Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  8:32: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικα μηνύματα για τη μεγάλη γιορτή από τον πολιτικό κόσμο και την εκκλησία, στα οποία οι ευχές για ειρήνη ελπίδα, αγάπη και δικαιοσύνη κυριαρχούσαν.

Στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στους δύσκολους καιρούς μας η ενότητα και η σύμπνοια του ελληνισμού είναι η πιο ισχυρή μας δύναμη. Η πατρίδα μας αναγνωρίζει σε σας ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της και προσβλέπει στις δημιουργικές σας δυνάμεις και στην ακλόνητη πίστη που έχετε στα κοινά μας ιδανικά. Το κύρος και η διεθνής θέση της χώρας μας συνδέεται άρρηκτα και ενισχύεται με την αγαστή και διαρκή συνεργασία των κοινοτήτων των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα, υγεία, πρόοδο και κάθε ευτυχία στην καινούργια χρονιά».

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός άκουσε Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα και μαντινάδες από το ακριτικό Καστελόριζο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα και τα παιδιά τους Κωνσταντίνο, Σοφία και Δάφνη πρόσφεραν και έλαβαν συμβολικά δώρα.

Συνομιλώντας με τους εκπρόσωπους της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο: «Να θυμίσω για Έλληνες εξωτερικού ότι πλέον θα μπορούν να ψηφίζουν και με επιστολική ψήφο».

Παραδοσιακά Κάλαντα και τραγούδια από Ικαρία Πελοπόννησο και Ήπειρο από πολιτιστικούς συλλόγους και παιδιά των υπάλληλων της Βουλής άκουσε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, που δήλωσε: «η Βουλή θα συνεχίσει να υπηρετεί το δημοκρατικό πολίτευμα και το κοινωνικό και πολιτιστικό της έργο. Πιστεύω ότι το 2024 θα πάει καλύτερα για τους Έλληνες».

Κρητικοί ήχοι γέμισαν την Κουμουνδούρου. Ο Σύλλογος «Δικταίοι Καστρινοί» είπαν χριστουγεννιάτικα κρητικά κάλαντα και μαντινάδες στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «στην Κουμουνδούρου ήρθαμε απόψε να σας δούμε και τα δικά μας κάλαντα τώρα θα σας επούμε».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που αναχωρεί για τις ΗΠΑ, μοίρασε χειροποίητα γούρια φτιαγμένα από πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και δήλωσε: «ειρήνη σε όλον τον κόσμο και αλληλεγγύη ανάμεσα μας στην ελληνική κοινωνία» και «πάντα με χαμόγελο», δηλώνοντας πάρα πολύ υπερήφανος «που έχουμε τους Κρητικούς μας εδώ σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων».

Ευχές, χοροί και μαντινάδες στην Χαρίλαου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ, που σήμερα φιλοξενούμε εδώ, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τους φίλους μας από την Κρήτη, που με πολλή ανθρωπιά πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν έναν χορευτικό όμιλο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Θα είμαστε στο πλευρό σας, διότι τα παιδιά μας είναι η προτεραιότητά μας και αγωνιζόμαστε να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες από το κράτος και να έχουν την καλύτερη δυνατή προοπτική. Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα σε όλους. Και χαίρομαι πάρα πολύ, που οι γενναίοι φίλοι μας από το Ηράκλειο είναι σήμερα κοντά μας για να γιορτάσουμε αυτές τις άγιες μέρες».

O Δημήτρης Κουτσούμπας άκουσε στον Περισσό παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια από την Παναρκαδική Ομοσπονδία και έσυρε τον χορό. Έστειλε ευχές και στην τσακωνική διάλεκτο.

Όπως ανέφερε: «Σήμερα είναι μια περίοδος, και τέτοιες μέρες που είναι, που ο λαός μας, όπως όλοι ξέρουμε, υποφέρει απ’ τη μεγάλη ακρίβεια, απ’ τη φτώχεια, απ’ τα χαμηλά εισοδήματα, απ’ τη μεγάλη φοροληστεία, τους άμεσους και έμμεσους φόρους, από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, από την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας των παιδιών μας, από τη συμμετοχή της χώρας μας σε ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και πολέμους στην περιοχή.

Για όλα αυτά το ΚΚΕ είναι εδώ, παρόν, κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια να ανοίξουμε την πορεία, μια άλλη πορεία για μια άλλη διέξοδο, όλοι μαζί, ο ελληνικός λαός όλος μαζί, ενωμένος, έτσι ώστε όλα αυτά τα τραγικά ζητήματα, τα τραγικά θέματα να αποτελέσουν παρελθόν για την πατρίδα μας και για όλο τον κόσμο.

Χρόνια πολλά σας, καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!»

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες: «Αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων ο άνθρωπος να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο».

