Πέμπτη, 3η Οκτωμβρίου 2024  10:21: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023

Η σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα διεξαχθεί από τις 22-25 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, αποφασίστηκε στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην ΚΟΕΣ που θα αντικαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στην πορεία προς το Συνέδριο μετέχουν 29 άτομα: Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Σταύρος Αραχωβίτης, Γιάννης Βουλγαράκης, Κώστας Γενιδούνιας, Ελένη Γιακουμάκη, Χρήστος Δουίτσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Στέργιος Καλπάκης, Χρύσα Καραγιάννη, Νίκος Καραντιλιόν, Δημήτρης Καρβούνης, Ζωή Κυρκούλια, Μάριος Κάτσης, Φώτης Λαμπρινίδης, Νίκος Μαδεμλής, Γιώργος Μπαλάφας, Γιώτα Μπελώνη, Θάνος Μωραίτης, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, Πάνος Ρήγας, Χρήστος Σπίρτζης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία, Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Χάρης Τσιόκας, Αγγελίνα Χατζοπούλου, Αλέξης Χριστόπουλος.

Εξάλλου ορίστηκε και η Επιτροπή Θέσεων – Απόφασης στην οποία μετέχουν: Όλγα Γεροβασίλη, Νατάσσα Γκαρά, Μενέλαος Γκίβαλος, Σπύρος Δανέλλης, Ρένα Δούρου, Αντώνης Ελευθεριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, Νίνα Κασιμάτη, Τάκης Κορμάς, Μαρία Κουβέλη, Λευτέρης Κρέτσος, Γιάννης Ματζουράνης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μπουρνούς, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Μαρία Ρεπούση, Σαπουνά Αναστασία, Σαρακιώτης Γιάννης, Νίκος Σκορίνης, Διονύσης Τεμπονέρας,, Γιώργος Τσίπρας, Σωκράτης Φάμελλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Πηγή: ΑΠΕ

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα Σάββατο 9/12 για «την πιθανότητα» να υπάρξει «μια ανεξέλεγκτη έκρηξη» στη Μέση Ανατολή, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

«Όσο η Αμερική θα υποστηρίζει τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος και τη συνέχιση του πολέμου υπάρχει η πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης έκρηξης της κατάστασης στην περιοχή», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η επικοινωνία αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ οι ΗΠΑ άσκησαν χθες, Παρασκευή, βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούσε σε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Το κείμενο αυτό, το οποίο συγκέντρωσε 13 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή (Ηνωμένο Βασίλειο) είχε συνταχθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έπειτα από τη χωρίς προηγούμενο επίκληση από τον Αντόνιο Γκουτέρες του άρθρου 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που του επιτρέπει να εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ένα θέμα «που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της διεθνούς ασφαλείας».

«Η χρήση του άρθρου 99 είναι μια θαρραλέα ενέργεια από την πλευρά σας για να διαφυλάξετε την ειρήνη και υποστηρίζεται από την παγκόσμια κοινή γνώμη», δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν στον Γκουτέρες.

Για τον Ιρανό υπουργό, «ο ισχυρισμός» από τους Ισραηλινούς ότι «η Χαμάς είναι αυτή που παραβίασε» την εκεχειρία που τερματίσθηκε την 1η Δεκεμβρίου, «είναι εντελώς ψευδής».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δυο ώρες κράτησε η έκτακτη κλειστή σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας μετά τα επεισόδια στο Ρέντη και τον σοβαρότατο τραυματισμό του αστυνομικού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας  Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  Γιάννης Μπρατάκος.

Όπως έγινε γνωστό ανακοινώσεις θα γίνουν την Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες επί τάπητος τέθηκαν πιο αυστηρά μέτρα με τους αρμόδιους υπουργούς να σχεδιάζουν τις επόμενες ενέργειές τους.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης ο κ. Μαρινάκης μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή είπε:  «Αντιλαμβανόμαστε την οργή και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Πρωθυπουργός είχε πει τον Αύγουστο ότι όλα αυτά είναι δυναμικά, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση».

