Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  7:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε μετά την σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για το ζήτημα της οπαδικής βίας στην χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το “παρών” στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, για την σύνοδο κορυφής. Μάλιστα, μετά την λήξη της εν λόγω διαδικασίας, ο Πρωθυπουργός παραχώρησε δηλώσεις σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για τα φαινόμενα της οπαδικής βίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Όταν παίρνουμε αποφάσεις στην κυβέρνηση δεν μετράμε τη δημοτικότητα των αποφάσεων. Δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Είναι σαφές ότι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είχαν φτάσει σε ένα σημείο όπου χρειάζονταν πιο τολμηρές παρεμβάσεις. Είναι επίσης σαφές πως τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά.

Από εκεί και πέρα, η ορθότητα των μέτρων μας θα φανεί στην πορεία, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη και να επιστρέψουμε στους Έλληνες να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου μακριά από οποιοδήποτε φαινόμενο βίας»./

Πηγή: ertsports.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει σχεδόν 61.000 θέσεις για την επανεγκατάσταση προσφύγων την περίοδο 2024-2025, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών, Ίλβα Γιόχανσον, στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

Δεκατέσσερις κοινοτικές χώρες έχουν δεσμευτεί να παρέχουν αυτές τις ευκαιρίες επανεγκατάστασης, ο συνολικός αριθμός των οποίων είναι ελαφρώς υψηλότερος από την προηγούμενη περίοδο, διευκρίνισε.

«Η επανεγκατάσταση είναι μια ουσιαστική ενέργεια ώστε οι πρόσφυγες να είναι ασφαλείς και να μην ρισκάρουν τη ζωή τους ή να πληρώνουν διακινητές, και γι’ αυτό “Είναι απολύτως σημαντικό να κάνουμε εμείς ένα βήμα μπροστά», σχολίασε.

Η Johansson ανέφερε ότι η δέσμευση της κοινότητας για τους πρόσφυγες αντικατοπτρίζεται στο ένα εκατομμύριο τα τελευταία τρία χρόνια. Δηλαδή το 20% των προσφύγων στον κόσμο και η Γερμανία είναι η τρίτη χώρα με τους περισσότερους καταγεγραμμένους πρόσφυγες παγκοσμίως.

Διευκρίνισε ότι μόνο πέρυσι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορήγησαν καθεστώς πρόσφυγα σε σχεδόν 400.000 ανθρώπους.

Σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να προστεθούν τα 4,1 εκατομμύρια Ουκρανοί που έχουν λάβει προστασία ως αποτέλεσμα του πολέμου με τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Επίτροπος ανακοίνωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει πρόσθετα 65 εκατομμύρια ευρώ στις κοινοτικές χώρες που βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση λόγω της ροής των Ουκρανών.

Η Γιόχανσον είπε επίσης, σε σχόλια στον Τύπο, ότι η συμφωνία είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.

«Τώρα είμαστε πολύ, πολύ κοντά στην εύρεση του τελικού συμβιβασμού για το σύμφωνο και αυτή είναι η προτεραιότητα στην ατζέντα μου αυτή . Φυσικά, δεν το έχουμε φτάσει ακόμα, οπότε δεν είναι ώρα να γιορτάσουμε », σχολίασε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν “λίγα” σημεία εκκρεμότητας και ότι ελπίζει ότι μπορεί να συμφωνηθεί πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πηγή: EFE

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι προβληματισμοί της χώρας μας ειδικά για τα θέματα μετανάστευσης, έγινα σεβαστοί είπε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής « Αποφασίστηκαν σημαντικά αυξημένα κονδύλια για μετανάστευση, δυστυχώς δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ενημέρωσε δεν συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων ΕυρωπαΪκής Ένωσης – Τουρκίας.

«Όλες οι αποφάσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο παίρνονται με ομοφωνία. Δεν βλέπω αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η Ουγγαρία δεν άσκησε βέτο στην απόφαση της Συνόδου για έναρη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Μολδαβία

«Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στην προσέγγιση των δυτικών Βαλκανίων με την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ωστόσο σημείωσε πως «το θέμα του Φρέντι Μπελέρη έχει να κάνει με το κράτος δικαίου δεν είναι διμερές. Προσβλέπουμε να επιλυθεί το θέμα και να μην υπάρξει παρέμβαση στην εκλογή του».

