Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  6:46: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024

Συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς είχε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί επιβεβαιώθηκε το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Κροατιας αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του, με τους δυο ηγέτες να εστιάζουν στο «εργαλείο», το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς στόχος είναι ενόψει και των ευρωεκλογών να αναδειχθεί η δουλειά που γίνεται στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Πλένκοβιτς για τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Κροατία όσον αφορά στη Σένγκεν, το ευρώ και την οικονομία της χώρας του. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κροατιας εστίασε στη σωστή χρήση των κονδυλίων από το χρηματοδοτικό εργαλείο Generation EU, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κροατία εφάρμοσαν στρατηγικές και προσέλκυσαν σημαντικές επενδύσεις, οδηγώντας τις οικονομίες τους σε πρόοδο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρωθυπουργέ, Αντρέι, καλωσόρισες και πάλι στην Αθήνα. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο μιας πολύ εποικοδομητικής εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να ανταλλάξουμε απόψεις όσον αφορά την πρόοδο των προγραμμάτων μας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και πιστεύω ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση. Επίσης, ενόψει των ευρωεκλογών, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να προβάλλουμε στους ευρωπαίους πολίτες ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι χρησιμοποιούνται σωστά.

Έχουμε επίσης την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Κροατία όσον αφορά τη ζώνη Σένγκεν, το ευρώ και το γεγονός ότι η οικονομία σας πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Είναι πάντα χαρά μου να σας καλωσορίζω στην Αθήνα και εύχομαι να έχετε μια ωραία μέρα. Ο καιρός είναι πολύ ευχάριστος.

Αντρέι Πλένκοβιτς: Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο. Χαιρετίζω όλη την αντιπροσωπεία σας. Είναι πράγματι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι για άλλη μια φορά στην Αθήνα και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο πλαίσιο τόσο της σημερινής μας συνάντησης όσο και του συνεδρίου, στο οποίο νομίζω ότι και οι δυο μας καταφέραμε να θέσουμε στο επίκεντρο τις δράσεις που έχουμε αναλάβει από κοινού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις οποίες ήμασταν πολύ σοβαροί και αφοσιωμένοι όσον αφορά την αξιοποίηση του NextGenerationEU ως ένα από τα πολύ σημαντικά εργαλεία που προορίζονταν για την τόνωση της οικονομίας μας μετά την πανδημία του Covid-19.
Και όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς, όσον αφορά στη χρηματοδότηση σε σχέση με το ΑΕΠ, στα έργα που υλοποιούνται, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κροατία, χώρες με φιλο-ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όχι μόνο αξιοποιούν πολύ καλά τους πόρους του NextGenerationEU αλλά αυτό έχει ουσιαστικό αποτύπωμα στις δημόσιες επενδύσεις και γενικότερα στην προσπάθεια για την ανάκαμψη από την κρίση.

Επίσης, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας σχετικά με την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν την περασμένη χρονιά, καθώς και την ένταξη στην ευρωζώνη. Πιστεύω ότι το NextGenerationEU αποδεικνύει πως χώρες όπως η Ελλάδα και η Κροατία μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά χρησιμοποιώντας κατάλληλα τους πόρους της ΕΕ με βάση τον εθνικό σχεδιασμό και αξιοποιώντας ταυτόχρονα και εθνικούς πόρους.

sinidisi.gr

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του 5ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ.

«Οι χώρες μας συνεργάζονται, στηρίζουν την Ουκρανία, αντιμετωπίζουν τους αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα, αποκρίνονται στις φυσικές καταστροφές, υπερασπίζονται την Ατλαντική Συμμαχία, ενισχύουν το ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προσφέραμε τα F-35, συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τώρα προάγουμε την συνεργασία μας σε νέα σύνορα. Με την υπογραφή αυτών των συμφωνιών «Άρτεμις», η Ελλάδα γίνεται πλέον μέλος μιας ευρύτερης ομάδας χωρών που έχει ως στόχο την ασφαλή εξερεύνηση του διαστήματος. Θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον του διαστήματος» τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν αρψικά στις δηλώσεις του.

