Σάββατο, 7η Σεπτεμβρίου 2024  11:30: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους λαμβάνουν στις σημερινές γενικές συνελεύσεις οι αγρότες όλης της χώρας. Οι Θεσσαλοί αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στη Βόρεια Ελλάδα, αγρότες επιστρέφουν στα χωράφια τους εν αναμονή των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης. Αποχώρησαν από τα μπλόκα οι Σερραίοι αγρότες «ο αγώνας δεν σταματάει αλλά παίρνει άλλη μορφή» διαμηνύουν. «Δεν κλείνουμε τα αυτιά μας, εκκρεμεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Θεσσαλούς» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Βαδίζοντας στα χνάρια των αγροτών, οι μελισσοκόμοι από όλη σχεδόν τη χώρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Αιτήματά τους, μεταξύ άλλων, οι παράνομες ελληνοποιήσεις αλλά και το κόστος παραγωγής που έχει γίνει δυσβάσταχτο.

Παραμένουν στα μπλόκα οι Θεσσαλοί – Διαμορφώνουν τις μορφές αγώνα τους

Οι Θεσσαλοί αγρότες στον κόμβο του Πλατύκαμπου πήραν την απόφαση να παραμείνουν και να συνεχίσουν με παράλληλες δράσεις σε συντονισμό και με τα υπόλοιπα μπλόκα στα οποία οι αγρότες θα αποφασίσουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν μία ξεχωριστή δράση, ημέρα που θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε, προκειμένου να ξεκινήσει η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία θεωρούν ότι είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων.

Ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο να γίνει και μία Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.

Σε ό,τι αφορά τους Θεσσαλούς αγρότες και την συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία, φαίνεται ότι θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Στην Αθήνα οι μελισσοκόμοι – Διαμαρτυρία για το κόστος παραγωγής, τις ελληνοποιήσεις και την κλιματική κρίση

Η πλατεία Συντάγματος γέμισε από κυψέλες και μελισσοκόμους που φορώντας τις στολές τους, άναψαν τα καπνιστήρια και διαδήλωσαν για τα αιτήματά τους. Όπως είπαν, ανησυχούν για την κλιματική κρίση που είναι ήδη εδώ. Οι μελισσοκόμοι τοποθέτησαν άδειες κυψέλες μπροστά από τη Βουλή θέλοντας να δείξουν ότι τα μελίσσια τους αφανίζονται, η παραγωγή μελιού μειώνεται και είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξή τους.

Ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.

«Δέσμευση προσωπική αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού θα είμαστε αμείλικτοι στους ελέγχους στα θέματα ελληνοποιήσεων είναι κάτι που μας αφορά. Ήδη το νομοσχέδιο που θα περάσει την επόμενη εβδομάδα δημιουργεί ουσιαστικά ένα κυρωτικό πλαίσιο εξαιρετικά αυστηρότερο» είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Υπήρξαν δεσμεύσεις για τη διαδικασία ελέγχου απέναντι στο προιόν ώστε να δώσουμε αξία και στον Έλληνα παραγωγό όμως να δώσουμε αξία στα χρήματα του καταναλωτή που μας τιμά» δήλωσε μέλος της συντονιστικής επιτροπής μελισσοκόμων.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

• Καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων (Διοικητικά μέτρα και έλεγχοι στο εισαγόμενο μέλι.)

• Μείωση κόστους παραγωγής

• Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων

• Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών.

• Επιδότηση επικονίασης. Πλήρης ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.

• Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

• Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, είχε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά, προκειμένου να τον ενημερώσει για κάποια μεγάλα θέματα υποδομών που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία και να ζητήσει τη συνδρομή του στην ταχύτερη δρομολόγηση έργων και λύσεων.

H συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ωστόσο το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά  ενθαρρυντικό κρίνεται.

Πιο συγκεκριμένα, πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν ο δρόμος κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιονία οδό. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μετέφερε την αδικία που υφίσταται το Αγρίνιο από την παράλειψη ύπαρξης δρόμου άμεσης επικοινωνίας του αστικού κέντρου της πόλης με την Ιονία οδό, τονίζοντας τη σημαντικότητα του έργου για την περιοχή. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ήταν επιλογή του Υπουργείου το έργο να προχωρήσει βασισμένο στην προμελέτη – δωρεά του Αγρινιώτη μηχανικού Χρήστου Ράδου, ενώ ζήτησε τη συντόμευση ολοκλήρωσης του συνόλου των μελετών και τη δέσμευση του Υπουργείου για την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων προς υλοποίηση του. Από την πλευρά του, ο Υπουργός απάντησε ότι το έργο μελετάται και μέσα σε ένα χρόνο το πιθανότερο οι μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στη συνέχεια θα αναζητηθεί σχετική χρηματοδότηση.

