Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:21: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024

Ο πρόεδρος της Σερβίας Α.Βούτσιτς έδωσε μία συγκλονιστική συνέντευξη στο ελβετικό περιοδικό «Weltwoche» στην οποία δήλωσε ότι πιστεύει πως ο κόσμος οδηγείται σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες!

Είπε μάλιστα με νόημα ότι η λέξη «ειρήνη» έχει κηρυχθεί απαγορευμένη και κανείς δεν την αναφέρει.

Πρόσθεσε ότι κανείς από τους Δυτικούς ηγέτες δεν έχει αποκαλύψει στους πολίτες τους ότι θα πληρώσουν όλοι μαζί ένα πολύ μεγάλο τίμημα γι’ αυτό τον πόλεμο!

Αναλυτικά όλα όσα είπε ο Σέρβος πρόεδρος:

«Οδεύουμε προς μια μεγάλη καταστροφή και φαίνεται ότι το τρένο έχει ήδη φύγει από τον σταθμό και δεν μπορεί πλέον να σταματήσει. Κανείς στη Δύση δεν μιλά πια για ειρήνη παρά μόνο για περισσότερο πόλεμο.

Η Δύση πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει και να βγάλει εκτός μάχης τη Ρωσία. Νομίζω ότι η Δύση κάνει λάθος.

Και οι δύο πλευρές πιστεύουν τώρα ότι είναι υπαρξιακό ζήτημα για αυτούς, οπότε δεν νομίζω ότι θα βρουν λύση εκτός από τον πόλεμο και τα πάντα διακυβεύονται.

Στην Ευρώπη, οι ηγέτες ενεργούν ως μεγάλοι ήρωες, αλλά δεν είναι ειλικρινείς και δεν λένε στους πολίτες τους ότι θα πληρώσουν όλοι ένα μεγάλο τίμημα αν έρθει σε πόλεμο.

Εάν αυτές οι μεγάλες δυνάμεις δεν κάνουν κάτι σε σύντομο χρονικό διάστημα για να λυθεί αυτή η κατάσταση είμαι σίγουρος ότι θα οδηγηθούμε σε μία πολύ μεγάλη καταστροφή.

Εάν πιστεύεις ότι ο άλλος μπλοφάρει τότε αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις καλύτερα χαρτιά αλλά πιστεύεις ότι ο άλλος έχει χειρότερα από σένα.

Όμως δεν είσαι σίγουρος για αυτό γιατί δεν έχεις δει τα χαρτιά του άλλου.

Μου προξενεί πολύ μεγάλη εντύπωση ότι κανείς δεν επιχειρεί να σταματήσει τον πόλεμο.

Καταλαβαίνω ότι στην Δύση πιστεύουν πως θα κερδίσουν εύκολα την Ρωσία και μετά θα εισέλθουν στον χώρο της (ο Σέρβος πρόεδρος μιλάει για εισβολή στο ρωσικό έδαφος!) και η Ρωσία όπως είναι σήμερα θα σταματήσει να υπάρχει!

Γιατί αναφέρω ότι είμαστε κοντά στην άβυσσο; Γιατί οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν, που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί νικήσει γιατί η πολιτική τους επιρροή θα αποδυναμωθεί.

Κατά δεύτερο λόγο η γεωπολιτική θέση της Δύσης και της ΕΕ θα αποδυναμωθεί τόσο πολύ που δεν θα μπορεί να ανανεωθεί ξανά.

Κατά τρίτο λόγο θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και θα ξεκινήσουν νέες εχθρικές ενέργειες κατά της συλλογικής Δύσης.

Ας δούμε και την άλλη πλευρά. Αν η Ρωσία χάσει θα πάψει να υπάρχει όπως είναι σήμερα.

Όταν λοιπόν έχεις δύο πλευρές που απέχουν τόσο πολύ η μία από την άλλη, οι επιθυμίες τους είναι τόσο διαφορετικές, και διακυβεύονται τόσα πολλά, τότε κανείς από τους δύο δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να χάσει.

Ποιος είναι έτοιμος να χάσει 1 εκατομμύριο, 2 εκατομμύρια, 15 εκατομμύρια; Εγώ δεν είμαι έτοιμος να χάσω ούτε ένα άτομο.

Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία παγκόσμια σύγκρουση. Δεν απέχουμε από αυτήν περισσότερο από τρεις με τέσσερις μήνες!».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει μια νέα αεροπορική εκστρατεία, προφανώς σχεδιασμένη από τους δυτικούς συμμάχους της, για να καταστρέψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Αυτή η στρατηγική, που χρονολογείται από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, αποσκοπεί στη δημιουργία ασφαλούς εναέριου χώρου για την έλευση και είσοδο των αεροσκαφών F-16 σε ενεργό υπηρεσία.

Η καταστροφή αντιαεροπορικών συστημάτων είναι πάντοτε μια περίπλοκη και απαιτητική επιχείρηση.

Στη δεκαετία του 1960, τα συστήματα αυτά ήταν πιο ογκώδη και λιγότερο κινητά, καθιστώντας την καταστροφή τους σημαντικά πιο εύκολη.

Σήμερα, τα συστήματα αυτά είναι πολύ πιο ευκίνητα και προστατεύονται από προηγμένα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και καμουφλάζ.

Η τρέχουσα στρατηγική των Ουκρανών περιλαμβάνει συνδυασμένες επιθέσεις με διάφορα μέσα, όπως αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυραύλους AGM-88 HARM, drones και πυραύλους HIMARS.

Αυτός ο συνδυασμός επιθέσεων αναγκάζει τα αντιαεροπορικά συστήματα να εξαντλήσουν τα πυρομαχικά τους, καθιστώντας τα ευάλωτα σε περαιτέρω επιθέσεις «κορεσμού».

Η ανάγκη για καταστροφή των συστημάτων S-300 και S-400 είναι κρίσιμη για την προστασία των ουκρανικών F-16 και εφόσον επιτευχθεί θα επιτρέψει στα F-16 να επιχειρούν χωρίς περιορισμούς.

Η Ρωσία διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή.

Η χρήση κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων και φορητών πυραυλικών συστημάτων, όπως οι Igla και TOR, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική άμυνα κατά των ουκρανικών επιθέσεων.

Γενικότερα, η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει νέες τακτικές για να αντιμετωπίσει την απειλή των επιχειρήσεων καταστολής αεράμυνας που διενεργούνται.

Η χρήση πληροφοριών από δορυφόρους και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης θα είναι κρίσιμη για την ανίχνευση και αντιμετώπιση των ουκρανικών επιθέσεων.

Η ρωσική αεροπορία και τα αντιαεροπορικά συστήματα θα πρέπει να συνεργαστούν στενά για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Η αναβάθμιση των συστημάτων και η συνεχής προσαρμογή στις τακτικές των αντιπάλων είναι απαραίτητες για την προστασία της ρωσικής αεροπορικής κυριαρχίας.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η αποτυχία των ευρωεκλογών για τη ΝΔ και η απώλεια 14 μονάδων από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών μόλις ένα χρόνο πριν και η χαμηλή επίδοση κατά 5 μονάδων από το όριο που είχε θέσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνουν έναν «μεσαίας ένατασης» ανασχηματισμό.

Λέμε μεσαίας καθώς δεν θα είναι σαρωτικός με αλλαγή τουλάχιστον 20 υπουργείων αλλά αναζητείται ένα μίγμα παλαιών και νέων που θα μπορούσε να συνεχίσει την πολιτική γραμμή όπως έχει χαράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και που επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει.

Στους αποχωρούντες δεν χρεώνεται κάτι άλλο πέρα από το ότι δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν τις οδηγίες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έτσι για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με πιθανότερες ημερομηνίες να είναι εντός όμως της επόμενης εβδομάδας, μετέθεσε το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί με την τρέχουσα σύνθεσή του.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες ο χρονικός ορίζοντας τοποθετείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς θέλει να δείξει ότι δεν έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το αν θα πρόκειται για διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα ή για δομικό ανασχηματισμό θα το δούμε στην πράξη αλλά όπως όλα δείχνουν θα δούμε κάτι ενδιάμεσο.

Δηλαδή θα υπάρξουν αλλαγές, δεν θα είναι 2-3, αλλιώς θα λέγαμε για διορθωτικές κινήσεις, αλλά δεν θα είναι δομικός ανασχηματισμός.

Δεν θα είναι όλα τα πρόσωπα καινούργια και όλα τα πρόσωπα υπό αμφισβήτηση. Κάποιοι θα παραμείνουν στα πόστα τους σε ορισμένα βασικά υπουργεία ενώ ήδη διαρρέεται ότι δύο-τρεις κεντρικοί υπουργοί δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Μάλιστα θα δούμε να επιστρέφουν πρώην υπουργοί στην κυβέρνηση καθώς φαίνεται να υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο συζητείται έντονα αυτές τις ημέρες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και έχει να κάνει με τον «πάγκο» που έχει η «ομάδα», ο οποίος δεν είναι και τόσο μεγάλος.

