Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  5:35: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023

Πολλά ερωτήματα δημιουργεί το εισόδημα που δηλώνει τόσο η σύζυγος του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, όσο και η σύζυγος του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη. 

Οι δύο γυναίκες είναι γιατροί ωστόσο το εισόδημά που έχουν δηλώσει είναι μόλις λίγων χιλιάδων ευρώ. Συγκεκριμένα η Πόπη Καλαϊτζή, σύζυγος Κ.Χατζηδάκη δηλώνει ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ, παρόλο που είναι πλαστικός χειρουργός, ενώ η ∆ανάη Βορίδη-Μιχελάκου, δηλώνει 3.500 ευρώ, παρόλο που είναι παιδίατρος. 

Σίγουρα ένα εισόδημα που δεν ταιριάζει με το επάγγελμά τους, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί γιατροί που έχουν τόσο μικρό εισόδημα.

Η είδηση έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που μέχρι τώρα δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τις αλλαγές μάλιστα να ισχύουν για τα εισοδήματα του 2023 που θα δηλωθούν το 2024.

syzygoi ypoyrgwn 31 12 2023

Έτσι την επόμενη χρονιά θα κληθούν να καταβάλουν στο Δημόσιο σημαντικά αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις, έως και κατά 151% σε σύγκριση με αυτές που πληρώνουν φέτος. Το νέο σύστημα αυτό θα υποχρεώσει τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, που αντιστοιχούν στο 60% του συνόλου των αυτοαπασχολουμένων, να εμφανίσουν στην εφορία εισοδήματα αυξημένα έως και 300% σε σύγκριση με τα πολύ χαμηλά τα οποία δηλώνουν κάθε χρόνο.

Αν το νέο σύστημα «πιάσει» και τις συζύγους των δύο υπουργών είναι άγνωστο, ωστόσο σίγουρα και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση δίνει την ευκαιρία στους νέους μας να σπουδάζουν εδώ αντί στο εξωτερικό, τόνισε ο πρωθυπουργός – «Το ψηφιακό Δημόσιο θα συνεχίσει να υπηρετεί κάθε ανάγκη του πολίτη», δήλωσε.

Toν απολογισμό ενός δύσκολου 2023 και το πλάνο για το 2024 που σε λίγες ώρες θα είναι πραγματικότητα αναλύει στο μήνυμά του για το νέο έτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μείζον θέμα της ακρίβειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ριζική λύση αποτελούν μόνο οι υψηλότερες αποδοχές. Με μέτρα μόνιμα, που θα ισχύουν και μετά τους πρόσκαιρους κλυδωνισμού».

Αναλυτικά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Σε λίγο αφήνουμε πίσω το 2023, των δοκιμασιών αλλά και των εθνικών κατακτήσεων. Και υποδεχόμαστε το 2024, των ελπίδων και των νέων διεκδικήσεων. Γιατί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η περασμένη χρονιά υπήρξε κρίσιμη: έφερε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, στις πρώτες θέσεις της ανάπτυξης, με την ανεργία να μειώνεται και το εισόδημα των πολιτών να στηρίζεται και να οχυρώνεται απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια.

Ο καινούργιος χρόνος γίνεται, έτσι, επίλογος ενός κύκλου με στιγμές που κάποτε μας πλήγωσαν. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται και πρόλογος μιας άλλης εποχής. Με καλύτερους μισθούς, με υψηλότερες συντάξεις, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Σε μία πατρίδα της οποίας τα σύνορα θωρακίζονται και οι αμυντικές δυνάμεις εξοπλίζονται. Ενώ η εθνική φωνή ακούγεται, πλέον, ηχηρή στα διπλωματικά και γεωπολιτικά μέτωπα.

