Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  12:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024

Η Αρμενία έγινε επίσημα κράτος μέλος του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ανακοίνωσε επίσημη πηγή την Πέμπτη, μια απόφαση που η Ρωσία, ο παραδοσιακός της σύμμαχος, θεωρούσε μη φιλική, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το Καταστατικό της Ρώμης (που ιδρύει το ΔΠΔ) τέθηκε επίσημα σε ισχύ για την Αρμενία την 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος νομικών υποθέσεων της Αρμενίας Eghişe Kirakosian, την οποία η Ρωσία έχει ήδη περιγράψει ως «εχθρική απόφαση».

Τον Μάρτιο, το διεθνές δικαστήριο με έδρα τη Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης στο όνομα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την οργάνωση ή την εξουσιοδότηση της παράνομης απέλασης Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία.

Το Γιερεβάν είναι πλέον υποχρεωμένο να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Αρμενία έλαβε “μια λάθος απόφαση” επικυρώνοντας το Καταστατικό της Ρώμης.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους του Κρεμλίνου, διαβεβαιώνοντας ότι η απόφαση δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας.

“Με την ένταξή της στο ΔΠΔ, η Αρμενία εξοπλίζεται με σοβαρά εργαλεία για την πρόληψη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο έδαφός της”, τόνισε η Eghişe Kirakosian.

“Αυτό αφορά πρωτίστως το Αζερμπαϊτζάν”, με το οποίο η Αρμενία έχει κάνει δύο πολέμους για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η απόφαση των Αρμενίων απεικονίζει το βαθύτερο ρήγμα μεταξύ Μόσχας και Ερεβάν, με την Αρμενία να κατηγορεί τη Ρωσία για την προφανή αδράνειά της στη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του γείτονά της Αζερμπαϊτζάν.

Τον Σεπτέμβριο, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου είχαν αναπτυχθεί Ρώσοι ειρηνευτικές δυνάμεις, και ανάγκασαν την παράδοση των αρμενικών αυτονομιστικών δυνάμεων που έλεγχαν την περιοχή για δεκαετίες.

Η Αρμενία υπέγραψε τη Συνθήκη της Ρώμης το 1999, αλλά δεν την επικύρωσε, επικαλούμενη αντιφάσεις με το Σύνταγμα της χώρας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε τον Μάρτιο ότι αυτά τα εμπόδια είχαν αρθεί μετά την υιοθέτηση νέου συντάγματος της Αρμενίας το 2015.

Τον Οκτώβριο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε την επικύρωση του Καταστατικού, δηλώνοντας ότι «ο κόσμος συρρικνώνεται για τον αυτοκράτορα του Κρεμλίνου».

Για τον ανεξάρτητο αναλυτή Vigen Hakobian, «η Αρμενία αναμφίβολα ήλπιζε με την ένταξή του στο ΔΠΔ να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση».

«Αλλά φαίνεται ότι χειροτέρεψε τις σχέσεις της με τη Ρωσία χωρίς να τις λάβει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ΔΠΔ ιδρύθηκε το 2002 και είναι η μόνη ανεξάρτητη διεθνής δικαιοδοσία που ερευνά εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα επιθετικότητας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες των οποίων τα παιδιά έχουν υποστεί βλάβη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Γερουσίας για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο.

«Λυπάμαι για όλα όσα περάσατε», είπε ο Ζάκερμπεργκ στους γονείς που βρίσκονταν στο ακροατήριο και οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους που είχαν υποστεί βλάβη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Κανείς δεν πρέπει να περάσει αυτά που υπέστησαν οι οικογένειές σας και γι’ αυτό επενδύουμε τόσο πολύ και θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθειες σε όλο τον κλάδο για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα χρειαστεί να περάσει αυτά που υπέστησαν οι οικογένειές σας», τους είπε ο Ζάκερμπεργκ.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Μιζούρι Τζος Χάουλι κάλεσε τότε τον Ζάκερμπεργκ να αποζημιώσει τις οικογένειες των οποίων τα παιδιά έχουν επηρεαστεί από τις πλατφόρμες του.

