Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:58: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024

Οι σύμμαχοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησαν σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν λέγοντας του ότι όσα στρατεύματα σταλούν στην Ουκρανία θα έχουν το ίδιο τέλος με τη Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη η εισβολή του οποίου το 1812 στην Ρωσία κατέληξε στον θάνατο και την ήττα.

Ο Μακρόν τη Δευτέρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες στρατεύματα στην Ουκρανία, αν και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το στάδιο.

Οι δηλώσεις του ώθησαν μια σειρά από άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, να δηλώσουν ότι δεν έχουν τέτοια σχέδια, ενώ το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα ήταν αναπόφευκτη εάν τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έστελναν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε ότι ο Μακρόν φαίνεται να βλέπει τον εαυτό του ως Ναπολέοντα και τον προειδοποίησε να μην ακολουθήσει τα βήματα του Γάλλου αυτοκράτορα.

«Για να διατηρήσει την προσωπική του εξουσία, ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι καλύτερο από το να πυροδοτήσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Οι πρωτοβουλίες του γίνονται επικίνδυνες για τους πολίτες της Γαλλίας», ανέφερε ο Βολόντιν στο επίσημο κανάλι του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις, θα ήταν σωστό ο Μακρόν να θυμηθεί πώς τελείωσε για τον Ναπολέοντα και τους στρατιώτες του, περισσότεροι από 600.000 από τους οποίους έγιναν πεσόντες στην υγρή γη».

Η εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812 σημείωσε αρχικά ταχεία πρόοδο και κατέλαβε τη Μόσχα. Αλλά οι ρωσικές τακτικές ανάγκασαν τη Μεγάλη Στρατιά του (Grande Armee) σε μακρά υποχώρηση και εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες του πέθαναν από τις ασθένειες, την πείνα και το κρύο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Πούτιν, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Ωστόσο, η δήλωση του Μακρόν χαιρετίστηκε από ορισμένους εκτός Ρωσίας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Όμως ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι ο Μακρόν έχει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις μεγαλείου και ότι η δήλωσή του ήταν ένα παράδειγμα του πόσο ελαττωματική είχε γίνει η δυτική πολιτική σκέψη.

«Οι μικροπρεπείς και τραγικοί κληρονόμοι του Βοναπάρτη, προσπαθώντας να φορέσουν τις χρυσές επωμίδες που ξηλώθηκαν πριν από 200 χρόνια, επιθυμούν εκδίκηση με ναπολεόντειο μέγεθος και εκστομίζουν άγριες και εξαιρετικά επικίνδυνες ανοησίες», είπε.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν εκσυγχρονιστής μεταρρυθμιστής, έχει μεταμορφωθεί μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε «γεράκι». Έχει προβεί σε μια σειρά πολεμικών δηλώσεων, επιτιθέμενος στη Δύση και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικής αποκάλυψης εάν ξεπεραστούν ορισμένες κόκκινες γραμμές.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η δήλωση του Μακρόν αποκάλυψε ότι άλλες δυτικές χώρες, σε αντίθεση με τον Μακρόν, κατανοούν τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

«Οι ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δήλωσαν γρήγορα ότι δεν σχεδίαζαν και δεν σχεδιάζουν κάτι τέτοιο», είπε. «Αυτό δείχνει ότι κατανοούν τον κίνδυνο».

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Παρελήφθη σήμερα (28/2) από τη γραμματεία της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» η δικογραφία του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας από αύριο Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2024, προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν στο υπό σύνταξη πόρισμα τους.

Συγκεκριμένα, η γραμματεία της επιτροπής παρέλαβε το υπ’αριθμ. πρωτ. 48/22.02.2024 έγγραφο του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, με το οποίο διαβιβάσθηκαν σε ψηφιακή μορφή:

1) μηνυτήριες αναφορές,

2) εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων,

3) πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών,

4) πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη,

και πρωτοκολλήθηκε (αρ. πρωτ. 131/28.02.2024) ως εισερχόμενο έγγραφο της Εξεταστικής Επιτροπής.

Κατόπιν σχετικής απόφασης της εξεταστικής επιτροπής, οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν κληθεί να καταθέσουν τα πορίσματά τους στις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτά να συζητηθούν στις 11 Μαρτίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης αυτών των προθεσμιών.

sinidisi.gr

Είχε ιδιαίτερο ο τσακωμός στη Βουλή ανάμεσα στο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτο Ζαμπάρα και Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο Μίλτος Ζαμπάρας

Ήταν σαν να τσακώνονταν ποιος θα δικαιώσει περισσότερο το project των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Και ενώ και οι δύο μίλησαν θετικά έως και επαινετικά για το μεγαλεπίβολο σχέδιο που ξεκίνησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης με τη σύμπραξη της Περιφέρειας, των Δήμων και των ΤΟΕΒ κατάφεραν να διαφωνήσουν.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την  Κυβέρνηση ότι  προτεραιοποιεί άλλα έργα μεγάλων ιδιωτών και όχι τις ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα μπορούσαν να λύσουν ένα οξύ ζήτημα και για τους ΤΟΕΒ που είναι υπερχρεωμένοι και για τις ΔΕΥΑ που είναι υπερχρεωμένες και για τα ευάλωτα νοικοκυριά των Δήμων που αυτή τη στιγμή απειλούνται από την ενεργειακή φτώχεια.

