Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  8:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023

Δεδομένου ότι το 90% του παγκοσμίου εμπορίου διακινείται δια θαλάσσης, η επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών διαμετακόμισης, αλλά και στα κόστη των καυσίμων, είναι αναπόφευκτη.

Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του o πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σχετικά με τις επιπτώσεις στο εμπόριο από τις επιθέσεις στον Κόλπο του ‘Αντεν, στα εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και την Διώρυγα του Σουέζ με προορισμό την Μεσόγειο και το λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, εφόσον η παρέμβαση των Η.Π.Α. με την πρώτη ομάδα των χωρών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που ανέλαβαν δράση για τη διαφύλαξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν αποδώσει σύντομα, τότε οι οικονομικές ζημίες, σε παγκόσμια κλίμακα, θα ανέλθουν ημερησίως σε πολλά δισεκ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις  εκτιμήσεις των ειδικών, το προ διετίας δεκαήμερο κλείσιμο της Διώρυγας δημιούργησε καθυστέρηση 2 εβδομάδων στις αφίξεις στον Πειραιά και άλλα λιμάνια της Μεσογείου, καθώς και 3-4 εβδομάδες επιπλέον χρόνο στις τελικές παραδόσεις εμπορευμάτων.

  • Η τότε αναμονή των πλοίων, με φορτία αξίας άνω των 9 δισεκ. δολαρίων, εκτιμάται ότι κόστισε, σε παγκόσμια κλίμακα, περίπου 6 δισεκ. δολάρια για κάθε εβδομάδα καθυστέρησης.

Ευνοήθηκαν, βεβαίως, τα ναύλα, ειδικά στα πετρελαιοφόρα που διπλασιάστηκαν, λόγω αλλαγής πλεύσης πολλών πλοίων, στη μακρά ρότα 15.000 μιλίων γύρω από την Αφρική, ενώ δημιουργήθηκε μεγαλύτερη ζήτηση πλοίων λόγω του εγκλωβισμού 320 πλοίων στο Σουέζ.

  • Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από την αποφυγή της διώρυγας δέχεται η ενεργειακή αγορά, παρασύροντας ανοδικά την τιμή του πετρελαίου.

Μεταξύ των πλοίων που βρίσκονται σε αναμονή από την πλευρά της Μεσογείου, είναι πολλά τάνκερς που μεταφέρουν ημερησίως 9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, από και προς την Ασία, με φορτία κυρίως από Καζακστάν, Ρωσία, Λιβύη και Αζερμπαϊτζάν.
Επιπλέον, η Διώρυγα εξυπηρετεί τη διακίνηση του 4% του παγκόσμιου όγκου LNG, σε ετήσια βάση. Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες μεταφορών θα επιβαρυνθούν και, αντίστοιχα, θα επιβαρύνουν, με επιπλέον κόστος για κάθε ημέρα καθυστέρησης, τους παραλήπτες των φορτίων.

  • Να σημειωθεί ότι η Διώρυγα του Σουέζ, μήκους 120 μιλίων, αποτελεί την ταχύτερη διαδρομή ναυσιπλοΐας που συνδέει την Ευρώπη και την Ασία, με μηνιαία διέλευση καθαρού φορτίου άνω των 100 εκατ. τόνων, που αντιστοιχεί στο 12% του παγκόσμιου όγκου και του 30% των εμπορευματοκιβωτίων, που ανέρχονται σε 1,4 εκατ. μηνιαίως.

Με φόντο το ενεργειακό και τις πληθωριστικές πιέσεις, το παγκόσμιο εμπόριο, αιφνιδίως, βρίσκεται ενώπιον ενός ιδιότυπου «εκβιασμού» από τους Χούτι, που έχουν συμπαραταχθεί με την Χαμάς, και εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις κατά πλοίων, εμπλέκοντας τη διεθνή ναυτιλία και το εμπόριο. Μια καταδικαστέα πράξη που, ενώ έχει τα χαρακτηριστικά περιφερειακού χαρακτήρα, εντούτοις, επηρεάζει τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Φορείς της ποντοπόρου ναυτιλίας όπως, Bimco, Intercargo, ICS και ECSA έχουν ζητήσει την λήψη μέτρων με τον σχηματισμό πολυεθνικής δύναμης από έναν στόλο πολεμικών πλοίων για την αστυνόμευση της περιοχής και την αποκλιμάκωση της έντασης. Οι εταιρίες BP, Maersk, MSC, CMA, Hapag Lloyd, μετά και την αύξηση των ασφαλίστρων κατά κινδύνων πολέμου, αμέσως ανακοίνωσαν αναστολή διελεύσεων από την Ερυθρά και αναδρομολόγηση με περίπλου της Αφρικής, που σημαίνει 10 ημέρες επιπρόσθετο ταξίδι για 700.000 TEU, με εμπορεύματα αξίας 35 δις δολαρίων και βεβαίως ζημιά για τα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου και κυρίως του μεγαλύτερου που είναι ο Πειραιάς.