Εκτός από τον Ζάκερμπεργκ, στην ακρόαση κατέθεσαν και οι επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης TikTok, Discord, X και Snap. Οι πέντε επικεφαλής ρωτήθηκαν πώς οι τεχνολογικές πλατφόρμες τους καταπολεμούν το επιβλαβές περιεχόμενο και τι κάνουν για την καλύτερη προστασία των παιδιών.

Πίσω από τους πέντε επικεφαλής κάθονταν οι γονείς των οποίων τα παιδιά είχαν αυτοτραυματιστεί ή αυτοκτονήσει ως αποτέλεσμα του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και η ακρόαση επικεντρώθηκε κυρίως στην προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση στο Διαδίκτυο, οι ερωτήσεις ποικίλλαν. Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok – η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance – ρωτήθηκε αν η εταιρεία του μοιράζεται τα δεδομένα των αμερικανών χρηστών της με την κινεζική κυβέρνηση, κάτι που αρνήθηκε. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι τα παιδιά του δεν χρησιμοποιούν το TikTok καθώς στη Σιγκαπούρη απαγορεύεται η πρόσβαση σε παιδιά κάτω των 13 ετών.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το Instagram επέτρεψε στους χρήστες να αναζητήσουν όρους που σχετίζονται με επιβλαβές περιεχόμενο. Έδειξε στο ακροατήριο ένα στιγμιότυπο με μια αναδυόμενη οθόνη που προειδοποιούσε τους χρήστες του Instagram ότι τα αποτελέσματα «μπορεί να περιέχουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών» αλλά πρόσφερε στους χρήστες την επιλογή να δουν τα αποτελέσματα «ούτως ή άλλως».

Ο Κρουζ ρώτησε τον Ζάκερμπεργκ, ο οποίος καταθέτει για όγδοη φορά στο Κογκρέσο.

«Κύριε Ζάκερμπεργκ, τι στο διάολο σκεφτόσασταν;».

Ο Ζάκερμπεργκ απάντησε ότι η πλατφόρμα, αντί να μπλοκάρει το εν λόγω περιεχόμενο, κατευθύνει τους χρήστες προς κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Υποσχέθηκε επίσης ότι «θα εξετάσει το θέμα προσωπικά».

Οι γερουσιαστές δηλώνουν απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου

Πριν από την ακρόαση, η Meta είχε ανακοινώσει νέα μέτρα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ότι οι ανήλικοι δεν θα μπορούν πλέον, από προεπιλογή, να λαμβάνουν μηνύματα στο Instagram και το Messenger από αγνώστους.

Ο αναλυτής του κλάδου των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης Ματ Ναβάρα δήλωσε στο BBC ότι θεωρεί πως η ακρόαση έμοιαζε με προηγούμενες. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι οι γερουσιαστές συμφώνησαν στην ανάγκη για διακομματική νομοθεσία για τη ρύθμιση των πλατφορμών, το ερώτημα τι θα γίνει στη συνέχεια παραμένει ασαφές.

«Έχουμε δει αυτές τις ακροάσεις ξανά και ξανά και συχνά, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία σημαντική ή ουσιαστική ρύθμιση», είπε.

«Βρισκόμαστε στο 2024 και οι ΗΠΑ δεν έχουν ουσιαστικά καμία ρύθμιση, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, όσον αφορά τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε.

Οι πέντε επικεφαλής αποκάλυψαν επίσης πόσα άτομα απασχολούν για τον μετριασμό του περιεχόμενου στις πλατφόρμες τους. Οι Meta και TikTok, με τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών από τις πλατφόρμες που εκπροσωπούνται, δήλωσαν ότι διαθέτουν 40.000 συντονιστές η καθεμία, η Snap 2.300, η X 2.000 και η Discord δήλωσε ότι έχει εκατοντάδες συντονιστές.

Μετά την ακρόαση, ορισμένοι από τους γονείς που βρίσκονταν στην αίθουσα ζήτησαν από τους γερουσιαστές να ψηφίσουν επειγόντως τον νέο νόμο για τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης.

