Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  7:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024

«Ό,τι πήρατε, πήρατε διαμηνύει σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου στους αγρότες με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποκλείει την λήψη νέων μέτρων για την στήριξη τους», σχολιάζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της, προσθέτοντας ότι «οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην βουλή αντιμετωπίστηκαν ως “ψίχουλα” από τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα και έστειλαν ηχηρό μήνυμα με τη μαζική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο».

Η Νέα Αριστερά σημειώνει ότι «στέκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, για να μην καταρρεύσει η πρωτογενής παραγωγή, να μην ερημοποιηθεί  η ύπαιθρος, να μην εξαφανιστούν οι Έλληνες αγρότες».

Τονίζει, ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα όπως: την άμεση αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την εφαρμογή της ΚΑΠ, άμεση αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με προσαρμογή των αποζημιώσεων στις νέες συνθήκες που γεννά η κλιματική κρίση, ουσιαστικά μέτρα για την μείωση του ενεργειακού κόστους με κίνητρα στους αγρότες και όχι για τις πολυεθνικές, αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για φθηνή χρηματοδότηση των αγροτών ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της αισχροκέρδειας και των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Πηγή: ertnews.gr

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Αναίτια και αδικαιολόγητη μεταβολή όρων προγράμματος Leader».

Σύμφωνα με επιστολή του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας που κατέθεσε ο βουλευτής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επιστολές του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, άλλαξε μονομερώς όρους του προγράμματος LEADER με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με απένταξη πολλές επιχειρήσεις χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Όπως δήλωσε ο βουλευτής για τον καινούργιο όρο που προσέθεσαν: «Η συγκεκριμένη προθεσμία, όλως παράνομα και καταχρηστικά, τίθεται για πρώτη φορά με την ως άνω επιστολή σε μια προσπάθεια μονομερούς μεταβολής των όρων του προγράμματος LeaderCLLD και παράνομης απένταξης των επιχειρήσεων από τα τοπικά προγράμματα».

Στην συνέχεια ο βουλευτής ανάλυσε και την πρακτική που υπήρχε μέχρι σήμερα για τρόπους πιο ελαστικούς ως προς τους όρους του προγράμματος για να βοηθηθούν περισσότερες επιχειρήσεις και επισήμανε τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις αυξήσεις στον προϋπολογισμό τους, ζητώντας από τον Υπουργό να αποσύρει την αδικαιολόγητη μεταβολή των όρων τονίζοντας: «Καμία επιχείρηση στο μέλλον δεν θα επιθυμεί να συμμετάσχει σε προγράμματα που υλοποιούνται μέσω των ΟΤΔ- Αναπτυξιακών εταιρειών, αφού θα φοβούνται την μονομερή μεταβολή των όρων. Δημιουργείται ένα τελείως ανασφαλές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις αφού δεν θα γνωρίζουν από εδώ και πέρα πότε θα αλλάζετε τους όρους ενός προγράμματος και τι επιβάρυνση θα έχει για αυτούς κάτι τέτοιο».

Ο Υφυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή σε ποιον νόμο στηρίζεται η εν λόγω απόφαση και επί της ουσίας δεν έδειξε καμία διάθεση εκ μέρους του Υπουργείου για ανάκληση της εν λόγω άδικης απόφασης.

Ακολουθεί το βίντεο:

 

Ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος με του Ρεπουμπλικανούς για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του τόνισε πως «ίσως να μην φτάσουμε καν στις εκλογές» που είναι προγραμματισμένες για το Νοέμβριο, καθώς «ο παγκόσμιος πόλεμος είναι πολύ κοντά».

Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ τόνισε πως «9 μήνες είναι πολύς καιρός, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πριν τη λήξη του να έχουμε τον Γ’Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τι θέλει να πει ο εμβληματικός Αμερικανός μεγιστάνας; Ότι η κυβέρνηση Τ.Μπάιντεν θα σπρώξει μέχρι και σε Γ’ΠΠ τις ΗΠΑ για να μην επιτρέψει να γίνουν εκλογές στις ΗΠΑ και να κερδίσει εκ νέου ο Ν.Τραμπ την εξουσία!

