Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:14: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 08 Ιουνίου 2024

Κλείδωσαν οι προτάσεις των δύο βασικών μετόχων της Helleniq Energy (όμιλος Λάτση και ελληνικό δημόσιο) για τα μέλη που θα απαρτίζουν το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Ο λόγος ανήκει πλέον στους μετόχους, οι οποίοι και θα αποφασίσουν για τα 11 μέλη της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας του ομίλου στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της 27ης Ιουνίου.

Το ελληνικό δημόσιο
Το ενδιαφέρον στην Helleniq Energy εστιάζεται πάντα στα πρόσωπα που προτείνει το ελληνικό δημόσιο. Είθισται να είναι κομματικά στελέχη από την κυβέρνηση και όπως προκύπτει από την επιστολή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους μετόχους, ακολουθήθηκε και για την ερχόμενη τριετή θητεία του ΔΣ η πεπατημένη…

Κομματικά στελέχη, τα οποία βέβαια, τυγχάνουν και της αποδοχής του άλλους μετόχου, του ομίλου Λάτση.

Το ελληνικό δημόσιο προτείνει τρία μέλη για ΔΣ. Τα δύο εκ των τριών είναι νέα πρόσωπα. Πρόκειται για τον κ. Σπήλιο Λιβανό πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κυρία Άννα Ροκοφύλλου πρόεδρο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, υποψήφια βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2023 στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών.

Και οι δύο είναι γόνοι πολιτικών στελεχών.

Ο πρώτος είναι γιος του πρώην υπουργού Τουρισμού Διονύση Λιβανού και η δεύτερη κόρη του πρώην υπουργού Βιομηχανίας Χρήστου Ροκοφύλλου.

Οι Λιβανός και Ροκοφύλλου θεωρούνται πρόσωπα κοντά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν δε και συμμαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών.

Το τρίτο προτεινόμενο πρόσωπο για το ΔΣ της Helleniq Energy είναι ο κ. Αλέξανδρος Μεταξάς δικηγόρος και εταίρος στη δικηγορική εταιρεία «Σαραντίτης Εταιρεία Δικηγόρων». Ο κ. Μεταξάς είναι και τώρα μέλος του ΔΣ του ενεργειακού ομίλου. Ουσιαστικά προτείνεται η ανανέωση της θητείας του.

Ο κ. Ιωάννης Παπαθανασίου
Όπως προκύπτει από τις προτάσεις των μετόχων για τα 11 μέλη του ΔΣ ο κ. Ιωάννης Παπαθανασίου πρόεδρος μέχρι τώρα στην Helleniq Energy αποχωρεί. ‘Είναι στη θέση αυτή από τον Αύγουστο του 2019, ενώ είχε θητεύσει και για ένα χρόνο την περίοδο 2014 – 2015.

Επίσης εκτός ΔΣ μένει και ο έμπειρος δικηγόρος Αλκιβιάδης – Κωνσταντίνος Ψάρρας, εκ των στενών συνεργατών του κ. Παπαθανασίου στις υπουργικές θέσεις του τελευταίου.

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Λιβανό να προτείνεται για τη θέση του προέδρου της Helleniq Energy.

Τα μέλη του ΔΣ από την πλευρά Λάτση
Τα 8 μέλη του 11μελούς ΔΣ προέρχονται από την πλευρά Λάτση.

Ουσιαστικά ανανεώνεται η θητεία των κ.κ. Ανδρέα Σιάμισιη (CEO και εκτελεστικό μέλος του ομίλου), Γεώργιου Αλεξόπουλου (αναπληρωτή CEO και εκτελεστικό μέλος), Θεόδωρο – Αχιλλέα Βάρδα (μη εκτελεστικό μέλος), Ιορδάνη Αϊβάζη (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Νικολάου Βρεττού (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος) και Παναγιώτη Τριδήμα (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος). Νέα προτεινόμενα μέλη είναι οι κ.κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος) και Κωνσταντίνος Μητρόπουλος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος).

