Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  3:15: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023

Την ευκαιρία για ανταλλαγή ευχών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και για μια άτυπη συζήτηση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας είχε ο Στέφανος Κασσελάκης, σε συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό μπαρ του κέντρου της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι έχουμε χιλιάδες χρόνια ιστορίας και πρέπει να τα τιμήσουμε, να γίνουμε καλύτερη χώρα «να ισιάξει ο τόπος».

Μιλώντας για την οικονομία και την ακρίβεια ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν την πραγματικότητα και το βλέπω όπου πάμε, δεν είναι μόνο εδώ στις συνοικίες της ΑΘήνας και της Αττικής, είναι στον αγροτικό κόσμο που περιμένει την επιδότηση για να μπορέσει να αντέξει, είναι στους απόδημους που έχουμε σε όλον τον κόσμο, που μπορεί έξω να είναι λίγο καλύτερα οικονομικά, αλλά ζουν κάπου που δεν είναι η πατρίδα τους, και ανυπομονούν πότε θα υπάρξει περισσότερη αξιοκρατία και περισσότερες ευκαιρίες εδώ στην πατρίδα τους για να μπορέσουν να επιστρέψουν».

sinidisi.gr

Στα 18,9 δισ. ευρώ ανέρχονται οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024. Εξ αυτών όπως προβλέπεται στη «Στρατηγική Χρηματοδότησης» που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στα αγγλικά, τα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το NGEU κλπ, το 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πώληση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει το Δημόσιο. O OΔΔΗΧ εκτιμά ότι το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου αφορούν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο ΟΔΔΗΧ κάνοντας μία ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει επισημαίνει την σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που καταγράφηκε στη διάρκεια του έτους καθώς και υπεραπόδοση τους έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα το περιθώριο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε σε χαμηλό 26 μηνών, 115 μονάδες βάσης, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, με το spread πάνω από το 10ετές ομόλογο της Ισπανίας να περιορίζεται σε 20 μονάδες βάσης, ενώ αρνητική διαφορά έναντι του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου καταγράφεται σε διατηρητέα βάση από τον Μάιο του 2023 (περίπου -50 μονάδες βάσης στα μέσα Δεκεμβρίου 2023).

Όσον αφορά στη λεγόμενη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ότι η Ελλάδα επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους καθώς πάνω από το 70% του αποθέματος χρέους κατέχεται από τους λεγόμενους πιστωτές του επίσημου τομέα (κράτη μέλη της ΕΕ και διακρατικούς φορείς) . Επιπροσθέτως το χρέος εμφανίζει προφίλ μακροπρόθεσμης λήξης και χαμηλά επιτόκια, καθώς το 100% του χρέους είναι με σταθερό επιτόκιο, περιορίζοντας έτσι τους κινδύνους επιτοκίων.

Επιπλέον, η ενεργός διαχείριση χρέους του ΟΔΔΗΧ επέτρεψε την προσωρινή αντιστάθμιση του χαρτοφυλακίου χρέους της Ελλάδας έναντι του κινδύνου επιτοκίου, κάτι που θα συμβάλει περαιτέρω συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης στο μέλλον.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νέο προεδρικό διάταγμα με το οποίο ενισχύονται οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το οποίο θα ασκήσει νέες πιέσεις στις τράπεζες για να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν δεν χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γουάλι Αντεγιέμο.

Ο Αντεγιέμο δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν στόχο να αποτρέψουν τη Ρωσία να αποκτήσει προϊόντα που χρειάζεται για την πολεμική της προσπάθεια.

Αλλά το νέο προεδρικό διάταγμα, που υπεγράφη σήμερα, επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να στοχοποιήσει τράπεζες σε χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες, που μπορεί εκούσια ή ακούσια να βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, δήλωσε ο Αντεγιέμο.