Και αν δούμε προσεκτικά τις κινήσεις, ειδικά αυτών που κάνουν κουμάντο πίσω από τον Τ.Μπάιντεν, δηλαδή την Β.Νούλαντ και τον Α.Μπλίνκεν θα δούμε ότι ίσως δεν έχει και τόσο άδικο…

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες “βιομηχανίες” της χώρας. Η οικονομία βελτιώνεται αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Το ποσό αρωγής για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις μονάδες που επλήγησαν στη Θεσσαλία είναι από 5 -10.000 ευρώ, ενώ έχουν αποδεσμευτεί 795.000 ευρώ αθροιστικά κι έχουν καταβληθεί 147,7 εκατ.

Συνοπτικά τα μέτρα και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι:

  • Η Επιστροφή φόρου κατνάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και τα 5 νέα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες θα συνοδευτεί με έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος 2024.
  • Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες μεσοπρόθεσμη μείωση 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για συνεταιρισμούς και για μεμονωμένους αγρότες προορίζεται το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στο χωράφι.”
  • Επίσης, στα μέτρα στήριξης εντάσσεται και το πρόγραμμα πράσινης ενέργειας Απόλλων
  • Εχουν δαπανηθεί 150 εκατομμύρια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και 82 εκατ. για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης
  • Παραπάνω από 1 εκατομμύρια στρέμματα απελευθερώνονται για τους Έλληνες αγρότες. Η χώρα ζητά επανεξέταση στοιχείων αγροτικής παραγωγής σην ΕΕ για να παρεμβάσεις πράσινης γεωργίας

Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

“Ο κύριος Κασσελάκης ανέβηκε στο τρακτέρ αλλά δε συνομίλησε με άλλους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σχετικά με την κοινή αγροτική πολιτική και τις επιπτώσεις. Ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προτάσεις του είχαν κόστος. Ας έρθει λοιπόν να μας πει για τη στάση του, κι ας αφήσει τα τρακτέρ. Ο προηγούμενος που ανέβηκε σε τρακτέρ από την Αξιωματική Αντιπολίτευση μόνο φόρους έβαλε. Τα προβλήματα λύνονται με πράξεις και σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής για την αντιμετώπιση παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα υλοποιήθηκαν το πρώτο πενθήμερο του Φεβρουαρίου εντατικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών.

Τα ειδικά συνεργεία ελέγχων πραγματοποίησαν συνολικά 16.030 ελέγχους οχημάτων, εστιάζοντας στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων. Βεβαιώθηκαν πάνω από 4.580 παραβάσεις που οδήγησαν σε συλλήψεις, αφαιρέσεις αδειών κυκλοφορίας κλπ, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση

Την Πέμπτη 1.2.2024 ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, ότι ο δείκτης της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2023 έπεσε στο 9,2% στην χώρα μας, δηλαδή 3 μονάδες χαμηλότερος από το Δεκέμβριο του 2022.

Μάλιστα, η ανεργία στις γυναίκες έπεσε 4,5 μονάδες από πέρυσι στο 11,7% και στους νέους 8,1 μονάδες από πέρυσι στο 22,3%.

Το 2023 δημιουργήθηκαν 102.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ από το 2019 έχουν δημιουργηθεί περίπου 400.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η συνεκτική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης, η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, η στόχευση στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί τα τεσσεράμισι τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, όπως είχαμε δεσμευθεί. Η μείωση της ανεργίας είναι αυτή που οδήγησε στην δρομολόγηση του «ξεπαγώματος» των τριετιών και συνακόλουθα στην αύξηση των αποδοχών για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Είναι δέσμευση της Κυβέρνησης για αυτή την τετραετία να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους μισθούς και το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών με στόχο μέχρι το τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο σε συνέχεια των δύο προηγούμενων ετών που εφαρμόστηκε το μέτρο με στόχο την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από το αυξημένο κόστος.

