Πέμπτη, 12η Σεπτεμβρίου 2024  3:02: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023

Καμία ουσιαστική διευκρίνιση δεν έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης σε ερώτηση της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνας Σταρακά, με γραπτή απάντηση του αναφορικά με τα μέτρα ενίσχυσης που θα ληφθούν μέσω ΕΛΓΑ για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και συγκεκριμένα για την προστασία των ελαιοπαραγωγών. Στο ίδιο έγγραφο, παραδέχεται την πρωτοφανή καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων για το έτος 2022, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμάνθηκε μεταξύ ενός και ενάμιση έτους, ισοδυναμώντας με ομολογία ήττας εκ μέρους της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Η σχετική ερώτηση είχε κατατεθεί την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο, μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού, παραδέχθηκε ευθέως ότι η ακαρπία που παρατηρήθηκε στις ελαιοκαλλιέργειες δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. Παράλληλα, κρύφτηκε πίσω από αόριστες και νεφελώδεις αναφορές για παρεμβάσεις του ΕΛΓΑ, όταν συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα για την εξέλιξη των καλλιεργειών και αν αυτό κριθεί απαραίτητο, μεταθέτοντας εμμέσως το θέμα στις καλένδες.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Κινήματος, έχει φέρει επανειλημμένα το θέμα με ερωτήσεις της στη Βουλή. «Η ακαρπία που παρατηρείται και τη φετινή χρονιά, έχει γονατίσει τον αγροτικό κόσμο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, σε συνδυασμό με τις δασικές πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού ισοπέδωσαν πάνω από 1.000.000 στρέμματα. Στον τόπο μου, την Αιτωλοακαρνανία, η μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου για την περίοδο 2023/2024 έχει σπάσει ρεκόρ 20ετίας. Η συγκομιδή έχει μειωθεί στο 90% σε σύγκριση με πέρυσι και η ποικιλία ελιών Καλαμών και Χαλκιδικής έχει μειωθεί στο 70% σε σχέση με την περυσινή συγκομιδή. Στην ίδια μοίρα με την επιτραπέζια ελιά, βρίσκεται και η παραγωγή ελαιόλαδου. Οι αγρότες δεν έχουν την ιώβεια υπομονή να περιμένουν πότε το Υπουργείο θα προβεί σε μια συνολική λύση», έχει υπογραμμίσει μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας, η Χρίστινα Σταρακά υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει έγκαιρα τοποθετηθεί για την εικόνα δυσλειτουργικότητας και αναχρονιστικότητας που εμφανίζει σήμερα ο ΕΛΓΑ, καταθέτοντας προτάσεις για την αναμόρφωση του σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό οργανισμό. «Μιλάμε για ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας γύρω από την παραγωγή μας, με αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, και διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, προτείνουμε τη χρηματοδότηση σε αγρότες μέτρων προστασίας για θεομηνίες, σε περιοχές όπου οι καλλιέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήττονται από τα ίδια αίτια, με υιοθέτηση αγροκλιματικών ζωνών καλλιέργειας και δραστική αναδιάρθρωση των υπαρχουσών καλλιεργειών. Πρέπει συνολικά να αλλάξουμε φιλοσοφία, ώστε να επεμβαίνουμε πριν την φυσική καταστροφή. Σε αυτό θα βοηθήσει φυσικά και η ψηφιοποίηση του οργανισμού, των εκτιμήσεων και των διαδικασιών του, με στόχο τη μείωση του χρόνου πληρωμής. Τα παραπάνω είναι δράσεις που οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να χρηματοδοτήσουν, και η κυβέρνηση οφείλει να δει επιτέλους υπεύθυνα.»

Για έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κυβέρνηση με αφορμή την κίνηση της Λιβύης η οποία κατέθεσε στον ΟΗΕ γραμμές βάσης που κλείνουν τον κόλπο της Σύρτης.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Μετά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου 2019 και το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης του Οκτωβρίου 2022, η Λιβύη προβαίνει σε άλλη μία ενέργεια εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, αναδεικνύοντας τη διαχρονική έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε σχέση με τη γειτονική χώρα».

