Πέμπτη, 27η Ιουνίου 2024  5:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024

Χριστίνα Σταρακά: Αρνείται τη χρήση του Κτηματολογίου με διαφάνεια το ΥπΑΑΤ για τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων των αγροτών βάζοντας σε κίνδυνο τις ενισχύσεις τους – Αμετανόητη η κυβέρνηση, «κλείνει» το μάτι στους καταπατητές (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πολύπαθο ζήτημα της δήλωσης εκτάσεων  στο ΟΣΔΕ με στόχο τη νόμιμη διάθεση και λήψη επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η βουλευτής ήδη από το 2019 η κυβέρνηση εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με το ζήτημα της παράνομης δήλωσης εκτάσεων, ειδικά των περιπτώσεων απομακρυσμένων περιοχών σε σχέση με την έδρα εκμετάλλευσης του δικαιούχου. «Το φαινόμενο αυτό αποτελεί τον πρωταρχικό λόγο που  εκτέθηκε ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του ΟΠΕΚΕΠΕ να καταβάλει σύννομα τις ενισχύσεις, απογοητεύοντας τους πραγματικούς γεωργούς που μοχθούν καθημερινά και βλέπουν κυριολεκτικά εκατομμύρια ετησίως να λαμβάνονται από επιτήδειους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από το 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέδειξε με σαφή τρόπο την αδυναμία ελέγχου της νόμιμης διάθεσης χρήσης των αγροτεμαχίων των εκμεταλλεύσεων, ζητώντας ο έλεγχος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνεται και με τη χρήση στοιχείων από το Κτηματολόγιο, ένας εξάλλου από τους βασικούς λόγους που ήρθε και η επιβολή  προστίμου 288 εκ. ευρώ από την ΕΕ, με πιθανό μελλοντικό κίνδυνο αναστολής πληρωμών περίπου 3 δις. ετησίως.

«Τι σας εμποδίζει λοιπόν να κάνετε χρήση των κτηματολογικών υπηρεσιών για τον έλεγχο των εκτάσεων, εφόσον πλέον είναι τεχνολογικά εφικτό και γίμεται σε άλλες περιπτώσεις η χρήση διασυνδέσεων με δεδομένα αρχών, όπως η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο συμμόρφωσης και με την κοινοτική νομοθεσία;», συμπλήρωσε διερωτώμενη στη δευτερολογία. Χαρακτήρισε μάλιστα ανεπίτρεπτο εν έτει 2024 να δημοσιεύονται ακόμα περιστατικά και περιπτώσεις καταπάτησης εκτάσεων ιδιωτών και δημοσίου με σκοπό την παράνομη καταβολή ενισχύσεων. «Αρνούμενη η κυβέρνηση τη μη χρήση του Κτηματολογίου οδηγεί ενισχύσεις από αυτούς που παράγουν σε αυτούς που δεν παράγουν»., πρόσθεσε.

Κλείνοντας εξάλλου τη συζήτηση, η Χριστίνα Σταρακά ζήτησε ξανά να μάθει αν θα ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες πληρωμές στις 30 Ιουνίου και αν θα δωθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία των πληρωμών, με τον Υφυπουργό να απαντά ότι αυτές θα δωθούν τέλος του μήνα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ερώτηση εδώ.

Μίλτος Ζαμπάρας για εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας - Αμφιλοχίας και Βάλτου : Δεν πρέπει να παραπεμφθούν και πάλι στις καλένδες τα έργα στην Αμφιλοχία

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτος Ζαμπάρας, συμμετείχε  στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που αφορούσε στην ενημέρωση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κο Χρήστο Σταϊκούρα,  για τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα Παραλιμνίων Περιοχών Αμβρακίας- Αμφιλοχίας και Βάλτου Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Ο βουλευτής στο παρελθόν είχε καταθέσει ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την απένταξη των εν λόγω έργων από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον κίνδυνο να μην υλοποιηθεί το έργο.

Όπως ενημέρωσε ο Υπουργός, το έργο επανεντάχθηκε στο πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027. Έχουν περάσει  18 χρόνια από τους πρώτους σχεδιασμούς, χωρίς τελικά να έχει προχωρήσει.

Ο Μίλτος Ζαμπάρας εξέφρασε την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα και επέμεινε να υπάρξουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα και επίσπευση των διαδικασιών.

Τέλος, ο βουλευτής αναφέρθηκε και στα προβλήματα υδροδότησης που παρατηρούνται στην περιοχή της Αμφιλοχίας και επισήμανε ότι ενώ υπάρχει μελέτη για δημιουργία διυλιστηρίου υδάτων, δεν έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου.