Τετάρτη, 18η Σεπτεμβρίου 2024  2:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024

Την αποχώρησή τους από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, ανακοίνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης της πλειοψηφίας. Τις έντονες αντιδράσεις προκάλεσε εκ νεόυ η συζήτηση για την διεύρυνση της λίστας των μαρτύρων, που θα καταθέσουν. Οι εκπρόσωποί των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, κατηγόρησαν για ψευδορκία τον πρώην υπουργό μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Επεισοδιακή ήταν η αυλαία για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, με την αποχώρηση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κατήγγειλαν την πλειοψηφία για «μεθόδους συγκάλυψης» και άρον άρον κλείσιμο των διαδικασιών.

Αιτία για την αποχώρηση όλων των κομμάτων πλην της «Πλέυσης Ελευθερίας» και της «Νίκης» ήταν η απόφαση να μην διευρυνθεί η λίστα των μαρτύρων. Για εργαλειοποίηση μιας σοβαρής υπόθεσης εις βάρος της αλήθειας, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία καταγγέλλει αυτή τη συμπεριφορά και υπόσχεται στον ελληνικό λαό ότι θα κάνει ό,τι περνάει απ΄το χέρι της προκειμένου να λάμψει η αλήθεια» δήλωσε ο Ιάσων Φωτήλας, βουλευτής της ΝΔ.

«Η συγκάλυψη ως εδώ. Αποχωρήσαμε διότι δεν υπάρχει ούτε η δικογραφία στην οποία αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα ούτε έρχονται ουσιώδεις μάρτυρες» τόνισε ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως οργάνωσαν το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος έτσι και μεθόδευσαν τον αποκλεισμό κρίσιμων για την αποκάλυψη της αλήθειας μαρτύρων. Έχουμε ελάχιστο χρέος στη μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν να μην επιτρέψουμε τη μεθοδευμένη συγκάλυψη» υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

«Γιατί τους αποκλείετε; με ποια δικαιολογία; είναι τόσο πολλοί αυτοί οι μάρτυρες;» απηύθυνε το ερώτημα βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος προσθέτοντα πως «οι συγκεκριμένοι μάρτυρες που αναφέραμε είναι οκτώ»

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να κλείσει την αυλαία με τον τίτλο πλήρη συγκάλυψη» είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Πέττυ Πέρκα.

«Παρότι μας διαβεβαίωνε εδώ και τρεις μήνες οτι ο κατάλογος των μαρτύρων είναι ανοιχτός, αρνήθηκε να τους προσθέσει» τόνισε ο Πέτρος Δημητριάδης, βουλευτής των Σπαρτιατών.

Νωρίτερα επικράτησε ένταση όταν ο Βασίλης Κόκκαλης παρουσίασε έγγραφο της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας σχετικά με την προσκόμιση της δικογραφίας της υπόθεσης.

«Έχετε έγγραφο το οποίο επικαλείσθε, μας εγκαλείτε ότι δεν το έχουμε στείλει και δεν έχει έρθει σε μας» του είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής ΝΔ, πρόεδρος της Εξεταστικής.

Οι εργασίες της εξεταστικής ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Υγείας.

«Είπα ότι είναι ένα κοριτσάκι 18-20 χρονών εάν κάποιος το αναζητά και πράγματι κατέβηκαν 2-3 οικογένειες και ήταν ο πατέρας του κοριτσιού που το αναγνώρισε και είδε ότι το παιδί του ζούσε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ. Όταν του είπαμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη και δεν ξέρουμε εάν θα μπορέσει να επιβιώσει, μας είπε ότι «τουλάχιστον θα αγκαλιάσω ζωντανό το παιδί μου» είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τον πρώην υπουργών Μεταφορών Αχιλλέα Καραμανλή για ψευδορκία. Η επόμενη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου με τα πορίσματα των κομμάτων.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την παντελή απουσία συντονισμού τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, αλλά και στην έλλειψη ακόμη και της στοιχειώδους προειδοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων, αναφέρθηκε ο εισαγγελέας συνεχίζοντας την αγόρευση του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Νωρίτερα ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή για την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι προέβη σε όλες τις ενέργειες που όφειλε να είχε κάνει. Ο εισαγγελέας δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να αναδείξει τις καθοριστικές ευθύνες που έφερε η Πυροσβεστική, η οποία δεν ενημέρωσε κανέναν, όχι μόνο τους πολίτες αλλά ούτε και τους συναρμόδιους φορείς για να κινηθούν. “Η Περιφέρεια συνέδραμε. Άλλωστε ο ρόλος της δεν είναι αποφασιστικός. Συνέδραμε όσο μπορούσε την Πυροσβεστική, αλλά δεν είχε καμία ενημέρωση για την πορεία της φωτιάς. Ακόμη και αυτά που έμαθε η κυρία Δούρου τα έμαθε από την αρμόδια αντιπεριφερειακη αρχή”, όπως είπε χαρακτηριστικά .