Μάλιστα, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι θα πρέπει «να περιμένουμε έναν Πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που δεν μασάει τα λόγια του και εφαρμόζει αποφάσεις που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες».

Πηγή: ertnews.gr

«Θέλουμε να αλλάξουμε την χώρα μας και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αν αυτό παραμείνει η πυξίδα μας θα πετύχουμε», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Είμαστε μακράν το πιο ανεξάρτητο κόμμα, δεν χρωστάμε τίποτε, δεν πρόκειται κανείς να μας φιμώσει, θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και βαθιά κοινωνικοί».

Συνέχισε με ένα δηκτικό σχόλιο για τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και «την υπόκλιση μπροστά στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν». Όπως είπε ο κ. Κασσελάκης: «Προσωπικά ο κ. Γεραπετρίτης μου είναι συμπαθής, αλλά δεν μπορείς να ψεύδεσαι ότι η υπόκλιση ήταν για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν την ίδια υπόκλιση είχες κάνει και στο αεροδρόμιο. Φανταστείτε να ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, η προπαγάνδα της κυβέρνησης θα μας είχε κάνει να πέσουμε. Η προπαγάνδα όμως τώρα το περνά με ψιλά γράμματα. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για την στάση του υπουργού. Δεν τιμά την Ελλάδα η στάση του κ. Γεραπετρίτη». Διαβεβαίωσε ότι «η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να υποκλιθεί σε κανέναν».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις: «στον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος όπως ανέφερε «συνεχίζεται χωρίς προοπτική τερματισμού ενώ την ίδια ώρα, συνεχίζεται μετά τη λήξη της ολιγοήμερης ανακωχής, η σφαγή στη Γάζα». Ακολούθως ανέφερε: « Οδεύουμε προς μια επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη, όπου η συνεχιζόμενη δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί άμεσα να βαθύνει ακόμη περισσότερο, εάν οι ακροδεξιές δυνάμεις καταφέρουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτούς τους καιρούς είναι που χρειάζεται να επικρατήσουν οι αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές ιδέες και αρχές».

Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει να μιλήσουμε όλοι μαζί υπέρ της αναγκαιότητας για άμεση ειρήνευση στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Μέση Ανατολή, απαιτώντας ξανά την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους στο πλάι του κράτους του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» και πρόσθεσε: «Αλλά και για να υπάρξει και στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών ιδεών, για να πάρει ανάσα και να ελπίσει ξανά ο κόσμος, ότι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του και να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά».

sinidisi.gr

Η αμερικανική διπλωματία «καταδίκασε σθεναρά» την Παρασκευή 8/12 τις επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και αμερικανικών στρατευμάτων και δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στην επικράτεια του Ιράκ, αξιώνοντας οι ιρακινές αρχές να «προσαγάγουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Πολλές παραστρατιωτικές οργανώσεις ευθυγραμμισμένες με το Ιράν που δρουν ελεύθερα στο Ιράκ απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» της χώρας αυτής, «τους στρατιώτες μας και τους εταίρους μας», τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ομοβροντίες ρουκετών που εκτοξεύθηκαν χθες τα ξημερώματα έβαλαν στο στόχαστρο την αμερικανική πρεσβεία, εντός των τειχών της αυστηρά φυλασσόμενης Πράσινης Ζώνης, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς, εξέλιξη που υπογράμμισε για άλλη μια φορά τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή, δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η επίθεση, για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, είναι η πρώτη εναντίον της πρεσβείας αφότου φιλοϊρανικές ένοπλες οργανώσεις άρχισαν να εξαπολύουν παρόμοια πλήγματα εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον στο Ιράκ και στη Συρία.

Χθες έγιναν πέντε ακόμη τέτοιες επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία, με το σύνολό τους να έχει φθάσει πλέον τις 85, κατά πηγές στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Παροτρύνουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να διενεργήσουν αμέσως έρευνα για τις επιθέσεις αυτές, να συλλάβουν τους δράστες και να τους προσαγάγουν ενώπιον της δικαιοσύνης», επιμένει το δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας στη Βαγδάτη τη δέσμευσή της να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές και εγκαταστάσεις.