Η Χριστίνα Σταρακά ζήτησε ακόμη ενημέρωση για τον οδικό άξονα Πλατυγιάλι – Αστακός - Αγρίνιο- Καρπενήσι, που αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού άξονα Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο – Αστακός-Πλατυγιάλι. Όπως επισήμανε η βουλευτής, για το θέμα αυτό κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση πριν ένα μήνα, υπογραμμίζοντας πως η ολοκλήρωση του δρόμου θα άρει μια μεγάλη περιοχή από την ομηρία της επικινδυνότητας και της ταλαιπωρίας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι τμήμα του δρόμου και συγκεκριμένα τα πρώτα 7,5 χλμ. πλησίον της πόλης του Αγρινίου, ήδη υλοποιείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί μέσα στο τρέχον έτος. Ωστόσο τα υπόλοιπα τμήματα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, δεν υπάρχει κάτι και δεν αναμένεται και καμία εξέλιξη για τα επόμενα 3 χρόνια λόγω έλλειψης χρημάτων. Όσον αφορά το τμήμα Πλατυγιάλι - Αστακός, η Χριστίνα Σταρακά του επισήμανε ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες, με τον Υπουργό να δεσμεύεται ότι θα το δει εκ νέου και θα επανέλθει, προκειμένου να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται καθώς και για το πλαίσιο πιθανής χρηματοδότησης. Παρ' όλα αυτά, δεν άφησε περαιτέρω περιθώρια για επικείμενη ένταξη του σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρα της συνάντησης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρά το καλό κλίμα και την ουσιαστική ενημέρωση από τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα, γι’ άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η Αιτωλοακαρνανία αντιμετωπίζεται ως περιοχή δεύτερης κατηγορίας, καθώς δεν φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες των αρμοδίων. Σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε  και να διεκδικούμε έργα, παρεμβάσεις και υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας και οι άνθρωποι του, θα εξελίξουν την περιοχή και θα λύσουν χρόνια προβλήματα που δημιουργούνται από τις ιδιαιτερότητες της. Σ’αυτήν τη διεκδίκηση δεν περισσεύει κανείς.»

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στο 4ο Συνέδριο της παράταξη και εκεί έδωσε την “απάντηση” στον Α.Τσίπρα αλλά και σε όποιον ζητά την παραίτησή του.

Ειδικότερα τόνισε πως θα προσφύγει στις ρίζες του κόμματος, δηλαδή στα μέλη, προκηρύσσοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις διεργασίες για εσωκομματικές εκλογές, προκειμένου να αναδειχθεί νέος πρόεδρος. Μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε χαρακτηριστικά «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Εγώ Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη. Θα κριθώ -και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές».

Συμπλήρωσε λέγοντας: «Καθαρά λοιπόν: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%».

Ο Στέφανος Κασσελάκης πρόσθεσε «Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς. Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε “ουρανοκατέβατο», όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα».

Συμπλήρωσε: «Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

{youtube}lBpk1vmokX4{/youtube}

pronews.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου δήλωσε ότι «Ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει προσφύγει στη βάση για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη αλλιώς θα οδηγηθούμε σε εκλογική αποτυχία» σε μια κίνηση που ουσιαστικά δείχνει την πόρτα της εξόδου στον νυν πρόεδρο του κόμματος. 

Ουσιαστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το “γάντι” του Σ.Κασσελάκη ο οποίος είχε απειλήσει/εκβιάσει ότι στην ΠΓ του κόμματος ότι «Ή θα είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εθνικές εκλογές, ή πάμε σε αναβάθμισή μου στο συνέδριο» και με μια βαριά ανακοίνωση τον στέλνει να απολογηθεί στην βάση του κόμματος. 

Ουσιαστικά ο Σ.Κασσελάκης, ζητούσε από τώρα δέσμευση από τα στελέχη του κόμματος ότι θα παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις ευρωεκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ειδάλλως θα ζητήσει επιβεβαίωση της προεδρίας του από το συνέδριο και ο πρώην πρόεδρος του είπε να το κάνει, ώστε να σταματήσει να κρέμεται στο κόμμα η εσωκομματική κατήφεια.

Το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για αντιθεσμική συμπεριφορά λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν 2 ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου ο πρώην πρωθυπουργός να κάνει μια τέτοια παρέμβαση.

Να σημειωθεί ότι έως αυτή την ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης γράφει από την αρχή την ομιλία του προκειμένου να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα.

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19.00 και όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον τι θα απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης στην τελευταία πολιτική γραμματεία είχε απειλήσει τα μέλη που τον αμφισβήτησαν με προσφυγή στη βάση.

Σήμερα ο Α.Τσίπρας του είπε: «Πήγαινε τώρα γιατί δεν υπάρχουν λευκές επιταγές».