«Όπως ακριβώς έκανα κι εγώ, πολλοί γονείς συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτές οι βλάβες για τις οποίες μιλάμε σήμερα δεν θα επηρεάσουν τις οικογένειές τους», δήλωσε η Τζόαν Μπόγκαρντ, της οποίας ο γιος πέθανε τον Μάιο του 2019. Είπε ότι είχε λάβει μέρος σε μια πρόκληση στο TikTok.

«Αυτές οι βλάβες συμβαίνουν εν μία νυκτί στα μέσα παιδιά μας», είπε. «Έχουμε τις μαρτυρίες. Τώρα είναι η ώρα για τους νομοθέτες μας να ψηφίσουν το νόμο για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο», τόνισε.

Ο Αρτούρο Μπεχάρ, ένας πρώην ανώτερος υπάλληλος που κατέθεσε στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο του 2023, δήλωσε στο BBC: «Η Meta προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη στους γονείς, αλλά αρνείται να προσθέσει ένα κουμπί το οποίο θα μπορεί να πατήσει ένας έφηβος όταν δεχτεί παρενόχληση».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η Meta δήλωσε ότι έχει εισάγει «πάνω από 30 εργαλεία» για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους εφήβους στο διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: BBC

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Άρθρο του Ανδρέα Μακρυπίδη

Ο αυτοκινητόδρομος Αμβρακια – Άκτιο, δεκατέσσερα (14) χρόνια από τη δημοπράτησή του και επτά (7) χρόνια από την ολοκληρωση της Ιόνιας οδού δηλαδή του Δυτικού Οδικού Άξονα, του οποίου και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα, είναι σημερα μια ομορφη πραγματικότητα στη διάθεση των πολιτών της Αιτωλ/νιας και όχι μόνο.

Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε χώρους  με ιδιαίτερο τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, διευκολύνοντας την ανάπτυξη του εμπορίου, του πρωτογενή τομέα, των υπηρεσιών και του πολιτισμού, αναβαθμίζοντας σημαντικά τα αστικά και αγροτικά κέντρα της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, μειώνοντας συγχρόνως αισθητά την διάρκεια του ταξιδιού και αυξάνοντας την ασφάλεια των ταξιδιωτών.

Το οδικό αυτό έργο βγάζει την περιοχή από την απομόνωση και αναβαθμίζει καθοριστικά το αεροδρόμιο του ΑΚΤΙΟΥ, το τέταρτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, φέρνοντας πιο κοντά τους δεκάδες χιλιάδες κατοικους της Αιτωλ/νιας στα όμορφα παραλια της Βονιτσας, της Παλαιρου, της Λευκαδας και της Πρεβεζας.

Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη χαρα και ικανοποίηση με την παράδοση σε κυκλοφορία αυτού του οδικού δικτύου και δικαίωση των προσπαθειών όλων των βουλευτών και των φορέων του νομού μας που ανέδειξαν την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά του.

Δεν θα ξεχάσω όμως τις επίμονες πρωτοβουλίες και τις συντονισμένες προσπάθειές μου, σε συνεργασία με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελο Παπαχρήστο ( βουλευτή Πρεβεζας) και Αντζελα Γκερεκου ( βουλευτή Κέρκυρας) (από το 2007 έως το 2009 επι υπουργίας Γεωργιου Σουφλια) που με αλλεπάλληλες επίκαιρες ερωτήσεις,αναφορές και επερωτήσεις στη Βουλή, αναδεικνύαμε τη σπουδαιότητα του έργου και το διατηρούσαμε στην επικαιρότητα.

Δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω την προθυμία και τα ευήκοα ωτα της πολικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημήτρη Ρεππα ( υπουργου) και Γιάννη Μαγκριωτη (υφυπουργού) αλλα και τη συμβολή όλων των παραγόντων της περιοχής μας (Δημάρχων, Αντιπεριφερειάρχη,Φορέων) ώστε επιτέλους το 2010 να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

Δεν θα παραβλέψω όμως και τη συμβολή, στη συνέχεια, όλων των βουλευτών της Αιτωλ/νιας Λευκαδας,Πρεβεζας αλλα και φορέων και παραγόντων της περιοχής, στην ολοκλήρωσή του.
Με καθυστερήσεις; ΝΑΙ. Με δυσκολίες; ΝΑΙ. Αλλά σήμερα είναι μια όμορφη πραγματικότητα, προσφορά στους κατοίκους και τη νέα γενιά του τόπου μας, για να μπορούν να ατενίζουν το μελλον τους,με περισσότερη ελπίδα και μεγαλύτερη αισιοδοξία, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τη ρήση «ότι έργο που δεν έγινε, είναι αυτό που ποτε δεν ξεκίνησε».

Ανδρέας Δ. Μακρυπίδης
(πρώην Βουλευτής)

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Την αναγκαιότητα ο τουρισμός να εντάσσεται σε ένα συνολικό εθνικό σχέδιο υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνάντηση εργασίας με φορείς του Τουρισμού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόνισε ότι «θα έχετε ανοικτό μυαλό και τεχνοκρατική προσέγγιση από εμάς», προσθέτοντας ότι «μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το εθνικό σχέδιο και να πετύχει για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε ειδικότερα τη θέση ότι «χρειάζεται ολοκληρωμένο και μακρόπνοο σχέδιο που να συνδυάζει και υποδομές και πολιτισμό για να μπορέσει να ενισχύσει την τουριστική μας δραστηριότητα». Αναφέρθηκε στον πολιτισμό ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι αυτό αφορά και την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό μας. «Ο τουρισμός πρέπει να είναι συμπληρωματικός στον πολιτισμό μας, ώστε ο τουρισμός να διαρκεί 12 μήνες και όχι μόνο τη σεζόν», και να αφορά το σύνολο της χώρας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνδυαστούν με τις υποδομές όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κάθε περιοχών. Όπως ανέπτυξε, «η χώρα πέρασε από δέκα χρόνια μνημόνιο, κόβιντ, έχει αποδομηθεί το δημόσιο σε μεγάλο βαθμό και υπάρχουν δυσκολίες στο να υπάρξει αποκέντρωση στη χώρα». Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ανά τη χώρα χρειάζονται σταθερότητα, «άρα το θέμα των συγκοινωνιών, της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και έξω από την Αθήνα είναι ο τρόπος που μπορούμε να στηρίξουμε και τον τουρισμό σε όλη την επικράτεια».

Ο κ. Κασσελάκης επισήμανε ότι από τον τουρισμό ζουν πάρα πολλές οικογένειες, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ένα κύριο όχημα ανθεκτικότητας και μαζί με τη ναυτιλία είναι από τις πιο εξωστρεφείς δραστηριότητες των Ελλήνων». Πρόσθεσε ότι υπάρχει η προσέγγιση κατά την οποία πρέπει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο τουρισμός ώστε να αυξηθεί από το 20% που είναι αυτή τη στιγμή η προσφορά του στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, εμπλουτίζοντας τον και με τον πολιτισμό και μέσω της αποκέντρωσης. Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι ο τουρισμός ως μέρος της «πίτας» πρέπει να αυξηθεί ώστε να μπορέσει να υπάρξει «επένδυση» στις υποδομές και τις τοπικές ανάγκες για να μειωθούν οι ανισότητες. «Έχουμε ένα θησαυρό, πρέπει να τον αξιοποιήσουμε και αν το κάνουμε θα μπορέσει να υπάρχει και μια σύγκλιση με την Ευρώπη μακροπρόθεσμα» είπε, τονίζοντας ότι τώρα οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται με «φτωχοποίηση» των πολιτών.

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Καλλιόπη Βέττα τόνισε τη σημασία που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στον τουρισμό. «Ο τουρισμός πρέπει να είναι βιώσιμος, που σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον, ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις και σεβασμός στους εργαζόμενους». «Θα είμαστε δίπλα σας» είπε.

Η πρώην τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε ότι «εγγυόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα σας σε όλα τα δίκαια αιτήματα, πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί περισσότερο για να τα πετύχουμε».