«Είμαι ευγνώμων που σας υποδέχομαι εδώ» είπε κλείνοντας, ενώ μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας, ανέφερε ότι «όλα ξεκινούν από την Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να αναφερθώ στον ορισμό της λέξης στρατηγικός. Ο στρατηγικός διάλογος είναι ένα μέσο για να ενισχύσουμε την πολιτική που βασίζεται σε κοινές αξίες και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα υπογράφουμε αυτές είναι συμφωνίες Άρτεμις που θα μας επιτρέψουν να είμαστε μαζί, ενωμένοι να συνυπάρχουμε και στο διάστημα. Αυτή η συνεργασία είναι σημαντική, περισσότερο από ποτέ και το λέω αυτό δεδομένων των προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές προκλήσεις αλλά και η πανδημία που απειλούν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σχετικά με τις συγκρούσεις, αναφέρομαι στην Ουκρανία, στο νότιο Καύκασ,ο στη Γάζα, στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν πολύ πιο διευρυμένες επιπτώσεις και απαιτούν διεθνή συνεργασία.

(…) Είναι η επιτομή της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων και θεσμών όσο και ενίσχυση της διατλαντική συνεργασίας είναι εξέχουσας σημασίας και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε μαζί μας ένα από τα πιο πεπειραμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(…) Θα στηρίξουμε την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαΐκή Ένωση.

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, είμαστε σε θέση χάρη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, να συνεργαζόμαστεεποικοδομητικά για να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστάσης. Συγκεκριμένα οι προσπάθειες του Άντονι Μπλίνκεν να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης που βρίσκονται οι Παλαιστίνιου και την ενισχυτή ανθρωπιστική βοήθεια προς αυτούς (είναι καθιριστικές).

(…) Σήμερα το πρωί είχα μία συζήτηση με τον Τζον Κέρι και ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να παρατηρώ πόσο κοινά σημεία μας ενώνουν, πόσες κοινές απόψεις έχουμε και οι δύο.

Αναφορικά με τις απευθείας ξένες επενδύσεις, θα ήθελα να υπογραμμίσω την σπουδαιότητά τους για εμάς. Η Αμερική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας.

Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία, με τα F-35 αποδεικνύεται το βάθος της συνεργασίας μας και υπό το φως όλων των προαναφερθέντων, θα ήθελα να σας πω ότι ΗΠΑ και Ελλάδα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να συμβάλλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα. Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω αναφερόμενος στους πολύ σημαντικούς θεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς που ενισχύουν το στρατηγικό διάλογο και να πω ότι οι Έλληνες της διασποράς, οι Έλληνες της Αμερικής είναι οι φάροι αυτής της συνεργασίας αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω και την σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

(…) Σήμερα για την ελληνική γλώσσα είναι σπουδαία μέρα και γι’ αυτό θέλω να ολοκληρώσω με κάποιες οικουμενικές ελληνικές λέξεις. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία σας και ανυπομονώ να ενισχύσουμε την συνεργασία και τις ενέργειες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων (…), ούτως ώστε να ενισχύσουμε την δημοκρατία και την οικουμενικές αξίες όλο τον κόσμο».

Πηγή: ertnews.gr

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ νίκησε χτες Πέμπτη στις βουλευτικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών της Νεβάδα  όπου δεν αντιμετώπισε κανέναν σημαντικό υποψήφιο, σύμφωνα με προβλέψεις των The New York Times και The Washington Post.

Η νίκη του Τραμπ ήταν τόσο προβλέψιμη και συντριπτική που, με καταμέτρηση του 1%, τα μέσα ενημέρωσης – εξοπλισμένα με τεχνολογία για την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων – την επισημοποίησαν μόλις μια ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων της Νεβάδα, που ήταν προγραμματισμένο για τις 19:00 τοπική ώρα .

Με αυτό το ποσοστό ελέγχου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συγκέντρωσε το 97,6% των ψήφων, ενώ ο Ράιαν Μπινκλ, ένας ελάχιστα γνωστός πάστορας του Τέξας, ήρθε στη δεύτερη θέση με 2,4%.

Έτσι, ο Τραμπ βρίσκεται στα πρόθυρα να κερδίσει οριστικά την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων μετά τις διαδοχικές επιτυχίες του στην Αϊόβα, το Νιου Χάμσαϊρ και τη Νεβάδα.

