Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024

Ο ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για τη μαζική σφαγή στα Τέμπη τόνισε ότι «το κράτος δεν έχει κάνει χαρτογράφηση στον τόπο του εγκλήματος».

Όπως ανέφερε: «Το λάθος που έχει κάνει το κράτος είναι που δεν έχει καταγράψει, τι βρέθηκε και που, από τραυματίες και θύματα και να βγάλει ένα συμπέρασμα για το τι μπορεί να συνέβη στον καθένα από τους 57.

Ακόμα και στο αν ήταν 57 ή όχι δεν έχει απάντηση το κράτος ή κρατικός φορέας. Δεν έγινε καταγραφή στον τόπο γιατί υπήρχε μια ανεξήγητη βιασύνη για να τα «μαζέψουμε» όλα. Το δικαστήριο πρέπει κάπως να γνωρίζει που βρίσκονταν οι άνθρωποι την ώρα που σκοτώθηκαν».

«5 με 6 άτομα θα μπορούσαν να είχαν επιζήσει»

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε μία εκτίμηση για κάποιους ανθρώπους όσον αφορά αυτό το κομμάτι, αλλά όχι για πολλούς, για να μην αναπτύσσονται και σκέψεις. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους ακαριαία ή σχεδόν ακαριαία, δεν είχαν ελπίδα επιβίωσης και δεν βασανίστηκαν – όπως θα μπορούσε κάποιος να βάλει στο μυαλό του και να φανταστεί. Υπάρχουν κάποιοι όμως – 5,6 άτομα – που θα είχαν επιζήσει αν δεν υπήρχε η φωτιά και η έκρηξη».

Στην εκπομπή προβλήθηκε ένα έγγραφο χαρτογράφησης των βαγονιών:

Στο έγγραφο αυτό σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση, «υπάρχει η εκτίμηση του πού βρισκόταν το καθένα από τα θύματα. Δεν είναι με βάση το εισιτήριο. Ο τρόπος που έγινε το παρόν πλάνο έγινε μετά από πολλές και δύσκολες συνεντεύξεις που έγιναν με τους επιζώντες. Γιατί και οι επιζώντες δεν είναι σε μία καλή και εύκολη κατάσταση για να μιλήσουν. Ήταν δύσκολο και έπρεπε να διασταυρώσουμε τα στοιχεία, τι υπάρχει από τα βίντεο που έχουν τραβήξει κάποιοι, τι θυμάται ο καθένας».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα μέλη του Συλλόγου Πληγέντων του εγκλήματος των Τεμπών ζήτησαν την απόδοση δικαιοσύνης και την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος είπε ότι θα στηρίξει το αίτημα των συγγενών των θυμάτων και του 1,5 εκατ. πολιτών που υπέγραψαν το ψήφισμα για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Βερβεσός σημείωσε ότι η ατιμωρησία απέναντι στους υπευθύνους συνιστά «δεύτερο έγκλημα».

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων του εγκλήματος των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, σημειώνοντας ότι η εκδήλωση αυτή έχει «ύψιστη σημασία για την πραγματική λειτουργία ενός κράτους δικαίου».

Η κυρία Καρυστιανού υποστήριξε ότι το τραγικό γεγονός των Τεμπών «ανάγκασε εμάς του πολίτες να αναζητήσουμε και να απαιτήσουμε την εφαρμογή του νόμου περί λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ένα δίκαιο αίτημα που υποστηρίζεται από τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο Ελλήνων και απαιτεί την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος. Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών, αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει».

Στη συνέχεια, η Μαρία Καρυστιανού τόνισε ότι οι πολιτικοί θα έπρεπε να ελέγχονται, να επιθεωρούνται και να καταδικάζονται απ’ όλους τους απλούς πολίτες αυτής της χώρας.

«Αντ’ αυτού καταπατώνται οι διατάξεις του κράτους από την ίδια την πολιτική εξουσία, που θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα. Βλέπουμε ότι η βουλή παρά τον μεγάλο αριθμό βουλευτών δεν καταφέρνει να φανεί αρωγός σε θέματα πάταξης της διαφθοράς.

