Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  4:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μίσιγκαν αρνήθηκε σήμερα (27/11) να εξετάσει την προσφυγή που είχαν καταθέσει ψηφοφόροι της Πολιτείας με την οποία ζητούσαν να αποκλειστεί ο Ντόναλντ Τραμπ από τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην επίθεση υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Με την απόφαση αυτή το όνομα του Τραμπ θα παραμείνει στα ψηφοδέλτια.

Οι ψηφοφόροι ήθελαν να απαγορευτεί στον Τραμπ να είναι υποψήφιος επικαλούμενοι ένα άρθρο του Συντάγματος το οποίο αποκλείει όσους ενεπλάκησαν σε «στάση ή ανταρσία» από δημόσια αξιώματα, εφόσον προηγουμένως είχαν ορκιστεί πίστη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο του Κολοράντο απέκλεισε τον Τραμπ από τα ψηφοδέλτια, βασιζόμενο σε αυτό το άρθρο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για να διαλύσεις μία τρομοκρατική οργάνωση, μόνο αποφασιστικότητα και επίμονες μάχες», προειδοποιεί ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού στρατού, την ώρα που το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα περιγράφει διαρκή κόλαση με δεκάδες νεκρούς. Μόνο ένα ισραηλινό πλήγμα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 Παλαιστίνιοι κοντά στο Νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σφοδρές μάχες μαίνονται και στη βόρεια Γάζα με τη Χαμάς να δίνει στη δημοσιότητα εικόνες από πλήγματα κατά ισραηλινών στόχων. Στην κεντρική Γάζα,οι κάτοικοι μιλούν για συνεχείς βομβαρδισμούς σε Νουσεϊράτ, Μαγκάζι και Μπουρέιτζ, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι από τον βορρά.

Σε ομαδικό τάφο στη Ράφα ενταφιάστηκαν οι σοροί 80 Παλαιστινίων, που παραδόθηκαν από τους Ισραηλινούς στις Αρχές της Γάζας μέσω της μεθοριακής διάβασης Κερέμ Σαλόμ. Τα θύματα είχαν μεταφερθεί στο Ισραήλ προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν μεταξύ τους όμηροι.

Επιστρέφει στη Μ. Ανατολή ο Μπλίνκεν – Μέτωπο Ιορδανίας Αιγύπτου

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, την ερχόμενη εβδομάδα Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων έχει συνομιλίες για την επόμενη μέρα στη Γάζα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν στην Ουάσινγκτον.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσαν μετά τη σύνοδο κορυφής που διεξήχθηστο Κάιρο ότι απορρίπτουν οποιαδήποτε ισραηλινή κίνηση για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο ηγέτες ανέφεραν παράλληλα ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει τη χορήγηση επαρκούς βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας για να περιοριστούν τα «τραγικά δεινά» που βιώνουν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος τελεί υπό καθεστώς πολιορκίας.

Η Χαμάς κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση για υποκρισία. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν από τη μία πλευρά μιλάει για τους πολίτες και την προστασία τους και από την άλλη προστατεύει τους Ναζί και τους δολοφόνους, παρέχοντας τους όπλα και πολιτική προστασία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν παρομοιάζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με τον Χίτλερ :«Αυτό που κάνει ο Νετανιάχου είναι κάτι λιγότερο από αυτό που έκανε ο Χίτλερ; Ο Χίτλερ δεν είναι τόσο πλούσιος όσο είναι αυτός, Όλα των ειδών οι βοήθειες φθάνουν από την Αμερική».

Ο Τούρκος πρόεδρος επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την στήριξη τους προς το Ισραήλ. Ο Ερντογάν επανέλαβε τις επικρίσεις του για την δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχθεί πανεπιστημιακούς και επιστήμονες που αντιμετωπίζουν διώξεις λόγω των απόψεών τους για τον πόλεμο στην Γάζα.

