Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  7:41: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023

Η Ιερά Σύνοδος έστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στην οποία αναφέρονται οι συνοπτικές θέσης της για το γάμο και την υιοθεσία υπέρ ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Μάλιστα τονίζει ότι «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».

Την εγκύκλιο υπογράφει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επομένως δεν τίθεται θέμα ‘αντίθεσης’ των απόψεών του με την Ιερά Σύνοδο, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος τοποθετήθηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη αποκλειστικά κατά της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών και όχι κατά της συμβίωσής τους. Ο ίδιος, δεν αναφέρθηκε σε ‘γάμο’ αυτών.

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η Ιερά Σύνοδος τοποθετείται κατά του πολιτικού γάμου γενικά και όχι μόνο του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην εγκύκλιο, που εστάλη στις Μητροπόλεις, καταγράφεται η διαφωνία της Εκκλησίας της Ελλάδας με την ομόφυλη γονεϊκότητα, καθώς δεν ικανοποιούνται τα δικαιώματα των παιδιών να έχουν πατέρα και μητέρα, αλλά και η διαφωνία με τον ομόφυλο γάμο, διότι οδηγεί σε ομόφυλη γονεϊκότητα. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή επεκτείνονταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, δεν θα ήταν νομικά επιτρεπτός ο αποκλεισμός τους από το δικαίωμα υιοθεσίας, όπως ισχύει σήμερα για τα έγγαμα ζευγάρια.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο συγκεκριμένα, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού έχει τη δική της θετική πρόταση ζωής, που είναι ο χριστιανικός γάμος μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Σε ό,τι αφορά τις ομοερωτικές ομοερωτικές τάσεις και πράξεις, σημειώνεται πως όλοι οι άνθρωποι, παρά τις ατέλειες και αδυναμίες τους, είναι εξίσου τέκνα και εικόνες του Θεού. Κανείς δεν μπορεί να κατακριθεί εξαιτίας των χαρακτηριστικών ή των τάσεων, με τις οποίες γεννήθηκε. Η Εκκλησία, ως οικογένεια που είναι, δεν απορρίπτει κανένα πρόσωπο για τις αδυναμίες του. Ωστόσο, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και επομένως υπεύθυνος εάν οι επιλογές του, οι πράξεις και ο τρόπος ζωής του τον οδηγούν ή τον απομακρύνουν από τον Θεό.

Αναφορικά με την «Ισότητα» στο γάμο και στην υιοθεσία, η εγκύκλιος παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Ενωσιακό Δίκαιο. Καταγράφει ως ‘αναληθές’ το γεγονός ότι προκειμένου να γίνει λόγος για ανάγκη ίσης μεταχείρισης ή εξίσωσης μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών στο δικαίωμα του γάμου και της υιοθεσίας στην Ελλάδα, θα έπρεπε να προϋπάρχει νομικά μία αδικαιολόγητη ανισότητα, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί.

Όμως, τόσο βάσει του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 21) όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο γάμος προβλέφθηκε ρητά μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά κράτη υποχρεούνται να νομοθετήσουν για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνο εναλλακτικούς θεσμούς αστικής ένωσης, όπως το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα, και δεν υποχρεούνται σε θέσπιση ομόφυλου γάμου ή δικαιώματος ομόφυλης γονεϊκότητας.

Τα ευρωπαϊκά κράτη, δηλαδή, δεν έχουν καμία υποχρέωση να νομοθετήσουν γάμο και δικαίωμα υιοθεσίας υπέρ ομόφυλων ζευγαριών. Εξάλλου, το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα χορηγεί στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με αυτά του γάμου, με δύο εξαιρέσεις: το δικαίωμα ληξιαρχικής προσθήκης του επωνύμου του ενός συμβαλλόμενου μέρους στο επώνυμο του άλλου μέρους και το δικαίωμα υιοθεσίας.

