Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  7:48: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας για την επείγουσα ανάγκη ανανέωσης των συμβάσεων του προσωπικού που εργάζεται στο πρόγραμμα «Νοσηλεία κατ’ οίκον-Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας» του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου που υλοποιείται από το 2019 και εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020, κατέθεσαν η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, μαζί με τον βουλευτή Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικό υπεύθυνο του Κινήματος σε θέματα Υγείας, Ιωάννη Τσίμαρη καθώς και τον βουλευτή Ξάνθης και κοινοβουλευτικό υπεύθυνο του Κινήματος σε θέματα ψυχικής υγείας, Μπαράν Μπουρχάν. Με αυτή την αναφορά, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ζητάει να ανανεωθούν οι συμβάσεις που λήγουν στις 31/12, ώστε να συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών σε άτομα που χρήζουν ψυχιατρική φροντίδας αλλά αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας στην περιοχή.

Το κείμενο της αναφοράς που κατατέθηκε, στην οποία επισυνάπτεται σχετική επιστολή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, έχει ως εξής:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη

Θέμα: «Επείγουσα ανανέωση συμβάσεων προσωπικού του προγράμματος “Νοσηλεία κατ’ οίκον-Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας“ του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου».

Κύριε Υπουργέ,

Σας υποβάλλουμε έγγραφο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου που αφορά την επείγουσα ανανέωση συμβάσεων προσωπικού του προγράμματος «Νοσηλεία κατ’ οίκον-Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας» που υλοποιείται από το 2019 και εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Με το εν λόγω πρόγραμμα παρέχονται υπηρεσίες σε άτομα που χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας αλλά αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας της περιοχής. Η προγραμματική σύμβαση του προγράμματος λήγει στις 31/12/2023.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας για την ανανέωση των συμβάσεων του υπάρχοντος
προσωπικού, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη φροντίδα των θεραπευομένων καθώς και η απρόσκοπτη λειτουργία του Κ.Ψ.Υ. Αγρινίου, που αποτελεί τον μοναδικό φορέα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2023


ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ
ΣΤΑΡΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΣΙΜΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναφορά κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτος Ζαμπάρας και ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, με αφορμή επιστολή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου για την ανάγκη ανανέωσης του προγράμματος «Νοσηλεία κατ΄ οίκον».

Το πρόγραμμα «Νοσηλεία κατ΄ οίκον» υλοποιείται από το 2019 και αφορά παροχή υπηρεσιών σε ενήλικες πολίτες και στις οικογένειες τους που χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας, οι συμβάσεις όμως του προσωπικού λήγουν στο τέλος του έτους και έτσι το πρόγραμμα θα βρεθεί στον «αέρα».

Είναι ένα πρόγραμμα που ενισχύει την έξω-νοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών και στοχεύει σε ανθρώπους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν πρόβλημα πρόσβασης στις δομές ψυχικές υγείας.

Όπως αναφέρει και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας  Αγρινίου στην επιστολή του, το πρόγραμμα: «Παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικες πολίτες και στις οικογένειες τους, οι οποίοι χρήσουν ψυχιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας, στοχεύοντας στην πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση, την αποφυγή της υποτροπής της νόσου και την διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας του ασθενούς στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Η επιστημονική ομάδα του εν λόγω προγράμματος στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνικό/η Λειτουργό και Νοσηλευτή/τρια. Αποτελείται από μια ομάδα επιστημόνων που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτικές πράξεις αλλά υλοποιούν και προγράμματα δράσεων όπως για την ενδοοικογενειακή βία.

Το πρόγραμμα «Νοσηλεία κατ΄ οίκον» είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που βασίζεται σε νέες τάσεις αντιμετώπισης και φροντίδας των ασθενών με ποιο ολιστική προσέγγιση και είναι καίριας σημασίας η συνέχιση του.

Οι βουλευτές με την αναφορά τους ζητούν την συνέχιση του προγράμματος με ανανέωση των συμβάσεων του ίδιου προσωπικού διότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς να έχουν μια σταθερή και ασφαλή σχέση με τους φροντιστές τους και να μην διαταραχθούν από διακοπές ή αλλαγές στην φροντίδα τους.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναλαμβάνουμε το κόστος της παρέμβασης για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως το υποσχεθήκαμε προεκλογικά – Πάνω από 550 εκατ. ευρώ τα έσοδα που θα πάνε σε υγεία, παιδεία – Μόνο αν κατανείμουμε δίκαια τα φορολογικά βάρη θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές

Τις βασικές πτυχές του φορολογικού νομοσχεδίου για το οποίο είπε ότι αποτελεί κοινωνική μεταρρύθμιση ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας ότι τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν σε Υγεία και Παιδεία.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις δεν είναι οριζόντια παρέμβαση σε αντίθεση με το τέλος επιτηδεύματος ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να διατυπώσει «καθαρές θέσεις μακριά από τα εύκολα συνθήματα» μολονότι, όπως σημείωσε, «βλέπω να συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αφού ευχήθηκε αρχικά καλή επιτυχία στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι «από αυτό το βήμα τον περασμένο Ιούλιο στις προγραμματικές δηλώσεις περιέγραφα τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό της χώρας. Ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να καλυτερεύσουν τις υπηρεσίες του κράτους προς τον πολίτη. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός σχεδίου που αποτέλεσε την κεντρική προεκλογική δέσμευση: να οικοδομήσουμε μια πατρίδα δυναμική, θωρακισμένη, πράσινη που θα πρωταγωνιστεί στην Ε.Ε. Για να συμβεί αυτό ένας είναι ο δρόμος, ο δρόμος της αντιπαράθεσης με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος για να βαδίσουμε με δυναμική στο μέλλον».

«Αν λοιπόν την πρώτη 4ετία εστιάσαμε στην ανακούφιση των πολιτών από τις υπέρογκες υποχρεώσεις που μας κληροδότησε μια άλλη πολιτική ήρθε τώρα ο καιρός να κατανέμουμε τα φορολογικά βαρύ πιο δίκαια και αναλογικά όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές στην εργασία και στον ΦΠΑ. Μόνο έτσι θα ενισχύσουμε υποδομές σε σχολεία και νοσοκομεία. Μόνο έτσι θα αυξήσουμε δίκτυ προστασίας των πιο ευάλωτων. Αυτό είναι το στοίχημα και σε αυτό το στοίχημα απαντά το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης

Κλείνουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το φορολογικό νομοσχέδιο «διακρίνεται για τόλμη και σύνεση με 11 διατάξεις που στοχεύουν να κλείσουν παραθυράκια φοροδιαφυγής».