Εκτίμησε πως πιθανόν να γίνει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ για το θέμα της εισαγώμενης ακρίβειας είπε πως «Ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είπε πως «δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να παρακολουθούν με ασφάλεια οι πολίτες τους αγώνες»

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή επανέλαβε πως «υποστηρίζουμε την πολιτική λύση των δύο κρατών».

sinidisi.gr


Τετάρτη 20 Δεκ. 2023, ώρα 19:00
 
Διαδικτυακή Εσπερίδα με θέμα τις Πράσινες προτάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20.12.2023 στις 7 μμ.

Η εμπειρία πια είναι πλούσια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεκάδες χιλιάδες Πράσινοι εκλεγμένοι μετασχηματιζουν τις πόλεις και τις περιφέρειες. 

Λίγο πριν  την ανάληψη των νέων διοικήσεων οι Πράσινοι συζητούν για:
  • Τη Δημοκρατία και την Ανοιχτή Διακυβέρνηση
  • Το τεκμήριο της αρμοδιότητας των τοπικών υποθέσεων (ΑΠΕ, Τοπικά Χωροταξικά, Ρέματα κ.λπ.)
  • Τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και την Κυκλική Οικονομία
  • Τη Βιώσιμη Κινητικότητα
  • Την Ανάταξη της Βιοποικιλότητας
  • Τον ρόλο του Πολιτισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υον δημόσιο χώρο

Συμμετέχουν:
  • Βασιλάκου Μαρία τέως αντιδήμαρχος της Βιέννης και μέλος του Horizon Europe Mission Bo ard for Climate Neutral and Smart Cities
  • Λευτέρης Ιωαννίδης, τ. Δήμαρχος Κοζάνης
  • Νίκος Χρυσόγελος, τ. Ευρωβουλευτής Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων
  • Μιχάλης Τρεμόπουλος, τ. Ευρωβουλευτής Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Χρήστος Χριστάκης, Δημ. Σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης Κοινωνίας Δημοτών Δήμου Ελευσίνας
  • Κώστας Καράπαυλος, Δημ. Σύμβουλος επικεφαλής παράταξης
  • Γιώργος Δημαράς, πρώην περιφ. σύμβουλος Αττικής και υπουργος
  • Μιχάλης Παναγιωτίδης, συντονιστής Θ.Ο. Αυτοδιοίκησης των Πράσινων
  • Συντονίζει ο δημοσιογράφος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χάρης Κουγιουμτζόπουλος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα της εκδήλωσης και από τη σελίδα των Πράσινων στο Facebook.
Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρά και επίσημα στην νομιμοποίηση χιλιάδων παράνομων μεταναστών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του pronews.gr, το οποίο είχε σχετικό άρθρο από τον Σεπτέμβριο. 

Η νομιμοποίηση γίνεται μέσα από την τροπολογία-προσθήκη που κατατέθηκε σήμερα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και νομιμοποιεί ουσιαστικά τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα.

Όπως προβλέπει το άρθρο 4 της τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι αλλοδαποί που βρίσκονται χωρίς άδεια στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια, θα αποκτούν νόμιμη άδεια διαμονής από την Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον κάνουν αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα άδεια διαμονής μπορούσαν να ζητήσουν μόνο όσοι βρίσκονταν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 7 χρόνια.

Με την τροπολογία-σκάνδαλο όχι μόνο θα νομιμοποιούνται όσοι βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα έως και 30 Νοεμβρίου 2023, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς τους!

Την αντίδρασή του με την τροπολογία της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. 

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:

»Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που  βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία,  γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών.

Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου  όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται  ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Tην στήριξή του στα εποικοδομητικά βήματα που έκαναν στην σχέση τους Ελλάδα και Τουρκία, εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατα την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι δυο πρόεδροι συζήτησαν επίσης «την σημασία της ενίσχυσης της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας ένταξης της Σουηδία στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό και της περαιτέρω ενίσχυσης της διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τον πόλεμο στη Γάζα και ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την προστασία των αμάχων και την ανάγκη για έναν πολιτικό ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό».

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Σημεία της συνέντευξης Τύπου:

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση καλών σχέσεων. Η διακήρυξη των Αθηνών προσδιορίζει τα επόμενα βήματα που θα κινηθούμε. Οι σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία.