Επομένως, αν προχωρούσε στην Ελλάδα η ψήφιση νόμου για το γάμο υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών, θα αναγνωριζόταν και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα καταδικάζονταν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω δυσμενούς διάκρισης της ελληνικής νομοθεσίας σε βάρος των έγγαμων ομόφυλων ζευγαριών με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Στην περίπτωση που οποιαδήποτε Κυβέρνηση επεκτείνει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς το δικαίωμα υιοθεσίας, που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια, ουσιαστικά μεταφέρει το πολιτικό κόστος σε επόμενη Κυβέρνηση, ώστε να επεκτείνει την υιοθεσία σε συζύγους του ιδίου φύλου, αφού όμως θα έχει προκαλέσει την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας της εσφαλμένης νομοθετικής της πολιτικής, δηλαδή ελλιπούς επέκτασης του γάμου και των δικαιωμάτων, που συνδέονται με αυτόν. Τότε, θα επαναλαμβανόταν ό,τι συνέβη το 2015, όταν επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια το σύμφωνο συμβίωσης, αφότου η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της πλημμελούς νομοθέτησης του, το 2008, μόνο υπέρ των ετερόφυλων ζευγαριών.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΔΙΣ, δεν είναι τυχαίο ότι και τα 20 από τα 56 κράτη της Ευρώπης, που έχουν εντάξει το θεσμό του γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν τα έχουν εξαιρέσει από το δικαίωμα υιοθεσίας.

Από την προσδοκία διασφάλισης του δικαιώματος υιοθεσίας και για τα ομόφυλα ζευγάρια, απορρέει και η πίεση από τις ενώσεις ‘ΛΟΑΤΚΙ’ για την εισαγωγή του γάμου αυτών – αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ του γάμου και του συμφώνου συμβίωσης, σημειώνει το κείμενο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ‘παραπλανητικές’ ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων σχετικά, αφού τίθεται χωριστά το δίλημμα για την επέκταση του πολιτικού γάμου υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών και εκείνο της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, παρόλο που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν νομοθετικά ως δύο ξεχωριστά ζητήματα.

Η Ιερά Σύνοδος, προτάσσει την έμφυτη ανάγκη των παιδιών και κατ’επέκταση, το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν με άνδρα πατέρα και γυναίκα μητέρα αντί υποκατάστατων λύσεων, όπως του γονέα Α και του γονέα Β (δύο μητέρες, δύο πατέρες). Τονίζεται πως τα δεν πρέπει τα παιδιά να χρησιμοποιούνται ως ‘εργαλείο ακτιβιστικής πίεσης’, ενώ θεωρεί πως η ομόφυλη γονεϊκότητα θα ευνοούσε φαινόμενα οικονομικής εκμετάλλευσης γυναικών ως παρένθετων μητέρων.

Όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ‘με το θεσμό της υιοθεσίας το κράτος οφείλει να παρέχει σε ένα παιδί την κατάλληλη οικογένεια να το μεγαλώσει και όχι να παρέχει παιδιά σε όποιον θέλει να γίνει γονέας’.

Η δε εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, σε επίρρωση της διαφωνίας της με το ζήτημα του γάμου των ομοφύλων και την τεκνοθεσία από αυτούς, καταλήγει: «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολιτική ιστορική συμφωνία για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο επετεύχθη πριν από λίγο μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΣυμβουλίου και Κομισιόν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της τόνισε ότι «το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρόκληση».

Ειδικότερα, η ισπανική προεδρία αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ:

«Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

«Το Σύμφωνο διασφαλίζει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή την πρόκληση»

«Η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις» κάτι το οποίο μπορεί να διασφαλίσει το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δήλωσή της μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Σημειώνει ότι «τα κράτη μέλη στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να διαχειριστούν την παράνομη μετανάστευση» και εξηγεί ότι «το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρόκληση».

Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνει ότι «οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν ποιος έρχεται στην ΕΕ και ποιος μπορεί να μείνει, όχι οι διακινητές», συμπληρώνοντας ότι το Σύμφωνο σημαίνει προστασία αυτών που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, προσθέτει ότι θα διασφαλιστεί ότι «τα κράτη μέλη μοιράζονται την προσπάθεια υπεύθυνα, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με εκείνους που προστατεύουν τα εξωτερικά μας σύνορα, αποτρέποντας παράλληλα την παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ».

Το Σύμφωνο «θα δώσει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της τα εργαλεία να αντιδρούν γρήγορα σε καταστάσεις κρίσης, όταν τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό παράνομων αφίξεων ή εργαλειοποίηση όταν εχθρικές χώρες επιχειρούν σκόπιμα να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ ή τα κράτη μέλη της» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αναφέρει ότι με τα νέα δεδομένα η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη μέσω συγκεκριμένων, επιχειρησιακών μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων προκλήσεων.