«Η συζήτηση εστίασε στο τεκμήριο όμως υπάρχουν διατάξεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, την επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών κ.α. Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με pos. Τελειώνουν οι επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων, περιορίζεται η φοροδιαφυγή. Περιορίζονται και οι πελάτες δύο ταχυτήτων που μπαίνουν στο δίλημμα με ή χωρίς αποδείξεις. Παράλληλα οι εισπράξεις και δαπάνες επιχειρήσεων θα αναρτώνται στην πλατφόρμα mydata. Όσοι επιμένουν να φουσκώνουν δαπάνες θα διαπιστώσουν ότι δεν θα εκπίπτουν με την ίδια ευκολία. Επίσης θα χτυπούν καμπανάκια όταν δεν ευσταθούν έσοδα και δαπάνες»

«Μιλάμε για μια συνεκτική διαδικασία που απλουστεύει και επιταχύνει τις συναλλαγές. Αν αυτά ακούγονται τεχνικά θα το ξαναπώ: είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της φοροδιαφυγής και θα περιμένω να δω πως θα τοποθετηθούν τα υπόλοιπα κόμματα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνοντας το παράδειμα του «κενού ΦΠΑ» που, όπως είπε, «έχει μειωθεί σημαντικά με την ενεργοποίηση της νέας τεχνολογίας που είναι σύμμαχος».

«Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου κινούνται σε πολλές κατευθύνσεις. Ενισχύουμε τις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων. Προβλέπεται αυτόματη διακοπή συνεργασίες με εταιρείες που παρανομούν» συνέχισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε «Λερναία Ύδρα» τη φοροδιαφυγή «κυρίως με χρήση μετρητών».

«Γι’ αυτό οι νέες αγορές ακινήτων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Σήμερα μια στις 4 αγορές γίνονται με μετρητά. Από εδώ και πέρα μόνο μέσω τραπέζης. Από εδώ και στο εξής όποιος επιμείνει να κάνει συναλλαγές αυτού του είδους με μετρητά θα ακυρώνεται το συμβόλαιο. Παράλληλα θα είναι διπλάσιο το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών άνω των 500 ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι πρέπει και το ίδιο το κράτος «να αλλάξει τη μέθοδο πληρωμών γι αυτό και το επόμενο διάστημα οι πληρωμές επιδομάτων θα γίνονται μόνο μέσω καρτών».

«Οφείλουμε επίσης να αντιμετωπίσουμε νέες δραστηριότητες ιδίως όταν επηρεάζουν κλάδους όπως ο τουρισμός αλλά και την ίδια την κοινωνία και αναφέρομαι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πρέπει να ισορροπήσουμε στην διευκόλυνση σε μικροϊδιοκτήτες που διαθέτουν το εξοχικό τους για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους από την άλλη πρέπει να εισάγουμε κανόνες για να μην υπάρξει καλυμμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Καλούμε να καταβάλλουν το μερίδιο που αναλογεί σε όσους μισθώνουν άνω των 3 ακινήτων. Αν μισθώνεται όλη η πολυκατοικία θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα. Επειδή ακούω για δήθεν κυνηγητό της μικροϊδιοκτησίας καταλαβαίνετε ότι δεν ευσταθούν αυτά».

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ξεχωριστό ήταν το κεφάλαιο που αφιέρωσε ο πρωθυπουργός στις διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες: «Σήμερα ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των μη μισθωτών. Γιατί; Γιατίοι περισσότεροι δηλώνουν μηδενικά κέρδη ή ζημιές για μια 5 εστία ή εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Ας είμαστε ειλικρινείς δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό. Όλοι το συζητάμε αυτό το πρόβλημα αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για να το θεραπεύσει. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να το ρυθμίσει».

«Μόνο 4 στους 100 ελεύθερους επαγγελματίες εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα όλου του κλάδου. Γι αυτό και το νέο πλαίσιο δεν θα επιτρέπει σε έναν ελεύθερο επαγγελματία να πληρώνει λιγότερα από όσα πληρώνει ο μισθωτός του κατώτατου μισθού. Το τεκμήριο βέβαια θα είναι μαχητό ενώ το ύψος της επιπλέον διαφοράς θα καθορίζεται και από άλλα κριτήρια που διαμορφώθηκαν ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις φορέων και διαβούλευσης» πρόσθεσε για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Να πω και κάτι: δεν καταλαβαίνω γιατί μια μεγάλη επιχείρηση με 1 εκατ τζίρο θέλει να εμφανιστεί με συγκεκριμένη μορφή ενώ αν πήγαινε σε άλλες θα είχε μικρότερους φορολογικούς συντελεστές. Δεν αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο μια επιχείρηση με τζίρο 1 εκατ με έναν ελαιοχρωματιστή που έχει 20.000 ευρώ εισόδημα. Ένας νέος δικηγόρος χρειάζεται κάποια χρόνια για να χτίσει τη δουλειά του να φτιάξει το γραφείο του. Το νομοσχέδιο καλύπτει την ανάγκη καθώς η φορολόγηση θα ξεκινήσει μόνο όταν εμφανίσει πραγματικό εισόδημα. Το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα υπολογίζεται όταν υπάρχουν μεγάλες αντιξοότητες όπως φυσικές καταστροφές, εγκυμοσύνη, αναπηρία κ.α.» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «η ρύθμιση είναι κάθε άλλο παρά οριζόντια. Αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αναλογικότητα κάθε περίπτωση που μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όχι στην πλασματική που προβάλλει όποιος αντιτίθεται στο νομοσχέδιο».