Για την έξοδο Ορμπάν από την αίθουσα
Όλες οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία όπως και η απόφαση για την Ουκρανία. Η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τι ειπώθηκε με τον Ράμα και για την υπόθεση Μπελέρη
Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εμείς βάλαμε την προσέγγιση στην ατζέντα. Η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες. Κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά. Το θέμα Μπελέρη είναι κορυφαίο θέμα κράτους δικαίου, δεν είναι διμερές. Εμείς ζητάμε να αναγνωριστεί ότι εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος. Δεν παρεμβαίνουμε στην αλβανική Δικαιοσύνη. Προσβλέπουμε μονίμως να βρούμε τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα για να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας. Για να αποδείξει και η Αλβανία πως έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Για την ακρίβεια
Είναι το πρώτο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δίνουμε όλη την ενέργεια για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις. Ο πληθωρισμός είναι εδώ σήμερα που μιλάμε, τον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ για στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι αναπτυξιακό μέρισμα και είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δραστικό έλεγχο στην αγορά σε πολλά επίπεδα, όμως ο μόνιμος τρόπος είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 20% και αυτό θα μείνει όταν η ακρίβεια υποχωρήσει. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα θα συνεχίσει να στηρίζει.

Για την οπαδική βία
Όταν παίρνουμε αποφάσεις δεν λαμβάνουμε υπόψιν τις δημοσκοπήσεις. Είναι προφανές ότι τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν ήταν αρκετά. Θα συνεχίσουμε έτσι για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν την ομορφιά του ποδοσφαίρου.

Για τον πόλεμο στο Ισραήλ
Στηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εκφράζουμε την κλιμακούμενη ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας. Αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία, δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά στην ΕΕ, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει προσπάθεια να ξεκινήσει η διαδικασία για λύση δύο κρατών.

sinidisi.gr

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης παρέστη στη συνάντηση της μόνιμης επιτροπής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης διαδικασίας Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης (SEECP PA) και απέστειλε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

“Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου τ.ε πραγματοποιήθηκαν στα Σκόπια στη Βόρεια Μακεδονία, οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP PA). Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο αναπληρωτής επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ.- βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης.

Κατά την έναρξη των εργασιών υιοθετήθηκε η ημερήσια διάταξη και εν συνεχεία παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες της προεδρίας των Σκοπίων (Ιούλιος 2023- Ιούλιος 2024), καθώς και η παρουσίαση των στόχων και των προτεραιοτήτων της Στρατηγικής SEE2030.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ.- βουλευτής κ. Καραγκούνης στην παρέμβαση του τόνισε τη σημασία της Συνέλευσής και τον καθοριστικό της ρόλο στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Η δέσμευση για την περιφερειακή συνεργασία, με έμφαση στο κράτος δικαίου, την ασφάλεια και την οικονομία, υπογραμμίζει το κοινό μας όραμα για μια σταθερή και ευημερούσα Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ανέφερε επίσης ότι είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τις ανησυχητικές τρέχουσες εξελίξεις που διαποτίζουν το παγκόσμιο τοπίο όπως οι ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία μέχρι την προσφυγική και οικονομική κρίση, βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που έχει απόλυτη ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπογράμμισε τη σημασία της ατζέντας της Θεσσαλονίκης του 2003, η οποία επιδιώκει την εμπέδωση της σταθερότητας και ασφάλειας και σαφώς την ανάπτυξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, υποστηρίζοντας σταθερά και ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ως στρατηγικό στόχο”.

sinidisi.gr

Μίλτος Ζαμπάρας για τον Προϋπολογισμό: «Η ΝΔ μιλάει για αναπτυξιακό θαύμα και οι πολίτες ούτε με θαύμα δεν βγάζουν τον μήνα!»

Σημεία της ομιλίας του βουλευτή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτου Ζαμπάρα στην Ολομέλεια της Βουλής για το Προϋπολογισμό του 2024.

Το ξεπούλημα του κερδοφόρου Ομίλου των ΕΛΠΕ και την τακτική της κυβέρνησης να μεταφέρει την ανάπτυξη από το δημόσιο αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα στηλίτευσε ξεκινώντας την ομιλία του ο βουλευτής.