Νωρίτερα, ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν καταπέλτης για την Πυροσβεστική και για τους αξιωματικούς που ήταν επικεφαλής στο σημείο, λέγοντας ότι εκτός από την ανεπάρκεια των πυροσβεστικών μέσων, είχαμε και την έλλειψη οποιασδήποτε συνεννόησης, την παντελή απουσία του κράτους, την παντελή έλλειψη επικοινωνίας των αρμόδιων φορέων.

Επικαλούμενος τις καταθέσεις των μαρτύρων, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης τόνισε  ότι η μοναδική οδηγία που είχε  δοθεί ήταν “κάντε ο,τι μπορείτε, σώστε ο,τι σώζεται” ακόμη κι οταν η φωτιά είχε μπει στο Μάτι. Αυτή ήταν η οδηγία που είχε δοθεί στους αρμόδιους πυροσβέστες, αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι μπορεί να έκαναν αυτοσχέδιες προσπάθειες διάσωσης, ωστόσο σε κεντρικό και επιτελικό επίπεδο δεν μπορούσαν να συντονίσουν απολύτως τίποτα εκείνες τις κρίσιμες ώρες.

“Υπήρχε και ο χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα..Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες .. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε . Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές” είπε και πρόσθεσε:

” Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή δημαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά…Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν … Η μόνη οδηγία ήταν κάντε ο,τι μπορείτε,σώστε ο,τι σώζεται …Μόνος του μάρτυρας αστυνομικός με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημενα μπήκε στο Μάτι . Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες”.

Επιπλέον ο εισαγγελέας επικαλέστηκε καταθέσεις συγγενών θυμάτων που βεβαίωσαν την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στο Μάτι κυρίως τον πρώτο χρόνο της φωτιάς τονίζοντας ότι όλοι έκαναν λόγο για μεμονωμένες αυτοσχέδιες προσπάθειες διάσωσης αλλά για παντελή έλλειψη κεντρικού συντονισμού

Οι κατηγορίες για τον κ. Χιώνη ότι δεν αξιοποίησε δυνάμεις και δεν καθοδήγησε τις δυνάμεις ως όφειλε στο πεδίο αποδείχθηκαν, είπε. Όλα αυτά επέτειναν στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο εισαγγελέας με βάση πάντα το αποδεικτικό υλικό επισήμανε ότι “κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν. Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας”.

Και συμπλήρωσε πως υπήρχε αρκετός χρόνος που παρείχε τη δυνατότητα στους πολίτες να σταθμίζουν την κατάσταση και να αποφασίσουν είτε να απομακρυνθούν προς ασφαλέστερο σημείο,είτε να μείνουν σπίτι, είτε να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες όμορες οικίες που θα μπορούσαν να σφραγίσουν και να μείνουν εκεί.. η να πάνε στην έσχατη περίπτωση στη θάλασσα. . “Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Αν οι επίγειοι επικεφαλής τους ενημέρωναν έγκαιρα .Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες εκείνες τις κρίσιμες ώρες.Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μιλούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές”.

Μέχρι στιγμής ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί την απαλλαγή της πρώην επικεφαλής Γ. Γ. Πολιτικής Προστα Καπάκη και της Ρένας Δούρου όπως και τεσσάρων ακόμα κατηγορουμένων των Χρ. Λαμπρη, Χρ. Δροσοπουλου, Γ. Πορτοζούδη και Στεφάνου Κολοκούρη καθώς και την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου για τον Χαράλαμπο Χιώνη. 

Το δικαστήριο στη 1.30 διέκοψε για την Πέμπτη λόγω των έκτακτων μέτρων για την κινητοποίηση των αγροτών.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στο συλλαλητήριο το οποίο ολοκληρώθηκε πριν λίγο, συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.

Ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.

Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Την Πέμπτη το κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Αύριο στις 11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που σήμερα θα διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εξέλιξη είναι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Παντελάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, φέρεται να ζήτησε στην τοποθέτησή του από τα μέλη της ΠΓ να υπάρχει δέσμευση να στηριχθεί η ηγεσία του μέχρι τις εθνικές εκλογές και σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, αυτή τη στήριξη θα τη ζητήσει από το συνέδριο. Πρόκειται για πληροφορία που μεταφέρεται με επιφύλαξη, δεν έχουμε την ακριβή διατύπωση, υπογράμμισε ο δημοσιογράφος.

