Δευτέρα, 21η Οκτωμβρίου 2024  9:16: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση υποτιμήσει την αποφασιστικότητα της Μόσχας, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «τραγικές και μοιραίες» συνέπειες, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αντιπαρατίθενται με μια μεγάλη πυρηνική δύναμη.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Δύση υποτίμησε «την ετοιμότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε οποιαδήποτε κατάσταση».

 «Δεν θέλω καν να υποθέσω ότι αυτή η υποτίμηση θα μπορούσε να γίνει τραγική και μοιραία», είπε, προσθέτοντας ότι η Δύση επέλεξε να αντιπαρατεθεί με μια μεγάλη πυρηνική δύναμη.

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να απαντήσουμε σε αυτό – ρητορικοί και πρακτικοί. Διαθέτουμε τους πόρους για να μεταφέρουμε μηνύματα προς τη Δύση στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής, ακόμη και ελλείψει προθυμίας των αντιπάλων μας να διεξάγουν έναν νηφάλιο διάλογο. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος, που δεν μπορεί να υποτιμηθεί, η πλευρά τους να κάνει λάθος. Εμείς θα προσπαθήσουμε να μην το κάνουμε».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μία μέρα μετά την ανάρτηση Κασσελάκη ότι θέλει να βάλει τάξη στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο «θύμα» φαίνεται πως είναι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδα «Η Αυγή».

Οι πληροφορίες λένε, ότι έχει ήδη ανακοινωθεί στους εργαζόμενους η αναστολή λειτουργίας του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή».

Σημειώνεται ότι η αναστολή ισχύει μόνο για το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας και θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν τόσο το site όσο και η κυριακάτικη έκδοση.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και μέσα στην ημέρα, μία ανακοίνωση για τα οικονομά του ΣΥΡΙΖΑ…

Όλα αυτά την ώρα που έχουν «φουντώσει» οι συζητήσεις για τα οικονομικά του κόμματος, με τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματος Ευάγγελο Αποστολάκη, να δηλώνει στα Παραπολιτικά: «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός».

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε σημερινό post (25/6/24) ο Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζει μια παλαιότερη ανάρτηση της Μαρίνας Σάττι, στην οποία η ίδια φαίνεται να ετοιμάζεται μπροστά στον καθρέφτη, σχολιάζοντας «θα πάμε καμιά εκκλησία ρε μ@λ@κες…;».

Επισυνάπτοντας λοιπόν το σχετικό βίντεο, ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει: «Πλήρωσε ο Έλληνας αυτό το αχάριστο πλάσμα για να χλευάζει την ορθοδοξία! Τέτοια ασεβή δίποδα είναι η ντροπή της Ελλάδας».

Ταυτόχρονα πάνω στο βίντεο, υπάρχει σημειωμένο: «Έλληνα/δα, την πλήρωσες κάτι εκατομμύρια για να την μάθει ο κόσμος και το ευχαριστώ της είναι να χλευάζει τη θρησκεία».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ που ζητούν να προσφύγει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκλογές το 2025 αλλά αυτό που προβληματίζει είναι ότι για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα και τρίτη κυβερνητική θητεία θα πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Αυτό και εάν υπήρχε έστω μία υποτιθέμενη στροφή προς δεξιές πολιτικές, μπορεί να έδιναν στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα για αυτοδυναμία.

Βασικά έτσι θέλουν να πιστεύουν γιατί η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν δεξιές πολιτικές αφού το σημαντικότερο νομοσχέδιο που αφορούσε τους γάμους των ΛΟΑΤΚΙ+ ψηφίστηκε και είναι πλέον σε ισχύ.

Αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ακυρωθεί για ευνόητους λόγους.

Η χώρα θα βρεθεί αμέσως στο στόχαστρο της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά και στα εθνικά θέματα η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από τη στιγμή που δεν τολμάει να ζητήσει την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με βάση την οποία τα Σκόπια, πήραν τα ιστορικά και κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας.

Η πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, πολλές φορές χρησιμοποίησαν το όνομα «Μακεδονία», χωρίς τον γεωγραφικό χώρο «Βόρεια» και παρά τους κάποιους «λεονταρισμούς» της κυβέρνησης, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αντίδραση.

