Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  3:19: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα [INFR(2021)2226] στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2014/89 σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Η οδηγία καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι. Σ' αυτούς τους στόχους συγκαταλέγονται η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ορθή επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η οδηγία απαιτεί από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, μετά την προειδοποιητική επιστολή που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2021 και την αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστορικό

Η οδηγία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (οδηγία 2014/89/ΕΕ) θεσπίζει ένα πλαίσιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων οικονομιών, της βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων περιοχών και της βιώσιμης χρήσης των θαλάσσιων πόρων.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ένωσης, το εν λόγω πλαίσιο προβλέπει τη θέσπιση και την εφαρμογή από τα κράτη μέλη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού με σκοπό τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 5 της οδηγίας. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων, να μειώνει τις συγκρούσεις και να δημιουργεί συνέργειες, καθώς και να προωθεί τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ (π.χ. για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον καθορισμό οδών ναυσιπλοΐας, την τοποθέτηση αγωγών και υποβρύχιων καλωδίων κ.λπ.). Κατ' αυτόν τον τρόπο, θέτει επίσης σε εφαρμογή τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι πρώτες ημέρες του 2023 βρήκαν Ελλάδα και Τουρκία σε κατάσταση μεγάλης έντασης. Όπως ακριβώς τελείωσε το 2022.
Καταλυτικό ρόλο για να αλλάξει το τεταμένο κλίμα, έπαιξε ένα αναπάντεχο γεγονός.

Στις 6 Φεβρουαρίου η νοτιοανατολική Τουρκία συγκλονίστηκε από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, με περισσότερους από 20.000 νεκρούς. Η Ελλάδα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να στηρίξει τον δοκιμαζόμενο τούρκικο λαό. Έκτοτε, τόσο οι διπλωματικές προκλήσεις, όσο και αυτές επί του πεδίου εξανεμίστηκαν.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι άλλο μπορεί να μας ζητήσουν».

Τελικά ήταν κάτι παραπάνω από «διπλωματία των σεισμών». Μητσοτάκης και Ερντογάν αποφάσισαν να ανοίξουν και πάλι τους διαύλους επικοινωνίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μέσα σε λίγους μήνες συναντήθηκαν τρεις φορές.

Η αρχή έγινε με ένα τετ α τετ κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Χαρακτηριστικός ο διάλογός τους στις 12 Ιουλίου 2023.

Ερντογάν: Έχουμε μία νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μία νέα ομάδα.

Μητσοτάκης: Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή.

Επόμενο ραντεβού στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο, ενώ σε παράλληλο επίπεδο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών οριοθέτησαν το πλαίσιο του διαλόγου, με τρεις πυλώνες: Θετική ατζέντα, Πολιτικές Διαβουλεύσεις, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Επιστέγασμα του διαλόγου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου, όπου και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών. Μια έμπρακτη δέσμευση για τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά κι ένας οδηγός για τη συνέχεια των επαφών σε όλο τα επίπεδα.

«Επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο πρωθυπουργός στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Την ίδια μέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε «Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσω μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια[…] Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».

Την ερχόμενη άνοιξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Μπορεί ο πυρήνας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής να παραμένει απαράλλακτος, η Αθήνα όμως είναι διατεθειμένη να αναζητήσει τις πιθανότητες μιας συμφωνίας επί της διμερούς διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, όταν η συγκυρία το επιτρέψει. Όπως κι αν έχει, το 2024 θα είναι ακόμα ένα κομβικό έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χτες Τετάρτη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν διαφέρει από τον Αδόλφο Χίτλερ και συνέκρινε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα με τη συμπεριφορά των Ναζί προς τον εβραϊκό λαό.

Σε σκληρή ρητορική, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα καλωσορίσει ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που αντιμετωπίζουν διώξεις για τις απόψεις τους για τη σύγκρουση στη Γάζα.

Πρόσθεσε δε ότι οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ είναι συνένοχοι σε αυτά που αποκάλεσε εγκλήματα πολέμου.

«Μιλούσαν άσχημα για τον Χίτλερ. Πόσο διαφέρουν από τον Χίτλερ; Θα μας κάνουν να νοσταλγούμε τον Χίτλερ. Αυτό που κάνει αυτός ο Νετανιάχου είναι λιγότερο από αυτό που έκανε ο Χίτλερ; Δεν είναι», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν. «Είναι πλουσιότερος από τον Χίτλερ, λαμβάνει υποστήριξη από τη Δύση, κάθε είδους υποστήριξη έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και τι έκαναν με όλη αυτή τη στήριξη; Σκότωσαν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους».