Κατά την προσέλευσή του ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε δήλωση στις κάμερες και καταφέρθηκε εναντίον των Μέσων Ενημέρωσης που «κάνουν προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκεκριμένα ο κ. Κασσελάκης αναφερόμενος σε διαδικτυακό μέσο δήλωσε ότι διάβασε ότι πήγε χωριστά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα. «Πόσο ψέμα μπορεί να είναι αυτό, χωριστά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήμουν εκεί μαζί τους. Επιτέλους αυτή η προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τελειώνει. Από όλα τα μίντια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και αυτό θα το δείτε πολύ σύντομα».

sinidisi.gr

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος της οργάνωσης Τέμπη 2023 ανακοίνωσε μέσω μίας ανάρτησης της στο Facebook ότι δεν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές 

Πιο συγκεκριμένα στην ανάρτηση της αναφέρει ότι «Τη δικαίωση του παιδιού μου θα την πετύχω ως απλός πολίτης μέσα από κάθε νόμιμο δικαίωμά μου. Όπου τρέμουν την αλήθεια χτυπούν με το ψέμα», γράφει ακόμη.

 

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες αποχώρησαν σήμερα από την Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα αίτια του εγκλήματος των Τεμπών κάνοντας λόγο για μεθόδευση και συγκάλυψη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία, είπε ότι «δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, καταγγέλλουμε την προσπάθεια και αποχωρούμε, εφόσον επιμένετε να μην καλέσουμε τους μάρτυρες και δεν λαμβάνουμε την δικογραφία».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Μιλένα Αποστολάκη υπογράμμισε ότι «είναι χρέος μας στη μνήμη όσων χάθηκαν να μην νομιμοποιήσουμε όσα σήμερα επιβάλατε. Αποχωρούμε από την εξεταστική επιτροπή καταγγέλλοντας την απροκάλυπτη μεθόδευση της συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Αποχώρησαν Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες

Αποχώρησε και η Ελληνική Λύση μετά από καταγγελίες του Παύλου Σαράκη. Όπως είπε ο βουλευτής, «καταγγέλλουμε τις διαδικασίες, τη τακτική συγκάλυψης ενός εγκλήματος και αποχωρούμε». Η Ελληνική Λύση, όπως είπε, καταγγέλλει τις προθέσεις της πλειοψηφίας να κλείσει την εξεταστική απορρίπτοντας τα αιτήματα να έρθουν ουσιώδεις μάρτυρες.

Η Πέτη Πέρκα, από τη Νέα Αριστερά σχολίασε με τη σειρά της ότι ο κύκλος της Εξεταστικής Επιτροπής κλείνει με κυνισμό και συγκάλυψη. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκάλυψη. «Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι, θα σας κρίνει ο ελληνικός λαός», κατέληξε η Π.Πέρκα γνωστοποιώντας ότι και η Νέα Αριστερά αποχωρεί.

Στη συνέχεια αποχώρησαν και οι Σπαρτιάτες.

Αιτία της σύγκρουσης της αντιπολίτευσης με την πλειοψηφία είναι η άρνηση, σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να κληθούν νέοι μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα καταθέτει ο Θάνος Πλεύρης ως μάρτυρας για τα Τέμπη, καθώς είχε κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά εναντίον του από συγγενείς των θυμάτων.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το παρών στο συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, βουλευτές και μέλη του κόμματος. Στη δήλωσή του ζήτησε « ικανοποίηση των αιτημάτων τους»

Οι αγρότες προσπαθούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, οι μεσάζοντες, τα ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να μην υπάρχει πλέον αυτή η κοροϊδία. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Και επιτέλους μια ρύθμιση οφειλών. Αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει σε ρευστοποίηση. Απλά πράγματα Να γίνουν άμεσα.

sinidisi.gr

Με σημαίες, κόρνες, πανό και τον κόσμο να χειροκροτά στο πέρασμά τους, οι αγρότες έφτασαν με τα τρακτέρ τους, στο κέντρο της Αθήνας. Συνάδελφοί τους, που ήρθαν στην πρωτεύουσα με δεκάδες λεωφορεία, αγροτικά αυτοκίνητα και πλοία για να να διαδηλώσουν στο μεγάλο συλλαλητήριο. Στο πλευρό των αγροτών θα σταθούν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί καθώς, την ίδια ώρα με το αγροτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί και πανεκπαιδευτικό.