Παράλληλα, 5 νέα μέτρα ανακοινώθηκαν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών:

  • Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
  • Υλοποιείται ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.
  • Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα.

Το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και 82 εκ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες: «Η Ελλάδα αγωνίστηκε για να υπάρξουν τροποποιήσεις για το έτος 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες, για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν».

Η χώρα μας ζητά να επανεξεταστούν στοιχεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να εξετάσουμε, που μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις με στόχο μια ομαλότερη προσαρμογή στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της πράσινης γεωργίας.

Η Κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες» της χώρας που συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση του ΑΕΠ αλλά και στην κάλυψη των εγχώριων επισιτιστικών αναγκών.

Έχουμε δεσμευθεί πως όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, με λελογισμένα μέτρα που δεν υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα.

Ανοίγει τα επόμενα εικοσιτετράωρα η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις νέες ή επιπρόσθετες αιτήσεις πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές.

Το ποσό της αρωγής θα κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα των ζημιών που έχουν υποστεί. Οι καταβολές πρώτης αρωγής σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συνεχίζονται. Την Παρασκευή καταβλήθηκαν 795.000 ευρώ σε 240 φυσικά πρόσωπα και 7,7 εκατομμύρια ευρώ προς 600 πληγείσες επιχειρήσεις.

Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 147,7 εκατ. ευρώ προς 43.512 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Αναμένεται την Πέμπτη η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας» που ρυθμίζει βασικά ζητήματα σχετικά με το προσωπικό, τη διοίκηση και τη λειτουργία της.

Αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προκειμένου η «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας» να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες εθνικές ανάγκες, αλλά και τις επιτακτικές ενωσιακές δεσμεύσεις, αναβαθμίζοντας το επίπεδο εποπτείας, ενημέρωσης και υποστήριξης των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας και ενισχύοντας το οικοσύστημα ψηφιακής καινοτομίας στη χώρα, μέσω της διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος με ασφαλείς υποδομές.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής για την αντιμετώπιση παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα υλοποιήθηκαν το πρώτο

πενθήμερο του Φεβρουαρίου εντατικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών.

Τα ειδικά συνεργεία ελέγχων πραγματοποίησαν συνολικά 16.030 ελέγχους οχημάτων, εστιάζοντας στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων. Βεβαιώθηκαν πάνω από 4.580 παραβάσεις που οδήγησαν σε συλλήψεις, αφαιρέσεις αδειών κυκλοφορίας κλπ.

Πηγή: ertnews.gr

Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα συστήματα αμυντικής καινοτομίας αλλά και η πρόταση να γίνει Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης “ΑΣΠΙΔΕΣ”, στην Ερυθρά Θάλασσα, το κέντρο της Λάρισας, ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια με τονν νέο Πρέσβη της Ιταλίας, κ. Paolo Cuculi.

“Συζητήσαμε για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα καθώς και μεταξύ των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας των δύο χωρών. Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, και, στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνές Δικαίου της Θάλασσας. Ευχαρίστησα για την στήριξη από την Ιταλία, της πρότασής μας για το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης “ΑΣΠΙΔΕΣ”, στην Ερυθρά Θάλασσα“, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το αγροτικό ζήτημα και την κατηγορεί ότι ψεύδεται. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Με τους Έλληνες αγρότες να αγωνίζονται με δυναμισμό και αξιοπρέπεια για την επιβίωση και τη συνέχιση της παραμονής τους στην ύπαιθρο, η Κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να ξεπεράσει τις εύλογες αντιδράσεις τους από τα “ψίχουλα” του κ. Μητσοτάκη και τις κακοήθειες κάποιων βουλευτών της, που ποντάρουν στην απαξίωση των αγροτών και στην αναβίωση των κοινωνικών αυτοματισμών, συνεχίζει να διασπείρει τα συνηθισμένα ψέματά της, μέσα από τους δίαυλους της επικοινωνιακής της κυριαρχίας.

