Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:13: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024

Τυφλή πυραυλική επίθεση με 7 τουλάχισοτν ATACMS που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ τον Ζελένσκι πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα σε κατοικημένη περιοχή του Λουγκάνσκ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Από την επίθεση έχουν σκοτωθεί τρεις πολίτες ενώ υπάρχουν πάνω από 20 τραυματίες. Υπάρχουν φόβοι όμως οι νεκροί μπορεί να αυξηθούν καθώς υπάρχουν αναφορές ότι κτυπήθηκε και κατέρρευσε ένα πολυόροφο κτίριο, όπου 10 άτομα έχουν ανασυρθεί κάτω από τα ερείπια.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι καταστροφές στα κτίρια προκλήθηκαν από ρωσικά βλήματα S-400 τα οποία απέτυχαν να αναχαιτίσουν τους ATACMS και κατέπεσαν σε κατοικημένη  περιοχή, χωρίς να διαψεύδουν όμως την επίθεση.

Η επίθεση έγινε την ώρα που ο Β.Ζελένσκι περιοδεύει  στην Γαλλία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να του υπόσχεται νέα δόση ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων στο περιθώριο των εκδηλώσεων της ημέρας για την απόββαση στη Νορμανδία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι δυτικές χώρες αργούν πολύ να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη βοήθεια.

«Δεν έχετε υποχωρήσει καθόλου, συνεχίζετε να αγωνίζεστε με έναν τρόπο που είναι απλά αξιοσημείωτος», είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του κατά την έναρξη της συνάντησής τους την Παρασκευή. «Δεν πρόκειται να σας εγκαταλείψουμε».

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι θα υπογράψει μια πρόσθετη δόση ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακατασκευάσει το ηλεκτρικό της δίκτυο.

«Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτές τις εβδομάδες που δεν γνωρίζαμε» τι πρόκειται να συμβεί όσον αφορά τη χρηματοδότηση, δήλωσε ο Μπάιντεν. «Κάποια από τα πολύ συντηρητικά μέλη μας του Κογκρέσου το εμπόδιζαν. Αλλά τελικά τα καταφέραμε. Είμαστε ακόμα μέσα, εντελώς, ολοκληρωτικά», δήλωσε ο Μπάιντεν χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την αμερικανική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη.

«Φρένο» από Μπάιντεν στην αποστολή Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία;

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται τόσο ασυγκράτητος ως προς την γενίκευση της σύγκρουσης σε τέτοιο σημείο που να βάζει ακόμη και σε σκέψεις τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, εξέφρασε τις ανησυχίες του προς τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την πρόταση του τελευταίου να στείλει Δυτικούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία.

Η πρόταση αυτή ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη Μαΐου, όταν ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Ολεξάντρ Σύρσκι δήλωσε ότι έχει ήδη υπογράψει έγγραφα που θα επιτρέψουν την επίσκεψη των πρώτων Γάλλων εκπαιδευτών σε κέντρα εκπαίδευσης.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της αποστολής στρατευμάτων από οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τονίζοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης εάν οι εκπαιδευτές βρεθούν στη γραμμή πυρός.

Η κλήση μεταξύ των δύο ηγετών κατέληξε χωρίς να επιλυθεί το ζήτημα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στις 4 Ιουνίου ότι η παρουσία Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία θα θεωρηθεί «νόμιμος στόχος» για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ομαλή διεξαγωγή των Ευρωεκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί και θα λειτουργήσουν συνολικά 1.397 Εκλογικά Τμήματα, εκ των οποίων 486 στην Αιτωλοακαρνανία, 556 στην Αχαΐα και 355 στην Ηλεία.

Το σύνολο του  εκλογικού σώματος στην Αχαΐα είναι 282.189 ψηφοφόροι, οι 
ειδικοί εκλογείς (πχ στρατιωτικοί, κλπ) είναι 610, οι  ετεροδημότες ανέρχονται σε 2.373 και οι κοινοτικοί σε 131.

Το σύνολο του  εκλογικού σώματος στην Αιτωλοακαρνανία είναι 230.712 ψηφοφόροι, οι
ειδικοί εκλογείς (πχ στρατιωτικοί, κλπ) είναι 29, οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 461 και οι κοινοτικοί σε 98.