Χρειάζεται 1.215 αντιπροσώπους για να δηλώσει επίσημα υποψήφιος.

Η Ν. Χέιλι, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, απέτυχε την περασμένη Τρίτη στην προσπάθειά της να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία της Νεβάδα, όπου οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την επιλογή «κανένας από τους υποψηφίους» για την ενίσχυση του Τραμπ.

Η Χέιλι δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί στις προκριματικές αλλά και στις κοινοτικές εκλογές, επειδή το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαπίστωσε ότι οι υποψήφιοι έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ του ενός ή του άλλου.

Για δεκαετίες, η Νεβάδα διεξήγαγε κοινοβουλευτικές ομάδες. Ωστόσο, καθώς αυτοί οι διορισμοί έτειναν να προκαλέσουν κάποιο χάος, οι νομοθέτες της πολιτείας ενέκριναν έναν νόμο το 2021 που εγκατέλειψε αυτό το μοντέλο ψηφοφορίας, που χρησιμοποιήθηκε επίσης στην Αϊόβα, και καθόρισε ότι οι πολιτειακές αρχές έπρεπε να διοργανώνουν προκριματικές εκλογές όταν υπήρχαν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι.

Ωστόσο, αυτός ο νόμος του 2021 είχε ένα νομικό κενό: αν και καθόριζε ότι πρέπει να υπάρξουν προκριματικές εκλογές, δεν διευκρίνιζε πώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα όριζε τον νικητή στους 26 αντιπροσώπους από τη Νεβάδα.

Εκμεταλλευόμενος αυτό το κενό, ο Τραμπ πίεσε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Νεβάδα να αγνοήσει τον κρατικό νόμο και να συνεχίσει την παράδοσή του σε κοινοβουλευτική ομάδα.

«Φαίνεται ότι η μόνη έκπληξη εδώ είναι η προσπάθεια που έγινε να στερηθεί η Nikki Haley ακόμη και μια ηθική νίκη, όταν εκείνη και η ομάδα της γνώριζαν καλά εκ των προτέρων ότι μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα της Νεβάδα είχε σημασία», εξήγησε στην EFE ο David McCuan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο. State of Sonoma (Καλιφόρνια) και ειδικός στην αμερικανική πολιτική.

Η Χέιλι δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να κρατήσει την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών μέχρι, τουλάχιστον, μια τελευταία μάχη στην πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα, στις 24 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών μίλησε επίσης μετά τις συνεδριάσεις των Ρεπουμπλικανών στη Νεβάδα, προβλέποντας ήττα του Τραμπ έναντι του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές.

Στη Νεβάδα, περίπου 2,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι εγγράφηκαν για να ψηφίσουν. Από αυτό το σύνολο, το 31% είναι Δημοκρατικοί, το 28% είναι Ρεπουμπλικάνοι και το 34% είναι ανεξάρτητοι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πρόκειται για μια από τις λεγόμενες πολιτείες “μεντεσέδων” στις οποίες οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν παρόμοια υποστήριξη, γι’ αυτό και θεωρούνται κλειδί για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Πηγή: EFE

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια Λένιν – Συνεχίζουμε στο δρόμο της ανατροπής. Για το Σοσιαλισμό την απάντηση στον 21ο αιώνα», διοργανώνουν την Πέμπτη 15 Φλεβάρη στις 7:00 μ.μ., η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, στη Δημοτική Αγορά της πόλης του Αγρινίου.

Θα μιλήσει, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης προβληθεί η σοβιετική ταινία  «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζεστάιν, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

 

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε πριν από λίγο το μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, Χρήστος Κωνσταντινίδης, μιλώντας στον 98.4, καθώς επιβεβαίωσε πλήρως τα ευρήματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, στα αντικείμενα και στα ρούχα των ανθρώπων που κάηκαν στην σφαγή των Τεμπών και αναφέρθηκε στην ύπαρξη ξυλολίου, τολουολίου, προπανίου και βουτανίου.

 Σε ότι αφορά το ξυλόλιο και το τολουόλιο είναι ουσίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο σημείο της τραγωδίας καθώς η πρώτη χρησιμοποιείται για νόθευση καυσίμων και η δεύτερη είναι και αυτή ενισχυτικό βενζίνης!