«Αγώνας για να μείνουμε στη γη μας» είναι το σύνθημα των συγκεντρωμένων αγροτών στο Σύνταγμα. Πέρα από τους αγρότες που έχουν λαμβάνουν μέρος, πολλοί είναι και οι πολίτες που τους στηρίζουν με την παρουσία τους. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Το χρονικό της «απόβασης» στην Αθήνα

Οι αγρότες μπαίνουν με τα τρακτέρ τους στη Λεωφόρο Αθηνών κορνάροντας, με τους περαστικούς να αποθανατίζουν την πρωτόγνωρη για την Αθήνα εικόνα με τα κινητά τους. Ο κύριος όγκος των τρακτέρ φτάνει στην πλατεία Καραϊσκάκη και πλέον απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την Ομόνοια.

Στην πλατεία Ομονοίας οι αγρότες έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους Αθηναίους που είχαν συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια. Οι κόρνες ηχούν ρυθμικά ακόμα και υπό τους ήχους της Μικρής Νυχτερινής Μουσικής του Μότσαρτ.

Η ώρα ήταν 3 το μεσημέρι και τα πρώτα τρακτέρ ανεβαίνουν τη Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο Σύνταγμα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 άτομα και συνολικά 137 τρακτέρ.

Καθ` όλη τη διαδρομή τους, από την Εθνική Αθηνών – Λαμίας μέχρι και το Σύνταγμα, οι άνδρες της Τροχαίας προχωρούσαν σε προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας. Τα τρακτέρ και τα λεωφορεία από την Λεωφόρο Κηφισού πέρασαν στην Λεωφόρο Αθηνών και μέσω της Αχιλλέως έφτασαν στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από εκεί ανέβηκαν αντίθετα την Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την πλατεία Ομονοίας και από εκεί και πάλι αντίθετα μέσω της Πανεπιστημίου έφτασαν μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και την Αμαλίας.

(EUROKINISSI)

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

Λίγο μετά τις 12:00 τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κονβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη.

Οι αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορείο συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ και μετά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πήγαν στο Σύνταγμα.

Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στην Πανεπιστημίου.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο NAVTEX με τις οποίες επικαλύπτει αντίστοιχες ελληνικές εξέδωσε η Τουρκία, ενώ παράλληλα, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, με άλλη NAVTEX, θέτει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Με την υπ’ αριθμό 0177/24 NAVTEX του τουρκικού σταθμού της Αττάλειας η Άγκυρα ισχυρίζεται, πως η περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου όπου διεξάγεται ελληνική αεροναυτική άσκηση και δεσμεύτηκε από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες.

Αντίστοιχα, με ξεχωριστή NAVTEX (0184/24) ο ίδιος τουρκικός σταθμός της Αττάλειας επανεκπέμπει αντίστοιχη ελληνική NAVTEX  για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικότερα στη Μεσόγειο, ισχυριζόμενος και πάλι ότι η περιοχή βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας.

Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX για τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο επαναφέροντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο μέχρι και το Καστελόριζο. Πρόκειται για επανάληψη της προηγούμενης NAVTEX που είχε ημερομηνία λήξης 16 Φεβρουαρίου 2024.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η δεύτερη θητεία μου επικεντρώνεται στον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» τόνισε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο podcast «The Globalist» του περιοδικού «Monocle» και στον δημοσιογράφο Andrew Mueller, στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Georgina Godwin (παρουσιάστρια του podcast): Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου συμμετείχαν παγκόσμιοι ηγέτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μόλις είχε ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο της χώρας του ένα νομοσχέδιο που κατέστησε την Ελλάδα την πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Ο Andrew Mueller του «Monocle» συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο για μια πολυθεματική συνέντευξη που ξεκίνησε με την αντίδραση του Πρωθυπουργού σε αυτή τη νομοθεσία-ορόσημο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένας νόμος που περάσαμε για εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται βαθιά και επηρεάζονται προσωπικά από αυτό το θέμα. Και αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω μεγάλη τιμή ως ηγέτης ενός κεντροδεξιού συντηρητικού αλλά και προοδευτικού κόμματος, που πράγματι εμείς φέραμε αυτό το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο και το περάσαμε με πολύ ισχυρή πλειοψηφία.