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον για τη «σκληρή δουλειά» έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ρομπέρτα Μέτσολα: Ιστορική μέρα

«Είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοινώνοντας σήμερα το πρωί την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ισχυρό νομοθετικό πακέτο, το οποίο θα διέπει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ – ένα νομοθετικό πακέτο που θα είναι λειτουργικό και θα προστατεύει, όπως είπε, και που διατηρεί την ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης. «Δεν ήταν εύκολο», παραδέχτηκε, «δεν υπάρχει η τέλεια λύση, αλλά αυτό που έχουμε τώρα στο τραπέζι είναι πολύ καλύτερο για όλους μας».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκπροσώπων του Συμβουλίου της ΕΕ ξεκίνησαν στις 18 Δεκεμβρίου το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί, όμως όπως τόνισε η Ρομπέρτα Μέτσολα στην πραγματικότητα οι προσπάθειες για μια συμφωνία στη μετανάστευση και το άσυλο έχουν κρατήσει δέκα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταθέσει τις προτάσεις της για ένα νέο σύμφωνο το Σεπτέμβρη του 2020.

«Το μεταναστευτικό ήταν η πρώτη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών το 2019 και παραμένει και σήμερα πρώτο μέλημά τους», δήλωσε η Ρ. Μέτσολα.

«Για πρώτη φορά, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται σε αλληλεγγύη», αναφέρει η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της σχετικά με το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και σημειώνει ότι η συμφωνία ήταν «επειγόντως απαραίτητη» και «είχε ήδη καθυστερήσει πολύ».

Α. Μπέρμποκ: Για πρώτη φορά, τα κράτη-μέλη της ΕΕ υποχρεούνται σε αλληλεγγύη

«Στην κοινή Ευρώπη μας, όπου η ελευθερία μετακίνησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα, απαιτούνται αξιόπιστοι κανόνες για όλους σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο. Η ανθρωπιά και η τάξη αποτελούν τα προστατευτικά όρια που ισχύουν για όλους. Για πρώτη φορά, τα κράτη-μέλη της ΕΕ υποχρεούνται σε αλληλεγγύη. Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε επιτέλους σε μια ευρωπαϊκή κατανομή. Διότι οι απάνθρωπες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν πρέπει να παραμείνουν ως το πρόσωπο που δείχνει η Ευρώπη στον κόσμο», αναφέρει η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών στην ανακοίνωσή της και κάνει λόγο για βελτιώσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, προκειμένου, όπως λέει, «να διατηρηθούν τα ανθρωπιστικά πρότυπα ακόμη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσης».

Κάθε συμφωνία στις Βρυξέλλες είναι ένας συμβιβασμός, παραδέχεται η κυρία Μπέρμποκ και εξηγεί ότι η Γερμανία δεν κατάφερε να επικρατήσει στη γενική εξαίρεση των παιδιών και των οικογενειών από τις συνοριακές διαδικασίες. «Κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος ασύλου, θα δώσουμε τώρα ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στη διασφάλιση δίκαιης, συντεταγμένης και βασιζόμενης στην αλληλεγγύη διαδικασίας», καταλήγει η υπουργός.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Είναι πολύ σημαντικό και για την ουδετερότητα του κράτους, εκεί όπου είναι κατεξοχήν ένας χώρος, όπου εξυπηρετούνται πολίτες, να υπάρχει μια ουδετερότητα σε ό,τι αφορά τα σύμβολα και τα εμβλήματα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», αναφερόμενος στο έργο που αποσύρθηκε από έκθεση του Γενικού Προξενείου της χώρας μας στη Νέα Υόρκη.

Όπως επεσήμανε, ο ίδιος η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης «είναι μια κοινή παραδοχή που δεν αμφισβητείται. Ως άνθρωπος, ως πολίτης και ως ακαδημαϊκός έχω υποστηρίξει και υποστηρίζω κάθε μορφή της ελευθερίας της τέχνης και ελευθερίας της έκφρασης. Η δε ελευθερία της τέχνης περιλαμβάνει και το να είναι αιχμηρή ή και επιθετική, άρα ξεκινάμε από αυτή τη βασική παραδοχή».

