Σάββατο, 13η Ιουλίου 2024  7:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Μια μεγάλη κρίση αντίστοιχη με αυτή των κομμάτων της αριστεράς και κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) που καθαρά ηττήθηκαν στις ευρωεκλογές, πέρασε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου χωρίς ακόμα να εχει ξεκαθαριστεί αν η ρήξη αυτή ανήκει στο παρελθόν ή θα επανέλθει στο μέλλον.

Και αυτό με αφορμή την προσπάθεια κύκλων περί τον Κ.Βελόπουλο να εξουδετερώσουν πολιτικά τον ουσιαστικά Νο2 στο κόμμα, νομικό και Βουλευτή Επικρατείας Παύλο Σαράκη.

Όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Πέμπτη το pronews.gr, φιλικό προς τον Κ.Βελόπουλο ΜΜΕ θα έβγαζε την «είδηση» ότι ο Π.Σαράκης είναι μασόνος προκαλώντας κατ’αυτόν τον τρόπο τον «αποκεφαλισμό» του από τον Κ.Βελόπουλο!

Ο οποίος Βελόπουλος είχε βγει την προηγούμενη ημέρα και είχε πει, προφανώς τυχαία, ότι θα πάρει το κεφάλι οποιουδήποτε αποδειχτεί στο κόμμα ότι είναι μασόνος.

Μετά το ρεπορτάζ του pronews.gr ανακοινώνεται η ανάληψη της διεύθυνσης του τηλεοπτικού σταθμού alerttv, ιδιοκτησία του Κ.Βελόπουλου (είναι το μοναδικό κόμμα που έχει στην ιδιοκτησία του τηλεοπτικό σταθμό, έστω και περιφερειακής εμβέλειας) και ταυτόχρονα ο Στέφανος Χίος ανακοίνωσε από την εκπομπή του «ραδιομακελάρηδες» ότι θα αποκαλύψει ποιος είναι ο μασόνος μέσα στην Ελληνική Λύση!

Προφανώς εντελώς τυχαία μίλησε για μασόνο ο Κ.Βελόπουλος και προφανώς εντελώς τυχαία είχε πει το ίδιο ο Σ.Χίος μετά τον διορισμό του στην διεύθυνση του καναλιού.

Το ζήτημα είναι ότι το μήνυμα το έλαβε, αν και δεν είναι μασόνος, ο Π.Σαράκης ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει το ρεπορτάζ του pronews.gr, είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Κ.Βελόπουλο σε δύο τομείς της πολιτικής του κόμματος που θεωρεί ότι έχουν παραβιαστεί οι καταστατικές συμφωνίες και αυτοί ήταν:

Η ποιότητα των προσώπων του ευρωψηφοδελτίου, που είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή μιας 76χρονης γιαγιάς που όταν δεν βόσκει τα πρόβατά της βοηθά στο κρεοπωλείο της οικογένειας της,

και δεύτερον την προσέγγιση με τη ΝΔ  για εκλογή ΠτΔ με την οποία προσέγγιση ο Π.Σαράκης είναι κάθετα εναντίον.

Ο Π.Σαράκης πληροφορούμενος την «μηχανή» που έχει στηθεί σε βάρος του συναντάται με τον πρόεδρο του κόμματος Κ.Βελόπουλο και με την αντιπρόεδρο Δήμητρα Κρητικού και τους ενημερώνει ότι σε περίπτωση που υπάρξει τέτοιο συκοφαντικό δημοσίευμα πρώτα θα μηνύσει το νέο διευθυντή της τηλεόρασης του alerttv Στέφανο Χίο και θα φροντίσει για την απηνή του δίωξη και δεύτερο θα θεωρήσει συνυπεύθυνους για την συκοφαντία σε βάρος του, τον ίδιο τον Κ.Βελόπουλο και την Δ.Κρητικού με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η συζήτηση φαίνεται να είχε αποτέλεσμα γιατί την άλλη μέρα ο μεν Σ.Χίος προφανώς κατόπιν συζήτησης με τον Κ.Βελόπουλο, του οποίου πλέον είναι και εργαζόμενος, και δεν προχώρησε σε καμία  «αποκάλυψη», ο δε Κ.Βελόπουλος εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Λίγες ώρες μετά την μεγάλη εκλογική επιτυχία της Ελληνικής Λύσης εμφανίστηκαν ανυπόστατα και συκοφαντικά δημοσιεύματα περί δήθεν «εσωκομματικής αναστάτωσης».

Είναι προφανές ότι η ψήφος του Ελληνικού λαού που αναβάθμισε την Ελληνική Λύση, ως κύριο εκφραστή του Πατριωτικού, Δημοκρατικού, Λαϊκού, Κοινωνικού μετώπου, πανικόβαλε το αντεθνικό σύστημα εξουσίας.