Παράλληλα, αφήνει σοβαρές αιχμές σε όλες τις εσωκομματικές πλευρές, όπως και στους αποχωρήσαντες που συγκρότησαν τη «Νέα Αριστερά».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Στις 29 Ιούνη, μετά την εκλογική ήττα, πήρα μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση.

Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει ένα νέο κύμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ήθελα με τη στάση μου να προκαλέσω ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα.

Να ανανεωθεί, να αναστηλωθεί, να ανακάμψει και να οδηγηθεί ξανά και γρήγορα σε τροχιά αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και κυβερνητικής διεκδίκησης.

Πολλοί προσπάθησαν τότε να με μεταπείσουν, αλλά επέμεινα. Και δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την επιλογή μου.

Έπραξα το ορθό και το ηθικά αλλά και πολιτικά επιβεβλημένο.

Με οδηγό πάντα τις ιδέες και τις αξίες που με παρακίνησαν από τα νεανικά μου χρόνια να ενταχθώ στην Αριστερά. Και με γνώμονα το καλό της παράταξης στην οποία αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Όλο αυτό το διάστημα, των σχεδόν οκτώ μηνών, τήρησα με ευλάβεια την επιλογή μου να παραμερίσω.
Δεν ήταν στάση σκοπιμότητας, ήταν στάση ευθύνης.

Ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας.

Ανέλαβα και την ευθύνη της αποχώρησης από τις κομματικές διεργασίες.

Την ευθύνη επίσης, να μην υποκύψω στις πιέσεις όλων όσοι μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για «να σώσω το κόμμα», πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές.

Σήμερα μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη.

Όχι της ανέξοδης κριτικής.

Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας.

Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί.
Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι.

Και να προτείνω λύση.

Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση.

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βλέπει τις πρώτες ρωγμές της πολιτικής της ηγεμονίας.

Σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου.

Σε συνθήκες συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και εκτίναξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε συνθήκες δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά και κοινωνικών διεργασιών με τους αγρότες και τους φοιτητές στους δρόμους.

Θα υπάρξει, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, προοδευτική απάντηση στην κάλπη;

Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης; Με επιμονή, ρεαλισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία;

Θα τελειώσει την Κυριακή των ευρωεκλογών η αλαζονεία του 41% ;

Θα ξεπροβάλει μια αχτίδα ελπίδας ;

Ή θα ξεπροβάλει η απειλή ενός μαύρου ορίζοντα -αυτού της ακροδεξιάς ;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα έπρεπε όλους να μας απασχολούν.
Από τον πρόεδρο έως και κάθε μέλος και φίλο του κόμματος .

Όμως η εικόνα δεν είναι ότι μας απασχολούν αυτά.

Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή.

Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία.

Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό.

Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας.

Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς.

Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του.
Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος.

Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.

Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.

Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν.
Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.

Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας.

Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει.

Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα

Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια.

Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.

Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν σήμερα στο συνέδριο με κύριο συναίσθημα την αγωνία για το κόμμα, την προοπτική της προοδευτικής παράταξης, το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Με ιδιαίτερο σεβασμό σε αυτή την αγωνία, αλλά και με στόχο να την κάνουμε προωθητική δύναμη, η μόνη λύση είναι η απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια.

Από όλους και για όλα.

Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Και πιστεύω ορθώς το έπραξε.

Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του.

Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας.

Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία.

Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας.

Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο.

Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.

Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους.
Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά.

Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη.

Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας.

Γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουμε τώρα ανάγκη, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν λύτρωση στο εσωτερικό, αλλά και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση απέναντι στην συντηρητική παράταξη.

Δεν έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.

Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις.

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές:
Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω.

Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία.

Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω.

pronews.gr

Σύμφωνα με τη νέα διεθνή έρευνα που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος Δεκεμβρίου του «Journal of Archaeological Science», οι αρχαιολόγοι μπορεί να ταυτοποίησαν τα λείψανα του πατέρα (Φιλίππου Β), του ετεροθαλούς αδελφού (Φιλίππου Γ) και του γιου (Αλέναδρου Δ) του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην τριάδα τάφων στη νεκρόπολη της Βεργίνας.

Το Live Science αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει λάθος τάφο στη Βεργίνα ως τον τάφο του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας.

Στη Βεργίνα βρίσκονται τρεις τάφοι του 4ου αιώνα π.Χ. Εδώ και χρόνια οι αρχαιολόγοι βρίσκονται σε συζήτησεις για το ένοικο του κάθε τάφου και έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από θεωρίες. Η νέα έρευνα, που χρησιμοποίησε σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης, ανατρέπει όσα πιστεύαμε και επαναπροσδιορίζει τους ενοίκους του κάθε τάφου.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα έρευνα στους τρεις τάφους βρίσκονται τα λείψανα του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, του ετεροθαλή αδελφού και διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου Γ’ του Αρριδαίου, αλλά και του έφηβου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αλέξανδρου Δ΄ της Μακεδονίας.