Από το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας αναμένονται οδηγίες προς τα ελληνόκτητα πλοία που κινούνται στη θαλάσσια περιοχή, ενώ η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λ.Σ. έχει ήδη εκδώσει συστάσεις προς τα πληρώματα για επαγρύπνηση και νυχτερινό διάπλου. Δεδομένου ότι το 90% του παγκοσμίου εμπορίου διακινείται δια θαλάσσης, η επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών διαμετακόμισης, αλλά και στα κόστη των καυσίμων, είναι αναπόφευκτη. Σε αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων, ευχόμαστε να υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης και να αποφευχθεί η «τέλεια καταιγίδα», γιατί διανύουμε μια περίοδο που το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανάγκη από ηρεμία και η εφοδιαστική αλυσίδα χρειάζεται τη διαθεσιμότητα της μεγαλύτερης Διώρυγας του κόσμου, καταλήγει το δελτίου Τύπου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την αισιοδοξία του για άρση στο αδιέξοδο της υπόθεσης Μπελέρη εκφράζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με ανακοίνωσή του στο X (Twitter).

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του, ο Αλβανός πρωθυπουργός αρχικά αιτιολογεί την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) της Αλβανίας να αρνηθεί να χορηγήσει άδεια ορκωμοσίας στον προφυλακισμένο Μπελέρη. Ωστόσο παραδέχεται, όπως και το δικαστήριο, ότι υπάρχει αδιέξοδο στην υπόθεση.

Προ ημερών, αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε από τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, όμως ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο. Όπως ξεκαθάρισε η επίλυση του ζητήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη ΕΕ.

«Η υπόθεση Μπελέρη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας – Αλβανίας αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου» είχε εξάλλου επαναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, ως πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Αναλυτικά όσα γράφει σχετικά ο Έντι Ράμα στην ανάρτησή του, με την οποία αναγνωρίζει τον Φρέντι Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο:

«Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το Ειδικό Διακστήριο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει ως τέτοιος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχή, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα και εύκολα κατανοητή.

Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χειμάρρας.

Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης, παρά πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».

edi rama 21 12 2023

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση και να χάνει τη θέση που κατείχε μέσα στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, που δείχνει ότι ύστερα από την παραίτηση Τσίπρα, την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και τη διάσπαση με την αποχώρηση μεγάλου αριθμού στελεχών και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, έχει και μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων προς πλήθος κατευθύνσεις.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η συσπείρωση αυτή τη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις στο 51% με μεγάλες διαρροές προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αλλά και προς την Νέα Αριστερά.

Το αποτέλεσμα είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση, όπως και σε αυτή του Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου να σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, με 10,1%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη φορά υποχώρησε δημοσκοπικά στο 11,4% (από 12,2% τον Νοέμβριο). Το ΚΚΕ έχει 8,2% (τον Νοέμβριο είχε 9,2%). Από την άλλη, η Νέα Αριστερά, στην πρώτη μέτρησή της από τη Metron Analysis δεν ξεπερνά το 2%, δείχνοντας ότι έχει δρόμο μέχρις ότου αποκτήσει ένα ευρύτερο ακροατήριο, πέραν του στενού κομματικού.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η ΝΔ που σημειώνει ελαφρά άνοδο στο 30,9% (τον Νοέμβριο είχε 30,5%), να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη διαφορά της από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Ως προς την εκτίμηση ψήφου που κάνει η Metron Analysis αυτή αποτυπώνει πάλι μια σαφή πρωτοκαθεδρία της ΝΔ με ένα εκτιμούμενο 38%, απέναντι σε εκτίμηση 14% για το ΠΑΣΟΚ και μόλις 12,4% για τον  ΣΥΡΙΖΑ και 10% για το ΚΚΕ. Η εταιρεία εκτιμά ότι όλοι οι σχηματισμοί της άκρας δεξιάς έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στη Βουλή. Αντιθέτως, δεν εκτιμά ότι ακόμη έχει αυτή τη δυνατότητα η Νέα Αριστερά.