Δυστυχώς για αυτούς, η Ελληνική Λύση δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΠΑΣΟΚ, καθώς εκπροσωπεί ισχυρές αρχές και αξίες, που κανένας νοσηρός εγκέφαλος, όπως αυτοί που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν δύναται να διαβάλει.

Είμαστε βέβαιοι ότι και ο βουλευτής Επικρατείας κ. Παύλος Σαράκης τον οποίο επικαλούνται ως «πηγή» τα συγκεκριμένα συκοφαντικά και υποβολιμιαία δημοσιεύματα, θα προβεί άμεσα στις απαιτούμενες διαψεύσεις και τις απαραίτητες ενέργειες.

Ο Π.Σαράκης έβαλε την «τελευταία λέξη» εκδίδοντας με την σειρά του ανακοίνωση με την οποία περιγράφει με ακρίβεια τι θα συμβεί αν συνεχιστεί η συκοφαντική προσπάθεια σε βάρος του.

«Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται μεθοδευμένο σχέδιο «δολοφονίας του χαρακτήρα μου». Δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου αναφέρουν ότι εκπορεύεται από κύκλους του κόμματος, του οποίου τυγχάνω Βουλευτής.

Ως όφειλα συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του κόμματος, κ. Κυριάκο Βελόπουλο και την Αντιπρόεδρο του κόμματος, κ. Δήμητρα Κρητικού, προκειμένου να αποσαφηνιστούν γεγονότα που δηλητηριάζουν τους ψηφοφόρους μας.

Με διαβεβαίωσαν ότι τυγχάνω της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης τους, θεωρώντας τα δημοσιεύματα ανυπόστατα και κακόβουλα, ισχυρισμό που διατυπώθηκε και σε επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, με Δελτίο Τύπου.

Κατόπιν τούτων, αναστέλλω την οποιαδήποτε νομική ενέργεια για την προάσπιση της τιμής και της υπόληψής μου ως πολίτης, Δικηγόρος και Βουλευτής.

 Παράλληλα, διαβεβαιώνω τους εμπνευστές και τους πρόθυμους εκτελεστές του σχεδίου «δολοφονίας του χαρακτήρα μου» ότι, ούτε ατιμώρητοι θα μείνουν, ούτε θα συγχωρεθούν.

Συνεχίζουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τον αγώνα μας για να κάνουμε υπερήφανους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Η δήλωση του Π.Σαράκη που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το τι μέλλει γενέσθαι.   

pronews.gr

Άκρως ανησυχητική αισθάνονται οι Πράσινοι - Οικολογία την επίθεση αμέσως μετά τις εκλογές, του πρωθυπουργού κ Κ. Μητσοτάκης για τις καθυστερήσεις των διαδικασιών πρόσληψης στο ΑΣΕΠ. Καθυστερήσεις που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο, ο οποίος αρνείται πεισματικά να στελεχώσει επαρκώς την Ανεξάρτητη Αρχή και να την κάνει γρήγορη και αποτελεσματική.

Οι Πράσινοι - Οικολογία υποψιάζονται ότι η ανεξήγητη αυτή επίθεση, εντάσσεται σε μια γενικότερη μέθοδο που ακολουθεί η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της θητείας της όπου οι δημόσιες υπηρεσίες αποστελεχώνονται για να απαξιωθούν ως αναποτελεσματικές στην συνείδηση της κοινωνίας και στην συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν ή να καταργηθούν.
Η ίδια ακριβώς μέθοδος που εφαρμόστηκε στις πολεοδομίες, στους δήμους και στην υγεία όπου λειτουργίες τους ανατέθηκαν σε ιδιώτες και στα σώματα επιθεωρητών εργασίας, δημοσίων έργων και δημόσιας διοίκησης που καταργήθηκαν.

Ειδικά το ΑΣΕΠ επιφορτίστηκε με πολλές συμπληρωματικές αρμοδιότητες και ευθύνες χωρίς καμία πρόσληψη και αποτέλεσε βασικό εργαλείο καθυστερήσεων ακόμη και για αυτήν την ισχνή  στελέχωση του δημοσίου τομέα που ήταν προγραμματισμένη.

Οι Πράσινοι - Οικολογία απαιτούν:

•      Πλήρη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών
•      Άμεση ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση χωρίς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις, σε όλες τις ενέργειες που επαναλαμβάνονται στις προσλήψεις.
•      Ανοιχτά δεδομένα στην δημόσια διοίκηση έτσι ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια η αξιοκρατία και ο κοινωνικός έλεγχος.
•      Κατάργηση κάθε άλλης διαδικασίας προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ χωρίς αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια.
•      Να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οι προσλήψεις που έχουν προκύψει από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ 
•      Να σταματήσει η απαράδεκτη και κοστοβόρα ομηρία των συμβασιούχων.