Αντί λοιπόν να απολογείται στους αγρότες για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (ΕΣΣ) της ΚΑΠ, που η ίδια υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο και το οποίο αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για, την μέχρι στιγμής, αποτυχημένη εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027 στη χώρα μας, “επινοεί” ξαφνικά το νέο αφήγημα ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν υπέρ της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων στην τρέχουσα ΚΑΠ”.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας να τονίσουμε για άλλη μια φορά πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επί ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ψευδώς ισχυρίζεται η ΝΔ. Τονίσαμε στην ΕΕ πως η Ελλάδα έχει μικρές ή πολύ μικρές  γεωργικές  εκμεταλλεύσεις στις οποίες κατευθυνόταν το 80,7% των άμεσων ενισχύσεων με μέσο όρο στήριξης μόλις 3.000 ευρώ η οποία αντιστοιχεί στο 49% του μέσου όρου. της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τοποθετεί την Ελλάδα σε μία από τις τελευταίες θέσεις του Πίνακα των ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση».

Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως: «Να ξαναθυμήσουμε στην Κυβέρνηση ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν (και είναι) πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την θέση αυτή η οποία απέρριπτε το όποιο σενάριο εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων στην τρέχουσα ΚΑΠ. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν απορρίψει τον Μάρτιο του 2019, σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει το Κόμμα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, όπως και αντίστοιχη τροπολογία που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η ΝΔ.

Να ξαναθυμήσουμε επίσης στη ΝΔ πως το Εθνικό Στρατηγικό  Σχέδιο (ΕΣΣ) για τη νέα ΚΑΠ  κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ  προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις  30-12-2021 και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21-11-2022.Να ξαναθυμήσουμε επίσης πως είναι ψέμα της ΝΔ πως ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε τις αγροτικές επιδοτήσεις. Η φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων  γινόταν επί ΝΔ και καταργήθηκε στις 14/5/2015 με το ν.4328 του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, να ενημερώσουμε τη ΝΔ πως ο  Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης  σταμάτησε στα μπλόκα και ανέβηκε στο τρακτέρ μετά από πρόσκληση των αγροτών να τον βλέπουν και να τον ακούνε. Δεν στήσαμε ούτε τον Λούκυ Λουκ καβάλα στο άλογο που, “τυχαία” βρέθηκε στον δρόμο του Μητσοτάκη,  ούτε  στήσαμε την γραμματέα του κ. Χατζηδάκη , να βρεθεί “τυχαία” στον δρόμο και να του πει “τι γκόμενος είσαι εσύ.” Ούτε πρόκειται να  στήσουμε σόου να πάμε “τυχαία” στο σπίτι μελών της ΝΔ όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης για να του πούνε πόσο “καλός” είναι.

Δυστυχώς για τη ΝΔ οι Έλληνες αγρότες έχουν και μνήμη και κρίση, κάτι που το διαπιστώνουν οι κυβερνώντες με τον πιο έντονο τρόπο τις τελευταίες μέρες και σύντομα θα αποτυπωθεί και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία, με εξίσου εμφατικό τρόπο».

sinidisi.gr

“Εμείς θέλουμε να χτίσουμε, δε θα γκρεμίσουμε”, διαμηνύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στο Instagram, στον απόηχο του πρώτου Περιφερειακού Συνεδρίου στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο και χαρακτηρίζει ως “το πρώτο βήμα προς τη σύνταξη ενός πλήρως εμπεριστατωμένου αναπτυξιακού κυβερνητικού προγράμματος”.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε μαζί με τους πολίτες, το εθνικό σχέδιο για το ελληνικό όνειρο. Έχετε τον λόγο μου. Δε θα προδώσω ποτέ τον κόσμο και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ”, επισημαίνει ο κ. Κασσελάκης.