«Η κοινωνική δικαιοσύνη ξεκινά από το μέλλον της κοινωνίας μας, από τα παιδιά μας», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης κατά την επίσκεψη του μαζί με τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσο Ηλιόπουλο, στο Παιδικό Χωριό SOS στην Βάρη. Συμπλήρωσε πως: «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με ασφάλεια αγάπη σεβασμό και φροντίδα», είπε, σημειώνοντας ότι «στο στόχο αυτό η Νέα Αριστερά θα δώσει όλες της τις δυνάμεις. Γιατί η κοινωνική δικαιοσύνη ξεκινά από το μέλλον της κοινωνίας μας. Από τα παιδιά μας».

Οι Προκαθήμενοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Τα δικά τους μηνύματα για τα Χριστούγεννα, απέστειλαν όπως κάθε χρόνο προς τους πιστούς οι Προκαθήμενοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κκ Θεόδωρος Β’, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έστειλαν μηνύματα ειρήνης και αναφέρθηκαν στην ουσία των Χριστουγέννων.

Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη και αυτονόητη, αλλά χρέος, κατόρθωμα, διαρκής μέριμνα και αδιάκοπος αγώνας για τη διατήρησή της, αναφέρει στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κκ Θεόδωρος Β’ είπε μεταξύ άλλων: «Τι ειρωνεία όμως Χριστουγεννιάτικες ευχές για ειρήνη και ευτυχία, όταν ο φόβος, η αγωνία και ο τρόμος μετά από τα προσφάτως τραγικά γεγονότα στη Μ. Ανατολή έχουν απλωθεί πάνω από την υφήλιο». Πρόσθεσε πως: «Μας πονάει αφάνταστα αυτό το “Επί γης ειρήνη” επί συνθήκες τρόμου».

Ευχήθηκε μεταξύ άλλων: «Ανοίξτε διάπλατα τις θύρες των καρδιών σας για να γεμίσουν από την ειρήνη τους Χριστού μας».

Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’

Έκκληση για προσευχή και με την σκέψη στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας έκανε στο μήνυμα του για τα Χριστούγεννα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος

«Η εμπορική εκμετάλλευση της γιορτής έρχεται σε αντίφαση με το νόημά της. Η αναζήτηση της ευτυχίας σε υλικά αγαθά είναι μάταιη. Οι καιροί είναι κρίσιμοι. Και οι Χριστιανοί οφείλουμε να διασώσουμε, με τον τρόπο της ζωής μας, το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Δηλαδή, ότι Θεός και άνθρωπος δεν βρίσκονται σε διαμάχη», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς ευκαιρία ανταλλαγής ευχών και δώρων, οικογενειακής θαλπωρής, ψυχαγωγίας, που προσφέρει πνευματική ευφορία στην κοινωνική ζωή. Είναι κυρίως μια ακένωτη πηγή πολυδιάστατης ελπίδος – για την πορεία της ανθρωπότητας, για την αξία του κάθε ανθρώπινου προσώπου, για το νόημα της ζωής».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αναφέρει στο μήνυμά του ότι υπάρχουν συνάνθρωποι στους οποίους οι γιορτές προκαλούν θλίψη και κατάθλιψη λόγω ίσως κάποιας απώλειας.

Όμως, εξηγεί ότι όταν δοκιμάζεται κάποιος για οποιονδήποτε λόγο για την Εκκλησία δεν είναι ξένος τις Άγιες μέρες. «Τις ευλογίες των Χριστουγέννων πρέπει να τις μοιραζόμαστε. Να κάνουμε τον κόσμο πιο φωτεινό και όμορφο από το φως του Κυρίου μας στις ζωές όσων έχουν ανάγκη», προσθέτει.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οπαδοί στη Νέα Φιλαδέλφεια, εξέφρασαν την οργή τους για το λουκέτο στα γήπεδα ποδοσφαίρου και άλλα κοινωνικά ζητήματα με ένα πανό που ανάρτησαν το βράδυ του Σαββάτου, στην γέφυρα υπογειοποίησης έξω από την «Αγιά Σοφιά».

Το πανό έγραφε τα εξής:

«Φτώχεια-πείνα-ανεργία-αστυνομική βία και παιδεραστία. Νεκροί από φωτιές-πλημμύρες-στα τρένα και σε πλοία, αυτή είναι η Ελλάδα 2.0 το ’23.

Αν θέλετε το πρόβλημα όντως να λυθεί, ανοίξτε τα γήπεδα, κλείστε τη Βουλή!».

 

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια ενός σημερινού (εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου, απέρριψε αναφορές ότι οι ΗΠΑ έχουν πείσει το Ισραήλ να μην επεκτείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις του.

“Το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος. Οι αποφάσεις των ενόπλων δυνάμεων βασίζονται στους δικούς μας υπολογισμούς”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Παλαιστίνιοι στη Γάζα καταγγέλλουν τις ισραηλινές μεθόδους σύλληψης και ανάκρισης υπόπτων

Παλαιστίνοι στη Λωρίδα της Γάζας που συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση επέκριναν σφοδρά τις ισραηλινές διαδικασίες και τις ανακριτικές μεθόδους.