«Αυτό το κόστος της συλλογικής ευθύνης και του κοινωνικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει. Μας ασκήθηκε κριτική ότι δεν μιλήσαμε προεκλογικά. Είναι λάθος. Είχαμε πει για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτά είπαμε προεκλογικά. Αυτά κάνουμε. 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι παράλληλα δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ελάτε να μου πείτε τώρα εσείς ότι αυτό είναι δίκαιο και πρέπει να διατηρηθεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 Σε υγεία και παιδεία τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή

Αφού εξήγησε ότι «δεν πρωτοτυπούμε, αντίστοιχα συστήματα έχουν Ιταλία, Ολλανδία Βέλγιο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «τα πρόσθετα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ ευρώ θα κατευθυνθούν στην Υγεία και την Παιδεία. Ένα συλλογικό πλεόνασμα που επιστρέφει σε συλλογικές ανάγκες Αυτή ήταν πάντα η στόχευση μας. Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ορατά. Είχα δεσμευτεί ότι έως τέλος 2023 η οικονομία θα έχει κλείσει κύκλο αναβαθμίσεων και με την πρόσφατη αναβάθμιση του Fitch τήρησα την υπόσχεση αυτή. «Πέρα από τις εξαιρέσεις και την αναλογικότητα φέρνει και την μείωση του 50% του τέλους επιτηδεύματος νωρίτερα κατά ένα χρόνο με προοπτική το άλλο 50% να καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας» συμπλήρωσε.

«Η ανεργία αποκλιμακώνεται περαιτέρω. Δίνονται οι πρώτες αύξησεις μετά από μια 10ετία για πάνω από 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, έχουμε αυξήσεις σε συνταξιούχους. Αύξηση του αφορολόγητου. Συνεχίζονται τα αναχώματα υπέρ των πιο ευάλωτων για την ακρίβεια. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός παρουσιάζει τάσεις ύφεσης όμως μέχρι να εξαφανιστεί η κυβέρνηση θα στηρίζει τους πιο ευάλωτους. Αυτό το μήνα θα δοθεί έκτακτη στήριξη σε 2,3 εκατ. δικαιούχους με 350 εκατ. ευρώ και αναφέρομαι σε οικογένειες με παιδιά κατόχους ελάχιστου εγγυημενου εισοδήματος , χαμηλοσυνταξιούχους κ.α» υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί κρίσιμη ψηφίδα του συνολικού σχεδίου ώστε η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία. Με προϋπόθεση ότι η φορολογική συμμόρφωση θα βελτιωθεί. Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους είναι στο 8% ενώ στην ΕΕ 13%. Αυτοί οι συσχετισμοί πρέπει να αναστραφούν. Βρήκαμε το κενό ΦΠΑ 23% και έχει πέσει στο 15% και η προοπτική και στόχος μας να το πάμε στο 9% έως το 2027» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε και στην κριτική ότι οι ρυθμίσεις στρέφονται κατά των μικρών και αφήνουν στο απυρόβλητο τους μεγάλους λέγοντας: «ας διαβάσετε το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο, την ενοικίαση ακινήτων, ηλεκτρονικές συναλλαγές αυτά νομίζετε ότι αφορούν τους μικρούς;»

Η πρόκληση στην αντιπολίτευση

«Για να ευοδοθεί η μεγάλη εθνική προσπάθεια πρέπει πρώτα εμείς να πάψουμε να συμφωνούμε στις διακηρύξεις αλλά να διαφωνούμε όταν κάποιος επιχειρεί να τις κάνει πράξεις. Πολιτική ευθύνη σημαίνει και θάρρος ανάληψης του πολιτικού κόστους. Θα περιμένω καθαρές θέσεις μακριά από τις κολακείες και εύκολα συνθήματα. Φοβάμαι όμως ότι συγκροτείται μια ακόμα φορά αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Όσοι περισσότεροι πολεμάμε αυτές τις μεγάλες παθογένειες τόσο πιο εύκολα θα υποχωρήσουν. Αυτή η μάχη δεν θα είναι εύκολη και σύντομη. Η μάχη κατα φοροδιαφυγής είναι διαρκείας όμως το πιστεύω ότι η ισονομία απέναντι στους φόρους μας βοηθά να μειώνουμε τους φόρους».

Τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

«Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής», περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια.

Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Βάσει αυτών, «το κενό ΦΠΑ, από το 23%, όπως το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, περιορίστηκε στο 17,8% το 2021». Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό ΦΠΑ, φέτος, θα περιοριστεί στο 15%. Στόχος είναι το κενό στον ΦΠΑ να φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε. που σήμερα είναι 9% έως το 2026-2027.

Στη μείωση του κενού ΦΠΑ έχουν συντελέσει οι ψηφιακές συναλλαγές, όπως όμως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και υπηρετείται από το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι:

-ολοκληρώνεται, τους πρώτους μήνες του 2024, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν και οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις.

-τις επόμενες ημέρες εκδίδεται υπουργική απόφαση για την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής.

-για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η κυβέρνηση θα υποβάλει «σύντομα» σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι απαιτείται η έγκρισή της.

-μέσα στο 2024 εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα mydata για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών προς την ΑΔΑΕ και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα.

– η αγοραπωλησία ακινήτων θα γίνεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής, όχι με μετρητά. Μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό αγοραπωλησιών, που υπερβαίνει το 20%, γίνονταν και γίνονται είτε μόνο με μετρητά ή με τραπεζικά μέσα και μετρητά, με μεικτό τρόπο.

– ενεργοποιείται το «ψηφιακό δελτίο αποστολής», πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, με την έκδοση όλων των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων. Το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» είναι ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κατά τη διακίνηση αγαθών.

– Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

– θεσμοθετείται η πληρωμή του 50% των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

– Επιβάλλεται διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

– Ρυθμίζεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

protothema.gr

Να ψηφίσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ υπέρ της πώλησης στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και να ψηφίσει ταυτόχρονα η τουρκική Εθνοσυνέλευση υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη συνομιλία που είχε εν πτήσει με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι της επιστροφής του από το Κατάρ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Στο θέμα των F-16, είπαμε στους συνομιλητές μας ότι “αν οι ΗΠΑ έχουν ένα Κογκρέσο, έχουμε κι εμείς ένα Κογκρέσο, δηλαδή το κοινοβούλιο μας”. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το Κοινοβούλιο μας. Ως Πρόεδρος, το παρέπεμψα στο κοινοβούλιο και με ευχαριστήσατε. Έκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω κάτι και από εσάς. Θα πρέπει ταυτόχρονα να περάσετε αυτό το θέμα από το Κογκρέσο σας και ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί ταυτόχρονα».