Η Τουρκία, υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, επέκρινε την αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, αποκάλεσε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» και είπε ότι οι ηγέτες του πρέπει να δικαστούν σε διεθνή δικαστήρια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαντώντας στην επίθεση εναντίον του του Τούρκου προέδρου Ερντογάν την Τετάρτη, είπε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος διαπράττει γενοκτονία κατά των Κούρδων και συλλαμβάνει δημοσιογράφους, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που μας κάνει κήρυξη ηθικής».

Παρά την κριτική, η Τουρκία διατηρεί εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, προκαλώντας αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το Ιράν.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το εμπόριο με το Ισραήλ έχει μειωθεί απότομα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε διασυνοριακή επιδρομή που σκότωσε 1.200 ανθρώπους, ωθώντας το Ισραήλ να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της. Σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένα αραβικά έθνη, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: Rador.ro

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία“, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η στρατηγική της Δύσης, όπως την αποκάλεσε, για να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία έχει “αποτύχει πλήρως“.

Οι χώρες της G7 σκοπεύουν να συζητήσουν μια “ειρηνευτική φόρμουλα” που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την οποία συμφώνησαν σε μια “μυστική σύνοδο κορυφής” που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: Reuters

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε ότι έχει προωθήσει πρόταση-πλαίσιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Γάζα, στο οποίο περιλαμβάνεται σχέδιο τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα (28/12) ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου Ντιάα Ρασουάν.

Η Αίγυπτος δεν έχει λάβει απαντήσεις των ενδιαφερομένων πλευρών επί της πρότασης και θα δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο όταν θα έχει λάβει τις απαντήσεις αυτές, πρόσθεσε.

Η πρόταση αποτελεί απόπειρα «για την παρουσίαση απόψεων για την προσέγγιση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, σε μία προσπάθεια για τον τερματισμό της αιματοχυσίας των Παλαιστινίων και της επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας και της αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε.

Πηγές των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας έχουν δηλώσει ότι η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός κατά στάδια και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων από την Χαμάς και το Ισραήλ αντίστοιχα. Σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή, έχει εγερθεί και το θέμα της διοίκησης της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Επιστολική Ψήφος – Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», με το οποίο καθιερώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η επιστολική ψήφος.

Κατά τη σχετική ανακοίνωση:

Το νομοσχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες: εκλογή ευρωβουλευτών, επιστολική ψήφος – διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.

Ειδικότερα, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας δύναται να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα. Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Η επιστολική ψήφος προβλέπεται στην εν λόγω πρωτοβουλία για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Αναλυτικά η διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος κάνοντας χρήση της επιστολικής ψήφου:

· Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

· Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).

· H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.

· Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 10η Ιανουαρίου 2024, και οι σχετικές παρατηρήσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, το οποίο θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Το σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/ypes/?p=9054.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο άνθρωποι που σημάδεψαν με την παρουσία τους το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζακ Ντελόρ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγαν την Τετάρτη από την ζωή, αφήνοντας πίσω τους δύο διαφορετικούς θρύλους. Ο ένας ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε την ενωμένη οικονομικά και νομισματικά Ευρώπη και ο άλλος εκείνος που την δίχασε, αν και ο ίδιος ίσως πίστευε το αντίθετο.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο ταραχώδης βίος του αρχιτέκτονα της λιτότητας

Μόνο το αξίωμα του καγκελάριου -ή έστω του προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας, που ξεγλίστρησε κι αυτό μέσα από τα χέρια του- έλειψε από τον Γερμανό πολιτικό, που σημάδεψε όσο ελάχιστοι την πορεία της χώρας του και της Ευρώπης, ιδίως στα χρόνια μετά από τη γερμανική ενοποίηση του 1990.

Κι αυτό το έλλειμμα στο πολιτικό παλμαρέ του, που οφειλόταν αποκλειστικά στη δολοφονική απόπειρα, που τον άφησε καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο μόλις στα 48 του χρόνια, επέδρασε τόσο αρνητικά στην ψυχοσύνθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να τον κάνει ιδιαίτερα σκληρό απέναντι στους άλλους.