Ένας κάτοικος της Γάζας, που θέλησε να αναφερθεί μόνο το μικρό του όνομα, Μπραχίμ, δήλωσε στο dpa ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων της κράτησής του.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι κρατά προσωρινά και ανακρίνει ανθρώπους που είναι ύποπτοι ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις στις εμπόλεμες ζώνες στη Λωρίδα της Γάζας. Όσοι δεν αποδεικνύεται ότι δεν εμπλέκονται σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες, αφήνονται ελεύθεροι.

Ο στρατός απέρριψε τις κατηγορίες περί κακοποίησης επισημαίνοντας: “Οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο”.

Ο Μπραχίμ, που κατάγεται από τη Μπέιτ Λαχία, έχει διαφορετική άποψη. Δήλωσε ότι κατευθυνόταν στο Ισραήλ όταν Ισραηλινοί στρατιώτες έδεσαν τα χέρια και τα μάτια στον ίδιο και σε δεκάδες άλλους κατοίκους της συνοικίας του και στη συνέχεια τους έβαλαν σε στρατιωτικό όχημα.

“Δεν γνωρίζαμε αν θα μας σκοτώσουν ή τι θα μας έκανε ο στρατός”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ανησυχούσε πολύ για τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να γδυθούν επανειλημμένα.

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε: “Είναι συχνά απαραίτητο ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους ώστε να ερευνηθούν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν (μέσα σε αυτά) γιλέκα με εκρηκτικά ή άλλα όπλα”.

Τα ρούχα δεν επιστρέφονται αμέσως στους κρατούμενους καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να κρύβουν εκεί όπλα. “Αν είναι εφικτό, οι κρατούμενοι θα πάρουν πίσω τα ρούχα τους”, σημείωσε ο στρατός.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που ανέκριναν τον Μπραχίμ στα αραβικά τον ρώτησαν δεκάδες ερωτήσεις για τη Χαμάς, τους ηγέτες της, τις δραστηριότητές της και τις σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο ίδιος.

“Υποβλήθηκα σε διάφορα είδη σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων στο δωμάτιο της ανάκρισης”, κατήγγειλε, ενώ πρόσθεσε ότι δήλωσε πως είναι αθώος. Επεσήμανε ότι κάποιες φορές τον κατηγόρησαν ότι έλεγε ψέματα και συχνά τον χτυπούσαν.

Έπειτα από μερικές εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός μετέφερε τον Μπραχίμ πίσω στη Λωρίδα της Γάζας. Στο ταξίδι της επιστροφής δήλωσε ότι στρατιώτες τον χτυπούσαν και τον απείλησαν ότι σύντομα θα τον σκοτώσουν.

Καμία από τις καταγγελίες του Μπραχίμ δεν έχει επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Μια 39χρονη γυναίκα από την πόλη της Γάζας επίσης δήλωσε ότι κακοποιήθηκε κατά την κράτησή της στο Ισραήλ. “Άνδρες και γυναίκες του ισραηλινού στρατού με χτυπούσαν παντού στο σώμα μου”, είπε η Χιντ που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμό της στο dpa.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις την ανέκριναν για τους γείτονές της.

“Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είμαι ενεργή πολιτικά, αλλά με ταπείνωσαν σκοπίμως όπως και τους άλλους κρατούμενους”, τόνισε.

Στη διάρκεια των τριών εβδομάδων που κρατήθηκε από τις ισραηλινές αρχές η Χιντ είπε ότι οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη φαγητού, νερού και τουαλέτας.

Το dpa δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ούτε αυτές τις καταγγελίες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής έχει συλλάβει περισσότερα από 700 μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Εικόνες που έδειχναν Παλαιστίνιους κρατούμενους στη Λωρίδα της Γάζας να φορούν μόνο τα εσώρουχά τους προκάλεσαν ανησυχίες για τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί το Ισραήλ κατά τη σύλληψη υπόπτων και ερωτήματα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ταπεινωτικής μεταχείρισης.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Τότε σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι ενώ έπεσαν θύματα απαγωγής περίπου 240.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» ανέλαβε την ευθύνη για την βόμβα στα ΜΑΤ. Απειλούν με νέα χτυπήματα, μέσω ανακοίνωσης.

Με μία άκρως απειλητική προκήρυξη σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ.

Αναφέρουν ότι «αφιερώνουν την ενέργειά τους σε όσους έχουν δολοφονηθεί, βασανιστεί, ξυλοκοπηθεί και βιαστεί, όπως αναφέρουν από την Ελληνική Αστυνομία»

«Αυτή τη φορά ήσασταν τυχεροί, δεν θα ισχύσει το ίδιο την επομένη» γράφει ο συντάκτης της προκήρυξης αναφερόμενος στους αστυνομικούς των ΜΑΤ και προσθέτει «την επόμενη φορά τα ένστολα καθάρματα θα βρεθούν απέναντι από τις κάνες των όπλων μας. Και αυτό είναι δέσμευση».