Όλα αυτά δεν συνθέτουν έναν απλό απολογισμό, όσο μία χειροπιαστή αλήθεια, που ενσαρκώνει τις μεγάλες ικανότητες του Έθνους μας. Θεμελιωμένες στην εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών, την οποία σφράγισαν οι εθνικές εκλογές, αλλά και σε ένα καλά μελετημένο σχέδιο, που μέρα με την ημέρα θα αναβαθμίζει την καθημερινή ζωή, συγκλίνοντας προς την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Οι προκλήσεις των καιρών, άλλωστε, είναι εδώ: αναταραχές στον παγκόσμιο χάρτη, κλιματική κρίση, φόβοι οικονομικής ύφεσης σε πολλά κράτη και δεδομένα που ίσως κλονιστούν στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Αχαρτογράφητα νερά, μέσα στα οποία η Ελλάδα καλείται να χαράξει τις δικές της εθνικές επιδιώξεις. Με πρώτη, πιο άμεση, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που ακόμη δυσκολεύει τα νοικοκυριά.

Η πολιτεία, όμως, είναι και θα είναι στο πλευρό τους. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ έγιναν στοχευμένες ενισχύσεις. Υπάρχουν, πλέον, μόνιμες μειώσεις τιμών. Και, ταυτόχρονα, οι έλεγχοι και τα υψηλά πρόστιμα πολεμούν την αισχροκέρδεια. Γιατί μία συλλογική δυσκολία δεν μπορεί να γίνεται ευκαιρία για ασύδοτη κερδοσκοπία.

Επιμένω, ωστόσο, ότι ριζική λύση αποτελούν μόνο οι υψηλότερες αποδοχές. Με μέτρα μόνιμα, που θα ισχύουν και μετά τους πρόσκαιρους κλυδωνισμούς. Και στόχο, όπως έχω πει, το 2027 ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Με αυξήσεις σε 660.000 δημόσιους υπαλλήλους και σε σχεδόν 2 εκατομμύρια συνταξιούχους -χωρίς, μάλιστα, την παρακράτηση του 30% σε αυτούς οι οποίοι επιλέγουν να εργάζονται. Επίσης, το ξεπάγωμα των τριετιών και, βέβαια, την τέταρτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, τον Απρίλιο.

Πρωτοβουλίες δίπλα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, την Παιδεία και στο Κράτος. Πιο πρόσφατες οι νέες αυξήσεις μισθών στο ΕΣΥ, το πρόγραμμα ανακαίνισης πολλών νοσοκομείων και κέντρων υγείας και η επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους.

Στην εκπαίδευση, πάλι, ένας νέος νόμος δίνει νέα ώθηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αλλά και την ευκαιρία στους νέους μας να σπουδάζουν εδώ αντί στο εξωτερικό, σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Το ψηφιακό Δημόσιο θα συνεχίσει να υπηρετεί κάθε ανάγκη του πολίτη: από την επικοινωνία και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μέχρι την πολιτική προστασία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Με ικανές διοικήσεις, που θα κρίνονται πια αυστηρά για τις επιδόσεις τους.

Καθώς ο στρατηγικός σκοπός μας είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός, γνωρίζω καλά ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με ριζωμένες παθογένειες και με την αγκύλωση της γραφειοκρατίας. Με την αδράνεια και τον συντεχνιακό ωχαδερφισμό. Ή την υποτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και το πρόβλημα της αργής απονομής της δικαιοσύνης.

Γι’ αυτό και απαιτείται ένα ορμητικό κύμα αλλαγών. Που σίγουρα θα ξεβολέψει μερικούς, όμως τελικά θα ευνοήσει τους πολλούς.

Δεν αρνούμαι ούτε τις αντιστάσεις του χθες ούτε τις πιθανές αστοχίες στο αύριο. Αλλά δεν θα υποταχθούμε σε αυτές. Πυξίδα μας θα είναι πάντα το ρήμα «προσπαθώ». Στον δρόμο της ανάπτυξης που μεγεθύνει τον δημόσιο πλούτο, με στόχο αυτός να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε η συλλογική ευημερία να γίνεται ατομική προκοπή. Σε μία πατρίδα δίκαιη και περήφανη, που θα αποτρέπει εχθρούς και θα κερδίζει νέους φίλους.

