Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Συνεχίζονται οι καθολικές αντιδράσεις των Ουκρανών σε στρατεύσιμη ηλικία που αρνούνται να πολεμήσουν κατά των Ρώσων.

Ο νεαρός Ουκρανός στο βίντεο αρνείται να επιστρατευτεί και απορεί γιατί οι στρατονόμοι δεν κυνηγούν τα παιδιά των πλουσίων και των ολιγαρχών αλλά μόνο όσους άντρες είναι από την εργατική τάξη.

«Αυτός ο πόλεμος είναι μόνο για φτωχούς ανθρώπους» καταλήγει.

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει πλέον διάθεση από τους Ουκρανούς να πάνε να σκοτωθούν στο «σφαγείο» της πρώτης γραμμής.

Πολλοί από αυτούς είναι ρωσόφωνοι και δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε με τους Ρώσους.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι όροι για την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκαν σήμερα (14/6) από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν απορρίφθηκαν συνολικά από το καθεστώς Ζελένσκι,  το οποίο  τους χαρακτήρισε  ως «παράλογους».

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να παραπλανήσει τις παγκόσμιες δυνάμεις και να υπονομεύσει τις πραγματικές ειρηνευτικές προσπάθειες οι οποίες υπάρχουν μόνο στο μυαλό του Ζελένσκι.

Ο τελευταίος αναθρεμμένος από τις πρόσφατες επαφές του στη σύνοδο των G7 και το “δάνειο”, από παγωμένα ρωσικά ρωσικά κεφάλαια ύψους 50 δισ.$  προσπαθεί να παρουσιάσει σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας ελπίζοντας ότι κάποια ημέρα θα παρασύρει όλο το ΝΑΤΟ ενεργά αυτή τη φορά στη σύγκρουσή του κατά της Ρωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε ομιλία του ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας περιέγραψε τα λόγια του ως «δηλώσεις χειραγώγησης που έχουν στόχο να παραπλανήσουν την διεθνή κοινότητα (και) να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες να επιτευχθεί μια δίκαια ειρήνη».

«Είναι παράλογο για τον Πούτιν, ο οποίος σχεδίασε, προετοίμασε και εκτέλεσε, μαζί με τους συνοδοιπόρους του,

την μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε στο Reuters μέσω Zoom, ότι δεν «υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός» μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.

«Προτείνει στην Ουκρανία να παραδεχτεί την ήττα της. Προτείνει στην Ουκρανία να παραδώσει νομικά τα εδάφη της στη Ρωσία. Προτείνει στην Ουκρανία να υπογράψει τη γεωπολιτική της κυριαρχία», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε ότι ο Πούτιν προσπαθούσε να αρπάξει την ατζέντα των ειδήσεων από την Ουκρανία κάνοντας την ομιλία του λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Ο σύμβουλος, ο οποίος συχνά ενεργεί ως εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου, δήλωσε ότι η Μόσχα προσπαθεί επίσης να παρουσιαστεί στον κόσμο, και ιδιαίτερα στις χώρες του «Παγκόσμιου Νότου», ως η πλευρά που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ειρήνη.

«Με τη δήλωση του Πούτιν, η Ρωσία εμφανίζεται σαν να μην ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την επίθεση… αλλά σαν να προτείνουν την ειρήνη και η Ουκρανία να μην τη θέλει», είπε.

Ο Ποντολιάκ είπε ότι η Ουκρανία θέλει την ειρήνη, αλλά μόνο αν η Ρωσία τιμωρηθεί δίκαια για την επιθετικότητά της και διατηρηθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε επίσης στο Χ ότι οι απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου «αντιβαίνουν στην κοινή λογική».

«Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτές τις ψευδαισθήσεις και να σταματήσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά τις “προτάσεις” της Ρωσίας, οι οποίες είναι αντίθετες με την κοινή λογική».

«Δεν υπάρχουν νέες “ειρηνευτικές προτάσεις” από τη Ρωσία. Το υποκείμενο Πούτιν εξέφρασε απλώς την “τυπική επιλογή του επιτιθέμενου”, η οποία έχει ήδη ακουστεί πολλές φορές.