 

Για εντελώς διαφορετικούς λόγους το κάθε κόμμα, συγκλίνουν όλα στην κοίτη μια άκρως πολιτικοποιημένης εκλογικής αναμέτρησης στις κάλπες των ευρωεκλογών. Κι ας είναι βέβαιο ότι αυτή η αναμέτρηση θα αφήσει πίσω της «πολιτικά θύματα» κι ένα νέο πολιτικό τοπίο, το οποίο, όπως εκτιμάται, θα καθορίσει τις εξελίξεις της τριετίας που θα απομένει έως τις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027.

Το σύνολο των δημοσκοπήσεων περιγράφει μια σχεδόν παγιωμένη πραγματικότητα: Η Ν.Δ., παρά τη φθορά της, διατηρεί την κυριαρχία και την πολιτική ηγεμονία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse η Ν.Δ., μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν, χάνει 1 μονάδα, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνουν από μισή μονάδα. Το ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να κερδίζει τη δεύτερη θέση, έχει πατήσει φρένο κι απλώς κινείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πτωτική πορεία του, την ώρα που ανοίγουν συνεχώς νέα εσωκομματικά μέτωπα.

Το ΚΚΕ δείχνει να πιάνει «ταβάνι», ύστερα από μια σημαντική άνοδο. Και η Ελληνική Λύση εξελίσσεται στον κύριο υποδοχέα της «δεξιάς δυσαρέσκειας», που προκαλούν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Η Νέα Αριστερά δεν έχει εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης παίζουν με τον πήχη του 3%.

Αισιοδοξία

Οι ευρωεκλογές είναι βέβαιο ότι θα παράξουν πολιτικό αποτέλεσμα και θα βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Στόχος της Ν.Δ. είναι η διαφορά της από το δεύτερο κόμμα να είναι πάνω από 17%-18%, αλλά και να μην πέσει κάτω από 34%-35%. Οι αισιόδοξοι του Μ. Μαξίμου βλέπουν μεγαλύτερο ποσοστό, που αγγίζει το 37%. Με αυτές τις προϋποθέσεις εξασφαλίζεται η πολιτική κυριαρχία της, η οποία ενισχύεται και από το ισχυρό ενδεχόμενο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να μείνουν σε καχεκτικά ποσοστά της τάξεως του 11%-15%, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν έστω υποψία εναλλακτικής λύσης. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν θεωρείται βέβαιο ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα τεθούν μείζονα θέματα και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Η Ν.Δ. δείχνει να απειλείται περισσότερο από την αποχή ψηφοφόρων της οι οποίοι, σε σημαντικό ποσοστό, είναι πιθανόν να αναπληρωθούν από τους απόδημους ψηφοφόρους, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά με επιστολική ψήφο. Το ΠΑΣΟΚ, εκτός από την γκρίνια που αντιμετωπίζει ήδη, έχει να αντιμετωπίσει και την παράμετρο του κόμματος του Α. Λοβέρδου. Το οποίο, όπως έχει πει ο πρώην υπουργός, θα κινείται «μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ», αφήνοντας εκτός του πεδίου του την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Το timing για την κίνηση του Α. Λοβέρδου μοιάζει πολύ καλό, δεδομένου ότι η βασική κριτική που δέχεται ο Ν. Ανδρουλάκης είναι πως διολισθαίνει από τη θεσμικότητα και την υπευθυνότητα, μιμούμενος τον ακτιβισμό της άρνησης σε όλα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάσχεση της ανοδικής πορείας του σχετίζεται ευθέως με την αντιφατική στάση του ΠΑΣΟΚ σε θέματα όπως η επιστολική ψήφος, τα F-35 και ο γάμος των ομοφύλων, η οποία προκαλεί δυσαρέσκεια στο 1/3 των κεντρώων ψηφοφόρων του. Το κόμμα Λοβέρδου ίσως είναι δύσκολο να πιάσει το 3%, αλλά και 1,5% να πάρει π.χ., αυτό το ποσοστό μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο στην οριακή, όπως εξελίσσεται, αναμέτρηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση.