Επίσης, στο κείμενο λένε ότι η τρομοκρατία επέστρεψε, δίνοντας μάλιστα το στίγμα τους, ότι η δράση τους θα είναι ένοπλη με κύριο στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο συντάκτης, που σύμφωνα με τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής είναι νεαρός σε ηλικία, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δυστύχημα με τους μετανάστες στην Πύλο, το δυστύχημα στα Τέμπη και έχει πολλές αναφορές στην αστυνομική βία.

Επίσης, αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις σε ενέργεια, υγεία, πανεπιστήμια και φυσικό περιβάλλον.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θεωρούν πως τα επιχειρησιακά μέλη της οργάνωσης είναι νεαρής ηλικίας που αντλούν στοιχεία από παλαιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις ως προς τον τρόπο δράσης τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως έμβλημα της οργάνωσης επιλέγουν ένα αστέρι που στη βάση του έχει ένα καλάσνικοφ.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού συμβουλίου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα την Παρασκευή 22/12/2023 και έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Θάνος Νικόλαος
Αντιπρόεδρος: Παππάς Παύλος
Γραμματέας: Κουτσομπίνα Κωνσταντίνα
Ταμίας: Βαζούκη Ευδοκία
Μέλη: Ρέντζιος Ευάγγελος, Νάκας Κωνσταντίνος, Καλογήρου Βασιλική.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Με ένα προπαγανδιστικό βίντεο, οι Χούθι δίνουν, όπως λένε, την απάντησή τους στην επιχείρηση «φύλακας της ευημερίας» της Δύσης. Παρουσιάζουν τη δύναμή τους σε στεριά και θάλασσα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βίντεο, στο όνομα της αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Απειλούν μάλιστα, για άλλη μια φορά, πως η Δύση θα πληρώσει και πως η δύναμη κρούσης της στην Ερυθρά Θάλασσα θα αποτύχει.

Το Πεντάγωνο τονίζει ότι αυτή τη στιγμή ρόλος του συνασπισμού είναι οι περιπολίες για να προστατευθούν τα εμπορικά πλοία εναντίον των οποίων έχουν κλιμακωθεί επιθέσεις, αναγκάζοντας μάλιστα μεγάλες εταιρείες να αλλάξουν δρομολόγια. Προειδοποιεί όμως ότι οι επιθέσεις θα πρέπει να σταματήσουν.

Ήδη οι χώρες που έχουν υπογράψει, είτε συμμετέχοντας είτε δηλώνοντας τη στήριξή τους στον συνασπισμό, έχουν ξεπεράσει τις 20, αναφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναταραχή στο διεθνές εμπόριο

Εκατοντάδες εμπορικά πλοία πλέον έχουν επανασχεδιάσει τη ρότα τους και κατευθύνονται προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί για τον κόλπο του Άντεν για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, επιλέγοντας μια διαδρομή μεγαλύτερη κατά 10-14 ημέρες από τον κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο των πυραύλων και των ρουκετών των σιιτών ανταρτών της Υεμένης.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο των παγκόσμιων μεταφορών αγαθών.

Το απρόσμενο επιπλέον κόστος για τους κολοσσούς των μεταφορών είναι σημαντικό και εξαρτάται όχι μόνο από την τρέχουσα τιμή των καυσίμων, αλλά και από τους ναύλους, οι οποίοι εξαρτώνται ανά πάσα στιγμή από την προσφορά και τη ζήτηση.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες συνέπειες.

Κάποιες πολυεθνικές εταιρείες μεταφορών, όπως η Maersk, ανακοίνωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα πλοία τους να ανεφοδιάζονται κατά την έναρξη του ταξιδιού ή στην άφιξη στον προορισμό. Όμως αυτό δεν είναι πάντα προβλέψιμο. Πολλές φορές στην ανοιχτή θάλασσα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, ειδικότερα κατά μήκος της διαδρομής του περίπλου της Αφρικής. Το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας έχει τη φήμη του «ακρωτηρίου των καταιγίδων» μεταξύ των ναυτικών, ενώ το κανάλι της Μοζαμβίκης είναι επιρρεπές στην εμφάνιση κυκλώνων. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες απαιτούν και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων, που σημαίνει ότι η εξασφάλιση λιμένα ανεφοδιασμού κατά τη διάρκεια της διαδρομής είναι πολύ σημαντική.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Ρωγμές» παρουσιάζει ο θεσμός της μοναρχίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όχι λόγω ανεπιθύμητων παρεμβάσεων στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά κυρίως λόγω ανεύθυνων συμπεριφορών και «ροζ σκανδάλων».