Το προπάνιο και το βουτάνιο πιθανότατα να προέρχονται από τις φιάλες της κουζίνας της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Υποτίθεται πως θα έπρεπε να ανιχνευθεί έλαιο σιλικόνης το οποίο όμως δεν ανιχνεύτηκε , παρότι υπήρχε στους μετασχηματιστές των δύο τρένων για την ηλεκτροκίνηση τους .

Ο κ. Κωνσταντινίδης , αποκάλυψε, ότι αυτό το συγκλονιστικό πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους, που παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, απλά εντοπίστηκε από τον ίδιο στη δικογραφία πριν 4 ημέρες ως συμπληρωματικό, αφού κανείς δικαστικά δεν τους ενημέρωσε , και αμέσως το έστειλε στον τεχνικό σύμβουλο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών.

Αφού το μελέτησε, συνέταξε συνοπτική τεχνική έκθεση, την οποία και ο κ. Κωνσταντινίδης, παρέδωσε σήμερα στις ανακριτικές αρχές στη Λάρισα και ήδη την κοινοποιεί προς κάθε ενδιαφερόμενο.

«Ακόμη κι αν επιχειρηθεί συγκάλυψη, οι νεκροί μας μιλάνε και μέσα από τα προσωπικά τους αντικείμενα , έστω και 7 μήνες μετά, πιστεύω ότι στο τέλος θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Συνεπώς, τα δεδομένα που αποδεικνύουν πως η εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική προκαλώντας πολλαπλές εκρήξεις μετέφερε «άλλα» πράγματα από αυτά που ήταν γραμμένα στο δελτίο αποστολής!

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απολύθηκαν λόγω καθυστερήσεων στις εκδόσεις αποφάσεων δύο εφέτες και ένας πρωτοδίκης, ενώ σε έναν ειρηνοδίκη επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ίσο με αποδοχές 3 μηνών

«Ο πολίτης δεν θέλει λόγια, θέλει να πάρει την απόφαση στα χέρια του και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων είναι αρνησιδικία», τόνισε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα κατά την Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, στην οποία είχαν παραπεμφθεί 8 δικαστές και εισαγγελείς, με το ερώτημα της οριστικής παύσης, λόγω ανεπάρκειας και ένας λόγω αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς.

Τελικά, από την 65μελή Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, απολύθηκαν οριστικά από το δικαστικό σώμα 3 δικαστές, σε έναν επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, ενώ αυτοπαραιτήθηκαν άλλοι 3. Αντίθετα, απορρίφθηκε το αίτημα απόλυσης δυο δικαστών και αναβλήθηκε η υπόθεση μιας Πρωτοδίκου.

Συγκεκριμένα, απολύθηκαν 2 εφέτες και ένας πρωτοδίκης, ενώ σε έναν ειρηνοδίκη επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο στέρησης αποδοχών 3 μηνών. Ένας εφέτης παραιτήθηκε πριν την σύγκληση της Πειθαρχικής Ολομέλειας και μια πρόεδρος Πρωτοδικών, όπως και ένας αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, παραιτήθηκαν κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον της Ολομέλειας.

Αν και είχαν παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης λόγω ανεπάρκειας (καθυστερήσεις) δεν απολύθηκε ομόφωνα μια Εφέτης (είχε καθυστερήσεις κατά κανόνα σε εργατικές υποθέσεις), όπως δεν απολύθηκε κατά πλειοψηφία (59-6) μια Πρωτοδίκης. Δεν απολύθηκαν οι δύο αυτοί δικαστικοί λειτουργοί, καθώς όπως διαπιστώθηκε καλύψαν τις καθυστερήσεις, δηλαδή, στο μεσοδιάστημα δημοσίευσαν τις αποφάσεις που είχαν σε εκκρεμότητα. Επίσης, η υπόθεση μιας Πρωτοδίκου αναβλήθηκε καθώς διαγνώστηκε θετική στην Covid-19.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση που απασχόλησε την Ολομέλεια ήταν η συμπεριφορά Εφέτη, ο οποίος δημιούργησε αδιανόητο επεισόδιο μέσα και έξω από σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα αστυνομικοί που κλήθηκαν να του πέρασαν χειροπέδες, αφού προηγουμένως τους μιλούσε χυδαία και τους εξύβριζε.

