Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  8:58: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023

Τη σημασία της Διακήρυξης των Αθηνών που υπογράφτηκε από την Ελλάδα και την Τουρκία κατά το πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασιών των δύο χωρών ανέδειξε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «H Διακήρυξη των Αθηνών είναι ένα κείμενο υψηλού συμβολισμού και ουσίας. Αποτυπώνει τη σταθερή πολιτική βούληση στο υψηλότερο επίπεδο να εμβαθύνουμε στις διμερείς μας σχέσεις, να καθορίσουμε τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και να επιβεβαιώσουμε τη φιλία μεταξύ μας. Με ρητή αναφορά στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και 93 χρόνια μετά το Σύμφωνο Ελληνοτουρκικής Φιλίας Βενιζέλου- Ινονού, με τη Διακήρυξη των Αθηνών, ένα κείμενο που δεν παράγει τυπικά νομικές δεσμεύσεις, επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιστορικά βάρη του παρελθόντος».

Αποτυπώνοντας το σημερινό επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ανέφερε πως η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία σε νέα βάση. «Έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε το επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης και να εδραιώσουμε τις αναγκαίες διαπροσωπικές σχέσεις. Η νέα αυτή κατανόηση καταλαμβάνει ποικίλους τομείς συνεργασίας και αποτυπώνεται σε συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις. Η δε Διακήρυξη των Αθηνών για τη μεταξύ μας Φιλία και Καλή Γειτονία, συνιστά το επιστέγασμα αυτού του νέου, αμοιβαία επωφελούς, κεφαλαίου στις διμερείς μας σχέσεις» εξήγησε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν με το νέο έτος τη συνεργασία τους στα επίπεδα του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προσθέτοντας: «Και, βεβαίως, θα παρακολουθείται η εφαρμογή των συμφωνιών που υπογράφηκαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου και θα τίθενται επιπλέον στόχοι».

Μάλιστα, εκτίμησε πως η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη διαλόγου, τον οποίο θα επικυρώσουν οι ηγέτες μας στις επόμενες συναντήσεις τους, την προσεχή άνοιξη στην Άγκυρα και κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας παράλληλα πως θα βρίσκεται σε τακτική και άμεση επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, είπε πως συζητούνται ζητήματα τόσο διμερή, όσο και περιφερειακά, και συμπλήρωσε: «Για την ώρα οι συζητήσεις, οι οποίες διεξάγονται επιτυχώς εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης από την υφυπουργό κυρία Παπαδόπουλου, έχουν εστιαστεί σε θέματα πολιτικής προστασίας και μετανάστευσης. Στον πολιτικό διάλογο ανήκει, επιπλέον, η συζήτηση για τη δημιουργία και διατήρηση διαύλων επικοινωνίας για την αποσυμπίεση κρίσεων».

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως σκοπός είναι «οι όποιες, υπαρκτές, διαφωνίες μας να μην παράγουν εντάσεις και αυτό απαιτεί διαρκή και άμεση επικοινωνία των μερών». Οι δίαυλοι αυτοί συνετέλεσαν καθοριστικά στη βιωσιμότητα του κλίματος ηρεμίας των περασμένων μηνών, πρόσθεσε.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; «Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Θα πάμε βήμα-βήμα. Δεν φοβόμαστε τα δύσκολα, θέλουμε όμως να λειτουργούμε με σύνεση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κληθείς να απαντήσει τι σημαίνει ότι η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ θα ανοίξει «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες», ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η ωρίμανση των συνθηκών για την έναρξη της συζήτησης αναφέρεται στην περαιτέρω εμπέδωση κλίματος νηνεμίας στην περιοχή μας, στην παγίωση των μηχανισμών αποσυμπίεσης των εντάσεων και στην εν τοις πράγμασι εφαρμογή των συμφωνιών και μνημονίων που έχουν ήδη υπογραφεί. «Εξαρχής είπαμε ότι η προσέγγιση των δυο χωρών θα πρέπει να γίνεται κατά στάδια, με φρόνηση και σύνεση. Δεν θα περιοριστούμε στα εύκολα, δεν θα κρυφτούμε στα δύσκολα. Είναι, όμως, σημαντικό για κάθε επόμενο βήμα να έχει αποδειχθεί εμπράκτως και σε διάρκεια η ειλικρινής και γνήσια διάθεση των μερών και να έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα από τα προηγούμενα στάδια των διαβουλεύσεων», σημείωσε επιπροσθέτως.

Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε συζήτηση για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο κ. Γεραπετρίτης παρατήρησε πως, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα δεν μετέβη στη Θράκη και διαμήνυσε ότι η ισονομία και η προστασία των πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας αποτελούν πεδίο κυριαρχικής αρμοδιότητας της ελληνικής Πολιτείας. Υπό την έννοια αυτή, όπως υπογράμμισε, δεν ετέθη ούτε θα μπορούσε να τεθεί προς συζήτηση τέτοιο θέμα. Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε κάθε περίπτωση άοκνα για την αναγνώριση ίσων ευκαιριών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών, επιθυμεί δε οι μειονότητες να καταστούν γέφυρες των δυο λαών.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία συνεργασίας των δύο χωρών στο μεταναστευτικό. «Για το κοινό συμφέρον των δυο χωρών και για να αποφύγουμε ανθρώπινες απώλειες, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης. Η αλήθεια είναι ότι διαπιστώνεται μείωση των μεταναστευτικών ροών, ως αποτέλεσμα και της συστηματικής συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και της αποτελεσματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, είπε ο κ. Γεραπετρίτης και σημείωσε ότι στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ευρωπαϊκά όργανα για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου η χώρα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο πλαίσιο της ευρύτερης αυτής συζήτησης, επισήμανε πως εντάσσεται και το ζήτημα της περαιτέρω οικονομικής στήριξης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων και τη βελτίωση των δομών φιλοξενίας προσφύγων στην τουρκική επικράτεια. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών έστρεψε την προσοχή του και στο ζήτημα της νόμιμης μετανάστευσης, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και προοπτική και συνδέεται πρωτίστως με τις εργασιακές ανάγκες της χώρας μας, όπως επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεραπετρίτης στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο στόχος του διπλασιασμού του όγκου των εμπορικών συναλλαγών από 5,5 δισ. ευρώ σε 10 δισ. ευρώ είναι ρεαλιστικός και εφικτός. «Έχουμε ήδη καταρτίσει τον στρατηγικό χάρτη για να πετύχουμε τον στόχο και θα δουλέψουμε με σύστημα και επαγγελματισμό, υλοποιώντας τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί και συνάπτοντάς νέες στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε. Άλλωστε, σημείωσε, η θετική ατζέντα δημιουργεί παρακαταθήκη αμοιβαίου οφέλους και εξαιρετικά σημαντικών οικονομικών εισροών: «Δεν πρόκειται για αφηρημένα μέτρα συνεργασίας ή συναντίληψης αλλά για συμφωνίες με συγκεκριμένα παραδοτέα και χρονοδιαγράμματα. Περιλαμβάνει μέτρα συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η καινοτομία, η επιστήμη και η τεχνολογία, η γεωργία, το περιβάλλον, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός». Ως προς τούτο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο προγραμματίζεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη πολυμελής ελληνική επιχειρηματική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. Με αυτή την αφορμή, ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε τη «σπουδαία δουλειά» του κ. Φραγκογιάννη στην οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια, για τη διερεύνηση επενδυτικών δυνατοτήτων και συνεργειών.

Σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική συνεργασία στην ενέργεια, ο υπουργός υπενθύμισε πως αυτή ήδη υφίσταται, καθώς o διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου TAP ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ως προέκταση, κατ΄ουσίαν, του αγωγού TANAP και τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας επεκτείνεται με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ ΑΔΜΗΕ και του τουρκικού διαχειριστή TEIAS. Το μνημόνιο, όπως διευκρίνισε, αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Αλβανία για την υπόθεση Μπελέρη, τονίζοντας πως η Ελλάδα αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση απτά δείγματα εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου και όχι σχόλια επί εκκρεμούς δίκης. Κατά ρητή νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η διατύπωση δυσμενών κρίσεων από κυβερνητικούς αξιωματούχους εναντίον κατηγορουμένου συνιστά πρόδηλη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, συμπλήρωσε. Η χώρα μας δεν έχει καμία πρόθεση και ούτε αναμειγνύεται στις εσωτερικές διαδικασίες της αλβανικής δικαιοσύνης, ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης. Η οφειλόμενη ανάληψη των καθηκόντων από τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας αποτελεί αμιγώς ζήτημα πολιτικής βούλησης και διοικητικής δράσης, και ο σεβασμός στο πολιτικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι του κυρίου Μπελέρη και στην εκπεφρασμένη βούληση των πολιτών της Χειμάρρας δεν μπορεί να αγνοείται, τόνισε. Αυτό αντίκειται, όπως σημείωσε, στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, πολλώ δε μάλλον όταν το υποκείμενο του δικαιώματος βρίσκεται υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, δεν έχει κριθεί ένοχος από δικαστήριο και, παρά την παρέλευση ήδη μακρού χρόνου, ούτε καν έχει αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης κατ’ ουσίαν.

sinidisi.gr

Παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024»

Θα ήθελα να μιλήσω για όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Χθες είχαμε 3 τραυματισμούς από πυροβολισμό στο κέντρο της Αθήνας. Στην Βουλή δεν συζητήθηκε τίποτα. Δεν μας αφορά. Πακιστανός στο κέντρο της Αθήνας βγήκε με ένα μαχαίρι και φώναζα Αλαχού Ακμπάρ. Αλλά εμάς δεν μας αφορά. 30 ανήλικοι στον Άλιμο επιτέθηκαν σε 7 ανήλικα. Αλλά εμάς δεν μας αφορά. Είναι ξέρετε η βία που βγαίνει από την κοινωνία. Μια βία που εκθρέψαμε εμείς εδώ μέσα με τα λάθη μας. Είχαμε και το επεισόδιο με την 12χρονη σε σχολείο, που αποπειράθηκαν να την βιάσουν οι φιλοξενούμενοί σας. Τα «ασυνόδευτα». Ομάδα Αιγύπτιων μπήκαν σε σχολείο και ευτυχώς που το κορίτσι ήταν με συμμαθητές της, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της 12χρονης.

Δυστυχώς η ΝΔ έχει γίνει αντίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ έχει γίνει ολόκληρη υπουργείο λαθρομεταναστευτικής πολιτικής!

Κατά την άποψή μου η βία δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνία. Υπάρχει έλλειψη παιδείας. Δεν έχουμε κάνει στα παιδιά μας μαθήματα αγωγής. Τα παιδιά δεν είναι δοχεία γνώσεων. Τις γνώσεις τις αποκτούν με το διάβασμα. Η αγωγή της ψυχής είναι το εργαλείο για να ηρεμήσουν οι ψυχές των παιδιών.

Με ενοχλεί όμως που όλοι μιλάτε για την Γάζα και όχι με τα δικά μας προβλήματα. Με τα προβλήματα της Ελλάδας.

Πρέπει όλοι να γίνουν ψευτο-διεθνιστές; Ένας φίλος αριστερός μου φώναξε: «Η Παλαιστίνη ανήκει στου Παλαιστίνιους». Ναι, σωστά, απάντησα εγώ. Και πρόσθεσα: «Λευτεριά στη Βόρεια Κύπρο, η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Βόρεια Ήπειρος Ελληνική». Ξέρετε τι έκανε; Με αποκάλεσε φασίστα!

Δυστυχώς ζούμε στη χώρα όπου η ΟΛΜΕ κάνει πορείες για την Παλαιστίνη, αλλά όχι για την Βόρεια Ήπειρο, για την Κύπρο.

Γιατί δεν κάνετε κάτι για τους RUM του LEVANT; Είναι μια εθνοπολιτιστική μειονότητα, που ζει στη Μ.Ανατολή και αποτελείται από Έλληνες ορθοδόξους. Γιατί δεν κάνετε κάτι γι’ αυτούς;

Οι Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Ελλάδα προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Μαρτάνο, Καλημέρα, Καρπινιάνο Σαλεντίνο, Κοριλιάνο ντ’ Οτράντο, Κουτροφιάνο, Μαρτινιάνο, Μελπινιάνο, Σολέτο, Στερνάτια και Τσολίνο. Όλα είναι ελληνικά χωριά.

