Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:06: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024

Συνέντευξη του Νίκου Ιγγλέση στο ραδιοφωνικό σταθμό ΙΟΝΙΟΝ FM 95,5 και το δημοσιογράφο Δημήτρη Κολόκα.

ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανέδειξαν την κορύφωση μιας αρνητικής εποχής, με κύρια χαρακτηριστικά:
·       την άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων, που βάζει σε δοκιμασία την ενότητα και την προοπτική μιας κοινωνικά δίκαιης, ευημερούσας και ειρηνικής Ευρώπης.
·       τη μεγάλη αποχή και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, με κίνδυνο αποδυνάμωσης των ελευθεριών και των κοινών ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών. 
·       την ενίσχυση των αντιοικολογικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών, των ψευδαισθήσεων της ανάπτυξης και του λαϊκισμού, της δαιμονοποίησης της πράσινης μετάβασης και των πολιτικών ενίσχυσης της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση, που συνοδεύονται από αποδιάρθρωση της παραγωγής και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.  
Από την άλλη, οι προοδευτικές δυνάμεις προτάσσουν άλλες προτεραιότητες και δεν έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα:
·       συγκρότησης συνεργασιών αντίστασης στην οικοκτονία, τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.
·       υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους, των δικαιωμάτων, του κράτους Δικαίου, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 
Είναι σημαντικό ότι, παρά τις σημαντικές απώλειες των Πράσινων στη Γερμανία και τη Γαλλία και το χαμηλό ποσοστό στην Ελλάδα, εκλέχτηκαν για πρώτη φορά Πράσινοι ευρωβουλευτές, με νέα κόμματα-εταίρους, σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Κροατία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Λιθουανία ενώ ενισχύθηκαν και στη Νότια Ευρώπη, όπως στην Ισπανία. Επιπλέον, οι Πράσινοι ήρθαν πρώτοι στη Δανία και την Ολλανδία (σε συμμαχικό σχήμα) και παράμειναν ισχυροί στη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Οι «Πράσινοι – Οικολογία» σημειώνουν με ανησυχία ότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν μπει σε μια δύσκολη περίοδο, με ποικίλες απειλές. Σήμερα καλούμαστε σε ετοιμότητα καθώς όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, η δημοκρατία και το περιβάλλον θα πλήττονται από πολιτικές αποφάσεις συνεργασίας της δεξιάς με την ακροδεξιά. Το μήνυμα για κινηματική εγρήγορση και ενότητα ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου είναι όσο επίκαιρο ήταν στις πιο σκοτεινές και δύσκολες περιόδους για τους λαούς της Ευρώπης. 

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Με επιστολή στον Πρόεδρο του κόμματος ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς ζήτησε την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ανάλυση του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο βουλευτής. 

Δείτε αναλυτικά την επιστολή του: 

 sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Μια γυναίκα που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά είδε το όνομά της πρώτο στην ευρωλίστα του κόμματος, έλαβε 51.237 σταυρούς - «Δεν την ξέρω, δεν την έχω δει ποτέ», δήλωσε ο βουλευτής 'Εβρου της Ελληνικής Λύσης, Πάρης Παπαδάκης

Πόσες πιθανότητες έχει να εκλεγεί στην ευρωβουλή μια ηλικιωμένη γυναίκα, καταγόμενη από ένα μικρό χωριό του Εβρου, που δεν έχει εκτεθεί στα κοινά, είναι συνταξιούχος αγρότισσα- κτηνοτρόφος και έχει μαζί με τον γιο της ένα κρεοπωλείο στην Αλεξανδρούπολη; Θεωρητικά καμία, είναι η απάντηση, που ωστόσο διαψεύδεται στο πρόσωπο της κυρίας Γαλάτως Αλεξανδράκη, που είναι η δεύτερη εκλεγόμενη ευρωβουλευτής με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η Ελληνική Λύση διπλασίασε τα ποσοστά της στον Έβρο, παίρνοντας 14% και τη δεύτερη θέση, πίσω από τη ΝΔ. Η έκπληξη ωστόσο, είναι ότι η δεύτερη έδρα που παίρνει το κόμμα καταλαμβάνεταιο από την Γαλάτω Αλεξανδράκη, 76 ετών, συνταξιούχο κτηνοτρόφο με καταγωγή από το Κουφόβουνο Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με το inevros.gr (που δημοσίευσε και την, έστω θολή, φωτογραφία της) η κυρία Αλεξανδράκη ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου διατηρούν κρεοπωλείο με τον γιο της Αλέξανδρο Αλεξανδράκη. Κατάφερε να πάρει 51.237 σταυρούς και να πλασαριστεί δεύτερη, πίσω από τον ήδη ευρωβουλευτή- κτηνίατρο Εμμανουήλ Φράγκο, τον οποίο πολλοί ψήφισαν νομίζοντας ότι έβαζαν σταυρό στον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, με εκείνον να κάνει χθες δήλωση στα social media διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν ουδέποτε υποψήφιος, συνεπώς τα συγχαρητήρια που πολλοί έσπευδαν να του δώσουν, δεν τον αφορούσαν.