«Πατέρας της Ευρώπης», αλλά και του ευρώ, όπως τον χαρακτήρισαν η Κριστίν Λαγκάρντ και πλήθος δημοσιολογούντων, ο 81χρονος Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ήταν το «απεχθές» πρόσωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάνοντας την άσπονδη συνεργάτιδα και αντίπαλό του, Ανγκελα Μέρκελ, να δείχνει μετριοπαθής. Εμπνευστής του «μαύρου μηδέν» (δηλαδή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στη Γερμανία, με τη συνταγματική τροποποίηση του 2009), ήταν ό,τι πλησιέστερο στη μυθιστορηματική φιγούρα του Εμπενίζερ Σκρουτζ υπήρχε στον πραγματικό κόσμο. Ως το τέλος της ζωής του ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρεσκόταν να μαστιγώνει και να αυτομαστιγώνεται με προτεσταντική συνέπεια. Τον Οκτώβριο του 2022 χαρακτήριζε τους Γερμανούς «κακομαθημένους» (μη εξαιρώντας τον εαυτό του), προτρέποντάς τους «να φοράνε διπλά πουλόβερ» για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και να συμβιβαστούν με διακοπές ρεύματος, κεριά και φακούς. Δικαίωσε έτσι την παροιμία: Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

Σύμφωνα με την οικογενειακή ανακοίνωση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε την τελευταία του πνοή «ειρηνικά» στο σπίτι του, στις 8 μ.μ. της Τρίτης, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Αφήνει πίσω του την 80χρονη σύζυγό του Ινγκεμπορν, τέσσερα παιδιά και ισάριθμα εγγόνια, αλλά και μια πολιτική παρακαταθήκη που η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων εύχεται να μη βρει συνεχιστές.

Η πτυχή του αυτή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, αλλά ο Σόιμπλε, εκτός από «γεράκι» της οικονομίας, υπήρξε και γεράκι της διεθνούς πολιτικής και της δημόσιας τάξης. Στήριξε την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και τη λειτουργία του Γκουαντάναμο, ενώ ήταν υπέρ της περιστολής των ατομικών ελευθεριών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Παθιασμένος από κούνια με την πολιτική, ο Σόιμπλε κατέχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ: στα 152 χρόνια της σύγχρονης γερμανικής Ιστορίας είναι ο μόνος βουλευτής που εκλέγεται συνεχώς επί μισό αιώνα, από το 1972 ως το 2021!

Γεννημένος στο Φράιμπουργκ το 1942, ο Σόιμπλε είχε πατέρα ένα στέλεχος της CDU και σύντομα έμπλεξε και ο ίδιος με τα κοινά. Σπούδασε οικονομικά και νομικά στο Φράιμπουργκ και στο Αμβούργο και ως το 1984 εργάστηκε διαδοχικά ως ανώτερος εφοριακός και δικηγόρος. Τη χρονιά εκείνη ο -φρέσκος ακόμη- καγκελάριος Χέλμουτ Κολ εκτίμησε τα προσόντα του και τον έκανε προσωπάρχη και δεξί του χέρι στην Καγκελαρία, δίνοντάς του προβάδισμα για τη διαδοχή στην CDU. Ως υπουργός Εσωτερικών το 1989, ο Σόιμπλε βρέθηκε στο επίκεντρο των δραματικών γεγονότων και διαπραγματεύτηκε την ενοποίηση της Ομοσπονδιακής με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (σωστότερα ενορχήστρωσε την προσάρτηση της δεύτερης στην πρώτη).

Η ζωή του άλλαξε δραματικά στις 12 Οκτωβρίου 1990, όταν ένας διανοητικά διαταραγμένος άνδρας τον πυροβόλησε σε εκλογική συγκέντρωση και λίγο έλειψε να τον σκοτώσει. Εξι εβδομάδες αργότερα ο Σόιμπλε έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε αναπηρικό καροτσάκι, διατρανώνοντας τη θέλησή του να μην το βάλει κάτω. Ετσι το 1998 ο Σόιμπλε έγινε πρόεδρος της CDU και ο Κολ τον υπέδειξε ανοιχτά ως διάδοχό του. Ομως αυτό που δεν πέτυχαν οι σφαίρες του επίδοξου δολοφόνου του, το κατάφερε ένα σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων της CDU, με αποδέκτη μάλιστα τον ίδιο τον Σόιμπλε, που παραδέχθηκε ότι έλαβε επιταγή 100.000 δολαρίων από έμπορο όπλων. Αυτό άνοιξε το δρόμο στην Ανγκελα Μέρκελ, η οποία «πυροβόλησε» τον Σόιμπλε για δεύτερη φορά το 2004, προτείνοντας αντί αυτού ως πρόεδρο της Γερμανίας τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Χορστ Κέλερ.

