Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  2:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023

Ομαδικά πυρά δέχεται το φορολογικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Την παράσταση όμως έκλεψαν οι περιπτερούχοι.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων Θεόδωρος Μάλλιος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο έβαλε τα περίπτερα μαζί με τα sex shop. Και πρόσθεσε δεικτικά: «Καλά κάνατε. Σε λίγο, αν δεν αλλάξετε το νομοσχέδιο, πράγματι θα χρειαστούμε τα βοηθήματά τους!».

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

newsbreak.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 22:38

«Νέα Αριστερά» (ΝΑΡ) το όνομα των «11»

«Νέα Αριστερά» το όνομα του νέου κόμματος που συγκροτούν οι «11»

Σε εξέλιξη η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι «6 συν 6» και η «Ομπρέλα» στο Σεράφειο
«Νέα Αριστερά» είναι το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αριστεράς ανακοινώνουν αυτήν την ώρα στο Σεράφειο επί της οδού Πειραιώς, οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικη Συμμαχία.

Πρόκειται για τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξουν σύντομες τοποθετήσεις από τους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιοπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ομιλία από τον Αλέξη Χαρίτση, τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» του ονόματος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ακολούθως συζήτηση ανάμεσα στους παρόντες βουλευτές και στελέχη των τάσεων «6 συν 6» και της «Ομπρέλας».

Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακήρυξη της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας από το Προεδρείο της Βουλής, για να ακολουθήσει… βουτιά στα βαθιά, καθώς τόσο ο επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, όσο και τα περισσότερα μέλη της αναμένεται να μιλήσουν στο νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα και στην συνέχεια για τον προϋπολογισμό.

«Σήμερα ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια με την ελπίδα ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο: με ένα αριστερό ριζοσπαστικό και πειστικό σχέδιο για την χώρα» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης και τόνισε ότι ο στόχος της νέας Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας μας είναι διπλός: Να διαμορφωθεί μια αντιπολίτευση η οποία να αντιπαρατίθεται ιδεολογικά και πολιτικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη, πειστική, ριζοσπαστική και συνάμα ρεαλιστική, πρόταση προς τον ελληνικό λαό η οποία να μπορεί να δώσει προοδευτική διέξοδο στην ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται με την παντοκρατορία της Δεξιάς.

«Η μάχη των Ευρωεκλογών είναι μια αναμέτρηση στην οποία θα συνενώσουμε δυνάμεις με όσους και όσες θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή πορεία, ώστε να καταγραφεί η εδραίωση του νέου πολιτικού μας χώρου. Κοιτώντας προς το μέλλον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων σε προγραμματική βάση, για τα μεγάλα προβλήματα, όπως η ακρίβεια, η κλιματική κρίση, τα ζητήματα κράτους δικαίου και θεσμών, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία» τόνισε επίσης ο Αλέξης Χαρίτσης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

protothema.gr

Την πρώτη κοινοβουλευτική τους διαφοροποίηση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κατέγραψαν οι 10 από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα, και σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν το όνομα του νέου φορέα τους.

Κατά την σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρα του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές της «Ομάδας Αχτσιόγλου» και της «Ομπρέλας», δήλωσαν «παρών». Εξαίρεση αποτέλεσε ο μουσουλμάνος βουλευτής Φερχάτ Οσκιούρ που συντάχθηκε με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισε.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

newsit.gr

Την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου αλλά και όλων των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό δεν πρόκειται να υπαχθεί στα κατ’ εξαίρεση νομικά πρόσωπα πολιτισμού. Τα παγκοσμίου εμβέλειας έργα της Αιτωλοακαρνάνας ζωγράφου και χαράκτριας Βάσως Κατράκη, κινδυνεύουν να μεταφερθούν αλλού και να χάσει ο τόπος έναν χώρο παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού.

Η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Αντί να υπάρξει ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανάταξης του μουσείου για να διατηρηθεί αυτή η ανεκτίμητη, πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά μας και να παραμείνουν στο Αιτωλικό τα έργα της Βάσως Κατράκη, η κυβέρνηση έρχεται να βάλει λουκέτο σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της πατρίδας μας». 