Έτσι αναγκαζόμαστε εμείς οι πολίτες να καταθέσουμε σήμερα αίτημα αναθεώρησης και άρσης της ασυλίας των πολιτικών, με την απαίτηση αυτό να υλοποιηθεί τάχιστα» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων της τραγωδίας των Τεμπών είπε ότι «τα ερωτήματα αυτά καίνε τη ψυχή μου. Θα κάνω υπομονή και θα περιμένω να βρείτε χρόνο να και απαντήσετε εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, τιμώντας το αξίωμά σας», ενώ απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας ανέφερε κλείνοντας:

«Φέρετε την πιο μεγάλη ευθύνη και την πιο μεγάλη τιμή. Το πιο σημαντικό αξίωμα αυτό της Δικαιοσύνης. Τιμή και δόξα στους ακέραιους εκπροσώπους που θα αφήσουν πολύτιμη κληρονομιά, τον τίτλο του αδέκαστου, στους απογόνους και σε όλους εμάς. Ζητάμε τη συνδρομή σας σε αυτό το δίκαιο αίτημά μας»

Στη συνέντευξή Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρης Βερβεσός, η Αντιπρόεδρος ΣτΕ ετ. κ. Μαρία Καραμανώφ και ο Αν. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ κ. Νίκος Παπασπύρου.

pronews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

H Nέα Δημοκρατία με βάση τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να χάσει περίπου 800.000 ψηφοφόρους στις Ευρωεκλογές της Κυριακής, σε σχέση με αυτούς που την ψήφισαν στις εθνικές εκλογές το 2023.

Απώλειες που θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους καθώς η φθορά του κυβερνώντος κόμματος θα συνεχίσει να υφίσταται.

Μη αναστρέψιμη απώλεια εάν κάποτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σοβαρευτούν και παρουσιάζουν μία πειστική εναλλακτική λύση ή έστω μία ελπιδοφόρα λύση.

Η ΝΔ είναι πολύ πιθανό να μην πιάσει τον εκλογικό στόχο του 33% που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και αυτό είναι μία πολιτική αποτυχία (όχι ήττα όμως).

Αυτό θα συμβεί διότι η ΝΔ έχει πολύ χαμηλή συσπείρωση σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, η οποία βρίσκεται στο 70% περίπου ενώ στις εθνικές εκλογές ήταν άνω του 90%.

Κάποιος θα πει ότι η αποχή που θα παρατηρηθεί στις Ευρωεκλογές οφείλεται στην απογοήτευση των ψηφοφόρων από το πολιτικό σύστημα και δεν θα έχει άδικο.

Όμως η πλειονότητα των δυσαρεστημένων ψηφοφόροι θα είναι της ΝΔ.

Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι ο κόσμος που επιθυμεί να απόσχει ή είναι αναποφάσιστος, στην πλειονότητά του στήριξε ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι νιώθουν πολύ απογοητευμένοι από την δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας.

Βέβαια το ερώτημα είναι εάν έχει σκοπό η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει πολιτικές που έχουν πληγώσει τους ψηφοφόρους της σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική και την ακρίβεια.

Δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτε.

Η αποχή σε αυτές τις εκλογές μπορεί να ξεπεράσει και το 50% όχι μόνο λόγω του καλοκαιρινού καιρού αλλά ακριβώς γιατί οι ψηφοφόροι νοιώθουν πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στις ακολουθούμενες πολιτικές.

Ο βασικός λόγος που οι πολίτες ψήφισαν ΝΔ δίνοντας της το ποσοστό του 41% ήταν ότι θα έλυνε τα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας, ακρίβεια, δικαιοσύνη, ασφάλεια κ.α.

Αυτό δεν έγινε και ούτε πρόκειται να γίνει που σημαίνει ότι οι 800.000 ψηφοφόροι που θα χαθούν σε αυτές τις Ευρωεκλογές κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμες απώλειες!