Οταν η Μέρκελ έγινε καγκελάριος το 2005 έδωσε στον μεγάλο της αντίπαλο το υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν όμως πολύ στενό για τα παπούτσια του. Το 2009 ο πρώην δικηγόρος-εφοριακός μετακόμισε στο υπουργείο Οικονομικών, για τη θυελλώδη 8ετή θητεία που σημάδεψε την κρίση της ευρωζώνης. Μετά τις εκλογές του 2017 και ως το 2021 μετακόμισε στην προεδρία της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ), μια θέση που του άρεσε και του ταίριαζε γάντι. Εκεί ο αντίπαλός του δεν ήταν πια οι «τεμπέληδες και σπάταλοι» του Νότου αλλά η AfD. Η ήττα της CDU τον Σεπτέμβριο του 2021 σήμανε και το τέλος της θητείας του, ενώ είχε ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ξανακατέβει για βουλευτής. Ηταν η εποχή που δήλωνε ότι «νιώθει μοναξιά, επειδή αποχώρησαν όλοι οι πολιτικοί της γενιάς του».

ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ: Πέθανε ο πατέρας της νομισματικής ενοποίησης της Ε.Ε.

Σε ηλικία 98 ετών πέθανε ο Ζακ Ντελόρ, ένας από τους πρωτεργάτες της ιδέας της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης που οδήγησε στη γέννηση του ευρώ, όπως ανακοινώθηκε χθες από την οικογένειά του.

Ο Ζακ Λουσιέν Ζαν Ντελόρ διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια κρίσιμη δεκαετία στην ιστορία της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας (1985-1995).

Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Γάλλος πρώην τραπεζικός στη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για την ελεύθερη διακίνηση ατόμων, αγαθών και υπηρεσιών μέχρι την υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος με την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, θεωρείται καθοριστικός. Στη διάρκεια της προεδρίας του υπογράφηκε και τέθηκε σε ισχύ μεταξύ άλλων η σύμβαση Σένγκεν και σώθηκαν πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες με τα περίφημα πακέτα στήριξης Ντελόρ.

Πριν αναλάβει ως ο 8ος κατά σειρά επικεφαλής της Κομισιόν αφήνοντας το στίγμα του στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (1981-1984) επί προεδρίας Μιτεράν, καθώς και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1979-1981).

Ο πρώην καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Παρισιού είχε ιδιαίτερη αδυναμία και σε θέματα Παιδείας και επί των ημερών του εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Ως ηγετικό στέλεχος της γαλλικής Αριστεράς με κύρος προς τη λήξη της θητείας του στις Βρυξέλλες δέχθηκε πρόταση να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας στις εκλογές του 1995. Αρνήθηκε και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Λιονέλ Ζοσπέν, έχασε τη μάχη από τον Ζακ Σιράκ.

Ο Ντελόρ επέλεξε να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική με την επιστροφή στην πατρίδα του μετά τις Βρυξέλλες. Ιδρυσε τη δεξαμενή σκέψης Notre Europe και στήριξε μια σειρά από πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η κόρη του Μαρτίν Ομπρί που ακολούθησε σε ένα βαθμό τα χνάρια του και την περίοδο 2008-2012 διετέλεσε γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το 2020 είχε χάσει τη σύζυγό του, ενώ το 1982 το γιο του Ζαν- Πολ, δημοσιογράφο σε ηλικία 29 ετών από λευχαιμία.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η τελευταία διαθέσιμη δόση χωρίς νέα ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο, για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 250 εκατ. δολαρίων αποδεσμεύτηκε χτες Τετάρτη.

Υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών παραμένει η επικύρωση του πακέτου πακέτου των 61 δισεκατομμυρίων στο οποίο επέμειναν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως “η δράση του Κογκρέσου είναι επιβεβλημένη το συντομότερο δυνατό για να προωθήσουμε τα συμφέροντά εθνικής ασφάλειας μας βοηθώντας την Ουκρανία να αμυνθεί“.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Γερουσίας έχουν ήδη σημειώσει ότι η χρονιά θα τελειώσει χωρίς την έγκριση νέων κονδυλίων από το Κογκρέσο – άλλη μια απογοήτευση για τον Ουκρανό πρόεδρο σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από ελπίδες για μια μεγάλη αντεπίθεση και αυξημένη πίεση από τη Ρωσία στο μέτωπο.

