Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:04: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων επί του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει αποκτήσει ο Ρεπουμπλικανός διεκδικητής της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, περίπου 41% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη διάρκεια της διήμερης δημοσκόπησης απάντησαν ότι θα ψήφιζαν τον Τραμπ αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, ενώ τον Δημοκρατικό Μπάιντεν θα ψήφιζαν 39%.

Περίπου 20% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν αναποφάσιστοι ή έκλιναν προς επιλογές τρίτων κομμάτων ή δεν πρόκειται να πάνε στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου.

Το προβάδισμα του Τραμπ βρίσκεται εντός του σχεδόν τριών ποσοστιαίων μονάδων περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους πολλοί εκ των οποίων κρατούν ίσες αποστάσεις με περίπου πέντε μήνες να απομένουν έως τις εκλογές.

Προηγούμενη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που διενεργήθηκε την περίοδο 31 Μαΐου-1η Ιουνίου, είχε δείξει τον Μπάιντεν να προηγείται του Τραμπ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες–41% έναντι 39%.

Η τελευταία δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι 10% των ερωτηθέντων θα επέλεγαν τον Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, έναν αντιεμβολιαστή ακτιβιστή που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Το ποσοστό που θα εξασφάλιζε ο Κένεντι είναι το ίδιο με της προηγούμενης δημοσκόπησης.

Ο Μπάιντεν έχει δεχτεί επικρίσεις για την ηλικία του –είναι 81 ετών– και για τη διανοητική του κατάσταση ενώ μια πτέρυγα του Δημοκρατικού του Κόμματος αντιτίθεται στη στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ στον πόλεμο που διεξάγει με την Χαμάς.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες σε αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες μεταξύ των Δημοκρατικών ότι κάποιοι νεαροί ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν τον Μπάιντεν.

Αυτή την εβδομάδα άλλωστε ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος το παιδί του οποίου καταδικάστηκε για αδίκημα παρότι η δημοσκόπηση αυτή έδειξε ότι λιγοστοί ψηφοφόροι έχουν αλλάξει γνώμη έπειτα από αυτή την εξέλιξη.

Η τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι 80% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θεωρούν ότι η καταδίκη του γιου του Μπάιντεν δεν πιθανολογείται να επηρεάσει το αποτέλεσμα σε σχέση με 61% που θεωρούν ότι η καταδίκη του Τραμπ δεν επηρεάζει την ψήφο τους.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Νέα «Νύχτα μεγάλων μαχαιριών» ετοιμάζεται στην Ελληνική Λύση, αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες. Πιθανόν και με εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου.

Στόχος, αυτή την φορά (σ.σ.: είχαν προηγηθεί οι «αποκεφαλισμοί» πέρσι των βουλευτών  Αντώνη Μυλωνάκη, την  Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου και τον Απόστολο Αβδελά), ο βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, διακεκριμένος νομικός.

Μία από τις εκπλήξεις σε ότι αφορά την συμμετοχή του, πέρσι στο ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης, αφού σπανίζουν οι επιστήμονες και επαγγελματικά επιτυχημένοι στα ψηφοδέλτια του κόμματος, όπως καταδείχθηκε και στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών. 

Τον Απρίλιο του 2023 τέθηκαν εκτός κόμματος ή εξορίστηκαν από τις εκλογές τους περιφέρειες, τρεις βουλευτές της Ελληνικής Λύσης κάτι που έθεσε εν κινδύνω την είσοδο του κόμματος στην Βουλή: Ο  Νο2 στο κόμμα, Αντώνης Μυλωνάκης, η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου και ο Απόστολος Αβδελάς.

Τώρα, πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, χαρακτηρίζουν τον Π.Σαράκη ως «μασόνο» (!!!)  και ότι επίκειται «αποκαλυπτικό» άρθρο με το οποίο θα «κατηγορηθεί» ως… «μέλος Στοάς» (!!!) από κάποιο αντίστοιχο Μέσο, για να τον ωθήσουν εκτός κόμματος!

Το γιατί δεν χρησιμοποιείται και πάλι η ίδια «συνταγή» της «αποστασίας» είναι ευκόλως αντιληπτό: Ο Π.Σαράκης είναι γνωστός πολιτικός αντίπαλος του Κ.Μητσοτάκη και ασκεί καθημερινά σφοδρή δημόσια κριτική στην κυβέρνηση.

Οι τοποθετήσεις του, δε, στην Επιτροπή που ερευνούσε το έγκλημα των Τεμπών, ήταν κατά κοινή ομολογία, οι πλέον σφοδρές κατά της κυβέρνησης και οι πλέον στοιχειοθετημένες από αυτές των βουλευτών όλων των κομμάτων, καθώς είχαν -πάνω απ’όλα- ανάλυση των στοιχείων και νομική βάση.

Και ο Π.Σαράκης είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε συζήτηση του Κ.Βελόπουλου με τον Κ.Μητσοτάκη για συνεργασία της Ελληνικής Λύσης με τη Νέα Δημοκρατία. Είτε τώρα, είτε το επόμενο έτος, όταν και θα έρθει η ώρα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τελική φάση της σύγκρουσης με τον Κ.Βελόπουλο, ήρθε μετά την έντονη διαφωνία του Π.Σαράκη  για το περιεχόμενο του ευρωψηφοδελτίου της Ελληνικής Λύσης.