Η ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πεδίο του τουρισμού, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την αξία του τουρισμού, πόσο παραγωγικό υπουργείο είναι, πόσα μεγέθη εξαρτώνται από αυτόν». Είπε ότι επί θητείας της στο υπουργείο επί ΣΥΡΙΖΑ «είχαμε μια τουριστική στρατηγική που απέδωσε τα μέγιστα» και πως όταν έφυγε και πήγε στην ευρωβουλή «είχαμε σπάσει όλα τα ρεκόρ σε έσοδα και αφίξεις» ενώ, όπως είπε, υπήρξε και έκρηξη επενδύσεων στον τομέα. «Ο τουρισμός είναι πολλαπλασιαστής εσόδων» υπογράμμισε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν: ο ΣΕΤΕ – Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η FEDHATTA – Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, η ΕΠΕΣΤ – Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, η ΕΛΙΜΕ – Ένωση Λιμένων Ελλάδος, η ΣΕΕΝ – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, η HAPCO & DES – Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, η ΠΟΞΕΝ – Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, η ΣΤΕΕΑΕ – Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος, η ΓΕΠΟΕΤ – Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού και η ΣΕΤΕΥΔΑ – Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής.

Πηγή: ertnews.gr

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη χθες Τετάρτη στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. του κόμματος.

Πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για τα νομοσχέδια που έρχονται και την θέση που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε έξαλλος με τα εκατομμύρια που δίνονται για τα εξοπλιστικά προγράμματα αμφισβητώντας έτσι με έμμεσο τρόπο την θέση που είχε πάρει πριν από λίγα 24ωρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ εκείνο το σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να του είπε «Παύλο αν δεν σου αρέσει μπορείς να φύγεις».

Αυτό που κατάλαβαν όσοι ήταν παρόντες είναι ότι το πρόβλημα πλέον είναι σοβαρό στις σχέσεις των δυο ανδρών καθώς αυτό το θέμα δεν ήταν τέτοιο για να γίνει τόσο έντονη αντιπαράθεση.

Η δυσαρέσκεια ανάμεσα στις δυο πλευρές «ξεχειλίζει».

newsit.gr

Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας θα μοιραστεί η διοίκηση του Ευρωπαϊκού στόλου στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εμπορικών και πολιτικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι.

Το μεταδίδει η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη “υψηλόβαθμη πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες”.

Η αποστολή Aspides είναι “αμυντική για την προστασία πολιτικών πλοίων που βρίσκονται σε διέλευση στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης” θα έχει ως στόχο “την προστασία των πλοίων που οι αγγλοαμερικανικές δυνάμεις της Επιχείρησης Poseidon Archer δεν μπορούν να παράσχουν προς το παρόν”.

Η Aspides θα έχει “μια διοίκηση εδάφους που θα ανατεθεί στην Ελλάδα, στη Λάρισα, και μια διοίκηση στη θάλασσα που θα είναι της Γαλλίας”. Σύμφωνα με τη La Repubblica, η Ιταλία “θα έχει έναν αναπληρωτή διοικητή”.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως η έναρξη της αποστολής, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Josep Borrell, θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Υπό τη σκιά των δυναμικών κινητοποιήσεων των αγροτών, που έχουν κατακλύσει τις Βρυξέλλες, διεξάχθηκε η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής. Την ώρα που τα αιτήματα των αγροτών αναδεικνύονται στον ανεπίσημο πρωταγωνιστή των συνομιλιών, οι 27 κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για τη ζωτικής σημασίας οικονομική βοήθεια στη Ουκρανία.

Μεγάλη ικανοποίηση από τον Σαρλ Μισέλ και την Φον ντερ Λάιεν, καθώς κάμφθηκαν οι ενστάσεις του Βίκτορ Ορμπάν.

«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται» έγραψε στην ψηφιακή πλατφόρμα ο Σαρλ Μισέλ.

Το παρασκήνιο

Υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις και συναντήσεις, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην άρση του ουγγρικού βέτο.