«Αυτό που λέει αυτό το εργαλείο είναι ότι αν είστε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, πρέπει να λάβετε μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας χρησιμοποιούν» ρωσικές εταιρείες βιτρίνας για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επανέρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης για την «ατζέντα Ισλαμαμπάντ», όπως την ονομάζει, εξηγώντας ότι το κάνει διότι «εδώ βλέπουμε τον απόλυτο πολιτικό εμπαιγμό».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει: «Δείτε πώς διαψεύδει ο αρμόδιος υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης την “Ατζέντα Ισλαμαμπάντ”, στην ουσία επιβεβαιώνοντάς την. Δεν θα είναι μόνο από το Πακιστάν οι 500.000 μετανάστες που έχει σκοπό να φέρει στη χώρα η ΝΔ. Θα είναι από διάφορες χώρες. Λίγοι από εδώ, λίγοι από εκεί. Τον αριθμό 500.000 δεν τολμάει να τον διαψεύσει ο Άδωνις Γεωργιάδης».

Σχολιάζει ότι «το κόμμα των push backs, των χαμένων ψυχών της Πύλου, του “έρχονται οι μετανάστες και θα μας πάρουν τις δουλειές” – αυτοί που βάφτισαν “λαθραίους” αυτούς τους ανθρώπους, τώρα λένε “περάστε κόσμε”. Με την ηρεμία ότι και εδώ η Αριστερά έχει υπάρξει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, έχω να κάνω μόνο μία ερώτηση: 6 μήνες μετά τις εκλογές πώς αλήθεια αισθάνονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ;».

kaselakis 22 12 2023

sinidisi.gr

Η Ρωσία δημιουργεί τον «δρόμο του πάγου», στον Αρκτικό Κύκλο και «τελειώνει» την Διώρυγα του Σουέζ καθώς από αυτήν την διαδρομή μειώνεται κατά 2,5 φορές ο χρόνος μεταφοράς των εμπορευμάτων από την Κίνα προς την Ευρώπη και αντίστροφα!

Η βόρεια Σιβηρία και το ρωσικό τμήμα του Αρκτικού Κύκλου μετατρέπονται σε ένα ατέλειωτο hub διεθνών μεταφορών.

Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο project με νέους σιδηροδρόμους, αυτοκινητόδρομους, αγωγούς, λιμάνια και πυρηνικά παγοθραυστικά να κρατούν την διαδρομή ανοιχτή όλο το έτος.

Ειδικότερα, στην χερσόνησο Ταϊμίρ δημιουργείται ένα τεράστιο λιμάνι συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων!

Η νέα διαδρομή θα συνδέσει την Ευρώπη με την Ασία σε μόλις 19 ημέρες, σε σύγκριση με τις 48 ημέρες που χρειάζονται σήμερα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μεταφορά 100 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου μέχρι το 2030!

Με αυτή την διαδρομή ουσιαστικά «αχρηστεύεται» το Κανάλι του Σουέζ.

Οι ευρωπαϊκές μεταφορές από και προς την Ασία θα απλοποιηθούν ενώ το κόστος τους θα μειωθεί θεαματικά με ότι θετικό θα επιφέρει αυτό στις τιμές των προϊόντων και στην τσέπη των Ευρωπαίων και ανάμεσά τους και των Ελλήνων καταναλωτών.

Παλαιότερα η διαδρομή αυτή ήταν κλειστή για 8 μήνες τον χρόνο αλλά τώρα η Ρωσία έχει κατασκευάσει τα απαραίτητα πυρηνικά παγοθραυστικά και πλέον θα είναι διαρκώς λειτουργική σε κάθε εποχή του έτους.

Ειδικά τώρα που η Ερυθρά Θάλασσα έχει σταματήσει να είναι προτιμητέα διαδρομή λόγω των επιθέσεων των Xούθι σε εμπορικά πλοία, οι διαδρομές πλέον διεξάγονται από την Ευρώπη πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής και η απόσταση αυξάνεται κατά 40%, το όφελος που προκύπτει από την χρήση του «δρόμου του πάγου» αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα της Ερυθράς Θάλασσας καθώς η κρίση αυτή δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά ειδικά για την Κίνα ο βόρειος δρόμος είναι η λύση όλων των προβλημάτων της.