Σε αντιπαραβολή με το «θαύμα της ανάπτυξης» που αναφέρει συνεχώς η κυβέρνηση ο Μίλτος Ζαμπάρας ανέφερε ότι:  «Έχουμε υπερπλεόνασμα φόρων 29% του ΑΕΠ το 2022, τα έσοδα από ΦΠΑ εκτοξεύθηκαν κατά 40% την ίδια ώρα που σας προτείνουμε συνεχώς να μειώσετε το ΦΠΑ σε βασικά είδη και δεν το δέχεστε, έχουμε αύξηση 20 δις στο ιδιωτικό χρέος τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν γίνει 75.000 πλειστηριασμοί τα τελευταία 2 χρόνια και υπολογίζονται 250.000 μέχρι το 2026, θα έχουμε 3.1 δις έσοδα από περισσότερους φόρους για το 2024, είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε δημόσιο χρέος με 166,5%, έχουμε τον  χαμηλότερο μέσο μισθό στην Ευρωζώνη και είμαστε πρωταθλητές στον πληθωρισμό τροφίμων και στα έξοδα στέγασης ενώ ταυτόχρονα, η ιδιωτική κατανάλωση σημειώνει σημαντική πτωτική τάση (ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος) και τα υπερκέρδη τραπεζών - υπερκέρδη εταιριών ενέργειας - υπερκέρδη διυλιστηρίων είναι  10.5 δις (Αύξηση 300%)».

Τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις έρευνες, το βασικό αίσθημα των πολιτών της χώρας μας είναι ο φόβος και η ανασφάλεια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να μας πείσει ότι η οικονομία έχει άνθηση.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τις δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Μίλτος  Ζαμπάρας ανέφερε: «Καταστράφηκε ο Έβρος και η Θεσσαλία από την δική σας ανικανότητα με αποτέλεσμα την πλήρη οικονομική καταστροφή σε αυτές τις περιοχές και ακόμα περιμένουμε να εκδώσει το ΥΠΕΝ τις αποφάσεις για τα απαραίτητα προσωρινά μέτρα προστασίας που θα διευκολύνουν την αποκατάσταση,  3.5 δισ είναι οι ζημιές  και μόνο 600 εκ έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Ενισχύετε τα μεγάλα έργα ΑΠΕ και δεν αφήνετε χώρο για τις ενεργειακές κοινότητες και τα έργα αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης. Η Ευρώπη λέει φτιάξτε ενεργειακές κοινότητες στους δήμους για να μπορούν να έχουν ρεύμα οι πιο ευάλωτοι και να μην υπερχρεώνονται με λογαριασμούς οι ΔΕΥΑ  και οι ΤΟΕΒ. Αφήνετε στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων που αντί να τα φορολογήσετε με το 90% όπως μας λέγατε τα φορολογείτε με τον ελάχιστο συντελεστή και μόνο για ένα έτος. Ξαναφέρνετε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και δημιουργείτε αλαλούμ με τα χρωματιστά τιμολόγια καταχρεώνοντας τους Έλληνες καταναλωτές που δυσκολεύονται να θερμάνουν επαρκώς το σπίτι τους και ρίχνετε πάλι στην ατομική ευθύνη την «σωστή» επιλογή  τιμολογίου»

Κλείνοντας ο βουλευτής ανέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρόληψη και όχι μόνο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, για έργα ΑΠΕ με επίκεντρο την κοινότητα, για φορολόγηση και πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας και διύλισης  και για ανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και τόνισε: «Όσο εσείς θα μιλάτε για ανάπτυξη και θα στηρίζετε την αισχροκέρδεια, την κερδοφορία των λίγων και μεγάλων και το στραγγάλισμα των μικρών και μεσαίων τάξεων όπως κάνατε με το φορολογικό, εμείς θα μιλάμε για κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, για δίκαιη πράσινη ανάπτυξη και για βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο».

Το βίντεο της ομιλίας:

 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό του 2024 εξαπέλυσε μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνη των κοινοβουλευτικών τομέων Αγροτικής Ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά.