Το περιεχόμενό της είναι αρκετά συγκεκριμένο, άκρως προσβλητικό για το διεθνές δίκαιο και απολύτως εύγλωττο για την αδυναμία της σημερινής ρωσικής ηγεσίας να αξιολογήσει επαρκώς τις πραγματικότητες» έγραψε στο Χ.

Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση ακόμη και αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για κατάπαυση του πυρός.

«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου που δεν διαφέρουν από τα μηνύματα του παρελθόντος», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης σε δηλώσεις του που μεταφράζονταν και μεταδίδονταν απευθείας μέσω διερμηνέα.

«Ο ίδιος δεν θα σταματήσει», δήλωσε ο Ζελένσκι ,αναφερόμενος στον Πούτιν, κάνοντας έναν παραλληλισμό με την επεκτατική πολιτική του Αδόλφου Χίτλερ πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Χίτλερ… Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτά τα μηνύματα», πρόσθεσε ο Ζελέσνκι.

pronews.gr

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε τους όρους που θέτει για την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες με την αλαζονεία και τον εγωισμό τους έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι δυτικοί πολιτικοί με τον «υπερβολικό τυχοδιωκτισμό» τους ζητούν να προκληθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει φέρει τον κόσμο κοντά σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Ο Πούτιν έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να καθίσει η Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία:

Η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από όλες τις υπό ενσωμάτωση περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Ζαπορίζια, Χερσώνας, Ντονμπάς και Ντονέτσκ (ήδη μεγάλο μέρος αυτών έχουν ενσματωθεί πλήρως κατόπιν δημοψηφισμάτων στην Ρωσική Ομοσπονδία), και η δήλωση του Κιέβου ότι αποκηρύσσει τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι οι κύριες δύο προϋποθέσεις.

Μόλις η Ουκρανία λάβει αυτά τα μέτρα, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ήταν η Ουάσιγκτον εκείνη που υπονόμευσε τη στρατηγική σταθερότητα ανακοινώνοντας τη μονομερή αποχώρηση από τη Συνθήκη για την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Προστασία και το πρόγραμμα παρακολούθησης Open Skies.

Μαζί με τις χώρες του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν το επί δεκαετίες σύστημα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ελέγχου των όπλων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Τελικά, ο εγωισμός και η αλαζονεία των δυτικών κρατών οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε φτάσει -και αυτό είναι απαράδεκτο – κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο Β.Πούτιν.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο σημερινός κυβερνητικός ανασχηματισμός ήταν μεσαίας έντασης και δεν αποσκοπούσε στο να σηματοδοτήσει αλλαγή πολιτικής (αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει διότι είναι κεντρική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη), απλώς επεδίωκε να αλλαχθούν κάποια πρόσωπα τα οποία εξόργιζαν η προκαλούσαν αρνητικά συναισθήματα στην ελληνική κοινωνία.

Oι αλλαγές αφορούσαν τομείς που ενοχλούν ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες αλλά δεν αναμένεται να αλλάξει και τίποτε σε αυτά που πραγματικά τους βασανίζουν.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο  Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος θα πάρει την θέση του αποτυχημένου όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα Κώστα Σκρέκα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις απίθανες δηλώσεις για πασχαλινά αρνιά που «αν είναι πιο βαριά θα είναι πιο ακριβά» για να δικαιολογήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί δεν ήταν σε θέση να «γεμίσουν» το πασχαλινό τους τραπέζι.

Το πρόβλημα όμως στο υπουργείο αυτό ειναι τα «καρτέλ» οποία και καθορίζουν μεταξύ τους τις τιμές, τις οποίες φροντίζουν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι υποστηρικτές της κυβέρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται. Δε νομίζουμε ότι η αλλαγή υπουργού θα το αλλάξει αυτό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το «καρτέλ» των σουπερμάρκετ, το οποίο κερδίζει και τα περισσότερα καθώς κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τρόφιμα.

Μάλιστα πολλοί από τους ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ έχουν σχέση πρώτου βαθμού με το Μαξίμου.

Σε ότι αφορά την υποβάθμιση της Νίκης Κεραμέως η οποία μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εργασίας, είχε «πληγώσει» το Μαξίμου με το σκάνδαλο των e-mails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου αλλά και του γεγονότος ότι λόγω της κακής οργάνωσης που εφάρμοσε το υπουργείο της, ακυρώθηκαν κάπου 30.000 επιστολικές ψήφοι!