Πέρα από τον Ε.Φράγκο (νυν ευρωβουλευτή και γαμπρό της αντιπροέδρου του κόμματος, Δ.Κρητικού), για τον οποίο ο Π.Σαράκης εκφράζεται δημοσίως και ιδιωτικώς με κολακευτικά λόγια, είχε χαρακτηρίσει, εσωκομματικά πάντα, την λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών, «μεγάλο λάθος στην μεγάλη του πλειοψηφία».

Και εντόπιζε την διαφωνία του ειδικά σε περιπτώσεις όπως η συμπαθέστατη γιαγιούλα, βοσκό και βοηθό στο οικογενειακό κρεποπωλείο, Γαλάτω Αλεξανδράκη που είχε τοποθετηθεί λόγω αλφαβητικής σειράς πρώτη στην λίστα.

«Δεν θα δώσουμε καλή εικόνα, ούτε στο εσωτερικό της Ελλάδας και θα γίνουμε αντικείμενο χλευασμού στην Ευρώπη αν εκλεγούν τέτοιοι υποψήφιοι, γιατί ειδικά για ευρωεκλογές είναι παντελώς ακατάλληλοι οι περισσότεροι. Θέλουμε επιστήμονες, νέους, καταξιωμένους επαγγελματίες.

Λοιδωρούμε τις επιλογές Μητσοτάκη και «Νίκης» για την Ευρωβουλή και θα βάλουμε υποψήφια π.χ. μια συμπαθέστατη, άξια μάνα και γιαγιά μεν, αλλά ειδικά για Ευρωβουλή χρειάζονται άλλα προσόντα, όπως αυτά που έχει ο Φράγκος: Νέος, επιστήμονας, εργατικός και γλωσσομαθής.

Αν εκλεγεί η Γαλάτω, που το πιθανότερο είναι ότι θα εκλεγεί γιατί είναι πρώτη στο ψηφοδέλτιο και γνωρίζουμε ότι οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κατά κανόνα τον πρώτο και τον τελευταίο, πώς θα προωθήσει τις θέσεις της Ελλάδας, αλλά και του κόμματος στην Ευρωβουλή;

Εδώ μιλάμε για αγώνα που θέλει και βιολογική αντοχή».

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Π.Σαράκη και οι εξελίξεις τον δικαίωσαν. Η 76χρονη συμπαθέστατη γιαγιά Γαλάτω, εκλέχθηκε! 

Αίφνης άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες περί «μασόνου Σαράκη», στα δημοσιογραφικά γραφεία και είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν σχετικά δημοσιεύματα.

Προέρχονται από τον Κ.Βελόπουλο; Δεν το πιστεύουμε. Ίσως «να έχει βάλει το χεράκι του» και το Μαξίμου.

Κάποιοι θέλουνε «να σπείρουν ζιζάνια» και να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ελληνική Λύση, ίσως και να την αδυνατίσουν πολιτικά για να είναι πιο «διαπραγματεύσιμη» στις συζητήσεις περί πιθανής συγκυβέρνησης.

Τα επόμενα 24ωρα θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον…

pronews.gr

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται να υπογράψει μια δεκαετή διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον Αμερικανό αντίστοιχό του, Τζο Μπάιντεν ενώ αποκαλύφθηκε από τον σύμβουλο του Μακρόν ότι εγκρίθηκε η αποδέσμευση ενός τεράστιου δανείου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, με εγγυήσεις τα μελλοντικά έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ή πρακτικά ανατρέποντας τις παγκόσμιες χρηματοπιστοτικές σταθερές «βάζουν χέρι» στα ξένα κεφάλαια.

Η απόφαση αυτή δεν θα οδηγήσει «σε τίποτα καλό» και το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι νέες κρίσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Το να κατευθύνονται κεφάλαια που έχουν πράγματι κλαπεί από τη Ρωσία στις στρατιωτικές περιπέτειες του καθεστώτος του Κιέβου και των προστατών του είναι εγκληματικό, κυνικό… Αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο διεθνές δίκαιο και, φυσικά, θα ακολουθήσουν σίγουρα αντίποινα» από τη Μόσχα, δήλωσε η Ζαχάροβα.

Το Κίεβο έχει υπογράψει 15 διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με άλλες χώρες από το 2022 που ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση, μεταξύ άλλων με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία αλλά δεν είχαν πειράξει τα ρωσικά χρήματα στις δυτικές τράπεζες, κάτι που όμως έκαναν τώρα με ότι αυτό θα σημάνει για τις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες.

Γιατί η τραπεζική είναι πάνω από όλα πίστη ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και αυτή η κίνηση μόνο αυτό δεν δείχνει.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας δεν απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου και θα μπορούσε να αναιρεθεί από μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ (αν προκύψει τέτοια μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου).

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν έχει πει στο πρόσφατο παρτελθόν ότι οι εγγυήσεις για την Ουκρανία θα είναι ισοδύναμες με εκείνες προς το Ισραήλ, καλύπτοντας οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, καθώς και τη δυνατότητα κοινής παραγωγής όπλων.

Στις δηλώσεις που θα κάνουν οι δύο ηγέτες, εκτιμάται πως θα γίνουν αναφορές στο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την αίτηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην εισαγωγή ξένων στρατιωτικών εκπαιδευτών στο εσωτερικό της χώρας.