«Έχουμε έναν περιορισμένο ηλεκτρικό χώρο και πολύ μεγάλη ζήτηση σε έργα ΑΠΕ. Και πρέπει αυτόν τον περιορισμένο ηλεκτρικό χώρο να τον μοιράσουμε με έναν δίκαιο τρόπο» είπε από την πλευρά της η Αλ. Σδούκου και επανέλαβε ότι το έργο της δυτικής Ελλάδας θα φτιαχτεί ουσιαστικά μέσα από το Πρόγραμμα «Απόλλων».

Η Αλεξάνδρα Σδούκου

Το σημείο κλειδί, σύμφωνα με τη Αλ. Σδούκου, είναι ότι δεν χρειάζεται αυτές οι ενεργειακές κοινότητες να ωριμάσουν και να αδειοδοτήσουν ένα έργο τους από το μηδέν περιμένοντας στη σειρά για να πάρουν όρους σύνδεσης. «Ερχόμαστε, λοιπόν, από ένα pull έργων τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει όρους σύνδεσης. Είναι έτοιμα να κατασκευαστούν. Δεν μιλάμε για κάτι που είναι σε ορίζοντα ετών. Μιλάμε, λοιπόν, για έργα τα οποία είναι έτοιμα να κατασκευαστούν και το μόνο που τους λείπει είναι ένας διαγωνισμός για να συμμετάσχουν, για να κλειδώσουν την τιμή αποζημίωσης» είπε η υφυπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε ότι προχωρώντας σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία και θα υλοποιηθούν  13 μεγάλα έργα με τη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, έτσι ώστε όλες οι περιφέρειες της χώρας να μειώσουν εν τέλει το ενεργειακό τους κόστος.

Χρονοδιάγραμμα πάντως για όλα αυτά η Αλ. Σδούκου δεν έδωσε και έτσι ο φόβος είναι μήπως τον περιορισμένο ηλεκτρικό χώρο τον προλάβουν άλλοι.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Έκκληση να δοθεί μία ευκαιρία στη διπλωματία απηύθυνε προς τη Ρωσία και την Ουκρανία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στα Τίρανα.

«Διατηρώ την άποψη ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία και στο διάλογο για να τερματιστεί ο πόλεμος με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επαναφέρει την πρωτοβουλία των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη για την οικοδόμηση της ειρήνης.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν τουλάχιστον από κοινού εργασίες για τον καθορισμό των γενικών παραμέτρων της ειρήνης, τονίζοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει «κατ’ αρχήν το ειρηνευτικό σχέδιο των δέκα σημείων του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι».

Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ακόμη: «Η υποστήριξη της Τουρκίας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι γνωστή. Καταβάλλουμε επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ομοεθνών μας Τατάρων της Κριμαίας. Είμαστε επίσης έτοιμοι να συμβάλουμε στην ταχεία ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Αν και έχουμε εισέλθει στον τρίτο χρόνο του πολέμου και παρά τις προσπάθειές μας, δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης της ειρήνης».

Υπενθύμισε ότι η Τουρκία ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο των προσπαθειών την επισιτιστική ασφάλεια. «Η πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα (σ.σ. για τα ουκρανικά σιτηρά), η οποία υλοποιήθηκε με τις προσπάθειές μας και διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο κατά την υλοποίησή της, παραμένει στην ατζέντα μας».

Τέλος, επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ρύθμιση που θα διασφαλίζει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας για τα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. «Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, συνεχίζουμε τις επαφές μας για μια νέα ρύθμιση που θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δικαιολόγησε τη φυσική παρουσία του από τη Σύνοδο Κορυφής στα Τίρανα λόγω βεβαρυμμένου προγράμματος του εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη, με την κοινωνία να στέκεται στο πλευρό των οικογενειών και των ανθρώπων των θυμάτων που ζητούν ακόμα Δικαιοσύνη.

Πριν λίγο καιρό η Μαρία Καρυστιανού ξεκίνησε μία πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών που σκοπό έχουν την άρση βουλευτικής ασυλίας των πολιτικών υπευθύνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 901.000, με τον επόμενο στόχο να είναι το 1.000.000.