Στις επιστολικές ψήφους η κυριαρχία της ΝΔ ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε με τις ακυρωθείσες και μόνο, να κερδίσει ακόμα μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο!

Η ΝΔ κέρδισε το 40,17% των επιστολικών ψήφων!

Το ότι η Κεραμέως κρατήθηκε στην κυβέρνηση και έστω μεταφέρθηκε σε άλλο υπουργείο, ήταν μεγάλη επιτυχία.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου καθαιρέθηκε από το υπουργείο Εργασίας γιατί ήταν αποτυχημένη η επιλογή της για την θέση αυτή, η οποία έγινε λόγω πιέσεων ισχυρών κύκλων που την υποστήριζαν.

Πλέον όμως η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με τους κύκλους αυτούς, οπότε η παραμονή της ήταν πλέον αδύνατη.

Λίγο πολύ τα ίδια ισχύουν και για τον Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος έφυγε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Τσιάρα.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα ήταν καθοριστική.

Αντίθετα στο υπουργείο Δικαιοσύνης παρέμεινε ο Γιώργος Φλωρίδης διότι παρά τους πολλούς εχθρούς που έχει παρήγαγε έργο και αυτό φαίνεται.

Έκπληξη θεωρείται ως πρώτη ανάγνωση η παραμονή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του Βασίλη Κικίλια, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη, καθώς τον “περιμένουν” για να του “χρεώσουν” τις καταστροφές του φετιμού καλοκαιριού ενώ υπάρχει και μία άλλη γκάφα για την οποία θεωρείται υπέυθυνος και θα μιλήσουμε για αυτήν σε επόμενο σημείωμα μας.

Σε ότι αφορά τον Δημήτρη Καιρίδη, η αποπομπή του από το υπουργείο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν εύκολη απόφαση καθώς επί των ημερών του “βούλιαξε” η χώρα από τους παράνομους αλλοδαπούς.

Αντικαταστάθηκε από το Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον πρώην ΥΕΘΑ, στον οποίο θα δοθεί η ευκαιρία να αποδείξει τι και αν αξίζει καθώς τότε ήταν ουσιαστικά εποπτευόμενος και υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρο με τον οποίο είχε άθλιες σχέσεις.

Ν.Δένδιας και Κ.Πιερρακάκης θεωρούνται με βάση τις δημοσκοπήσεις οι πιο πετυχημένοι υπουργοί και ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα μετακινούνταν.

Κάποιες φήμες για μετακίνηση του Ν.Δένδια στις Βρυξέλλες για την θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου δεν ισχύουν και άλλωστε για κάτι τέτοιο πιο πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του Σταύρου Παπασταύρου.

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Στέφανου Γκίκα ως υφυπουργού στο υπουργείο Ναυτιλίας, ο οποίος είναι πρώην αξιωματικός του ΠΝ.

pronews.gr

Η δημογραφική κατάρρευση και η σταδιακή εξαφάνιση της ελληνικής φυλής από τα ιστορικά γεωγραφικά όριά της, είναι πλέον γνωστή τοις πάσι και ακόμα και ο Έλον Μασκ έχει κάνει σχετικό σχόλιο πρόσφατα.

Το ότι ο ελληνικός πληθυσμός μέσα στα «πέτρινα χρόνια» των Μνημονίων που κατέστρεψαν την χώρα (ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστούν ποιοι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν τα Μνημόνια, αλλά να στιγματιστούν αιώνια) μειώθηκε δραματικά σε νομούς και περιφέρειες εθνικής σημασίας ακόμα και κατά 16%, καταδεικνύεται για πρώτη φορά.

Και αν η Αττική έχει μείωση πληθυσμού 0.9% μόνο αυτό οφείλεται όχι γιατί δεν είχε δημογραφική παρακμή στους Έλληνες εις το γένος, αλλά γιατί ο πληθυσμός της αντικαταστάθηκε σε ποσοστό τουλάχιστον 10% από αλλοδαπούς πληθυσμούς!