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η μοναρχία διατηρεί ισχυρές ιστορικές ρίζες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αναδεικνύει τώρα νέα πρόσωπα, που μπορούν να ανανεώσουν τον θεσμό.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πριγκίπισσα Ελεωνόρα (Λεονόρ) των Αστουριών, μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Φίλιππου ΣΤ’ και της βασίλισσας Λετίθια, που έχει και ελληνικό αίμα, καθώς είναι εγγονή της Σοφίας και του Χουάν Κάρλος. Υπό το βάρος κατηγοριών για οικονομικά σκάνδαλα και πολυάριθμες εξωσυζυγικές περιπέτειες, ο Χουάν Κάρλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο για χάρη του γιου του το 2014, αλλά η σκανδαλολογία δεν έχει σιγήσει και ασφαλώς τα πρόσφατα σενάρια για ανάρμοστη σχέση της Λετίθια με τον πρώην γαμπρό της δεν συντελούν σε αυτό.

Σε αυτή τη συγκυρία πληθαίνουν οι δημόσιες εμφανίσεις της Ελεωνόρας, η οποία στα τέλη Οκτωβρίου ενηλικώθηκε και ανέλαβε επισήμως καθήκοντα ως διάδοχος του θρόνου. Στα «ατού» της περιλαμβάνεται και η τριετής εκπαίδευση στη Στρατιωτική Ακαδημία της Θαραγόθα. Φωτογραφίες της Ελεωνόρας να εξασκείται με μπερέ στον στίβο μάχης ή να σκαρφαλώνει σε τεθωρακισμένα έχουν κατακλύσει τον ισπανικό τύπο. Για «Ελεωνορμανία» κάνουν λόγο οι φίλοι της μοναρχίας στην Ισπανία.

Βασιλικό …χαρτζιλίκι για την Αμαλία;

Μία ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα πρέπει να έχει αποκτήσει και η διάδοχος του ολλανδικού θρόνου Αμαλία, καθώς ο βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα επισκέπτονται συχνά την εξοχική τους κατοικία στο Πόρτο Χέλι, ενώ πολλές φορές επεκτείνουν τις περιηγήσεις τους στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2020, σε εποχές πανδημίας, αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη από τους Ολλανδούς, καθώς κυκλοφόρησαν φωτογραφίες τους από την Ελλάδα σε στιγμές ξεγνοιασιάς, που τους έδειχναν να αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Λέγεται ότι το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, ώστε η Αμαλία να απολαύσει όσο μπορεί την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας και οι διακοπές στην Ελλάδα μάλλον βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση. Μετά την ενηλικίωσή της, τον Δεκέμβριο του 2018, η διάδοχος δικαιούται και ένα ποσό 1,6 εκ. ευρώ ετησίως ως …βασιλικό χαρτζιλίκι. Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις και η Αμαλία δήλωσε δημοσίως, με επιστολή προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ότι παραιτείται από τη γενναιόδωρη κρατική χορηγία, τουλάχιστον «μέχρι να τελειώσει τις σπουδές» της. «Θα μου ήταν δυσάρεστο», γράφει η ίδια, «να την αποδεχθώ, ενόσω δεν μπορώ να προσφέρω ο,τιδήποτε σε αντάλλαγμα και σε μία εποχή που τόσοι πολλοί φοιτητές αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες».

O «Κάρολος της Σκανδιναβίας»

Δημοσιεύματα για εξωσυγικές περιπέτειες του διαδόχου επισκιάζουν και τον βασιλικό οίκο της Δανίας, όμως ο πρίγκηπας Φρειδερίκος τα διαψεύδει μετ’ επιτάσεως. Καθώς η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ χαίρει άκρας υγείας στα 83 της χρόνια (αν και αναγκάζεται πλέον να αποχωριστεί τα αγαπημένα της άφιλτρα ελληνικά τσιγάρα), ο Φρειδερίκος συμπληρώνει αισίως 53 χρόνια ως βασιλεύς εν αναμονή. Δεν αποθαρρύνεται όμως και συνεχίζει τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του. Σε αυτές περιλαμβάνεται το δρομικό κίνημα Royal Run, που αριθμεί 90.000 μέλη.

Στα δημοφιλή, νέα πρόσωπα της μοναρχίας ανήκει και η Δούκισσα της Βραβάντης Ελισάβετ, διάδοχος του βελγικού θρόνου. Στα 22 της χρόνια έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία και σήμερα σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δηλώνει ότι της αρέσει το σκι, η κωπηλασία, η ιστιοπλοΐα, αλλά και η μαγειρική. Στο Βέλγιο, χώρα με διαδοχικές κοινοβουλευτικές κρίσεις και ισχυρά αυτονομιστικά κινήματα, ο θεσμός της μοναρχίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για τη διατήρηση της πολιτικής και κοινωνικής συνοχής.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της μια υπερδεκαετή αλυσίδα κρίσεων και να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, αναφέρει στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του ο πρωθυπουργός. Σε αυτήν μιλά αναλυτικά για τις αποφάσεις του Ecofin, τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, για την οπαδική βία αλλά και το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο της Παιδείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα. Όπως είπε «η λειτουργία επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Αργήσαμε πολύ ως χώρα να διορθώσουμε αυτήν την εκπαιδευτική ανορθογραφία. Εμείς όμως το είπαμε και θα το κάνουμε». Μετά τις γιορτές, τονίζει, πως «το εμβληματικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μετά τις γιορτές και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει νόμος του κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα.

mistsotakis 24 12 2023

Ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Καλημέρα σε όλες και όλους και Χρόνια Πολλά!