Μ. Αμπάς: Η Δυτική Όχθη έτοιμη να εκραγεί

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από την έναρξη του πολέμου, ο Μαχμούnτ Αμπάς δηλώνει ότι ο πόλεμος στη Γάζα ξεπερνά τα όρια της καταστροφής και της εξόντωσης και προειδοποιεί ότι η Δυτική Οχθη είναι έτοιμη να εκραγεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, πάνω από 300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη από την αρχή του πολέμου, με τελευταία θύματα έξι νεκρούς σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Τουλκαρέμ κατά τη διάρκεια επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την Apollo Management που «βλέπει» έναν παγκόσμιο κύκλο χρεοκοπιών και η Morningstar εντόπισε οκτώ άμεσες απειλές για την παγκόσμια οικονομία.

Λίγο πολύ όλα τα μεγάλα οικονομικά ινστιτούτα βλέπουν άσχημα πράγματα για την παγκόσμια οικονομία. Κάτι φαίνεται πως δεν πηγαίνει καθόλου καλά, άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κάθε τρεις μήνες φέτος επεκτείνουν το όριο του χρέους τους.

Οι 8 απειλές είναι οι εξής:

Επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή: «Μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, πολλοί παρατηρητές ανησυχούν για κλιμάκωση της σύγκρουσης, στην οποία εμπλέκονται και άλλα έθνη στη Μέση Ανατολή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ύφεσης για τις ευάλωτες οικονομίες».

Παράταση στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας: «Τυχόν παράταση στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές ενέργειας και τροφίμων, κάτι που, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης ειδικά για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε γενικές γραμμές, η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το 2023.

Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω την προβλεπόμενη αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ιδιαίτερα για φέτος και το επόμενο έτος, «λόγω της επίδρασης από τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και αποδυνάμωση του διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος».

Τώρα αναμένει ότι η οικονομία του οικονομικού μπλοκ θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2023, 1,0% το 2024 και 1,5% το 2025».

Αναζωπυρούμενος πληθωρισμός: «Ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά από τα υψηλά του 2022 τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι.

«Είναι σαφές ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας ήταν η κινητήρια δύναμη της πτώσης του ονομαστικού επιτοκίου στο 2,4% (τον Νοέμβριο, στην Ευρωζώνη)» λέει ο Michael Field, στρατηγικός αναλυτής της ευρωπαϊκής αγοράς Morningstar.

«Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας μπορεί να είναι ασταθείς, [έτσι] μπορούν εύκολα να αυξηθούν ξανά τους επόμενους μήνες».

Εάν ο πληθωρισμός εκτιναχθεί ξανά, οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια, παρά τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη και να αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης.

Ελλείμματα ανεπτυγμένων αγορών: «Λόγω της αύξησης των επιπέδων χρέους, οι επενδυτές απαιτούν αυξημένα προθεσμιακά ασφάλιστρα ή αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης ομολόγων που έχουν εκδοθεί από ανεπτυγμένες αγορές.

Με άλλα λόγια, αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες δεν επανεπενδύουν πλέον τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν στο πλαίσιο της ποσοτικής σύσφιξης και οι επενδυτές αγωνίζονται να αφομοιώσουν μια πλημμύρα νέων ομολόγων.

Σε αυτό το σενάριο, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις αναμένεται να επανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι τιμές θα υποχωρήσουν.

Οι εκλογές σε ΗΠΑ και Βρετανία: «Υπάρχουν δύο σημαντικές εκλογές το 2024: στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.

Καθώς φαίνονται στον ορίζοντα, οι ειδικοί της Morningstar θέτουν δύο βασικά ερωτήματα στους επενδυτές που περιστρέφονται γύρω από τα δημοσιονομικά και τον αντίκτυπο πιθανών αλλαγών πολιτικής.
Η κατεύθυνση που πνέει ο άνεμος σε αυτά τα θέματα θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία των αγορών.
Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 – έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει με τα ίδια τα γεγονότα.

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχουν οριστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2024.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαγάγει επίσης εκλογές μεταξύ 6ης και 9ης Ιουνίου.

Η προηγούμενη εμπειρία αυτού του είδους «κινδύνου» δείχνει ότι οι μεγάλες αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν discount στα λεγόμενα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου – μετοχές και εταιρικά ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, τα κρατικά ομόλογα τείνουν να λειτουργούν ως απόθεμα αξίας, επειδή η μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα των ίδιων των κυβερνήσεων δεν παίζει απαραίτητα ρόλο.