Και αφού οι ερευνητές ταυτοποίησαν τους ενοίκους προχώρησαν και σε μια ανατροπή. Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, σύμφωνα με το Live Science, ανέλυσαν τις ακτινογραφίες των σκελετών και τις συνέκριναν με ιστορικές λεπτομέρειες που είναι γνωστές για τα εν λόγω πρόσωπα, όπως το ύψος, το βάρος και οι τραυματισμοί.

Τα λείψανα του Φιλίππου Β’ ταυτοποιήθηκαν από έναν γνωστό τραυματισμό στο γόνατο που είχε υποστεί και σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του δημιουργούσε μια δυσκολία στην κίνηση. Και εδώ έρχεται η ανατροπή: Ο Φίλιππος Β’, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, βρίσκεται σε διαφορετικό τάφο από αυτόν που πιστεύαμε. Συγκεκριμένα φέρεται να έχει ταφεί στον «τάφο Ι» και όχι στον «τάφο ΙΙ», όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Ο Αντώνιος Μπαρτσιώκας, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ανθρωπολογίας και παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, δήλωσε στο Live Science ότι η έρευνα «ήταν σαν μια συναρπαστική αρχαία ιστορία ντετέκτιβ».

Στον «τάφο ΙΙ», που μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως ήταν του Φιλίππου, βρίσκεται κατά τους ερευνητές ο Φίλιππος Γ’ ο Αρριδαίος, ο ετεροθαλής αδελφός και διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Τα σκελετικά του στοιχεία συνάδουν με τις συνθήκες θανάτου του», δήλωσε ο Μπαρτσιώκας, σύμφωνα με το Live Science.

«Ο τάφος Ι ήταν ένας πολύ μικρός και φτωχός τάφος και ο τάφος ΙΙ ήταν πολύ μεγάλος και πλούσιος. Αυτό συνδέεται με τα ιστορικά στοιχεία ότι η Μακεδονία ήταν σε κατάσταση χρεοκοπίας όταν ο Μεγάλος Αλέξανδρος ξεκινούσε την εκστρατεία του και πολύ πλούσια όταν πέθανε. Αυτό συνάδει με το ότι ο τάφος Ι ανήκε στον Φίλιππο Β’ και ο τάφος ΙΙ στον γιο του Αρριδαίο». Ο Φίλιππος Β’ πιστεύεται ότι είναι θαμμένος μαζί με τη σύζυγο και το μωρό του, ενώ ο Αλέξανδρος ο Δ’ προσδιορίστηκε από τη μελέτη πως βρίσκεται στον τάφο ΙΙΙ.

Ο κ. Μπαρτσιώκας εξήγησε ότι στα λείψανα στον «τάφο ΙΙ» δεν βρέθηκε τραύμα στο μάτι, μια πεποίθηση υπήρξε στο παρελθόν κυρίαρχη. Όμως ούτε και στα λείψανα του «τάφου Ι» δεν μπορούσε να προσδιοριστεί με βεβαιότητα αν υπήρχε τραυματισμός στο μάτι λόγω της φθοράς τους.

«Ο Φίλιππος Β’ είναι γνωστό από τις αρχαίες πηγές ότι υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό στο μάτι», υπογράμμισε ο Μπαρτσιώκας, σύμφωνα με το Live Science. «Με εξέπληξε η απουσία ενός τέτοιου τραυματισμού στο μάτι στον ανδρικό σκελετό του τάφου ΙΙ. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για μια περίπτωση ενός κρίσιμου μορφολογικού χαρακτηριστικού που όμως δεν υπήρχε», είπε.

pronews.gr

Η σύγχρονη Ινδία αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο.

Ο πλανήτης το 2024 αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί με 2,4%. Η Ινδία το τελευταίο 12μηνο αναπτύχθηκε με 7,6%, τριπλάσιος δηλαδή ρυθμός ανάπτυξης του τζίρου της οικονομίας. Μιας οικονομίας που αποτελεί την πολυπληθέστερη ολου του κόσμου.

Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα αυξάνεται με 6% κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει πως θα προσθέτει το ΑΕΠ σχεδόν μιας… Ελλάδας, κάθε χρόνο επί 3.

Παράλληλα, εκτός από μια τεράστια οικονομία, η Ινδία έχει και κυβερνητική σταθερότητα.

Τον Απρίλιο, οι 900 εκατομμύρια Ινδοί ψηφοφόροι αναμένονται ότι θα επανεκλεξούν τον Ναρέντρα Μόντι για πρωθυπουργό, καθώς θεωρούν ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην οικονομία, γεγονός που φαίνεται αφού κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται στην πρωθυπουργία, η πραγματική αγοραστική δύναμη του Ινδού, αυξάνεται κατά 3% την ημέρα.