Απόλυση Εφέτη λόγω αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς

Η απίθανη συμπεριφορά Εφέτη που υπηρετούσε στη Ήπειρο, άφησε άφωνους και τους 65 δικαστές της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στην οποία παραπέμφθηκε με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για κατ΄ εξακολούθηση αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας.

Ο Εφέτης τον Μάρτιο του 2020 μπήκε σε σούπερ μάρκετ αγόρασε προϊόντα αξίας 14€ περίπου και πήγε στο ταμείο φωνάζοντας συγχρόνως ότι είναι φορέας του κορονοϊού και παρακάμπτοντας τη σειρά των πελατών οι οποίοι ήταν εμπρός από το ταμείο, πλήρωσε τα προϊόντα που αγοράσει, βγήκε από το σούπερ μάρκετ και μπήκε στο σταθμευμένο αυτοκίνητο του μάρκας Audi, το οποίο ήταν σταθμευμένο και δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες ήταν στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, όπως διαπιστώθηκε μεταγενέστερα.

Η συμπεριφορά του Εφέτη προκάλεσε πανικό και αναστάτωση μέσα στο κατάστημα και η ταμίας ειδοποίησε τον υπεύθυνο του σούπερ μάρκετ και αυτός με τη σειρά του κάλεσε την Αστυνομία. Αμέσως κατέφθασε περιπολικό με δυο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν να τους δώσει ταυτότητα και άδεια οδήγησης. Ο Εφέτης αρχικά αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και αντί της άδειας οδήγησης του αυτοκινήτου έδωσε στους αστυνομικούς παλιά άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου.
Στην συνέχεια οι αστυνομικοί τον ρώτησαν για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί και μέσα στο αυτοκίνητο και εκείνος απάντησε ότι κάθεται εκεί «και ξύνει τα αρχί… του και να πάνε και αυτοί να του τα ξύσουν», ενώ συγχρόνως τους είπε αν θέλουν να βρουν τα στοιχεία του, να τα αναζητήσουν στο κομπιούτερ, εννοώντας της ΕΛ.ΑΣ.

Επανειλημμένα αρνήθηκε να βγει από το αυτοκίνητο, λέγοντας ότι μόνο εισαγγελέας μπορεί να τον βγάλει και απευθυνόμενος στους αστυνομικούς τους είπε «θα δείτε τι θα πάθετε».

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από τον κόσμο ο οποίος είχε μαζευτεί κοντά στο αυτοκίνητο του Εφέτη και παρακολουθούσε τα διαδραματιζόμενα. Τότε εκείνος ξαφνικά βγήκε από το αυτοκίνητο και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν, αλλά εκείνος αντέδρασε και για να τον ακινητοποιήσουν τον έριξαν στο έδαφος και του φόρεσαν χειροπέδες.

Την στιγμή που του περνούσαν τις χειροπέδες ο δικαστής φώναζε: «Ψάξτε, έχω ναρκωτικά». Κατά τη μικροσυμπλοκή αυτή τραυματίστηκε ελαφρά ο ένας εκ των αστυνομικών στο χέρι και μετά το περιστατικό οδηγήθηκε στο τοπικό Κέντρο Υγείας.

Τον έβαλαν στο περιπολικό και πηγαίνοντας προς το Αστυνομικό Τμήμα, ο Εφέτης τους έλεγε «αρχ… εσένα θα σε γαμ…». Στο Αστυνομικό Τμήμα έγιναν γνωστά τα στοιχεία του, όπως και η επαγγελματική του ιδιότητα και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.

Τελικά αλληλομυνήθηκαν Εφέτης, αστυνομικοί και ταμίας του σούπερ μάρκετ, ενώ ο δικαστικός λειτουργός με την μήνυσή του στράφηκε και κατά του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος. Πάντως, να σημειωθεί ότι στον εν λόγω Εφέτη και κατά το παρελθόν (2021) του είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης 6 μηνών για απρεπή συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.

Η αρεοπαγίτης εισηγήτρια της υπόθεσης, τόνισε ότι ο εν λόγω Εφέτης «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεων του ως δικαστικού λειτουργού και στερείται του απαιτούμενου για δικαστικό λειτουργό ήθος, ενώ θίγει σοβαρά το κύρος του ίδιου και της Δικαιοσύνης» και εισηγήθηκε την οριστική απόλυσή του.