Συντριβή εμπορικών ακινήτων: «Οι ειδικοί της Morningstar βλέπουν πιθανότητα για ουσιαστικές απομειώσεις στην αγορά εμπορικών ακινήτων, σε μεγάλο βαθμό λόγω των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων στον απόηχο της Covid-19.

«Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα διάφορα σημεία επαφής που έχει η ευρύτερη οικονομία με τα εμπορικά ακίνητα, και ενώ βλέπουμε πιθανά σημεία πόνου για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πόνου για τις αγορές θα εντοπιστεί στις περιφερειακές τράπεζες» λένε.

Το κραχ της ανάπτυξης της Κίνας: «Πολλοί παρατηρητές προέβλεψαν ότι η επαναλειτουργία της Κίνας μετά την Covid-19 θα ενίσχυε την ανάπτυξη το 2023, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ότι ισχύει.
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η κρίση των ακινήτων, επειδή τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν μεταξύ 15% και 30% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Η οικονομική αδυναμία θα αποτελεί πρόκληση το 2024.
Εάν η οικονομία της Κίνας είναι στάσιμη ή καταρρεύσει, ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται και για τους εμπορικούς εταίρους».

Σύγκρουση Κίνας-ΗΠΑ: «Στις 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinpin πραγματοποίησαν την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μετά από ένα χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις.

Όμως ο κίνδυνος της σύγκρουσης παραμένει, και αυτό ήδη προκαλεί παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατό του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στα επεισόδια στου Ρέντη, εξέφρασε με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στη θυσία του, την ώρα του καθήκοντος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής για την Πολιτεία και την κοινωνία».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκης για τον Γιώργο Λυγγερίδη

Με οδύνη η Ελλάδα υποκλίνεται στην απώλεια του ήρωα αστυνομικού μας Γιώργου Λυγγερίδη. Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στη θυσία του, την ώρα του καθήκοντος. Αλλά και στην άνιση μάχη που έδωσε, επί μέρες, μετά την άνανδρη επίθεση εναντίον του.
Η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής για την Πολιτεία και την κοινωνία. Μία ιερή πρόκληση στη μνήμη του Γιώργου στην οποία θα απαντήσουμε ενωμένοι. Με ισχύ, δικαιοσύνη και συνέπεια.
Στους οικείους, τους φίλους και τους συναδέλφους του παλληκαριού με το εθνόσημο απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια από τα βάθη της καρδιάς μου.

mitsotakis 27 12 2023
sinidisi.gr
Δεν τα κατάφερε κι έχασε τη μάχη ο 31χρονος αστυνομικός που δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση με τη ναυτική φωτοβολίδα κατά τα επεισόδια στου Ρέντη. Ο 31χρονος κατέληξε την Τετάρτη (27.12.23), ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο 31χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρότατα τη νύχτα των επεισοδίων στου Ρέντη, πέθανε από ανακοπή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν εγκεφαλικά νεκρός.

«Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών, ο ασθενής αστυνομικός που νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του στην περιοχή του Ρέντη, κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου και ώρα 12.34 μμ.», αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τον θάνατο του 31χρονου.

Πρόκειται για τον Γιώργο Λυγγερίδη, ο οποίος υπηρετούσε στα ΜΑΤ και είχε καταγωγή από Σέρρες και Θεσσαλονίκη.

Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου:

Δυστυχώς, ο Γιώργος Λυγγερίδης δεν είναι πια μαζί μας. Το δολοφονικό χτύπημα στάθηκε τελικά μοιραίο, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των συναδέλφων του,
στον τόπο του συμβάντος, και των ιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου. Ο Γιώργος πάλεψε ηρωικά στην εντατική, επί πολλές ημέρες, αλλά δεν άντεξε. Η
σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του, σε κάθε επίπεδο, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του και η οφειλόμενη ανταπόκριση στο αίτημα
της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη.