Σημειώνεται, ότι με βάση το νέο καταστατικό της εταιρείας, όπως αυτό τροποποιήθηκε μετά το πρώτο placement της Helleniq Energy το ελληνικό δημόσιο θα προτείνει τον διορισμό τριών μελών στο ΔΣ εφόσον το μερίδιο του κυμαίνεται από 25% έως 35%.

Σήμερα, μέτοχοι της εταιρείας είναι η Paneuropean Oil με 40,41% και το ΤΑΙΠΕΔ με 31,18%.

ot.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το βυτιοφόρο ανετράπη και στην συνέχεια εξερράγη και έπιασε φωτιά - Κλείνει για μερικές ημέρες η Αθηνών-Κορίνθου στο σημείο κατεδάφισης της γέφυρας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατεδάφισης της γέφυρας στον Ισθμό κάτω από την οποία χθες το βράδυ ανετράπη και τυλίχθηκε στις φλόγες το βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα με αποτέλεσμα οδηγοί και Πυροσβέστες στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου να ζήσουν μια κόλαση φωτιάς για περισσότερες από δύο ώρες.

Με το πρώτο φως της ημέρας γερανοί γκρεμίζουν το τούνελ στο οποίο σημειώθηκε το ατύχημα και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κατεδάφιση θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των οχημάτων που βρίσκονται και στα δύο ρεύματα της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

Στο σημείο μεταβαίνουν αυτή την ώρα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Κλειστό το ρεύμα από Αθήνα προς Κόρινθο για καθαίρεσης ημέρες

Λόγω των εργασιών καθαίρεσης, το ρεύμα της νέας Εθνικής Οδού από Αθήνα προς Κόρινθο θα παραμείνει κλειστό στο σημείο για κάποιες ημέρες.

Τις επόμενες ώρες η τροχαία θα διατηρήσει την παράκαμψη προς Κόρινθο και μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Κυριακής θα γίνεται αμφιδρόμηση στον κλάδο ανόδου προς Αθήνα, δηλαδή μια λωρίδα προς Ισθμό, μια ενδιάμεση buffer λωρίδα και δύο λωρίδες προς Αθήνα.

Ο κλάδος ανόδου για την επιστροφή εκλογέων και εκδρομέων θα αποκατασταθεί το μεσημέρι της Κυριακής.

Η εκτροπή των οχημάτων στο ρεύμα από Αθήνα προς Κόρινθο λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στο σημείο κάτω από την αερογέφυρα του Ισθμου γίνεται: με έξοδο των οχημάτων από τη νέα Εθνικη Οδό στη Γέφυρα κόμβου Λουτρακίου και είσοδο τους ξανά στη νέα Εθνική οδό στον κόμβο Επιδαύρου.

Η απόφαση για την κατεδάφιση ελήφθη τις πρώτες, πρωινές ώρες από το κλιμάκιο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συνόδευαν τον υφυπουργό, κ. Νίκο Ταχιάο, ο οποίος βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στο σημείο, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου. Ήδη, η φωτιά είχε σβηστεί και οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ολοκληρώσει στις 23:00 τη διαβροχή, ρίχνοντας ειδικό κατασβεστικό υγρό.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήσαν οι μηχανικοί διαπίστωσαν πως η γέφυρα, η οποία συνδέει την παλαιά Εθνική Οδό με την παλαιά γέφυρα του Ισθμού, έχει προβλήματα στατικότητας εξαιτίας του υψηλού, θερμικού φορτίου από τη φωτιά και δεν είναι ασφαλής για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Από την εκτίμηση στατικότητας που έγινε αποφασίστηκε να ανοίξει λίγο αργότερα και να δοθεί στην κυκλοφορία το ρεύμα από Κόρινθο προς Αθήνα.