Ανάλογη συμφωνία θα υπογράψει η Ουκρανία και με την Ιαπωνία.

«Το έγγραφο με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πρωτοφανές, όπως θα έπρεπε να είναι για τους ηγέτες που υποστηρίζουν την Ουκρανία» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν και με τις άλλες διμερείς συμφωνίες, αυτή με τις ΗΠΑ δεν θα απαιτεί την ενεργή εμπλοκή των Αμερικανών στην άμυνα της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Θα μπορούσε όμως να διευκολύνει την Ουκρανία να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς το Κίεβο θα έχει στα χέρια του διαβεβαιώσεις για τη βοήθεια που θα μπορεί να λάβει σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης.

Οι διμερείς συμφωνίες ασφαλείας αναφέρουν ότι σε περίπτωση μελλοντικής ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, τα μέρη θα διαβουλεύονται εντός 24 ωρών για να καθορίσουν μέτρα αντιμετώπισης και αποτροπής.

Προεξοφλώντας τη διμερή συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε: «Με την υπογραφή της, θα στείλουμε επίσης στη Ρωσία ένα μήνυμα για την αποφασιστικότητά μας. Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν νομίζει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία, κάνει λάθος. Μέσω αυτής της συμφωνίας, εξασφαλίζουμε επίσης δεσμεύσεις από την Ουκρανία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και την παρακολούθηση της τελικής χρήσης των όπλων που παρέχουμε».

Ο Σάλιβαν τόνισε, ακόμα, ότι η Ουκρανία δημιουργεί τεχνογνωσία για τον αμερικανικό Στρατό, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις πολεμικές της επιχειρήσεις.

Εμβαθύνοντας τη συνεργασία με το Κίεβο, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι και οι ΗΠΑ «θα επωφεληθούν από τις γνώσεις και την εμπειρία της Ουκρανίας, τις καινοτομίες της στο πεδίο της μάχης και τα διδάγματα που έλαβε από το μέτωπο».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Καλά αποτελέσματα σε μαθήτριες και μαθητές με το πέρας των Πανελληνίων καθώς και ευόδωση των προσπαθειών των ίδιων και των γονιών τους, εύχεται η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά.

Στο πλαίσιο αυτό, κάνει ειδική μνεία στην ανακοίνωση του βουλευτή του κόμματος και υπεύθυνου Τομεάρχη για την Παιδεία κ. Στέφανου Παραστατίδη, με την οποία γίνεται λόγος για την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για τη διεξαγωγή της διαδικασίας των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το «λάθος» των πανελλαδικών

Σαν να μην  έφτανε μόνο το άγχος και η αγωνία  που συνοδεύει την ψυχοφθόρα διαδικασία των πανελλαδικών.

Ήρθε και ο καύσωνας που αν και είχε από ημέρες προαναγγελθεί, βρήκε για μία ακόμη φορά το κράτος απροετοίμαστο να παρακολουθεί γονείς και εκπαιδευτικούς να μεταφέρουν ανεμιστήρες από τα σπίτια τους στα εξεταστικά κέντρα, την ίδια στιγμή που κυριολεκτικά στο παρά πέντε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έδινε εντολές στις καταργημένες και υπό κατάργηση σχολικές επιτροπές να εφοδιάσουν τις σχολικές μονάδες με νερά και χυμούς!

Αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό…

Φέτος η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων αποφάσισε να δοκιμάσει μέχρις εσχάτων τις αντοχές των ταλαιπωρημένων μαθητών και των οικογενειών τους, με λάθη, αστοχίες, παραλείψεις στην προετοιμασία και διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά  και υπερβολές στην δυσκολία θεμάτων εκτός σχολικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας .

Δεν επιτρέπεται σε κανένα να παίζει με το άγχος και την αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους

Πέρα όμως από την προχειρότητα και τα επαναλαμβανόμενα λάθη, αναδεικνύεται η απουσία ενός σοβαρού σχεδιασμού της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για το σχολείο και την εκπαίδευση συνολικά.

Επαναφέρουμε για μία ακόμη φορά την πρότασή μας για την έναρξη εθνικού διαλόγου για ένα νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που δεν θα υποτάσσει όλες σχεδόν τις εκπαιδευτικές βαθμίδες  στην αποκλειστική υπηρεσία της επιτυχίας στις εξετάσεις.

Που δεν θα υποβιβάζει το Λύκειο σε μια καρικατούρα φροντιστηρίου ρίχνοντάς το στην αρένα ενός  άνισου (και εκτός της αποστολής του) ανταγωνισμού με τη φροντιστηριακή παραπαιδεία που συνιστά ανυπόφορη οικονομική αφαίμαξη για χιλιάδες οικογένειες.

Που δεν θα στραγγαλίζει τον ποιοτικό ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο των παιδιών μας καθιστώντας τα επί μια τουλάχιστον διετία, ομήρους μιας εξοντωτικής ψυχολογικά και παιδαγωγικά διαδικασίας.

Που δεν θα προάγει ως εκπαιδευτική αξία την αποστήθιση.