Προς το παρόν στο Μαξίμου αρκούνται στο γεγονός ότι κανείς από τους Κασσελάκη-Ανδρουλάκη δεν θα ξεχωρίσει σε ποσοστά αλλά η προοπτική μίας κοινής καθόδου των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης στις επόμενες εθνικές εκλογές ήδη τους ανησυχεί…

pronews.gr

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Την πρόθεση της Άγκυρας να ενταχθεί στον «μπλοκ» των BRICS+ (μετά την είσοδο επιπλέον χωρών), που εκλαμβάνεται διεθνώς ως ο αντίπαλος πόλος της Δύσης με επίκεντρο τον σινορωσικό άξονα, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, για συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο, στο Πεκίνο με τις κυρίαρχες χώρες Ρωσία-Κίνα να θεωρούν ότι η Τουρκία έχει θέση στον οργανισμό.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα ήθελε να ενταχθεί στους BRICS+, ο Φιντάν είναι σαφής: «Θα θέλαμε φυσικά, γιατί όχι;». Πρόσφατα στους BRICS εντάχθηκε και η Σαουδική Αραβία, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Ιράν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, υπογράμμισε ακόμη πως η Άγκυρα εξετάζει μια σειρά από συνεργασίες με τα μέλη των BRICS και πως θα παρευρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση της ομάδας την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

Όπως τόνισε ο Φιντάν, ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι η δημιουργία ισχυρών οικονομικών δεσμών σε θεσμική μορφή. Και σε αυτό το σημείο άφησε αιχμές για τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στην Άγκυρα.

Λόγω της «πολιτικής της ταυτότητας», είπε, ορισμένα ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ δεν επέτρεψαν στην Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ, αν και προσπαθούσε να ενταχθεί εδώ και πολύ καιρό. «Έτσι έπρεπε να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις», σημείωσε ο Φιντάν και υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι BRICS+ είναι μια σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας και προσφέρει σε ορισμένες άλλες χώρες μια καλή εναλλακτική λύση». «Βλέπουμε δυνατότητες στους BRICS», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είχε εκφραστεί θετικά για τους BRICS+ για πρώτη φορά πριν από έξι χρόνια, στη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ.  

Τα BRICS πλέον είναι το μεγαλύτερο οικονομικό «μπλοκ» του πλανήτη με τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και επεκτείνεται συνεχώς αλλά η Ελλάδα πλέον απούσα μετά την άρνηση του 2015.

Αυτό το «μπλοκ» λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση του Α.Τσίπρα (που αποδείχτηκε πολύ μικρός ιστορικά), το 2015, επέλεξε να το αρνηθεί.

Τότε η Ρωσία είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση του Α.Τσίπρα να ενταχθεί στην επενδυτική τράπεζα των BRICS και να εξισορροπήσει την ασφυκτική οικονομική και πολιτική πίεση των δανειστών με λήψη βοήθειας από την Ρωσία, αλλά ο τότε ηγέτης της χώρας, δυστυχώς είχε απορρίψει την πρόταση, ίσως γιατί ένιωθε ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί κάτι το τόσο μεγάλο.

Η επίσημη πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση τότε νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιούργησαν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική), έγινε δημοσίως από τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπο/ αντιπρόσωπο της Τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε εκείνη την εποχή στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αλλά είχε προηγηθεί η πρόταση Β.Πούτιν στον Α.Τσίπρα κατά τη επίσκεψη του τελευταίου την άνοιξη του 2015.

Στο σήμερα και μετά τις δηλώσεις του Φιντάν, η Μόσχα έσπευσε να χαιρετίσει την επιθυμία της Τουρκίας να γίνει μέλος των BRICS+. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε μάλιστα πως το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής του οργανισμού.

Αναφερόμενος γενικά στη δυναμική των BRICS, ο Πεσκόφ τόνισε πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για ένταξη στον οργανισμό και από άλλα κράτη, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι απίθανο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα ένταξης όλων των ενδιαφερομένων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι πόρτες των BRICS+ είναι «ανοιχτές στους εκπροσώπους των πιο διαφορετικών οικονομικών και πολιτικών συστημάτων και μακροπεριφερειών». «Η μόνη προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να συμφωνήσουν να εργαστούν από κοινού με βάση τη βασική αρχή της κυρίαρχης ισότητας των κρατών», είπε.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους, δήλωσε πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει την «πολιτική εξουσίας» στη διεθνή σκηνή.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη στενής στρατηγικής επικοινωνίας… για τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών», τόνισε και πρόσθεσε πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επεκτείνει συνεχώς τις σχέσεις με την Άγκυρα σε οικονομικό, εμπορικό και ενεργειακό επίπεδο, αλλά και σε τομείς όπως οι υποδομές και η υψηλή τεχνολογία.