Πρώτος νομός σε μείωση πληθυσμού, ο νομός Γρεβενών στην Δυτική Μακεδονία με 16%, δεύτερος ο, άλλοτε ακμάζων, νομός Σερρών με ποσοστό άνω του 14% και ακολουθεί ο νομός Ευρυτανίας με 13% και έπονται με ποσοστά άνω του 12% οι νομοί Κιλκίς, Φλώρινας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νομοί που κανονικά θα έπρεπε να είχαν ευεργετηθεί από τα πολιτικά «τζάκια» που έχουν άρρηκτη σχέση, τους Καραμανλήδες και τους Μπακογιάννηδες-Μητσοτάκηδες, οι Σέρρες και η Ευρυτανία, έχουν «αιμορραγήσει» πραγματικά.

Στα ίδια τραγικά επίπεδα και ο νομός Φθιώτιδας με μείωση πληθυσμού 12,9%, αλλά εκεί που το πρόβλημα γίνεται εθνικό είναι στο νομό Έβρου που έχασε σχεδόν το 10% του πληθυσμού του! Ούτε πόλεμος να γινόταν!

Στην Πελοπόννησο, η Αρκαδία και η Μεσσηνία επίσης έχουν χάσει το 10% του πληθυσμού τους, ενώ η Αχαΐα έχει την ίδια ακριβώς εικόνα με την Αττική: Η μείωση του πληθυσμού είναι μικρή (2,4%) απλά και μόνο γιατί μεγάλες μάζες αλλοδαπών εγκλωβίστηκαν στο νομό στην προσπάθειά τους να φύγουν για Ιταλία κι έτσι απλά αντικατέστησαν των ελληνικό πληθυσμό δείχνοντας μια, εικονικά, μικρή μείωση πληθυσμού σε ένα νομό που έχει κτυπηθεί βάναυσα από την αποβιομηχάνιση.

Αιτωτολοακαρνανία, Φωκίδα, Βοιωτία επίσης αιμορράγησαν με 10% μείωση του πληθυσμού τους.

Οι μόνες περιοχές της Ελλάδας με σχεδόν μηδενική μείωση πληθυσμού ήταν οι Κυκλάδες και η Κρήτη, κυρίως λόγω τουρισμού, ενώ στα Δωδεκάνησα ο πληθυσμός αυξήθηκε 7,4% λόγω μεταναστευτικών ροών. Ο ελληνικός πληθυσμός, όμως μειώθηκε!

Δείτε τον χάρτη και θα καταλάβετε:

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, o πληθυσμός στην Ελλάδα από 10.438 εκατομμύρια το 2022 μειώνεται σε 7.777 εκατομμύρια το 2070, με το 50% να το αποτελούν αλλοδαποί.

Επιπλέον, ο λόγος εξάρτησης των ηλικιωμένων από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό αυξάνεται από 39,0 το 2022, σε 74,4 το 2050 και στη συνέχεια μειώνεται στο 66,0 το 2070.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Επισκέψεις Μηστοτάκη το επόμενο διάστημα στα υπουργεία - Συνοδευόμενοι από συγγενικά τους πρόσωπα, οι 15 υπουργοί και υφυπουργοί έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο - Δείτε τη σύνθεση μετά τον ανασχηματισμό

Επισκέψεις το επόμενο διάστημα στα υπουργεία- ξεκινώντας από το παλιό του γραφείο, το υπουργείο Εσωτερικών- ανήγγειλε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της ορκωμοσίας με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. «Και αύριο εδώ θα είμαστε», είπε.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, όπως αυτή προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό, περιελάμβανε χαμόγελα, πηγαδάκια και οικογενειακές στιγμές. Η ορκωμοσία και οι υπογραφές των νέων υπουργών που αναλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους ολοκληρώθηκε περί τις 18:15 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα συνολικά 15 κυβερνητικά στελέχη που είτε εισήλθαν για πρώτη φορά στο σχήμα, είτε άλλαξαν χαρτοφυλάκιο, έδωσαν όλοι θρησκευτικό όρκο και εν συνεχεία υπέγραψαν την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Νωρίτερα, πρώτη έφτασε η Νίκη Κεραμέως η νέα υπουργός Εργασίας και στη συνέχεια ακολούθησαν ο Θοδωρής Λιβάνιος ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ο νέος υφυπουργός Εργασίας αλλά και η Ζωή Ράπτη η οποία θα ορκιστεί υφυπουργός Ανάπτυξης και ο νέος υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης. Ακολούθησαν τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18:00.