Είναι πλέον η ώρα να μιλήσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις για ένα σχολείο ανθρωπιστικής παιδείας με παιδαγωγική αυτονομία, που καλλιεργεί το σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στη διαφορετικότητα, την κουλτούρα της συνεργασίας, την κριτική σκέψη, την ικανότητα αμφισβήτησης και  επιλογής.

Αυτό το σχολείο δεν μπορεί να υπηρετηθεί χωρίς την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων  και την αντικατάστασή τους με ένα άλλο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το οφείλουμε στους μαθητές και αυριανούς πολίτες αλλά και στη χώρα.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μίλτος Ζαμπάρας: Άμεση ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού του προγράμματος  «Νοσηλεία κατ΄οίκον»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας και ο Βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την λήξη του προγράμματος «Νοσηλεία κατ΄ οίκον-Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας» και τον κίνδυνο μη συνέχισης του προγράμματος εάν δεν ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των εργαζόμενων.

Όπως τόνισε ο βουλευτής: «Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την παροχή φροντίδας σε ενήλικους ασθενείς και στις οικογένειες τους σε περιπτώσεις αδυναμίας φυσικής παρουσίας των ασθενών στα νοσοκομειακά ιδρύματα. Οικογένειες και ασθενείς με ψυχικά νοσήματα μπορούν να λαμβάνουν φροντίδα στην ασφάλεια της οικίας τους, αποτελώντας μια σύγχρονη προσέγγιση που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ψυχικής υγείας και που προτείνει μοντέλα εξωνοσοκομειακής φροντίδας».

Το σύνολο των εργαζομένων που αποτελούνται από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και νοσηλευτές παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, νοσηλευτικές υπηρεσίες και πραγματοποιούν προγράμματα ενημέρωσης για ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, ο σχολικός εκφοβισμός κτλ.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί τον μοναδικό δημόσιο φορέα νοσηλείας στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, αφού δεν υπάρχει δευτεροβάθμια δομή στην περιοχή. Δυστυχώς όμως το σημαντικό αυτό πρόγραμμα λειτουργεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κάθε έξι μήνες κινδυνεύει με κλείσιμο εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις. Είναι απαραίτητη η αδιάκοπη λειτουργία των δομών αυτών και είναι απαραίτητη να βρεθεί μια λύση με μόνιμο προσωπικό για την συνέχιση του καίριου αυτού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, εάν θα προχωρήσουν άμεσα στην ανανέωση του προγράμματος «Νοσηλεία κατ΄οίκον» και την στελέχωση του με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

[Ακολουθεί η κατατεθείσα  ερώτηση]

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Άμεση ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού του προγράμματος  «Νοσηλεία κατ΄οίκον»

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου από το 2019 υλοποιεί το πρόγραμμα «Νοσηλεία κατ΄ οίκον- Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας» στα πλαίσια της Πράξης με τίτλο: «Ανάπτυξη Δομών Ψυχικής Υγείας – Εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (πρόληψη-προαγωγή) από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας» με κωδικό Ο.Π.Σ. 5033668 ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την παροχή φροντίδας σε ενήλικες ασθενείς και στις οικογένειες τους σε περιπτώσεις αδυναμίας φυσικής παρουσίας των ασθενών στα νοσοκομειακά ιδρύματα.

Οικογένειες και ασθενείς με ψυχικά νοσήματα μπορούν να λαμβάνουν φροντίδα στην ασφάλεια της οικίας τους αποτελώντας μια σύγχρονη προσέγγιση που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ψυχικής υγείας και που προτείνει μοντέλα εξωνοσοκομειακής φροντίδας.

Τα μέλη της ομάδας της συγκεκριμένης δράσης αποτελούνται από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και νοσηλευτή/τρια. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στους ασθενείς και στις οικογένειες τους, νοσηλευτικές υπηρεσίες, υλοποιούν προγράμματα όπως για την ενδοοικογενειακή βία και ενισχύουν σημαντικά τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί τον αποκλειστικό δημόσιο φορέα νοσηλείας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας λόγω της απουσίας Δευτεροβάθμιας δομής στην περιοχή.

Δυστυχώς οι συμβάσεις του προσωπικού λήγουν στο τέλος Ιουνίου και δεν έχουν ανανεωθεί, εφόσον γνωρίζουμε, έως σήμερα. Είναι απολύτως απαραίτητο η συνέχιση του εν λόγω προγράμματος και είναι απολύτως απαραίτητη η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων διότι είναι πολύ σημαντικό για τους επωφελούμενους να συνεχιστεί αδιαλείπτως η φροντίδα τους με τους ίδιους όρους για να μην διαταραχθούν οι θεραπευτικές τους καλύψεις. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να στελεχωθούν αυτές οι σημαντικές δομές με μόνιμο προσωπικό για να μην αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και κυρίως οι ωφελούμενοι με αυτή την αγωνία κάθε έξι μήνες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Θα προχωρήσετε άμεσα στην ανανέωση του προγράμματος «Νοσηλεία κατ΄οίκον» και την στελέχωση του με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

 



Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της από 23 Νοεμβρίου 2023 Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου, της εταιρείας «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» και της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», και αφετέρου της εταιρείας «ΣΑΡΙΣΑ Υπο-Παραχώρηση Λιμένος Καβάλας Φίλιππος ΙΙ Ανώνυμη Εταιρεία», της εταιρείας «Blacksummit Financial Group Inc», της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών» και της εταιρείας «Ευρωπαϊκές Επενδύσεις και Επιχειρήσεις Αεροδιαστημικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία»».