Ο Ερντογάν επιχειρεί τη συνεργασία με κάθε πλευρά που κατά την αξιολόγησή του προωθεί τα συμφέροντά του στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου «οράματος» του για τη ανάδειξη της Τουρκίας ως παγκόσμιας δύναμης και ηγέτιδας όλου του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο οργανισμός προσφέρει οικονομικές δυνατότητες για ανάπτυξη, ιδιαίτερα λόγω των επενδύσεων από την Κίνα και την Ινδία. Επίσης μέσω αυτής της κίνησης επιτυγχάνεται η μείωση της εξάρτησης από τη Δύση, ειδικά μετά από αρκετές τεταμένες στιγμές στις σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Το άνοιγμα νέων αγορών και συνεργασιών μέσω των BRICS+ είναι ένα ακόμη όφελος που αξιολογεί θετικά η Άγκυρα για την ενίσχυση των εξαγωγών της αλλά και την προσέλκυση κεφαλαίων σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η τεχνολογία.

Τελευταίος αλλά όχι έσχατος παράγοντας, τον οποίο υπολογίζει σημαντικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι και η πολιτική υποστήριξη που θα μπορούσε να λάβει – κατά περίπτωση – από τις χώρες των BRICS+. Η συνεργασία με Κίνα και Ρωσία αναμφίβολα θα ενισχύσει την επιρροή και τη θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το ρεπορτάζ του βρετανικού Telegraph που αναφέρει τους πέντε διαδρόμους για αποστολή 300.000 ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών στο ουκρανικό μέτωπο, μόνο ως «απλή επιχείρηση» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Πέρα από την Αλεξανδρούπολη που είναι αυτονόητο ότι θα χρησιμοποιηθεί, η εναλλακτική διαδρομή Πειραιάς-Θεσσαλονίκη-Βουλγαρία στην οποία αναφέρονται οι Βρετανοί, ενέχει πολλούς κινδύνους οι οποίοι έχουν να κάνουν και με την παλαιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου.

Επίσης, το λιμάνι του Πειραιά σε ό,τι αφορά την μεταφορά φορτίων ελέγχεται απευθείας από την Κίνα.

Και όλοι γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον να διακινηθεί το οτιδήποτε χωρίς να το γνωρίζουν οι Κινέζοι και αν το γνωρίζουν οι Κινέζοι φυσικά θα το γνωρίζουν και οι Ρώσοι.

Η δε διαδρομή από τον Πειραιά μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προσφέρεται ιδιαίτερα για δολιοφθορές (είδαμε όλοι τι συνέβη στα Τέμπη, όπου δεν έγινε καν δολιοφθορά αλλά ένα «μπάχαλο» από εγκληματική δυσλειτουργία του συστήματος).

Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι οι ΝΑΤΟϊκοί θα ελέγξουν με φυσική παρουσία, όπως προβλέπεται σε περίπτωση πολέμου, τα σταθμαρχεία και τους κόμβους, η απόλυτη γνώση του περιεχομένου των φορτίων και των δρομολογίων από τον Πειραιά προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δολιοφθορών οι οποίες θα στοχεύσουν ειδικά τους συρμούς που θα μεταφέρουν προσωπικό προκειμένου να υπάρξει, εκτός των άλλων και επικοινωνιακή εκμετάλλευση από την πλευρά της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά την ουσία εννοείται ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αν αποφασιστεί αυτό σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης της Συμμαχίας  θα πρέπει η Αθήνα να πειθαρχήσει ειδάλλως θα ακολουθήσει μία πολιτική τύπου Όρμπαν ή Φίτσο της Σλοβακίας, μία εξέλιξη την οποία θεωρούμε αδύνατη, όχι μόνο από την παρούσα κυβέρνηση αλλά και από οποιαδήποτε άλλη είναι δυνατόν να προκύψει.

Με απλά λόγια δεν υπάρχει από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά του πολιτικού φάσματος, προσωπικό στη χώρα το οποίο να επαναλάβει την εθνοκεντρική εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση Καραμανλή μέχρι το 2009 όταν και ουσιαστικά ανατράπηκε.