Όμως πρόσθεσε, «πρέπει να διαχωρίζουμε τα πράγματα σε σχέση με το περιβάλλον τους. Εγώ θα δεχόμουν απολύτως να έχω το συγκεκριμένο έργο είτε σε ένα μουσείο, είτε σε μια γκαλερί είτε και στο σπίτι μου. Εδώ όμως μιλάμε για την ανάρτηση ενός εκθέματος στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης». Πρόκειται, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, «για τον σκληρό πυρήνα του κράτους και τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

«Αντίθετα με ένα μουσείο ή με μία γκαλερί, που είναι προορισμένα για την έκφραση της τέχνης, το προξενείο πρώτον, οφείλει αναγκαστικώς να φέρει ακέραια τα σύμβολα και τα εμβλήματα. Αυτή είναι η βασική του αποστολή. Και δεύτερον, οφείλει να εξυπηρετεί τους Έλληνες της διασποράς, ιδίως τους ομογενείς». «Κατά τούτο», πρόσθεσε, «θα πρέπει να έχει έναν χαρακτήρα όσο πιο ουδέτερο γίνεται. Δεν είναι γκαλερί, δεν είναι χώρος προορισμένος για έκφραση».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «θέματα που αφορούν εμβλήματα και σύμβολα της χώρας, τα οποία είναι εντός της βασικής λειτουργίας του σκληρού κορμού του κράτους, οφείλουν να φέρονται ακέραια». Όπως εξήγησε, «υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να ανεχτούν αυτού του είδους τα σύμβολα όταν εξυπηρετούνται από το ελληνικό κράτος». «Η ελευθερία της τέχνης και της έκφρασης δεν μπαίνουν σε συμψηφισμούς, είναι αδιαπραγμάτευτες και όλοι οφείλουμε να τις υπηρετούμε», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Εγώ ως πολίτης μπορώ να έχω μια άποψη, ως υπουργός Εξωτερικών όμως οφείλω να διασφαλίζω τη συνέχεια, την ακεραιότητα, την ουδετερότητα των υπηρεσιών του κράτους στο εξωτερικό, γιατί απευθύνεται κυρίως σε ομογενείς. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις και εγώ θέλω να υπηρετήσω με έναν τρόπο ωφέλιμο και με έναν τρόπο που θα είναι κατά το δυνατόν ουδέτερος. Δε θα παιδαγωγήσει το υπουργείο Εξωτερικών, θα έρθει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Δεν είναι θέμα μηνύματος, είναι θέμα συμβόλου και εμβλήματος», τόνισε.

«Σε ό,τι αφορά τα κομμάτια του σκληρού πυρήνα του κράτους που απευθύνεται σε πολίτες και οφείλει να έχει ουδέτερα χαρακτηριστικά, λειτουργώντας περισσότερο σε μια λογική υπουργού Εξωτερικών και όχι ως πολίτη, νομίζω ότι οφείλαμε να έχουμε αυτή τη στάση». Σημείωσε ακόμη ότι «η εντολή που δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ομόθυμα από την υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία, ήρθε πολύ πριν την τοποθέτηση του κυρίου Νατσιού. Άρα δεν έχει καμία απολύτως αιτιώδη συνάφεια».

Τέλος, επεσήμανε πως ο ίδιος είχε μια πολύωρη συζήτηση στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής όπου εξέθεσε όλα τα ζητήματα σε ότι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Η στάση των κομμάτων ήταν εξαιρετικά παραγωγική και δημιουργική. Υπάρχει μια εθνική στάση, η οποία διέπει τα ζητήματα αυτά», κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, με επίκεντρο την ακρίβεια και το κόστος στέγασης, άσκησε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σε εξ΄όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε στοχευμένους και εντατικούς ελέγχους από την κυβέρνηση για την πάταξη της ακρίβειας. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των τιμών των ενοικίων και θα πρέπει να μπουν αυστηροί κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση και να καταργηθεί η Golden Visa. Επίσης ζήτησε τη μείωση του Φ.Π.Α σε βασικά αγαθά και επισήμανε την ανάγκη εκτεταμένων ελέγχων στην αγορά.

«Δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εφόσον υπάρξει κανονικοποίηση της αγοράς. Εάν όμως η Ν.Δ κάνει τα πτυχία εμπόριο θα είμαστε αρνητικοί. Προτεραιότητα για μας η δημόσια Παιδεία», δήλωσε στον realfm 97,8.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να αποκλείεται εφ’ όρου ζωής από αθλητικά γεγονότα, όποιος έχει καταδικαστεί για οπαδική βία και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δήλωσε παράλληλα, ότι είναι ανοικτός σε υπερκομματικό σχεδιασμό για τη χάραξη κοινής γραμμής στα εθνικά θέματα.