Με τους Έλληνες της Μαριούπολης τι κάνατε; Τίποτα! Στείλατε όπλα και χρήματα στην Ουκρανία και ο Ζελένσκι το 2021 έκοψε τη δεύτερη ξένη γλώσσα στα σχολεία. Την Ελληνική γλώσσα.

Με το σχολείο στο Μόναχο τι κάνατε; Το κλείσατε!

Το Αγ. Όρος είναι ακέφαλο εδώ και 6 μήνες. Γιατί;

Ελευσίνα, Αλεξανδρούπολη, Σούδα τις δώσατε στους Αμερικανούς. Τι πήραμε; Ο Ορμπάν πήρε 10 δις. από την ΕΕ. Έδωσε το πράσινο φως και πήρες 10 δις. Και τους είπε ότι αν δεν του δώσουν άλλα 30 – 40 δις δεν θα επιτρέψει να μπει η Ουκρανία στην ΕΕ.

Το θέμα στην γεωπολιτική δεν είναι μόνο τι δίνεις, αλλά και τι παίρνεις. Τι πήρατε για «ευχαριστώ» από τις ΗΠΑ; Πήρατε ένα τεράστιο «όχι» στην βαφή HAVE GLASS V για τα ελληνικά F-16. Για το θέμα του Μπελέρη, οι φίλοι σας οι Γερμανοί, με τον Σόλτς είπαν: «Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα»! Τι κάνατε με το όπλο μας, το βέτο, στην ΕΕ; Είπατε να ακυρωθεί! Μόνο το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση είπαν «ΟΧΙ» στην άρση του βέτο, γιατί είναι το όπλο των μικρών κρατών

Είπατε ότι ο Ερντογάν δεν πήγε στην Θράκη. Μα ήρθε η Θράκη εδώ. Ήρθαν οι ψευτο-μουφτήδες. Κι εσείς αντί να τους συλλάβετε, τους αφήσατε να μπουν και να βγουν ελεύθερα.

Όσο για τα ελληνο-τουρκικά θα διαβάσω τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «…. η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποχωρώντας ενδεχομένως στις αξιώσεις και τις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, άφησε εκτός συζητήσεων στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών στην Αθήνα, το θέμα της Κύπρου. Αλήθεια δεν είναι αυτό θέμα που επηρεάζει την Ελλάδα; Δεν είναι ζήτημα που απασχολεί όλον τον ελληνισμό;».

Το θέμα της Κύπρου είναι διεθνές. Πείτε μας γιατί κάνατε διμερές ένα διεθνές ζήτημα. Γιατί η επαφή Μητσοτάκη – Ερντογάν είχε αυτό το αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά του λαθρομετανάστες, θα σας διαβάσω αυτό που έγραφε ο Θουκυδίδης στο α’ βιβλίο του για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Έλεγε λοιπόν ότι η μετανάστευση ήταν πάντα πρόβλημα για τη χώρα. Λόγω της αθρόας μετανάστευσης προς την χώρα μας, η Ελλάδα δεν ησύχαζε ποτέ και για τον λόγο αυτό δεν μπορούσε να αυξηθεί πληθυσμιακά.

Δηλαδή, ούτε Θουκυδίδη διαβάσατε. Εδώ έχουμε οβιδιακές μεταβολές.

Η ιστορία με την τροπολογία για τους λαθρομετανάστες έχει ονοματεπώνυμο από κάτω: Λάτσης και εργάτες. Τα εργατικά χέρια που θα φέρετε στην Ελλάδα δεν θα δουλέψουν στην γη. Θα πάνε να εργαστούν στο Ελληνικό. Τους θέλει ο Λάτσης για φθηνά εργατικά χέρια.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το κο Άδωνι Γεωργιάδη, πιστεύω ότι στο τέλος θα τον δούμε να εργάζεται ως εθελοντής σε κάποια ΜΚΟ του Σόρος για τους πρόσφυγες. Μιλάμε για τεράστια οβιδιακή μετάλλαξη. Θα δούμε τον κο Γεωργιάδη στην Open Society!

Το Ισραήλ ενέκρινε την προσωρινή ροή βοήθειας προς τη Γάζα μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ. Το πέρασμα διευκολύνει τη μεταφορά αγαθών τόσο από την Αίγυπτο όσο και από το Ισραήλ στη Γάζα.

