Ίσως είναι μια από τις λίγες φορές στα κατά καιρούς κυβερνητικά σχήματα, και ανεξαρτήτως πρωθυπουργού, που στη κυβέρνηση συμμετέχουν έστω και σε επίπεδο υφυπουργού, βουλευτές και από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Και σε αυτό σίγουρα έπαιξαν κάποιο ρόλο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην περιοχή, καθώς η ΝΔ κινήθηκε κάτω από το πανελλαδικό της ποσοστό. 26% σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία και 23,1% στην Αχαΐα, αυτή ήταν η επίδοση της ΝΔ. Συνολικά δηλαδή μιλάμε για ένα 25%. Και ήταν μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις σε περιφερειακό επίπεδο του κυβερνώντος κόμματος.
Έτσι και ο Αιτωλοακαρνάνας Κώστας Καραγκούνης προστέθηκε στο κυβερνητικό σχήμα και η Αχαΐα δεν έμεινε χωρίς εκπροσώπηση, καθώς η αποπομπή της Χριστίνας Αλεξοπούλου συνοδεύτηκε από την υπουργοποίηση του Ιάσωνα Φωτήλα, ενώ ο Ανδρέας Νικολακόπουλος από την Ηλεία παραμένει ως υπουργός στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Βέβαια για τη Δυτική Ελλάδα και τα προβλήματά της δεν αρκεί η υπουργοποίηση κάποιων τοπικών βουλευτών, χρειάζεται και αποτελεσματικότητα συνολικά από την Κυβέρνηση. Και αυτό είναι φυσικά το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.
Εφημερίδα Συνείδηση
sinidisi.gr
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στις ειρηνευτικές προτάσεις του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν και την απόρριψή τους από τους Δυτικούς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όσοι έχουν αυτιά θα ακούσουν και όσοι έχουν μυαλά θα καταλάβουν αλλά φοβάμαι πως αυτά τα όργανα δεν λειτουργούν καλά στην Δύση»!
Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει υπομονή.
Η δήλωση αυτή δείχνει πως πλέον βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο και στο σημείο της μη επιστροφής όπως ακριβώς όπως δήλωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν.
Στην Δύση και ειδικότερα στις δυτικές κοινωνίες δεν έχουν κατανοήσει ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει σοβαρά να ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός Γ’ ΠΠ.
Ο Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσιτς ήταν ξεκάθαρος: Βλέπει μία παγκόσμια σύγκρουση στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες.
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε τους όρους που θέτει για την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι δυτικοί πολιτικοί με τον «υπερβολικό τυχοδιωκτισμό» τους ζητούν να προκληθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει φέρει τον κόσμο κοντά σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.
Η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από όλες τις υπό ενσωμάτωση περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Ζαπορίζια, Χερσώνας, Ντονμπάς και Ντονέτσκ (ήδη μεγάλο μέρος αυτών έχουν ενσματωθεί πλήρως κατόπιν δημοψηφισμάτων στην Ρωσική Ομοσπονδία), και η δήλωση του Κιέβου ότι αποκηρύσσει τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι οι κύριες δύο προϋποθέσεις.
Μόλις η Ουκρανία λάβει αυτά τα μέτρα, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης.
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ήταν η Ουάσιγκτον εκείνη που υπονόμευσε τη στρατηγική σταθερότητα ανακοινώνοντας τη μονομερή αποχώρηση από τη Συνθήκη για την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Προστασία και το πρόγραμμα παρακολούθησης Open Skies.
Μαζί με τις χώρες του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν το επί δεκαετίες σύστημα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ελέγχου των όπλων στον ευρωπαϊκό χώρο.
Τελικά, ο εγωισμός και η αλαζονεία των δυτικών κρατών οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε φτάσει -και αυτό είναι απαράδεκτο – κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο Β.Πούτιν
Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μία αιφνιδιαστική προέλαση προς τις πόλεις φρούρια του Ούγκλενταρ και του Κουράκοβο, αποκόπτοντας μία μεγάλη ουκρανική δύναμη από όλες τις διόδους ανεφοδιασμού.
Οι Ουκρανοί έχουν περικυκλωθεί μερικώς έξω από τον οικισμό Βλαντιμιρόβκα και μπορούν να υποχωρήσουν μόνο προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια.
Οι Ουκρανοί ενημέρωσαν την στρατιωτική ηγεσία ότι τα πράγματα «δεν πάνε καθόλου καλά».
Συγκεκριμένα αναφέρουν στο Κίεβο ότι «Κάποιες μονάδες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση μετά την απόκρυψη από τον επικεφαλής άλλης μονάδας, της απώλειας περιοχής, κάτι το οποίο έθεσε τις φίλιες δυνάμεις σε μειονεκτική θέση με αποτέλεσμα να δεχτούν σφοδρές επιθέσεις από πολλές κατευθύνσεις.