Αλλά και σε μία δημοκρατία που θα γιορτάσει τα 50 χρόνια της πιο ισχυρή από ποτέ. Μετατρέποντας τις ευρωεκλογές της άνοιξης σε βήμα επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας και της προόδου. Και ενισχύοντας μία βαθιά ευρωπαϊκή πολιτική, που έχει αποδείξει ότι φέρνει στη χώρα πόρους και ακτινοβολία. Γιατί είμαστε Ευρώπη και μας αξίζει να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Στο «κατώφλι» του νέου χρόνου, λοιπόν, δεν ξεχνάμε τα πολλά που έγιναν, ώστε να εντοπίζουμε τα περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Και καθώς τα δύσκολα δείχνουν να περνούν, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Είναι στο χέρι μας οι επόμενες μέρες να είναι καλύτερες από τις προηγούμενες. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι, ώριμοι και αποφασισμένοι.

Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά! Υγεία και δύναμη σε όλες και σε όλους!».

sinidisi.gr

«Σύμβολο του τουρκικού αιώνα» χαρακτήρισε την Αγία Σοφία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως με την επαναλειτουργία της ως τέμενος έσπασαν οι αλυσίδες της έπειτα από 80 χρόνια. Είπε ακόμη ότι είναι η μεγαλύτερη τιμή να τον μνημονεύουν ως τον πρόεδρο που την μετέτρεψε και πάλι σε τζαμί.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές με αφορμή την απονομή βραβείων τέχνης στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ του Σαββάτου. Τα εν λόγω βραβεία έχουν καθιερωθεί στη μνήμη του στρατευμένου ισλαμιστή Τούρκου ποιητή Νετζίπ Φαζίλ Κισάκιουρεκ, ο οποίος ήταν δεινός μαχητής υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τέμενος και είχε συγκρουστεί πολτικά με το κεμαλικό κατεστημένο.

«37 χρόνια μετά το θάνατό του (σ.σ. του ποιητή), είχαμε την τιμή να ανοίξουμε την Αγία Σοφία, που ήταν το μεγαλύτερο όνειρό του. Δόξα στον Αλλάχ. Έπειτα από 80 χρόνια λαχτάρας, σπάσαμε τις αλυσίδες μαζί και αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της μορφή, σύμφωνα με την επιθυμία του Πορθητή» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της εκδήλωσης.

«Δοξάζω για άλλη μια φορά τον Κύριό μου που μας χάρισε αυτή την τιμή, αυτή την αξιοπρέπεια να χαρούμε το τέλος της αιχμαλωσίας της Αγίας Σοφίας» είπε και προεσέθεσε: «Το να μας μνημονεύουν ως τον πρόεδρο που άνοιξε ξανά την Αγία Σοφία είναι η μεγαλύτερη τιμή στον κόσμο της καρδιάς μας».

Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι αυτοί που θα προστατέψουν την Αγία Σοφία είναι οι νέοι, που θα δώσουν το παρών στο κάλεσμα ο καθένας ξεχωριστά. «Όσο αυτό συμβαίνει, Θεού θέλοντος, ο ήχος του Κορανίου από τους τρούλους της Αγίας Σοφίας και το κάλεσμα για προσευχή από τους μιναρέδες της δεν θα παύσουν ποτέ. Το Μέγα Τέμενος της Αγίας Σοφίας θα συνεχίσει να απευθύνεται στις καρδιές των πιστών για πάντα ως σύμβολο του τουρκικού αιώνα» συμπλήρωσε.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το καταδρομικό USS Gravely του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέρριψε χθες Σάββατο δύο πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορευματικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Σύμφωνα με ενημέρωση της CENTCOM μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter), γύρω στις 20:30 (ώρα Υεμένης, 19:30 ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου, το εμπορευματικό πλοίο Maersk Hangzhou ανέφερε ότι χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ έπλεε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Το δανέζικης ιδιοκτησίας πλοίο, με σημαία Σιγκαπούρης, ζήτησε βοήθεια και τα αμερικανικά καταδρομικά USS Gravely και USS Laboon ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Η CENTCOM ανακοίνωσε πως το USS Gravely αναχαίτισε και κατέρριψε δύο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Το εμπορευματικό πλοίο Maersk Hangzhou κρίθηκε αξιόπλοο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από την επίθεση, υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πρόκειται για την 23η επίθεση που εξαπολύουν οι Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, από την 19η Νοεμβρίου, σύμφωνα με την CENTCOM.

(Με πληροφορίες από U.S. Central Command)

Πηγή: Reuters

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την ώρα που ο πόλεμος, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην Γάζα, εισέρχεται στην δέκατη τρίτη εβδομάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, επανέλαβε ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν για αρκετούς μήνες ακόμη.