Αρκετές αλλαγές όμως θα υπάρξουν στους υφυπουργούς και φαίνεται πως θα δοκιμαστούν και κάποια νέα πρόσωπα. «Θα υπάρξουν ευκαιρίες για βουλευτές που είναι νεότεροι ώστε να αποδείξουν τις ικανότητές τους, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρξουν και 2-3 προαγωγές. Υφυπουργοί που απέδειξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι ήταν καλύτεροι από τον πολιτικό τους προϊστάμενο. Πιο ενεργοί, πιο δυναμικοί» αναφέρουν οι πληροφορίες.

Τα ονόματα σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό:

Αμετακίνητοι: Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης, Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκη Κεραμέως και Κυριάκος Πιερρακάκης.
Παραμένουν στην κυβέρνηση με πιθανή αλλαγή υπουργείου οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Νέα πρόσωπα: Νότης Μηταράκης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Σταύρος Παπασταύρου (αν και στην περίπτωσή του δεν αποκλείεται να οδεύσει στις Βρυξέλλες ως Έλληνας Επίτροπος, καθώς δεν είναι βουλευτής και έτσι δεν απαιτείται να παραιτηθεί για να αναλάβει το ευρωπαϊκό αξίωμα).
Πιθανή έξοδο: Κώστας Σκρέκας, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Φλωρίδης και Χρήστος Στυλιανίδης, Βασίλης Κικίλιας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται να έχει και κάποια δομικά χαρακτηριστικά, με συγχωνεύσεις και ανακατατάξεις στα υπουργεία.

Συγκεκριμένα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της συγχώνευσης του υπουργείου Ναυτιλίας με το υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά και η συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρότι σε προηγούμενο ανασχηματισμό αυτό το σενάριο δεν είχε ευδοκιμήσει.

pronews.gr

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει με άρθρο του στο protothema.gr και o ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη πρώτος στις ευρωεκλογές με 123.294 σταυρούς.

«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του κόμματος και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρει ότι για «διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο».

Όλα ξεκίνησαν νωρίτερα την Τετάρτη, όταν ο κ. Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του ζήτησε να εκκινήσουν οι διαδικασίες εντός του κόμματος για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση μέχρι το τέλος του έτους. Λίγο αργότερα, ο Παύλος Γερουλάνος έκανε λόγο για «καλοδεχούμενη πρωτοβουλία».

Στην συνέχεια επίσης και ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής μιλώντας στο Talk Radio σημείωσε μεταξύ άλλων πως η «επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία», ενώ αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θέσουν θέμα ηγεσίας.

Ωστόσο, κύκλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη έκαναν λόγο «κινήσεις εσωστρέφειας» και - τουλάχιστον προς το παρόν - εμμένουν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει το καταστατικό του κόμματος - δηλαδή εκλογή ηγεσίας το 2025. Όπως δε, λένε, «δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες».

Ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Παπανδρέου:

«Αλλαγή

Κανείς δεν μπορεί ή μάλλον δεν θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το εκλογικό σώμα έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα. Οριζοντίως και χωρίς καμία εξαίρεση. Η ενίσχυση της άκρας δεξιάς είναι μια θλιβερή υπενθύμιση των συνεπειών της ανισότητας, της καθημερινής ανασφάλειας και μιας γενικευμένης κρίσης πολιτικής αντιπροσώπευσης. Το τελευταίο είναι οξύτατο στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, καθώς και των πρόσφατων ευρωεκλογών σηματοδότησαν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμπολίτες μας σήμαναν το τέλος της εποχής του λαϊκισμού και των ακραίων πολιτικών επιλογών και τουλάχιστον στις εθνικές εκλογές, ο κεντρώος χώρος έκρινε ότι πρέπει να στραφεί αναγκαστικά προς μια- ενδεχομένως- επίφαση πολιτική σταθερότητας. Βαρύνει τον Πρωθυπουργό, ότι δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κυβέρνηση επειδή έχει να επιδείξει έργο. Είναι κυβέρνηση εν απουσία -έστω προσωρινώς- άλλης επιλογής. Αυτό δεν συνιστά πολιτική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, ούτε περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα.