Μετά το πέρας της ορκωμοσίας οι υπουργοί είχαν σύντομες συνομιλίες μεταξύ τους σχηματίζοντας πηγαδάκια, ενώ στην συνέχεια τοποθετήθηκαν για την οικογενειακή φωτογραφία με τον πρωθυπουργό.


Οι αλλαγές στην κυβέρνηση από τον ανασχηματισμό - Ποιοι μετακινούνται, οι νέοι και οι 11 που μένουν εκτός

Υπενθυμίζεται πως αρκετές, αλλά σημειακές αλλαγές, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κυβερνητικό σχήμα, όπως προέκυψε μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Σύμφωνα με την λίστα της νέας κυβέρνησης, 11 υπουργοί και υφυπουργοί μένουν εκτός, τέσσερις μετακινούνται σε άλλο χαρτοφυλάκιο και 11 πρόσωπα εισέρχονται είτε για πρώτη φορά, είτε επανέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας διατελέσει υπουργική θητεία κατά την πρώτη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το διάστημα από το 2019 έως το 2023.

Όπως επισήμαναν σχετικά, κυβερνητικές πηγές, «το νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια. Και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα».

Αντίστοιχα, οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως συνολικά τρία στελέχη της κυβέρνησης θα προέρχονται πλέον από τη Θεσσαλία, με τα δύο να είναι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Επισημαίνεται ότι αλλαγές δεν υπάρχουν σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Οι μετακινούμενοι

Στις μετακινήσεις οι οποίες έχουν και ιδιαίτερη σημασία βλέπουμε τη Νίκη Κεραμέως να αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας αφήνοντας πίσω της το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο και αναλαμβάνει ο Θοδωρής Λιβάνιος ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο. Μάλιστα σημειώνεται πως ο κ. Λιβάνιος, είναι ο μόνος ο οποίος αναβαθμίζεται και από υφυπουργός αναλαμβάνει θέση υπουργού.

Αντίστοιχα, ο Βασίλης Σπανάκης, από υφυπουργός Εργασίας θα αναλάβει υφυπουργός Εσωτερικών.

Στο υπουργείο Οικονομικών, τη θέση του υφυπουργού, Χάρη Θεοχάρη ο οποίος μένει εκτός κυβέρνησης αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.

Ποιοι μένουν εκτός

Συνολικά εκτός κυβέρνησης έμειναν 11 πρόσωπα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται τέσσερις υπουργοί και επτά υφυπουργοί. Οι υπουργοί οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν τις υποχρεώσεις τους στη Βουλή για τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα είναι ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος κατείχε τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία φεύγει από το υπουργείο Εργασίας, ο Δημήτρης Καιρίδης ο οποίος εγκαταλείπει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και ο Λευτέρης Αυγενάκης, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αντίστοιχα, εκτός κυβερνητικού σχήματος μένουν επτά υφυπουργοί:

1. Χάρης Θεοχάρης από υφυπουργός Οικονομικών
2. Στάθης Κωνσταντινίδης, εκτός από υφυπουργός Μακεδονίας/Θράκης
3. Χριστίνα Αλεξοπούλου, από υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών
4. Μάξιμος Σενετάκης, από υφυπουργός Ανάπτυξης
5. Μαρία Κεφάλα, από υφυπουργός Οικογένειας
6. Σταύρος Κελέτσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
7. Γιάννης Παππάς, από υφυπουργός Ναυτιλίας

Οι νέες προσθήκες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν και οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση οι οποίες αριθμούνται σε 11, με συνολικά τρεις από αυτές να αφορούν υπουργούς οι οποίοι βρίσκονταν σε υπουργικό θώκο κατά την πρώτη διακυβέρνηση της ΝΔ μεταξύ 2019 και 2023.

Αυτοί είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έχοντας στο παρελθόν διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Κώστας Τσιάρας ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχοντας διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος υπουργός Ανάπτυξης ενώ στο παρελθόν έχει βρεθεί υπουργός Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης η Ζωή Ράπτη θα αναλάβει υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρισκόταν στη θέση της υφυπουργού Υγείας, ως αρμόδια για την Ψυχική Υγεία.