Άλλωστε πώς να υπάρξει από τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι κάτι το οποίο επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα κυρίως και όχι στα Σκόπια τα οποία και κέρδισαν την «μερίδα του λέοντος».

Βέβαια, απομένουν να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι, κάτι για το οποίο αναμένεται να πιέσουν οι Αμερικανοί, ειδικά από τη στιγμή, που ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δέχτηκε στην ορκωμοσία του να χρησιμοποιήσει τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» (και αυτός μετά από αμερικανικές πιέσεις για το θεαθήναι).

Τι άλλο θα μπορούσε να αλλάξει; Να υπάρξει και πάλι έννομη τάξη; Αν μπορούσε να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση θα το είχε ήδη κάνει.

Θα ακολουθήσει φιλική πολιτική για την ανάπτυξη των ελληνικών οικογενειών και να δοθούν κίνητρα ώστε να αποκτούν περισσότερα παιδιά;

Για να γίνει αυτό απαιτείται πολύ μεγάλος δημοσιονομικός χώρος ο οποίος δεν είναι διαθέσιμος γιατί η Ελλάδα θα είναι δέσμια των μνημονίων για πάνω από 100 χρόνια.

Για να γίνει κάτι τέτοιο πρωτίστως χρειάζεται άρνηση πληρωμής χρεών κάτι το οποίο δεν είναι διαθέσιμη να κάνει όχι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και καμιά άλλη κυβέρνηση που θα μπορούσε να σχηματιστεί από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εάν επιλέγονταν ένα όντως δεξιό πρόσωπο σηματοδοτούσε μία αλλαγή πολιτικής αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε σημαντικότερο παράγοντα ο/η ΠτΔ να είναι ένα πρόσωπο «συμβατό» με την… νέα εποχή.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει έως και αδύνατο καθώς απαιτούνται 200 βουλευτές για κάτι τέτοιο, ώστε να έχει άμεση ισχύ.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν μπορεί να λογιστεί ως αποτέλεσμα εθνικών εκλογών λόγω αποχής, χαλαρής ψήφου και αποστασιοποίησης λόγω κόπωσης όμως, αλλά η απώλεια περισσότερο από 1 εκατομμυρίου ψηφοφόρο δεν μπορεί να ξεπεραστεί και σίγουρα δεν μπορεί να προσπεραστεί.

Η αυτοδυναμία στο 37,5% σε πεντακομματική βουλή είναι πλέον αδύνατη.

Οι εθνικές εκλογές του 2023 ανέδειξαν 8 κόμματα στην Βουλή ενώ με διασπάσεις πλέον έχουμε 9 κόμματα.

Θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει πάλι ένα ποσοστό της τάξης του 41 %, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Τώρα βρίσκεται κοντά στο 30% και με συσπειρώσεις ίσως φτάσει το 33-35% αλλά μέχρι το 2027 ακόμα και αυτό δύσκολο θα είναι.

Στην πραγματικότητα η Νέα Δημοκρατία έχει βρεθεί σε ένα αδιέξοδο και μένει να φανεί εάν θα υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα σοβαρή αντιπολιτευτική πρόταση.

pronews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ν.Τραμπ, εφόσον γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο, παρουσίασαν δύο εκ των στενότερων συμβούλων του.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο βασικά μηνύματα, ένα προς το Κίεβο και ένα προς τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ο απόστρατος υποστράτηγος και ένας από τους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, ο Κιθ Κέλογκ, θα διαμηνύσει στο Κίεβο ότι εάν θέλει να λάβει περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε άρνηση της να διαπραγματευτεί, θα οδηγήσει σε αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Σε μια πρώτη αντίδραση του το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο παρουσιάζεται πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τους Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλιτζ, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο ως επιτελάρχες στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του την περίοδο 2017-2021, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στη γραμμή του μετώπου που θα έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτό ή ότι συμφωνούσε με κάθε λέξη του, αλλά ήμασταν ικανοποιημένοι για το feedback που λάβαμε» υποστήριξε ο Φρεντ Φλιτζ, για το πώς αντέδρασε  Ντόναλντ Τραμπ, όταν άκουσε το σχέδιο ειρήνευσης.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Στίβεν Σεούνγκ υποστήριξε ότι μόνο οι δηλώσεις που γίνονται από τον Τραμπ ή από εξουσιοδοτημένα μέλη της εκστρατείας του θα πρέπει να θεωρούνται επίσημες.