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον κίνδυνο, με αυτή την απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Λιβάνιος, να μπει κυριολεκτικά «λουκέτο» στο μοναδικό αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης μουσείο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τις δύο Υπουργούς ζήτησε απαντήσεις σε δύο πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

«1. Θα αναθεωρήσετε την απόφαση με την οποία το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσω Κατράκη, δε συμπεριλαμβάνεται στα κατ' εξαίρεση νομικά πρόσωπα πολιτισμού, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ.;

2. Έχετε την πρόθεση να εφαρμόσετε ένα σχέδιο ομαλής και τακτικής χρηματοδότησης, θεσμικής ενίσχυσης του μουσείου και στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσει να αναδειχθεί το οικουμενικό έργο της Βάσως Κατράκη και να παραμείνει σεβαστή η προσωπική της επιθυμία να είναι το μουσείο αυτό χώρος παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού;»

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Κεραμέως

         Την Υπουργό Πολιτισμού  κ. Λ. Μενδώνη

Θέμα : Κίνδυνος να κλείσει το Μουσείο Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό Μεσολογγίου. 

Την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των ανθρώπων του πνεύματος και του  πολιτισμού προκάλεσε το γεγονός πως, αν και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου ομοφώνως και εντός των σχετικών προθεσμιών, ζήτησε την κατ’ εξαίρεση λειτουργία του «Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών Βάσω Κατράκη» ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο, όπως είχε συμβεί και το 2011 στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος με απόφαση του στις 29 Νοεμβρίου (Αρ. πρωτ. 103036), δεν έκανε δεκτό το αίτημα. Και ενώ ορθά αναγνώρισε την κατ’ εξαίρεση λειτουργία 8 Νομικών Προσώπων πολιτιστικής- ιστορικής σημασίας της χώρας μας, δεν συμπεριέλαβε σε αυτά το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών -  Μουσείο Βάσω Κατράκη. Ο κίνδυνος να μην πάψει να λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. και να μπει κυριολεκτικά «λουκέτο» στο μουσείο είναι πιο εμφανής από ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι το μουσείο «Βάσω Κατράκη» εγκαινιάστηκε το 2006 και λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. από τότε, ενώ υπάγεται στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Δυστυχώς, το μουσείο τα τελευταία χρόνια είναι υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί. Οι υποδομές του μουσείου δεν είναι οι κατάλληλες, τα έργα είναι εκτεθειμένα σε υγρασία, ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, η χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία του δεν  έχει εξασφαλιστεί τα τελευταία χρόνια μετά την απένταξη του από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Και αυτό, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως μοναδικό αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης μουσείο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Φιλοξενεί την 35χρονη χαρακτική στην πέτρα δουλειά της Βάσως Κατράκη, την 15χρονη δουλειά της στο παραδοσιακό ξύλο και περιλαμβάνει μια συλλογή από τετρακόσια περίπου έργα της μαζί βιβλία, αρχεία και φωτογραφίες της. Το μουσείο που είναι αφιερωμένο στην Βάσω Κατράκη αποτελεί μέρος της ανεκτίμητης πολιτιστικής-ιστορικής κληρονομιάς μας και είναι αναγκαίο για την περιοχή αλλά και για τον πολιτιστικό αντίκτυπο της Ελλάδας να παραμείνει πρωτίστως ανοιχτό και ταυτόχρονα, να υπάρξει ένα σχέδιο ενίσχυσης και ανάδειξης του, για να παραμείνουν στο Αιτωλικό τα έργα της παγκοσμίου εμβέλειας ζωγράφου και χαράκτριας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:

  • Θα αναθεωρήσετε την απόφαση με την οποία το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσω Κατράκη, δε συμπεριλαμβάνεται στα κατ' εξαίρεση νομικά πρόσωπα πολιτισμού, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ.;
  • Έχετε την πρόθεση να εφαρμόσετε ένα σχέδιο ομαλής και τακτικής χρηματοδότησης, θεσμικής ενίσχυσης του μουσείου και στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσει να αναδειχθεί το οικουμενικό έργο της Βάσως Κατράκη και να παραμείνει σεβαστή η προσωπική της επιθυμία να είναι το μουσείο αυτό χώρος παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού;

