Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  12:22: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει πολλοί Αργεντινοί, αρχίζοντας σήμερα να συνειδητοποιούν πόσο θα επηρεαστούν από τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την υποτίμηση του πέσο (σ.σ. του εθνικού νομίσματος) κατά 50% και πλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Η κυβέρνηση του ακραία φιλελεύθερου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι παρουσίασε χθες Τρίτη πρόγραμμα για περικοπές δημοσίων δαπανών και δραστική μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος, σε μια κίνηση που υποδέχτηκαν με ικανοποίηση οι αγορές. Η σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος αναμένεται να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό που ήδη αγγίζει το 150%.

«Τα μέτρα είναι καλά θεωρητικά για να διορθώσουν την οικονομία, αλλά πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν εξαιτίας αυτών», λέει η 19χρονη Αγκουστίνα Φερέιρα, υπάλληλος καταστήματος στο Μπουένος Άιρες.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί απότομα τους επόμενους μήνες, πλήττοντας τις αποταμιεύσεις και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Οι προγραμματισμένες περικοπές στις επιδοτήσεις θα αυξήσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ οι περικοπές δημοσίων δαπανών θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Εν μία νυκτί το αργεντίνικο πέσο έχασε πάνω από το 50% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αν και στην πραγματικότητα οι αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) υποχρέωναν πολλούς να πληρώνουν υψηλά επιτόκια σε παράλληλες αγορές.

Ο Χοσέ Ντίας, γεωπόνος μηχανικός, λέει ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ήταν «αναγκαία», αλλά ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι βαρύς. «Χθες έλεγα στα παιδιά μου στο δείπνο ότι είναι σαν να μου λένε πως ο μισθός σου μειώνεται κατά το ήμισυ», αφηγείται. Η οικογένειά του έχει ήδη σφίξει το ζωνάρι, αγοράζοντας λιγότερα τρόφιμα. Ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για τους συνταξιούχους. «Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουν πέρα! Όταν το κόστος για τα πάντα αυξηθεί κατά 30% ή 40%, θα είναι πολύ δύσκολο», τονίζει.

«Σκληρό το κόστος τους επόμενους μήνες»

Ο Χαβιέρ Μιλέι – ο οποίος ευνοήθηκε από τη δυσφορία των πολιτών λόγω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή – είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση να ανέλθει σε 20%-40%, αλλά υποστήριξε ότι χωρίς σκληρά μέτρα η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί στη δίνη του υπερπληθωρισμού.

Έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως «δεν υπάρχουν χρήματα». Ωστόσο, δεσμεύτηκε πως θα προστατεύσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και να αποφύγει ενδεχόμενο κύμα διαδηλώσεων. Τουλάχιστον 4 στους 10 Αργεντινούς ζουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας.

«Θα υπάρξει αναπόφευκτα σκληρό κόστος τους επόμενους μήνες» λόγω του στασιμοπληθωρισμού, λέει ο οικονομολόγος Γουστάβο Μπερ αναφερόμενος στο εκρηκτικό μείγμα πληθωρισμού και ύφεσης. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μιλέι θα είναι να συγκρατήσει την κοινωνική αναταραχή. Πολλοί Αργεντινοί, εξαντλημένοι από την πολυετή οικονομική κρίση, φαίνονται επί του παρόντος πρόθυμοι να του δώσουν χρόνο για να αλλάξει τα πράγματα, αλλά η υπομονή τους δεν θα κρατήσει πολύ.

Ο Φακούντο Μαρίνο, ένας 53χρονος εργάτης στο Μπουένος Άιρες, λέει πως υποστηρίζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θεωρώντας πως είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης. Ωστόσο, παραδέχεται πως «είναι πραγματικά ένα μεγάλο σοκ για τις τσέπες των καταναλωτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, κάλεσε σήμερα να αποφευχθεί μια “χαοτική” έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα, χαιρετίζοντας παράλληλα τον “συμβιβαστικό” χαρακτήρα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην COP28 στο Ντουμπάι.