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter δήλωσε: «Εξάλλου, η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το Eurofighter είναι στην πραγματικότητα θετική. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Γερμανία. Ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προκειμένου να εξαλείψει τις δυσκολίες. Λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι ότι δεν έχουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Πηγή: newsit.gr

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Κύμα φυγής από το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Αιτωλοακαρνανία καθώς του ένα, ούτε δύο αλλά 100 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής αποχωρούν από το κόμμα!

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιοποίησαν σχετική ανακοίνωση την οποία υπογράφουν 9 μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, 5 Συντονιστές μεγάλων Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πολλά μέλη Συντονιστικών Επιτροπών αλλά και μέλη με ουσιαστική συμμετοχή στην λειτουργία του.

Επιπλέον την επιστολή αποχώρησης υπογράφουν πολλά μέλη της Νεολαίας. Από τις 100 υπογραφές αποχώρησης οι 82 είναι δημόσια κατατεθειμένες ενώ οι υπόλοιπες 18 κοινοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στα αρμόδια Οργανα του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. (και του i-SYRIZA) .

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ:ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ 93 ΜΕΛΩΝ-ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Μια μεγάλη πορεία στράτευσης και συμμετοχής στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έφτασε στο τέλος της. Ήρθε η ώρα της απόφασης, δύσκολης μεν, αλλά αναγκαίας. ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ.

Η κατάσταση που βιώνουμε στο κόμμα μας το τελευταίο διάστημα είναι αφόρητη και διαλυτική.

Από τη μία, αφενός, έχουμε την έμμεση απαξίωση, έως ακύρωση, του σημαντικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα κατάφερε μέσα από τεράστιές δυσκολίες και σε ένα απόλυτα εχθρικό περιβάλλον, να βγάλει την χώρα από τη δίνη των μνημονίων, με την κοινωνία όρθια και να ορίσει ένα διάδρομο ασφαλή για την οικονομία, να ρυθμίσει το χρέος για αρκετά χρόνια, δείχνοντας ένα διαφορετικό ήθος στη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Από την άλλη, έχει δημιουργηθεί στο κόμμα ένα ακραία τοξικό περιβάλλον, που δεν αφήνει χώρο για οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, δημιουργώντας ‘εσωτερικούς εχθρούς’ και ‘υπονομευτές’ ανάμεσα σε μέλη και στελέχη.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την παρουσία του νέου προέδρου στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε., τις παρεμβάσεις του στις πολιτικές εξελίξεις, τις τοποθετήσεις του στον Σ.Ε.Β. και την αντιδημοκρατική και εκτός οργάνων καθαίρεση συντρόφων από καίριες θέσεις,σηματοδοτούν μια πορεία αντιφατικών θέσεων, που κινείται κάθε άλλο παρά στον χώρο της πληθυντικής Αριστεράς. Μια πορεία σπασίματος των όποιων δεσμών υπάρχουν ακόμα με τα κοινωνικά κινήματα, με τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους και τη νεολαία.

Για το πώς φτάσαμε ως εδώ, ευθύνες έχουμε όλοι και οφείλουμε να τις αναλάβουμε. Σε ότι αφορά εμάς, ανεχθήκαμε μια κατάσταση διάλυσης των Οργανώσεων Μελών (Ο.Μ.) ΠΟΥ εξελίχθηκαν σε μη οργανώσεις. Σε οργανώσεις φαντάσματα. Γιατί μαζικοποιήθηκαν μεν, με την περίφημη διεύρυνση αριθμητικά, αλλά με συντρόφους, που οι περισσότεροι δεν είχαν καμία συμμετοχή, μετά την εγγραφή τους, στην ζωή και τις δράσεις των οργανώσεων. Ότι

γίνονταν ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμών και διατήρησης ισορροπιών , χωρίς χρεώσεις, έλεγχο, λειτουργία και παραγωγή πολιτικής.

Κανείς από εμάς δεν αμφισβητεί την δημοκρατική εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποχωρήσαμε αμέσως, παρόλο που οι ενδείξεις που είχαμε από την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρική εκλογή, δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές. Οι πολιτικές μας διαφωνίες όμως, τόσο με τον ίδιο αλλά και την ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει, είναι υπαρκτές και αναφέρθηκαν παραπάνω. Εξελέγη ως ο μόνος που μπορεί να κερδίσει το Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά μάλλον οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε δημοσκοπική, πολιτική και αξιακή κατάρρευση.

Όλα αυτά καθιστούν την αποχώρηση μας πράξη ευθύνης, ελπίδας και αξιοπρέπειας.

Καλή δύναμη στους αγαπημένους συντρόφους και συντρόφισσες που παραμένουν στον χώρο. Είμαστε σίγουροι ότι με αυτούς θα ξανανταμώσουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στις αντιδραστικές, αντικοινωνικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα παλέψουμε μαζί με εκατομμύρια πολίτες που αναζητούν μια ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση, που θα μπορέσει να εκφράσει ένα νέο σχέδιο για την προοδευτική αναγέννηση της πατρίδας μας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ακολουθούν τα ονόματα των μελών που υπογράφουν την παρούσα επιστολή:

1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Ο.Μ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Ο.Μ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

3. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Ο.Μ. ΟΙΝΙΑΔΩΝ

4. ΒΕΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

5. ΒΛΑΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Πρ.ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

6. ΓΕΡΟΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

7. ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

8. ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ)

9. ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

10. ΓΚΕΣΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Ο.Μ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

11. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

12. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

13. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

14. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (Πρ. Δημ. Σύμβουλος Αγρινίου)

15. ΔΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

16. ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩ* ΜΕΛΟΣ Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

17. ΖΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Πρ.Μέλος Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

18. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟ -Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (Δημ.Σύμβουλος, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΥΡΙΖΑ)

19. ΚΑΠΕΡΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ο.Μ. ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

20. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

21. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

22. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΣΟΦΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

23. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΘΗΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

24. ΚΑΡΑΔΗΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο.Μ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

25. ΚΑΡΕΛΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

26. ΚΑΡΤΟΣΙΝΑ ΕΥΑ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

27. ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

28. ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

29. ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

30. ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

31. ΚΙΤΣΟΥ ΘΕΩΝΗ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

32. ΚΙΤΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

33. ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ -ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ο.Μ. ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

34. ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

35. ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΘΕΩΔΟΡΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

36. ΚΟΥΚΟΥΡΔΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

37. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

38. ΛΑΖΟΥΡΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

39. ΛΑΙΟΥ ΑΓΑΡΙΣΤΗ Ο.Μ.ΑΓΡΙΝΙΟΥ

40. ΛΙΤΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο.Μ. ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ (Μέλος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ)

41. ΜΑΚΡΗΣ ΘΩΜΑΣ Ο.Μ. ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

42. ΜΑΣΤΡΑΠΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

43. ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

44. ΜΕΡΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο.Μ. ΟΡ. ΒΑΛΤΟΥ (ΜέλοςΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ) ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Ο.Μ.

45. ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ο.Μ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ (μέλος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ)

46. ΜΠΑΚΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

47. ΜΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

48. ΜΠΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

49. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΑΘΗΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

50. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

51. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

52. ΜΥΛΩΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Ο.Μ. ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

53. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

54. ΞΕΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

55. ΞΕΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

56. ΞΕΝΟΥ ΑΛΕΞΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

57. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

58. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

59. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΥΗ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

60. ΠΕΤΡΕΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο.Μ. ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

61. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

62. ΠΛΥΤΑ ΜΑΡΙΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

63. ΠΛΥΤΑΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

64. ΠΡΑΤΣΑΣ ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ Ο.Μ. ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

65. ΡΙΖΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο.Μ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ (Μέλος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ)

66. ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ** ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ(ΜΕΛΟΣ Κ.Σ. ΝΕΟΛΑΙΑΣ)

67. ΣΕΛΙΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Πρ.ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

68. ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

69. ΣΤΑΜΠΟΛΙΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ο.Μ .ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

70. ΣΥΡΑΚΟΣ ΙΑΣΩΝ Ο.Μ .ΑΓΡΙΝΙΟΥ

71. ΤΟΜΑΡΑ ΑΓΑΘΗ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

72. ΤΣΑΠΑΡΕΛΗ ΕΡΜΙΟΝΗ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

73. ΤΣΑΠΑΡΕΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

74. ΤΣΑΠΑΡΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

75. ΤΣΙΝΤΖΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Ο.Μ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

76. ΤΣΙΝΤΖΟΥ ΕΛΕΝΗ Ο.Μ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ (ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)

77. ΤΣΙΟΥΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ Ο.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

78. ΤΣΙΡΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

79. ΦΑΚΙΤΣΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ Ο.Μ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ (Μέλος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ)

80. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ Ο.Μ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ- Συντονίστρια (ΜΕΛΟΣ Ν.Ε ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ)

81. ΧΑΣΑΠΗΣ ΘΥΜΙΟΣ Ο.Μ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

82. ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

*Έχει αποχωρήσει υπογράφοντας το κείμενο των μελών της Κ.Ε.

**Έχει αποχωρήσει υπογράφοντας το κείμενο των μελών της Νεολαίας

Την επιστολή αποχώρησης την υπογράφουν άλλα 18 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα ονόματα των οποίων κοινοποιούνται ομοίως αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ όμως αυτά δεν επιθυμούν την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους στα Μέσα Ενημέρωσης με βάσει του νόμου περι Προσωπικών Δεδομένων

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»

Επειδή άκουσα τον κο Ανδρουλάκη, να πω ότι τα Ελληνοτουρκικά είναι διμερές θέμα. Δεν είναι ευρωπαϊκό. Γιατί τα σύνορα τα φυλά ο στρατός. Η Ευρώπη δεν έχει στρατό. Όταν αποκτήσει στρατό και γίνει αυτόφωτη οντότητα, τότε ο ευρωπαϊκός στρατός θα βρεθεί απέναντι στον τουρκικό. Επίσης, να σας θυμίσω ότι οι μεγαλύτερες επενδύσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι στην Τουρκία. Μην περιμένετε λοιπόν οι Ευρωπαίοι να πυροβολήσουν τα πόδια τους.

Ακούγοντας όμως νωρίτερα τον πρωθυπουργό εξεπλάγην. Να πω λοιπόν ότι το my data δεν λειτουργεί. Επαίρεται γι’ αυτό αλλά το σύστημα δεν δουλεύει. Τα νούμερα που παρέθεσε είναι εκτιμήσεις όχι μελέτες. Κανείς δεν ξέρει. 40 χρόνια αυτό το κράτος δεν έμαθε πόσα μπορεί να εισπράξει από το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Και χάρηκα όταν άκουσα ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων. Και τον ρωτώ: ποιόν κυνηγά; Είναι άλλο πράγμα ο λαθροδιακινητής και άλλο ο λαθρέμπορος. Λαθροδιακινητής είναι το βυτιοφόρο και κάποιος βενζινάς, ενώ λαθρέμπορος είναι το δεξαμενόπλοιο και οι φίλοι σας. Στα διυλιστήρια πηγαίνετε λοιπόν., εκεί που μπαίνουν τα φορτηγά. Βάλτε gps στα βυτιοφόρα για να δείτε πού θα πάνε. Δεν ξέρετε ούτε τα βασικά. Λέτε ότι θα κλείσετε τα βενζινάδικα. Καλά δεν γνωρίζετε ότι έχουν μπροστινούς;

Μίλησε για τα ακίνητα. Δεν ξέρετε τα βασικά για τα ακίνητα. Ξέρετε ότι τα ακίνητα είναι φούσκες. Αγοράζετε με αντικειμενική αξία. Αυτό δεν ισχύει σε καμμία ευρωπαϊκή χώρα. Πώς θα πάρετε το μαύρο χρήμα από αυτόν που αγοράζει το ακίνητο;;  

Σε ό,τι αφορά τα μετρητά, ό,τι κάνετε δεν το κάνετε για τη φοροδιαφυγή. Γιατί όλα πρέπει να γίνονται μέσω τραπεζών; Απλώς εξυπηρετείτε τους τραπεζίτες με τις προμήθειες. Νομοθετείτε όχι για το συμφέρον των πολιτών αλλά των τραπεζιτών. Θέλετε να φτιάξετε μια αχρήματη κοινωνία. Δεν μπορεί να γίνει. Από την εποχή των σπηλαίων υπήρχε η ανταλλακτική οικονομία.