Πάντως η Ουάσιγκτον εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι καταδίκασε την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, χαρακτηρίζοντάς τη «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Θετικό πρόσημο βάζει η Αθήνα στην επίσκεψη Ερντογάν, που όπως εκτιμάται διατηρεί τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Το επόμενα βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο αναμένονται από τη νέα χρονιά, τόσο με τη συνέχεια του πολιτικού διαλόγου, όσο και με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, την άνοιξη. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε και στις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.

Ελλάδα και Τουρκία επιχειρούν ν’ ανοίξουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους, αφενός αφήνοντας πίσω τους την εποχή της σκληρής αντιπαράθεσης, αφετέρου προωθώντας από συντεταγμένα τα επόμενα βήματα του διαλόγου. Οι διαφορές που πηγάζουν από την τουρκική αναθεωρητική ατζέντα είναι παρούσες, οι δύο πλευρές όμως είναι αποφασισμένες ν’ αναζητήσουν περισσότερες συγκλίσεις.

«Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον. (…) Όμως αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα – δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας. Μέχρι τώρα πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Σήμερα, στο όνομα των επόμενων γενεών, οφείλουμε και οι δύο να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στη Αθήνα, τόνισε: «Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες, πολύ περισσότερο μεταξύ δύο αδερφών. Είναι πολύ φυσικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ δύο γειτόνων. Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση να τα λύσουμε. (…) Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να λυθεί».

Η κοινή βούληση αποτυπώθηκε στην υπογεγραμμένη από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν Διακήρυξη των Αθηνών, όπου η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο αναδεικνύονται ως κοινά αποδεκτά μέσα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

«Είναι μια Διακήρυξη η οποία ακριβώς αναδεικνύει εκείνα τα οποία μας ενώνουν. Αναδεικνύει την ανάγκη δύο γειτονικές χώρες να έχουν σχέσεις φιλικές. (…) Σηματοδοτεί την επόμενη μέρα. Και αν με ρωτάτε, ναι, νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο πραγματικά μπορούμε να προχωρήσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Θετική η αποτίμηση των επαφών από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας

«Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελπίζω ότι οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας».

Αθήνα και Άγκυρα οριοθέτησαν και τα επόμενα βήματα, με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει, εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες, να παραπέμψει τη διαφορά οριοθέτησης θαλασσιών ζωνών στη διεθνή δικαιοδοσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει την ερχόμενη άνοιξη στην Άγκυρα. Θα προηγηθεί επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, ενώ για τον Φεβρουάριο προγραμματίζονται οι συναντήσεις για τη θετική ατζέντα, «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Πολιτικό Διάλογο».

Την θετική ατμόσφαιρα χαιρετίζουν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή.

«Είναι πολύ θετικό να βλέπουμε τι συνέβη στην Αθήνα μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι ένα πολύ καλό σημάδι» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ζήτησε την σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ώστε να ενημερώσει για τις εξελίξεις τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Χάγη με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Πλούσια ήταν η ατζέντα της συνάντησης, λίγες μέρες πριν την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το τρέχον έτος, με βασικά «ακανθώδη» ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Μαρκ Ρούτε: Θέλω να καλωσορίσω τους αγαπητούς μου φίλους και τον συνάδελφό μου από την Ελλάδα εδώ στο γραφείο μου. Νομίζω ότι είναι η δεύτερη φορά που σας φιλοξενώ εδώ, και ήμουν καλεσμένος σας τον Νοέμβριο του 2021. Είμαστε στενοί σύμμαχοι. Συνεργαζόμαστε στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε παρόμοιες θέσεις σε πολλά ζητήματα. Σε διμερές επίπεδο, νομίζω ότι έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Διατρέχοντας την ατζέντα, δεν υπήρχαν πολλά σημεία στα οποία έχουμε προβλήματα, αλλά αντιθέτως πολλά σημεία συνεργασίας.

Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό που έχουμε αυτή τη συνάντηση, διότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ένα αρκετά κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν, προφανώς, η Ουκρανία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ, που συνδέεται επίσης με τα χρήματα για την Ουκρανία, αλλά προφανώς και το θέμα της διεύρυνσης. Ελπίζουμε να λάβουμε μια θετική απόφαση σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα.

Βέβαια, θέλω επίσης να ακούσω από εσάς αργότερα απόψε, για τις επιτυχημένες συνομιλίες σας χθες, τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο Τύπος, πολύ επιτυχημένες συνομιλίες με την Τουρκία. Όλα αυτά τα θέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αλλά και πάλι, Κυριάκο, σε ευχαριστώ πραγματικά για την επίσκεψή σου. Είναι πραγματική τιμή για μένα. Επίσης θα περάσουμε ένα ευχάριστο βράδυ, με σκληρή δουλειά, πρώτα απ’ όλα, αλλά πιστεύω ευχάριστο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ πολύ, Μαρκ, για τη φιλοξενία. Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθα σε αυτό το γραφείο, είχα μόλις είχα εκλεγεί Πρωθυπουργός, το 2019. Είχα θέσει ως στόχο να έρθω και να σας επισκεφθώ σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από τότε που ήμουν εδώ όσον αφορά στις οικονομικές μας επιδόσεις.

Μαρκ Ρούτε: Έκτοτε, και θα έπρεπε να το είχα αναφέρει αυτό, έχετε αφήσει πίσω τις μη επενδυτικές διαβαθμίσεις. Συγγνώμη, θα έπρεπε να είχα αναφέρει ότι τώρα η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Μαρκ Ρούτε: Θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το επισημαίνουμε επειδή ήσασταν παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και πιστεύω ότι είναι καλό, ιδίως για τους πιο έμπειρους συναδέλφους στο Συμβούλιο, να σημειώνεται η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα και αυτό για εμάς, φυσικά, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Βέβαια, όπως επισημάνατε, έχουμε μια εξαιρετική διμερή σχέση και πάντα συντονιζόμαστε πολύ στενά πριν από κρίσιμα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Το επόμενο Συμβούλιο θα είναι σημαντικό. Έχουμε πολύ δύσκολα θέματα στην ατζέντα: την Ουκρανία, την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και την προσαρμογή που πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουμε νέες ανάγκες. Αλλά φυσικά και τα θέματα της διεύρυνσης. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η διεύρυνση όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και εσάς.

Όσο καλύτερο συντονισμό έχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περάσουμε το Σάββατό μας στις Βρυξέλλες. Βέβαια, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, θέλουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στη Σύνοδο Κορυφής. Και φυσικά, αυτό απαιτεί πάντα σημαντική προετοιμασία και διαβουλεύσεις όπως αυτές για τις οποίες μιλάμε.

Στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών όπου ανταλλάγησαν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα (14-15 Δεκεμβρίου) και της Συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα προηγηθεί (13 Δεκεμβρίου).

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πόροι για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ολλανδός ομόλογός του αντάλλαξαν απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Ρούτε για τη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

sinidisi.gr

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα δικαστεί μαζί με άλλους 27 κατηγορούμενους για υπόθεση κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης. Η Λεπέν και το κόμμα της αρνούνται τις κατηγορίες.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι η Μαρίν Λεπέν και ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί.

Μια προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία έχει ορισθεί στις 27 Μαρτίου και θα ακολουθήσει η δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Στόχος της έρευνας που ξεκίνησε το 2016 ήταν να εξακριβωθεί εάν το επονομαζόμενο τότε «Εθνικό Μέτωπο» είχε χρησιμοποιήσει κονδύλια που προορίζονταν για βοηθούς ευρωβουλευτών προκειμένου να πληρώσει υπαλλήλους του κόμματος.

Στους ευρωβουλευτές διατίθενται κεφάλαια για την κάλυψη δαπανών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τους βοηθούς τους, αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση τους για κομματικά έξοδα.