“Έχουμε υπογραμμίσει, σε κάθε ευκαιρία, τις συνέπειες μιας χαοτικής εξόδου και χωρίς την υποστήριξη της επιστήμης, του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου”, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Ρουσλάν Εντελγκεριόφ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

“Το τελικό κείμενο καλεί για συνεισφορά στις παγκόσμιες προσπάθειες για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στα ενεργειακά συστήματα, αλλά αυτό, και είναι σημαντικό, μέσω μιας δίκαιης συντεταγμένης μετάβασης και λαμβάνοντας υπόψη διάφορες εθνικές καταστάσεις”, πρόσθεσε.

“Οι τελικές διατυπώσεις δεν ικανοποιούν πιθανόν όλους, αλλά αυτό επιβεβαιώνει τον συμβιβαστικό χαρακτήρα της συμφωνίας”, πρόσθεσε ο Εντελγκεριόφ, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα θέματα του κλίματος.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η ρωσική Σιβηρία και η ρωσική Αρκτική συγκαταλέγονται στις περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια, τακτικά καταγράφουν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και πλήττονται από πολύ μεγάλες πυρκαγιές.

Ωστόσο, το θέμα του κλίματος απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια συζήτηση, κυρίως μετά την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, η εξουσία έχει καταστείλει επίσης μη κυβερνητικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και έχει χαλαρώσει τα πρότυπα κατά της ρύπανσης για να υποστηρίξει την οικονομία που τελεί υπό κυρώσεις και τη στρατιωτική βιομηχανία που λειτουργεί σε πυρετώδεις ρυθμούς.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ομιλία του Θανάση Παπαθανάση στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024.

Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε χαρακτηριστικά « Δεν καλούμαστε να ψηφίσουμε και να κυρώσουμε έναν ακόμη κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μία εθνική πρόταση, την πρόταση της Ελλάδας που ψηλώνει, που δυναμώνει και εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών».

Ο κ. Παπαθανάσης ανέπτυξε την τοποθέτησή του επί του Κρατικού Προϋπολογισμού στα εξής:

1.Οικονομία : Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά από δεκατρία χρόνια που σχεδιάζεται με το επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας να βρίσκεται σε επενδυτικό βαθμό. Υποστηρίζεται ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας τις προοπτικές για μια βιώσιμη οικονομική δομή. Η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης από ένα οριακό πλεόνασμα το 2022 σε εκτιμώμενο πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και η πρόβλεψη για πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024, αντιπροσωπεύουν μια εντυπωσιακή πρόοδο, που αποδεικνύει την αποτελεσματική διαχείριση των δημοσιονομικών προβλημάτων. Η στόχευση του Πρωθυπουργού είναι στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η αύξηση του προϋπολογισμού στην Παιδεία κατά 255 εκατομμύρια ευρώ, η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό στην Υγεία κατά 439 εκατομμύρια, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% από φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και οι αυξήσεις στα επιδόματα μητρότητας και αναπηρίας αντιπροσωπεύουν σημαντικά και ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, επίσης, ενισχύει τους εργαζόμενους και την αγοραστική τους δύναμη. Το σύνολο των μέτρων προσφέρει συνολικά ένα θετικό πλέγμα για την οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών.

2. Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Η υποβολή πρότασης αναθεώρησης στο πλαίσιο του REPowerEU περιλαμβάνει νέες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης και την Ελλάδα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

3. Υπογράμμιση των μεγάλων οικονομικών επιδόσεων: Αναδεικνύεται η σταθερή και δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ενεργητική εξωτερική πολιτική και τις δυνατές γειτονικές και περιφερειακές συμμαχίες

4. Γεωπολιτικά οφέλη: Με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ελλάδα έχει διαμορφώσει έναν ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο: Σημειώνεται η ανάδειξη της Ελλάδας ως σοβαρού συνομιλητή στο διεθνές στερέωμα και κύριου γεωπολιτικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ανατολική Ευρώπη.

Από τα κυριότερα σημεία του Κρατικού Προϋπολογισμού αποδεικνύεται η σημαντική προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να ενισχύσει τη θέση της τόσο στον οικονομικό όσο και στο γεωπολιτικό χώρο.