Αυτό θα επέτρεπε περισσότερες προμήθειες στη Γάζα εν μέσω αποκλεισμού τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Αίγυπτο.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ «ενέκρινε σήμερα το προσωρινό μέτρο της εκφόρτωσης των φορτηγών στην πλευρά της Γάζας στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοβουλίες που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εγκαυματιών αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου με τις εγκαυματίες Βικτώρια Αντόνοβα και Αντριέλα Γκιόκα και με τους συνιδρυτές της Ελληνικής Οργάνωσης για το Έγκαυμα και τους Εγκαυματίες «Salvia», Αλέξανδρο Ανδρονόπουλο και Μαρίνα Καρύδα, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Εγκαυματιών για όλα τα θύματα και η κάλυψη των σκευασμάτων, υλικών και φυσικοθεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, εξετάστηκαν η ενίσχυση της πρόληψης και η αναβάθμιση υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ειδίκευση στο έγκαυμα.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη δυνατότητα οριζόντιας ενσωμάτωσης εκπαιδευτικών δράσεων στις σχολικές δραστηριότητες σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, που είναι ήδη ενεργό σε αυτό το πεδίο, ώστε τα παιδιά να διδάσκονται από μικρή ηλικία ενδεδειγμένες αντιδράσεις σε περίπτωση φωτιάς και σωστές συμπεριφορές για την αποφυγή ατυχημάτων, δεδομένου ότι σχεδόν τα μισά εγκαύματα συμβαίνουν στο πλαίσιο καθημερινών δραστηριοτήτων στον χώρο του σπιτιού και πολλά είναι αποτρέψιμα.

«Νομίζω ότι αν προκαλέσεις το ενδιαφέρον, όπως το προκαλέσατε σε εμένα, θα υπάρξει ενδιαφέρον. Γιατί ο καθένας μπορεί να δει να του συμβαίνει. Άπαξ και μπορεί να φανταστεί ότι μπορεί να συμβεί στον εαυτό του, στο παιδί του ή στον γονιό του, νομίζω ότι θα το δει διαφορετικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώθηκε επίσης η δυνατότητα αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και της χωροταξίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα εγκαυματιών, εξειδίκευσης γιατρών και νοσηλευτών στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων, και ειδικής εκπαίδευσης φυσικοθεραπευτών και εργοθεραπευτών στις τεχνικές αποθεραπείας που απαιτούνται μετά τη νοσηλεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι προτάσεις που έγιναν θα αξιοποιηθούν από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτηθεί για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Αντιμετώπισης Εγκαυματιών στη Χώρα, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Η Βικτώρια, η οποία τραυματίστηκε εξαιτίας φωτιάς που εκδηλώθηκε στο σπίτι της, αφού ο καπνός κατέστησε δύσκολη την εύρεση οδών διαφυγής, και η Αντριέλα, που υπέστη εγκαύματα όταν χρησιμοποίησε οινόπνευμα για να αναζωπυρώσει φωτιά για να ζεσταθεί, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τις δύο κοπέλες για το θάρρος τους και τη βούλησή τους να συνδράμουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, παρά τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει. «Πάντα μπορείς να κλειστείς στο πρόβλημά σου και να πέσεις σε μια παρατεταμένη κατάθλιψη, αλλά αυτό που κάνετε είναι μέσα από τη δική σας δυσκολία να βοηθήσετε και άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν είναι προφανές, μην το θεωρείτε καθόλου αυτονόητο», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη, επίσης, τους συνιδρυτές της «Salvia» για την προσφορά τους. «Δίνετε ορατότητα σε ένα πρόβλημα το οποίο αν δεν το αναδείξουμε με κάποιο τρόπο λίγοι θα αντιληφθούν το πόσο πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα για το τι πρέπει να κάνουμε, βέβαια κι εμείς ως πολιτεία», ανέφερε.

Πηγή: ertnews.gr

Σε υψηλό συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές ευρωπαϊκών χωρών υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, ενόψει Χριστουγέννων. Στη Δανία έχουν τεθεί υπό κράτηση δύο άτομα, ενώ άλλα τέσσερα ερευνώνται ως ύποπτα για τρομοκρατία. Λίγο νωρίτερα οι γερμανικές και ολλανδικές Αρχές είχαν επίσης προχωρήσει σε συλλήψεις υπόπτων.