Είμαι επίσης χαρούμενος γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία τι πραγματικά σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο. Και για πρώτη φορά πράγματι ακούσαμε από εκείνους που έχουν επηρεαστεί βαθιά από το γεγονός ότι η ισότητα στον γάμο δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, από τα παιδιά που δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα σε νόμιμους γονείς, και από εκείνους που ουσιαστικά μας είπαν «γιατί μου αρνείστε το δικαίωμα να παντρευτώ;» Μάλιστα, είπα στην Κοινοβουλευτική μου Ομάδα κάτι που είχε πει και ένας άλλος συντηρητικός ηγέτης, ότι ο γάμος είναι τελικά ένας συντηρητικός θεσμός και ψηφίζω το νομοσχέδιο όχι παρά το γεγονός ότι είμαι συντηρητικός, αλλά επειδή ο γάμος, στο τέλος της ημέρας, είναι ένας συντηρητικός θεσμός.

Και μπορώ να πω ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν πολύ ώριμο. Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη έχει πλέον ταχθεί υπέρ αυτής της νομοθεσίας. Και σέβομαι πλήρως όσους διαφωνούν, αλλά πιστεύω ότι τους αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό. Ακόμα και μέσα στο κόμμα μου. Δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, οι βουλευτές μας ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν αυτό που πραγματικά ήθελαν. Και χαίρομαι που πάνω από τα δύο τρίτα κατέληξαν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο.

Andrew Mueller: Βλέπετε, όμως, αυτή τη συγκεκριμένη προοδευτική κίνηση ως κάτι μεμονωμένο ή θεωρείτε ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανοικοδόμησης, ανασυγκρότησης, ίσως και εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, σε σχέση με το πού βρισκόταν η Ελλάδα πριν από 10-12 χρόνια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα το δεύτερο. Η δεύτερη θητεία μου επικεντρώνεται σε αυτό που ονομάζω «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό». Και βέβαια, αυτός περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εκτείνεται και πολύ πέρα από αυτά. Στόχος μου ήταν πάντα να κάνω την Ελλάδα μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα και να πετύχω πραγματική σύγκλιση. Και γιατί να μην ξεπεράσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους σε εκείνους τους δείκτες όπου μπορούμε πράγματι να πρωταγωνιστήσουμε; Πρόκειται λοιπόν για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Δεν ξεχνώ ποτέ ότι η Ελλάδα ήταν η 10η χώρα που εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 1981. Βέβαια, όμως, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια χαμένη δεκαετία που μας στέρησε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ μας. Και σταδιακά καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό ανάπτυξης.

Στο τέλος της ημέρας, έχει να κάνει με την ανάπτυξη. Η σύγκλιση αφορά την ανάπτυξη, αλλά και τη δίκαιη ανάπτυξη. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εστιάζω τόσο πολύ στο να διασφαλίσω ότι οι πολιτικές μας είναι δίκαιες και ότι ο πλούτος που δημιουργούμε κατανέμεται δίκαια. Επομένως, επικεντρώνομαι στους μισθούς, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αύξηση του μέσου μισθού. Έχω θέσει πολύ σαφείς στόχους σχετικά με το τι θέλω να πετύχω τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Andrew Mueller: Προφανώς, ένα από τα θέματα αυτής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου θα είναι το παράξενο ξέσπασμα του πρώην Προέδρου Donald Trump, και δεν είναι το πρώτο που κάνει για τις «αδιάφορες» αμυντικές δαπάνες των συμμάχων της Αμερικής στο ΝΑΤΟ. Και δεν θέλω να μιλήσω τόσο για την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά για την ίδια την Ελλάδα ως αμυντική δύναμη. Είναι κάτι που πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχυθεί;

Διότι υπάρχει ένα αξιοσημείωτο στατιστικό στοιχείο, το οποίο εσείς θα γνωρίζετε καλά, αλλά οι ακροατές ίσως όχι, και αναμφίβολα εξεπλάγην όταν κάποιος μου το επισήμανε: ότι η Ελλάδα, αν και είναι μια αρκετά μικρή χώρα, εξακολουθεί να ελέγχει το 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους χωρητικότητας. Και προφανώς ελληνόκτητα πλοία και πλοία τα οποία διαχειρίζονται Έλληνες έχουν δεχθεί επιθέσεις από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Γνωρίζω ότι το ελληνικό ναυτικό έχει στείλει μία φρεγάτα, αν και πιστεύω ότι δεν έχει πράγματι αντιβαλλιστική ικανότητα. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη ναυτική δύναμη που αναλογεί με την υπόληψή της ως μεγάλο ναυτικό έθνος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η Ελλάδα δαπανά το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Και βρισκόμαστε σταθερά πάνω από το όριο του 2%, ακόμη και στα πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος ήταν απλός: ποτέ δεν υπήρξε «μέρισμα ειρήνης» στην Ελλάδα, με την έννοια ότι πάντα αντιμετωπίζαμε έναν μεγαλύτερο, ενίοτε αρκετά επιθετικό γείτονα. Και θεωρούμε ότι πάντα χρειαζόμασταν μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα και φυσικά θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτό δεν ισχύει για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και πιστεύω ότι ως Ευρώπη πληρώνουμε τώρα το τίμημα της διαρκούς υποεπένδυσης στις αμυντικές μας ικανότητες.