Το link της παρουσίας του κ. Παπαθανάση στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε ένα κέντρο κράτησης στο νότιο Ισραήλ, όπου στελέχη της Χαμάς ανακρίνονται από τη μονάδα 504 των IDF.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου ενημερώθηκε για το έργο της μονάδας και τις διαδικασίες ανάκρισης.

Στη συνέχεια τόνισε στους στρατιώτες της μονάδας ότι “συνεχίζουμε μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη, μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς” – ακόμη και μπροστά στη διεθνή πίεση. “Τίποτα δεν θα μας σταματήσει“, λέει.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του για το έργο του στρατού στη Γάζα, προσθέτοντας ότι “χθες είχαμε μια πολύ δύσκολη μέρα“, όταν 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα της Χαμάς στα βόρεια της Λωρίδας.

Πηγή: AFP

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, αντιμετωπίζει δυτικούς δημοσιογράφους σε μεγάλη συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, απαντώντας στις ερωτήσεις Ρώσων πολιτών και δυτικών δημοσιογράφων. Ήταν η πρώτη συνέντευξη του Πούτιν μετά την ακύρωση πέρυσι.

Ο Πούτιν είπε την ότι θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία τον Μάρτιο του 2024, επιδιώκοντας να διατηρήσει την εξουσία μέχρι το 2030, γι’ αυτό ένας δημοσιογράφος του ζήτησε να περιγράψει την υποψηφιότητά του για τις επόμενες εκλογές, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε, μιλώντας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση των μισθών και του ΑΕΠ στη Ρωσία, καθώς και την επέκταση της βιομηχανίας.

«Η ενίσχυση της κυριαρχίας είναι μια από τις προτεραιότητές μου και η Ρωσία, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτήν». Ο κόσμος εκπλήσσεται που η ρωσική οικονομία δεν έχει υποστεί πλήγμα από τις δυτικές κυρώσεις, αλλά έχει αποδειχθεί ανθεκτική και θα συνεχίσει να το κάνει», τόνισε ο Πούτιν.

Σε άλλη ερώτηση, κλήθηκε να μιλήσει για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ο Πούτιν υπογράμμισε ότι οι στόχοι της Ρωσίας παραμένουν αμετάβλητοι, επαναλαμβάνοντας ότι είναι η « αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας».

«Η ειρήνη θα επέλθει όταν επιτύχουμε τους στόχους μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει εδώ και καιρό ισχυριστεί ότι η επίθεσή της στην Ουκρανία ήταν για να «προστατεύσει τον λαό» από τους Ναζί στη χώρα, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που χρησιμοποίησε ο Πούτιν για να κάνει την εισβολή.

«Ο εθνικός τους ήρωας είναι μια γνωστή προσωπικότητα των Ναζί», αναφέρει στην συνέντευξη.

«Εάν δεν θέλουν να επιτύχουν ειρηνικά, πρέπει να αναλάβουμε δράση, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας για αποστρατικοποίηση.

Πηγή: abcnews.al

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα (13.12) ότι αυξάνει τον προϋπολογισμό του 2024 για τις στρατιωτικές δαπάνες στα 2,03 δισεκατομμύρια ευρώ (+12%) και για τις μη στρατιωτικές δαπάνες στα 438,1 εκατ. ευρώ (+18,2%).

Αυξάνοντας και διευρύνοντας τη χρήση της χρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη, επιτρέπεται στους συμμάχους να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Ο προϋπολογισμός για τις μη στρατιωτικές δαπάνες αφορά κεφάλαια για το διοικητικό προσωπικό, τα λειτουργικά έξοδα και τον σχεδιασμό προγραμμάτων. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των αρχηγείων της Συμμαχίας και το κόστος αποστολών και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Με χαρακτηριστική άνεση μπροστά στον τηλεοπτικό φακό ο Στέφανος Κασσελάκης, «σκηνοθετώντας» ουσιαστικά το αποτέλεσμα που θα προβαλλόταν από τα μέσα ενημέρωσης, συναντήθηκε με τη Μεσολογγίτισσα  κ. Αθηνά Παπαχρήστου η οποία με το υστέρημά της δώρισε ένα ασθενοφόρο τελευταίας τεχνολογίας στο ΕΚΑΒ και συγκίνησε το πανελλήνιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε μόνος του τον ελληνικό καφέ δείχνοντας ότι αισθάνεται «σαν στο σπίτι του». «Θες καφούλη;» τον ρώτησε με γλυκύτητα η συνταξιούχος και αυτός θεώρησε σωστό να μην  κουράσει τόσο την ίδια την οικοδέσποινα όσο και την κυρία που είχε στη συντροφιά της αλλά και να… δημιουργήσει μοναδικά, για πολιτικό αρχηγό, στιγμιότυπα. Έψησε μόνος του ελληνικό καφέ στην κουζίνα και οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν διασκεδαστικές. Με διάθεση αβροφροσύνης και χιούμορ ο Στέφανος Κασσελάκης τη ρώτησε αν είναι γεννημένη το ‘ 75 και η κατάφασή της συνοδεύτηκε από την προσθήκη «δίχως τα καλοκαίρια!».