Το σύνολο του  εκλογικού σώματος στην Ηλεία είναι 165.247 ψηφοφόροι, οι 
ειδικοί εκλογείς (πχ στρατιωτικοί, κλπ) είναι 220, οι  ετεροδημότες ανέρχονται σε 403 και οι κοινοτικοί σε 198.

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων των Εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο συγκέντρωσης και παρουσίασης των εκλογικών αποτελεσμάτων θα γίνει απευθείας από τα Εκλογικά Τμήματα, μέσω σύγχρονων και ασφαλών συσκευών (SRT) που ήδη έχουν στη διάθεσή τους οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, θα υπάρξει μετάδοση των αποτελεσμάτων των Κομμάτων/Συνδυασμών που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 2024 και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς το Υπουργείο Εσωτερικών με τη χρήση του ΣΗΔΕ ΙΡΙΔΑ 2.0 που ανέπτυξε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και εφαρμόζει με επιτυχία στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πιστοποιημένα από το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργεία υπαλλήλων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες θα λαμβάνουν με ασφαλή τρόπο τα ψηφιοποιημένα αποτελέσματα από τους κατά τόπους Δήμους (σύνολο 19 Δήμοι), μέσω του συστήματος ΙΡΙΔΑ 2.0, και, αφού τα ελέγξουν ως προς την ορθότητά τους, θα τα καταχωρούν σε ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών, πάλι μέσω του ΙΡΙΔΑ 2.0.

Ήδη την Παρασκευή 31 Μάϊου 2024 πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού/καταχωρητών στη χρήση του ΙΡΙΔΑ 2.0 και ακολούθησε (3/6) με απόλυτη επιτυχία η γενική δοκιμή που αφορούσε τη λήψη από τους Δήμους και αποστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσω ΙΡΙΔΑ 2.0 του συνόλου των δοκιμαστικών εκλογικών αποτελεσμάτων (1.397 Εκλογικά Τμήματα).

Επιπρόσθετα, για εκείνα τα Εκλογικά Τμήματα και μόνο στα οποία θα υπάρξει τυχόν τεχνικό πρόβλημα στη μετάδοση της σταυροδοσίας των υποψηφίων Ευρωβουλευτών μέσω του SRT, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα λάβει από τους Δήμους τα αποτελέσματα σταυροδοσίας σε μορφή ψηφιακού αρχείου (pdf) και θα τα ενσωματώσει στο Πληροφοριακό Σύστημα της αναδόχου εταιρείας. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ανάδοχο εταιρεία και εμπλέκει τόσο πιστοποιημένες/ασφαλείς τερματικές συσκευές της Υπηρεσίας στα Διοικητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, όσο και ειδικά πιστοποιημένο και εκπαιδευμένο προσωπικό των Υπηρεσιών της Π.Δ.Ε..

Δεν θα υπάρχει Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι πολίτες θα μπορούν μέσω του ιστοτόπου https://ekloges.ypes.gr/ να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα (κομμάτων και υποψηφίων).

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συλλέξει από το Υπουργείο Εσωτερικών τα αναλυτικά αποτελέσματα (ανά Εκλογικό Τμήμα) των Κομμάτων στις Ευρωεκλογές και με το πέρας της καταχώρησης, με τη χρήση εφαρμογής που αναπτύχθηκε από τη Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα εκδοθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ψηφιακό αρχείο με τα αποτελέσματα που θα δίνουν την εικόνα όχι μόνο ανά Εκλογικό Τμήμα, αλλά και συγκεντρωτικά ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, Δημοτική Ενότητα, Δήμο, Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) και στην Περιφέρεια.

Για άλλη μια φορά, στην λήψη και μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν υποδομές του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ, του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) του Δήμου Πατρέων, οι κρατικές υποδομές νέφους (Gcloud) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και, όπως ήδη αναφέραμε, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0 του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τέλος, υπάρχει άμεση συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Διαχείρισης Περιστατικών Ασφάλειας που οργάνωσε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης/Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών για την ασφαλή έναντι ηλεκτρονικών επιθέσεων λήψη και μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Κατηγορία ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024