Ακολούθως εξηγεί: «Με την απόφασή της για την ανακοίνωση συνορεύουσας ζώνης, η Λιβύη καταθέτει για πρώτη φορά στον ΟΗΕ γραμμές βάσεις που κλείνουν τον κόλπο της Σύρτης με τρόπο που παραβιάζει κατάφωρα το δίκαιο της θάλασσας. Με αυτές τις προωθημένες γραμμές βάσης η Λιβύη θα διεκδικήσει στο μέλλον σημαντικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη. Παράλληλα, η Λιβύη καταθέτει στον ΟΗΕ πλευρική (latteral) γραμμή οριοθέτησης της συνορεύουσας ζώνης στα ανατολικά, που ταυτίζεται με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «οφείλει να αντιδράσει άμεσα στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, στις λιβυκές ενέργειες και να κάνει το παν ώστε να επανέλθει στις διεθνείς πρωτοβουλίες για το λιβυκό από τις οποίες έχει αποκλειστεί συστηματικά. Κυρίως, οφείλει να προωθήσει μια συγκροτημένη στρατηγική για σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων τής Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με τις όμορες χώρες στην περιοχή, όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμά του».

Πηγή: ertnews.gr

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη νότια και κεντρική Γάζα την Παρασκευή, καθώς η Αίγυπτος πρόκειται να φιλοξενήσει μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνομιλίες προκειμένου να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο σχεδόν 12 εβδομάδων που έχει καταστρέψει το πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του “επεκτείνουν την επιχείρηση στη Χαν Γιουνίς” στο νότιο τμήμα της παράκτιας περιοχής και ότι “εξουδετέρωσαν δεκάδες τρομοκράτες” σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες. Πλάνα του AFPTV έδειξαν καπνό να υψώνεται πάνω από τη Ράφα, κοντά στην Αίγυπτο, μετά από νέα πλήγματα νωρίς την Παρασκευή.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιουνίς σκότωσαν 41 ανθρώπους τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσε την Πέμπτη η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Τα θύματα των επανειλημμένων ισραηλινών επιθέσεων κοντά στην εγκατάσταση περιλαμβάνουν “εκτοπισμένους που αναζητούν καταφύγιο“, ανέφερε.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι περίπου 100.000 ακόμη εκτοπισμένοι άνθρωποι έφθασαν στην ήδη γεμάτη νότια συνοριακή πόλη Ράφα τις τελευταίες ημέρες μετά την εντατικοποίηση των μαχών γύρω από την Ντέιρ αλ-Μπάλα και το Χαν Γιουνίς.

Στο νοσοκομείο Al-Aqsa στην Ντέρι Αλ Μπαλάχ, Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για να αναγνωρίσουν τους αγαπημένους τους που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις. Η Σουχέρ Νασέρ κρατούσε τα σώματα των δίδυμων παιδιών της, τα οποία, όπως είπε κλαίγοντας, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό την Πέμπτη. “Το σπίτι βομβαρδίστηκε και τα συντρίμμια έπεσαν πάνω στα παιδιά στις 28 Δεκεμβρίου – στα γενέθλιά τους“.

Οι μάχες μετέτρεψαν μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της Γάζας σε ερείπια, ενώ το μέτωπο της μάχης έχει μετατοπιστεί όλο και περισσότερο προς το νότο και έχει αυξήσει τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που άφησε πίσω της περίπου 1.140 νεκρούς, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του AFP που βασίζεται σε ισραηλινά στοιχεία. Περίπου 250 όμηροι πιάστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς παραμένουν αιχμάλωτοι.

Οι ανελέητοι εναέριοι βομβαρδισμοί και η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 21.507 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που κυβερνάται από τη Χαμάς. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 187 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι 168 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί μέσα στη Γάζα.

Το σχέδιο τριών σταδίων της Αιγύπτου

Με το Ισραήλ να διαμηνύει πως ο πόλεμος θα είναι μακρύς μέχρις ότου επιτευχθούν οι στόχοι του, στο Κάιρο μεταβαίνει αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει επί του αιγυπτιακού σχεδίου.

Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς λένε ότι το σχέδιο τριών σταδίων της Αιγύπτου προβλέπει ανανεώσιμες εκεχειρίες, κλιμακωτή απελευθέρωση ομήρων σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ και τελικά τερματισμό του πολέμου. Η Χαμάς έχει δηλώσει πως συμφωνεί για απελευθέρωση ομήρων μόνο αν υπάρξει μόνιμη εκεχειρία.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam, δήλωσε την Παρασκευή ότι εξαπέλυσε νέο πυρσό ρουκετών στο νότιο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ένας από τους κύριους στόχους του πολέμου είναι η επιστροφή των 129 ομήρων που, όπως λέει, παραμένουν στη Γάζα.