Γερμανία

Οι δυο από τους τρεις συλληφθέντες μεταφέρονται με ελικόπτερο στην Καρλσρούη. Κατηγορούνται ότι «ενορχήστρωναν» επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων, επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Οι ύποπτοι, τα ονόματα των οποίων κατονομάζονται με το μικρό και το αρχικό από το επώνυμό τους με την συνοδεία της αντιτρομοκρατικής, οδηγούνται στο βαν της αστυνομίας και στην συνέχεια κατευθύνονται στο γραφείο του ομοσπονδιακού ανακριτή προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την δράση τους. Ο τρίτος ύποπτος κρατείται προσωρινά στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές έχουν άμεση διασύνδεση με τις ταξιαρχίες Al-Kassam, τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς.

Νωρίτερα, η αντιτρομοκρατική με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά έκανε «φύλο και φτερό» το διαμέρισμα υπόπτου. Κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν πακέτα που περιείχαν νιτρική αμμώνια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία εκρηκτικών.

Από την άνοιξη, έναν από τους άνδρες αναζητούσε, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Γερμανίας, μία κρύπτη στην οποία η μέλη της Χαμάς είχαν συγκεντρώσει κατά το παρελθόν όπλα, τα οποία επρόκειτο να μεταφερθούν στο Βερολίνο για να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δανία

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη με αίτημα των γερμανικών αρχών άλλος ένας ύποπτος στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ενώ οι συλλήψεις των τεσσάρων υπόπτων στη Δανία δεν συνδέονται με τις υπόλοιπες.

«Αυτό δεν μας οδηγεί στο να αλλάξουμε την τρομοκρατική απειλή στη Δανία. Βρίσκεται στο επίπεδο τέσσερα στα πέντε, το οποίο ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και θα παραμείνει εκεί» αναφέρει ο επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Φλέμινγκ Ντάιερ.

Σχολιάζοντας το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για ύπαρξη δικτύου της Χαμάς σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 13-12-2023 ήταν κατώτερη των απαιτήσεων.

Η συμβιβαστική συμφωνία που υπογράφηκε από περίπου 200 χώρες για «μετάβαση προς την απομάκρυνση» από τα ορυκτά καύσιμα δεν περιλαμβάνει δέσμευση για σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, όπως απαιτούσαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η ΕΕ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες. Επιπλέον, είναι μη δεσμευτική νομικά και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για κλιματική δικαιοσύνη. 

Η 28η Διεθνής Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι είχε τέσσερις πυλώνες: Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, καθορισμός της χρηματοδότησης για το κλίμα, εστίαση στους ανθρώπους, τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης και υποστήριξη όλων. Ήταν μια σύνοδος με τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα, αφού είχαν εγγραφεί για να συμμετάσχουν 97.372 σύνεδροι και με άλλους 3.074 που συμμετείχαν εικονικά. Στη COP28 συμμετείχε για πρώτη φορά μια πολυπληθής ελληνική αποστολή 200 κυβερνητικών παραγόντων, επιχειρηματιών και στελεχών ενεργειακών ομίλων της χώρας όπως είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Μytilineos, η Motor Oil, ο όμιλος Κοπελούζου, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΑΔΜΗΕ, η TITAN, η κατασκευαστική Αρχιρόδον και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση απορριμμάτων.

Κύριο θέμα συζήτησης στην σύνοδο COP στο Ντουμπάι ήταν να βρεθεί κοινή συνισταμένη αναφορικά με το θέμα των ορυκτών καυσίμων έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Κάποιοι (μεταξύ αυτών και ο Μπιλ Γκέιτς) υποστηρίζουν ότι ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον εφικτός. Η άνοδος του στόχου αυτού από τον 1,5 στους 2 βαθμούς Κελσίου θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια κοινότητα όπως φαίνεται στο σχήμα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες κατά την έναρξη της διάσκεψης ότι πρέπει να σταματήσει εντελώς η χρήση ορυκτών καυσίμων καθώς η μείωση ή η σταδιακή εξάλειψή τους δεν αρκεί για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.
 