Ποια είναι όμως η Γαλάτω Αλεξανδράκη; Συνεντεύξεις δεν έχει δώσει, παρουσία στα social media δεν έχει, ενδεχομένως να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή μεταξύ αγνώστων προσώπων, το γεγονός ότι η 76χρονη κτηνοτρόφος ήταν πρώτη στην ευρωλίστα της Ελληνικής Λύσης, αφού ήταν και η μόνη υποψήφια που το επώνυμό της άρχιζε από «Α». Στο παρελθόν, μάλιστα, ήταν υποψήφια βουλευτής στην Ανατολική Αττική, πάλι πρώτη στη λίστα του κόμματος, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε πάει ποτέ στην εκλογική της περιφέρεια... Οι ίδιες πληροφορίες, πάντως, επιμένουν ότι η κυρία Αλεξανδράκη θα παραιτηθεί και δεν θα πάει στις Βρυξέλλες.

Για την εκλεγείσα ευρωβουλευτή ρωτήθηκε σήμερα ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης, Πάρης Παπαδάκης. Μιλώντας στο radioevros είπε «δεν την έχω δει ποτέ, δεν την ξέρω. Τι να πω; Ψέματα να πω; Δεν ξέρω καν αν μένει εδώ...». Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου «έκανε βόλτα με έξι υποψηφίους ευρωβουλευτές» οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθειά του στο κυνήγι του σταυρού.

Το protothema.gr επικοινώνησε με τον γιο της κυρίας Αλεξανδράκη, Αλέξανδρο Αλεξανδράκη, που διατηρεί κρεοπωλείο στην Αλεξανδρούπολη. Όπως είπε, η μητέρα του έχει σοκαριστεί ευχάριστα με την εκλογή της, ήταν κάτι που δεν περίμενε. Πρόσθεσε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αναμιχθεί στα κοινά και πλέον πρέπει να δει πώς θα διαχειριστεί τις νέες συνθήκες που συνεπάγεται η εκλογή της. Ωστόσο, επέμεινε ότι η μητέρα του, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν θέλει να πει κάτι δημόσια...
Το protothema.gr επικοινώνησε με πρόσωπα του δημοσίου βίου στον Έβρο αναζητώντας πληροφορίες για το προφίλ της κυρίας Αλεξανδράκη. Ωστόσο κανείς δεν ήξερε κάτι περισσότερο για εκείνη, αποδίδοντας δε την εκλογή της πέρα από τη θέση της στο ψηφοδέλτιο και πιθανά σε «κομματική γραμμή»...

protothema.gr

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σπύρου Κωνσταντάρα

«Το δικό μου σχόλιο για τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Κάλπης…..

Το καράβι πρέπει να αλλάξει ρότα…

Είναι πρόδηλο ότι η ακρίβεια, η ασυδοσία των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας , η αισχροκέρδεια χωρίς τέλος, οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, η υπονόμευση της οικογένειας με τον νόμο για τα ομόφυλα, το ύφος της εξουσίας έστειλαν τους πολίτες στο κόμμα της….. παραλίας.

Και όσοι ψήφισαν προειδοποίησαν για τελευταία φορά κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Αν δεν γίνει αλλαγή πλεύσης θα γίνει και στην Ελλάδα, την επόμενη φορά… της Γαλλίας.

Και για την αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξουν πολλά. Μια νέα περιφερειακή πολιτική πρέπει να χαραχθεί για να έχει η ύπαιθρος ελπίδα. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ να δοθούν για υποδομές και όχι σε δράσεις χωρίς αύριο.

Είναι δυνατόν ο δήμος Θέρμου να έχει δρόμους από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη;

Είναι σωστό να συρρικνώνεται η επαρχία χωρίς να δίνονται κίνητρα στους νέους να μείνουν στα χωριά, φορολογικά, κοινωνικά, οικονομικά;

Είναι λογικό να απολύεται μια μητέρα τεσσάρων παιδιών από τα ΕΛΤΑ Θέρμου στο όνομα του περιορισμού του προσωπικού του;

Είναι δυνατόν ένας μόνιμος υπάλληλος του ΕΚΑΒ που επιθυμεί να έρθει ως οδηγός ασθενοφόρου στο ΚΥ Θέρμου να εμποδίζεται από έναν κρατικοδίαιτο ΥΠΕάρχη της Αττικής και ο υπουργός υγείας να ασχολείται με τα τηλε-παράθυρα;