Πώς να υπογράψετε το ψήφισμα

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο “Τέμπη 2023” αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα.

Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας», αναφέρεται στο μήνυμα – κάλεσμά της η Μαρία Καρυστιανού.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Για εμάς η σημερινή μέρα είναι μέρα οργής. Γιατί δύο μέρες μετά το δυστύχημα μίλησα εδώ στην βουλή και οι περισσότεροι έλλειπαν και όλα αυτά που λέτε σήμερα κάποιοι τα άκουγαν και γελούσαν. 

Τότε είχα πει ότι αγνοούνται 3 βαγόνια του εμπορικού τραίνου, ότι υπάρχουν καταγγελίες για λάθη και παραλείψεις, ότι εντοπίστηκε ξυλόλιο, ότι έγινε μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος κλπ. Λέει δηλ. όλα όσα φωνάζαμε από αυτό το βήμα εδώ και ένα χρόνο!

Να μιλάνε όμως σήμερα για τα Τέμπη οι υπηρέτες των ολιγαρχών, οι υπηρέτες των εργολάβων που δεν ήθελαν σιδηρόδρομο, αυτοί που εκτροχίασαν τη χώρα και είναι ηθικοί αυτουργοί των Τεμπών, δηλ. να μιλούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το λες και θράσος!

Αναρωτηθείτε ποιος δεν θέλει να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει σιδηρόδρομο. Και δεν θέλουν αυτοί που ελέγχουν τις εθνικές οδούς γιατί παίρνουν τα χρήματα από τα διόδια. Τον κακό σιδηρόδρομο τον εκμεταλλεύονται λοιπόν οι λαθρέμποροι. Τότε μιλούσα για τον εκτροχιασμό στο Μπράλο και όταν τα έλεγα κανείς από εσάς δεν μίλησε, κανείς δε βοήθησε. Τα Ελληνικά hoaxes του Αλικάκου με λοιδώρησαν όταν μίλησα για όλα αυτά.

Εμείς, για το έγκλημα των Τεμπών, άμεσα, ήδη από τις 3 Μαρτίου 2023 καταθέσαμε ερώτηση για να μάθουμε τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Στις 25 Μαΐου 2023 (ημέρα της ορκωμοσίας της Βουλής του Μαΐου) καταθέσαμε τη μήνυση της κας Καρυστιανού και άλλων 44 συγγενών. Στις 4 Ιουλίου 2023 καταθέσαμε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και τις 18 Ιουλίου 2023 καταθέσαμε εκ νέου ερώτηση αναφορικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.  

Όταν εμείς τα λέγαμε όλα αυτά πού ήσασταν; Διακοπές; Και οι νεκροί δεν είναι 57. Είναι περισσότεροι. Στον σταθμό της Λάρισας ανέβηκαν στο τραίνο μετανάστες, κάποιοι άνθρωποι ανέβηκαν χωρίς εισιτήριο.

Και βγαίνει η έκθεση καταπέλτης και λέει αυτό που φώναζα τότε ότι 3 βαγόνια έχουν χαθεί! Και κανείς από εσάς δεν βοήθησε να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Σήμερα ο πρωθυπουργός έκανε δήλωση για την τραγωδία των Τεμπών και είπε ότι «μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν βαπτίζεται με κομματικά χρώματα». Όταν η κυβέρνηση έχει βαμμένα τα χέρια της με αίμα από μια εγκληματική αμέλεια, δεν μπορείς να μιλάς για χρώμα και για αίμα. Έχει καταλάβει ο πρωθυπουργός τι έχει κάνει;

Σας κατηγορώ ότι είστε οι αυτουργοί της συγκάλυψης του εγκλήματος του ολιγάρχες και τους κολλητούς σας.

Και δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά έχω ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος, τα μέτρα ασφαλείας είναι ελλιπή, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος είναι πολύ μικρό για τον όγκο των πτήσεων! Θα έχουμε δυστύχημα στον αέρα!

Και σταματώ γιατί οι νεοδημοκράτες θα πουν αμέσως τι είναι αυτά που λες, έχουμε τουρισμό, αυτά που λες είναι επικίνδυνα. Όμως αυτά δεν είναι σημερινά. Είναι πράγματα που ισχύουν εδώ και 3 χρόνια.

Έχουμε λοιπόν ένα κόμμα που είναι υπόλογο για 102 νεκρούς στο Μάτι και άλλο ένα κόμμα που είναι υπόλογο για 57 νεκρούς! Και αυτά τα δύο κόμματα ερίζουν ως προς το ποιος είναι ο καλύτερος για να μας κυβερνήσει!

Γι’ αυτό λέμε ότι 9 Ιουνίου είναι  η μέρα που θα ανατραπεί το υπόλογο σάπιο σύστημα της χώρας.