Η στρατηγική που σκιαγράφησαν οι Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλιτζ είναι το πιο λεπτομερές σχέδιο που έχει παρουσιαστεί έως σήμερα από συνεργάτες του Τραμπ, ο οποίος έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να διευθετήσει μέσα σε λίγα 24ωρα τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν κερδίσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η πρόταση αυτή, εφόσον έχει οποιαδήποτε βάση, θα σηματοδοτούσε μια δραματική αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα συναντούσε την αντίθεση αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Είναι πολύ πιθανό να προκαλούσε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο ίδιο το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου σκιαγραφήθηκαν σε μια ερευνητική εργασία που είναι διαθέσιμη στο κοινό που και που δημοσιεύτηκε από το «America First Policy Institute», ένα φιλικό προς τον Trump think tank, όπου οι Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλιτζ κατέχουν ηγετικές θέσεις.

Ο Κιθ Κέλογκ είπε ότι θα ήταν κρίσιμο να έρθουν γρήγορα η Ρωσία και η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές.

«Θα πούμε στους Ουκρανούς: πρέπει να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν δεν το πράξετε, τότε η βοήθεια των ΗΠΑ θα στερέψει. Και θα πούμε στον Πούτιν ότι πρέπει να έρθει για συνομιλίες, διότι αν δεν το πράξει, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς τα πάντα που χρειάζονται για να σας σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης» ανέφερε ο Κιθ Κέλογκ.

Μάλιστα, η εργασία – σχέδιο των Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλιτζ προβλέπει ότι στην προσπάθεια να πειστεί η Μόσχα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, θα δοθεί η υπόσχεση πως η ένταξη της Ουκρανίας θα αναβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνει ο Φρεντ Φλιτζ, η Ουκρανία δεν χρειάζεται να παραχωρήσει επισήμως εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου τους.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακτήσει τον αποτελεσματικό έλεγχο όλης της επικράτειάς της στο εγγύς μέλλον.

«Η ανησυχία μας είναι ότι έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νεαρών ανδρών», είπε ο Φρεντ Φλιτζ.

Όπως επισημαίνουν Κιθ Κέλογκ και Φρεντ Φλιτζ, μια διαρκής ειρήνη θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Ο Φλιτζ πρόσθεσε ότι «το να οπλιστεί η Ουκρανία… μέχρι τα δόντια» θα ήταν πιθανότατα ένα βασικό στοιχείο αυτού.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ο Ν.Τραμπ ήταν πρόεδρος. Είναι πραγματικά λυπηρό» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ν.Τραμπ, Στίβεν Σεούνγκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, απάντησε λέγοντας πως το όποιο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που θα προταθεί από μια πιθανή μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα επί του πεδίου.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει ανοικτός σε συνομιλίες.

«Παραμένουμε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις και προκειμένου να αξιολογήσουμε το σχέδιο, πρέπει πρώτα να εξοικειωθούμε με αυτό».

«Γνωρίζετε ότι ο Πούτιν πρόσφατα παρουσίασε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία δυστυχώς δεν έγινε δεκτή ούτε από τη Δύση ούτε από τους ίδιους τους Ουκρανούς», δήλωσε.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την ποινή φυλάκισης δύο ετών που επέβαλε το πρωτοδικείο στον Φρέντι Μπελέρη στην αρχική στημένη δίκη του, επικύρωσε το εφετείο στην Αλβανία, με αποτέλεσμα ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής να παραμείνει στη φυλακή.

Έτσι ο καθεστώς Ράμα είναι αποφασισμένο να εκτιθεί ολόκληρη η ποινή του Βορειοηπειρώτη ευρωβουλευτή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει ο Φρέντι Μπελέρη είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αμέσως μετά την απόφαση ο γιος του, Πέτρος Μπελέρης δήλωσε ότι πρόκειται για «απόφαση ντροπή με μια δίκη παρωδία».

Ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας

Στην δίκη ήταν παρούσα και η πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία δήλωσε πως «με την σημερινή απόφαση του εφετείου Τιράνων ουσιαστικά ολοκληρώνεται η δικαστική υπόθεση του εκλεγμένου Φρεντη Μπελερη από την αλβανική δικαιοσύνη».

«Δυστυχώς πολλές πτυχές της υπόθεσης αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας όπως λόγου χάρη η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, η μη δυνατότητα να ορκιστεί» σημείωσε.