Σε άλλο σημείο της συνάντησής τους όταν ο πολιτικός ανέφερε ότι ακολούθησε τον «Αλέξη» η κ. Παπαχρήστου τον ρώτησε αν εννοεί τον Τσίπρα και χαμογελώντας σχολίασε ότι «είναι καλός αυτός!».

Στο σκέλος της συνομιλίας τους που αφορούσε τη δωρεά του ασθενοφόρου, η συνταξιούχος αγρότισσα παραδέχτηκε ότι έκανε οικονομίες από τα 12 της χρόνια και τελικά το κομπόδεμα της, μαζί με τα έσοδα από την πώληση ενός χωραφιού, δόθηκαν για ιερό σκοπό.

Τι αναφέρει στην ανάρτηση του ο Στέφανος Κασσελάκης για τη συνάντησή τους

Μεσολόγγι.

Ζήτησα να δω την Αθηνά Παπαχρήστου. Τη «γιαγιά» όλων μας, που από το κομπόδεμά της αγόρασε ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ.

Την ευχαρίστησα για το φιλότιμό της. Το φιλότιμο όμως, το 2023, δεν μπορεί να υποκαθιστά το Κράτος. Το λέει κι εκείνη: «Θέλω να βγει ένας άνθρωπος, κάπως να ισάξει ετούτο το κράτος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης της είχε τηλεφωνήσει να την ευχαριστήσει. Της είχε πει ότι θα πάει να τη δει. Η κυρία Αθηνά τού απάντησε: «Να ‘ρθεις αλλά πάρε και κανένα ασθενοφόρο».

sinidisi.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο (14-15/12/2023) στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Ουκρανία και Μολδαβία.

Χθες, ο πρωθυπουργός, επανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

sinidisi.gr

Οι χώρες κατέληξαν σήμερα (13.12) σε μια ιστορική συμφωνία στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι για τη μετάβαση προς την απομάκρυνση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα έπειτα από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων.

Ακολουθούν ορισμένα μηνύματα από τη συμφωνία:

Τέλος εποχής για το πετρέλαιο;

Η ‘είδηση’ στη συμφωνία της COP28 είναι μία πρόνοια που καλεί για “μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με τρόπο δίκαιο, συντεταγμένο και ισότιμο… προκειμένου να επιτευχθεί η ουδετερότητα άνθρακα το 2050 σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις”.

Είναι μόλις μια μπουκιά.

Αλλά συμπυκνώνεται στο ότι για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει ενωμένη την επιθυμία για ένα τέλος εποχής στο πετρέλαιο και στέλνει ένα ηχηρό σήμα στις διεθνείς αγορές.

Δεν πρόκειται να καταστρέψει άμεσα την κατανάλωση πετρελαίου και να μειώσει τις τιμές. Αλλά –αν οδηγήσει σε σταδιακά αυξανόμενες μετακινήσεις πολιτικής και αλλαγή επενδυτικών τάσεων προοδευτικά– θα μπορούσε να διασφαλίσει μια μεταμόρφωση της οικονομίας ενέργειας σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όχι τόσο γρήγορα

Η συμφωνία επιφύλαξε επίσης ανταμοιβές για τους παραγωγούς πετρελαίου, με τη μορφή μιας σαφούς αναγνώρισης ότι υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν τον κλιματικό αντίκτυπο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα – κυρίως δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται με την καύση ορυκτών καυσίμων προκειμένου οι εκπομπές να μην εισέρχονται στην ατμόσφαιρα.