Εμείς είμαστε εναντίον του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το λέμε. Γιατί αυτός ο νόμος δεν αποτρέπει την ίδρυση τουρκικού πανεπιστημίου στην Θράκη, πίσω από το νόμο αυτό κρύβεται η CVC. Γιατί δεν μιλά κανείς για τη CVC, την εταιρεία που λεηλατεί τη χώρα; Αυτούς υπηρετεί η ΝΔ, τα κοράκια που λεηλατούν τη χώρα. Και αφού θέλετε να φτιάξετε ιδιωτικά πανεπιστήμια, πρώτα φτιάξτε τα δημόσια πανεπιστήμια για τους φτωχούς και μετά από διάλογο κάντε και τα ιδιωτικά για τους πλούσιους φίλους σας. Γιατί στην Κύπρο, που ο κος Πιερρακάκης λέει ότι ζήλεψε το παράδειγμα της Κύπρου με τα ιδιωτικά ΑΕΙ, έκαναν για 2 χρόνια διάλογο για την παιδεία. Εσείς κάνατε διάλογο; Όχι! Εσεί ςείστε αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Εμείς σας λέμε φτιάξτε πρώτα τη βάση και μετά πηγαίνετε στο ρετιρέ. Πρώτα πρέπει να φτιαχτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και μετά το ιδιωτικό. Αλλά εσείς έχετε μάθει να κοιτάτε τον λαό από το ρετιρέ!

Πριν δύο μέρες εστάλη ένα email, ήταν μία ΚΑΠ 450 σελίδων, που την έστειλε η ΕΕ. Αυτό είναι ένα κείμενο που πρέπει να το διαβάσεις και μετά να στείλεις την δική σου έκθεση με τις προτάσεις. Την δική μας έκθεση ξέρετε ποιος την συνέταξε; Ένας πολιτικός μηχανικός! Εμείς σας φωνάζουμε από το 2019, να καθήσουμε οι πολιτικοί αρχηγοί και να καταθέσουμε προτάσεις για την αγροτική οικονομία και εσείς δεν μας ακούσατε ποτέ. Και τώρα έρχεστε και μας ζητάτε προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ. Αφού πρώτα πήγατε το καράβι στα βράχια.

Εν τω μεταξύ, ο υπ.εξ. της Γαλλίας είπε ότι θα δοθούν λεφτά στους αγρότες, αλλά για μία φορά! Γιατί για μία φορά; Μα λόγω των ευρωεκλογών. Γιατί περιμένουν ότι θα έρθουν οι πατριωτικές παρατάξεις και θα αλλάξουν τα πράγματα.

Τελευταία ο πρωθυπουργός όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει ότι η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ. Τι σημαίνει αυτό για τους αγρότες μας; Σημαίνει καταστροφή! Γιατί; Γιατί ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την ΚΑΠ είναι 58 δισ. ευρώ και κατανέμεται ανάλογα με το μέγεθος και την γεωργική αξία των κρατών μελών. Άρα με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, η Ελλάδα θα χάσει το 64,7% των επιδοτήσεων. Το ξέρετε αυτό; Το έχετε ψάξει; Η έκθεση της Κομισιόν τα λέει αυτά. Τα ουκρανικά προϊόντα είναι σαφέστατα περισσότερα και πιο φθηνά. Δηλ. ο πρωθυπουργός της Ελλάδα ζητάει την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα του Έλληνα αγρότη. Σε όλο το διάστημα της θητείας σας αυτό κάνετε. Ροκανίζετε την Ελλάδα, ροκανίζετε τους Έλληνες, την Ελληνική Οικονομία και την Ελληνική Άμυνα. Εμείς λέμε όχι η Ουκρανία στην ΕΕ, όχι λιγότερα χρήματα στην Ελλάδα.

Ο κος  Αυγενάκης ασκεί πιέσεις για να πληρωθούν τα δεσμευμένα ΑΦΜ, δεν πήγε στις Βρυξέλλες για να βοηθήσει τους αγρότες. Πήγε για να βοηθήσει τους δικούς του κολλητούς.  Τι μου είπε αγρότης; Ακούστε: ρώτησε σε αντιπροσωπεία για τρακτέρ LABORGINI 60 HP, πόσο κάνει με πρόγραμμα επιδότησης και του απάντησαν: 55.000 ευρώ. Ρώτησε πόσο κάνει χωρίς επιδότηση και του είπαν 38.000 ευρώ. Πλήρωσε ο άνθρωπος 38.000 ευρώ μετρητά και το πήρε. Και ρωτάμε τώρα: ποιος θα «έτρωγε» την επιδότηση;