Επειδή οφείλουμε στον Ελληνικό λαό για την στήριξη και την εμπιστοσύνη του, από εδώ και στο εξής θα κυνηγήσουμε κάθε είδους διαφθορά και θα επιβάλουμε διαφάνεια. Αυτό θα κάνουμε και στην περίπτωση της νοθείας.

Ήταν οι εκλογές αδιάβλητες; Εμείς λέμε όχι! Είναι δυνατόν η ΝΔ από το 40,17% στην επιστολική ψήφο, όταν έφτασε στην κάλπη να έπεφτε στο 28,31%. Η διαφορά είναι της τάξεως του 11,74%. Είναι ανεξήγητο!! Ουδείς έλεγξε τους σάκκους από πού ήρθαν, πώς ήρθαν.

Είναι χαώδεις οι διαφορές της ΝΔ μεταξύ επιστολικής ψήφου και κάλπης. Τα στοιχεία τα καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής. Ακούστε: Το 54,29% της επιστολικής ψήφου στην κάλπη γίνεται 32,31%. Σε 8 περιφέρειες, η σύγκριση δημιουργεί ερωτηματικά. Π.χ. στην Α’ Ανατ. Αττικής η ΝΔ στην επιστολική ψήφο παίρνει 54,29% και στην κάλπη 23, 1% των ψήφων. Στην Εύβοια η ΝΔ στην επιστολική ψήφο παίρνει 41,50% και στην κάλπη 25,89%. Στα Χανιά στην επιστολική ψήφο η ΝΔ παίρνει 35,97% και στην κάλπη 26,85%. Στην Χαλκιδική στην επιστολική ψήφο η ΝΔ παίρνει 40,59% και στην κάλπη 27,07%. Στην Κοζάνη, στην επιστολική ψήφο η ΝΔ παίρνει 36,35% και στην κάλπη 26,62%. Στην Λευκάδα, στην επιστολική ψήφο η ΝΔ παίρνει 33,11% και στην κάλπη 26,25%.

Και ενώ  όλα τα άλλα κόμματα είναι περίπου κοντά στο εκλογικό τους αποτέλεσμα, συμβαίνει κάτι περίεργο. Η Ελληνική Λύση στην επιστολική ψήφο λαμβάνει μόλις το 2,37%, ενώ στην κάλπη σαρώνει με 9,4%. Μιλάμε για 4πλάσιο ποσοστό!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 10/6/2024 γράφει ότι ο Γκρήνμπεργκ παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Ο Παύλος Μαρινάκης όμως στις 4/6/2024 είπε για τον κο. Γκρήνμπεργκ: «Ο κος Γκρήμπεργκ και όποιος έχει έναν ρόλο επικοινωνιακό, πληρώνεται με σύμβαση, η οποία είναι κατατεθειμένη και υπογεγραμμένη από τη ΝΔ και τον ίδιο, με συγκεκριμένη αμοιβή και χρονικό ορίζοντα, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές.

Και λέω το εξής ζητάτε το πόθεν έσχες του Κασσελάκη και καλά κάνετε. Ωραία. Πείτε μας πληρώνεται και από ποιόν ο Γκρήμπεργκ;

Οι δε δαπάνες της ΝΔ προς την GOOGLE είναι ιλιγγιώδεις. Βλέπουμε κόμματα χρεωμένα να πετούν χρήματα του Ελληνικού λαού. Εμείς δεν κάνουμε φιέστες!

Και ενώ η ΝΔ έχασε 1 εκατ. ψήφους, βλέπουμε υπουργούς να βγαίνουν στα κανάλια και να είναι χαρούμενοι γιατί οι ψηφοφόροι προτίμησαν να πάνε στις παραλίες παρά να ψηφίσουν.

Και πώς να πιστέψουμε την κυβέρνηση όταν στους εκλογικούς καταλόγους υπάρχουν ακόμα 600 χιλιάδες νεκροί; Πώς να σας πιστέψουμε όταν έχετε πει ψέμματα για το μεταναστευτικό, για το εμβόλιο, για τις Πρέσπες, για τους φόρους, για τις υποκλοπές, για τα ελληνο-τουρκικά, για τα Τέμπη. Γιατί να πιστέψουμε ότι λέτε την αλήθεια για την επιστολική ψήφο;