Ειλικρινά συλλυπητήρια στους οικείους του αδικοχαμένου Γιώργου, που θρηνούν το παλικάρι τους. Ειλικρινά συλλυπητήρια, επίσης, σε όλες και όλους τους
συναδέλφους του Γιώργου, που είναι συντετριμμένοι, όπως είναι και σύσσωμη η κοινωνία μας.

Για να σπάσει ο κύκλος του αίματος, ο οποίος πληγώνει βαριά τόσο την ΕΛΑΣ όσο και την ελληνική κοινωνία, χρειάζεται, πέρα από αστυνομικά και δικονομικά
μέτρα, μια αρραγής κοινωνική συμμαχία απέναντι στη βία. Όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε κάθε εκδήλωση βίας: στα σχολεία,
στις οικογένειες, στο δρόμο, στις πλατείες, στα γήπεδα, σε χώρους διασκέδασης και δουλειάς. Να μην υπάρχει κανείς που θα στηρίζει και θα σιγοντάρει τη βία:
ηθικά, ιδεολογικά ή έμπρακτα. Η διερεύνηση της δολοφονίας του Γιώργου θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε σε εκείνους που οργάνωσαν, συντόνισαν και εξόπλισαν όλους όσους συμμετείχαν στην εγκληματική επίθεση που οδήγησε στο θάνατό του.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά, όχι όμως σκληρότερα από εκείνους που υπέκυψαν στις καταστροφικές του πολιτικές» σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών

«Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά, όχι όμως σκληρότερα από εκείνους που υπέκυψαν στις καταστροφικές του πολιτικές» σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, για τον θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του ταραχώδους πρώτου εξαμήνου του 2015, οι δυο τους ως υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας αντίστοιχα είχαν έρθει πολλάκις σε αντιπαράθεση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της.

«Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά, όχι όμως σκληρότερα από εκείνους που υπέκυψαν στις καταστροφικές του πολιτικές» σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, για τον θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του ταραχώδους πρώτου εξαμήνου του 2015, οι δυο τους ως υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας αντίστοιχα είχαν έρθει πολλάκις σε αντιπαράθεση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της.

Πηγή: kathimerini.gr
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ / αρχείου

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όπως ανακοίνωσε τις πρωινές ώρες η οικογένειά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε σήμερα τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή στο σπίτι του.

Γνωστός στη χώρα μας ως ο κατ’ εξοχήν υπέρμαχος της λιτότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, ο Γερμανός πολιτικός απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών με περισσότερα από 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ομοσπονδιακή βουλή της χώρας του.

Μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) από νεαρή ηλικία, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικά καθήκοντα το 1984 υπό τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, που τον διόρισε υπουργό Ειδικών Υποθέσεων και Διευθυντή του Γραφείου της Καγκελαρίας, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών και χειρίστηκε με επιτυχία την πολύπλοκη διαδικασία επανένωσης της Γερμανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980, υποστηρίζοντας παράλληλα τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ο Σόιμπλε έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων και είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι θα αντικαθιστούσε στην αρχηγία του κράτους τον Χέλμουτ Κολ. Τη δεκαετία του 1990, ορίστηκε αρχηγός του CDU στην ομοσπονδιακή βουλή και το 1998 έγινε αρχηγός του κόμματος.

Η ανάμιξη του ονόματός του όμως εκείνη την περίοδο σε ένα σκάνδαλο «μαύρου χρήματος» που μπήκε στα ταμεία του κόμματος λίγα χρόνια νωρίτερα του στέρησε το δρόμο προς την καγκελαρία και παραιτήθηκε από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Τον διαδέχθηκε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία εκτός των άλλων, είχε πρωτοστατήσει και στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Στην πρώτη θητεία της Μέρκελ όταν κέρδισε τις εκλογές το 2005 ανέλαβε και πάλι το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στις επόμενες δύο θητείες της Γερμανίδας καγκελάριου από το 2009 έως το 2017 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, μένοντας στην ιστορία ως ένας ακραιφνής θιασώτης των πολιτικών λιτότητας, ο οποίος σταθερά υιοθετούσε σκληρή γραμμή απέναντι σε ορισμένες νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη. Στη συνέχεια, και μέχρι το 2021, διετέλεσε πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής.