Κάτι παρόμοιο γίνεται και με το πρόγραμμα για την επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Όταν πήγαινε κάποιος για να αγοράσει ηλιακό θερμοσίφωνα με το πρόγραμμα που τρέχει, του ζητούσαν 900 ευρώ μετρητά, χωρίς το πρόγραμμα έδινε 500 ευρώ! Μα αυτό δεν είναι παράνομο;;; Ποιους κοροΪδεύετε; Οι απατεώνες βγάζουν λεφτά στην πλάτη του ελληνικού λαού;

Έχετε μια μανία με την Μακεδονία. Η κυβέρνηση σκοτώνει την Θεσσαλονίκη με το FLY OVER είναι κίνδυνος – θάνατος για την Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα συζητά για την δημιουργία τερματικού σταθμού LNG στον Θερμαϊκό, ενώ έχετε ανάψει το πράσινο φως για την δημιουργία γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Περαία, μέσα στην θάλασσα! Εκεί που κάνει μπάνιο ο κόσμος! Μόνο εμείς θα κατεδαφίσουμε αυτά τα σχέδια. Οι βορειο-ελλαδίτες βουλευτές όμως δεν μιλούν, δεν διαμαρτύρονται, γιατί το fly over το έχει αναλάβει ο Μυτιληναίος, το LNG ο Βαρδινογιάννης και τα φωτοβολταϊκά ο Κοπελούζος!

Και πάμε στα πράσινα παραμύθια. Παράδειγμα; η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που πουλιέται σε Άραβες, έναντι 2,5 δισ. Αφού έγιναν στάχτη τα ελληνικά βουνά, αφού πήραν τα σπίτια των Ελλήνων για να αγοράσουν γερμανικές ανεμογεννήτριες, τώρα η ΤΕΡΝΑ πουλιέται σε Καταριανούς για μια εταιρεία που δεν έβαλε χρήματα από την τσέπη της για την επένδυση. Ωραίες μπίζνες!

Όμως οφείλω να παραδεχτώ ότι σε ένα πράγμα έχετε πετύχει: Κυκλοφόρησαν ήδη τα έντυπα ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και γάμου για ομόφυλα ζευγάρια. (δείχνει φωτοτυπίες). Ορίστε εδώ είναι τα διαφορετικά έντυπα ανά περίπτωση. Τώρα μπορούν να γεννήσουν παιδιά δύο πατέρες ή δύο μητέρες.

Φτάσατε τη χώρα στην παράνοια! Μισείται ο,τιδήποτε ετεροφυλόφιλο. Διαπομπεύεται κάθε μέρα. Κάποιοι ομοφυλόφιλοι εκφράζουν ρητορική μίσους. Έχω εδώ το tweet του δικηγόρου των ΛΟΑΤΚΙ, του κου Σωτηρόπουλου, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, συγγραφέα επιστημονικών συγγραμμάτων, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2021. Λέει λοιπόν ο κος Σωτηρόπουλος: «Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ομοφοβικοί άνδρες είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για την σωματική τους ακεραιότητα και τους αποφεύγουν. Επιπλέον τους αποφεύγουν και επειδή μπορεί να είναι ομοφυλόφιλοι σε άρνηση». Είναι δυνατόν; Δηλ. γι’ αυτόν όλοι όσοι είναι ετεροφυλόφιλοι είναι ομοφοβικοί και επικίνδυνοι για τις γυναίκες; Και το καλύτερο: είναι κρυφο-ομοφυλόφιλοι; Ένας εισαγγελέας δεν μπορεί να παρέμβει; Αυτό δεν είναι ρατσισμός; Αυτό δεν είναι ρητορική μίσους; Βγάζει χολή ο άνθρωπος. Το καταθέτω στα πρακτικά της βουλής, γιατί δεν πρόκειται για τυχαίο πρόσωπο!

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ποινικοποιείτε την διαφορετική άποψη. Επεβλήθη, λέει, 3ετής αργία στον ιερέα Στυλιανό Καρπάθιο, επειδή μίλησε για «άκαρπη συκιά» επικαλούμενος εδάφιο της Βίβλου. Εκείνος ο Βολταίρος είναι κατακρεουργηθεί. Αν κάποιος δεν συμφωνεί με εσάς είναι απέναντί σας και γι’ αυτό θα τον βάλετε ακόμα και φυλακή. Ο συγκεκριμένος ιερέας είναι και ψυχίατρος. Και το εντυπωσιακό είναι ότι δεν τον εγκαλεί ο ιατρικός σύλλογος, αλλά η ιεραρχία!