Ενώπιον της Ολομέλειας ο Εφέτης ισχυρίστηκε ότι είχε βγάλει τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και τις είχε στο παρμπρίζ, επειδή «ήθελε να βάψει τις προσόψεις του αυτοκινήτου», ενώ αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα. Αναφερόμενος στα γεγονότα, τα παρουσίασε με την δική του οπτική γωνία.

Σε ερώτηση της προέδρου της Ολομέλειας για το που αποδίδει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στράφηκαν εναντίον του, εκείνος απάντησε ότι η συμπεριφορά τους ήταν προβοκατόρικη, ήταν πράκτορες και προσπάθησαν να τον εμφανίσουν ως επικίνδυνο.

Ακόμη, ανέφερε ότι έχει διατελέσει ανακριτικής και ξέρει τι διαδικασίες ακολουθούν οι αστυνομικοί οι οποίοι παρανομούν και ότι ο αστυνομικός που κτύπησε κατά τη σύλληψή του αυτοτραυματίστηκε. Τελικά, ομόφωνα ο Εφέτης απολύθηκε οριστικά από το δικαστικό σώμα.

Απόλυση Εφέτη

Με πλειοψηφία 54 υπέρ και 11 κατά απολύθηκε γυναίκα Εφέτης λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων και αδικαιολόγητων απουσιών, σε σημείο να επέλθει παραγραφή αδικημάτων σε υπόθεση σωματικής βλάβης, ενώ χρειάστηκε 2 χρόνια και 3 μήνες για να θεωρήσει μια απόφαση.

Οι καθυστερήσεις σε διαφορετικές δικαστικές περιόδους κυμάνθηκαν από 65 έως 150 υποθέσεις, ενώ άλλες υποθέσεις που χειριζόταν μεταχρεώθηκαν σε συναδέλφους της. Κατά το παρελθόν είχε 15 πειθαρχικές αγωγές και τις έχουν επιβληθεί οι πειθαρχικές ποινές επίπληξης και προσωρινής παύσης.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι ο προϊστάμενος του Εφετείου στο οποίο υπηρετεί της είπε ότι δεν χρεώνει στην εν λόγω Εφέτη υποθέσεις για να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο με τις καθυστερήσεις της, ενώ από την πλευρά της η κυρία Αδειλίνη επισήμανε ότι έχει αποδεχθεί η υπηρεσιακή της ανεπάρκεια, καθώς παραγράφονται στα χέρια της υποθέσεις και δεν σώζεται πλέον η κατάσταση. Έτσι, για τους λόγους αυτούς τάχθηκε υπέρ της απόλυσής της.

Απόλυση Πρωτοδίκη

Ομόφωνα απολύθηκε λόγω ανεπάρκειας (καθυστερήσεις) Πρωτοδίκης ο οποίος είχε επί σειρά ετών καθυστερήσεις μεγάλου αριθμού υποθέσεων οι οποίες κατά διαφορετικά δικαστικά έτη κυμαινόντουσαν από 50 έως 240, όπως καθυστέρησε και 17 βουλευμάτων. Επίσης, του αφαιρέθηκαν 635 υποθέσεις, οι οποίες χρεώθηκαν σε συνάδελφους του. Οι εκθέσεις επιθεωρήσεως του έκαναν λόγω για μεγάλο αριθμό καθυστερήσεων.

Η κυρία Κλάπα επισήμανε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στις περιοχές που υπηρέτησε ήταν σε απόγνωση λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, είπε ότι ή ίδια είχε αποστείλει σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα για τις καθυστερήσεις που σημείωνε, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Καταλήγοντας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είπε: «Τι να κάνουμε δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του», κάτι που επανέλαβε η κυρία Αδειλίνη κατά την πρότασή της προς την Ολομέλεια.

Από την πλευρά του ο Πρωτοδίκης, παραδέχθηκε ότι η εικόνα του δεν είναι καλή και ότι έκανε μεν προσπάθεια, αλλά ο θάνατος του πατέρα του, δεν επέτρεψε να βελτιώσει τους χρόνους και τόνισε ότι «μακάρι να μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω».