Η μεταφορά μερικών δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών σε μία αποστολή τύπου «1919» σίγουρα προβλέπει και την εμπλοκή ελληνικών μονάδων και κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην εξέλιξη και κυρίως θα δούμε αν το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί από το ΝΑΤΟ

Βέβαια, αν η Ρωσία ηττηθεί και η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην ρωσική ήττα πιθανότατα θα αμειφθεί (ελπίζουμε με καλύτερο τρόπο από τις «αμοιβές» του Α’ και του Β’ ΠΠ), καθώς θα έχει ρισκάρει την καταστροφή λιμένων (Πειραιάς και Αλεξανδρούπολη) και αεροδρομίων (110 ΠΜ Λάρισας).

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει «δώρο» στην Τουρκία συμφωνίες τύπου «Ιμίων» με τις οποίες θα απαγορεύεται η πρόσβαση Ελλήνων πολιτών για πρώτη φορά μετά τα Ίμια σε άλλες νησίδες του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να υπογράψει μνημόνιο απόσυρσης των βοσκών από έξι ελληνικές νησίδες, υπό το πρόσχημα να προστατευτούν τα… θαλασσοπούλια και το οικοσύστημα!

Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη των όσων είχαν γίνει πριν και μετά την κρίση των Ιμίων, όταν η κυβέρνηση Σημίτη είχε απαγορέψει στον Έλληνα βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο να μεταβαίνει στα Ίμια το 2002 (του είχε διακοπεί η επιδότηση των καυσίμων για το σκάφος του και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά) και επανήλθε στις νησίδες με άδεια της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή το 2004, αλλά κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΗΠΑ, μετά τον θάνατό του δεν θα τον αντικαθιστούσε κανείς!

Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος για περισσότερο από 20 χρόνια διατηρούσε 40 κατσίκια περίπου, πάνω στις δύο νησίδες τις οποίες επισκεπτόταν ανελλιπώς για όσο καιρό του επέτρεπε η ηλικία του.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Βεζυρόπουλος είχε μιλήσει για τα ζωντανά του, τα οποία είχε στα Ίμια.

«Μετέφερα για πρώτη φορά τα ζώα μου στη νησίδα το 1984. Έπαιρνα τη βάρκα μου από την Κάλυμνο και πήγαινα εκεί για να τα φροντίζω.

Παράλληλα, μπορούσα να ψαρεύω. Σταμάτησα για λίγο λόγω της κρίσης του 1996. Μετά, όμως συνέχισα. Πήγαινα τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Με βοηθούσαν πότε τα αγόρια μου και πότε η γυναίκα μου. Τότε έπαιρνα σύνταξη 700 ευρώ το μήνα. Με αυτήν έπρεπε να ζήσω. Μου έδιναν και ένα μικρό ποσό από τον δήμο και έτσι μπορούσα, έστω με δυσκολίες, να βόσκω τα πρόβατά μου», έλεγε.

Σε ηλικία 91 ετών, περιγράφοντας την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή έλεγε:

«Με θυμάμαι να ταξιδεύω με τη βάρκα μου για τη νησίδα και να έρχονται δίπλα μου μεγάλα τουρκικά σκάφη, κάνοντας ελιγμούς. Σαν τώρα θυμάμαι τα άσπρα μεγάλα πλωτά τους. Δημιουργούσαν απόνερα, με σκοπό να με βουλιάξουν.

Η βάρκα μου ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τα δικά τους σκάφη. Έδειχναν να μην τους ενδιαφέρει αν πέσω στη θάλασσα και πνιγώ από τα κύματα.

Τους έδειχνα, όμως, από την πλευρά μου ότι είχα το σθένος να συνεχίσω.

Έκανα σαν να μην υπάρχουν. Συνέχιζα να ταξιδεύω προς τον προορισμό μου.

Μου είχε τύχει πολλές φορές να βρίσκομαι πάνω στη βραχονησίδα και να περνούν από πάνω μου αεροσκάφη και ελικόπτερα».

Τώρα, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση «γκριζάρει» ελληνικά νησιά καταργώντας την όποια οικονομική δραστηριότητα, παραδίδοντας ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία και τα δικαιώματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για χάρη της Τουρκίας!

Στα πλαίσια δηλαδή των… διαπραγματεύσεων στο «τραπέζι» των οποίων βρίσκονται μόνο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που απορρέουν από το Δίκαιο της Θαλάσσης μια νησίδα δικαιούται να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αν έχει κατοίκους (δεν εννοεί στρατιωτική φρουρά) και συντηρεί αυτόνομη οικονομική ζωή.