Η αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και η δημοκρατική διαχείριση των κοινών, αποτελεί βασική προϋπόθεση δίκαιης κοινωνικής ευημερίας και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. 

Μονόδρομος η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου

Η πολιτική στον καθρέπτη της κοινωνίας

Παναγιωτόπουλος Γιώργος
Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτά που ψιθύριζαν οι πολίτες. Το πολιτικό σύστημα είναι μακριά από τα ζητούμενα της πολύπαθης ελληνικής κοινωνίας. Ενεργειακή αισχροκέρδεια, δυσθεώρητες τιμές καταναλωτικών αγαθών, αδυναμία οικογενειακού προγραμματισμού, μισθοί ψίχουλα, διαφθορά και θεσμική έκπτωση λειτουργιών του κράτους, ανύπαρκτη ελπίδα και ματαίωση προσδοκιών της νέας γενιάς, ανασφάλεια και κάθε λογής αβεβαιότητες. Κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον ότι, στην παρούσα ιστορική περίοδο, η αντιπροσώπευση της κοινωνίας από το πολιτικό σύστημα είναι στο ναδίρ.

Η «παρελθούσα», κατά κάποιους, κρίση της ελληνικής οικονομίας, η οποία ξεκίνησε ως σοβαρή κρίση ρευστότητας, εξελίχθηκε σε κρίση δημόσιου χρέους και, ακολούθως, σε γενικευμένη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, δυστυχώς είναι παρούσα και τα πάντα περικλείουσα.

Η μακράν πίστωση χρόνου που πλουσιοπάροχα δόθηκε προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος, μάλλον, έχει εξαντληθεί.

Σε ελάχιστο χρόνο από τις εκλογές του 2023, διακρίνουμε την αμφισβήτηση αλλά και την απόδοση ευθυνών στους πολιτικούς που απέτυχαν να θέσουν προτεραιότητες ουσίας για ανάπτυξη, ποιότητα ζωής και ευημερία.

Η επίκληση ότι πάντα κάποιοι άλλοι έχουν την ευθύνη δεν την ενστερνίζεται κανείς.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.  

Από το 2023 στο 2024, η ΝΔ απώλεσε 1 εκατ. πολίτες - ψηφοφόρους που αρνήθηκαν και καταδίκασαν την πολιτική της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 350 χιλιάδες πολίτες – ψηφοφόρους που διέκριναν στοιχεία μεταπολιτικής χωρίς σύνδεση και βίωση της καθημερινής ζωής. Το ΠΑΣΟΚ απώλεσε 100 χιλιάδες πολίτες -ψηφοφόρους που έκριναν ότι η μονοσήμαντη πολιτική αναφορά του δεν προσδίδει την αναγκαία δυναμική για ευοίωνο μέλλον. Ο μόνος κερδισμένος είναι ο κάθε λογής λαϊκιστής και «πολιτικός σταυροφόρος» που επενδύει στην απογοήτευση και στη ματαίωση των πολιτών.

Δεν παραβλέπω, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία διαφύλαξε την πρωτοκαθεδρία της εντός του πολιτικού και κομματικού ανταγωνισμού, συνεπικουρούμενη από την αδυναμία της πολυδιασπασμένης προοδευτικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει και να προτείνει ένα συνεκτικό, πειστικό και εναλλακτικό πολιτικό λόγο που θα έδινε διέξοδο στους προβληματισμούς και τα ζητούμενα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Αλλά τα της ΝΔ αφορούν τα μέλη και τα στελέχη της να μελετήσουν και να αναλύσουν τα του οίκου τους.

Το πολιτικό ζήτημα, που τίθεται επιτακτικά, σχετίζεται άμεσα με τις επικρατούσες συνθήκες στον προοδευτικό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα,

Μια σειρά ερωτημάτων αναδύονται έντονα και απασχολούν την πλειοψηφία του λαού:

  • Γιατί ο δημοκρατικός χώρος είναι κατακερματισμένος και ανήμπορος να εκφραστεί ενιαία απέναντι στη συντήρηση και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική;
  • Τι νομιμοποιεί πολιτικοκοινωνικά τη διατήρηση «υποσυνόλων», μικρών και ατελών κομματικών οντοτήτων εις βάρος της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης;
  • Είναι αντιληπτό ότι οι παράλληλες διαδρομές σε μικρόκοσμους αφαιρεί τη δυναμική που ενυπάρχει διαχρονικά στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, καθιστώντας την δέσμια έναντι της ιστορικής συγκυρίας;
  • Γιατί ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με επίκαιρες τις διαχρονικές αξίες και ορίζουσες του πατριωτισμού, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της προσήλωσης στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, πρέπει να διαιρείται διαρκώς στον βωμό των προσωπικών φιλοδοξιών;
  • Είναι δυνατή η άρθρωση ενιαίου προοδευτικού πολιτικού λόγου με επιχειρήματα που θα απαντά με σαφήνεια και αξιόπιστα στα σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα, αλλά και θα οριοθετεί ευδιάκριτα τον προσανατολισμό που έχει ανάγκη η χώρα;