Για την τροπολογία που εξαιρεί τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα από την «Ανάπλαση Α.Ε» σχολίασε ότι «του κ. Μητσοτάκη δεν του άρεσε το αποτέλεσμα και θέλει να αλλάξει τα πάντα» υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος είναι φύσει και θέσει από αυτό το συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας.

Για την τροπολογία που ψηφίστηκε για τη διαμονή των μεταναστών είπε ότι «η ΝΔ καθυστέρησε σκανδαλωδώς για ιδεοληπτικούς λόγους και η τροπολογία που ήρθε είναι παρηγοριά στον άρρωστο»

Ερωτηθείς για το θέμα της ροζ σημαίας στην έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποίησε τη λέξη «ντροπή». Όπως είπε «είναι δυνατόν να λογοκρίνεις με χυδαίο τρόπο την τέχνη; Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ουγγαρία».

Για το ζήτημα της ευρωκάλπης, έθεσε τον στόχο του ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα. Χρειάζεται ισχυρή αριστερά για να σταματήσει η αλαζονία της ΝΔ.»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, είπε ότι «συνεχίζει με λαϊκισμό επικοινωνιακά να είναι χορηγός της ΝΔ»

Για τα εθνικά θέματα κάλεσε τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Πηγή: ertnews.gr

Στο τελευταίο Υπουργικό συμβούλιο για το 2023, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της οπαδικής βίας και μίλησε για το “ψηφιακό μπλόκο” στους χούλιγκανς, με την εφαρμογή που θα κλειδώνει το εισιτήριο κάθε πολίτη.

«Περνάμε στη δύσκολη μάχη με την οπαδική βία, η οποία, δυστυχώς, διεξάγεται στη σκιά ενός σοβαρού τραυματισμού ενός αστυνομικού μας. Ο αναπληρωτής υπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης με άμεση εφαρμογή προβλέψεων, που μπορεί να ίσχυαν στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ. Όπως οι κάμερες, η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μίας και μόνο λέσχης ανά σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, με τη συνεργασία του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου με εφαρμογή στο κινητό.

Μία ακόμη σημαντική παρέμβαση είναι η δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε εντοπίζονται περιστατικά, όπως ρίψη κροτίδας, άναμμα φωτοβολίδας στα γήπεδα, δηλαδή αντικειμενικά γεγονότα, που θα επισύρουν αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Επίσης είναι σημαντικό πως η έρευνα έχει αναβαθμιστεί με την εισαγγελία να ερευνά στο ανώτατο επίπεδο την τυχόν διασύνδεση της βίας στα γήπεδα με δράση εγκληματικών οργανώσεων. Έχουμε αναγνωρίσει ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, δεν θα πω το κοινότοπο πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, όμως υπάρχει μία καθολική απαίτηση να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας, αλλά και αρμονικής συνάντησης για όσους αγαπούν τα σπορ. Να μην αναγκαζόμαστε να καταναλώνουμε σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την αστυνομία κάθε Κυριακή, για να εξασφαλίζουμε ότι δεν θα γίνονται επεισόδια στα γήπεδα», ανέφερε στην εισήγησή του ο Πρωθυπουργός.

sinidisi.gr

Ψηφιακός Βοηθός στο gov.gr βασισμένος σε ΑΙ

Το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Αιτωλοακαρνανίας ανταποκρινόμενο τόσο στην πολυεπίπεδη αποστολή υποστήριξης της σχολικής κοινότητας, ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου όσο και στην τελευταία πρόσκληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για δοκιμαστική αξιοποίηση-εκπαίδευση του ψηφιακού βοηθού mAigov Beta (chatbot) με αξιολόγηση των απαντήσεών του, χρησιμοποιεί προαιρετικά τον τελευταίο με σκοπό την όλη βελτίωσή του.

Η εισαγωγή της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης / Generative AI  στον δημόσιο τομέα με μια πρωτοπόρα τεχνολογική εφαρμογή για τη διευκόλυνση της διάδρασης των πολιτών με το gov.gr (διαθέσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης) αποτελεί ορόσημο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Ο ψηφιακός βοηθός ενσωματώθηκε ήδη (12/12/2023) ως ψηφιακή πτυχή στο μενού του συνεργατικού ιστολόγιου https://blogs.e-me.edu.gr/hive-kesyait/?lang=el_GR για το e-ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. (Digital Gov Award για το 2022) Αιτωλ/νίας από τον διαχειριστή/υπεύθυνο του κ. Χαμπεσή Κων/νο εκπ/κό κλ. ΠΕ83 Ηλεκτρολόγων ώστε να επιτρέπει στους πολίτες μέσω φωνητικής ή γραπτής εντολή να αναζητούν αρχικές πληροφορίες για συναλλαγές με το Δημόσιο.

Παράλληλα ο υπεύθυνος του, ως υπ. μέντορας  στον ευρωπαϊκό κόμβο GR digiGOV innoHUB, ερευνά-αξιοποιεί δοκιμαστικά θετικά σημεία εφαρμογών ανθρωποκεντρικής τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση με έμφαση την οικοδόμηση κριτικής σκέψης, διερεύνηση και συνεργατική δημιουργικότητα για την SID ‘24.

Μέσα από την έως τώρα αξιοποίηση του δοκιμαστικού chatbot mAigov που βασίζεται στην τεχνολογία αιχμής Azure OpenAI της Microsoft προκύπτουν πολύτιμα οφέλη για τους πολίτες με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.

Ο ψηφιακός βοηθός επιτρέπει τον ταχύτερο και ευκολότερο εντοπισμό των περισσοτέρων από 1.600 ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου όπως και την αναζήτηση μιας από τις 3.270 διοικητικές διαδικασίες του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών <<MITOS>>. Το τελευταίο περιγράφει ακριβώς τα βήματα, το κόστος, τον αριθμό των δικαιολογητικών και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το Δημόσιο για να ολοκληρώσει μια σειρά διοικητικών διαδικασιών.

Με βάση την έως τώρα πρακτική η αναζήτησή τους γινόταν στο gov.gr βάσει προκαθορισμένων λέξεων-κλειδιών ενώ από εδώ και πέρα οι πολίτες μπορούν να πληκτρολογούν ή να υπαγορεύουν το αίτημά τους από  smartphone ή tablet ή Η/Υ, με τον ψηφιακό βοηθό να απαντάει κατάλληλα. Μεγάλο βάρος φαίνεται πως έχει δοθεί και στην ασφάλεια των δεδομένων των πολιτών, καθώς η πλατφόρμα δεν μπορεί να δεχθεί την αποστολή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και καλεί όλους/ες να μην μοιράζονται τα προσωπικά τους στοιχεία.

Σε ερώτησή μας για τον λόγο ύπαρξης του, ο mAIgov απαντά: ‘’Είμαι ένας ψηφιακός βοηθός που δημιουργήθηκε για να παρέχω πληροφορίες και να βοηθώ τους πολίτες να κατανοήσουν και να πλοηγηθούν στις διαδικασίες και τις υπηρεσίες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο στόχος μου είναι να καταστήσω την πρόσβαση στις κυβερνητικές υπηρεσίες πιο απλή και αποτελεσματική.’’ Σε ερώτησή μας για τη διαδικασία έκδοσης νέας αστυνομικής ταυτότητας, ο mAIgov απαντά με ορθά δεδομένα. Σε ερώτησή μας για τον τομέα πολιτικής ‘Εκπαίδευση’ και συγκεκριμένα για τον σκοπό των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. μας απαντά σχετικά αλλά με την προηγούμενη ονομασία του Υπουργείου δλδ. Υ.ΠΑΙ.Θ. . Σε άσχετα ερωτήματα, ο ψηφιακός βοηθός απαντάει ότι ‘’Έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει μόνο με πληροφορίες σχετικά με την Ελληνική Κυβέρνηση και τις Διαδικασίες της.’’.

Ο ψηφιακός βοηθός βελτιώνεται διαρκώς τόσο με εσωτερικές διαδικασίες εκπαίδευσης όσο και με τις αξιολογήσεις και τα σχόλια που παρέχουν όλοι οι χρήστες. Η βοήθεια πολιτών, υπηρεσιών κα. για την <<εκπαίδευση>> του mAIgov είναι αναγκαία, καθώς η αξιολόγηση στις απαντήσεις που δίνει θα οδηγήσει στην όλη βελτίωση της εφαρμογής και της καθημερινότητάς μας.