Την Πέμπτη, μια ισραηλινή κοινότητα κιμπούτς δήλωσε ότι μια από τις κατοίκους της, η 70χρονη Αμερικανοϊσραηλινή Τζούντιθ Γουάινστιν Χάγκάι, η οποία θεωρούνταν η γηραιότερη γυναίκα που κρατούνταν αιχμάλωτη, είχε στην πραγματικότητα πεθάνει στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και το σώμα της κρατούνταν από τους μαχητές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε “συντετριμμένος” από την είδηση.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι πάνω από το 80% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους. Πολλοί ζουν τώρα σε στενά καταφύγια στο μικροσκοπικό έδαφος ή σε αυτοσχέδιες σκηνές γύρω από τη Ράφα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, δήλωσε ότι 308 άνθρωποι που αναζητούσαν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εκτός από τον πόλεμο, τις κακουχίες και τις ασθένειες, οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είναι αντιμέτωποι και με την πείνα καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί. Στην Πόλη της Γάζας, απεγνωσμένο πλήθος λεηλάτησε φορτηγά με τρόφιμα.

Βρήκαν ζωντανό μωρό στα συντρίμμια

Διασώστες βρήκαν ένα κοριτσάκι ζωντανό στα ερείπια του σπιτιού του, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ράφα.

Το δέρμα της μικρής Μαριάμ ήταν γκρίζο από τη σκόνη και έκανε ελάχιστους θορύβους καθώς οι διασώστες έφταναν βαθιά μέσα στα ερείπια για να να ελευθερώσουν τα πόδια της και να την σηκώσουν. Ο κόσμος συνωστίζονταν στα ερείπια του σπιτιού της οικογένειας Αμπού Εντουάν όπου η οικογένεια της Μαριάμ είχε βρει καταφύγιο.

Η μητέρα και η αδελφή της Μαριάμ σκοτώθηκαν και οι δύο στο χτύπημα μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας Αμπού Εντουάν και ανθρώπους από άλλες οικογένειες που ζούσαν προσωρινά μαζί. Ο πατέρας και ο αδελφός της επέζησαν.

Πηγή: Reuters, AFP

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί, τραυματίες και τεράστιες ζημιές σε υποδομές είναι ο απολογισμός του μπαράζ αιματηρών ρωσικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, με 122 πυραύλους και 36 drones σε μόλις μία ημέρα.

Οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα και μάλιστα ένας πέρασε στον πολωνικό εναέριο χώρο, χωρίς ωστόσο να χτυπήσει πολωνικό έδαφος.

Πολυώροφα κτίρια, σπίτια και σχολεία βρέθηκαν στο στόχαστρο της ρωσικής πολεμικής μηχανής από τη μία άκρη της Ουκρανίας στην άλλη.

Η Μόσχα χρησιμοποίησε όλα τα όπλα που διέθετε, είπε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Ουκρανική αεροπορία ανακοίνωσε ότι πρώτη φορά στα σχεδόν δύο χρόνια πολέμου αντιμετώπισε τόσα πολλά χτυπήματα ταυτόχρονα.

Ένα μαιευτήριο και ένα εμπορικό κέντρο χτυπήθηκαν στη Δνείπρο αλλά όσοι βρίσκονταν μέσα μεταφέρθηκαν εγκαίρως σε ασφαλή σημεία, ενώ στην Οδησσό στον νότο καταστράφηκαν σπίτια και διαμερίσματα.

«Ήταν πολύ δυνατός θόρυβος, δεν έχει ξαναγίνει από την έναρξη του πολέμου. Είμαστε στον έβδομο όροφο κι έχουν μείνει μόνο οι τοίχοι» λέει κάτοικος στο Δνείπρο. «Με ξύπνησε ένας φοβερός ήχος στις 7:30 το πρωί. Πολύ τρομακτικός, όλα βούιζαν» είπε κάτοικος του Κιέβου. «Ο κόσμος έτρεχε με τα παιδιά του, με τσάντες και με τα κατοικίδια. Υπήρχαν πολλοί στο πάρκινγκ, όλοι σοκαρισμένοι» ανέφερε κάτοικος της Οδησσού.

Είχε προηγηθεί ύφεση για διάστημα δύο μηνών στους ρωσικούς βομβαρδισμούς, την οποία Κίεβο και Δύση αποδίδουν στην προσπάθεια της Μόσχας να αναπληρώσει τα αποθέματα σε πυραύλους.

Ενεργειακές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις επλήγησαν με τον ρωσικό στρατό να ανακοινώνει ότι πέτυχε όλους τους στόχους του. «Σε κάποια σπίτια ανατινάχτηκαν τα παράθυρα, σε άλλα οι πόρτες. Χτυπήθηκε και το σχολείο μας» δήλωσε ο δήμαρχος της Λβιβ.