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα, και τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της μια υπερδεκαετή αλυσίδα κρίσεων και να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία! Σε αυτήν την εβδομαδιαία ανασκόπηση, θα σας δώσω μερικούς λόγους γι’ αυτήν την αισιοδοξία, αλλά φυσικά όπως κάθε Κυριακή, θα σας πω και για τα βήματα που έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε.

Σε λίγες ημέρες λοιπόν φεύγει άλλη μια χρονιά με πολλές δυσκολίες αλλά και με σημαντικές κατακτήσεις. Επιστέγασμα των προσπαθειών μας ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τα εύσημα από διεθνείς οργανισμούς και οικονομικούς αναλυτές. Αυτό το «απίθανο θαύμα» όπως χαρακτηρίστηκε, το πέτυχαμε μαζί, πολιτεία και κοινωνία. Ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από τον Economist ως χώρα της χρονιάς, και ότι η ελληνική οικονομία θα ερχόταν πάλι -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- πρώτη μεταξύ 35 κρατών για τις επιδόσεις της;

Είναι μια αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας. Την εβδομάδα που μας πέρασε όμως είχαμε και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ECOFIN για την ειδική εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την ευρωπαϊκή διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (την υιοθέτηση δηλαδή ενός πάγιου ελληνικού αιτήματος), την πρόνοια για τους τόκους του ελληνικού δημοσίου χρέους από το 2033 ώστε να υπάρξει ειδική, πιο ήπια μεταχείρισή του, την προστασία των επενδύσεων και τη σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους. Μία συμφωνία που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα πλέον εκπέμπει εμπιστοσύνη και συνέπεια, ακούγεται και λαμβάνονται υπόψη οι διεκδικήσεις της.
Δεν ισχυρίζομαι προφανώς ότι λύθηκαν όλα μας τα προβλήματα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε -για να είμαι ακριβής πρέπει να τρέξουμε- για να συγκλίνουμε σε όλα τα πεδία με τον ευρωπαϊκό πυρήνα, για να θεραπεύσουμε υστερήσεις και διαχρονικές παθογένειες. Ωστόσο, η αναγνώριση όσων πετύχαμε μας ενδυναμώνει να δώσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη μάχη για τη συλλογική πρόοδο, τη συμπεριληπτική ανάπτυξη και ισχυροποίηση της πατρίδας μας.

Ένα μεγάλο, ένα ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή συνιστά η ανακοίνωση που κάναμε αυτήν την εβδομάδα: η λειτουργία επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Αργήσαμε πολύ ως χώρα να διορθώσουμε αυτήν την εκπαιδευτική ανορθογραφία. Εμείς όμως το είπαμε και θα το κάνουμε.

Θα δίνουμε πλέον τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να εργαστούν στην πατρίδα τους πολλοί από τους 40.000 νέους και νέες μας που σήμερα αναγκάζονται να σπουδάζουν στο εξωτερικό, με μεγάλο κόστος για τις οικογένειές τους. Αλλά και να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές να έρθουν στην Ελλάδα για τις σπουδές τους, όπως και Έλληνες που διδάσκουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν επιτέλους στην πατρίδα! Φυσικά και το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει προτεραιότητά μας. Γι’ αυτό και το ενισχύουμε θεσμικά και οικονομικά ώστε να έχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και να μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες του με κορυφαία διεθνή ιδρύματα. Διευκολύνουμε την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι και να διοχετευθούν σε κοινωνικές δράσεις (υποτροφίες, σίτιση κ.λπ.) και σε ερευνητικά προγράμματα.

Το εμβληματικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μετά τις γιορτές και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει νόμος του κράτους, ανοίγοντας τον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα.

Έτσι θα στηρίξουμε περισσότερο την έρευνα και την ποιότητα του επιστημονικού προσωπικού, που αναδεικνύονται σε δυνατά στοιχεία και συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της χώρας μας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας! Το πιστοποιεί η θεαματική βελτίωση των κρίσιμων δεικτών τη διετία 2021-2022, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Ο ρυθμός αύξησης των ελληνικών δημοσιεύσεων είναι υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο των χωρών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Επιπλέον, αυξάνει η συμμετοχή και η ηγεσία των Ελλήνων επιστημόνων στις δημοσιεύσεις με υψηλή απήχηση λόγω της πρωτοτυπίας, της ποιότητας και της αναγνωρισιμότητας των δημοσιεύσεων που τους τοποθετεί δυναμικά στο διεθνές περιβάλλον.