Οικονομικός διάδρομος «IMEC»

Ο μεγάλος στόχος της Ινδίας όμως στο εξωτερικό, είναι να γίνει η επόμενη Κίνα.

Η Δύση το αντιλαμβάνεται αυτό και έτσι, είναι στα σκαριά ο περίφημος διάδρομος «IMEC», που θα συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Κάθε μεγάλη υπερδύναμη, η οποία θέλει να έχει διαδρόμους για τις μεγάλες αγορές της Δύσης παρουσιάζει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ο διάδρομος της Ινδίας χρησιμοποιεί ως χερσαία γέφυρα τη Σαουδική Αραβία για να περάσει στο Ισραήλ και στη συνέχεια να ενωθεί με την Ευρώπη μέσω του Πειραιά ή μέσω άλλων λιμένων. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ το οποίο ξεκίνησε πέρυσι.

Συμμετέχουν πάρα πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετές δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, αυτή στιγμή, εμποδίζεται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η Ινδία έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο μεγάλος επόμενος παγκόσμιος παίκτης στο εμπόριο αλλά και στη βιομηχανία. Όπως είπε και ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNEWS, Ηλίας Σιακαντάρης: «Αυτή η διαδρομή θα είναι η “γέφυρά” της προς τις αγορές της Δύσης».

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την βόμβα που έριξε ο πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας με την μακροσκελή δήλωση με την οποία καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της βάσης του κόμματος. 

Το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για αντιθεσμική συμπεριφορά λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν 2 ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου ο πρώην πρωθυπουργός να κάνει μια τέτοια παρέμβαση.

Να σημειωθεί ότι έως αυτή την ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης γράφει από την αρχή την ομιλία του προκειμένου να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα. Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19.00 και όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον τι θα απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα.

Η δήλωση – βόμβα

Σε μείζονα παρέμβαση λίγο πριν από την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με εκτενή δήλωση του για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η εικόνα που εκπέμπεται είναι «πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας». Σημειώνει ότι «η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς: Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος. Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της. Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα».

Τονίζει πως «αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός ανάμεσα στα πολλά μηνύματα που στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις, σημειώνει ότι «η μόνη λύση είναι η απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια. Από όλους και για όλα». Υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ορθά έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς «εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του» και πως «για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας». «Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία», σχολιάζει.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει ότι «αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας. Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις». Προσθέτει ότι «όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους. Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά. Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Στις 29 Ιούνη, μετά την εκλογική ήττα, πήρα μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση.

Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει ένα νέο κύμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ήθελα με τη στάση μου να προκαλέσω ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα.

Να ανανεωθεί, να αναστηλωθεί, να ανακάμψει και να οδηγηθεί ξανά και γρήγορα σε τροχιά αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και κυβερνητικής διεκδίκησης.

Πολλοί προσπάθησαν τότε να με μεταπείσουν, αλλά επέμεινα. Και δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την επιλογή μου.

Έπραξα το ορθό και το ηθικά αλλά και πολιτικά επιβεβλημένο.

Με οδηγό πάντα τις ιδέες και τις αξίες που με παρακίνησαν από τα νεανικά μου χρόνια να ενταχθώ στην Αριστερά. Και με γνώμονα το καλό της παράταξης στην οποία αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Όλο αυτό το διάστημα, των σχεδόν οκτώ μηνών, τήρησα με ευλάβεια την επιλογή μου να παραμερίσω.

Δεν ήταν στάση σκοπιμότητας, ήταν στάση ευθύνης.

Ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας.

Ανέλαβα και την ευθύνη της αποχώρησης από τις κομματικές διεργασίες.

Την ευθύνη επίσης, να μην υποκύψω στις πιέσεις όλων όσοι μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για «να σώσω το κόμμα», πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές.

Σήμερα μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη.

Όχι της ανέξοδης κριτικής.

Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας.

Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί.

Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι.

Και να προτείνω λύση.

Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση.

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βλέπει τις πρώτες ρωγμές της πολιτικής της ηγεμονίας.

Σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου.

Σε συνθήκες συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και εκτίναξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε συνθήκες δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά και κοινωνικών διεργασιών με τους αγρότες και τους φοιτητές στους δρόμους.

Θα υπάρξει, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, προοδευτική απάντηση στην κάλπη;

Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης; Με επιμονή, ρεαλισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία;

Θα τελειώσει την Κυριακή των ευρωεκλογών η αλαζονεία του 41% ;

Θα ξεπροβάλει μια αχτίδα ελπίδας ;

Ή θα ξεπροβάλει η απειλή ενός μαύρου ορίζοντα -αυτού της ακροδεξιάς ;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα έπρεπε όλους να μας απασχολούν.