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2023

Η ερωτώσα βουλευτής
Σταρακά Χριστίνα
Παρουσίασαν τις θέσεις τους οι 4 υποψήφιοι επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων σε Διαδικτυακό Συνέδριο στις 2.12.2023. Αυτοί/ες είναι:
  • Ο Bas EICKHOUT, από τους GroenLinks (Πράσινη Αριστερά), Ολλανδία 
  • Η Elīna PINTO, από τους Progresīvie (Προοδευτικοί), Λετονία 
  • Η Terry REINTKE, από τους Bündnis 90/Die Grünen (Συμμαχία 90/Πράσινοι), Γερμανία
  • Η Benedetta SCUDERI, από το FYEG / European Young Greens (Νέοι Πράσινοι)
Οι υποψήφιοι αυτοί θα πρέπει ως τις 7 Ιανουαρίου να συγκεντρώσουν την υποστήριξη τουλάχιστον 5 κομμάτων-μελών του EGP, ώστε να είναι πραγματικά διακρατική η αποδοχή τους. Η τελική εκλογή των δύο συνεπικεφαλής θα γίνει από εκατοντάδες αντιπροσώπους στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Λυών, στις 2-4 Φεβρουαρίου 2024.

Μέσα από μια πραγματική δημοκρατική διαδικασία, οι δύο επικεφαλής θα γίνουν το πρόσωπο και η καρδιά της εκστρατείας των Πράσινων για τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024. Στο συνέδριο θα ψηφιστεί, επίσης, και το Μανιφέστο και οι προτεραιότητες της εκστρατείας.

Στο συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων θα εκπροσωπηθούν και οι Έλληνες Πράσινοι.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων:

Η Benedetta Scuderi (Ιταλία) δήλωσε: «Είμαστε οι Πράσινοι που έκαναν την ΕΕ πιο φιλόδοξη, φεμινιστική και νεανική. Ως νέοι, είμαστε πιο θυμωμένοι αλλά και πιο έτοιμοι να φτιάξουμε τον κόσμο που μας αξίζει. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο αλλά έχουμε ακόμα χρόνο για να κερδίσουμε!».

Η Terry Reintke (Γερμανία) είπε: «Θέλω εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη να είναι τα αστέρια της προεκλογικής μας εκστρατείας. Γι' αυτούς αγωνιζόμαστε για καλές δουλειές και μισθούς, για την Πράσινη Συμφωνία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η Elīna Pinto (Λετονία) είπε: «Οι ιδρυτές δημιούργησαν την Ευρώπη ενώνοντας άνθρακα και χάλυβα για την ειρήνη. Σήμερα, είναι καιρός για μια Ευρώπη που αναζωογονείται για την ειρήνη μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που τροφοδοτείται από την ανάκαμψη, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και τους φυσικούς πόρους»

Ο Bas Eickhout (Ολλανδία) δήλωσε: «Θα κάνω εκστρατεία για μια Πράσινη, κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη, που εκτιμά την ποικιλομορφία της και υποστηρίζει μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Μαζί μπορούμε να νικήσουμε την ανισότητα και την αδικία».

1.       Ποιους αφορά η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου;

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Πρέπει να τονιστεί ότι για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό στις προσεχείς ευρωεκλογές, δεν θα υπάρχουν δηλαδή εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.

2.       Πώς ξεκινάει η διαδικασία της επιστολικής ψήφου;

●        Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

●        Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).

●        Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

3.       Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της επιστολικής ψήφου και πότε αυτός αποστέλλεται στον εκλογέα;

●        Ο φάκελος αποστέλλεται στον εκλογέα από το Υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητά εξουσιοδοτηθεί για την παραλαβή του.

●        Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για να βλέπει την πορεία αποστολής (tracking).

●        Ο φάκελος περιλαμβάνει: Φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, ψηφοδέλτιο, φάκελο ψηφοφορίας, έντυπο οδηγιών, κατάλογο υποψηφίων και έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.

●        Οι φάκελοι ψηφοφορίας θα είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και θα έχουν ειδικό γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

4.       Πώς θα είναι το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου;

●        Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό. Είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

●        Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν.

●        Στη δεύτερη σελίδα επιλέγει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του συνδυασμού που έχει προτιμήσει με την επιλογή του αριθμού του υποψηφίου.