Λονδίνο και Παρίσι καταδίκασαν τη στρατηγική του τρόμου που -όπως λενε- αποσκοπεί στο να αφήσει τους Ουκρανούς στο κρύο και το σκοτάδι έναν ακόμη χειμώνα.

Στο μεταξύ, παραμένει δύσκολη η κατάσταση στα μέτωπα, αφότου η αντεπίθεση δεν πέτυχε τον στόχο της να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη.

Ο ουκρανικός στρατός θα παραλάβει την τελευταία αμερικανική βοήθεια, που έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο, προειδοποιεί, όμως, ότι οι επιχειρήσεις του κινδυνεύουν αν οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν άρουν το αδιέξοδο για νέα χρηματοδότηση.

Κρεμλίνο: «Η Δύση απέτυχε να οδηγήσει τη Ρωσία σε στρατηγική ήττα»

Το Kρεμλίνο θεωρεί ότι θα πετύχει τους στόχους του πολέμου και επιμένει ότι η Δύση απέτυχε να οδηγήσει τη Ρωσία σε στρατιωτική ήττα. «Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε όλους τους στόχους της επιχείρησης. Την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε» δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία προειδοποιεί και τις χώρες της G7, που σύντομα θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που βρίσκονται στη Δύση, αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε ότι αυτό θα ήταν κλοπή και απείλησε ότι η Ρωσία διαθέτει λίστα με δυτικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα κατασχέσει σε αντίποινα.

Θλιβερός απολογισμός | Κέρδη και απώλειες για Μόσχα και Κίεβο

Σε επιχειρησιακό επίπεδο το 2023 χαρακτηρίστηκε από την έναρξη της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης η οποία ωστόσο είχε περιορισμένη επιτυχία, κατά παραδοχή και του ίδιου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Η Ρωσία εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να ελέγχει σχεδόν το 18% της Ουκρανίας ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα κινδυνεύουν να χάσουν εδάφη που είχαν ανακτήσει: για παράδειγμα έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί από πόλη Μάριινκα στα ανατολικά, ενδέχεται να αποσυρθούν και από την Αντβιίβκα για να περιορίσουν τις απώλειες και κινδυνεύουν να χάσουν το έλεγχο περιοχών γύρω από το Ρομπότινε και του Κουπιάνσκ.

Συνολικά γίνεται λόγος για «τέλμα» στα μέτωπα, υπό την έννοια ότι οι συγκρούσεις δεν επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Οι αναλυτές προβλέπουν συνέχιση του πολέμου το 2024 με εναλλασσόμενα κέρδη και αποτυχίες για την κάθε πλευρά χωρίς μια δραματική αλλαγή στα μέτωπα. Θεωρείται πιθανότερο ότι Κίεβο και Μόσχα θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στα εδάφη που ήδη ελέγχουν.

Δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να πιέσει κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του ανατολικού μετώπου για να διασφαλίσει τουλάχιστον την περιοχή του Ντονμπάς.

Η δε Ουκρανία θα προσπαθήσει κατά πάσα πιθανότητα να αξιοποιήσει τις επιτυχίες της στη δυτική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και να προσπαθήσει παράλληλα να αιφνιδιάσει τους Ρώσους σε ορισμένες στρατηγικές τοποθεσίες, κυρίως γύρω από την Κριμαία.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα θα κριθούν εν πολλοίς από τις πολιτικές αποφάσεις σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Πεκίνο, Τεχεράνη και Πιονγκγιάνγκ.

Δηλαδή από τη συνέχιση της δυτικής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία και τη συνέχιση της στήριξης των συμμάχων της Μόσχας,  μέχρι να αποδεχτούν οι δύο  πλευρές να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση για μια πολιτική λύση κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή και οι δύο αρνούνται, τουλάχιστον επισήμως.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει στείλει προς διάφορες κατευθύνσεις το μήνυμα ότι θα ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μια ανακωχή υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο των ήδη κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών.

Σφοδρές μάχες δύο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Σε στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο εξελίσσεται ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτιμάται ότι θα επιστρατεύσει 400.000 πολίτες το επερχόμενο έτος.

Στο μεταξύ, εγγυήσεις ζητά η δύση για να συνεχίσει την οικονομική βοήθεια.

Διαρκής είναι η πίεση από τη Δύση στο Κίεβο να λύσει τα προβλήματα διαφθοράς.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