αγρότες; Τρία εκατ. τόνοι υπολειμματικής βιομάζας από αγροτο-κτηνοτροφικά απόβλητα παραμένουν αναξιοποίητοι ενεργειακά! Αυτοί θα μπορούσαν να καλύψουν το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας και ταυτόχρονα αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους, πουλώντας τα οργανικά υπολείμματα σε παραγωγούς ρεύματος! Κάθε χρόνο η χώρα μας χάνει 450 εκατ. ευρώ από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ποσό που αντιστοιχεί στην παραγωγή εγχώριων βιοκαυσίμων, για την κάλυψη της αγροτικής ενεργειακής ζήτησης! Στην Ελλάδα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοκαύσιμα είναι μικρότερη του 1% της συνολικής εθνικής ζήτησης. Αλλά βέβαια εσείς δεν θέλετε τέτοιες λύσεις. Εσείς θέλετε να στηθούν παντού ανεμογεννήτριες. Εσείς δεν θέλετε να κάνουμε εξορύξεις και έτσι τα καύσιμα είναι πανάκριβα.

Έχω κουραστεί να ακούω ότι ο αγρότης δεν γίνεται να έχει αφορολόγητο πετρέλαιο. Όμως ο εφοπλιστής μπορεί να έχει αφορολόγητο πετρέλαιο. Το αντέχει το δημοσιονομικό ταμείο. Ο αγρότης δεν μπορεί να έχει κατώτερες εγγυημένες τιμές. Ο πάροχος ενέργειας όμως και ο εργολάβος μπορούν να έχουν κατώτερα εγγυημένα κέρδη. Αυτό είναι κράτος μη δίκαιης συμπεριφοράς γιατί εξυπηρετείτε μόνον τους εφοπλιστές.

Έλληνες εφοπλιστές! Βγήκαν τα κανάλια και είπαν ότι κτυπήθηκε ελληνικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα. Ελληνικό πλοίο, που έχει 100% ξένο πλήρωμα, είναι υπό ξένη σημαία, έχει ξένη εξωχώρια έδρα, γραφεία στο Λονδίνο και το μόνο ελληνικό που έχει είναι ο εφοπλιστής ιδιοκτήτης του!

Φτάσαμε εδώ και φταίτε όλοι! Και ξέρετε γιατί; Πείτε μας ποιος ψήφισε στην ευρωβουλή προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή; ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ! Ποιος ψήφισε για να μειωθεί η κτηνοτροφική παραγωγή; ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ! Ποιος ψήφισε για να μειωθεί η αλιευτική και η μελισσοκομική παραγωγή; ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ!

Ξέρετε ότι στη Γερμανία, ο υπουργός γεωργίας ανακοίνωσε σχέδιο, για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρέας από τον επόμενο μήνα. Ορίστε το δημοσίευμα στον γερμανικό τύπο (δείχνει φωτο)!

Ποιος ψήφισε για να αντικαταστήσουμε την τροφή με σκουλήκια. Πείτε της αλήθεια στους αγρότες. Πείτε τους ότι αυτή η απόφαση σημαίνει ότι τους τελειώνετε τους αγρότες. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ! Ποιος ψήφισε ώστε η Τουρκία να φέρνει ανεξέλεγκτα μέλι στην Ελλάδα μη επιβάλλοντας δασμούς; ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ! Ποιος ψήφισε ώστε να μην γίνονται πραγματικοί ποιοτικοί έλεγχοι στα σύνορα για το γάλα; ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ!

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, θα ήθελα να ρωτήσω τους βουλευτές τι έρχεστε να κάνετε; Γιατί έρχεστε, δεν μπορώ να καταλάβω. Αφού δεν μπορείτε να πείτε ονόματα και να υπερασπιστείτε τον ελληνικό λαό και όσους χάνουν τα σπίτια τους.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπέγραψαν συμβάσεις πώλησης και μεταβίβασης επιχειρηματικών απαιτήσεων, προς εταιρείες ειδικού σκοπού με έδρα την Ιρλανδία, όπου πούλησαν ενυπόθηκα δάνεια των σπιτιών των Ελλήνων. Οι εταιρείες αυτές τα τιτλοποιούν και τα παίζουν στο χρηματιστήριο. Ψάξαμε να βρούμε τις εταιρείες στην Ιρλανδία και είναι ανύπαρκτες. Είναι εταιρείες – φαντάσματα! Ορίστε καταθέτω στα πρακτικά τις συμβάσεις με τις εταιρείες; Οι εταιρείες αυτές σύμφωνα με την ΑΑΔΕ οφείλουν να έχουν ΑΦΜ. Πώς θα προστατευτεί ο Έλληνας; Όλα τα προηγούμενα χρόνια όταν φωνάζαμε για την αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων από τα κοράκια μας λέγατε υπερβολικούς. Λέγατε σιγά μην πάρουν τα σπίτια και τι θα τα κάνουν οι ξένοι τα σπίτια των Ελλήνων. Σήμερα αποδεικνύεται πως πήραν τα δάνεια, τα μόχλευσαν, τα έκαναν τίτλους και τώρα τζογάρουν στο χρηματιστήριο! Ακούστε ποιοι είναι αυτοί:

-PHOENIX MEZZ – ιδρύθηκε το 2022 – αφορά τιτλοποιήσεις phoenix και vega της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 7 δις.