Είναι δυνατόν μια μητέρα δυο ανηλίκων παιδιών, που είναι εργαζόμενη ως επικουρικό προσωπικό στον Ευαγγελισμό να μην μπορεί να μετακινηθεί, ως αιρετή, στο νοσοκομείο Αγρινίου, παρότι ο νόμος το προβλέπει και αρνείται η διοίκηση να τον εφαρμόσει;

Είναι σωστό σε ορεινούς δήμους, όπως το Θέρμο, να υπάρχει υποστελέχωση και να μην μπορεί αυτοτελώς να προκηρύξει τις κενές θέσεις ώστε να μπορεί να λειτουργήσει;

Είναι εφικτό να αποκτήσουν οι μικροί ορεινοί δήμοι ενεργειακή αυτονομία όταν η υπόσχεση για διάθεση 120.000.000 ευρώ από το ΤΑ για δημιουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων με ωρίμανση μελετών από το ΤΑΙΠΕΔ πάει περίπατο;

Είναι σωστό ότι έργα οδοποιίας του Θέρμου που εντάχθηκαν πριν πέντε χρόνια δεν δημοπρατούνται γιατί το κράτος δεν βάζει χρήματα και παραμένουν στα χαρτιά;

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα αρνητικής διακυβέρνησης, αλλά ελπίζω ότι το ηχηρό μήνυμα ελήφθη.

Απομένει σύντομα να εκπονηθεί μια διαφορετική πολιτική, με ποιότητα, νέο ύφος, καλό σχεδιασμό και δράσεις με κέντρο τον πολίτη.

Είναι αναγκαία προϋπόθεση η αλλαγή πορείας σήμερα κιόλας για να μην οδηγηθούμε σε νέες τραγικές περιπέτειες τύπου μνημονίων και μιας Ελλάδας χωρίς ανάπτυξη , χωρίς υποδομές , χωρίς οικονομική ευημερία των πολιτών της.

Αναμένουμε.»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία εκλέγει επτά ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις, το ΠΑΣΟΚ τρεις, το ΚΚΕ και η Ελληνική από δύο, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής εκλέγουν από έναν ευρωβουλευτή.

Πρώτος των πρώτων αναδείχτηκε ο Γιώργος Αυτιάς συγκεντρώνοντας 305.422 σταυρούς, ενώ ακολουθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 256.426 ψήφους.

Μεγάλα ονόματα ωστόσο της πολιτικής σκηνής – και όχι μόνο – της χώρα μένουν εκτός. Από τη Νέα Δημοκρατία οι Πύρρος Δήμας, Μαρία Σπυράκη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Βίκυ Φλέσσα κ.α. δεν κατάφεραν να εκλεγούν στην Ευρωβουλή.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός έμειναν οι Σοφία Μπεκατώρου, Δώρα Αυγέρη, Μάριος Αθανασίου, καθώς και οι ξάδερφοι του Στέφανου Κασσελάκη και του Αλέξη Τσίπρα, Βασίλης Κασσελάκης και Γιώργος Τσίπρας αντίστοιχα.

Σαχινίδης, Καρχιμάκης, Βερούλη, Ζαγοράκης, υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, δεν συγκέντρωσαν τους απαραίτητους σταυρούς.

Εκτός έμειναν επίσης οι Ελένη Γερασιμίδου, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Έρη Ρίτσου που κατέβαιναν με το ΚΚΕ.

Ο Άκης Τσελέντης, υποψήφιος της Νίκης, έμεινε εκτός Ευρωβουλής.

Τα αποτελέσματα:
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΥΤΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 305.422
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 256.426
ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ) 243.061
ΜΠΕΛΕΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ-ΦΡΕΝΤΗΣ 234.617
ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΕΟΝΩΡΑ 170.642
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 159.570
ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 154.937

ΣΥΡΙΖΑ

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 151.972
ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 134.435
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 125.772
ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΛΕΝΑ 112.877

ΠΑΣΟΚ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 121.122
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 106.495
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ) 90.579

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΡΑΓΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ) 109.054
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΓΑΛΑΤΩ 50.559

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ 106.608
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 104.671

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΝΙΚΗ»

ΑΝΑΔΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 41.372

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΖΑΧΑΡΙΑ ΜΑΡΙΑ 22.763

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 58.022

Υπουργείο Εσωτερικών αποτελέσματα: https://ekloges.ypes.gr/

newsit.gr

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές.