Όλα αυτά έχουν έναν κοινό παρονομαστή, που αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική συνέντευξή του; Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων: «ο κος Βελόπουλος υπήρχε περίοδος που ήταν σταθερά στο 12% και στο 13%». Οι δημοσκόποι γιατί δεν μας έδωσαν ποτέ ποσοστό 12% και 13%; Και συνεχίζει ο κος Γεωργιάδης: «Ο Βελόπουλος δεν πήρε το δημοσκοπικό υψηλό του ποσοστό. Πήρε κάτω από 10%. Για να είμαι ειλικρινής, ο εκλογικός μας στόχος για την Ελληνική Λύση ήταν να μην πάρει διψήφιο ποσοστό. Και δεν πήρε! Αυτό επετεύχθη»! Αντί να είναι στόχος σας ο Βελόπουλος θα έπρεπε να έχετε στόχο να προσλάβετε ανθρώπους που θα οργανώσουν την πολιτική σας πορεία.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει πλέον λαϊκή νομιμοποίηση. Η παραίτηση της κυβέρνησης και η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει συνέντευξη λίγες ώρες μετά την εκλογική συντριβή του, φανερώνει τον πανικό και το σοκ που υπέστη. Οι ισχυρισμοί του όμως αποδεικνύουν ότι δεν είναι απλά εκτός πραγματικότητα, αλλά παραμένει ασύδοτος και αμετανόητος για τα ληστρικά τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους εκβιάζει με 5ετή φορολογικό έλεγχο αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν. Αμετανόητος για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ενώ την ίδια ώρα ψεύδεται για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Αν οι άνθρωποι αυτοί πάνε στα δικαστήρια θα δικαιωθούν και θα υιοθετήσουν παιδιά. Αμετανόητος για το έγκλημα των Τεμπών. Δεν τολμά ακόμα και να προφέρει την λέξη «Τέμπη» και ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα των ολιγαρχών, με μόνο άγχος του το πότε θα παραλειφθούν τα ηλεκτρικά λεωφορεία! Πανηγυρίζει επειδή οδήγησε το κόμμα του στην χειρότερη εκλογική επίδοση, αγνοώντας το τεράστιο ποσοστό αποχή και λησμονώντας ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι δική του ευθύνη. Ενώ το κράτος καταρρέει αυτός στοχοποιεί το ΑΣΕΠ, δείχνοντας πως έχει σκοπό να αλώσει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο, όπως ακριβώς έπραξε και με την επιστολική ψήφο, με τον «πόθεν έσχες» του, που ακόμα δεν το έχει δώσει στην δημοσιότητα, με τα κολοσσιαία σκάνδαλα που πλέον απασχολούν την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη. Ο κος Μητσοτάκης έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση και το γνωρίζει. Η παραμονή του στην εξουσία θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα, την Κοινωνία, τη Δημοκρατία. Η Ελληνική Λύση απαιτεί την παραίτησή του και την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Πάμε και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων…..

Θα ήθελα να μου απαντήσετε σε ένα ερώτημα: πού πάνε τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις; Το Υπερταμείο απάντησε σε ερώτηση του κου. Βιλιάρδου, με την υπ. αριθμόν 3560/6.3.24 απάντηση, ότι το διάστημα από 2011 έως 2023,  τα έσοδα ήταν 8,79 δις ευρώ από «ιδιωτικοποιήσεις» , από τα οποία τα 8,54 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους. Δηλαδή ξεπουλάμε τα πάντα για να πληρώνουμε χρέη! Το Υπερταμείο δηλ. είναι ζημιογόνο για το δημόσιο, αφού έχει καταβάλει σε εταιρείες που ελέγχει πολύ περισσότερα από ό,τι έχει εισπράξει.

Και γεννάται το ερώτημα: πώς κάνετε τις ιδιωτικοποιήσεις; Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα δώσατε στον Προκοπίου, γνωστός για την εισαγωγή πετρελαίου από την Ρωσία, στον οποίο προηγουμένως κάνατε μια διαγραφή οφειλών προς το κράτος ύψους 90%.

Το Πολεμικό Ναυτικό μας, ο μεγαλύτερος πιστωτής (150 εκατ. ευρώ), θα πληρωθεί μετά από δεκαετίες. Η μισθοδοσία των εργαζομένων (σε ποσοστό 70%) εξακολουθεί να καταβάλλεται από το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο από το 2016 πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, μεταφορά προσωπικού με ιδιωτικά λεωφορεία και λειτουργικό κόστος ναυπηγείου. Όμως από το Νοέμβριο του 2022, το ναυπηγείο έχει εμπορική δραστηριότητα. Μέχρι σήμερα επισκεύασε πάνω 60 εμπορικά πλοία. Τα έξοδα τα πληρώνει το κράτος, αλλά τα κέρδη τα εισπράττει ο εργοδότης και επενδυτής!

Ξεπουλάτε τα ασημικά της χώρας και όμως το χρέος μας μεγαλώνει. Χρωστούσαμε 320 δις, ήρθατε εσείς ξεπουλήσατε ΔΕΗ, ΟΤΕ, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, νοσοκομεία, αρχαιολογικούς χώρους και τώρα χρωστάμε 400 δις!

Πουλήσατε την Αλεξανδρούπολη τώρα πουλάτε και την Καβάλα. Δεν είμαι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων αλλά αυτού του ξεπουλήματος. Και δεν ξεπουλάτε μόνο εταιρείες. Η μισή Χαλκιδική έχει ξεπουληθεί σε ξένους, κυρίως Βαλκάνιους. Το κέντρο της Θες/νίκης έχει ξεπουληθεί. Αν σκεφτεί κάποιος ότι αυτοί διεκδικούν εδάφη, τότε η κατάσταση γίνεται εφιαλτική.

Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται άμεση ξένη επένδυση η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της χώρας. Το ξεπούλημα δηλ. της δημόσιας περιουσίας και οι πλειστηριασμοί της ιδιωτική με την εξαγορά σπιτιών των Ελλήνων από ξένους, μετά την κατάσχεσή τους από τις τράπεζες και τα κοράκια. Θα έχουμε ένα κράτος που λέγεται Ελλάδα, αλλά δεν θα έχει δημόσια περιουσία. Και οι κάτοικοι της Ελλάδας δεν θα έχουν ούτε ιδιωτική περιουσία.  Η χώρα οδηγείται ξανά σε τέλμα, μη διαθέτοντας πια τίποτα να πουλήσει.