Πηγή: Agerpres.ro

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ διαφορετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του καλοκαιριού δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Τα οικονομικά του κόμματος δεν ανθούν και τα επόμενα χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολα με την κρατική χρηματοδότηση να είναι μειωμένη κατά περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ.  Αυτό είχε δηλώσει πριν τις γιορτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

Πολλές οι υποχρεώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι υποχρεώσεις είναι πολλές για ένα κόμμα που κατέχει ένα θεσμικό ρόλο και επιθυμεί, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, να επανέλθει σύντομα σε τροχιά εξουσίας. Θα πρέπει να καλυφθεί η μισθοδοσία του προσωπικού, των επαγγελματικών στελεχών, των περιοδειών που πραγματοποιούνται, των εκδηλώσεων – δράσεων, να συντηρηθεί η λειτουργία των δομών σε όλη την Ελλάδα και βέβαια τα κομματικά μέσα να συνεχίσουν να παράγουν έργο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες ο Στέφανος Κασσελάκης δάνεισε στον ΣΥΡΙΖΑ από τον προσωπικό του λογαριασμό ένα ποσό της τάξης των 250.000 προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες. Οι υποχρεώσεις, άλλωστε ήταν ιδιαιτέρως αυξημένες από το καλοκαίρι και μετά: Το Διαρκές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου απαιτούσε πολλές μετακινήσεις που έπρεπε να καλυφθούν και κυρίως οι δυο γύροι των εσωκομματικών εκλογών δεν άφησαν σχεδόν τίποτα στα ταμεία.

Τα δυο ευρώ που καταβάλλονταν ως αντίτιμο από τον κάθε ψηφοφόρο, κατευθύνθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στις νομαρχιακές επιτροπές για να καλύψουν τις ανάγκες τους (ενοίκια, λειτουργικά έξοδα κλπ). Άλλος τρόπος να καλυφθεί το κενό δεν υπήρχε, καθώς με βάση την ελληνική νομοθεσία, δεν επιτρέπεται δωρεά σε κόμμα πάνω από 20.000 ευρώ. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί πως η δόση της κρατικής χρηματοδότησης δεν έχει φτάσει ακόμα στα ταμεία της Κουμουνδούρου.

Τα πλάνα του Κασσελάκη

Θα υπάρξουν αλλαγές στα κομματικά μέσα; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να καταργήσει κάποιο, ωστόσο εξετάζει διάφορους τρόπους για την εξυγίανσή τους. Στα μείον της Κουμουνδούρου αυτή την περίοδο πρέπει να υπολογιστεί το γεγονός πως ο αριθμός των βουλευτών έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Από 145 την περίοδο που ήταν στην εξουσία, σε 86 τέσσερα χρόνια πριν και 36 σήμερα. Υπενθυμίζεται πως οι βουλευτές της Κουμουνδούρου είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το 20% στο κόμμα και ακόμα ένα 20% για κοινωνικές δράσεις. Αυτό σημαίνει πως η εισροή χρημάτων έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τα πενιχρά οικονομικά αναμένεται να προκαλέσουν και νέες ενδοσυντροφικές συγκρούσεις.

sinidisi.gr

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον 71 θέσεων κούρδων μαχητών σε Συρία και Ιράκ, με αποτέλεσμα «να εξουδετερωθούν συνολικά 59 τρομοκράτες», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν τον όρο «εξουδετέρωση» για να υποδηλώσουν ότι «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, ανέφερε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν 48 στόχους στη βορειοανατολική Συρία το τελευταίο διήμερο. Υπογράμμισε πως χρησιμοποιήθηκαν κυρίως μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) για να πλήξουν μη στρατιωτικούς στόχους – όπως νοσοκομεία, πρατήρια καυσίμων, σιταποθήκες, εργοστάσια επεξεργασίας σιτηρών, κατοικίες, κτλ. – προκαλώντας σημαντικές απώλειες. Ορισμένες από τις πληγείσες υποδομές καταστράφηκαν ολοσχερώς και τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν, αναφέρει.

Η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών καταστράφηκε μια κλινική για διαβητικούς στο Κομπάνι. «Οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον (μη στρατιωτικών) υποδομών θα επιτείνουν την ανθρωπιστική τραγωδία στη βορειοανατολική Συρία» επισημαίνει, αφού οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική κρίση και ελλείψεις καυσίμων.

Η Τουρκία εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας σε αντίποινα για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν την Παρασκευή και το Σάββατο μαχητές του PKK εναντίον τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας 12 τούρκους στρατιωτικούς. Οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν ενταθεί τις τελευταίες 36 ώρες, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμευόμενος ότι θα εκδικηθεί για τους «μάρτυρες» που θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο εδώ και τρεις δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους, έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από αρκετά κράτη και διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία θεωρεί το PKK απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η Άγκυρα ελέγχει περιοχές στη βόρεια Συρία και διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ, με στόχο – όπως υποστηρίζει – να απωθήσει μακριά από τα σύνορά της μαχητές του PKK και ομάδων που συνδέονται με αυτό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2