Τώρα, έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι μια παγκόσμια δύναμη και γι’ αυτό δεν αποποιηθήκαμε ποτέ την ευθύνη μας να προστατεύσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Και γι’ αυτό το λόγο έχουμε παρουσία. Θα συνεχίσουμε να έχουμε παρουσία. Ένα πλοίο θα αποπλεύσει πολύ σύντομα πλήρως εξοπλισμένο με όλη την απαραίτητη τεχνολογία για την προστασία του και θα μεταβεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Και είμαστε επίσης αυτοί που αναλαμβάνουμε τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», η οποία λειτουργεί σε συνδυασμό με την επιχείρηση «Φρουροί της Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όσον αφορά την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού, διαθέτουμε ένα αρκετά ικανό ναυτικό, αλλά επιπλέον υλοποιούμε μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμισή του. Η πρώτη από τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες που παραγγείλαμε από τη Γαλλία είναι ήδη στη θάλασσα και θα ενταχθεί στο ελληνικό ναυτικό τον επόμενο χρόνο. Και βέβαια, εξετάζουμε πώς θα ενισχύσουμε τη ναυτική αποτροπή στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων πλοίων και -γιατί όχι;- υποβρυχίων. Συνεπώς, αυτό που θέλουμε να κάνουμε, ως χώρα που δαπανά σημαντικά κονδύλια για την άμυνα, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτύξουμε και τις δικές μας τεχνολογικές δυνατότητες. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Συμφωνώ πλήρως με τις επισημάνσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει επίσης να ξοδεύουμε με πιο έξυπνο τρόπο για την άμυνα. Υπάρχουν πολύ λίγες κοινές προμήθειες. Εξακολουθεί να υπάρχει ένας κολοσσιαίος κατακερματισμός της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έπρεπε να ήταν -και είναι σε ένα βαθμό- μια κλήση αφύπνισης: από τα μεγάλα έργα, όπως η αντιαεροπορική άμυνα, μέχρι τα τετριμμένα ζητήματα της παραγωγής αρκετών βλημάτων για το πυροβολικό, τα οποία πολλοί πίστευαν ότι δεν ήταν απαραίτητα, αλλά αποδεικνύονται απαραίτητα σε έναν παρατεταμένο χερσαίο πόλεμο.

Andrew Mueller: Υπάρχει, φυσικά, μια συχνά ασταθής περιοχή ακριβώς στα βόρεια της Ελλάδας. Και νομίζω συναντηθήκατε σήμερα με τον Albin Kurti, τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου. Το ξέρουμε αυτό γιατί μιλήσαμε μαζί του σήμερα το πρωί. Δεν θα ήταν τα Βαλκάνια πιο ασφαλή αν το Κοσσυφοπέδιο ήταν πιο σίγουρο για τη θέση του στον κόσμο; Και δεν θα βοηθούσε σε αυτό αν η Ελλάδα προχωρούσε στην αναγνώρισή του;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε υπάρξει ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων από την εποχή της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης, το 2003. Έχουν περάσει 21 χρόνια από τότε και δεν έχει επιτευχθεί η πρόοδος που θα θέλαμε. Ωστόσο, πιστεύω ότι το όλο θέμα της Ουκρανίας έφερε και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ.

Ήμασταν εξαιρετικά σαφείς στις προσπάθειές μας να διευκολύνουμε τον διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου και επίσης πολύ ειλικρινείς και με τους δύο. Επισκέφθηκα τον Πρόεδρο Vučić πριν από μια εβδομάδα. Είδα τον Πρωθυπουργό Kurti. Έχω πολύ καλές σχέσεις και με τους δύο, αλλά πρέπει και οι δύο κάποια στιγμή να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σταματήσουν να κουνούν το δάχτυλο ο ένας τον άλλον εάν θέλουμε να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο.