Κάνετε εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων. Η παιδεία είναι ιδιωτική. Η Υγεία είναι ιδιωτική. Η Ενέργεια είναι ιδιωτική. Αλλά το χρέος δημόσιο…

Επειδή λοιπόν έγινε πολλή κουβέντα για το «πόθεν έσχες» του κου. Κασσελάκη….

Τι έκανε η κυβέρνηση; Νομιμοποίησε το μαύρο πολιτικό χρήμα με νόμο στις 28/2/2023, την ημέρα του εγκλήματος των Τεμπών, αφού ο πρωθυπουργός αγόρασε δύο οικόπεδα και ένα σπίτι στα Ζαγοροχώρια έναντι 70.000 ευρώ. Η αγορά έγινε 28/12/2022. Έκανε ο πρωθυπουργός νόμο για τον εαυτό του! Η περιοχή συμπτωματικά ετέθη υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ μετά την αγορά!

Και την πλατφόρμα του «πόθεν έσχες» δεν την κάνατε γιατί θέλατε να καλύψετε τον πρωθυπουργό. Έτσι νομοθετείτε; Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί για το «πόθεν έσχες».

Αναφορικά με το ερώτημα: γιατί έχουμε ακρίβεια; Η απάντηση είναι γιατί δεν παράγουμε, γιατί έχουμε ακριβή ενέργεια, γιατί έχουμε ακριβά μεταφορικά και διόδια.

Και γιατί δεν κάνατε κακούργημα την αισχροκέρδεια; Γιατί έχετε πλαφόν στα πρόστιμα για όσους αισχροκερδούν αλλά δεν επιβάλλετε πλαφόν στις τιμές των προϊόντων; Γιατί δεν κάνετε ό,τι έκαναν στην Κύπρο με το e-cofini;

Αλλά εσείς δουλεύετε για τους ολιγάρχες. Γι’ αυτό πήγατε στο 28% και αν συνεχίσετε έτσι, θα πάτε και στο 8%! Έδυσε το άστρο Μητσοτάκη, τελείωσε ο Μωυσής!

Όταν έλεγα για τον αντιπυρικό υγρό στην Πάρνηθα ο πρωθυπουργός είπε ότι έλεγα σαχλαμάρες και αμέσως μετά αποδείχθηκε ότι έλεγα την αλήθεια! Σας λέμε ηθικούς αυτουργούς των πυρκαγιών. Γιατί; Γιατί είστε αμετανόητοι και κάνετε εγκληματικά λάθη. Παράδειγμα, η προμήθεια επιβραδυντικού υγρού. Στις 11/6/2024  υπεγράφη από την ΔΙΠΥΝ Πειραιά η σύμβαση για την προμήθεια επιβραδυντικού υγρού για την αεροπυρόσβεση. Χρόνος παράδοσης των ανωτέρω προμηθειών: εντός 90 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης! Δηλαδή το Σεπτέμβριο. Έτσι κυβερνάτε; Εσείς είστε άχρηστοι. Δεν μπορεί να παραγγέλνεις κάτι που θα χρειαστείς τώρα για να το πάρεις το Σεπτέμβριο;;

Θα σας διαβάσω κάτι που λέει ένας δικός σας άνθρωπος. Νεοδημοκράτης είναι! Λέει λοιπόν: «οι υψηλά ιστάμενοι μισούν ό,τι παράγεται στην Ελλάδα. Είναι πολύ ακριβές οι πρώτες ύλες. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τους πιο φτωχούς καταναλωτές και με τις ακριβότερες τιμές. Χρόνο με το χρόνο η ποιότητα των τροφίμων αλλάζει προς το χειρότερο. Σύντομα θα υπάρξει επισιτιστική κρίση». Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, του ομίλου Βενέτη.

Κάτι τελευταίο: γιατί μιλάτε για ψεκασμένους; Ο πρωθυπουργός ήρθε εδώ και μας αποκάλεσε ψεκασμένους. Στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ υπάρχει αναφορά για τα βατραχάκια που έχει ο πρωθυπουργός στο γραφείο του γιατί λέει έχουν καλό feng sui! Μιλήστε μας τώρα για ψεκασμένους.

Είναι όμως και κάτι ακόμα. Και αναφέρομαι στο EUROPRIDE που θα γίνει στη Θες/νίκη. Υπάρχει λοιπόν μια οδηγία του εμπορικού συλλόγου Θες/νίκης, ο οποίος καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να προσελκύσουν τους επισκέπτες και καταναλωτές και να δείξουν τη φιλόξενη διάθεσή τους, προσφέροντας ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και δελεαστικές προσφορές, για όλο το χρονικό διάστημα της διοργάνωσης. Δηλ. οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι είναι κορόϊδα; Οι διαφορετικοί από τα Pride είναι κορόϊδα;

Εμείς είμαστε σύμφωνοι με όσα είχε πει ο Χρήστος Σιμαρδάνης: Δεν είμαι υπερήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος. Κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος για το τι κάνει στο κρεβάτι του. Ούτε εσύ πρέπει να νιώθεις υπερήφανος γιατί είσαι στρέϊτ. Να είσαι υπερήφανος γιατί είσαι τίμιος, καλός άνθρωπος ή καλός πατέρας.