Μου είπε ένας υπερήλικας ότι, μιας και μιλάμε για φοροδιαφυγή και παράνομο χρήμα, ας κάνουν έναν έλεγχο στα «πόθεν έσχες» των πολιτικών για να δούμε πώς έχουν τα ακίνητα και τα χρήματα στις τράπεζες. Έχει άδικο; Όχι. Έχει δίκιο!

Είπε ο πρωθυπουργός ότι οι Έλληνες πρέπει να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση και να κόβουν αποδείξεις όλοι. Ναι. Αλλά μην κυνηγάτε τον κόσμο ως κυνηγοί κεφαλών. Δώστε κίνητρα για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις. Ακούστε την πρότασή μας. Ό,τι αγοράζω μπαίνει στα έξοδά μου. Τι έσοδα έχω; 10 ευρώ. Τι έξοδα έχω; 8 ευρώ. Τα 2 ευρώ φορολογούνται. Είναι ο ΦΠΑ. Θα αναγκαστούν όλοι να κόψουν αποδείξεις.

Ο πρωθυπουργός συνέκρινε ανόμοια πράγματα. Το ελληνικό φορολογικό σύστημα στηρίζεται στους έμμεσους φόρους, ενώ στην Ευρώπη όχι. Στηρίζεται στην παραγωγή. Αφού λοιπόν αυξάνετε το αφορολόγητο, μειώστε τους έμμεσους φόρους. Δεν το κάνετε όμως. Αυτό είναι παραδοχή της αποτυχίας σας.

Το 2019 είχατε πει ότι θα καταργούσατε το τέλος επιτηδεύματος για όλους το 2023. Το καταργήσατε; Όχι. Για μερικούς μόνο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για 21.000 ελεύθερους επαγγελματίες που εισπράττουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, υπαινισσόμενος ότι φοροδιαφεύγουν. Τους τσουβάλιασε όλους ως εν δυνάμει φοροφυγάδες. Γιατί δεν τους ελέγχετε; Γιατί δεν μπορείτε! Δεν μπορούν οι υπηρεσίες. Δεν υπάρχει προσωπικό. Και μας λέτε ότι θα κάνετε έλεγχο σε 30-40 χιλιάδες που δεν θα αποδεχθούν τα τεκμήρια. Πώς θα τους ελέγξετε αυτούς;

Με τη ρύθμιση αυτή προσδοκάτε να πάρετε 400 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια ΦΠΑ είναι 4 δισ. Ιδού τα χρήματα! Κόψτε αποδείξεις. Βάλτε τον Έλληνα να ζητά αποδείξεις. Δώστε κίνητρα.

Είπατε για τα τεκμήρια των ελευθέρων επαγγελματιών στην Ευρώπη. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την Ευρώπη: Στην Ιταλία το όριο εσόδων είναι 85.000 ευρώ για όλες τις δραστηριότητες. Στην Γαλλία το όριο για την εμπορία είναι 188.700 ευρώ, ενώ για την παροχή υπηρεσιών είναι 77.700 ευρώ. Στην Σλοβενία το όριο είναι 50.000.

Δυστυχώς όμως μπλέξαμε άσχημα με εσάς. Συγκρίνετε συνεχώς ανόμοια πράγματα. Οι συγκρίσεις που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν απογοητευτικές.

Φτιάξατε ένα ασύμβατο με τη λογική κράτος. Φτιάξατε το νόμο 4804 του 2021, που μιλά για το ασυμβίβαστο λόγω οφειλών και λέει ότι αν κάποιος εκλεγεί δήμαρχος, αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος κλπ, αν έχει κάποια οφειλή που υπερβαίνει τα 300 ευρώ, οφείλει να την εξοφλήσει εντός 10 ημερών, διαφορετικά χάνει τα δικαιώματά του, χάνει το δήμο, την αντιδημαρχία κλπ. Και αναρωτιέμαι, η ΝΔ χρωστά 450 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Γιατί λοιπόν δεν χάνουν τις καρέκλες τους; Είστε σβερκωμένοι στον Έλληνα 40 χρόνια τώρα και δεν παραιτείστε. Εφαρμόστε επιτέλους το νόμο που ψηφίσατε.

Το φορολογικό ν/σ που φέρατε ξεκινά από ένα φαινομενικά σωστό αίτιο, το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λίγα στην εφορία και καταλήγει σε ένα εσφαλμένο αιτιατό, την τεκμαρτή φορολογία επί δικαίων και αδίκων. Δηλαδή, επειδή η εγκληματικότητα των ανηλίκων έχει αυξηθεί σε ποσοστό 30%, θα πρέπει να τιμωρήσουμε τεκμαρτά όλους τους ανήλικους; Αυτό λέτε!

Έστω ότι μια ελληνική εταιρεία Α αγοράσει μετοχές μιας άλλης εταιρείας Β που έχει έδρα εντός ΕΕ, έναντι 200 χιλιάδων ευρώ και αποκτά το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της. Μετά από 3 χρόνια και ενώ η εταιρεία Β έχει ανεβάσει κερδοφορία, η εταιρεία Α πουλά το μερίδιό της για 5 εκατ. ευρώ. Γνωρίζετε πόσο φόρο θα πληρώσει η εταιρεία Α, για τα 4.800.000 ευρώ κέρδη που έβγαλε; Μηδέν! Χτυπήστε τα λαμόγια και αφήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέγγιχτους.    

Έστω, τώρα, ότι ένας ηλεκτρολόγος, που συνήθως έχει 6.000 ευρώ κέρδη, θα κόψει επιπλέον τιμολόγια 5.000 ευρώ προς εταιρείες. Οι εταιρείες θα εκπέσουν τη δαπάνη με συντελεστή 22%, ενώ ο ηλεκτρολόγος θα πληρώσει φόρο για τα αντίστοιχα έσοδα με 9%. Από αυτή τη συναλλαγή το δημόσιο θα χάσει 13%. Είναι λάθη αυτά που κάνετε

Και πείτε μου από ποια οικονομική θεωρία προκύπτει ότι τα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης φέρνουν επιπλέον κέρδη, σε σύγκριση με μια νεώτερη επιχείρηση; Αυτό είναι φαυλότητα.