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή είναι κακή για την Αίγυπτο, καθώς η Διώρυγα του Σουέζ θα χάσει την αξία της αλλά και για την Ελλάδα, καθώς το λιμάνι του Πειραιά θα χάσει μεγάλο μέρος της γεωπολιτικής και οικονομικής του αξίας λόγω της μείωσης των μεταφορών από την Ερυθρά Θάλασσα.

Αντίθετα, θα ανέβει κάθετα το ειδικό βάρος του λιμανιού του Ρότερνταμ στην Ολλανδία όπου και θα καταλήγει «ο δρόμος του πάγου».

futureology 22 12 2023

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Σε άσχημη οικονομική κατάσταση βρίσκεται ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, λόγω των τεραστίων αυξήσεων που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία και των lockdown. 

Η έρευνα του ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι οκτώ από τους δέκα πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Σε ερώτηση σχετικά με το προσωπικό βιοτικό επίπεδο και την οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων, το 87% πιστεύει ότι το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί τον επόμενο χρόνο, το 12% δεν αναμένει κάποια αλλαγή ή επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο, ενώ το 1% θεωρεί ότι το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί.

Ακολούθως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 73% πιστεύει πως το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί του χρόνου, το 24% πιστεύει πως δεν αναμένεται να υπάρξει ούτε αλλαγή, ούτε επίπτωση στο βιοτικό του επίπεδο, το 2% θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει βελτιωθεί και το 1% δεν έδωσε καμία απάντηση.

Οκτώ στους δέκα Έλληνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση λογαριασμών

Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Έλληνες αντιμετωπίζουν, το τελευταίο έτος, δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών, το 50% απαντά ότι κατά καιρούς δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, το 36% λέει τις περισσότερες φορές, το 14% απαντά ότι δεν συναντά δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών.

Στην ίδια ερώτηση, το 62% των πολιτών άλλων κρατών μελών απαντούν πως δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πληρωμή των λογαριασμών, το 28% λέει ότι αντιμετωπίζει κατά καιρούς, το 9% αναφέρει πως τις περισσότερες φορές έχει ζητήματα στην διαχείριση των οικονομικών του και το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Πρώτη η Ελλάδα στις χώρες με την μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής λογαριασμών

Σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα, η ίδια ερώτηση έγινε στους πολίτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τις απαντήσεις τους, οι χώρες με την μικρότερη αδυναμία πληρωμής είναι η Σουηδία με 6%, η Δανία με 7% και η Φινλανδία με 20%.

Από την άλλη πλευρά, οι πρώτες δέκα χώρες με την μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής είναι:

  • 86% Ελλάδα
  • 64% Πορτογαλία
  • 63% Κύπρος
  • 59% Βουλγαρία
  • 57% Ιταλία
  • 57% Ρουμανία
  • 55% Ιρλανδία
  • 53% Κροατία
  • 37%  Λετονία
  • 36% Γαλλία

Τι απαντούν οι πολίτες για το βιοτικό τους επίπεδο σε ένα χρόνο από τώρα

Σε ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με το αν σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο τους, το 58% των Ελλήνων πιστεύουν πως θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, το 33% θεωρούν πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 7% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί το επίπεδο και το 2% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Στην αντίστοιχη ερώτηση, το 46% των Ευρωπαίων πιστεύουν πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 38% θεωρούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση, το 13% θεωρεί ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα και το 3% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Τι προβλέπουν οι πολίτες για την ελληνική οικονομία σε ένα χρόνο από τώρα