Η τελική συμφωνία που εγκρίθηκε μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων (το αρχικό προσχέδιο που παρουσιάστηκε στις 11-12 απορρίφθηκε από πολλές χώρες) καλεί τις χώρες σε μετάβαση (transitioning away) από τη χρήση ορυκτών καυσίμων στα ενεργειακά συστήματα με δίκαιο και συντεταγμένο τρόπο έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών (η ουδετερότητα άνθρακα) το 2050, συμβαδίζοντας με την επιστήμη. Δεν περιλαμβάνει όμως καμία δέσμευση για phase out (σταδιακή κατάργηση) όπως απαιτούσαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η ΕΕ και οι ΗΠΑ, ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών και επιστήμονες αλλά αντίθετα περιλαμβάνει κενά που θα επιτρέψουν τη συνεχιζόμενη χρήση τους ακόμα και μετά το 2050.

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στο ρόλο των μεταβατικών καυσίμων (transitional fuels) που συνήθως αναφέρεται στο φυσικό αέριο καθώς και στη χρήση πυρηνικής ενέργειας και στις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (που θα επιτρέψουν τη χρήση των ορυκτών καυσίμων αρκεί να απομακρύνεται ο άνθρακας) αλλά και στην παραγωγή υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Τέλος, επαναλαμβάνεται ο στόχος για τριπλασιασμό της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και για διπλασιασμό του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας μέχρι το 2030.

Η επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει ως ανεπαρκείς τις αποφάσεις της COP28 καθώς δεν θέτει ξεκάθαρα στο τραπέζι την ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα αλλά περιλαμβάνει αοριστίες και κενά που δίνουν χώρο στη συνέχιση της χρήσης γαιάνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου για αρκετά ακόμα χρόνια με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στην κλιματική αλλαγή.

Στη διάσκεψη πήραν μέρος πάνω από 2.500 λομπίστες που υποστηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της COP28, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, υπουργός Βιομηχανίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αμπού Ντάμπι (ADNOC) Σουλτάν Άχμεντ αλ Τζαμπέρ είχε δηλώσει στις 21 Νοεμβρίου σε διαδικτυακή εκδήλωση ότι «Δεν υπάρχει καμία επιστήμη ούτε κανένα σενάριο εκεί έξω που να λένε ότι η αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου». Ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης περιβαλλοντικός ακτιβιστής χαρακτήρισε την προεδρία του Σουλτάνου Αλ Τζάμπερ στην COP28 ακόμη μια ένδειξη ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επιβάλλει τη δική της ατζέντα.

Από την άλλη μεριά, ορισμένες χώρες και ειδικοί για το κλίμα θεωρούν ότι η συμφωνία COP28 σηματοδοτεί το «τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων», αρκεί οι χώρες να προχωρήσουν στην τήρησή της μέσω εθνικών πολιτικών και επενδύσεων. Η συμφωνία αφήνει στις χώρες το περιθώριο να επιλέξουν πως θα απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα. Το τι θα επιλέξει η κάθε χώρα φυσικά εξαρτάται και από την οικονομική της κατάσταση, έτσι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα, επομένως θα χρειαστούν πολύ περισσότερους πόρους που θα πρέπει να προέλθουν από τις πλούσιες χώρες και τις εταιρείες-ρυπαντές.

Με τα δεδομένα αυτά, οι Πράσινοι προτείνουν:
  • Να μπει φρένο στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να ανακληθούν οι άδειες εξερεύνησης και εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.
  • Να σταματήσει η υποβάθμιση και καταστροφή δασών και δασικών εκτάσεων για την ανάπτυξη έργων υποδομής, ΑΠΕ κ.ά, στο βαθμό που επιδεινώνει την κλιματική κρίση. 
  • Να κλιμακωθούν οι πολιτικές στήριξης της ενεργειακής μετάβασης και αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας. 
  • Να αυξηθούν οι πολιτικές πρόβλεψης και αύξησης της ανθεκτικότητας απέναντι στα ακραία φαινόμενα για τις κλιματικές ανατροπές.
  • Να στηριχτούν οι κλιματικά ευάλωτες χώρες από τις πλούσιες και ανεπτυγμένες, για να σταματήσουν οι κλιματικές ανισότητες.