Οι βουλευτές, κύριοι, είτε είναι με τον Θεό είτε δεν είναι. Δεν υπάρχει πίστη αλά καρτ. Κάποιοι διαμαρτύρονται γιατί ένας ιερέας δεν ήθελε μέσα στην εκκλησία βουλευτή που ψήφισε υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων. Εμείς διαμαρτυρόμαστε γιατί αυτός ο ιερέας δεν έβγαλε έξω από την εκκλησία άλλον βουλευτή που απείχε από την ψηφοφορία. Γιατί αυτός που απείχε ήταν νεοδημοκράτης ενώ ο άλλος που ψήφισε ήταν από άλλο κόμμα. Πόσο ΝΔ πια;;

Η ΝΔ δεν μετατοπίστηκε απλά ιδεολογικά από δεξιά σε κεντροαριστερά. Εκφυλίστηκε ραγδαία και μεταλλάχθηκε από κόμμα αρχών που εξέφραζε τον συντηρητικό νοικοκύρη, τον πατριώτη σε κόμμα woke αρχών, κύριο εκφραστή κάθε πικραμένου ταλιμπάν του δικαιωματισμού. Η κατηφόρα σας δεν έχει σταματημό. Θα τα δείτε τα αποτελέσματα σε λίγο καιρό.

Εσείς και οι τρεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, είστε με τον ΜπάΪντεν. Ο Τραμπ μίλησε για ολική επαναφορά του χριστιανισμού στις ΗΠΑ: «Πρέπει να επαναφέρουμε την θρησκεία μας. Πρέπει να επαναφέρουμε τον χριστιανισμό σε αυτή τη χώρα». Στην Ελλάδα αυτό θα γίνει μόνο με την Ελληνική Λύση. Εμείς είμαστε με τον Θεό και τον λαό. Εσείς όλοι είστε με τον ΜπάΪντεν και τους Δημοκρατικούς που μακελεύουν τον πλανήτη.

Πάλι κομπίνα ετοιμάζεται, αλλά κανείς εδώ δεν μιλάει. Στελέχη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ προτείνουν να αυξηθούν τα τιμολόγια του νερού, για να ανέβουν τα κέρδη των εταιρειών και να «τσιμπήσουν» οι μετοχές τους και να βγάλουν λεφτά.

Δούκας και Μπακογιάννης παραχώρησαν δωρεάν έναν ολόκληρο όροφο του Φρουραρχείου Αθηνών και επιπλέον χώρους άνω των 700 τ.μ. στην ΜΚΟ Solidarity Now. Δεν το έδωσε σε φτωχούς, άστεγους, σε ανθρώπους που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι παράρτημα του Open Society Foundation του Σόρος. Ο όροφος του κτηρίου είχε ήδη παραχωρηθεί από το 2013 από τον κο Καμίνη, αλλά η ΜΚΟ όμως δεν πλήρωσε ποτέ λογαριασμούς κοινής ωφελείας, δηλ. ΔΕΗ, νερό, κοινόχρηστα! Ο κος Σόρος κάνει τις δουλείες του σε βάρος των Ελλήνων και σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων. Και τώρα ο κος Δούκας παρατείνει την δωρεάν χρήση του χώρου για άλλα 5 χρόνια!

Εσείς εκεί στη ΝΔ δεν βλέπετε ότι ο πρωθυπουργός απεχθάνεται τη ΝΔ; Στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ βάλατε τον σημιτικό Σωτήρη Σέρμπο και τα βάλατε με καραμανλικούς ευρωβουλευτές. Πάντα κάποιος σημιτικός κρύβεται από πίσω από κάθε ενέργειά σας.

Ο κος Κασσελάκης συνάντησε προσφάτως στα βόρεια προάστια ολιγάρχες και Αμερικανούς αξιωματούχους και τους έδωσε γη και ύδωρ! Είναι αλήθεια ότι στην συζήτηση που έγινε ο κος Κασσελάκης αναφέρθηκε σε εμάς; Ναι ή όχι;

Βγαίνει η ΕΣΤΙΑ και δημοσιεύει άρθρο στο οποίο γίνεται αναφορά του κου Κασσελάκη, ο οποίος είχε πει: «Ήμουν οδηγός του κου Μητσοτάκη στη Ν.Υόρκη πριν γίνει πρωθυπουργός».

Εδώ κολλάει και το περίφημο «ανοίγεις Κασσελάκη και βγάζεις Μητσοτάκη».

Η τραγωδία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ερώτηση για τα δικά μου τα φορολογικά, που είναι διαυγή! Και τώρα λούζεται την off shore του κου Κασσελάκη. Έχετε πρόεδρο κάποιον που δεν ξέρετε ποιος είναι και από πού ήρθε. Έχετε πρόεδρο κάποιον που είπε «φέρτε μου αντίπαλο», όταν του έφεραν τον αντίπαλο έβαλε τους συνέδρους να τον γιουχάρουν.