«Αμφισβητούμε επισήμως τις κατηγορίες σε βάρος των ευρωβουλευτών μας και των βοηθών τους», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, ο Εθνικός Συναγερμός (RN). Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Μαρίν Λεπέν δεν διέπραξε αδίκημα και ότι δεν υπήρξαν παρατυπίες σε ό,τι αφορά την απασχόληση κοινοβουλευτικών βοηθών, βάσει τόσο των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της γαλλικής νομοθεσίας.

Επικεφαλής του RN μέχρι το 2021, η Μαρίν Λεπέν διεκδίκησε την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2017 και του 2022, ενώ ενδέχεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2027.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 11:45

Τι κέρδισε ο Ερντογάν στην Αθήνα

Του Νίκου Ιγγλέση

Η Κοινή Διακήρυξη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ολοκλήρωση της 5ης Συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ολέθρια πολιτική του κατευνασμού που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες το κυρίαρχο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Ξαφνικά ο Ερντογάν έγινε «αγαπητός Ταγίπ» και οι Έλληνες φίλοι των Τούρκων. Η Κυβέρνηση, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, οι κυβερνητικοί αναλυτές και οι «παρακοιμώμενοι» δημοσιογράφοι φαντασιώνονται ότι με διάλογο, με διαβουλεύσεις, με θετική ατζέντα και με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης οι μονομερείς απαιτήσεις της Τουρκίας θα διευθετηθούν χωρίς συγκρούσεις. Θεωρούν ότι αρχίζει μια νέα εποχή ειρήνης και συνεργασίας με τους νεο-Οθωμανούς. Τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης ψελλίζουν ότι θεωρούν εποικοδομητικό το διάλογο και απλώς ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις.

Με την αποκαλούμενη «Διακήρυξη των Αθηνών» περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας η Ελλάδα εγκλωβίζεται ακόμη περισσότερο στο υπάρχον status quo που έχει διαμορφώσει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται: «Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».

Έτσι για να μη χαλάσει το καλό κλίμα, να διατηρηθεί το μορατόριουμ, να υπάρξουν ήρεμα νερά στο Αιγαίο, η θετική ατμόσφαιρα να διαρκέσει και να «κοιμόμαστε ήσυχοι» η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά δεσμεύτηκε:

Να μην προχωρήσει, μονομερώς, σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στα 12 ν.μ. όπως δικαιούται να κάνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Να μην προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας ή την ολοκλήρωση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο ανατολικότερα του 28ο Μεσημβρινού.
Να μην παραχωρήσει προς εκμετάλλευση θαλάσσια τεμάχια στην οριοθετημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που επικαλύπτει την «οριοθέτηση» του Τουρκολιβυκού μνημονίου.
Να μην ενισχύσει την αμυντική θωράκιση των νησιών του Αν. Αιγαίου.
Να μην καταγγέλλει διεθνώς την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή και εποικισμό της Βόρειας Κύπρου.
Να μην ενεργεί παρασκηνιακά, μέσω λόμπι – ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, για να εμποδίζει τις αγορές πολεμικού υλικού από την Τουρκία.
Να μην προβάλλει εμπόδια, με τη χρήση του veto, στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε. και στην κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη Ζώνη Σέγκεν (Ήδη συμφωνήθηκε η παρέκκλιση από τη Σέγκεν για 10 νησιά του Αν Αιγαίου).
Να μην καταγγέλλει την Τουρκία ως κράτος – διακινητή μεταναστών προς την Ευρώπη.
Να μην καταγγέλλει την Τουρκία για τον αφανισμό της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο καθώς και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης.
Να μην καταγγέλλει την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ με την παράλληλη καταπίεση της κουρδικής μειονότητας.

Για όλα τα ανωτέρω βεβαίως δεν έχει κάνει τίποτα η παρούσα ελληνική κυβέρνηση ούτε οι προηγούμενες. Τώρα όμως, με την Κοινή Διακήρυξη, υφίσταται γραπτή δέσμευση ότι δε θα κάνει έστω και ένα από αυτά.