Χρηματική ποινή σε Ειρηνοδίκη

Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία (58 έναντι 7) αποφάσισε να μην απολυθεί Ειρηνοδίκης λόγω καθυστερήσεων, αλλά ομόφωνα αποφάσισε να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμό ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών. Του αποδόθηκε ότι είχε μικρό αριθμό δημοσιεύσεων και ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μέσα σε δυο χρόνια είχε δημοσιεύσει μόνο 12 αποφάσεις, ενώ του είχαν αφαιρεθεί 32 δικογραφίες και είχαν χρεωθεί σε άλλον συνάδελφό του. Πάντως, χαρακτηρίστηκε επιμελής, με καλή νομική κατάρτιση, ο οποίος εξέδιδε καλές αποφάσεις μεν από πλευράς νομικών σκέψεων, αλλά με καθυστερήσεις.

Όπως ο ίδιος ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται, μεταξύ των άλλων, στο μεγάλο όγκο των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που χειριζόταν. Επίσης, είπε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται και στην μεγάλη έκταση των αποφάσεων που έβγαζε, κάτι που αντιλήφθηκε ότι απαιτούσε μεγάλο χρόνο και για αυτό περιόρισε την έκταση των αποφάσεων του.
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας, έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση της ΝΔ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με τίτλο «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη».

«Συνδυάσαμε ένα σχέδιο ανάπτυξης με παράλληλο σχέδιο μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε:

«Τις μεταρρυθμίσεις αυτές δεν μας τις επέβαλαν αλλά ήταν μέρος της πολιτικής και ρους προγράμματός μας».

Στην εν λόγω εκδήλωση συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του στην Ευρωβουλή, Manfred Weber, υπό τον συντονισμό του Siegfried Muresan, Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Προέδρου της Ομάδας Εργασίας «Προϋπολογισμός και Διαρθρωτικές Πολιτικές».

Δείτε τη συζήτηση:

sinidisi.gr

«Ο θεσμικός κατήφορος της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσης», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επικρίνοντας την αντίληψη της ΝΔ για τον ρόλο των ΜΜΕ και τους θεσμούς.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια:

«Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα-κόλαφο καλεί την Κομισιόν να αναλάβει δράση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, την ελευθερία του Τύπου, το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών. Η κυβέρνηση κάνει σα να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ στελέχη της και βουλευτές της δεν διστάζουν να δείξουν το πραγματικό της πρόσωπο.

Την περασμένη Τρίτη ο κυβερνητικός βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, αποκάλεσε σε τηλεοπτική εκπομπή «γιουσουφάκι» δημοσιογράφο κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χαρακτήρισε σήμερα άλλο δημοσιογράφο «εντεταλμένο».

Επειδή τους έγιναν δημοσιογραφικές ερωτήσεις που δεν τους άρεσαν. Αυτή είναι η αντίληψη της ΝΔ για τον ρόλο των ΜΜΕ και τη δημοσιογραφία. Ο σεβασμός της ελευθερίας άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος είναι προφανώς άγνωστη έννοια, όχι μόνο στον γνωστό για το ύφος και ήθος κ. Μαρκόπουλο, αλλά και συνολικά στην κυβέρνηση, όπως αποδεικνύει η αλαζονική συμπεριφορά του εκπροσώπου της.

Προφανώς έτσι τους δίδαξε το κόμμα τους, που έχει συνηθίσει να θεωρεί τα ΜΜΕ ως μέσα προβολής της κυβερνητικής προπαγάνδας και υπονόμευσης – κατασυκοφάντησης των πολιτικών της αντιπάλων.

Ας αναλογιστούν οι πολίτες ότι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, έχει τοποθετηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών και ο Παύλος Μαρινάκης είναι ο επίσημος εκφραστής της πολιτικής της αντίληψης.

Δύο τοξικοί πολιτικοί, που δεν σέβονται στοιχειωδώς τους κανόνες δεοντολογίας στο δημόσιο διάλογο, καλούνται να επιτελέσουν κορυφαίους θεσμικούς ρόλους. Αυτή είναι η αντίληψη της ΝΔ για τους θεσμούς. Το πρόβλημά της είναι ότι στην Ευρώπη την πήραν είδηση. Όταν η είδηση καταφέρνει να τρυπώσει και στην Ελλάδα, ο πανικός της δεν κρύβεται».