Και βέβαια έχουμε και την ανακοίνωση της 3ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας μετά από σύσκεψη με την αστυνομία Θες/νίκης, η οποία θέτει σε συναγερμό όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες για 9 ολόκληρες μέρες, για να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις δηλητηριάσεων από αλκοόλ και οπιούχα. Ναρκωτικά δηλαδή! Επίσης για τραυματισμούς από συμπλοκές ή άλλες αιτίες, κυρίως όμως για λοιμώδη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ακόμα και για ευλογιά των πιθήκων! Εγώ αν έπαιρνα ένα τέτοιο χαρτί στα χέρια μου θα απαγόρευα το EUROPRIDE.

Κλείνοντας θα αναφερθώ σε μία ρήση του Αριστοτέλη από τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ: «Η επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες. Αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματά τους η φρουρά του καθεστώτος, αφ’ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπουν τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων και η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων, που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά».

Αυτό κάνετε όλοι σας εκούσια ή ακούσια. Εμείς θα κάνουμε τα αντίθετα. Θα κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή και τους Έλληνες υπερήφανους, γιατί είμαστε η λύση. Η Ελληνική Λύση.



Με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης να αναμένεται από μέρα σε μέρα, τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» από υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθούν να αντλήσουν πληροφορίες, καθώς η ροή...πληροφόρησης από το Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι εξ απορρήτων συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν τις σκέψεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει ραντεβού αυτές τις μέρες και συζητά τις επιλογές του.

Πάντως, ένα από τα συμπεράσματα που κόμισε στον κ. Μητσοτάκης προχθές το απόγευμα ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού τις περασμένες εβδομάδες, ήταν η αίσθηση ότι αρκετοί νεοδημοκράτες, παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος, έμειναν το σπίτι τους για μια σειρά από λόγους. Με άλλα λόγια, δεν ήταν μόνο κεντρώοι ψηφοφόροι που επέλεξαν την οδό της αποχής, αλλά και αρκετοί διαχρονικοί ψηφοφόροι της κυβερνώσας παράταξης που αισθάνθηκαν ότι είτε η κάλπη δεν τους αφορά είτε δεν πείστηκαν ότι η κάλπη είναι κομματικά σημαντική.

Με αυτό το δεδομένο, άπαντες εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός που είναι στα σκαριά θα έχει έντονο «γαλάζιο» χρώμα. Δεν θα είναι μόνο ένας ανασχηματισμός με γνώμονα την καθημερινότητα, αλλά ένας ανασχηματισμός που θα ενισχύει το κομματικό στοιχείο της κυβέρνησης. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποφασίζει με κομματικά ή γεωγραφικά κριτήρια, αλλά θα σταθμίσει ποιοι βουλευτές της ΝΔ μπορούν να κάνουν τη δουλειά κατά το κοινώς λεγόμενον. Διότι, ο πρωθυπουργός είπε και στη συνέντευξή του στον Alpha ότι δεν εκλαμβάνει το μήνυμα της κάλπης ως μια εντολή η κυβέρνηση να στρίψει πιο δεξιά, αλλά ως την παραίνεση να λειτουργήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας.

Βουλευτές εν αναμονή

Κάπως έτσι, μια σειρά «γαλάζιων» βουλευτών είναι σε κατάσταση αναμονής. Στο παρασκήνιο ακούγεται το όνομα του πρώην υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος είχε ακουστεί και προ μηνών στη διορθωτική παρέμβαση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Παρομοίως ακούγονται οι πρώην υπουργοί Νότης Μηταράκης και Κώστας Τσιάρας, αλλά και ο Κώστας Κατσαφάδος, ενώ στα πολιτικά παρασκήνια συζητούνται τα ονόματα των βουλευτών Κώστα Καραγκούνη, Χρήστου Κέλλα, Κώστα Γκιουλέκα, Μακάριου Λαζαρίδη και Άννας Ευθυμίου. Επίσης, υπάρχουν νέοι βουλευτές, για τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου έχει πολύ καλή άποψη και πάντα σε έναν ανασχηματισμό μπορεί να προκύψουν καραμπόλες που να επιφέρουν αξιοποίηση.

Το... αμήχανο υπουργικό

Αν, πάντως, ο πρωθυπουργός δεν κάνει την έκπληξη σήμερα να ανακοινώσει τις παρεμβάσεις του στο κυβερνητικό σχήμα, τότε το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής αναμένεται να είναι εξαιρετικά αμήχανο, καθώς αρκετοί υπουργοί θα «κάθονται σε αναμένα κάρβουνα», ενώ λίγες ώρες ή μέρες μετά μπορεί να μην είναι στη θέση τους. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις προθέσεις του, ενώ είναι κοινώς παραδεκτό ότι αρκετοί υπουργοί έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» εν αναμονή αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του ανασχηματισμού αναμένεται να μονοπωλήσει τη σημερινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει μια επίσημη βραδινή υποχρέωση, να μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ με τον νέο πρόεδρο Γιάννη Παράσχη. Κάτι που σημαίνει ότι ως τις 20:00 έχει αρκετή ώρα για επαφές και σχεδιασμό.

protothema.gr