Μπορεί η Κοινή Διακήρυξη να αναφέρει ότι: «Δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη», αλλά, το κείμενο της Διακήρυξης παράγει πολιτικές δεσμεύσεις (soft law), που φιλανδοποιούν την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Τουρκία:

α) Διατηρεί το χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, στον 25ο Μεσημβρινό και καταλαμβάνει όλη τη θαλάσσια έκταση της Αν. Μεσογείου μεταξύ Κρήτης, Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου, Καστελόριζου και Κύπρου. Οι συντεταγμένες του χάρτη αυτού έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ.

β) Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 156 νησιά και νησίδες, που δεν αναφέρονται ονομαστικά στις Συνθήκες.

γ) Καταγγέλλει την αμυντική θωράκιση των νησιών του Αν. Αιγαίου, που απειλούνται με εισβολή.

δ) Αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ των 6 και των 10 ν.μ.

ε) Θεωρεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης ως τουρκική.

στ) Δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, τη θεωρεί εκλιπούσα και αναγνωρίζει το κατοχικό μόρφωμα της Β. Κύπρου (ΤΔΒΚ) ως ανεξάρτητο κράτος.

Όλα αυτά και πολλά άλλα αποτελούν στο status quo στο ελληνοτουρκικό σύστημα. Με την υπογραφεί της Κοινής Διακήρυξης από τον Κ. Μητσοτάκη, ο Ερντογάν κέρδισε τη μη έμπρακτη αμφισβήτησή του από την ελληνική πλευρά.

Το υπάρχον κυρίαρχο πολιτικό σύστημα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, εξαρτημένο, ενδοτικό και φοβικό, δεν μπορεί και δε θέλει να ρισκάρει μια «πολιτική των ορίων». Δεν τολμάει να αμφισβητήσει το status quo όπως έχει διαμορφωθεί από την Άγκυρα και προτιμάει να θυσιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τους οικονομικούς πόρους του Ελληνισμού νομίζοντας ότι έτσι κερδίζει την ειρήνη. Μέγιστη γεωστρατηγική αφέλεια.

Το status quo, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, από την τουρκική επιθετικότητα και τις ελληνικές υποχωρήσεις, λειτουργεί εις βάρος των βραχυχρόνιων, αλλά και μακροχρόνιων συμφερόντων του Ελληνισμού, γι’ αυτό πρέπει να ανατραπεί, με κάθε μέσον και όχι να μονιμοποιείται με κοινές διακηρύξεις που αποενοχοποιούν, στη διεθνή κοινή γνώμη, την επιθετική Τουρκία.

Υ.Γ. 1 Ελπίζουμε ότι η «Διακήρυξη των Αθηνών» δε θα οδηγήσει οριστικά στις «ελληνικές καλένδες» την απόκτηση των τεσσάρων κορβετών για το πολεμικό ναυτικό, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών αεροσκαφών, την εγκατάσταση των ισραηλινών πυραύλων SPIKE–NLOS στα νησιά και τα άλλα αναγκαία αμυντικά προγράμματα.

Υ.Γ. 2 Μετά τη Διακήρυξη ας αναρωτηθούμε για την αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των συμμάχων της ή των εν δυνάμει συμμάχων της, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου ακόμη και των ΗΠΑ.

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Σε διευκρινιστική δήλωση για τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά ημέρες δέκα ελληνικά νησιά, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί.

Η δήλωση του Τούρκου εκπροσώπου έχει ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου μας στην Αθήνα, οι ελληνικές αρχές μας ενημέρωσαν ότι η Επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε την εφαρμογή θεώρησης μίας εισόδου με ισχύ επτά ημερών στην πύλη για τουριστικές επισκέψεις των πολιτών μας στα δέκα ελληνικά νησιά και ότι ετοιμάζεται ένας σχετικός κανονισμός.

Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της εφαρμογής.

Εδώ και κάποιο διάστημα γίνονταν προετοιμασίες για αυτό. Οι συνομιλίες μας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, προκειμένου να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές, όπως ο τελωνειακός και διαβατηριακός έλεγχος στα νησιά που θα συμπεριληφθούν στην εφαρμογή, με στόχο οι πολίτες μας να μην αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά την είσοδο και την έξοδο από τα νησιά».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