Μέτοχοι: ΤΧΣ 27%, John Paulson 18,62%, Αριστοτέλης Μιστακίδης 5,638 (με προσωπική περιουσία 3 δις. ο ιθύνων νους της glencore, έχει πακέτο μετοχών της Πειραιώς)

Τα ΔΣ απαρτίζονται από Κύπριους δικηγόρους, έχουν διεύθυνση Βασιλίσσης Φρειδερίκης 33 στη Λευκωσία.

-SUNRISE MEZA – ιδρύθηκε το 2022 και αφορά στις τιτλοποιήσεις sunrise 1 (2 δις) και 2 (2,7 δις) της Τράπεζας Πειραιώς.

Μέτοχοι: ΤΧΣ 27%, John Paulson 18,62%, Helicon 9,98% (ιταλο-ιρλανδικό fund που κατεχει το 5%  στη ΔΕΗ), Schooner Capital 5,5%

-GALAXY MEZZ – ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022, αφορά στις τιτλοποιήσεις από την Alpha Bank, Galaxy (10,8 δις.), Cosmos (3 δις.)

Μέτοχοι: Schooner Capital 15,32%, ΤΧΣ 8,99%, John Paulson 5,61% (μεγαλο-επενδυτής με ένα πορτοφόλιο που εκτείνεται από επενδύσεις σε εταιρείες βιοτεχνολογίας έως media. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός από την επένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς), Reggeborgh 5,55%

Όλοι αυτοί σορτάρουν, έκαναν τα σπίτια των Ελλήνων τίτλους και παίζουν στο χρηματιστήριο. Φούσκα είναι. Θα σκάσει κάποια στιγμή. Και τα σπίτια παίρνουν και τζογάρουν τιτλοποιώντας τα στο χρηματιστήριο και ΑΦΜ δεν έχουν! Δεν έχουν ΑΦΜ! Όταν επιβάλλετε να έχουν ΑΦΜ ακόμα και τα νεογέννητα. Φοροδιαφεύγουν νόμιμα, όταν κυνηγάτε όλους τους Έλληνες ως κυνηγοί κεφαλών. Γι’ αυτό λέω ότι είστε Νέα Σημιτοκρατία. Κάνετε ότι έκανε και ο Σημίτης. Πετύχατε αυτές οι εταιρείες να φοροδιαφεύγουν νόμιμα, να παίρνουν τα σπίτια των Ελλήνων και να θησαυρίζουν. 

Πείτε μας η ΑΑΔΕ, έχει μια ιστοσελίδα και έχει διαφήμιση μιας εταιρείας μηχανημάτων POS!!! Και τώρα η κυβέρνηση επιβάλλει σε όλους τους επιχειρηματίες να πάρουν POS!!

Όμως εκτός από όλα αυτά, λέτε συνεχώς ψέμματα. Παράδειγμα το σύστημα συναλλαγών IRIS. Γι’ αυτό το σύστημα ο κος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ είχε πει: «η υπηρεσία IRIS είναι μια  υπηρεσία, η οποία υπάρχει, λειτουργεί σήμερα, σας δίνει τη δυνατότητα να διακινείτε ποσά έως 500 ευρώ / ημέρα, χωρίς καμμία τραπεζική προμήθεια». Επίσης, ο κος  Χατζηδάκης από το βήμα της βουλής είχε πει: «τι είναι το σύστημα IRIS; Είναι ένα σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών χωρίς προμήθειες, ώστε όποιος θέλει να συναλλάσσεται μαζί του χωρίς προμήθειες». Τι έγινε τελικά σήμερα; Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στις 22/1/2024 αναφέρεται: «πλέον η επιβάρυνση για τον ελεύθερο επαγγελματία μέσω της  υπηρεσίας IRIS, όπως προκύπτει από τα νέα τιμολόγια που ανακοινώνουν οι μία μετά την άλλη οι τράπεζες, είναι μεταξύ 0,5% και 1%, επί του τζίρου της συναλλαγής». Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος σας είπε χαρακτηριστικά: «είχατε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλαν στις συναλλαγές με το σύστημα IRIS οι τράπεζες ή γνωρίζατε τα πάντα και λέγατε συνειδητά ψέμματα;».