Τα παραπάνω ερωτήματα εύκολα επιβεβαιώνονται στον καθρέπτη της κοινωνίας. Οι απαντήσεις όμως λείπουν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αναγκαιότητα ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου. Καθετί άλλο συμβάλλει στη μακροημέρευση της ΝΔ και στην εκκόλαψη φαινομένων ακραίου λαϊκισμού και πολιτικού τυχοδιωκτισμού.

Τηρουμένων των αναλογιών της εποχής, επιβάλλεται μια νέα διακήρυξη της «3ης Σεπτέμβρη», με νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα αλλάξει τη ρότα των εξελίξεων και θα συνθέσει το προοδευτικό αφήγημα του μέλλοντος.

Μια νέα πολιτική αρχιτεκτονική μπορεί να γεννηθεί.

Μια αφετηρία για ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική ζωή της χώρας που θα αφορά όλους τους πολίτες.

Στο δια ταύτα,

Άμεσα, ειλικρινής πολιτικός διάλογος των δύο βασικών συνιστωσών, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων προοδευτικών πολιτικών σχηματισμών,  για τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού φορέα που θα προτάσσει τις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και θα δώσει πειστικές απαντήσεις στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον λαό και τη χώρα.  Δηλαδή καθαρή πολιτική λύση μακράς πνοής.

Ένα Δημοκρατικό Κόμμα που θα γεννηθεί με όρους κοινωνίας από την κοινωνία και όχι ως προϊόν, κοινωνικά απονομιμοποιημένων  μηχανισμών.

Ένα Δημοκρατικό Κόμμα με αξίες κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας,  ευημερίας και πατριωτισμού, για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Ένα Δημοκρατικό Κόμμα που θα συνθέσει τα κομμάτια του προοδευτικού πολιτικού χάρτη όχι μόνο ως ποσοτικό άθροισμα αλλά ως συλλογική, πολιτική και κοινωνική ταυτότητα.  

Ένα Δημοκρατικό Κόμμα που θα αναδείξει τον ηγέτη του άμεσα,  με προσκλητήριο σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Αυτό αποτελεί τη γέφυρα με το μέλλον.

Το επιτάσσει η κοινή λογική και το ενισχύει η πολιτική ευθύνη. Το απαιτεί η κοινωνία.

Η αφετηρία περιμένει. Όλοι κατανοούν ότι αυτή η συνθήκη θα έχει κινηματική δυναμική.

Κανείς δε δικαιούται να σταθεί εμπόδιο. Φοβικά σύνδρομα και ανασφάλειες δε συμβάλουν στη ζητούμενη προοπτική.

Το όλον είναι αναγκαίο. Η ωριμότητα της κοινωνίας μπορεί να το διασφαλίσει.

Προσωπικές πολιτικές, συμβιβασμοί αλλότριων συμφερόντων, τακτικισμοί και αποκλεισμοί, δημιουργούν φθορά και ρήξη με τον προοδευτικό κοινωνικό χώρο.

Οι δικαιολογίες περισσεύουν. Ο πολιτικός χρόνος τελειώνει. Ας αναληφθούν οι ευθύνες από όλους.

Καταληκτικά,

Το μέλλον δεν το περιμένουμε, αλλά το σχεδιάζουμε με συγκεκριμένο οδικό χάρτη και όραμα, ανατρέποντας την παθογένεια του παρόντος.

Σε διαφορετική περίπτωση η μεγάλη δημοκρατική παράταξη κινδυνεύει να βρεθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, η χώρα να ζημιώσει και η δημοκρατία να αφυδατωθεί, υποχωρώντας όπως συμβαίνει σε χώρες της Ευρώπης και επιτρέποντας στις δυνάμεις του λαϊκισμού να  αξιοποιήσουν στο έπακρο την αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου.

Υ.Γ  Γνωρίζω ότι κάποιοι ίσως ενοχληθούν από τα παραπάνω αναφερόμενα. Θα τους απαντήσω παραφράζοντας την ρήση ενός Αμερικανού φιλοσόφου, του William James Durant. Το κοινωνικά απονομιμοποιημένο πολιτικό σύστημα συνεχίζει να θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας.Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