Η προσωπική ζωή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημαδεύτηκε από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του λίγο μετά την επανένωση, το 1990, από ένα διανοητικά διαταραγμένο άτομο. Εξαιτίας του πυροβολισμού που δέχτηκε, από τότε είχε μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τον θάνατο του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η οικογένειά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας ο 81χρονος πολιτικός πέθανε στο σπίτι του βράδυ της Τρίτης.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Σόιμπλε άφησε την τελευταία του πνοή «ειρηνικά» στις 8 το βράδυ της Τρίτης

O Σόιμπλε ο οποίος ήταν βουλευτής στη Bundestag για 50 χρόνια, αφήνει πίσω του την 80χρονη σύζυγό του Ίνγκεμποργκ, τέσσερα παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Όπως σημειώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο Σόιμπλε σημάδεψε την ιστορία της Γερμανίας όσο κανείς άλλος πολιτικός. Το 1972 εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά με το CDU ενώ ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κολ είχε διαπραγματευτεί την επανένωση της Γερμανίας.

Τον Οκτώβριο του 1990 ο Σόιμπλε είχε δεχθεί επίθεση με πυροβολισμού από έναν ψυχικά άρρωστο άνδρα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης με αποτέλεσμα έκτοτε να κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο grand seigneur της γερμανικής πολιτικής είχε αποχωρήσει στα 79 του χρόνια από την πρώτη γραμμή, έπειτα από 19 χρόνια σε υπουργεία, δύο χρόνια στην ηγεσία του CDU και εννέα στον ρόλο του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο, η καριέρα του κ. Σόιμπλε σημαδεύτηκε από τις θέσεις που δεν κέρδισε: αυτή του καγκελάριου και αυτή του ομοσπονδιακού προέδρου. Δύο φορές βρήκε μπροστά του την Άνγκελα Μέρκελ — στην οποία μολαταύτα παρέμεινε πιστός ως το τέλος. «Όχι ευχάριστος, ούτε εύκολος· πιστός», όπως το έθετε.

Για την Ελλάδα βέβαια – και όχι μόνο –, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε μάλλον η προσωποποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας και πολύ λίγοι στον ευρωπαϊκό Νότο ήταν διατεθειμένοι να του αναγνωρίσουν ως ελαφρυντικό το… ευγενές κίνητρο που επικαλείτο: τη σωτηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με αφορμή τις Άμεσες Ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και συνυπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά προέβει στην παρακάτω δήλωση:

"Το τέλος του 2023 συμπίπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να καταλήξει σήμερα ως μια απροκάλυπτη παραδοχή ήττας στα μάτια του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Αποκορύφωμα, το φιάσκο με τις  Άμεσες Ενισχύσεις.  Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2023 είναι η χρονιά με την μικρότερη πληρωμή Άμεσων Ενισχύσεων συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα χρόνια, με το ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των  δικαιούχων να ανέρχονται σε 939εκ.€, δηλαδή 563εκ.€ λιγότερα σε σχέση με το 2022.

Από την άλλη, ένα ποσό άνω των 90εκ.€ (75εκ.€ από τη Βασική Ενίσχυση, 4,6εκ.€ από τους Νέους Γεωργούς, 12εκ€. από την αναδιανεμητική ενίσχυση), που αποτελούν μέρος των Άμεσων Ενισχύσεων, δεν έχουν καν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Επιπρόσθετα, αναξιοποίητα παραμένουν 425εκ.€ από τα οικολογικά σχήματα και 245εκ.€ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Ενώ ακόμη, ζημιωμένοι εμφανίζονται και οι κάτοχοι μικρών εκμεταλλεύσεων, στους οποίους αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων, τα οποία παραμένουν ακόμη «στον πάγο».