Από τον πρόεδρο έως και κάθε μέλος και φίλο του κόμματος .

Όμως η εικόνα δεν είναι ότι μας απασχολούν αυτά.

Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή.

Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία.

Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό.

Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας.

Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς.

Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του.

Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος.

Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.

Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.

Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν.

Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.

Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας.

Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει.

Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα

Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια.

Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.

Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν σήμερα στο συνέδριο με κύριο συναίσθημα την αγωνία για το κόμμα, την προοπτική της προοδευτικής παράταξης, το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Με ιδιαίτερο σεβασμό σε αυτή την αγωνία, αλλά και με στόχο να την κάνουμε προωθητική δύναμη, η μόνη λύση είναι η απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια.

Από όλους και για όλα.

Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Και πιστεύω ορθώς το έπραξε.

Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του.

Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας.

Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία.

Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας.

Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο.

Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.

Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους.

Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά.

Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη.

Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας.

Γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουμε τώρα ανάγκη, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν λύτρωση στο εσωτερικό, αλλά και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση απέναντι στην συντηρητική παράταξη.

Δεν έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.

Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις.

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές:

Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω.

Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία.

Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω».

newsit.gr

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξη Τσίπρας παρεμβαίνει με δήλωσή του.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Στις 29 Ιούνη, μετά την εκλογική ήττα, πήρα μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση.

Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει ένα νέο κύμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ήθελα με τη στάση μου να προκαλέσω ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα.

Να ανανεωθεί, να αναστηλωθεί, να ανακάμψει και να οδηγηθεί ξανά και γρήγορα σε τροχιά αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και κυβερνητικής διεκδίκησης.

Πολλοί προσπάθησαν τότε να με μεταπείσουν, αλλά επέμεινα. Και δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την επιλογή μου.

Έπραξα το ορθό και το ηθικά αλλά και πολιτικά επιβεβλημένο.

Με οδηγό πάντα τις ιδέες και τις αξίες που με παρακίνησαν από τα νεανικά μου χρόνια να ενταχθώ στην Αριστερά. Και με γνώμονα το καλό της παράταξης στην οποία αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Όλο αυτό το διάστημα, των σχεδόν οκτώ μηνών, τήρησα με ευλάβεια την επιλογή μου να παραμερίσω.

Δεν ήταν στάση σκοπιμότητας, ήταν στάση ευθύνης.

Ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας.

Ανέλαβα και την ευθύνη της αποχώρησης από τις κομματικές διεργασίες.

Την ευθύνη επίσης, να μην υποκύψω στις πιέσεις όλων όσοι μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για «να σώσω το κόμμα», πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές.

Σήμερα μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη.

Όχι της ανέξοδης κριτικής.

Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας.

Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί.

Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι.

Και να προτείνω λύση.

Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση.

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βλέπει τις πρώτες ρωγμές της πολιτικής της ηγεμονίας.

Σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου.

Σε συνθήκες συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και εκτίναξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε συνθήκες δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά και κοινωνικών διεργασιών με τους αγρότες και τους φοιτητές στους δρόμους.

Θα υπάρξει, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, προοδευτική απάντηση στην κάλπη;

Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης; Με επιμονή, ρεαλισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία;

Θα τελειώσει την Κυριακή των ευρωεκλογών η αλαζονεία του 41% ;

Θα ξεπροβάλει μια αχτίδα ελπίδας ;

Ή θα ξεπροβάλει η απειλή ενός μαύρου ορίζοντα -αυτού της ακροδεξιάς ;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα έπρεπε όλους να μας απασχολούν.

Από τον πρόεδρο έως και κάθε μέλος και φίλο του κόμματος .

Όμως η εικόνα δεν είναι ότι μας απασχολούν αυτά.

Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή.

Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία.

Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό.

Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας.

Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς.

Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του.

Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος.

Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.

Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.

Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν.

Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.

Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας.

Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει.

Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα

Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια.

Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.

Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν σήμερα στο συνέδριο με κύριο συναίσθημα την αγωνία για το κόμμα, την προοπτική της προοδευτικής παράταξης, το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Με ιδιαίτερο σεβασμό σε αυτή την αγωνία, αλλά και με στόχο να την κάνουμε προωθητική δύναμη, η μόνη λύση είναι η απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια.

Από όλους και για όλα.

Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Και πιστεύω ορθώς το έπραξε.

Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του.

Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας.

Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία.

Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας.

Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο.

Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.

Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους.

Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά.

Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη.

Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας.

Γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουμε τώρα ανάγκη, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν λύτρωση στο εσωτερικό, αλλά και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση απέναντι στην συντηρητική παράταξη.

Δεν έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.

Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις.

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές:

Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω.

Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία.

Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω.

sinidisi.gr

Παρέμβαση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού του στο Facebook, o πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρεμβαίνει στις εξελίξεις στο κόμμα και καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να ανανεώσει την εντολή με προσφυγή στη βάση.

Παρέμβαση με γραπτή δήλωση κάνει ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ξεκινήσει το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Αναλυτικά η παρέμβαση Τσίπρα:

«Στις 29 Ιούνη, μετά την εκλογική ήττα, πήρα μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση. Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει ένα νέο κύμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήθελα με τη στάση μου να προκαλέσω ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα. Να ανανεωθεί, να αναστηλωθεί, να ανακάμψει και να οδηγηθεί ξανά και γρήγορα σε τροχιά αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και κυβερνητικής διεκδίκησης.

Πολλοί προσπάθησαν τότε να με μεταπείσουν, αλλά επέμεινα. Και δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την επιλογή μου. Έπραξα το ορθό και το ηθικά αλλά και πολιτικά επιβεβλημένο.

Με οδηγό πάντα τις ιδέες και τις αξίες που με παρακίνησαν από τα νεανικά μου χρόνια να ενταχθώ στην Αριστερά. Και με γνώμονα το καλό της παράταξης στην οποία αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Όλο αυτό το διάστημα, των σχεδόν οκτώ μηνών, τήρησα με ευλάβεια την επιλογή μου να παραμερίσω.

Δεν ήταν στάση σκοπιμότητας, ήταν στάση ευθύνης.

Ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας. Ανέλαβα και την ευθύνη της αποχώρησης από τις κομματικές διεργασίες. Την ευθύνη επίσης, να μην υποκύψω στις πιέσεις όλων όσοι μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για «να σώσω το κόμμα», πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές.

Σήμερα μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη. Όχι της ανέξοδης κριτικής. Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας. Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί. Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι. Και να προτείνω λύση.

Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση. Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βλέπει τις πρώτες ρωγμές της πολιτικής της ηγεμονίας. Σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου. Σε συνθήκες συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και εκτίναξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε συνθήκες δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά και κοινωνικών διεργασιών με τους αγρότες και τους φοιτητές στους δρόμους.

Θα υπάρξει, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, προοδευτική απάντηση στην κάλπη; Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης; Με επιμονή, ρεαλισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία; Θα τελειώσει την Κυριακή των ευρωεκλογών η αλαζονεία του 41% ; Θα ξεπροβάλει μια αχτίδα ελπίδας ; Ή θα ξεπροβάλει η απειλή ενός μαύρου ορίζοντα -αυτού της ακροδεξιάς ;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα έπρεπε όλους να μας απασχολούν. Από τον πρόεδρο έως και κάθε μέλος και φίλο του κόμματος .

Όμως η εικόνα δεν είναι ότι μας απασχολούν αυτά. Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή.

Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία. Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό.

Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας.Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς.

Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος. Ο νικητής, φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της. Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.

Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει.

Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια.

Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό. Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν σήμερα στο συνέδριο με κύριο συναίσθημα την αγωνία για το κόμμα, την προοπτική της προοδευτικής παράταξης, το σήμερα και το αύριο της χώρας. Με ιδιαίτερο σεβασμό σε αυτή την αγωνία, αλλά και με στόχο να την κάνουμε προωθητική δύναμη, η μόνη λύση είναι η απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια.

Από όλους και για όλα.

Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και πιστεύω ορθώς το έπραξε. Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του. Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία.

Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας.

Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο.
Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.

Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους. Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά. Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη.

Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας.

Γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουμε τώρα ανάγκη, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν λύτρωση στο εσωτερικό, αλλά και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση απέναντι στην συντηρητική παράταξη.

Δεν έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.

Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις.

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές: Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω. Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία. Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω.

Αθήνα 22/2/2024»

sinidisi.gr

Θερμή υποδοχή με λουλούδια, χαμόγελα αλλά και …σέλφι επεφύλαξαν στον Δημήτρη Κουτσούμπα πολίτες που τον συνάντησαν κατά την άφιξή του στο Αγρίνιο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία, το μεσημέρι της Πέμπτης (22.2.24).

Ο  γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ χαιρέτησε εγκάρδια διερχόμενους  και άλλους που έπιναν τον καφέ τους σε τοπικές επιχειρήσεις  και εισέπραξε αφενός  θετικά σχόλια για την πολιτική του στάση αφετέρου τη διάθεση τους να απαθανατίσουν τη συνάντησή τους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με καταστηματάρχες και εμποροϋπαλλήλους αλλά και τον κόσμο.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δίπλα από την πλατεία Δημοκρατίας προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων και δημότες.