«Η παρατεταμένη προφυλάκιση του, η υπερβολική ποινή σε σχέση με το υποτιθέμενο έγκλημα».

«Παρά την επιθυμία του λαού της Χειμάρρας όπως αυτή εκφράστηκε δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2023, ο Δήμος διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα τα οποία δεν έχουν εκλεγεί από το λαό της Χειμάρρας.

Προτεραιότητα της Ελλάδας αποτελεί πάντα η τήρηση του κράτους δικαίου. Ο κύριος Μπελέρης αποτελεί πλέον επισήμως εκλεγμένο μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Είναι δημοκρατική απαίτηση και απαίτηση του κράτους δικαίου οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές να μπορούν να παρίστανται αυτοπροσώπως σε όλες τις εργασίες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και αρχής γενομένης από την ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μέσα στον Ιούλιο» σημείωσε.

Aπό την πλευρά του, ο Φρέντι Μπελέρης εξέδωσε προ ολίγου ανακοίνωση μετά την απόφαση του αλβανικού εφετίου στην οποία τονίζει: 

«Η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου είχαν σχεδιαστεί σε κάθε βήμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Ένα πράγμα ωστόσο είναι βέβαιο: η παρωδία δικαιοσύνης με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστίνα που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου, δεν τελειώνει εδώ. Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα.

Με την καταδίκη μου, ο Έντι Ράμα πέτυχε το στόχο του να μην αναλάβω καθήκοντα ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια του και να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής.

Δυστυχώς όμως για εκείνον και ευτυχώς για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η παρουσία μου στην Ευρωβουλή – χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού – εγγυάται ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα συνεχιστεί.

Όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν.

Σε ό,τι με αφορά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο Έντι Ράμα, όχι εγώ.

Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι.»

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Σταρακά: Όλη η κοινωνία απέναντι στην εκτροπή του Αχελώου που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ

Με αφορμή τη δεύτερη Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών στα Υδατικά Διαμερίσματα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 12-6-2024 η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Η κυβέρνηση, τρεις μέρες μετά τις ευρωεκλογές απέδειξε περίτρανα ότι δεν πήρε πραγματικά κανένα απολύτως μήνυμα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν δικαιολογείται αλλιώς, στις 12-6-2024 να δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση της δεύτερης Αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών στα Υδατικά Διαμερίσματα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας που στην ουσία νομιμοποιεί την εκτροπή του Αχελώου.

Το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή και το master plan της Ολλανδικής HVA για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, 10 χρόνια μετά από την τεράστια νίκη που πέτυχε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής.

Από την απόφαση καταπέλτη του ΣτΕ το 2014 και από την 1η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης το 2017, που δεν περιλάμβανε την εκτροπή του Αχελώου, περιμέναμε όλοι, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ότι το πρόβλημα θα αποτελούσε οριστικά παρελθόν. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της ΝΔ με το ΦΕΚ που δημοσίευσε προ ολίγων ημερών δικαιολογημένα προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας.

Την επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου ανέλαβα την πρωτοβουλία να την καταθέσω τον Νοέμβριο του 2023 στη Βουλή ως αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας διότι οι διαδικασίες των σχεδίων διαχείρισης έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 αλλά ουδέποτε πήρα κάποια απάντηση. Το γεγονός ότι τα σχέδια δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στο χρόνο που έπρεπε και ότι δεν έλαβα καμία απάντηση στην αναφορά μου προς τον Υπουργό, με οδήγησαν στην επανακατάθεση της  ίδιας αναφοράς, αλλά ο κ. Σκυλακάκης δεν θεώρησε ούτε τότε σημαντικό να απαντήσει στις ανησυχίες των πολιτών. 

Ωστόσο η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε προς όλους μας στις 12-6-2024 όταν και η μέχρι τότε σιωπή της αποδείχτηκε μοιραία καθώς δρομολογούσε όλο αυτό το διάστημα το σχέδιο της εκτροπής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΝΔ θα μας βρει όλους απέναντί της γιατί η εκτροπή είναι αντίθετη με τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, αντιβαίνει τις οδηγίες της Ε.Ε και έχει τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, τόσο για τη Δυτική Ελλάδα, όσο και για τη Θεσσαλία».