Για όλα τα παραπάνω, μας είχε προϊδεάσει εξάλλου η ωμή παραδοχή εκ μέρους του ΥπΑΑΤ πως η μείωση, κατά περίπου 20%, στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του την περίοδο του 2021. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι η νέα ΚΑΠ εγκρίθηκε χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα και τους αρμόδιους φορείς. Καθίσταται έτσι εκ των πραγμάτων σαφές ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα βάλλει εναντίων των αγροτών, οι οποίοι βιώνουν τη δραματική μείωση του εισοδήματος τους.

Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια του υπουργού κ. Αυγενάκη να μεταθέσει τις βαρύτατες ευθύνες του στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, και η πρόθεση του να ξηλώσει τα, κατ’ αυτόν, αριστερά στελέχη του, είναι ενδεικτική μιας φιλοσοφίας που θέλει το κράτος λάφυρο, υπενθυμίζοντας σε όλους τις αλήστου μνήμης εποχές των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα αλλαγής κατέθεσε έγκαιρα στη Βουλή ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων ανάταξης του πρωτογενούς τομέα, μακριά από λαϊκισμούς και διάθεση «στείρας αντιπολίτευσης», χωρίς αυτές ωστόσο να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Η παράταξη μας διαχρονικά στέκεται στο πλευρό του Έλληνα αγρότη και εκείνων που αγωνίζονται για να διατηρούν ζωντανή την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας μας, την αγροτική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο την υπεράσπιση της, θέτοντας στο επίκεντρο τα προβλήματα και τις ανάγκες των εκπροσώπων της, με την κατάθεση βιώσιμων προτάσεων που θα απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις".

Ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασιάζει σήμερα τα πλήγματά του στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε για να «εξαλείψει» τη Χαμάς και μπορεί κατ’ αυτόν να κρατήσει «πολλούς μήνες» ακόμη, παρά τις ολοένα πιο έντονες ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.

Ενώ, σε άλλη μια ένδειξη πως η σύρραξη προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αναχαίτισαν στην Ερυθρά Θάλασσα drones και πυραύλους που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που απειλούν ισραηλινά συμφέροντα σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Γαζαίους.

Στον παλαιστινιακό θύλακα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εμπλέκονται σε «μάχες» στη «Χαν Γιούνις» (νότια), καθώς «επεκτείνουν» τις επιχειρήσεις τους στο κεντρικό του τμήμα, είπε χθες βράδυ ο εκπρόσωπός τους Ντανιέλ Χαγκαρί. Διέταξαν οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό αλ Μπουρέιτζ και τα περίχωρά του. Κάποιοι ήδη έφθασαν στη Ράφα, με αποσκευές στις οροφές αυτοκινήτων.

Πάνω από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Πτώματα Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν με φορτηγό στη Ράφα όπου θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. «Παραλάβαμε (…) μεγάλο αριθμό μαρτύρων. Κάποια ήταν ακέραια πτώματα, σε άλλες περιπτώσεις ήταν ανθρώπινα υπολείμματα», δήλωσε ο Μαρουάν αλ Χαμς, επικεφαλής επιτροπής αντιμετώπισης της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης στη Ράφα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε εξάλλου τη «βαθιά ανησυχία της για τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Γάζας», καλώντας να γίνεται «διάκριση» μεταξύ των πολιτών και των μαχητών.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως οι απώλειές του αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας πριν από σχεδόν δυο μήνες, την 27η Οκτωβρίου, ανέρχονται σε 164. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον αριθμό αυτό.

«Σας βλέπουμε»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η δράστη του στρατού του στη Λωρίδα της Γάζας θα «ενταθεί». Οι τηλεπικοινωνίες παρέμεναν κομμένες στον θύλακο νωρίς σήμερα. «Λέμε στους τρομοκράτες της Χαμάς: σας βλέπουμε, ερχόμαστε (…) θα εντείνουμε τις μάχες στη νότια Γάζα και αλλού», είπε έπειτα από επίσκεψή του στην ισραηλινή υπηρεσία διαστήματος.

Και χθες ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, προειδοποίησε πως οι επιχειρήσεις ίσως κρατήσουν «πολλούς μήνες ακόμη», καθώς «οι στόχοι αυτού του πολέμου δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν».