●        Η σειρά αναγραφής των συνδυασμών είναι η σειρά ανακήρυξης από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

5.       Πώς ψηφίζει ο εκλογέας;

●        Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.

●        Έχει έτοιμη φωτοτυπία της ταυτότητας ή του ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης. Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές.

●        Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει. Βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον κλείνει. Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση.

6.       Τι γίνεται στη συνέχεια, αφότου ο εκλογέας ψηφίσει και στείλει τον φάκελο;

●        Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών. Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου.

●        Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα. Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητής ΣτΕ και ΕλΣυν) και δύο μέλη δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι παραλαμβάνουν τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου και ελέγχουν την εγγραφή του εκλογέα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.

●        Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την παραλαβή του φακέλου. Αφού σημειώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου τοποθετούν τον φάκελο της επιστροφής επιστολικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος που ανήκει ο εκλογέας.

●        Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα.

7.       Πού συγκεντρώνονται οι φάκελοι που αποστέλλουν οι εκλογείς;

●        Οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου αποστέλλονται στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση. Ο χώρος μπορεί να είναι σε δημόσιο κτίριο ή σε ιδιωτικό κτίριο, ο οποίος μισθώνεται για τον σκοπό αυτό (πχ εκθεσιακός χώρος).

●        Ο χώρος που βρίσκονται οι κάλπες φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

●        Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές δικαιούνται να ορίσουν έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκλογικό αντιπρόσωπο για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

8.       Πώς διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;

●        Η ψήφος σας είναι μυστική. Η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό του φακέλου ψηφοφορίας από τον φάκελο ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο και ο οποίος είναι αυτός που μπαίνει στην κάλπη μαζί με τα ψηφοδέλτια των άλλων ψηφοφόρων.

●        Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση φυλάσσεται ξεχωριστά και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδυαστεί με το ψηφοδέλτιό σας. Το δε φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς σας ή του διαβατηρίου σας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν ψήφισε κάποιος άλλος για λογαριασμό σας.

9.       Έχασα τον φάκελο ψηφοφορίας. Τι κάνω;

Ο φάκελος ψηφοφορίας, μαζί με το υπόλοιπο υλικό πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος.  Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής εκ νέου του φακέλου, καθώς αυτός είναι προσωπικός και η νέα εκτύπωση θα χρειαστεί χρόνο, ο οποίος δεν θα επιτρέψει την έγκαιρη παραλαβή της ψήφου σας.

10.   Τι θα γίνει αν πάω να ψηφίσω στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχω εγγραφεί να ψηφίσω επιστολικά;

Αν έχω κάνει αίτηση εμπρόθεσμα για επιστολική ψήφο, θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στον εκλογέα και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα μου επιτρέψει να ψηφίσω. Αν δεν φτάσει έγκαιρα ο φάκελος, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

11.   Αν μετάνιωσα και θέλω να ψηφίσω με φυσική παρουσία;

Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο αν δεν έχει παραληφθεί ο φάκελος εμπρόθεσμα (δηλ. έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών). Τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί.

12.   Αν επέλεξα κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιο από αυτόν που ήθελα;

Στην εξαιρετική αυτή περίπτωση, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

13.   Είμαι κάτοικος εξωτερικού. Μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία σε εκλογικό τμήμα εξωτερικού;

Όχι, στις προσεχείς ευρωεκλογές οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό, θα μπορούν να ψηφίσουν αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό, όπως έγινε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Εντός της ελληνικής επικράτειας, οι εκλογείς θα μπορούν να επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο ή με φυσική παρουσία στο εκλογικό τους τμήμα.

14.   Θα μπορώ να ψηφίσω με επιστολική ψήφο και στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Η παρούσα πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά αποκλειστικά τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Το ζήτημα των εθνικών εκλογών θα εξετασθεί και θα συζητηθεί εκτενώς με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

airetos.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με βίντεο στην τελευταία ανάρτηση του πρωθυπουργού στο TikTok

Την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρήκε ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την τελευταία ανάρτηση του πρωθυπουργού στο TikTok για τις τελευταίες ημέρες υποβολής αιτήσεων όσον αφορά το Youth Pass.