Σε ελεύθερη πτώση

Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να συγκρατήσει την πτώση του με αποτέλεσμα να ανοίγει ξανά κουβέντα είτε για αλλαγή του «ανεπαρκούς» Στ. Κασσελάκη σε περίπτωση μεγάλης ήττας στις ευρωεκλογές (οτιδήποτε κάτω από το 17% είναι ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ) είτε για τη δημιουργία νέου κόμματος, με δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Επικεφαλής ενός τέτοιου σχήματος θα ήθελε να είναι ο Α. Τσίπρας, ο οποίος ενδιαφέρεται και το τελευταίο διάστημα να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ομως, όπως παραδέχονται και στελέχη που συμμετέχουν σε αυτές τις διεργασίες, ο Α. Τσίπρας δεν είναι πλέον ο χαρισματικός ηγέτης, αλλά ένα «φθαρμένο προϊόν», που κουβαλάει στην πλάτη του τη συντριβή του 17% και την απαξίωση του κεντροαριστερού κοινού στο οποίο θα απευθύνεται. Το σενάριο της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς υπάρχει στα χαρτιά, αλλά λείπει το πρόσωπο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Το ενδεχόμενο άθροισης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποκλειστεί, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις και στα δυο κόμματα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το πιθανότερο, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι, μετά τις ευρωεκλογές, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να μπουν σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και κατακερματισμού.

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

ΟΙ ΝΥΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Ολοι στο Μ. Μαξίμου ψάχνουν ποιο θα είναι το όνομα-έκπληξη που κρατάει στα χέρια του ο Κ. Μητσοτάκης, καθώς όλοι περιμένουν ότι, όπως πάντα, ο πρωθυπουργός κρατάει άσους στο μανίκι. Η ολοκλήρωση του ευρωψηφοδελτίου βρίσκεται προς το τέλος της και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μηνός. Στην κατάρτισή του συμμετέχουν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Γ. Μπρατάκος, Στ. Παπασταύρου και Θ. Νέζης. Με την τελική πινελιά να τη βάζει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης.

Σίγουρες νέες υποψηφιότητες θα είναι ο Δ. Τσιόδρας, ο Β. Κοντοζαμάνης, ο Π. Δήμας και η Ε. Χριστοφιλοπούλου. Σχεδόν σίγουρες είναι οι υποψηφιότητες των Γ. Αμυρά (πρώην υφυπουργού και βουλευτή), Σ. Σέρμπου (καθηγητή και πρώην διπλωματικού συμβούλου του Ν. Ανδρουλάκη), του διεθνολόγου Αλ. Δεσποτόπουλου και του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ. Αττικής Γ. Καλλιακμάνη.

Αρκετά πιθανές είναι οι υποψηφιότητες της Β. Πατουλίδου και του Γ. Αυτιά, όπως και της επιλαχούσας των προηγούμενων ευρωεκλογών Β. Φλέσσα. Από τους νυν γαλάζιους ευρωβουλευτές σίγουρα θα είναι υποψήφιοι εκ νέου οι Β. Μεϊμαράκης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελ. Βόζεμπεργκ, Στ. Κυμπουρόπουλος. Ενώ αμφίβολη θεωρείται η εκ νέου συμμετοχή του Μ. Κεφαλογιάννη.

sinidisi.gr

Η αυξημένη συναίνεση για το νομοσχέδιο που επιτρέπει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών επιβεβαιώνεται από τις αρχικές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων κατά την έναρξη της συζήτησης των προωθούμενων διατάξεων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Η εισηγητής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τους όρους ισότητας για όλους του πολίτες και ιδίως για τα παιδία. Η κυρία Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σημαντική αλλαγή» ενώ για αυτονόητες ρυθμίσεις έκανε λόγο και ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων – που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 15 Φεβρουαρίου – δηλώνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Αναμένεται ωστόσο να υπάρξουν αρκετές επιμέρους διαφοροποιήσεις βουλευτών από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και την Χαριλάου Τρικούπη.