Υπενθύμισε ότι η 28η Φεβρουαρίου, ημέρα μεγάλης απεργίας,  συμπίπτει με την «εγκληματική ημερομηνία» της τραγωδίας των Τεμπών, όπου χάθηκαν 57 αθώες ψυχές και απήυθυνε κάλεσμα συμμετοχής.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας στο Αγρίνιο και πριν τοποθετηθεί άκουσε τους σύντομους χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων της περιοχής, οι οποίοι στο πλαίσιο του χαιρετισμού τους αποτύπωσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Την αρχή των χαιρετισμών έκανε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος, ακολούθησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης, το μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας Βάνα Πατρινού, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Γιώργος Ντουντούμης, η μαθήτρια Δανάη Παπανικολάου και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για τις ιχθυοκαλλιέργειες Ξηρομέρου Βασίλης Σούλας.

Ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας στο Αγρίνιο επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν γίνεται να ξεκινήσουμε στο Αγρίνιο χωρίς να χαιρετήσουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις των γιατρών, των νοσηλευτών των δημόσιων νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας και όλης της χώρας, δεν γίνεται χωρίς να χαιρετίσουμε τον αγώνα της αγροτιάς που συνεχίζονται μετά από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας, που είχε την αμέριστη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και των κατοίκων της Αττικής, Οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα τους και στην Αιτωλοακαρνανία και στα μπλόκα της υπόλοιπης Ελλάδας για την τελική δικαίωση του αγώνα τους. Να χαιρετήσουμε τους αγώνες του μαθητικού κινήματος, τους αγώνες των φοιτητών και φοιτητριών ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Μ αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για νέα χαράτσια που θα πληρώνει η ελληνική λαϊκή οικογένεια για να σπουδάσει το παιδί της. Να χαιρετήσουμε επίσης τους αγώνες των συνταξιούχων που παλεύουν για γηρατειά με περίθαλψη, με ασφάλιση, με συντάξεις ώστε να μπορούνε να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους και να χαιρετήσουμε τους εκπροσώπους των μικρών επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των έμπορων, των βιοτεχνών. Όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την φορολογία – φοροληστεία, είτε με άλλα αιτήματα που έχουν και δεν ικανοποιούνται, επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που πάει από το κακό στο χειρότερο, ενώ η Κυβέρνηση το γνωρίζει και δεν κάνει τίποτε.

Πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε τους αγώνες όλων αυτών των επαγγελματιών, των εργαζομένων, στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της εργατικής τάξης, των μισθωτών και του δημοσίου που θα γίνει στις 28 Φλεβάρη. Η ημερομηνία αυτή είναι εμβληματική γιατί σαν την ημέρα αυτή ένα χρόνο πριν χάθηκαν 57 αθώες ψυχές στην τραγωδία των Τεμπών. Δεν πρέπει την ημερομηνία αυτή να την ξεχνάμε ούτε στιγμή μέχρι να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές σ αυτούς που συνετέλεσαν σ αυτό το έγκλημα.

Οι αγώνες αυτοί πρέπει να συνενωθούν σε ένα μεγάλο ενωτικό μέτωπο αγώνα όλων των εργατών, των υπάλληλων, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, των φοιτητών, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών και να έχουν καθαρή κατεύθυνση ενάντια σε όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα την χώρα και έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει έρθει ο ελληνικός λαός και στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι αγώνες αυτοί πρέπει να έχουν καθαρή κατεύθυνση ενάντια στην Κυβέρνηση της ΝΔ και ενάντια στον κ. Μητσοτάκη που συνεχίζει να κοροϊδεύει, ενάντια ακόμα σε όλα τα κόμματα, στον ΣΥΡΙΖΑ, και στο ΠΑΣΟΚ, που παριστάνουν την αντιπολίτευση, ενώ και αυτά κυβέρνησαν, ενώ και αυτά ψηφίζουν σήμερα τους αντιλαϊκούς νόμους κατά 80% και κατά 50% στο ελληνικό κοινοβούλιο και στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο βασικός αντίπαλος των αγροτών, των εμπόρων, των επαγγελματιών και όλων των άλλων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλέον ο ελληνικός λαός, όπως και άλλοι λαοί της Ε.Ε. την αμφισβητούν. Πάνω από το 30% με 40% του ελληνικού λαού λέει πως η κατάσταση στην Ευρώπη είναι χειρότερη από τότε που η Ελλάδα μπήκε στην Ε.Ε..

Ο λαός πρέπει να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στις ευρωεκλογές και στην άδικη πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος του. Με ισχυρό ΚΚΕ θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερα πράγματα για να ανακουφιστεί ο λαός και να ανοίξουμε δυναμικά το δρόμο για τα συμφέροντα του λαού».

Δείτε αποσπάσματα από την τοποθέτησή του: 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 3