Εμείς μιλάμε πολιτικά. Ο κος Κασσελάκης άραγε θα αρθρώσει ποτέ πολιτικό λόγο; Θα πει κάτι για την Ουκρανία; Για την Αρμενία; Μήπως κάτι για τα Σκόπια; Για τον Μπελέρη; Έστω κάτι για την κατοχή της Κύπρου; Ή θα μας μιλάει μόνο για τον γάμο του;

Όλοι ζείτε στον φαντασιακό σας κόσμο. Εμείς ζούμε την άλλη, την λαϊκή πραγματικότητα. Στη ΝΔ έχετε κάνει πρόβατα τους Νέο-Έλληνες με τα ΜΜΕ και πιστεύετε ότι έχετε έναν στρατηγό που ο ίδιος νομίζει ότι είναι λιοντάρι. Εμείς πάλι θέλουμε τους Έλληνες να είναι λιοντάρια και να έχουν στην ηγεσία ένα λιοντάρι.

Ένας χρόνος Τέμπη - Δήλωση Μίλτου Ζαμπάρα στη Βουλή

Σε ένα μέλλον που ονειρευόμαστε όλοι.

-Σήμερα θα έπρεπε να ψηφίζονταν η άρση της ασυλίας του κ. Καραμανλή

-Σήμερα θα έπρεπε να η Βουλή να ψήφιζε άρθρα για την ενίσχυση του κράτους δικαίου

-Σήμερα θα έπρεπε η Βουλή να ψήφιζε άρθρα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης ασφαλών μεταφορών

-Σήμερα η Βουλή θα έπρεπε να φωταγωγηθεί με ένα τεράστιο ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

-Σήμερα θα έπρεπε στη Βουλή να δοθεί ο λόγος στους ζωντανούς-νεκρούς γονείς που ουρλιάζουν για δικαίωση και δικαιοσύνη

-Αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της βουλής - ο ναός της δημοκρατίας - και όχι ναός συγκάλυψης εγκληματικών πολιτικών από τη μεριά της πλειοψηφίας.

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 1 έτους από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η  βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, έγραψε το παρακάτω άρθρο για την εθνική τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Ακολουθεί το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Τέμπη, 1 χρόνος μετά: Η μάχη του φωτός απέναντι στο σκότος

«Μαμά έρχομαι..»

«Πάρε με όταν φτάσεις..»

Μια τόσο συνηθισμένη, οικεία στιχομυθία μεταξύ εκατομμυρίων γονιών με τα παιδιά τους ανά τον κόσμο. Και όμως για κάποιους από αυτούς, ο χρόνος σταμάτησε στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, με το ρολόι να δείχνει 23:22.

Τέμπη. Ένας χρόνος ακριβώς μετά το τραγικό δυστύχημα.  Ένας χρόνος από τότε που 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μπαίνοντας στη μοιραία αμαξοστοιχία.  Ένας χρόνος και μία ανοιχτή πληγή συνεχίζει να αιμορραγεί και δεν θα κλείσει ποτέ για μερικούς συμπολίτες μας.

Τι να πεις στον γονιό που ήξερε πως το παιδί του ήταν εκεί μέσα, που γέμισε με εκατοντάδες κλήσεις ένα κινητό τηλέφωνο  όσο πήγαινε στα Τέμπη και του φαινόταν αιώνας ο χρόνος που δεν περνά. Ένα γονιό που έψαχνε στα χαμένα να βρει ό,τι πολυτιμότερο είχε και δεν μπορούσε ανάμεσα στη στάχτη..

Στο σήμερα, η έρευνα για το δυστύχημα παραμένει ανοιχτή και η ανακάλυψη της αλήθειας ομοιάζει με μια μάχη του φωτός απέναντι στο σκότος.

Σκότος, μπορούν να χαρακτηριστούν όσα έλαβαν χώρα με απόλυτη ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στο πλαίσιο της περιβόητης εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη. Η τελευταία ολοκλήρωσε πρόωρα τις εργασίες της την περασμένη Τρίτη, με τρόπο που αποτελεί σφαίρα στην καρδιά της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και ταυτόχρονα δίνει λαβές σε κάθε αντισυστημικό, με βασικό επιχείρημα το «όλοι ίδιοι είναι». Ήταν τέτοια η σπουδή της κυβέρνησης για να συγκαλύψει ευθύνες και να ρίξει άρον άρον αυλαία στην επιτροπή, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η αποστολή της δικογραφίας από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας και πριν ακόμα καταθέσουν οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών όσων χάθηκαν. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που από την πρώτη στιγμή επέμενε να μιλάει για σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε να προχωρήσει η ποινική δικαιοσύνη, αποχώρησε εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την πρόωρη διακοπή της εξεταστικής, αρνούμενο να νομιμοποιήσει μια διαδικασία – παρωδία και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων.