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού της βραχίονα σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση από καταβολής κράτους το 1948. Παλαιστίνιοι μαχητές πήραν επίσης ομήρους κάπου 250 ανθρώπους εκείνη την ημέρα, 120 και πλέον εκ των οποίων παραμένουν σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις ισραηλινές αρχές.

Στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 20.915 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, κι έχουν τραυματιστεί άλλοι 54.918, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Οι εχθροπραξίες ανάγκασαν 1,9 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου —ή με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τη μικρή περιοχή απειλεί πλέον λιμός, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Διπλωματία της βοήθειας

Μετά την υιοθέτηση την περασμένη Παρασκευή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούσε την άμεση διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα», ο ΟΗΕ ονόμασε χθες απερχόμενη ολλανδή υπουργό, τη Σίγκριντ Κάαχ, συντονίστρια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως παρέλαβε χθες 41 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και επτά νέα ασθενοφόρα μέσω του σημείου διέλευσης στη Ράφα. Ο όγκος της βοήθειας που φθάνει στον θύλακο παραμένει πολύ κατώτερος των αναγκών, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η διπλωματία της Γαλλίας τόνισε χθες βράδυ πως είναι «ανήσυχη» για την κλιμάκωση και την παράταση των μαχών και κάλεσε «σθεναρά» να κηρυχθεί «άμεση ανακωχή που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός».

Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, η χώρα του οποίου διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή και είχε καίρια συμβολή στην ανακωχή που συμφωνήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, συζήτησε χθες βράδυ με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να «ηρεμήσει η κατάσταση και να φθάσουμε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η διπλωματία του Κατάρ σε ανακοίνωσή της.

Στην Ουάσιγκτον, η προεδρία των ΗΠΑ έκανε λόγο περί συνομιλιών για την «απελευθέρωση» ομήρων που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων «αμερικανών πολιτών», και για τη διευκόλυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής προεδρίας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ανακωχή που κράτησε μια εβδομάδα επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και, σε αντάλλαγμα, 240 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και να μπει μεγαλύτερη ποσότητα βοήθειας στον θύλακο. Όμως οι προσπάθειες των μεσολαβητών —πάνω απ’ όλα της Αιγύπτου και του Κατάρ— δεν έχουν επιτρέψει ως αυτό το στάδιο να κλειστεί συμφωνία για νέα ανθρωπιστική ανακωχή (ή «παύση»).

Από τη Δαμασκό ως την Υεμένη

Οι ανησυχίες πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί εντείνονται, κυρίως εξαιτίας ενεργειών οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν, όπως η Χεζμπολά του Λιβάνου ή οι Χούθι της Υεμένης, που όπως η Τεχεράνη υποστηρίζουν τη Χαμάς.

Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν χθες Τρίτη από πυρά της Χεζμπολά. Ενώ οι σιίτες αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση με drone εναντίον πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα και για την εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος αναχαιτίστηκε, προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα μετέδωσε ότι «ιπτάμενο αντικείμενο» καταστράφηκε «δύο χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Ντάχαμπ», αιγυπτιακής λουτρόπολης περίπου 150 χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, που περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύουν κυρίως εμπορικά πλοία από τις επιθέσεις των Χούθι, ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν χθες 12 drones και πέντε πυραύλους των σιιτών ανταρτών.

Οι επιθέσεις που αποδίδονται σε φιλοϊρανικές ένοπλες οργανώσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων εξάλλου έχουν πολλαπλασιαστεί στο Ιράκ και στη Συρία από τη 17η Οκτωβρίου. Σε αντίποινα, οι ΗΠΑ έπληξαν τρεις εγκαταστάσεις χρησιμοποιούμενες από τους φιλοϊρανούς τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα μέλος τους.

Τα συμβάντα αυτά ακολούθησαν την κατηγορία του Ιράν ότι το Ισραήλ σκότωσε υψηλόβαθμο αξιωματικό των Φρουρών της Επανάστασης, τον Ραζί Μουσαβί, σε βομβαρδισμό στη Συρία. Η Τεχεράνη ορκίστηκε να εκδικηθεί τον θάνατό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2