Χρησιμοποιώντας πλάνα από το TikTok του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει στην ανάρτησή του για τον πρωθυπουργό ότι «είναι ο θείος που λέει “εγώ θα κάτσω με τη νεολαία” και της μοιράζει φραγκοδίφραγκα αντί για εργασία, παιδεία, ποιότητα ζωής και προοπτική».

«Οι νέοι θέλουν αξιοκρατία, ευκαιρίες και σεβασμό. Μην τους υποτιμάτε» λέει ο Στέφανος Κασσελάκης στο βίντεο που ανήρτησε στο Χ το πρωί της Δευτέρας.

Δείτε το βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη:

kasselakis 4 12 2023

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

sinidisi.gr

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 12:42

Ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και σε γειτονικές πόλεις.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), το επίκεντρο ήταν ο κόλπος Γκεμλίκ στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο Λιμεναρχείο, άγνωστοι βεβήλωσαν το εικονοστάσι που τοποθετήθηκε στη μνήμη του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην πύλη των πλοίων της Κρήτης.

Τρεις μήνες ακριβώς από τον θάνατο του Αντώνη Καρυώτη, που έχασε με τόσο άδικο τρόπο τη ζωή του τον Σεπτέμβριο στο πλοίο Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά, ένα λυπηρό γεγονός έρχεται να μας καταδείξει πώς ορισμένα άτομα δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο…

Σύμφωνα με καταγγελία που κατατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά και τις εικόνες που έφερε στο φως της δημοσιότητας το piraeuspress.gr και επιβεβαιώνουν το γεγονός, άγνωστοι βεβήλωσαν το εικονοστάσι που τοποθετήθηκε στη μνήμη του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι της πόλης και συγκεκριμένα στην πύλη των πλοίων της Κρήτης.

Όπως μεταδίδει το τοπικό ενημερωτικό μέσο του Πειραιά piraeuspress.gr, άγνωστοι αφαίρεσαν εικόνες και σταυρούς από το εικονοστάσι. Δεν αρκέστηκαν, όμως, σε αυτό. Ξερίζωσαν ακόμα και τα λουλούδια που είχαν φυτέψει οι δικοί του άνθρωποι.

H ανακοίνωση του Λιμεναρχείου

«Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή), ενημερώθηκε το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Τζελέπη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά από δύο άτομα που είχαν αναλάβει τον καθαρισμό-συντήρηση εικονοστασίου, το οποίο είχε τοποθετηθεί εντός του λιμανιού του Πειραιά (πύλη Ε3), στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, σχετικά με φθορά του εν λόγω εικονοστασίου και κλοπή του περιεχομένου του.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή διενεργείται προανάκριση και κινήθηκε αυτεπαγγέλτως η διαδικασία ποινικής δίωξης κατά αγνώστων δραστών για παράβαση των άρθρων 372 (κλοπή) και 378 (φθορά ξένης ιδιοκτησίας) του Π.Κ.», αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου.

neakriti.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Στις 3 Δεκεμβρίου 2023,  πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των μελών κατά την οποία η Πρόεδρος, κα Κοκκίνη, έκανε τον απολογισμό των ετών 2021 – 2023 και παρουσίασε το σύνολο των δράσεων της παρελθούσας διετίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε οικονομικός απολογισμός, ο οποίος και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ακολούθησε η διαδικασία εκλογής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με το  καταστατικού του Συλλόγου.

Τα νεοεκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. κατόπιν των αρχαιρεσιών, συγκεντρώθηκαν και συγκροτήθηκαν σε σώμα.

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τη διετία Δεκέμβριος 2023 – Δεκέμβριος 2025 έχει ως εξής :

Πρόεδρος: Χαλαστάνης Ηλίας του Δημητρίου

Αντιπρόεδρος: Κοκκίνη Ταξιαρχούλα του Ιωάννη

Γραμματέας: Κοντούρη Ειρήνη του Στυλιανού

Ταμίας: Κουρμούση Αικατερίνη του Ηλία

Μέλος: Ανάγνου Δήμητρα του Γεωργίου

Αναπλ. Μέλη: 

Γιαννούτσου Ζωή του Σπυρίδωνος

Μέρμηγκα Ελένη του Χρήστου

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ
Σελίδα 1 από 2