Αντίθετα, στο ρεύμα από Αθήνα προς Κόρινθο η αερογέφυρα υπέστη βλάβες από την πυρκαγιά και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν. Γι’ αυτό αποφασίστηκε εκτροπή της κυκλοφορίας και άμεσα καθαίρεση του τμήματος της αερογέφυρας που βρίσκεται πάνω από τον κλάδο καθόδου προς Ισθμό.

Ήδη, με το που έγινε το ατύχημα εξεδόθη 112 για απαγόρευση εισόδου στην Ολυμπία Οδό από Ελευσίνα και Κόρινθο και από Κιάτο προς Κόριθμο, ενώ υπήρξε προειδοποίηση για μεγάλες καθυστερήσεις.

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πολύ παραγωγική η συζήτηση που οργανώθηκε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΟΣΜΟΣ. Για μια φορά ακόμη αποδείχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι που εκπροσωπούνται από τους Πράσινους – Οικολογία και το ΚΟΣΜΟΣ στην Ελλάδα είναι οι μόνοι που μιλάνε για το μέλλον της Ευρώπης και την διακύβευση των Ευρωεκλογών.

Στην συζήτηση συμμετείχαν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου κ. Πέτρος Κόκκαλης, η Γενική Γραμματέα της ομάδας των Πρασίνων/ΕΕΣ στο Ευρωκοινοβούλιο Βούλα Τσέτση, η  Συνεπικεφαλής του ψηφοδελτίου και Συμπρόεδρος του κόμματος των Πράσινων – Οικολογία Βασιλική Γραμματικογιάννη και η Συμπρόεδρος από το volt Στέλλα Ψαροπούλου.

Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στην Οικονομική, Κλιματική, Κοινωνική και Δημοκρατική κρίση και θα πιέσουν σκληρά στην διαπραγμάτευση του συσχετισμού των δυνάμεων προκειμένου αυτές να υλοποιηθούν.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υποστηρίζουν.

Την δίκαιη πράσινη και άμεση ενεργειακή μετάβαση για όλους τους πολίτες στην κατεύθυνση της αυτοπαραγωγής με ΑΠΕ.

Την προστασία του Δημοκρατικού και Κοινωνικού Κράτους που συνεχώς συρρικνώνεται με την συμμαχία του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.

Οι πράσινοι δίνουν αγώνα και αποτελούν την άλλη λύση της συμμαχίας Δεξιάς και Ακροδεξιάς που λειτουργεί στην κατεύθυνση της κατάργησης του Ευρωπαϊκού κεκτημένου των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής ενότητας.

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν την στροφή σε μια υγιεινή ζωή χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς εκπομπές άνθρακα, χωρίς ορυκτά καύσιμα, με την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και την ευζωία των ζώων.

Αναγνωρίζουν πλήρως και ως καθολικό το δικαίωμα στην Υγεία και στην Παιδεία αλλά και της Στέγης και πιέζουν στην κατεύθυνση εκπόνησης ευρωπαϊκών πολιτικών με στεγαστικά προγράμματα.

Υπερασπίζονται με κάθε μέσο τα δημόσια αγαθά, τους δημόσιους χώρους και το νερό.

Και τέλος υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελεύθερη σεξουαλική επιλογή, τις μειονότητες και την ειρήνη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ΓΓ κ. Βούλα Τσέτση αν οι Πράσινοι δυναμώσουν στην Ευρώπη θα δημιουργηθεί μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία απέναντι στη άνοδο της ακροδεξιάς που θα κινηθεί γρήγορα στην κατεύθυνση της Πράσινης Μετάβασης που έχει μεν υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά καθυστερεί να την υλοποιήσει λόγω πολιτικών συσχετισμών.

Θυμίζουμε ότι οι Πράσινοι – Οικολογία συμμετέχουν στις ευρωεκλογές στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ με 8 υποψήφιους.

Δείτε εδώ τους υποψήφιούς μας

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024