Πρέπει επειγόντως να πάρουμε αποφάσεις και να σώσουμε την κατάσταση, αλλιώς όλο αυτό θα τελειώσει πολύ άσχημα για εμάς».
Εάν ηττηθούν οι Ουκρανοί, τότε το Βούλενταρ και το Κουράκοβο θα μείνουν εντελώς ανυπεράσπιστα.
Οι συγκεκριμένες πόλεις-φρούρια, αποτελούν μεταφορικούς κόμβους που συνδέουν την Ζαπορίζια με το Ντόμπας.
Οι δύο πόλεις βρίσκονται ακριβώς στα όρια των δύο περιφερειών.
Το Μπάκχμουτ και η Αβντιίβκα εδραίωσαν οριστικά την ρωσική παρουσία στο Ντόνμπας.
Κουράκοβο και Βούλενταρ θα επιτρέψουν στους Ρώσους να εισέλθουν στην Ζαπορίζια από τα ανατολικά.
Σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια αλλαγής του αρνητικού κοινωνικού κλίματος στον απόηχο των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ένα δήθεν ανασχηματισμό σε πέντε υπουργεία.
Λες και οι πολιτικές που έχουν φέρει σε αδιέξοδο την κοινωνία και που συγκεντρώνουν την ισχνή ανάπτυξη σε λίγα ισχυρά συμφέροντα είναι θεόσταλτα και κατάρες του Φαραώ και δεν εκπονήθηκαν από τον ίδιο και το Υπουργικό Συμβούλιο συνολικά.
Λες και τις καταστροφικές κατασκευές, τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς, τις αυθαιρεσίες και την καταστροφή του φυσικού πλούτου την αποφάσισε άλλος.
Λες και την κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 97% στο 0,4% των ημετέρων επιχειρήσεων την αποφάσισε άλλος.
Λες και η ερήμωση της υπαίθρου, η καταστροφή της μικρής αγροτικής καλλιέργειας, οι πυρκαγιές -οι μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρώπης- και οι πλημμύρες είναι άσχετες με τις αποτυχημένες πολιτικές που το αναπτυξιακό μοντέλο δεκαετιών και το κόμμα του επέλεξαν.
Ωσάν η ακρίβεια στα τρόφιμα και στην ενέργεια να μην οφείλεται στους μονοπωλιακούς όρους που ο ίδιος με τις πολιτικές του δημιουργεί, αλλά να αποτελεί και αυτό θεομηνία.
Ωσάν η κωλυσιεργία και η πολιτική ανεπάρκεια για μια δίκαιη πράσινη μετάβαση που θα αναδιαρθρώσει το οικονομικό πλεόνασμα σε μια δίκαιη κατανομή πόρων δεν ήταν δική του επιλογή.
Λες και την αύξηση των άδικων έμμεσων φόρων που γονατίζουν το μέσο ελληνικό νοικοκυριό την επέλεξε κάποιος άλλος.
Ωσάν οι συνθήκες γαλέρας στο εργασιακό πεδίο να δημιουργήθηκαν από μόνες τους. Όταν στην Ελλάδα μόνο το 30% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις και το Ενωσιακό Δίκαιο επιβάλει ελάχιστο το 80%.
Ωσάν η υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας και του κοινωνικού κράτους να οφείλεται σε κάποιους μεμονωμένους Υπουργούς.
Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε λάθος το μήνυμα των εκλογών. Η ελληνική κοινωνία δεν του ζήτησε να επισπεύσει τις πολιτικές του που εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, καταστρέφουν τον φυσικό πλούτο της χώρας και συρρικνώνουν τη Δημοκρατία.
Η κοινωνία ζήτησε επανεγκατάσταση του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας και της καλής δημοσιονομική διαχείρισης.
Η κοινωνία ζήτησε τη δίκαιη και δημοκρατική μετάβαση σε μια οικονομία, όπου ο κάθε Έλληνας θα σηκώσει το βάρος που του αναλογεί και θα ενισχυθεί ανάλογα με τις πραγματικές και αντικειμενικές του ανάγκες.
Η κοινωνία ζήτησε ίσες ευκαιρίες και ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία και στην Παιδεία.
Οι Πράσινοι - Οικολογία καλούν όλες τις προοδευτικές και κοινωνικές δυνάμεις να προστατεύσουν στην πράξη το δημόσιο συμφέρον, αφού η αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση με τις εξαρτήσεις της, δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει. Τις καλούν να συμβάλουν δημιουργικά σε μια Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση, με πολιτικές που θα βγάλουν την ελληνική κοινωνία από τα αδιέξοδά της και θα αποτελέσουν ουσιαστικό ανάχωμα στη ρητορική μίσους της ακροδεξιάς και τις ανέξοδες υποσχέσεις του λαϊκισμού.
|