Η θέση της Ελλάδας δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό μέλλον. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση θα επιλυθεί και ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί -το ίδιο είπα και στον Πρωθυπουργό Kurti σχετικά με την Ένωση των Σερβικών Δήμων-, αυτές οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν.

Andrew Mueller: Θα ήθελα να επιστρέψω στο θέμα που αναφέρατε σχετικά με το τι μπορείτε να καταφέρετε ως κεντροδεξιός πολιτικός, ειδικά στο πλαίσιο του τι έχει περάσει η Ελλάδα και του τι έχει επιχειρηθεί στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία. Υπάρχουν χώρες που αναρωτιούνται πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό, που υποδηλώνει ότι υπάρχουν εξαιρετικά απλές λύσεις σε πολύ περίπλοκα προβλήματα. Και όσο συχνά κι αν αποδεικνύεται ότι οι λαϊκιστές κάνουν λάθος, ποτέ δεν εκλείπουν. Πιστεύετε ότι κάτι από αυτά έχετε κάνει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως Πρωθυπουργός είναι πράγματι εξαγώγιμο; Υπάρχει κάπου εδώ η γένεση μιας θεραπείας για τον λαϊκισμό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα γενικό πρότυπο για την καταπολέμηση του λαϊκισμού. Όλα τα πολιτικά συστήματα έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, τους δικούς τους εκλογικούς νόμους. Στην περίπτωσή μας, καταφέραμε να σχηματίσουμε μονοκομματική κυβέρνηση. Σε άλλες χώρες, οι κυβερνητικοί συνασπισμοί αποτελούν αναγκαιότητα. Έχω, όμως, κάποιες σκέψεις να μοιραστώ μαζί με εσάς και τους ακροατές σας σχετικά με αυτό το θέμα. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να καταλάβει κανείς ότι οι αιτιάσεις που τροφοδοτούν το λαϊκισμό είναι πραγματικές, είτε έχουν να κάνουν με την εισοδηματική ανισότητα είτε με ανθρώπους που αισθάνονται χαμένοι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Andrew Mueller: Πιστεύετε ότι πρόκειται πάντα για πραγματικές αιτιάσεις, δεν υπάρχουν κάποιου είδους λαϊκιστικές εκρήξεις που σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτούνται από φαντασιώσεις;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι οι αιτιάσεις που σχετίζονται με την εισοδηματική ανισότητα πράγματι έχουν βάση. Δείτε τους αριθμούς. Στο τέλος της ημέρας, επειδή συνήθως το επίκεντρο είναι η οικονομία, πράγματι υπάρχουν χάσματα και άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω.

Πάρτε για παράδειγμα τους αγρότες. Τώρα έχουμε κινητοποιήσεις αγροτών στην Ελλάδα. Είναι πολύ εύκολο, εάν ζεις σε μια μεγάλη πόλη, να πεις «ποιοι είναι αυτοί οι τύποι που εμφανίζονται με τα τρακτέρ τους στους δρόμους ενώ τους παρέχουμε τόση υποστήριξη;». Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι ένα απλοϊκό ερώτημα.

Όταν εξετάσαμε το πρόβλημα λεπτομερώς, συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι, παραδείγματος χάρη, για το ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν οι αγρότες. Και βρήκαμε μια λύση για να τους δώσουμε καλύτερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια. Διότι αν δεν είναι ανταγωνιστικοί και αν σταματήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο στην επισιτιστική μας ασφάλεια, αλλά και στην περιφερειακή συνοχή. Θα έλεγα λοιπόν ότι αρκετές από τις αιτιάσεις έχουν βάση. Και δεν αναφέρομαι σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά σε κάτι υπαρκτό που πρέπει να αναγνωριστεί.

Δεύτερον, θεωρώ ότι και στο Νταβός και στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου στοχοποιήθηκαν αρκετά αυτοί οι άνθρωποι και αυτό δεν έχει ποτέ θετικά αποτελέσματα. Αυτή η επαίσχυντη συμπεριφορά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι πλήρως καταστροφική.