Από πού προκύπτει ότι ο μέσος ΚΑΔ μπορεί να δώσει δίκαιη φορολόγηση;

Κάνετε σύγκριση με τους μισθωτούς, που με μια μέση φορολόγηση 15.000 ευρώ τεκμαρτό, έχουν αφορολόγητο 8.300 ευρώ, άρα τα 7.000 ευρώ έχουν φόρο 9%. Δηλαδή φόρο 650 ευρώ. Σε αναντιστοιχία, για μία ατομική επιχείρηση η φορολογία είναι πάνω από 2.000 ευρώ και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η προκαταβολή φόρου. Άρα ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να φθάσει τα 3.000 – 4.000 ευρώ φόρο! Πώς είναι δυνατόν να συγκρίνετε ανόμοια πράγματα;

Ας κάνουμε όμως μια σύγκριση στους μισθούς που έπαιρναν το 2021 στην Ελλάδα και στη Γερμανία, 4 διαφορετικοί κλάδοι επαγγελματιών: οι μηχανικοί, οι προγραμματιστές, οι γραμματείς και οι λογιστές.

Μπήκα στην σελίδα του ΕΦΚΑ και είδα ότι, το 2021 ο μηχανικός στην Ελλάδα έπαιρνε 1.326 ευρώ μικτά, ενώ στην Γερμανία ο αντίστοιχος μισθός ήταν 5.440 ευρώ.

Ο προγραμματιστής έπαιρνε 2.820 ευρώ μικτά στην Ελλάδα, και στην Γερμανία έπαιρνε 4.740 ευρώ μικτά!

Ο γραμματέας έπαιρνε στην Ελλάδα 1.342 ευρώ μικτό μισθό και στην Γερμανία έπαιρνε 3.200 ευρώ μικτά!

Ο Ώστιν Ο’ Μάλλεϊ, μεγάλη μορφή, διανοούμενος, έλεγε ότι «όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί»! Ο πολιτικός κουρεύει το πρόβατο και ο πολιτικάντης το γδέρνει. Αποφασίστε τι είστε. Πολιτικοί ή πολιτικάντηδες;

Ο κος Φάμελλος είπε ότι είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία. Και ρωτώ; Τι να συζητήσουμε με τον Τούρκο που θέλει το μισό Αιγαίο και τη Θράκη; Επίσης μας λέτε ότι θα πάτε στη Χάγη, χωρίς τα 12 ναυτικά μίλια και χωρίς ΑΟΖ! Μα έτσι απεμπολείτε το ναυτικό μας δικαίωμα και πάμε στη Χάγη με μειονέκτημα. Το διεθνές δίκαιο είναι ξεκάθαρο.

Άκουσα τον Ερντογάν να λέει «φίλε μου Κυριάκο» και συγκινήθηκα. Λέει ο Ερντογάν: «Φίλε μου Κυριάκο να μιλήσουμε για όλα τα θέματα και για τη Θράκη». Μα και μόνο που ανέφερε τη Θράκη θα έπρεπε να του απαγορεύσουμε να έρθει στην Ελλάδα. Η αναφορά του είναι κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Λέει επίσης: «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε».

Και ύστερα έχουμε εκείνη την απάντηση του κου Μαρινάκη, του κυβερνητικού εκπροσώπου, που είπε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν ο Ερντογάν θα πάει στη Θράκη. Είμαστε καθόλου σοβαροί; Σε ποια χώρα στον πλανήτη υπάρχει αυτό; Έρχεται εδώ ηγέτης άλλης χώρας και γνωρίζουμε το πρόγραμμά του; Είμαστε μπανανία εδώ;

Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Ο Ερντογάν έστειλε και τρίτη επιστολή στον ΟΗΕ πιο σκληρή και γεμάτη «νομικούς ισχυρισμούς», στην οποία σε 5 σελίδες μιλά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Αυτή η επιστολή παραμένει ακόμα αναπάντητη από την ελληνική πλευρά, παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2022 και έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ!

Αντίστοιχη επιστολή – απάντηση της Ελλάδας, που να είναι αναρτημένη, για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει! Δηλ. έχουμε de facto & de jure αποδοχή της απαίτησης της Τουρκίας. Αυτό είναι κερκόπορτα.

Η Τουρκία είναι ακόρεστη. Ο θυμόσοφος ελληνικός λαός έλεγε: «Τούρκον είδες; Γρόσια θέλει. Κι άλλον είδες; Κι άλλα θέλει».

Αν και έχετε φιλικές σχέσεις με τους Τούρκος, δεν παίρνετε κανένα παράδειγμα από αυτούς. Το 1995 το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν λίγο μικρότερο από αυτό της Τουρκίας και μεγαλύτερο από όλων των χωρών των Βαλκανίων μαζί. Το 2023 το ΑΕΠ της Ελλάδα αντιστοιχεί στο 1/4 του ΑΕΠ της Τουρκίας και υστερεί μακρά από το ΑΕΠ της Ρουμανίας!

Όταν οι πολίτες πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και βλέπουν το ελαιόλαδο στα 20 ευρώ / λίτρο και το γάλα για το παιδί τους να είναι απλησίαστο, θα μπορούν να επικαλούνται απλώς την επενδυτική βαθμίδα και όλα θα πηγαίνουν καλά. Επιτέλους νομοθετήστε υπέρ του Έλληνα πολίτη.

Και πάμε στην αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος. Οι πάροχοι μάλιστα έβγαλαν και πίνακα πράξεων, για να δουν τι θα κάνουν με το ρεύμα και πώς θα το πληρώνουν.