Έτσι, μένουν ακόμη επτά υφυπουργοί οι οποίοι εισέρχονται για πρώτη φορά στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτοί είναι:

1. Κώστας Γκιουλέκας, υφυπουργός Μακεδονίας/Θράκης
2. Βασίλης Οικονόμου, υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών
3. Κώστας Καραγκούνης, υφυπουργός Εργασίας
4. Ιάσων Φωτήλας, υφυπουργός Πολιτισμού
5. Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Οικογένειας
6. Χρήστος Κέλλας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
7. Στέφανος Γκίκας, υφυπουργός Ναυτιλίας

Τέλος, ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά στην Κυβέρνηση, έχοντας όμως διατελέσει γενικός γραμματέας στη Βουλή, είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σχολιάζοντας σχετικά, κυβερνητικές πηγές έλεγαν νωρίτερα πως «στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες».

Σύνθεση της Κυβέρνησης
Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης: Βασίλης Σπανακης
Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας- Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Βασίλης Οικονομου
Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης
Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Τακης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός: Ζωη Ραπτη
Υφυπουργός: Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Νίκη Κεραμεως
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκουνης
Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Ιασων Φωτηλας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτοπουλος
Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακωστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρηστος Κελλας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης
Υφυπουργός: Στέφανος Γκικας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης

Φωτογραφίες Eurokinissi

protothema.gr

Θα τοποθετηθεί στα κομματικά όργανα, δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, διαμηνύουν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη

Εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και μέσα στον Ιούλιο φαίνεται ότι σκέφτεται ο Νίκος Ανδρουλάκης υποχωρώντας από την αρχική του θέση για κάλπες στη βάση του κόμματος το φθινόπωρο του 2025.

Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά τώρα ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα δημιουργήσει εσωστρέφεια, συντάσσεται με τη «γραμμή» των καθαρών λύσεων και προσανατολίζεται στο να αποσαφηνίσει την όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να πετάξει το «γάντι» σε όσους έθεσαν θέμα ηγεσίας, να ανοίξει τη συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου για τη δεύτερη θέση και στη συνέχεια να περιγράψει τον «οδικό χάρτη» που προτείνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου.

«Είμαστε εδώ», δηλώνουν συνεργάτες του, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναμένουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλοι οι κρίσιμοι «παίκτες» στο κόμμα. Χάρης Δούκας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Παύλος Γερουλάνος είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσουν το δικό τους πλάνο- είναι τρία από τα στελέχη που ακούγεται ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία, χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αναζητούν νέες συμμαχίες – ακόμη και ετερόκλητες- στο εσωκομματικό πεδίο. Να σημειωθεί ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του στον Γραμματέα είχε ζητήσει ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ το αργότερο μέχρι το τέλος τους έτους.

protothema.gr

 

Κρίσιμη και ουσιαστικής σημασίας ήταν η συζήτηση για τη διάβρωση των ακτών που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής και στην οποία συμμετείχε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά.

Το θέμα αφορά την ευημερία και τη βιωσιμότητα των παράκτιων περιοχών της χώρας,  αποτελεί κορυφαίο σημαντικό πρόβλημα στο πλαίσιο του φαινομένου κλιματικής αλλαγής και τα επόμενα χρόνια θα καταστεί πρώτο στην ατζέντα των πολιτικών λύσεων όπως αναφέρθηκε σχετικά.

Την ίδια στιγμή, επισημάνθηκε ότι η χώρα με τις εκατοντάδες χιλιάδες ακτογραμμές της, μετά και τις καταστροφές του περασμένου έτους, έχει ανάγκη από αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και από ένα ολιστικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας και θα περιλαμβάνει χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα που θα αποτρέψουν μελλοντικούς μεγάλους κινδύνους.

Ειδικότερα, κοινό συμπέρασμα άλλωστε όλων των συμμετεχόντων, βουλευτών, ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν πως χρειάζεται η δημιουργία ενός Κεντρικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την παράκτια ζώνη, αντίστοιχου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που θα εγκρίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στην παράκτια ζώνη.

Τα στοιχεία όπως παρουσιάστηκαν στην επιτροπή είναι πολύ ανησυχητικά για όλο τον κόσμο, καθώς όπως τονίστηκε, «οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις ανέβασαν ανησυχητικά τη στάθμη της θάλασσας ενώ τα 30 επόμενα χρόνια, ο ρυθμός αύξησής της θα συνεχιστεί».