Όμως φροντίζουμε εξίσου και για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τη νέα χρόνια θα νομοθετήσουμε την ουσιαστική αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων, των Δημόσιων ΙΕΚ. Αυτά θα ενισχυθούν με θεματικούς άξονες, με καινούργιους οδηγούς κατάρτισης, κυρίως όμως με άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας. Εξάλλου η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση δεν είναι ο φτωχός συγγενής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι ένας επαγγελματικός δρόμος με εξαιρετικές προοπτικές και πολύ επικερδείς επαγγελματικές δυνατότητες. Γι’ αυτό ακριβώς και την ενισχύουμε.

Τώρα, να περάσω στο μεταναστευτικό, διότι αυτή την εβδομάδα είχαμε μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Έπειτα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε συμφωνία για το μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση -και με δική μας πίεση- με την οποία θεσπίζεται μεταξύ άλλων ένα υποχρεωτικό σύστημα αλληλεγγύης που μέχρι τώρα δεν ήθελαν πολλοί εταίροι μας. Έτσι, κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει αν θέλει να αναλάβει τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο ή να συνεισφέρει οικονομικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψουν να επιβαρύνονται δυσανάλογα ή αποκλειστικά τα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Να σημειώσω επίσης ότι σε περιόδους κρίσης, δηλαδή μεγάλης και απότομης αύξησης των ροών, η οικονομική εναλλακτική αναστέλλεται και τα κράτη υποχρεούνται να αναλάβουν αναλογικά τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Να σας πω και μία είδηση που αφορά τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Την Τετάρτη υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη χρηματοδότηση με 50 εκ. ευρώ των έργων αποκατάστασης 33 σχολικών μονάδων στις πληγείσες περιοχές. Τα έργα θα γίνουν με κατεπείγουσες διαδικασίες, ώστε τα σχολεία όχι μόνο να αποκατασταθούν, αλλά να γίνουν σύγχρονα και καλύτερα από ό,τι ήταν πριν. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης, προσφοράς και αλληλεγγύης.

Θα περάσω στο άλλο σημαντικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, και συγκεκριμένα με την αντιμετώπιση του τραύματος. Το τραύμα συνδέεται με υψηλά επίπεδα νοσηρότητας, θνητότητας, αναπηρίας, ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων και δαπανών. Υπολογίζεται ότι για την ελληνική κοινωνία τα τροχαία ατυχήματα κοστίζουν περίπου 2,4 δισ. ευρώ ανά έτος (σχεδόν το 1,5% του ΑΕΠ), και είναι η πιο συχνή αιτία τραυματισμών και αναπηρίας σε συμπολίτες μας ηλικίας 18-55 ετών. Είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος. Γι’ αυτό και δημιουργούμε 16 Κέντρα Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα, κατά τα πρότυπα ανάλογων δομών του εξωτερικού. Θα λειτουργούν επικουρικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία ανακαινίζονται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, και βεβαίως θα προχωρήσουμε σε εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των τραυματιών αναλόγως της βαρύτητα κάθε περίπτωσης. Μια κρίσιμη διαδικασία που μπορεί να σώσει ζωές.

Τώρα, όσον αφορά τη δύσκολη μάχη με την οπαδική βία. Είναι καθολική η απαίτηση να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας και αρμονικής συνάντησης όσων αγαπούν τα σπορ και να μην αναγκαζόμαστε να «καταναλώνουμε» σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την Αστυνομία κάθε Κυριακή για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεσπούν επεισόδια στα γήπεδα. Γι’ αυτό και έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο με 7 καίριες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει κάμερες στα γήπεδα, άμεση καθιέρωση μητρώου, μια Λέσχη ανά έμβλημα, ηλεκτρονικό εισιτήριο με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Αλλά και μια ακόμη σημαντική παρέμβαση: τη δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει ακαριαία, με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας σε γήπεδα, δηλαδή αντικειμενικά γεγονότα, που θα επισύρουν πια αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Είναι σημαντικό, επίσης, ότι η σχετική έρευνα έχει αναβαθμιστεί, με την Εισαγγελία να ερευνά πια στο ανώτατο επίπεδο την τυχόν διασύνδεση της βίας στα γήπεδα με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων.

Θα μείνω στο θέμα της ασφάλειας, για να σας πω ότι προκηρύχθηκε αυτή την εβδομάδα ο διαγωνισμός για 2000 κάμερες που θα φέρουν αστυνομικοί και άλλες 400 που θα εγκατασταθούν σε αστυνομικά οχήματα. Η προμήθειά τους θα γίνει σταδιακά με στόχο να ξεκινήσει η χρήση τους από το τρίτο τρίμηνο του 2024. Η αναβάθμιση του εξοπλισμού των αστυνομικών θα τους επιτρέψει να επιτελούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και περισσότερη ασφάλεια αλλά και διαφάνεια το δύσκολο έργο τους. Θέλουμε πάνω από όλα μια δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία, απέναντι στο έγκλημα και δίπλα σε κάθε πολίτη. Νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Μάρτιο, αυτή τη φορά για 750 κάμερες που θα τοποθετηθούν στην Αθήνα και περιοχές της Αττικής.