Συρεγγέλα (ΝΔ): Για εμάς γονιός σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα

Η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα τόνισε πως το σχέδιο νόμου επιχειρεί να ρυθμίσει μια υπάρχουσα κατάσταση γι αυτό και δεν προωθεί «εκτεταμένες παρεμβάσεις».

«Με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Και αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, στην εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, που συνοψίζονται σε 15 άρθρα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία- συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών» είπε αρχικά η κυρία Συρεγγέλα.

Αναφορικά με τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου ανέφερε: «Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών
Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών
Δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 ή γονέα 2 αφού για εμάς ξεκάθαρα γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα».

Η εισηγήτρια επιχείρησε να απαντήσει και στις ενστάσεις που ακούγονται για τις προωθούμενες ρυθμίσεις λέγοντας «Τι είναι, όμως, τελικά αυτό που μας προβληματίζει τόσο; Το ότι πλέον εάν ένα παιδί ανατρέφεται από ομόφυλο ζευγάρι και πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί δεν θα πάει σε ίδρυμα ή σε μακρινούς συγγενείς, όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα παραμείνει στην οικογένειά του, με τον άνθρωπο που για το παιδί είναι ο άλλος γονέας του, αλλά για το νόμο και την κοινωνία σήμερα είναι αόρατος; Δεν πρέπει όταν ένα παιδί ζει με ένα ομόφυλο ζευγάρι και πεθάνει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας,το παιδί να μην στερηθεί τα κληρονομικά δικαιώματά του;

Όταν ένα παιδί ζει με ομόφυλο ζευγάρι, δεν θα πρέπει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας να νομιμοποιείται να πάρει αποφάσεις για την εκπαίδευση και για την υγεία του, να μπορεί να το φροντίσει εάν μπει στο νοσοκομείο; Όταν ένα παιδί ζει με ομόφυλο ζευγάρι και το ζευγάρι χωρίσει, δεν θα πρέπει ο μη αναγνωρισμένος (μέχρι σήμερα) γονέας να έχει υποχρέωση διατροφής για το παιδί και να μπορεί να συμμετέχει στην ανατροφή του; Γιατί αυτές τις έννομες σχέσεις και αυτές τις καταστάσεις, που υπάρχουν στην κοινωνία μας, αποσκοπεί να ρυθμίσει το νομοσχέδιο».

«Σηκώνουμε το χαλί, βγάζουμε αυτή την θολή κατάσταση στην επιφάνεια και θεσμοθετούμε έχοντας ως θεμέλια της συζήτησης την ισότητα των πολιτών και την προστασία των παιδιών», τόνισε η ίδια κλείνοντας την αρχική της εισήγηση.

Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ): Σημαντική αλλαγή για την χώρα μας

«Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί το δίκαιο. Να γίνει το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί επιτέλους το Σύνταγμα γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, χωρίς αστερίσκους» ανέφερε η κυρία Έλενα Ακρίτα για να επισημάνει σε άλλο σημείο πως «Έστω και με σημαντική καθυστέρηση το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή για την χώρα μας».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη και δημοψηφίσματα και πρόσθεσε «καμία σκοταδιστική αντίληψη και μεσαίωνας δεν θα μας γυρίσει πίσω. Δεν κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που θα έρθει. Κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που υπάρχει».

Παράλληλα ζήτησε να αντικατασταθεί ο όρος «ομόφυλων» ζευγαριών στην διάταξη για τον γάμο και να αντικατασταθεί με τον όρο άτομα «ανεξαρτήτως φύλου» ενώ υποστήριξε πως πρέπει να επιτραπεί η παρένθετη μητρότητα. Τέλος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβέρνηση. Δεν θα προσφέρει εξιλέωση για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου».

Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ομόφυλες οικογένειες

Σε γραμμή υποστήριξης του νομοσχεδίου κινήθηκε και η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη.

«Καμία θρησκεία δεν μπορεί να επιβάλλει στο κράτος τι θα ορίζει ως πολιτικό γάμο. Η ελευθερία δύο ενηλίκων να συνάπτουν γάμο δεν έχει επίπτωση στις ελευθερίες άλλων ανθρώπων. Δεν προσβάλλει καμία και κανέναν» είπε ο κ. Χρηστίδης.

«Η οικογένεια δεν εξαντλείται στην επόμενη παραδοσιακή οικογένεια. Αυτό που μάθαμε ως πατέρας μητέρα και παιδιά. Υπάρχουν και οικογένειες με έναν μόνο γονέα, οικογένειες χωρίς παιδιά. Οικογένειες ομόφυλων με ή χωρίς παιδιά. Η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα άτομα. Η οικογένεια και ελληνικός πολιτισμός δεν διαλύθηκαν επειδή οι γυναίκες κράτησαν το επίθετο τους. Επειδή εργάζονται έξω από το σπίτι», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την τεκνοθεσία είπε: «Το μόνο που αλλάζει είναι ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση τεκνοθεσίας από κοινού όπως και τα ετερόβφυλα ζευγάρια. Παραμένει ωστόσο ίδιο το πλαίσιο κριτηρίων για να εγκριθούν τα αιτήματα». Απαντώντας δε σε όσους υποστηρίζουν ότι τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών θα υφίστανται σχολικό μπούλινγκ είπε «Από ποιους θα δέχονται το μπούλινγκ; Από ποιων τα παιδιά; Και θα δεχθούμε την βία και τον σχολικό εκβιασμό ή μήπως πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουν τα ντροπιαστικά αυτά φαινόμενα;».

Πηγή: protothema.gr

Διεθνής έρευνα για την ακεραιότητα των βουλευτών του ΕΚ εντόπισε 253 υποθέσεις τα τελευταία χρόνια στις οποίες αφορούσαν 163 ευρωβουλευτές.

Τουλάχιστον 163 από τους σημερινούς 704 ευρωβουλευτές έχουν ήδη εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα, από παρενόχληση στο χώρο εργασίας έως απάτη, νεποτισμό και διαφθορά.

Αυτό προκύπτει από μια διεθνή έρευνα για την ακεραιότητα των ευρωβουλευτών που διεξήχθη από το “L’Echo”, το “De Tijd” και τα μέσα ενημέρωσης από 22 κράτη μέλη της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και επικαλείται το lalibre.be.

Συγκεκριμένα, τα διάφορα μέσα ενημέρωσης εντόπισαν 45 περιπτώσεις διαφθοράς: 29 περιπτώσεις νεποτισμού (όπου ο βουλευτής χρησιμοποιεί την επιρροή του υπέρ συγγενούς του) και 16 περιπτώσεις δωροδοκίας.

Το πιο γνωστό είναι το Qatargate, το σκάνδαλο των «φιλοδωρημάτων» που πλήρωσαν το Κατάρ και το Μαρόκο σε βουλευτές για να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων, θυμάται η εφημερίδα «L’Echo».

Ορισμένοι βουλευτές έχουν ήδη φυλακιστεί, όπως ο Ιωάννης Λαγός του ελληνικού εξτρεμιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, ο οποίος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση.

Η παρενόχληση, ιδιαίτερα η σεξουαλική παρενόχληση, είναι επίσης γνωστό φαινόμενο στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Οι εταίροι των ευρωπαίων μέσων ενημέρωσης εντόπισαν 46 περιπτώσεις (υποτιθέμενης) άσεμνης συμπεριφοράς στην εργασία, για τις οποίες 37 ευρωβουλευτές ήταν στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων, ενώ σε άλλες 44 περιπτώσεις ευρωβουλευτές ενεπλάκησαν σε απάτη ή υπεξαίρεση.

Πηγή: Euractiv.ro

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2