Σκότος, είναι όταν η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε κυνικά το αίτημα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας  για έρευνα σε βάρος δύο ελλήνων υπουργών, οχυρωμένη πίσω από τη θεωρία περί «ανθρώπινου λάθους», στην προσπάθεια της να σώσει τον μοιραίο πρώην Υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Ο τελευταίος εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής με υψωμένο το δάχτυλο ενώ παράλληλα προκαλούσε την κοινή γνώμη, λέγοντας πως ο πόνος των συγγενών των θυμάτων είναι βουβός. Ήταν ο ίδιος που είχε παραιτηθεί για τα μάτια του κόσμου μετά το δυστύχημα, αναλαμβάνοντας δήθεν την πολιτική ευθύνη, για να αναβαπτιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ των τελευταίων εκλογών, φυσικά με τις ευλογίες του Μαξίμου. Σκότος, είναι όταν ακούγαμε τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες τα Τέμπη.

Ζοφερές στιγμές σαν αυτές, είναι που η Ελλάδα ξεγυμνώνεται και γίνεται όλο και πιο άσχημη στα μάτια μας, καθώς βλέπουμε τον κυνισμό της κάθε εξουσίας, το τέρας του αυταρχισμού και της ατιμωρησίας που προσπαθεί εναγωνίως να συγκαλύψει ενόχους και ευθύνες με κάθε μέσο και τίμημα.

Ως αχτίδα φωτός από την άλλη, φαντάζουν ενέργειες όπως η συγκέντρωση 750.000 υπογραφών στο ψήφισμα για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Ένα πολύ σημαντικό γεγονός και ένα ισχυρό μήνυμα  που δείχνει ότι η κοινωνία είναι ακόμα ζωντανή και αντιδρά. Αχτίδα φωτός είναι οι εκπρόσωποι των γονιών των θυμάτων που με ανεξάντλητη ψυχική δύναμη, έβαλαν τον πόνο τους σε μια βαλίτσα και ταξίδεψαν έως τις Βρυξέλλες αναζητώντας δικαιοσύνη για τις 57 ψυχές των Τεμπών. Αχτίδα φωτός είναι όσοι παλεύουν καθημερινά για την αλήθεια και το δίκιο από κάθε μετερίζι απέναντι σε σάπια και διεφθαρμένα συστήματα, δεν παζαρεύουν, δεν ντιλάρουν, δεν εξαγοράζονται. Γιατί δείχνουν ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι», δείχνουν ότι υπάρχει και μια «άλλη» Ελλάδα.

Η τραγωδία των Τεμπών είναι μια εθνική τραγωδία που δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Είναι χρέος μας σε όσες καρδιές σταμάτησαν εκείνο το μοιραίο βράδυ, σε όσους έμειναν πίσω, «νεκροί-ζωντανοί», να δίνουν τον αγώνα να μάθουν το γιατί. Σε όσους  έχουν ακόμα εφιάλτες καθώς και εκείνους που ακόμα πολεμάνε με τα χειρουργεία. Είναι χρέος μας στις οικογένειες των 57 θυμάτων και των 180 τραυματιών. Να μην ξεχάσουμε. Να μην πάμε παρακάτω χωρίς να πάρουμε απαντήσεις και να αποδοθούν ευθύνες. Να ξεπλύνουμε αυτήν την ντροπή. Για να μην την ξαναζήσουμε ποτέ.

Δήλωση για τον έναν χρόνο από την τραγωδία στα Τέμπη έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη

Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν.

Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει.

Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις.

Υποδεχόμαστε, συνεπώς, τη θλιβερή επέτειο, σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών. Με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.

Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ώστε οι οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό. Το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία.

Ως Πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου. Αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα.

sinidisi.gr

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Μετά από αίτημα της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, Μαρίας Καρυστιανού, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίας της χώρας θα χτυπήσουν στις 10:00 το πρωί 57 φορές, μία για κάθε ψυχή που χάθηκε.

Μετά το σχετικό αίτημα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας με ανακοίνωσή της ενημέρωσε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας για αυτή την πρωτοβουλία.

«Ευχαριστούμε από καρδιάς για την αποδοχή και την υλοποίηση της παράκλησης μας. Εξάλλου είμαστε πια βέβαιοι πως τίποτε δεν είναι αυτονόητο στη ζωή μας και τίποτε δεδομένο. Ένας χτύπος και ένα τρισάγιο λοιπόν, για κάθε ψυχή που έφυγε ένα χρόνο πριν στην κοιλάδα των Τεμπών» αναφέρει σε ανάρτησή της η κα. Καρυστιανού.

«Θα ηχήσει η καμπάνα να εξαγνιστούν οι ψυχές των αθώων, να ενθυμηθούμε την ευθύνη μας στη ζωή. Ελπίζουμε στην Ανάσταση και στην αντάμωση. Μέχρι τότε η αλήθεια θα κάνει κρότο!», καταλήγει.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2