Και η μεγάλη απάτη με το ρεύμα είναι η εξής: πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν τη βασική τιμή χρέωσης για το πράσινο τιμολόγιο. Αυτή την τιμή την κλειδώνουν για 6 μήνες, αλλά αυτό που δεν ξέρει ο καταναλωτής είναι ότι από μήνα σε μήνα θα αλλάζει το ποσοστό έκπτωσης. Π.χ. τα 12 λεπτά που προσφέρει ως βασική τιμή ένας πάροχος προκύπτουν από μία έκπτωση 50%. Δηλ. η βασική τιμή ήταν τα 24 λεπτά, αλλά τον Ιανουάριο η έκπτωση ήταν 50%. Άρα ξεκινά με 12 λεπτά! Τα 24 λεπτά υποχρεωτικά θα μένουν σταθερά για 6 μήνες, όχι όμως και τα ποσοστά έκπτωσης! Τον Φεβρουάριο η έκπτωση μπορεί να μην είναι 50%, αλλά 10%, οπότε ο καταναλωτής θα χρεώνεται με 21,6 λεπτά. Αυτό είναι ένα τρικ των παρόχων για να προσελκύσουν πελάτες με φθηνή τιμή εκκίνησης, αλλά μήνα – μήνα θα τους ροκανίζουν την έκπτωση.

Μεγάλη σημασία έχει ποιες είναι οι τιμές των συντελεστών που ενεργοποιούν τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Άλλο ένα σημαντικό νούμερο είναι ο συντελεστής Α (της προσαύξησης). Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του, τόσο πιο πολλά θα χρεώνεται ο καταναλωτής από τον τύπο της ρήτρας.

Απλά οι πάροχοι είναι ψεύτες και κλέφτες!

Μία ερώτηση: με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη οι κλέφτες του Σημίτη απέκτησαν ακαταδίωκτο; Το Δημόσιο δεν παρέστη σε δίκη για το σκάνδαλο των μιζών του κου Παπαντωνίου. Γιατί; Η ΖΗΜΕΝΣ δεν είχε πει ότι θα έκανε εργοστάσιο 600 θέσεων στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο πού είναι;; Προς τι όλα αυτά τα σκάνδαλα και γιατί τα χαΪδεύετε;

Φτιάξατε ένα κράτος – καρτέλ των ολιγαρχών και των λαθρεμπόρων. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Όπως έγινε στις ΗΠΑ με την ποτοαπαγόρευση το 1920, που ο Αλ Καπόνε με τη μαφία για να πουλήσει ποτά εκμεταλλευόταν το νόμο: αν ήθελε κάποιος ουίσκυ του το πουλούσε ως φάρμακο, αφού ο γιατρός το έδινε σε συνταγή. Αν κάποιος προτιμούσε μπύρα, του έβαζε μια ετικέτα που έλεγε NEAR BEER (σχεδόν μπύρα). Και όλα γίνονταν νόμιμα, με το χρήμα να ρέει. Πάντα βέβαια με την κάλυψη των διωκτικών αρχών και των τότε πολιτικών.

Στην Ελλάδα ευδοκιμούν πολλοί τέτοιοι κύριοι. Τώρα βάζουν λίγο χρώμα στο πετρέλαιο και γίνεται πετρέλαιο κίνησης. Έτσι το εμπόριο γίνεται νόμιμο. Αισχροκερδούν οι εταιρείες τροφίμων αλλά νόμιμα, αφού οι πολιτικοί και οι διωκτικές αρχές δεν ενδιαφέρονται ή ενδιαφέρονται αλλά για πράγματα των ολιγαρχών. Έτσι κι αλλιώς «παίρνουν» χρήματα από τους πολίτες με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον φόρο πάνω στο φόρο.

Έχετε δημιουργήσει μια ιδιότυπη δημοκρατία. Την δική σας δημοκρατία. Και την δημοκρατία των ολιγαρχών και των πολύ φτωχών πολιτών. Κάνετε τους Έλληνες φτωχούς. Είστε η κυβέρνηση της ψυχολογικής βίας των φτωχών. Της χειρότερης βίας. Όπως έλεγε ο Γκάντι: «η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια».

Επίσης, αυτό το θέμα με την golden visa προσέξτε το. Είναι φούσκα και θα σκάσει. Και όταν σκάσει θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Σταματήστε το τώρα!

Εμείς διαφέρουμε από εσάς. Είμαστε υπέρ του κοινωνικού ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κρατική επιστασία. Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας αλλά με γνώμονα τον ανταγωνισμό, στο πλαίσιο των δημοκρατικών κανόνων της κοινωνίας και της αγοράς.

Εσείς υποσχόσασταν μεροληπτική μεταχείριση υπέρ των ελευθέρων επαγγελματιών, που σήμερα τους κατακρεουργείτε, γιατί υπηρετείτε τους ολιγάρχες και όχι τον μικρομεσαίο Έλληνα πολίτη.

Κύριοι της ΝΔ, ξεγελάτε τον Έλληνα με την βοήθεια των ΜΜΕ. Αλλά όπως έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν «μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, μπορείς να ξεγελάς λίγους για όλο τον καιρό, αλλά δεν μπορείς να τους ξεγελάς όλους όλο τον καιρό». Αυτό κάνατε εσείς. Ξεγελάσατε τον Έλληνα και τώρα τον γδέρνετε.  



Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας με αφορμή την καθυστέρηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού των συμβολαιογράφων.

Από τον Ιούνιο του 2022 ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός για 386 νέους συμβολαιογράφους. Ένα χρόνο μετά δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και μέχρι σήμερα δεν έχει ομαλοποιηθεί η διαδικασία και δεν έχει προχωρήσει η αποστολή των φακέλων στις αρμόδιες υπηρεσίες και έτσι δεν έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οι σχετικές προσκλήσεις στους αρμόδιους εισαγγελείς. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν διοριστεί ακόμα οι επιτυχόντες συμβολαιογράφοι.

Ο βουλευτής τονίζει στην ερώτηση: «Το Υπουργείο δεν δίνει μια σαφή απάντηση για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διορισμοί παραπέμποντας στο 2024. Οι περισσότεροι από τους επιτυχόντες έχουν αφήσει τις εργασίες τους και περιμένουν τον διορισμό τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους κατάσταση».

Η διαδικασία του διορισμού είναι απαρχαιωμένη και χωρίς ψηφιακό εκσυγχρονισμό και για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό απασχολούνται δύο υπάλληλοι του Υπουργείου που μάλιστα αυτό το διάστημα απασχολούνται με άλλον διαγωνισμό με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

Για όλα αυτά τα θέματα το συντονιστικό των αδιόριστων συμβολαιογράφων με επιστολή τους έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό αλλά ακόμα δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα τους.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν θα προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών διορισμού των σχεδόν 400 επιτυχόντων συμβολαιογράφων.