Αναλυτικά η πολιτική χρήσης mAIgov

www.gov.gr/info/politiki-xrisis-maigov

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 19:11

Συγκροτούνται τα Think Tanks του ΣΥΡΙΖΑ

Με γοργούς ρυθμούς συγκροτούνται τα Think Tanks του ΣΥΡΙΖΑ, ως ένας σημαντικός κρίκος στη δημιουργία σύγχρονης πολιτικής, όπως λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάθεση σύγχρονων πολιτικών προτάσεων για την κοινωνία και την ανασυγκρότηση της χώρας, αξιοποιώντας το επόμενο διάστημα τα Think Tanks, δεξαμενές σκέψεων και πολτικών και πραγματικών προτάσεων τις οποίες συγκροτεί.

Το “πράσινο φως” για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες δόθηκε στην υβριδική συνάντηση μεταξύ των συντονιστών και αναπληρωτών συντονιστών των τμημάτων, των τομεαρχών και της συντονίστριας των Think Tanks του κόμματος Διάνας Βουτυράκου. Με την έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρός του Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε την αντίληψη, τον σχεδιασμό των Think Tank και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Στη συνέχεια η συντονίστρια, Διάνα Βουτυράκου, παρουσίασε την πορεία στην αξιολόγηση των αιτήσεων και έθεσε τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα, ενώ ακολούθησε συζήτηση και κατάθεση προτάσεων για την αρτιότερη δυνατή συνεργασία τμημάτων, τομέων και δεξαμενών σκέψης.

Οπως αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατατεθεί βιογραφικά νέων ανθρώπων, καταξιωμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την πορεία της χώρας και την πρόθεση τους να βοηθήσουν στο σχέδιο που θα διαμορφωθεί για την κοινωνία.

Πηγή: ertnews.gr

Παρά τις διεθνείς πιέσεις για αλλαγή στρατηγικής και κατάπαυση του πυρός, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να  σφυροκοπούν την Γάζα. Η Χαμάς ανακοίνωσε 28 νεκρούς στη Ράφα στον νότο και τουλάχιστον άλλους 10 νεκρούς στη Τζαμπαλίγια, στον βορρά. Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή (19/12/2023) απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ να ζητούν αναστολή εχθροπραξιών και όχι παύση. 

Η Ράφα ξανά στο στόχαστρο της ισραηλινής αεροπορίας. Η νυχτερινή επίθεση άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς με τους κατοίκους να προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν αγνοουμένους ανάμεσα στα συντρίμμια και τους συγγενείς των θυμάτων να θρηνούν για εκείνους που έχασαν. «Ακούσαμε τον βομβαρδισμό που ταρακούνησε τα σπίτια. Τρέξαμε έξω και βρήκαμε ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια. Βρίσκονταν 20 άτομα μέσα σε αυτό και στα γύρω σπίτια υπήρχαν πολλοί εκτοπισμένοι…» λέει κάτοικος της Ράφας.

Με το ισραηλινό σφυροκόπημα να συνεχίζεται σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέο βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια με νεκρούς και τραυματίες αλλά και μια έφοδο στο νοσοκομείο Αλ Άχλι στη βόρεια Γάζα με συλλήψεις γιατρών και ασθενών και καταστροφή μέρους των εγκαταστάσεων. Ουσιαστικά εκτός λειτουργίας είναι και το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθούν άλλες υποδομές υγείας.

Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το μέχρι στιγμής αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για μια νέα ανθρωπιστική παύση και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων. Το νέο βίντεο τριών ηλικιωμένων ομήρων που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς προκαλεί την έντονη αντίδραση του Ισραήλ. «Είμαστε η γενιά που έθεσε τα θεμέλια για την ίδρυση του Ισραήλ. Είμαστε εκείνοι που ξεκίνησαν τον στρατό IDF. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας εγκατέλειψαν εδώ. Απελευθερώστε μας χωρίς όρους. Μην μας αφήσετε εδώ μέχρι τα βαθιά γεράματα» λένε.

«Πρόκειται για ένα βίντεο ειδεχθούς τρομοκρατίας που δείχνει τη βαναυσότητα της Χαμάς απέναντι σε ηλικιωμένους, αθώους πολίτες οι οποίοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Το Ισραήλ συνεχίζει να ανθίσταται στις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός. Οι αραβικές χώρες προωθούν νέο σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη στήριξη της Ουάσινγκτον που εκφράζει επιφυλάξεις. Στην επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να υπαγορεύσουν χρονοδιαγράμματα στο Ισραήλ, επανέλαβε όμως τις συστάσεις για προστασία των αμάχων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας με αναφορές στην επόμενη μέρα και τη σταδιακή επιστροφή των κατοίκων στο βορρά.