Θα ήθελαν επίσης να αναφερθώ στο θέμα του σαμποτάζ στον server στο Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι κατάλυση του κράτους. Φτιάξατε ένα κράτος – παρωδία. Αν στους υπεύθυνους του σαμποτάζ που έγινε στον server του πανεπιστημίου, λέγαμε να πάνε να τον κάνουν σε Τούρκους θα έλεγαν όχι! Και μετά μας μιλάτε για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μα υπάρχει απόφαση του ΣτΕ κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σύμφωνα με το ΣτΕ ο χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης είναι μόνον ελληνικός και μόνον δημόσιος. Δηλαδή τι έρχεστε να κάνετε εσείς; Πάτε να νομοθετήσετε υπέρ της παρανομίας;

Κλείνοντας θα ήθελα να πάμε και στο θέμα του γάμου των ομοφυλόφιλων και να σας πω ότι δεν υπάρχει καμμία νομική δέσμευση – υποχρέωση της χώρας μας να νομοθετήσει και να θεσμοθετήσει γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Το ίδιο το ευρωπαϊκό δικαστήριο των δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν θεωρεί ότι η μη θεσμοθέτηση γάμου μεταξύ ομόφυλων αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνου δικαιώματος. Επίσης η απόφαση 1428 του 2017 του Αρείου Πάγου καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει καμμία νομική δέσμευση – υποχρέωση της χώρας μας. Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί διχάζετε τους Έλληνες; Εμείς ζητήσαμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία και κάθε βουλευτής θα έπρεπε να θέλει να γίνει, γιατί ο βουλευτής θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για το «ναι» ή το «όχι» που θα πει. Γιατί κρύβεστε πίσω από τα τεχνάσματα του πρωθυπουργού;

Αναφορικά με το αίτημα του κου Μπιμπίλα, να αποκαλύψει η Εκκλησία πόσοι ιερείς είναι ομοφυλόφιλοι, θα ήθελα να τον ρωτήσω γιατί δεν ζήτησε να πουν και πόσοι βουλευτές είναι ομοφυλόφιλοι; Γιατί; Διότι οι βουλευτές δεν πρέπει να ψηφίζουν για ίδιον όφελος ούτε για τις προσωπικές τους επιθυμίες, διότι έτσι φτιάχνεται διαπλοκή προσωπικών συμφερόντων με νομοθέτηση. Αν εγώ είμαι ολιγάρχης, εφοπλιστής και ψηφίσω μαζί με όλους εδώ μέσα ατέλεια για τους εφοπλιστές, αυτό είναι διαπλοκή.  

Άκουσα τον κο Καπουτζίδη, ερμηνεύοντας με τον δικό του τρόπο την Παλαιά Διαθήκη, ανέφερε ειρωνικά: «Λένε ότι ο Θεός έφτιαξε τον Αδάμ και την Εύα. Ήσουν εκεί να το δεις;». Θα μπορούσε να το πει αυτό για τον Μωάμεθ; Όχι! Και δεν είναι σωστό να το πει. Αυτό λοιπόν είναι ελληνοφοβία και ρατσισμός κατά των Ελλήνων.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας, και 20 ακόμη βουλευτές  με θέμα την επιστροφή επιδοτήσεων ρεύματος από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Το 2022 το Υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωση του, αποφάσισε να δώσει επιδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για το έτος 2022 ως μέτρο αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτηση τους: «Το μέτρο αυτό ήταν μια μικρή ανάσα για πλήθος μικρών και επαγγελματιών επιχειρήσεων που έβλεπαν τους λογαριασμούς ρεύματος να εκτοξεύονται και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

Το ποσό της επιδότησης άγγιξε το 800εκ και αφορούσε 1,2 εκ δικαιούχους.  Όμως όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να λάβει την έγκριση της Κομισιόν, καθώς αφορούσε κρατικές ενισχύσεις, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να περικόψει το χρονικό διάστημα της επιδότησης και να τοποθετήσει κριτήρια.

«Το αποτέλεσμα του κυβερνητικού φιάσκου είναι να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου ότι δήθεν προστατεύει τους μικροεπαγγελματίες από την ενεργειακή κρίση, αλλά τελικά οι τελευταίοι να βρίσκονται αυτή την στιγμή χρεωμένοι στους προμηθευτές οι οποίοι ζητούν τις επιδοτήσεις πίσω», τονίζουν οι βουλευτές.

Στην συνέχεια οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη προς τους προμηθευτές του ποσού της επιδότησης που δικαιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να μην αναζητούν οι πάροχοι τα ποσά της επιδοτήσεις από τους ωφελούμενους.

Σελίδα 1 από 2