Το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταδεικνύει την ανάγκη της κοινωνίας για την παλινόρθωση του προοδευτικού χώρου. Πολλοί μιλούν για την ανάγκη συνένωσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η ένωση δύο ή και περισσότερων μικρών και μεσαίων κομμάτων της κεντροαριστεράς από μόνη της ενέχει κινδύνους. Εμπεριέχει την αντίφαση ότι συλλέγοντας προβληματικούς πολιτικούς οργανισμούς θα χτίσουμε ένα υγιές και ενιαίο κόμμα. Όμως, δύο λάθη δεν αθροίζουν σε ένα σωστό. Φοβούμαι ότι η πολυδιαφημιζόμενη ένωση κομμάτων είναι το άθροισμα επιμέρους προσωπικών στρατηγικών. Και ως τέτοια θα είναι αλυσιτελής και μελλοθάνατη, αν δεν προηγηθεί σοβαρός διάλογος με βάση κοινές αξίες και σοβαρό πολιτικό όραμα. Πολιτικές συμφωνίες γίνονται με βάση συγκεκριμένους στόχους, όχι ως διαχείριση αμοιβαίας εκλογικής αποτυχίας.

Έχω διατυπώσει και συνεχίζω να διατρανώνω, ότι ο μόνος αξιόπιστος φορέας για την ανάταξη της κεντροαριστεράς είναι και παραμένει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα πολιτικού καιροσκοπισμού. Η παράταξη εδράζεται στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, τη σημαντικότερη πολιτική διακήρυξη στη νεότερη ιστορία της χώρας μας και η οποία παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ. Εμφορείται από ανεξίτηλες πολιτικές αξίες ανθρωπισμού, κοινωνικής δικαιοσύνης και πατριωτισμού επί των οποίων σφυρηλατήθηκαν ιστορικοί δεσμοί με την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ Είναι συνυφασμένο με τις μεγαλύτερες πολιτικές μας στιγμές.Στιγμές συλλογικής ευφορίας και εθνικής ανάτασης και βέβαια- σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας - επώδυνες αλλά και απαραίτητες.

Η ανόρθωση και η παλινόρθωση του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την ανάταξη του προοδευτικού χώρου. Αυτό δεν συνιστά στενά κομματικό ζήτημα αλλά αφορά την κοινωνία η οποία στενάζει κάτω από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Ιδεοληψίες οι οποίες δεν συντελούν στην οικονομική ανάπτυξη ούτε στην κοινωνική πρόοδο και αυτό γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο σαφές.

Ας μιλήσουμε λοιπόν- λίγο ακόμα- για το ΠΑΣΟΚ. Είχαμε μια χρονιά ορόσημο όπου η λαϊκίστική και ενίοτε αιμοσταγής πολιτική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Ήταν όμως και η τρίτη συνεχή χρονιά καθώς και η τρίτη συνεχή εκλογή, όπου το ΠΑΣΟΚ έμεινε στάσιμο σε πολύ χαμηλά διψήφια ποσοστά και δυστυχώς καθηλώθηκε. Παραδοσιακοί ψηφοφόροι μας επέλεξαν να μην μας εμπιστευθούν, για την πρωτοβουλία στην προοδευτική αντιπολίτευση, πόσο μάλλον για τη διακυβέρνηση. Αντ’ αυτού προτίμησαν οτιδήποτε άλλο. Ήταν μια ιστορική ευκαιρία που δυστυχώς παρήλθε ανεπιστρεπτί. Δεν είναι όμως το τέλος, ούτε και η απώλεια της τελευταίας ιστορικής ευκαιρίας.

Η τρίτη θέση συνιστά ήττα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το υποδεκάμετρο. Δεν γίνεται πολιτική ανατροπή με βάση μικροπολιτικές αναλύσεις για λίγα δεκαδικά ψηφία. Στην πολιτική μετριέσαι στα μάτια της κοινωνίας σε σχέση με τους άλλους, όχι με τον εαυτό σου και το πρόσφατο παρελθόν του. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκφράσει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο. Τα όργανα του κόμματος δε λειτούργησαν ώστε να μεταφέρουν τα επιμέρους μηνύματα στους πολίτες. Διαδοχικές εκλογικές ευκαιρίες χάθηκαν. Και η ιστορία δε γυρίζει πίσω.

Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα. Ενίοτε όμως οι ευθύνες είναι και υποκειμενικές. Σε διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε, διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο.