Χθες στις δέκα και μισή το βράδυ, ο Σαρλ Μισέλ είχε καλέσει τον Μαρκ Ρούτε, τον Όλαφ Σολτς, όπως επίσης και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και τους έδειξε το προσχέδιο, το οποίο ήταν εκείνη τη στιγμή τροποποιημένο και συμφώνησαν.

Σήμερα το πρωί, συναντήθηκαν ο Σαρλ Μισέλ με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Βίκτορ Ορμπάν, όπου έδειξαν στο Ούγγρο πρωθυπουργό το προσχέδιο – αφού είχε προηγηθεί το βράδυ συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν και της Τζόρτζια Μελόνι με τον Βίκτορ Ορμπαν, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

Μετά το αυτό το πρόγευμα εργασίας και αφού είδε ο Βίκτορ Όρμπαν το προσχέδιο, ο Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας αλλά και άλλους ηγέτες, μέχρι να καταλήξουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων.

Και εκεί, ο Σαρλ Μισέλ ρώτησε: «Έχει κάποιος αντίρρηση» και δεν αντέδρασε κανείς.

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου» αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, η Ουκρανία θα λάβει τη βοήθεια των 50 δις ευρώ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

«Σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», αυτή ήταν η πρόταση που «ξεμπλόκαρε» την συμφωνία, καθώς ήταν κάτι το οποίο ζητούσε ο Όρμπαν, να γίνεται δηλαδή η αξιολόγηση ετησίως. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του λένε ότι στα δύο χρόνια θα μπορούσε να έχει την δυνατότητα να ασκήσει βέτο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως πρόκειται για μια win-win λύση, για όλες τις πλευρές και πως πρόκειται για μία νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση της Ουκρανίας εντάσσεται σε μία συνολική αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στον οποίο υπάρχουν κονδύλια για το μεταναστευτικό και κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές, κάτι που ζητούσαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Χαιρετίζει την απόφαση το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε στο γραφείο του με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας.

«Μετά από έναν ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο, δεσμευτήκαμε να δώσουμε στις εργαζόμενες με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) καθαρίστριες στα δημόσια νοσοκομεία, μία τρίμηνη παράταση έως τις 30/6/2024, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση όλων στην αγορά εργασίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας μετά τη συνάντηση.

Ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «ξεκαθαρίσαμε, ότι η πολιτική της Κυβέρνησης για το «outsoursing» στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, καθώς και ότι το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου Εργασίας».

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Υγείας

«Παρά την άσχημη εικόνα, το πρωί, στην είσοδο του Υπουργείου Υγείας, όπου δυστυχώς διάφοροι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, όχι νοσοκομειακοί, προκάλεσαν μία πολύ αρνητική εικόνα, συναντήθηκα στο γραφείο μου με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, τον Γενικό Γραμματέα Χρήστο Παπαναστάση και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας τους για να μου καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Μετά από έναν ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο, δεσμευτήκαμε να δώσουμε στις εργαζόμενες με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) καθαρίστριες στα δημόσια νοσοκομεία, μία τρίμηνη παράταση έως τις 30/6/2024, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση όλων στην αγορά εργασίας.

Ξεκαθαρίσαμε, ωστόσο, ότι η πολιτική της Κυβέρνησης για το «outsoursing» στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, καθώς και ότι το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου Εργασίας.

Εύχομαι οι εργαζόμενοι να είναι επαρκώς ενημερωμένοι και να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τη ζωή τους. Όπως τόνισα, όποιος εργαζόμενος με ΣΟΧ θέλει να προσληφθεί σήμερα ή κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών σε εργολάβο υπηρεσιών καθαριότητας στα νοσοκομεία, θα φροντίσω εγώ ο ίδιος να προσληφθεί. Όποιος επιλέξει όμως να μην προσληφθεί, θα πρέπει να γνωρίζει ότι κάποτε η δουλειά του στο νοσοκομείο θα τελειώσει.