Σε ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με το αν σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει βελτιωθεί η εθνική οικονομία, το 66% των Ελλήνων πιστεύουν πως θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, το 24% θεωρεί πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 9% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση και το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Στην αντίστοιχη ερώτηση, το 52% των Ευρωπαίων πιστεύουν πως θα είναι χειρότερη η κατάσταση, το 31% θεωρούν ότι θα είναι ίδια η κατάσταση, το 13% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση και το 4% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στόχος το ΠΑΣΟΚ να γίνει ο στρατηγικός αντίπαλος της ΝΔ καθώς υπάρχει ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα δεδομένου ότι η ψαλίδα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι μεγάλη, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Τόσα χρόνια η ΝΔ δεν πλήρωνε τα λάθη της γιατί δεν είχαμε αξιόπιστη επιλογή», είπε και πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή το ΠΑΣΟΚ οικοδομείται με νέα πρόσωπα, υψηλή επάρκεια και νέες θέσεις ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να υπάρχει μια σημαντική υπεροχή έναντι της κυβέρνησης. «Οι ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι για αυτό το στόχο», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ανδρουλάκης, υπογράμμισε ακόμα ότι εάν η ΝΔ έχει ισχυρό αντίπαλο και όχι ένα «χρυσό χορηγό όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» θα σταματήσει να έχει αυτήν την αλαζονεία» προσθέτοντας: «Δεν θα μπορεί στην Ανάπλαση ΑΕ να είναι δήμαρχος Αθηναίων ο ανιψιός και μόλις εκλέγεται ο Χάρης Δούκας να αλλάζουν όλα και να τα παίρνει όλα το κράτος».

Σημείωσε δε, πως μόνο στο Δήμο Αθηναίων προβλέπονται έργα 45 εκατ. ευρώ ενώ ο λόγος που άλλαξε «χέρια» η «Ανάπλαση ΑΕ» είναι «γιατί ο Μητσοτάκης έχει λάθος κουλτούρα, βαθιά συγκεντρωτική. Δε σέβεται την Αυτοδιοίκηση, γιατί προχώρησε σε αυτή τη ρύθμιση πριν ορκιστούν οι νέες δημοτικές αρχές».

Για την ακρίβεια είπε, ότι πρέπει να πέσει η δαπάνη για την υγεία, την παιδεία και το κόστος στέγασης. «Σταματήστε να λειτουργείτε σαν real estate, καταργείστε την golden visa». Σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σπίτι στο κέντρο που δεν έχει πουληθεί ενώ τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί. «Ιρλανδία, Πορτογαλία Ισπανία έχουν καταργήσει την golden visa, θα ξεκινήσω εκστρατεία για την κατάργησή της», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι το ίδιο θα προτείνει και με τις «πολυκατοικίες ξενοδοχεία».

Για την επιστολική ψήφο, σημείωσε ότι είπε «ναι» για να διευκολύνει τους ψηφοφόρους που ζουν μακριά από τον τόπο τους. Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει εμπόδιο με συγκεκριμένα ωστόσο κριτήρια.

sinidisi.gr

Σε «ναρκοπέδιο» για τις θαλάσσιες μεταφορές έχουν μετατρέψει οι επιθέσεις των Χούθι την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι Χούθι απειλούν ότι θα πλήττουν όλα τα πλοία που θα περνούν από τη ζώνη επιρροής τους εκτός από τα ρωσικά, αναγκάζοντας τις μεγάλες εταιρείες να αναστείλουν τις διελεύσεις των πλοίων τους απο την περιοχή. Υπο αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναμένεται να πλεύσει στα νερά της Ερυθράς Θάλασσας η ελληνική φρεγάτα που θα επιλεγεί απο το Πολεμικό Ναυτικό. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αυτή τη στιγμή φρεγάτα στο Στόλο που πληρεί τις προυποθέσεις για να αναπτυχθεί στην ευαίσθητη αυτή θαλάσσια περιοχή.

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει επιλέξει ακόμα τη φρεγάτα που θα συμμετάσχει στην μεγάλη διεθνή ναυτική επιχείρηση, η οποία βρίσκεται ακόμα στα σκαριά. Οι ΗΠΑ έδωσαν ένα χρονικό περιθώριο στις συμμαχικές τους χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο της συμμετοχής τους, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν την αιγίδα της επιχειρίσης θα έχει ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ ή ΕΕ που έχουν υποστηρίξει το εγχείρημα.

Το Aρχηγείο Στόλου εξετάζει να στείλει μία από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, οι οποίες αν και δεν έχουν υποστεί Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής αποτελούν την αιχμή των επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, υπάρχουν και σκέψεις να σταλεί στη περιοχή μια απο τις έξι εκσυγχρονισμένες φρεγάτες τύπου S που διαθέτει διπλό σύστημα προστασίας PHALANX. Οι φρεγάτες S που διαθέτουν διπλό σύστημα PHALALNX είναι η ΕΛΛΗ και η ΛΗΜΝΟΣ.