Προειδοποίησε δε Χεζμπολάχ και Ιράν κατά της κλιμάκωσης στο μέτωπο Βορρά.

Στο μεταξύ, δεν έχει τέλος το ανθρώπινο δράμα στη Λωρίδα της Γάζας που σφυροκοπείται ανελέητα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο για να προστατευθούν.

Στο στόχαστρο πυροβολικού και αεροπορίας βρέθηκε η Χαν Γιουνίς και πόλεις στην κεντρική Λωρίδα, με τον Ισραηλινό στρατό να δημοσιεύει βίντεο με διαμέρισμα-κρυψώνα του ηγέτη της Χαμάς, Σινουάρ, που συνδεόταν με τούνελ 218 μέτρων.

Γάζα: 180 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ένα 24ωρο – Αφανισμός του 1% του πληθυσμού από την αρχή των επιχειρήσεων

Χθες Σάββατο πάνω από 180 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ συνολικά, μετά τις επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου και την ακόλουθη ισραηλινή επιχείρηση, το 1% του πληθυσμού της Γάζας, έχει αφανιστεί.

«Είναι σαφές ότι ο πόλεμος πρέπει να αλλάξει σε πιο ήπια μορφή, και θα θέλαμε να δούμε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις με μικρότερο αριθμό δυνάμεων που θα επικεντρωθούν στην ηγεσία της Χαμάς και στο δίκτυο των τούνελ» δήλωσε ο Τζον Κέλι, πολιτικός συντονιστής της αποστολής των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναδείχτηκαν ο κίνδυνος διεύρυνσης του μετώπου αλλά και οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

«Πως θα ξεπεράσουμε τον πόνο των 1000 παιδιών, παλαιστινίων, που ακρωτηριάστηκαν χωρίς αναισθησία; Νιώθετε τον πόνο τους; Φαντάζεστε να ήταν δικά σας παιδιά;» σημείωσε ο Ματζεντ Μπαμια, εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής των Παλαιστινίων

«Το Συμβούλιο αυτό δείχνει αλληλεγγύη στους πολίτες της Μέσης Ανατολής, αρκεί να μην είναι Ισραηλινοί» ανέφερε ο Γκίλαντ Έρνταν, της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ.

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο περιφερειακής «εξάπλωσης» του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Την ίδια στιγμή, στρατιωτικά, οι ανησυχίες για το βόρειο μέτωπο και γενίκευση του πολέμου εντείνονται με τις συνεχείς επιθέσεις και αντεπιθέσεις Χεσμπολά-Ισραήλ.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιθέσεων πιο βαθιά στα εδάφη του Λιβάνου και του Ισραήλ, εγείροντας ανησυχίες για διεύρυνση του μετώπου» ανέφερε ο Χαλεντ Κιάρι, βοηθός του γγ του ΟΗΕ για θέματα Μέσης Ανατολής

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου , επιτέθηκε σε βάση στη νότια Γάζα απ΄όπου ξεκίνησε η Χαμάς την εισβολή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στο παρασκήνιο του πολέμου η Νότια Αφρική ζήτησε την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά του Ισραήλ με στόχο την παύση των επιχειρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 110 τραυματίστηκαν στην πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας κατά τη χθεσινή επίθεση κατά της ρωσικής πόλης Μπέλγκοροντ που αποδίδεται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Σύμφωνα με επικαιροποιημένη πληροφόρηση, ο αριθμός των νεκρών στο Μπέλγκοροντ έχει ανέλθει σε 20», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Telegram.

Επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η εφημερίδα Kommersant μετέδωσε ότι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από την περιφέρεια του Χαρκόβου έπληξαν ένα παγοδρόμιο σε κεντρική πλατεία της πόλης Μπέλγκοροντ, σπίτια και ένα εμπορικό κέντρο.

Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από το Κίεβο. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Μπέλγκοροντ ως απάντηση στο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών πόλεων την προηγούμενη ημέρα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ukrainska Pravda επικαλείται πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούν τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα για την καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «σκόπιμη και σχεδιασμένη προβοκάτσια».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