Οι βοσκοί απομακρύνονται, άρα δεν υπάρχουν κάτοικοι, δεν υπάρχουν κοπάδια και συνεπώς δεν θα υπάρχει και καμία οικονομική δραστηριότητα.

Είναι ένας απλός, έμμεσος τρόπος με τον οποίο «γκριζάρονται» νησιά.

Αυτά για αρχή είναι έξι νησίδες στα Δωδεκάνησα (στον δήμο Αστυπάλαιας) αλλά είναι σίγουρο ότι με αυτή τη «μέθοδο» θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Τα Δωδεκάνησα είναι ίσως και η πιο ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου.

Είναι η πρώτη φορά που απαγορεύεται σε Έλληνες πολίτες να προσεγγίζουν και να έχουν πρόσβαση σε ελληνικό έδαφος με πρόφαση την προστασία του περιβάλλοντος (κάτι που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως) και έτσι αντί να προχωρήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης κατοίκων στα νησιά, η κυβέρνηση φροντίζει να εκκενωθούν πλήρως και διαπαντός.

Κάποιες νησίδες έχουν στρατηγική σημασία όπως η νησίδα Σαρία, βόρεια της Καρπάθου, η οποία χωρίζεται με ένα μικρό δίαυλο πλάτους 300 μέτρων από την Κάρπαθο και ελέγχει το πέρασμα Καρπάθου-Ρόδου.

Η νησίδα αυτή θα έπρεπε να έχει απεναντίας και μόνιμη φρουρά.

Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες νησίδες σε πολύ κοντινές αποστάσεις σε νησιά των Δωδεκανήσων (όπως για παράδειγμα η Νίμος στην Σύμη) που έχουν στρατηγική σημασία για την ελληνική κυριαρχία στις εσχατιές της Ελλάδας.

Οι νησίδες δεν είναι απλά «βραχάκια» που θα ήταν βολικό να τα ξεφορτωθεί η κυβέρνηση, αλλά ελληνικό έδαφος που αν χρησιμοποιηθεί σωστά πολλαπλασιάζει την γεωοπολιτική ισχύ της χώρας.

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ όχι απλά επιβίωσε στην πρώτη εκλογική δοκιμασία μετά την ετυμηγορία σε βάρος του στη Νέα Υόρκη, στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες αλλά έδειξε να μην έχει επηρεαστεί σχεδόν καθόλου το εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος που παραμένει στη μάχη για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου με τους συντηρητικούς αντιπάλους του να έχουν εδώ και καιρό παραδεχτεί την ήττα τους.

Όμως, το εκλογικό χρονοδιάγραμμα στις ΗΠΑ είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο που κάποιες πολιτείες διοργανώνουν ακόμη προκριματικές εκλογές, οι οποίες υπηρετούν στο να οριστεί επισήμως ο υποψήφιος, που θα πάρει το χρίσμα στο Συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.

Αυτό συνέβη χθες στη Μοντάνα, το Νιου Τζέρσεϊ, το Νέο Μεξικό και τη Νότια Ντακότα.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επισήμως ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος που παραμένει στην κούρσα απέναντι στον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τα ονόματα των πρώην αντιπάλων του του συντηρητικού κόμματος εξακολουθούν και αναγράφονται στα ψηφοδέλτια, καθώς αυτά είχαν εκτυπωθεί μήνες πριν.

Έτσι ο Τραμπ συγκέντρωσε ένα καλό σκορ σε κάθε μία από αυτές τις πολιτείες, εξασφαλίζοντας, για παράδειγμα, ποσοστό 85% των ψήφων στο Νέο Μεξικό.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μόλις ένα δύο πραγματάκια δουλέψουν στοιχειωδώς σωστά παίρνουμε θάρρος. Το έχουμε αυτό βέβαια, σαν λαός, οι Έλληνες να ενθουσιαζόμαστε εύκολα.

Κάπως έτσι, αφού δεν είχαν π.χ. επεισόδια ή έκτροπα μεταξύ φιλάθλων στον ευρωπαϊκό τελικό του Ολυμπιακού με τη Φιορεντίνα, όπου υπήρχε ο φόβος των επεισοδίων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναθάρρησε… Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα από την Πάτρα προανήγγειλε το ελληνικό FBI…!