Πηγή: ertnews.gr

«Αλήθεια είναι ότι η Golden Visa έχει φέρει στη χώρα πολλά Κεφάλαια. Όμως το 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων αφορούσαν στη Golden Visa. Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή όπου συζητείται επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Μεταξύ άλλων επισήμανε, σχετικά:

«Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος (…) Πράγματι σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στέγασης που αναγκάζει ειδικά τους νέους να συγκατοικούν με τους γονείς τους ως τα 35 τους δημιουργώντας πολλά δευτερογενή προβλήματα (…) Οι βραχυβρόνιες μισθώσεις περιοριζουν τον αριθμό των διαθεσιμων ακινήτων, ενώ τα μισθώματα έχουν αυξηθεί κατα 40% από το 2018 (…) Τρεις στους δέκα νοικιάζουν, δεν έχουν δικό τους σπίτι. Δύσκολα διαφωνούμε στις διαπιστώσεις για τη αλυσίδα των επιπτώσεων του προβλήματος. Είναι πανευρωπαϊκό μεν, στην Ελλάδα ωστόσο διαμορφώνεται με άλλον τρόπο (…) Διευκολύναμε την κινητικότητα στην αγορά μέσω κατάργησης φόρων γονικών παροχών. Επίσης δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες.

Είναι αλήθεια ότι η Golden Visa έχει φέρει στη χώρα πολλά Κεφάλαια. Το 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων αφορούσαν στη Golden Visa. Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης

Ο διαχωρισμός περιοχών στην Αττική όπου κάπουν έχουν όριο 250.000 και άλλα 500.000 έχει δημιουργήσει πίεση προς τη δυτική Αθήνα όπου έχουμε αύξηση και εκεί. Συζητούμε και θα ανακοινώσουμε σύντομα περαιτέρω αύξηση του ορίου επενδύσεων που θα αφορα όλες εκείνες τις περιοχές που δέχονται πίεση στην τιμή της αύξηση των ενοικίων – και αναφέρομαι και σε αστικά κέντρα και τα νησιά. Μπορεί να πάει στα 800.00 ευρώ ή μπορεί να κρατήσουμε 250.000 ευρώ για περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση».

Πηγή: ertnews.gr

Συνάντηση πραγματοποίησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης με την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, την αποτελεσματική λειτουργία των φαρμακείων καθώς και της Περιφερειακής Διεύθυνσης του νομού.

Ο βουλευτής επεσήμανε στην πρόεδρο ότι η ποιότητα της εξυπηρέτησης στους ασφαλισμένους είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την υγεία τους. Είναι απαραίτητο οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση σε πλήρη γκάμα φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία να παρέχονται αποτελεσματικά και σε λογικούς χρόνους. Επίσης σημαντική είναι και η συνεργασία με τους φαρμακοποιούς της περιοχής να είναι στενή και εποικοδομητική. Οι φαρμακοποιοί διασφαλίζουν ότι οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται κατάλληλα και έγκαιρα. Επιπλέον, προσφέρουν εκτεταμένες συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων αλλά και γενικότερα για τη διατήρηση της υγείας.

Επιπλέον ο κ. Καραγκούνης τόνισε στην κ. Καρποδίνη τον σημαντικό ρόλο της περιφερειακής διεύθυνσης του νομού Αιτωλοακαρνανίας για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το προσωπικό της διεύθυνσης διασφαλίζει ότι οι ασφαλισμένοι έχουν την κατάλληλη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται. Παρέχονται συμβουλές και καθοδήγηση για θέματα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ορθολογικής χρήσης των υπηρεσιών, καθώς και ενημέρωση για τις διαθέσιμες υγειονομικές υπηρεσίες και προγράμματα πρόληψης. Συνολικά, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να είναι οργανωμένη, αποτελεσματική και προσανατολισμένη στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας. Αυτό θα εξασφαλίσει την καλύτερη περίθαλψη και θεραπεία για τους ασφαλισμένους και θα συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους.

Ο κ. Καραγκούνης ευχαρίστησε την πρόεδρο για την συζήτηση και δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε άμεση επικοινωνία για τον συντονισμό και την εύρυθμη λειτουργία των ανωτέρω υπηρεσιών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2