Σε έναν κατάλογο ενεργειών που θα πρέπει να λάβουν οι χώρες προκειμένου να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνεται “η επιτάχυνση τεχνολογιών περιλαμβανομένων εκείνων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών, μεταξύ άλλων, των ανανεώσιμων, της πυρηνικής ενέργειας και τεχνολογιών που περιορίζουν και απομακρύνουν όπως η δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα”.

Η δέσμευση άνθρακα είναι εδώ γύρω εδώ και καιρό, αλλά παραμένει πολύ ακριβή σε ορισμένες εφαρμογές, και δεν έχει ποτέ αποδειχθεί στην απαραίτητη τεράστια παγκόσμια κλίμακα ότι έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως το βασίλειο, ντε φάκτο επικεφαλής της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών κρατών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), μπόρεσε να δεχθεί τη συμφωνία επειδή παρέχει ένα ‘μενού’ για κάθε χώρα ώστε να ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι.

Πού είναι τα χρήματα;

Ακόμη και οι αντιπροσωπείες που εμφανίστηκαν πιο ικανοποιημένες με τη συμφωνία είχαν ορισμένα θέματα με αυτήν. Το κύριο είναι η απουσία οποιασδήποτε επιπλέον χρηματοδότησης για να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος της μετάβασης προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα χρήματα για να βοηθήσουν φτωχές, κλιματικά ευάλωτες χώρες να προσαρμοστούν στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής λείπουν επίσης.

“Η προσαρμογή είναι πραγματικά ένα ζήτημα ζωής και θανάτου”, δήλωσε ο απεσταλμένος του Μπανγκλαντές για το κλίμα Σάμπερ Χοσάιν Τσόουντχουρι. “Δεν μπορούμε κάνουμε συμβιβασμούς στην προσαρμογή. Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς στις ζωές και στα μέσα διαβίωσης”.

Οι λεπτομέρειες αυτές θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας αργότερα, ίσως στη σύνοδο COP29 της ερχόμενης χρονιάς στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Τούτου λεχθέντος, η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα ‘κλείδωσε’ μια πρώιμη νίκη σε σχέση με τα χρήματα κατά την έναρξη των συνομιλιών, όταν οι αντιπροσωπείες ενέκριναν τη δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντεπεξέλθουν στις απώλειες και τις ζημιές που προκαλούνται από την καταστροφή του κλίματος.

Ο στόχος για τον 1,5 βαθμό παραμένει στη συζήτηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεκάδες άλλες χώρες ήταν γενικά ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, λέγοντας πως η συμφωνία διατηρεί μια ευκαιρία για περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στον +1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής.

Το να φθάσουν εκεί θα είναι δύσκολο — απαιτεί μείωση των εκπομπών σχεδόν στο μισό μέσα σε μόλις έξι χρόνια, και μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2050.

Το κείμενο καλεί τις χώρες να το πράξουν, όμως η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών ανησυχεί ότι αυτό δεν θα συμβεί. Η εκπρόσωπος της AOSIS Αν Ράσμουσεν δήλωσε πως η συμμαχία αισθάνεται πως το κείμενο απέτυχε να δώσει τη “διόρθωση πορείας που χρειάζεται”.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσολογγίου καλεί τα μέλη και τους φίλους του, στην εκδήλωση που διοργανώνει με ομιλητή τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 6:00 μμ στο Εργατικό Κεντρο Μεσολογγίου με βασικό θέμα συζήτησης τις «Πολιτικές Εξελίξεις στην Ελλάδα».

Σε μια εποχή που η χώρα καταρρέει και ο λαός «στενάζει» από την ακρίβεια την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και τα υπερκέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών που στηρίζει η κυβέρνηση, θεωρούμε χρέος μας να αντισταθούμε και να προστατεύσουμε την ελληνική κοινωνία.

Γραφείο τύπου
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσολογγίου

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σελίδα 1 από 2