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε ότι υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα «με το οποίο ιδρύεται η νέα υπηρεσία, η διεύθυνση αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, το ελληνικό FBI, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το σκληρό και οργανωμένο έγκλημα».

Για κακή του τύχη όμως λίγες ώρες αργότερα στο Χαλάνδρι ομάδα Ρομά επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και τους πήραν το περιπολικό…!

Και το χειρότερο είναι ότι καταγγέλλεται από συνδικαλιστές της Αστυνομίας ότι λίγο – πολύ δίνεται εντολή στους αστυνομικούς που καλούνται να κάνουν ελέγχους σε έναν καταυλισμό, «να διαπιστώσουν μακρόθεν»! Εν ολίγοις υπάρχει άβατο στους καταυλισμούς Ρομά.

Και κατά τα άλλα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλά για ελληνικό FBI… FBI με τους Ρομά να καταφέρνουν να «κλέβουν» το περιπολικό της Αστυνομίας ακόμη και σε φαινομενικά απλοϊκές περιπτώσεις, όταν οι αστυνομικοί καλούνται να ελέγξουν μια διατάραξη κοινής ησυχίας, όπως συνέβη στο Χαλάνδρι.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να καταλάβει ότι πριν εξαλείψει το σκληρό έγκλημα και τη μαφία, θα πρέπει να ελέγξει τους καταυλισμούς τον Ρομά. Δυστυχώς δεν το έχει καταλάβει…

Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο Αγρίνιο θα βρίσκεται την Παρασκευή το μεσημέρι ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελλάκης.

Το πρόγραμμα της περιοδείας του ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό,  ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες του AgrinioNet.gr αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το Αγρίνιο να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των περιοδειών στην επαρχία αφού η περιοχή δίνει υψηλά ποσοστά

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τα καζίνο είναι ένας μαγικός κόσμος γεμάτος λάμψη και πολυτέλεια. Αλλά τι γίνεται με τις πληρωμές; Πώς μπορείς να διασφαλίσεις ότι τα κέρδη σου θα φτάσουν στην τσέπη σου με ασφάλεια και χωρίς καθυστερήσεις; Ας βουτήξουμε βαθύτερα στο θέμα των πληρωμές καζίνο.

1. Είδη Πληρωμών στα Καζίνο

Οι πληρωμές στα καζίνο μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το καζίνο και τις προτιμήσεις σου. Εδώ είναι οι πιο συνηθισμένοι:

  • Πιστωτικές και Χρεωστικές Κάρτες: Visa, Mastercard
  • Ηλεκτρονικά Πορτοφόλια: PayPal, Skrill, Neteller
  • Τραπεζικές Μεταφορές: Παραδοσιακές τράπεζες και online τραπεζικές υπηρεσίες
  • Κρυπτονομίσματα: Bitcoin, Ethereum

Πίνακας 1: Δημοφιλείς Μέθοδοι Πληρωμής στα Καζίνο

Μέθοδος Πληρωμής

Χρόνος Επεξεργασίας

Προμήθεια

Ασφάλεια

Πιστωτικές Κάρτες

1-3 ημέρες

Μικρή

Υψηλή

Ηλεκτρονικά Πορτοφόλια

Άμεση

Χαμηλή

Πολύ Υψηλή

Τραπεζικές Μεταφορές

3-7 ημέρες

Μέτρια

Υψηλή

Κρυπτονομίσματα

Άμεση έως 24 ώρες

Μηδενική/Χαμηλή

Πολύ Υψηλή

2. Ιστορία των Πληρωμών στα Καζίνο

Τα καζίνο και οι πληρωμές έχουν μια μακρά ιστορία. Ας δούμε μερικά σημαντικά ορόσημα:

  • 1638: Το πρώτο καζίνο, το Ridotto, ανοίγει στη Βενετία.
  • 1960s: Οι πιστωτικές κάρτες αρχίζουν να γίνονται δημοφιλείς στα καζίνο του Λας Βέγκας.
  • 1990s: Η εισαγωγή των ηλεκτρονικών πορτοφολιών αλλάζει τον τρόπο πληρωμών.
  • 2010s: Τα κρυπτονομίσματα κάνουν την εμφάνισή τους στα διαδικτυακά καζίνο.

Η ιστορία αυτή δείχνει πώς η τεχνολογία έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει τις πληρωμές στα καζίνο.