Μια άλλη πτυχή της αντεγκληματικής πολιτικής μας έχει να κάνει με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων. Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγες μέρες μετήχθησαν οι πρώτοι 40 κρατούμενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στο Νικηφόρο Δράμας. Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα έχει χωρητικότητα για εξακόσιους κρατούμενους, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι του 2024 και θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών Κομοτηνής και Νιγρίτας.

Πάμε τώρα στο λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο ανεβαίνει κατηγορία, καθώς αυτή την εβδομάδα υπογράφηκε η σύμβαση για την απόκτηση του 67% του μετοχικού του κεφαλαίου από τον όμιλο Grimaldi, με το ΤΑΙΠΕΔ να κρατά το υπόλοιπο 33%. Το κρητικό λιμάνι, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, έχοντας πια για διαχειριστή έναν διεθνή όμιλο, θα μπορέσει να αυξήσει τις δραστηριότητές του και να ενισχύσει τον ρόλο όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας, ως σύγχρονο και «πράσινο» διαμετακομιστικό κέντρο.

Όμως περιμένουμε κι άλλες παρόμοιες ειδήσεις, καθώς στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της φετινής χρονιάς παρουσιάστηκε το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2024, το οποίο περιλαμβάνει πολλές τέτοιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις: για την ακρίβεια 279 έργα και επενδύσεις και 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσουμε, έχοντας εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη τεχνική βοήθεια από την αρμόδια ευρωπαϊκή διεύθυνση ύψους 11,5 εκ. ευρώ (το 10% του συνολικού budget), μαζί με τα εύσημα για άριστη προετοιμασία και ωριμότητα των έργων της Ελλάδας.

Και θα κλείσω τη σημερινή ανασκόπηση με την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς μέσω της πλατφόρμας pet.gov.gr. Στόχος είναι η φιλικότερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση κτηνιάτρων, κηδεμόνων και διαχειριστών ζώων συντροφιάς, μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών. Δημιουργείται, επίσης, ένα συνεκτικό και διαφανές σύστημα ψηφιακής διαχείρισης των αδέσποτων από κάθε Δήμο, μπαίνει τάξη με τα φιλοζωικά σωματεία, και μπορούν να δηλώνονται η απώλεια, η εύρεση αλλά και η μεταβίβαση ενός ζώου συντροφιάς. Ήταν καιρός να κάνει και η Ελλάδα γενναία βήματα για την προστασία των μικρών μας φίλων. Μου το ζήτησε άλλωστε και ο Πίνατ, και η αλήθεια είναι πως δεν του χαλάμε ποτέ χατίρι!

Τα Χριστούγεννα πολλοί από εμάς ανυπομονούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα και να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια, με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς θα αφιερώσετε επίσης χρόνο για να βοηθήσετε άλλους, προσφέροντας εθελοντικά χρόνο και υπηρεσίες σε όσους το χρειάζονται περισσότερο. Αυτή η καλοσύνη και η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους -ιδιαίτερα σημαντική αυτή την εποχή του χρόνου. Ξέρω επίσης ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι αργία για πολλούς εργαζόμενους, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές, αστυνομικοί και πυροσβέστες που φροντίζουν για μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο η προσφορά τους αυτές τις μέρες είναι ακόμη πιο πολύτιμη. Τους είμαστε ευγνώμονες.

Όπου και αν βρεθείτε αυτές τις άγιες μέρες, σας εύχομαι υγεία, χαρά και αισιοδοξία.
Καλά Χριστούγεννα!

sinidisi.gr

Το ΕΚΑΒ επισκέφτηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, για να τους ευχαριστήσει για το λειτούργημα τους και να τους ευχηθεί «χρόνια πολλά».

kaselakis 24 12 2023

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μεσάνυχτα Σαββάτου, μπαίνοντας στην παραμονή των Χριστουγέννων. Ήθελα να βρεθώ, απροειδοποίητα, κοντά στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, να τους πω ‘χρόνια πολλά’, να δηλώσω την παρουσία μας στο πλευρό τους την ώρα που είναι ξεχασμένοι από την Πολιτεία». «Αυτοί είναι οι αριθμοί: 45 ασθενοφόρα για 5.000.000 πληθυσμό. Και όπου υπάρχουν ασθενοφόρα, δεν υπάρχουν διασώστες», τονίζει.

«Οι άνθρωποι που συνάντησα θα περάσουν εκεί τις γιορτές, άγρυπνοι, για τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής. Είναι οι ήρωες της κοινωνίας μας. Ήθελα πάνω απ’ όλα να τους πω ‘ευχαριστώ’», αναφέρει.

sinidisi.gr