Επιτελείς του Ναυτικού στο Μπαχρέιν
Μέσα στις επόμενες μέρες μεταβαίνει στο Στρατηγείο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί από τους Αμερικανούς στο Μπαχρείν ομάδα επιτελών του Ναυτικού προκειμένου να ενημερωθούν για τον σχεδιασμό της αποστολής.

Η αποστολή
Οι αξιωματικοί των συμμετεχουσών χωρών εξετάζουν τα πολεμικά πλοία, εκτός από τις περιπολίες στη περιοχή, να δημιουργήσουν μια «ομπρέλα» αντιπυραυλικής προστασίας έναντι των επιθέσεων των Χούθι. Σκοπός είναι να αναπτυχθούν με διάταξη που θα τους δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζουν και να αναχαιτίζουν τις επιθέσεις των Χούθι, που γίνονται είτε με πυραύλους είτε με drones-καμικάζι. Ακόμα εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν νηοψίες σε ύποπτα πλοία.

Η ελληνική Πυροβολαρχία Patriot
Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει στείλει μια πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται στη περιοχή Γιανμπού, στη μέση της Ερυθράς Θάλασσας και λόγω της μεγάλης εμβέλειας του συστήματος που φτάνει εως τα 100 μίλια επιχειρεί και καλύπτει μεγάλο μέρος των αναχαιτίσεων στη βόρεια και νότια πλευρά της περιοχής.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η ναυτική επιχείριση μπορεί να καλύψει μόνο το 15% των διελεύσεων των πλοίων, διότι είναι μια τεράστια περιοχή με πολύ μεγάλη κινητικότητά και ακόμα μελετούν τα κρίσιμα σημεία που θα πρεπει να αναπτυχθούν τα συμμαχικά πλοία.

Εως τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία και η Ελλάδα θα συμμετάσχουν στη πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian», υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενάντια στο μπλόκο των Χούθι.

«Η Ελλάδα με τον μεγαλύτερο Στόλο εμπορικών πλοίων στον κόσμο είναι η πρώτη που έχει συμφέρον να διασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά. Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαμε τη συμμετοχή των χωρών στην πρωτοβουλία των Αμερικανών και εξετάζαμε το ενδεχόμενο συμμετοχής και με απόφαση του Πρωθυπουργού η Ελλάδα θα γίνει μέρος της επιχείρησης», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

H Eλλάδα έχει συμμετάσχει με ανάπτυξη φρεγάτας και απο το 2008 έως το 2010 στην αντίστοιχη ναυτική επιχείριση “ΑΤΑLANTA” που είχε σκοπό την αποτροπή και καταστολή της πειρατείας στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Άντεν και των προσβάσεων της Σομαλίας. Η Ελλάδα ανέλαβε τη διοίκηση της δύναμης με την έναρξη της επιχείρησης, για το Α’ τετράμηνο του 2009 και παρέδωσε τη διοίκηση στην Ισπανία την 6 Απριλίου 2009, ενώ το 2014 η Ελλάδα συμμετέχει με μια φρεγάτα για διάρκεια μόνο τριών 3 μηνών.

Πηγή: cnn.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε καφέ στο κέντρο της Αθήνας όπως συνηθίζεται παραδοσιακά λίγο πριν από τις γιορτές. Την ίδια ώρα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζονται με γοργούς ρυθμούς για το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Συνεδριάζει σήμερα (22/12) η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Καταρτίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ το χρονοδιάγραμμα του προσυνεδριακού διαλόγου, οι διαδικασίες που θα γίνουν στις οργανώσεις, προγραμματίζονται οι δράσεις που θα αναλάβουν τα μέλη της Κεντρικής οργανωτικής Επιτροπής, τα οποία και είναι υπεύθυνα σε νομούς της χώρας.

sinidisi.gr

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 18:41

Στηρίζει και ο Μητσοτάκης το Agrinio Santa Run!

Υποστηρικτές και στο Μέγαρο Μαξίμου βρήκε το Agrinio Santa Run!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2