Όπως υπογράμμισε τέλος  και ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Ακτομηχανικής, Κώστας Συνολάκης που έλαβε μέρος στην Επιτροπή, «Πρέπει να σταματήσει ο αλόγιστος τρόπος που εκμεταλλευόμαστε τις παραλίες. Πρέπει να μειωθεί η υπερκατανάλωση και η σπατάλη πόρων η οποία γίνεται και ένα κομμάτι, φυσικά, της υπερκατανάλωσης είναι στην αμέριστη εκμετάλλευση τους. Είναι θέμα χρόνου τα αυθαίρετα που χτίζονται στις παραλίες να τα πάρει το κύμα. Μπορεί να βλέπουμε τις παραλίες μας σε καρτ ποστάλ τα επόμενα χρόνια. Μπορούμε και πρέπει με την σύμπραξη όλων, να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενεργώντας έγκαιρα, μεθοδικά, οργανωμένα και με επιστημονικό τεκμηριωμένο τρόπο», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Οι Πράσινοι -Οικολογία συμμετέχουν στις σημερινές συγκεντρώσεις

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το εγκληματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, οι Πράσινοι -Οικολογία τονίζουν και πάλι τις ευθύνες των ελληνικών αρχών και της ΕΕ και καλούν σε συμμετοχή στις σημερινές διαμαρτυρίες. 

Πάνω από 600 άνθρωποι βρέθηκαν στο βυθό της Μεσογείου όταν το χωρίς σημαία σκάφος τους σε ύδατα ευθύνης της Ελλάδας ήταν υποχρεωτικό για το Λιμενικό να τους διασώσει, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες της θάλασσας. Και ενώ τρικυμία δεν υπήρχε, το σκάφος αναποδογύρισε εξαιτίας pushforword προς την Ιταλία ή τη Μάλτα.
Ήδη η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για push backs στο Φαρμακονήσι. Οι Πράσινοι -Οικολογία στηρίζονται στις αρχές του ανθρωπισμού. Σε μια συνολική εικόνα, για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, υποστηρίζουν την κατάργηση του Κανονισμού Δουβλίνο-3 και των επαναπροωθήσεων στη αρχική χώρα εισόδου στην Ε.Ε, καθώς και αντικατάστασή του με ένα δίκαιο και ισότιμο σύστημα για μετεγκατάσταση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσων προσφύγων έχουν ήδη λάβει καθεστώς ασύλου. Προτείνουν ένα σύστημα ανθρωπιστικών διαδρομών για την ασφαλή δίοδο των αιτούντων άσυλο, ειδική φροντίδα και εκπαίδευση για ασυνόδευτα ανήλικα άτομα, ανάπτυξη ελεύθερων ζωνών υπό την εποπτεία διεθνών οργανισμών για την αξιοπρεπή προσωρινή διαβίωση τους, όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου με βάση την ανάγκη διεθνούς προστασίας και τον βαθμό ευαλωτότητας κάθε ατόμου.
Πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου και να γίνει σεβαστή η δικαστική απόφαση της Καλαμάτας για την αθώωση και τη παύση κάθε είδους δίωξης σε βάρος των 9 αθώων προσφύγων που στοχοποιήθηκαν ως διακινητές ενώ δικαιούνται άσυλο.
Δεν αρκεί να καταδικάζουμε φραστικά την άνοδο της ακροδεξιάς και να υλοποιούμε τις πολιτικές της. Συμμετέχουμε στις σημερινές συγκεντρώσεις και πορείες της 14ης Ιούνιου, στις 7 μμ:

  • στην Αθήνα, στα Προπύλαια, 
  • στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου 
  • στις άλλες πόλεις της χώρας και στις ελληνικές Πρεσβείες και Προξενεία. 

 Πληροφορίες: 6976448442

 

Τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης: Βασίλης Σπανάκης
Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας- Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Βασίλης Οικονομου
Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης
Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Τακης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός: Ζωή Ράπτη
Υφυπουργός: Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης
Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Ιασων Φωτηλας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακωστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρηστος Κελλας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης
Υφυπουργός: Στέφανος Γκικας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης

Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αύριο στις 10:00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Eκτός κυβέρνησης είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Την έξοδο είδαν και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ο υφ. Μακεδονίας/Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, η υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς.

Σελίδα 1 από 2