«Για εμάς, ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο βράδυ, χάσαμε. Από αύριο, θα είμαι παραιτούμενος πρωθυπουργός. Αλλά οι Φιλελεύθεροι είναι ισχυροί, ‘θα επιστρέψουμε’», υποσχέθηκε. Εμφανώς συγκινημένος, ο Alexander De Croo χειροκροτήθηκε και επευφημήθηκε από τους συγκεντρωμένους κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου όπως θα δείτε και στο βίντεο δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με καπνογόνα και έξαλλους πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν στη Χειμάρρα την είδηση ότι ο φυλακισμένος και εκλεγμένος δήμαρχος Φρέντι Μπελέρης, εκλέγεται Ευρωβουλευτής, με βάση τα αποτελέσματα που έχουν βγει μέχρι τώρα για τις Ευρωεκλογές.

Η εκλογή του Φρέντι Μπελέρη στις Ευρωεκλογές σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τον ίδιο αλλά και για τη Χειμάρρα καθώς, ως Ευρωβουλευτής πλέον πρέπει να αποφυλακιστεί.

Το ζήτημα που έχει προκύψει με την Αλβανία του Ράμα, γίνεται πλέον ευρωπαϊκό μετά την εκλογή του Φρέντι Μπελέρη στις Ευρωεκλογές και οι εξελίξεις, αναμένεται να είναι ραγδαίες.

Ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρης, μέσα από τη φυλακή, έστειλε το δικό του μήνυμα για την εκλογή του:

«Όλους αυτούς τους μήνες που έδινε δύναμη η πίστη μου ότι το φως κερδίζει το σκοτάδι. Δώσαμε αγώνα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Ο αγώνας δόθηκε με αντίξοες συνθήκες και κερδήθηκε. Θελω να ευχαριστήσω τις Ελληνίδες και τους ΄Έλληνες που με τίμησαν με την ψήφο τους».

Ο Φρέντι Μπελέρης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που με τίμησε να είμαι υποψήφιος. Ως ευρωβουλευτής θα εργαστώ σκληρά για να είμαι χρήσιμος στην παράταξή μου και πάνω από όλα στην πατρίδα μας».

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η νίκη της ΝΔ αλλά με ποσοστό καθαρά κάτω από το 30%, αλλά και οι κακές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κρατά τη δεύτερη θέση λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών πτήσεων του ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καταγράφηκε στην ευρωκάλπη.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που προέκυψε από την ιστορικά χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων, που μόλις ξεπερνά το 40%.

Με την ενσωμάτωση στο 99,03% της επικράτειας, η Νέα Δημοκρατία είναι στο 28,18% και 7 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,93% και 4 έδρες, το ΠΑΣΟΚ στο 12,82% και 3 έδρες, η Ελληνική Λύση 9,36 % , το ΚΚΕ στο 9,26% και δύο έδρες,  και 2 έδρες, η ΝΙΚΗ 4,38% και μία έδρα, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,41% και μία έδρα, Φωνή Λογικής 3,05% και μία έδρα, η ΜεΡΑ25 2,4%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2,4%, Πατριώτες 1,4%, οι Δημοκράτες 1,4%, ο Κόσμος 1,0%, το μειονοτικό ΚΙΕΦ 0,8% και τα λοιπά κόμματα στο 5% συνολικά.

Αποχή και μηνύματα

Το κυβερνών κόμμα κάνει double score στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μένει καθαρά κάτω από τον πήχη του 33% των ευρωεκλογών του 2019 - ένα αποτέλεσμα που προέρχεται καθαρά από τη μικρή συμμετοχή και είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τη ΝΔ, όπως δηλώνουν στελέχη του στα τηλεοπτικά κανάλια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη μένει καθαρά πίσω από το ποσοστό του 17,8% που είχε λάβει ο Αλέξης Τσίπρας στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου και καταγράφεται ως τρίτο ή τέταρτο κόμμα σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες, ενώ δεν είναι πρώτο κόμμα ούτε σε μία. Οι αρχικοί πανηγυρισμοί στην Κουμουνδούρου, όταν το exit poll έδινε άνω όριο του κόμματος στο 18,2%, έδωσαν τη θέση τους στον εκνευρισμό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε κάτω και από το χαμηλότερο όριο που έδινε το exit poll, όπως συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου του 2023.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε τον στόχο της τρίτης θέσης, παρά την μικρή αύξηση μίας μονάδας των ποσοστών του σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και την πρωτιά σε Ηράκλειο και Λασήθι, ενώ είναι δεύτερο κόμμα σε 23 περιφέρειες, όταν στις τελευταίες εκλογές ήταν μόνον σε 10. Ωστόσο, για άλλη μία φορά καταγράφεται ως κόμμα της περιφέρειας, χωρίς αξιόλογες δυνάμεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου παραμένει τέταρτο ή πέμπτο κόμμα.

Η χαμηλή συμμετοχή - αλλά προφανώς και η συγκυρία - φέρνει τις δυνάμεις της ακροδεξιάς περί το 18% , με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης που βρίσκεται στην τέταρτη θέση να παίρνει τη δεύτερη θέση σε κάποιες από τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024