Κλείνοντας, να επαναλάβω ότι το Υπουργείο Υγείας ανήκει στους εργαζόμενους του ΕΣΥ. Το πρωί, ο ίδιος έδωσα εντολή οι πόρτες του Υπουργείου να είναι ανοιχτές, τα στόρια ανεβασμένα και οι αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν για να μπορέσουν να πλησιάσουν οι διαδηλωτές. Για τους εκπροσωπούμενους από τη ΠΟΕΔΗΝ και από όλες τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ, το Υπουργείο αυτό δεν θα είναι ποτέ κλειστό».

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 14:38

Κοπή βασιλόπιτας ΝΙΚΗΣ Αγρινίου

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Τοπικής Κοινότητας ΝΙΚΗΣ Αγρινίου. Μετά την ευλογία του ιερέα, πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τους  πολιτευτές νομού Αιτωλακαρνανίας Βασίλη Μαλεσιάδα και Ιωάννη Καμζέλα, από τον συντονιστή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του Κινήματος, Παναγιώτη Κωστόπουλο, από τον βουλευτή Αχαΐας  Σπυρίδων Τσιρώνη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά και ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτριος Νατσιός. Μετά ακολούθησε συζήτηση στην οποία επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου για τις θέσεις του Κινήματος. Τέλος, υπήρξαν πολλές εγγραφές νέων μελών, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της Τοπικής Κοινότητας Αγρινίου με Υπεύθυνο τον Αξιωματικό (ε.α.) της ΕΛ.ΑΣ, κ.Βασίλειο Μαλεσιάδα και την δημιουργία Τοπικής Κοινότητας Μεσολογγίου, με Υπεύθυνο τον Ταξίαρχο (ε.α.), κ. Ιωάννη Τσαούση.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Με πρόσχημα την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης και με τις υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί ένα καίριο πλήγμα στη Δικαιοσύνη και στους κλάδους που σχετίζονται συνολικά με αυτή (δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι) αλλά και στη δυνατότητα πρόσβασης του λαού στη Δικαιοσύνη.

Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, το μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, οι συνεχείς και ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενες κυβερνητικές διαρροές, εν τέλει προεξοφλούν το κλείσιμο ενός εκ των δύο Πρωτοδικείων που λειτουργούν σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι με την μέθοδο της υποβάθμισης του ενός εξ’ αυτών αρχικά σε Περιφερειακό αλλά μέχρι το οριστικό κλείσιμό του στη συνέχεια.

Η Κυβέρνηση ποντάρει (αλλά και υποθάλπει) τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που στενάζουν σε ένα νομό εγκαταλελειμμένο και ελπίζει στην επικράτηση του διαίρει και βασίλευε όπως εξ’ άλλου έκανε πολλές φορές στο παρελθόν και άλλα θέματα (π.χ. τριτοβάθμια εκπαίδευση). Το σιγοντάρισμα τοπικών πολιτευτών (η δημόσια αφωνία των κυβερνητικών βουλευτών του νομού μας είναι χαρακτηριστική) ακόμη και αυτοδιοικητικών (περισσό το θράσος τους να ερίζουν δημόσια όχι επι της ουσίας του νέου Δικαστικού Χάρτη αλλά μόνον για την…. Έδρα) αλλά και λοιπών κυβερνητικών κύκλων σε αυτό τον τεχνητό διχασμό πλέον δεν πρέπει να βρεί  έδαφος και να καλλιεργηθεί περαιτέρω.

Ο «Δικαστικός Χάρτης» που προωθεί η κυβέρνηση, αποτελεί μία απορρύθμιση της Δικαιοσύνης όπως καταγγέλνουν όλοι οι θεσμικοί φορείς της (Ενώσεις Δικαστικών Υπαλλήλων, Δικηγορικοί Σύλλογοι), αποτελεί μια ιδεοληπτική πρόταση που στοχεύει στο χτύπημα των δικαιωμάτων του λαού (και στη δικαιοσύνη), στο περαιτέρω τσάκισμα των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων, με ένα ακόμη φιλέτο (δικαστικά κτίρια) στα χέρια ιδιωτών.

ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Σελίδα 1 από 2