Θέτει εντούτοις ένα ερώτημα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τελευταίο ατυχές αποτέλεσμα, ως απινίδωση για την αφύπνιση του χώρου μας ή η ιστορική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου θα αιμορραγήσει- αργά ίσως- αλλά σίγουρα βασανιστικά προς την ιστορική της εξαφάνιση. Το τελευταίο είναι κάτι που προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ για πλείστους λόγους.

Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί το λαό και τα συμφέροντα του. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με κάποιους από τους αξιότερους ανθρώπους του πολιτικού χώρου. Μπορεί καλύτερα και μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει την ιστορική του αποστολή και το λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε. Προϋπόθεση για αυτό είναι μια ριζοσπαστική ανατροπή και η επανεκκίνηση της παράταξης. Όχι η διαχείριση της ιστορικής του σφραγίδας. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως και η προοδευτική παράταξη συνολικά. Οποιαδήποτε συζήτηση χρήζει άμεσα νομιμοποιήσεως. Ο Βορράς στην πολιτική του πυξίδα είναι ο λαός τον οποίο πρέπει να υπηρετεί.

Ο κόσμος θέλει ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα. Ένα ΠΑΣΟΚ που αγκαλιάζει τους πολίτες. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν διαιρεί αλλά ενώνει.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

sinidisi.gr

Είναι δυνατόν ένας μόνιμος υπάλληλος του ΕΚΑΒ, που επιθυμεί να έρθει ως οδηγός ασθενοφόρου στο ΚΥ Θέρμου, να εμποδίζεται από έναν κρατικοδίαιτο ΥΠΕάρχη της Αττικής και ο υπουργός υγείας να ασχολείται με τα τηλε-παράθυρα;

Είναι δυνατόν μια μητέρα δυο ανηλίκων παιδιών, που είναι εργαζόμενη ως επικουρικό προσωπικό στον Ευγγελισμό να μην μπορεί να μετακινηθεί, ως αιρετή, στο νοσοκομείο Αγρινίου, παρότι ο νόμος το προβλέπει και αρνείται η διοίκηση να τον εφαρμόσει;

Τα ανωτέρω ερωτήματα έθεσε ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας στην ανάρτηση με την οποία σχολίαζε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών καλώντας την Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα.

Την έμαθε την ανάρτηση ο Άδωνις Γεωργιάδης που μπήκε για τα καλά στο στόχαστρο του δημάρχου και τον πήρε τηλέφωνο…

«Άμεση αντίδραση του υπουργού κ. Αδωνη Γεωργιάδη στο άρθρο μου και μακρά τηλεφωνική συνομιλία μας για θέματα του Κέντρου Υγείας Θέρμου», ανέφερε σε νέα ανάρτηση ο δήμαρχος και προανήγγειλε πως θα επανέλθει για τις εξελίξεις…

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Oι ευρωβουλευτές που εξελέγησαν χθες μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών θα απολαμβάνουν υψηλές αμοιβές, προνόμια, επιδόματα και έξοδα μετακίνησης.

Ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός ανέρχεται, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς, σε €10.075,18 και πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου.

Όλοι οι ευρωβουλευτές πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της ΕΕ. Μετά την παρακράτηση αυτών, ο μισθός ανέρχεται σε €7.853,89.

Επιπλέον, τα περισσότερα κράτη μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο. Ως εκ τούτου, ο τελικός μισθός των μελών του ΕΚ εξαρτάται από τους φορολογικούς κανόνες που ισχύουν στη χώρα εκλογής τους.
Είναι λίγες οι εξαιρέσεις από το ενιαίο καθεστώς: βουλευτές που εκλέχθηκαν στο Κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του 2009 μπορούν να διατηρήσουν το προηγούμενο σύστημα για αποζημιώσεις, συντάξεις και μισθούς για το σύνολο της θητείας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βάσει του συστήματος αυτού, οι αποδοχές των ευρωβουλευτών ήταν ίσες με εκείνες των ευρωβουλευτών του εθνικού κοινοβουλίου τους.