Όταν, όμως, συζητάμε για πραγματικές λύσεις, αυτό που εμείς έχουμε κάνει είναι να ακολουθήσουμε μια νέα προσέγγιση στην πολιτική, την οποία ονομάζω «τριγωνοποίηση». Είμαστε σαφώς υπέρ της ανάπτυξης, μειώνοντας με σύνεση τους φόρους, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία, προσελκύοντας επενδύσεις, απλοποιώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Επομένως, πρόκειται για μια φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία, η οποία προτάσσει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

Στην εξωτερική πολιτική η προσέγγισή μας συμπυκνώνεται σε αυτό που αποκαλώ «υπεύθυνο πατριωτισμό». Στο πλαίσιο αυτό, ήμασταν σκληροί απέναντι στην Τουρκία, ενισχύσαμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, διαχειριστήκαμε το μεταναστευτικό πρόβλημα αρκετά καλά. Αυτό νομίζω ότι καλύπτει επαρκώς το πιο συντηρητικό κομμάτι ενός κεντροδεξιού κόμματος.

Η προσέγγισή μας είναι επίσης αρκετά προοδευτική όταν πρόκειται για την κοινωνική πολιτική, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού περισσότερο απ’ ό,τι οι πολλοί ανέμεναν, της υλοποίησης συγκεκριμένης στρατηγικής για εκείνους που είναι λιγότερο προνομιούχοι, της θεσμοθέτησης της ισότητας στον γάμο, κάτι που ανοίγει νέες δυνατότητες για ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα.

Είχαμε όμως και ένα άλλο πλεονέκτημα. Προηγήθηκαν στην εξουσία οι λαϊκιστές, μια παράξενη συμμαχία σκληρών αριστερών και σκληρών δεξιών λαϊκιστών, και ήταν μια καταστροφή. Και οι πολίτες το θυμούνται ακόμα αυτό.

Βέβαια, όμως, όταν βρίσκεσαι στη δεύτερη θητεία σου δεν ανταγωνίζεσαι με αυτόν που ήταν στην εξουσία πριν από πέντε χρόνια. Πρέπει να λύσεις πραγματικά προβλήματα. Και εφόσον ο κόσμος πειστεί ότι προσπαθείς σκληρά, πρέπει να είσαι ειλικρινής, πρέπει να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, αλλά πρέπει και να φέρνεις αποτελέσματα. Και εμείς το κάνουμε, ιδίως όσον αφορά στην οικονομία. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα σε κρίνουν καλόπιστα. Και στην περίπτωσή μας, μας ψήφισαν ξανά.

Andrew Mueller: Αναρωτιέμαι επίσης για ένα πράγμα όσον αφορά την αντιμετώπιση του λαϊκισμού, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, συνδέεται συχνά με τον παραλογισμό για τη μετανάστευση. Και θα με ενδιέφερε να μάθω τι σκέφτεστε σχετικά με το εάν το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο πολύ στο ότι οι άνθρωποι φοβούνται ή αντιπαθούν τη μετανάστευση, αλλά αυτό που στην πραγματικότητα αντιπαθούν είναι η αίσθηση της αταξίας, η ιδέα ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα, ότι δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι έχετε δίκιο, αλλά η Ελλάδα υπήρξε, από διάφορες απόψεις, ένα success story όσον αφορά στη μετανάστευση. Δείτε, για παράδειγμα, τους Αλβανούς που ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90. Τα παιδιά τους, η δεύτερη γενιά, γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είναι Έλληνες πολίτες, πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο, θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες.

Θα έλεγα ότι είναι συνολικά μια επιτυχημένη ιστορία. Και ακόμα και τώρα, ναι, η Ελλάδα είναι μια σχετικά ομοιογενής κοινωνία, αλλά πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί. Πιθανώς ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, είναι Έλληνας με καταγωγή από τη Νιγηρία. Δεν μοιάζει με παραδοσιακό Έλληνα, αλλά είναι Έλληνας στην καρδιά και παίζει στην εθνική ομάδα. Δεν χρειάζεται, όμως, να είσαι αστέρι του μπάσκετ για να σου φέρεται καλά η Ελλάδα αν τύχει να έλθεις στην Ελλάδα ή να έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι, συνεπώς, πώς επεκτείνεις αυτή τη συμπεριφορά προς εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους; Και εκείνοι που πράγματι έρχονται στην Ελλάδα και λαμβάνουν άσυλο στην Ελλάδα, είναι ευπρόσδεκτοι. Και πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, διότι έχουμε επίσης πραγματικές ανάγκες όσον αφορά την αγορά εργασίας μας. Είμαστε και εμείς μια κοινωνία ανθρώπων που έχουν μεταναστεύσει. Ξέρουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και πόσο οδυνηρό είναι να φεύγεις από την Ελλάδα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Επομένως, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία.

Πηγή: ertnews.gr

Σελίδα 1 από 2