Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  4:16: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 14:18

Νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά: Θετικό πρόσημο στην επίσκεψη Ερντογάν – Τα επόμενα βήματα του διαλόγου

Θετικό πρόσημο βάζει η Αθήνα στην επίσκεψη Ερντογάν, που όπως εκτιμάται διατηρεί τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Το επόμενα βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο αναμένονται από τη νέα χρονιά, τόσο με τη συνέχεια του πολιτικού διαλόγου, όσο και με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, την άνοιξη. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε και στις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.

Ελλάδα και Τουρκία επιχειρούν ν’ ανοίξουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους, αφενός αφήνοντας πίσω τους την εποχή της σκληρής αντιπαράθεσης, αφετέρου προωθώντας από συντεταγμένα τα επόμενα βήματα του διαλόγου. Οι διαφορές που πηγάζουν από την τουρκική αναθεωρητική ατζέντα είναι παρούσες, οι δύο πλευρές όμως είναι αποφασισμένες ν’ αναζητήσουν περισσότερες συγκλίσεις.

«Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον. (…) Όμως αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα – δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας. Μέχρι τώρα πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Σήμερα, στο όνομα των επόμενων γενεών, οφείλουμε και οι δύο να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στη Αθήνα, τόνισε: «Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες, πολύ περισσότερο μεταξύ δύο αδερφών. Είναι πολύ φυσικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ δύο γειτόνων. Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση να τα λύσουμε. (…) Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να λυθεί».

Η κοινή βούληση αποτυπώθηκε στην υπογεγραμμένη από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν Διακήρυξη των Αθηνών, όπου η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο αναδεικνύονται ως κοινά αποδεκτά μέσα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

«Είναι μια Διακήρυξη η οποία ακριβώς αναδεικνύει εκείνα τα οποία μας ενώνουν. Αναδεικνύει την ανάγκη δύο γειτονικές χώρες να έχουν σχέσεις φιλικές. (…) Σηματοδοτεί την επόμενη μέρα. Και αν με ρωτάτε, ναι, νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο πραγματικά μπορούμε να προχωρήσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Θετική η αποτίμηση των επαφών από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας

«Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελπίζω ότι οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας».

Αθήνα και Άγκυρα οριοθέτησαν και τα επόμενα βήματα, με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει, εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες, να παραπέμψει τη διαφορά οριοθέτησης θαλασσιών ζωνών στη διεθνή δικαιοδοσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει την ερχόμενη άνοιξη στην Άγκυρα. Θα προηγηθεί επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, ενώ για τον Φεβρουάριο προγραμματίζονται οι συναντήσεις για τη θετική ατζέντα, «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Πολιτικό Διάλογο».

Την θετική ατμόσφαιρα χαιρετίζουν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή.

«Είναι πολύ θετικό να βλέπουμε τι συνέβη στην Αθήνα μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι ένα πολύ καλό σημάδι» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ζήτησε την σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ώστε να ενημερώσει για τις εξελίξεις τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Πηγή: ertnews.gr

Πολυμέσα