Ευρωεκλογές: Τα έξοδα μετακίνησης των ευρωβουλευτών

Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι σύνοδοι της ολομέλειας, οι συνεδριάσεις επιτροπών και οι συνεδριάσεις πολιτικών ομάδων, διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της αντίστοιχης συνεδρίασης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, με ανώτατο όριο καλυπτόμενων δαπανών ποσό που αντιστοιχεί σε αεροπορικό εισιτήριο διακεκριμένης θέσης (ή παρόμοιο), σιδηροδρομικό ναύλο πρώτης θέσης ή €0.58 ανά χιλιόμετρο της διαδρομής με αυτοκίνητο (με ανώτατο όριο τα 1.000 χλμ.), συν κατ’ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού, όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.
Οι ευρωβουλευτές οφείλουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να ταξιδεύουν συχνά εκτός ή εντός του κράτους μέλους εκλογής τους, για σκοπούς άλλους από τις επίσημες συνεδριάσεις, για παράδειγμα, για να παραστούν σε διάσκεψη ή για να πραγματοποιήσουν επίσκεψη εργασίας.

Για δραστηριότητες εκτός της χώρας εκλογής τους, οι ευρωβουλευτές μπορούν να τύχουν επιστροφής των εξόδων ταξιδίου και στέγασης καθώς και συναφών εξόδων έως το ποσό των €4.950 ετησίως. Για τις δραστηριότητες στο κράτος μέλος εκλογής τους, επιστρέφονται μόνο τα μεταφορικά έξοδα με ανώτατο ετήσιο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα.

Ημερήσια αποζημίωση ή «αποζημίωση διαμονής» για τους ευρωβουλευτές

Το Κοινοβούλιο καταβάλλει κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους €350 για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη στέγαση και άλλες συναφείς δαπάνες για κάθε ημέρα που οι ευρωβουλευτές είναι παρόντες στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας και συνεδριάσεων, εφόσον υπογράψουν στην κατάσταση παράστασης στις συνεδριάσεις.

Η αποζημίωση καλύπτει τα έξοδα για ξενοδοχείο, γεύματα και άλλες δαπάνες που συνεπάγεται αυτή η παρουσία. Τις ημέρες που διεξάγονται ψηφοφορίες στην ολομέλεια, εάν οι ευρωβουλευτές χάσουν περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες, η ανωτέρω αποζημίωση μειώνεται κατά 50%, ακόμη και αν βρίσκονται εκεί.

Αποζημίωση γενικών εξόδων των ευρωβουλευτών

Αυτή η κατ’ αποκοπή αποζημίωση καλύπτει το κόστος των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων των ευρωβουλευτών, όπως είναι τα μισθώματα γραφείων και το κόστος λειτουργίας, συνδρομές διαδικτύου, υπολογιστές και τηλέφωνα, καθώς και η διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων.

Η αποζημίωση μειώνεται κατά το ήμισυ για τους ευρωβουλευτές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα τις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων της Ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος, από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο.

Η αποζημίωση είναι €4 886 το μήνα.

Ιατρικά έξοδα των ευρωβουλευτών
Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται επιστροφή των δύο τρίτων των ιατρικών τους εξόδων. Εκτός από το ποσοστό επιστροφής που λαμβάνουν, οι αναλυτικοί κανόνες και οι διαδικασίες αυτού του συστήματος είναι οι ίδιοι με αυτούς που καλύπτουν τους μόνιμους υπαλλήλους της ΕΕ.

Άλλα δικαιώματα των ευρωβουλευτών
Το Κοινοβούλιο παρέχει στους ευρωβουλευτές εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να χρησιμοποιούν τα επίσημα οχήματα του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όταν βρίσκονται σε μία εκ των δύο πόλεων.

Ευρωεκλογές: Η σύνταξη που δικαιούνται οι ευρωβουλευτές
Οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών.
Η σύνταξη ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

πηγή: parapolitika.gr

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 10/6/2024

Του:

Βιλιάρδου Βασίλειου, Βουλευτή Β1' Βορείου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:

Την κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:           «Ανάγκη για ένταξη στο σχέδιο πόλης οικοπέδων με πολεοδομικό χαρακτηρισμό ‘’εκτός σχεδίου’’ όταν αυτά βρίσκονται εντός ή πλησίον περιμέτρου άτυπων συνοικισμών, που έχουν σχηματιστεί από νομιμοποιημένα οικοδομήματα εντός των ορίων μέχρι πρότινος ‘’εκτός σχεδίου’’ οικοπέδων»

Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Δεχθήκαμε διαμαρτυρίες από πολλούς μικροϊδιοκτήτες μικρών αγροτεμαχίων, έκτασης 250-400 τ.μ., εκτός σχεδίου, τα οποία, αγοράστηκαν, πριν από 20-30 χρόνια, σε περιοχές όπως το Δήλεσι, αλλά και άλλου στη χώρα μας, ευρισκόμενα κοντά σε παρακείμενο οικιστικό ιστό. Τα οικόπεδα αυτά οι εν λόγω ιδιοκτήτες δεν μπορούν τρεχόντως να τα αξιοποιήσουν με δόμηση εντός των ορίων τους, παρά το ότι παρόμοιου χαρακτηρισμού οικόπεδα ως «εκτός σχεδίου», πέριξ αυτών, έχουν οικοδομηθεί, αρχικά παράνομα, και μετά, με νομιμοποίηση-τακτοποίηση των οικοδομηθέντων, διαμορφώνοντας μικρούς συνοικισμούς, σε απόσταση αναπνοής ή συχνά, με εφαπτόμενες περιμέτρους προς τα ανωτέρω, όμοιας κατηγορίας μη οικοδομημένα οικόπεδα. Τα λίγα εναπομείναντα ανοικοδόμητα «εκτός σχεδίου» οικόπεδα, σήμερα, μέσα σε αυτές τις γειτονιές της αυθαίρετης, αρχικά και κατόπιν, «»νομιμοποιημένης» δόμησης εντός Δήμων, παραπονούνται πολλοί ιδιοκτήτες τους ότι είναι αόρατα για την Πολιτεία και καθίστανται μια περιουσιακή απώλεια για τους τελευταίους. Ως εκ τούτου, μας προκαλείται η εύλογη απορία για την πρόθεσή σας να ενταχθούν με συνοπτικές διαδικασίες στο σχέδιο πόλης οικόπεδα σαν τα ανωτέρω, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά ή καταμεσίς άτυπων συνοικισμών από εκ των υστέρων «νομιμοποιημένα» οικοδομήματα. Η παράταση αυτής της διαφορετικής μεταχείρισης προκαλεί αίσθημα κακοδιοίκησης απέναντι στους ιδιοκτήτες ’εκτός σχεδίου’’ οικοπέδων που δεν νομιμοποίησαν παράνομο οικοδόμημα εντός αυτών, αφού δεν εφαρμόζονται επί ίσοις όροις προϋποθέσεις αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας απέναντι στους πολίτες, που έχοντας «εκτός σχεδίου» οικόπεδο, δεν προέβησαν σε νομιμοποίηση παράνομου κτίσματος.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για ένταξη στο σχέδιο πόλης οικοπέδων με πολεοδομικό χαρακτηρισμό ‘’εκτός σχεδίου’’, όταν αυτά βρίσκονται εντός ή πλησίον περιμέτρου άτυπων συνοικισμών, που έχουν σχηματιστεί από νομιμοποιημένα οικοδομήματα εντός, μέχρι πρότινος, ‘’εκτός σχεδίου’’ οικοπέδων, προς αποκατάσταση συνθηκών ίσης μεταχείρισης από μέρους της Πολιτείας προς εκείνους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, τα οποία έφεραν και φέρουν πολεοδομικό χαρακτηρισμό ‘’εκτός σχεδίου’’, χωρίς να έχει νομιμοποιηθεί, εκ των υστέρων, παράνομα οικοδομημένο κτίσμα εντός αυτών;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας θα ήθελε να ευχαριστήσει όλα τα μέλη και τους φίλους της που ανταποκρίθηκαν και υπερψήφισαν το ψηφοδέλτιο της παράταξης στις απερχόμενες Ευρωεκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία λαμβάνοντας υπ όψιν και το μεγάλο ποσοστό αποχής του εκλογικού σώματος έδειξε μια ιδιαίτερη αντοχή στα αστικά της κέντρα ενώ αύξησε τις δυνάμεις του στις αγροτικές περιοχές.

Βέβαια ο αγώνας για ευημερία και ανάπτυξη στο τόπο μας δεν μπορεί πάρα να ενταθεί ακόμη περισσότερο, με τα στελέχη μας σε διαρκή κινητοποίηση και πάντα στην πρώτη γραμμή των τοπικών κοινωνιών .

Με την ευκαιρία η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, θα ήθελε να συγχαρεί τους νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές της παράταξης Νίκο Παπανδρέου, Γιάννη Μανιάτη και Σάκη Αρναούτογλου και να τους ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο τους στην Ευρωβουλή .

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ
Νομού Αιτωλοακαρνανίας



Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024