«Η προστασία των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα αποτελεί ηθική και στρατηγική επιταγή. Επομένως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το θεμελιώδες δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά θα συνεχίσουμε επίσης να ζητάμε την προστασία την αμάχων στη διάρκεια των συγκρούσεων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» τόνισε ο Λόιντ Όστιν.

Διπλωματική περιοδεία για την προώθηση της κατάπαυσης του πυρός πραγματοποιεί ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον σε Παρίσι και Ρώμη.

Το επικίνδυνο ταξίδι στην «Πύλη των Δακρύων» – Πώς προσπαθούν τα πλοία να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το παγκόσμιο εμπόριο καθώς, οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων που χρησιμοποιούν τη ναυτιλιακή οδό της Ερυθράς Θάλασσας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα μοιάζει με θρίλερ. Και αυτό γιατί πολλά πλοία που βρίσκονται μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν δέσει σε λιμάνια είτε του Σουδάν είτε της Σαουδικής Αραβίας, περιμένοντας τις εξελίξεις. Άλλα που τολμούν να κάνουν το ταξίδι τους καθώς πλησιάζουν προς την Υεμένη, κλείνουν τους πομπούς τους ελπίζοντας ότι δεν θα τους εντοπίσουν οι Χούθι. Πολλά από αυτά έχουν και ένοπλους φρουρούς, πιστεύοντας ότι θα τους προστατεύσουν
και βεβαίως είναι πολλά άλλα τα οποία έχουν αλλάξει εντελώς διαδρομή.

Αναφερόμενος στο σημείο που γίνονται όλες οι επιθέσεις, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Παντελής Γκόνος, είπε ότι είναι στο στενό Μπαμπ Αλ Μαντάμπ, ακριβώς στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, το οποίο ονομάζεται και «Πύλη των Δακρύων», λόγω των δυσκολιών στη ναυσιπλοΐα σε εκείνο το σημείο.

Οι Χούθι είναι μια φυλή που υπήρχε στα βόρεια της Υεμένης, η οποία ανήκει στο σιιτικό Ισλάμ και συγκεκριμένα στην σέκτα Ζάιντι. Επειδή είναι σιίτες, έχουν συμμάχους το Ιράν, το οποίο θέλει να έχει και επιρροή στην περιοχή απέναντι στη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν είναι μια οργάνωση απόλυτα ελεγχόμενη από την Τεχεράνη, όπως η Χεζμπολάχ. Το 2014 ξεσηκώθηκαν κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα Σαναά και έκτοτε έχουν κάνει πολλές επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας. Όσον αφορά τον οπλισμό τους, έχουν πάρα πολλά όπλα, τα οποία λένε ότι κατασκευάζουν μόνοι τους. Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι έχουν και τεχνογνωσία και πολλά εξαρτήματα από το Ιράν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι που μπορούν να φτάσουν μέχρι το Ισραήλ με βεληνεκές 2.000 χιλιόμετρα,
αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους, ντρόουν, πολλά ταχύπλοα και ελικόπτερα.

Χθες το βράδυ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια διεθνή δύναμη κρούσης για να αντιμετωπίσει την απειλή των Χούθι στην Νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Δέκα κράτη θα συμμετέχουν σε αυτή. Όμως οι Χούθι απάντησαν ότι αν συγκροτηθεί αυτή η δύναμη, θα χτυπούν ένα πλοίο κάθε 12 ώρες. Αναλυτές λένε ότι δεν είναι επαρκής αυτή η δύναμη γιατί δεν είναι δυνατόν να αναχαιτίσουν όλους αυτούς τους πυραύλους και γι’ αυτό αναγκαστικά πολλές εταιρείες θα επιλέξουν να κάνουν τον γύρο της Αφρικής.

Το βέβαιο είναι ότι από χθες ανέβηκε λίγο η τιμή του πετρελαίου. Αυτά που έχουν επίσης ανέβει είναι τα ασφάλιστρα, γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες χρεώνουν περισσότερα για πλοία που πλησιάζουν στην επικίνδυνη περιοχή και βεβαίως καθώς πρέπει να κάνουν αυτό το ταξίδι γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, που κρατάει περίπου 10 ημέρες περισσότερο, ανεβαίνει και το κόστος του ταξιδιού λόγω των καυσίμων. Αυτά ενδεχομένως θα περάσουν μέσα στο επόμενο διάστημα στις αγορές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών και μπορούν να επηρεάσουν και τον πληθωρισμό.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