3. Τάσεις και Στατιστικά στις Πληρωμές Καζίνο

Θέλεις να μάθεις ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στις πληρωμές καζίνο; Έχουμε τα στατιστικά!

  • Ηλεκτρονικά Πορτοφόλια: Το 2023, το 45% των παικτών προτιμά τις πληρωμές μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών.
  • Κρυπτονομίσματα: Η χρήση κρυπτονομισμάτων στα καζίνο έχει αυξηθεί κατά 30% από το 2020.
  • Ανάληψη Κερδών: Οι παίκτες προτιμούν τις γρήγορες αναλήψεις, με το 60% να επιλέγει μεθόδους που προσφέρουν άμεση πρόσβαση στα κέρδη.

Πίνακας 2: Ποσοστά Χρήσης Μεθόδων Πληρωμής το 2023

Μέθοδος Πληρωμής

Ποσοστό Χρήσης

Ηλεκτρονικά Πορτοφόλια

45%

Πιστωτικές Κάρτες

25%

Τραπεζικές Μεταφορές

20%

Κρυπτονομίσματα

10%

4. Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα των Διαφόρων Μεθόδων

Κάθε μέθοδος πληρωμής έχει τα υπέρ και τα κατά της. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Ηλεκτρονικά Πορτοφόλια

  • Πλεονεκτήματα: Άμεση επεξεργασία, υψηλή ασφάλεια, χαμηλές προμήθειες.
  • Μειονεκτήματα: Περιορισμοί από ορισμένες τράπεζες.

Κρυπτονομίσματα

  • Πλεονεκτήματα: Ανωνυμία, μηδενικές προμήθειες, γρήγορες συναλλαγές.
  • Μειονεκτήματα: Μεταβλητότητα στις τιμές, όχι ευρέως αποδεκτά.

Πιστωτικές Κάρτες

  • Πλεονεκτήματα: Ευρέως αποδεκτές, προστασία κατά της απάτης.
  • Μειονεκτήματα: Χρόνος επεξεργασίας, ενδέχεται να υπάρχουν προμήθειες.

5. Συμβουλές για Γρήγορες και Ασφαλείς Πληρωμές

Θέλεις να διασφαλίσεις ότι οι πληρωμές σου θα είναι γρήγορες και ασφαλείς; Ακολουθήσε αυτές τις συμβουλές:

  • Έλεγξε την Αξιοπιστία του Καζίνο: Διάβασε κριτικές και επαλήθευσε την άδεια λειτουργίας του καζίνο.
  • Χρησιμοποίησε Ασφαλείς Μεθόδους Πληρωμής: Προτίμησε ηλεκτρονικά πορτοφόλια ή κρυπτονομίσματα για ταχύτητα και ασφάλεια.
  • Επίλεξε Καζίνα με Γρήγορες Αναλήψεις: Μερικά καζίνα προσφέρουν άμεσες ή πολύ γρήγορες αναλήψεις. Βρες τα και παίξε εκεί.

Οι πληρωμές στα καζίνο μπορεί να φαίνονται περίπλοκες, αλλά με τις σωστές πληροφορίες και τα σωστά εργαλεία, μπορείς να διασφαλίσεις ότι θα απολαύσεις τα κέρδη σου χωρίς άγχος. Μην ξεχνάς να επιλέγεις αξιόπιστα καζίνα και να χρησιμοποιείς ασφαλείς μεθόδους πληρωμής. Καλή τύχη και καλά κέρδη!

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Ποια είναι η πιο ασφαλής μέθοδος πληρωμής στα καζίνο;

  1. Ηλεκτρονικά πορτοφόλια όπως το PayPal και τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται από τις πιο ασφαλείς μεθόδους πληρωμής.

Πόσο χρόνο χρειάζονται οι τραπεζικές μεταφορές για να ολοκληρωθούν;

  1. Συνήθως χρειάζονται από 3 έως 7 ημέρες, ανάλογα με την τράπεζα και τη χώρα.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ένα καζίνο είναι αξιόπιστο;

  1. Διάβασε κριτικές από άλλους παίκτες, έλεγξε την άδεια λειτουργίας του καζίνο και βεβαιώσου ότι χρησιμοποιεί ασφαλείς μεθόδους πληρωμής.
Σελίδα 1 από 2