Εδώ το video της ομιλίας: Ομιλία Σταρακά για τον προϋπολογισμό του 2024 - 14/12/2023 (youtube.com)

Στην αρχή της ομιλίας της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η ΝΔ προσπαθεί να επιβάλλει ως «κανονικότητα» την αναδιανομή πλούτου υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, βασιζόμενη «σε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα της Νέας Δημοκρατίας που οδηγεί στον σταθερό αφελληνισμό των κρίσιμων παραγωγικών δομών της οικονομίας, προς όφελος υποτιθέμενων επενδυτών που παίρνουν τα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία μας υποκοστολογημένα αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις αγορασμένα με δανεικούς πόρους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα». Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είπε η κυρία Σταρακά, ήταν ο τρόπος πώλησης της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank και της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στα Ελληνικά Πετρέλαια. 

Συνεχίζοντας, η Χριστίνα Σταρακά, αποδόμησε την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβάλλει ως «κανονικότητα» το πιο άδικο φορολογικό σύστημα της Ευρώπης: «Με τα 2α υψηλότερα έσοδα από φόρους κατανάλωσης - που πληρώνουν κυρίως τα μικρομεσαία και ευάλωτα νοικοκυριά - αλλά τα 3α από το τέλος φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι σημειώνουν καθαρά κέρδη μαμούθ! Είστε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά οι μεγαλύτεροι φορομπήχτες της τελευταίας 20ετίας!»

Ειδική αναφορά, ως υπεύθυνη στο ΚΤΕ αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος  επεφύλαξε η Χριστίνα Σταρακά στο πώς μεταχειρίζεται ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης τους παραγωγούς της χώρας: «Είναι πραγματικά άνω ποταμών ότι μιλάτε για "πράσινο” προϋπολογισμό! Μιλάτε σοβαρά; Ποιον τομέα πλήττει πρώτα από όλα η κλιματική κρίση; Τον αγροτοδιατροφικό. Ποιος είναι  ο μεγάλος ριγμένος στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024; Ο αγροτοδιατροφικός τομέας!»

Η κυρία Σταρακά μίλησε για «πετσόκομμα πόρων» στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς από τους πόρους «βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη» αφαιρέθηκαν 355 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 2023, ενώ για τη φυτική και ζωική παραγωγή οι προβλεπόμενες δαπάνες μειώνονται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

«Έτσι θα αντιμετωπίσει ο Πράσινος Προϋπολογισμός σας τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, της ακαρπίας, της μείωσης των υδάτινων πόρων, της μείωσης των καλλιεργήσιμων εδαφών για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από τον ΕΛΓΑ, την αύξηση του συνολικού κόστους της παραγωγής και της έλλειψης εργατών γης;», ρώτησε η Χριστίνα Σταρακά και υπογράμμισε μία πολύ αρνητική εξέλιξη που αφορά  τους εργάτες γης: «Ήδη με 2 εγκυκλίους του ΕΦΚΑ η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για την κατάργηση του εργόσημου για εργάτες γης. Αυτό ήταν έργο ΠΑΣΟΚ που μείωσε την εισφοροδιαφυγή και βοήθησε την αγροτική παραγωγή. Εσείς όμως δρομολογείτε διοικητικά την κατάργηση του νόμου που μπορεί να σημάνει τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Η κυρία Σταρακά καυτηρίασε την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που φαίνεται να ασχολείται μόνο με το να «ακρωτηριάζει τους πόρους του Υπουργείου του και να ανταλλάσσει λεκτικά βέλη με τη διορισμένη από τη Νέα Δημοκρατία διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ευθύνη της μειωμένης κατά 30%(!) καταβολής ποσών της Βασικής Ενίσχυσης για το 2023».

«Κοιτάξτε κύριες κύριοι της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα «τους αγρότες δεν τους απασχολούν τα εσωκομματικά σας. Να τα λύσετε μόνοι σας. Τους ενδιαφέρει όμως ότι το επιτελικό κράτος απέτυχε με τόσο παταγώδη τρόπο στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2023 ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον αγροτικό προϋπολογισμό του  2024. Για αυτό τα πράγματα στην αγροτοδιατροφή είναι δυσοίωνα και για το 2024. Και φυσικά για αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

«Για όλα αυτά», είπε ολοκληρώνοντας η Χριστίνα Σταρακά, «αλλά και για πολλά αλλά ο Προϋπολογισμός σας είναι απορριπτέος από το ΠΑΣΟΚ. Και να το ξέρετε ότι πολύ πιο σύντομα από ότι φαντάζεστε η απόρριψη της νοσηρής κανονικότητας σας θα γίνει το κυρίαρχο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας».

Σελίδα 1 από 2