Ενδεικτική της προβληματικής κατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ και του ρήγματος που υπάρχει στη σχέση του με σημαντικό τμήμα του εκλογικού ακροατήριο είναι και η υποχώρηση της εκλογικής επιρρροής του (δηλαδή η μέτρηση του ποσοστού των ανθρώπων που μπορεί να τον ψήφιζαν αλλά και αυτών που με τίποτα δεν θα τον ψήφιζαν).

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 το 37% των ψηφοφόρων θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 26%, ενώ ένα εντυπωσιακό 73% δηλώνει ότι δεν το ψήφιζε ποτέ.

Συγκριτικά η ΝΔ έχει μια ισορροπία 50-50 και στις δύο απαντήσεις ενώ ακόμη και το ΠΑΣΟΚ έχει 46% που μπορεί και να το ψήφιζε και 54% που δεν θα το ψήφιζε.

Το «αγκάθι της χαμηλής δημοτικότητας Κασσελάκη

Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται και στη χαμηλή δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Ο νεός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 23% θετικές γνώμες και 71% αρνητικές (τις περισσότερες από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την άλλη σταθερά υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 44% θετικές γνώμες (πίσω από το 47% του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στην τρίτη θέση με 40% θετικές γνώμες και 53% αρνητικές.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Η απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική επιχείρηση “Prosperity Guardian” στην Ερυθρά Θάλασσα, θέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε μια επιχείρηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας “προθύμων” και όχι διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η χώρα», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

«Προτεραιότητα για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή -πέραν της τήρησης των δεσμεύσεών της ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ- δεν πρέπει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά στον διπλωματικό της ρόλο, του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας», τονίζει.

«Υπάρχουν σαφώς σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας και ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στον Κόλπο του ‘Αντεν, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία σε συνέχεια του πολέμου στη Γάζα. Πέραν των στρατιωτικών πρωτοβουλιών η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικεντρωθεί σε διπλωματικές ενέργειες για την ειρήνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις», σημειώνει ο Στ. Κασσελάκης και καταλήγει: «Η Ελλάδα και η ΕΕ γενικότερα, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο σε αυτό το πλαίσιο».

Πηγή: ertnews.gr

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην διεθνή task force για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και θα στείλει φρεγάτα στην περιοχή όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι τεταμένη μετά τις απειλές των Χούθι πως θα «χτυπούν» ανά 12 ώρες πλοία που περνούν από την περιοχή.

Υπό το φόβο αυτό, συστάθηκε διεθνής task force, στην οποία, όπως ανακοίνωσε σήμερα (21.12.2023) ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων των Χούθι απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Όπως τόνισε, οι χώρες που επιδιώκουν να διατηρήσουν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και έτσι, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν ότι στήθηκε η επιχείρηση Prosperity Guardian.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην task force είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ όταν ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Κεφαλογιάννης συμμετείχε στην σύσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ η οποία συγκλήθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν με κύριο θέμα τη δημιουργία μιας ναυτικής δύναμης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς επιθέσεις των Χούθι με drones σε πλοία που διασχίζουν την περιοχή.

Τότε τα pronews.gr/defenenet.gr έλαβαν σχετική πληροφορία για το αμερικανικό αίτημα το οποίο συνίστατο στην παροχή μιας φρεγάτας του ΠΝ προκειμένου να παράσχει αντιαεροπορική κάλυψη εναντίον των drones των Χούθι που τα στέλνουν κατά των εμπορικών σκαφών που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Η φρεγάτα του ΠΝ που η κυβέρνηση θέλει να στείλει, μπορεί να βρεθεί πλέον εν μέσω εμπόλεμης ζώνης στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς οι Χούθι έκαναν ξεκάθαρο ότι τα πολεμικά πλοία που θα βρεθούν στην περιοχή θα είναι νόμιμος στόχος των πυραυλικών τους δυνάμεων.

Nα σημειωθεί ότι ο ηγέτης του σιιτικού, υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος των Χούθι της Υεμένης, Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι, προειδοποίησε χθες ότι η οργάνωσή του θα αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αναμιχθεί περισσότερο στις υποθέσεις της οργάνωσης του ή στοχοθετήσει την Υεμένη.

Ο αλ Χούθι προειδοποίησε επίσης άλλες χώρες να μην εμπλακούν σε ένα πολυεθνικό σχηματισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ.

Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν να αναμειγνύονται περισσότερο, οι Χούθι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα θέσουν στο στόχαστρο και τα πολεμικά αμερικανικά πλοία και τα συμφέροντά τους με πυραύλους», είπε ο αλ Χούθι, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προέβη σήμερα, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, στην εξής δήλωση:

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.

Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian», για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσα επίσης, κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πλευρά.

Είναι αυτονόητο ότι η Φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

pronews.gr

Τα «κοράκια» δείχνουν να ενισχύονται απέναντι στους δανειολήπτες ακόμα περισσότερο καθώς η κυβέρνηση, η οποία κατά την προσφιλή τακτική της κατέθεσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα τροπολογία, καταργεί ουσιαστικά τις ελάχιστες βελτιώσεις, που εγκρίθηκε μόλις πριν δύο εβδομάδες ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία -όπως υποχρεούνταν εξαντλώντας όμως κάθε χρονικό περιθώριο- την ευρωπαϊκή οδηγία 2021/2167 για την ενημέρωση των οφειλετών.

Με απλά λόγια θα δούμε ακόμα και να παίρνουν σπίτια οι διάφορες εταιρείες χωρίς καν να έχουν ενημερώσει τους δανειολήπτες!

Το επίμαχο άρθρο 4 βρίσκεται ανάμεσα σε διάφορα άλλα για τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΑΒ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για ενίσχυση του τουρισμού στη Ρόδο και τον ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά στην τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», το οποίο πέρασε μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.

Πλέον όλα τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους δεν θα υπάγονται στην κοινοτική οδηγία και άρα δεν θα χρειάζεται ούτε καν να ενημερώνονται οι οφειλέτες. 

Ειδικότερα, ο πρόσφατος νόμος για τους servicers, 5072/2023 (άρθρο 41) καταργούσε διατάξεις του νόμου 4354/2015 περί εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και εταιρειών απόκτησης απαιτήσεων από Δάνεια και πιστώσεις.

Ωστόσο, στην τροπολογία προστέθηκε το εξής: «Κατ’ εξαίρεση οι πράξεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων, καθώς και οι συμβάσεις διαχείρισης αυτών, οι λαμβάνουν χώρα μέχρι 30ή Δεκεμβρίου 2023, εξακολουθούν να διέπονται από ν. 4354/2015. ‘Οπου άρθρο 3Α του ν. 4354/2015 γίνεται αναφορά άλλες διατάξεις του ν. 4354/2015, νοείται και ως παραπομπή στις αντίστοιχες διατάξεις του Μέρους Β του παρόντος. Η παρ. 5 του άρθρου 3Α του ν. 4354/2015 εφαρμόζεται αναλόγως και για καταχώριση συμβάσεων διαχείρισης του άρθρου 14 του παρόντος».

Επίσης, προβλέπεται ότι «η περ. ε) παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 5072/2023 (Α’ 198) τροποποιείται, να εξαιρεθούν από εφαρμογή του Μέρους Β’ οι συμβάσεις διαχείρισης πιστώσεων που μεταβιβάζονται πριν 30ή Δεκεμβρίου 2023, και περ. ε) διαμορψώνεται ως εξής: “ε) μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις πιστώσεων, που μεταβιβάζονται πριν από 30ή Δεκεμβρίου 2023, καθώς και στις συμβάσεις διαχείρισης αυτών¨”».

Το ζήτημα έθιξαν από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. Ο πρώτος έκανε λόγο για ανοσιούργημα, που ακυρώνει στην κυριολεξία όποιο υπόλειμμα λογικής και προστασίας και νοιαξίματος του νομοθέτη για τους δανειολήπτες. Ο δεύτερος κατήγγειλε πως κανένας δεν τολμά να σταθεί απέναντι στα κόμματα και να πει ότι «ναι εμείς υποστηρίζουμε».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ισχυρίστηκε πως πρόκειται μόνο για «τακτοποίηση νομικής φύσης ως προς το χρονικό διάστημα μεταξύ 5 και 31 Δεκεμβρίου».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ήλθε ! Το ΧΡΕΟΣ τιμής και σεβασμού στην οικογένεια ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και το ιστορικό ΚΑΛΕΝΤΖΙ εκπληρώθηκε.

Η πατρογονική οικία του ΓΕΡΟΥ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ πλήρως ανακαινισμένη μετατρέπεται σε σύγχρονο Μουσείο πολιτικής σκέψης και λαογραφίας.

Τρεις ημερομηνίες ορόσημο που καθόρισαν την πορεία του έργου 

Μάρτιος 2018: Η οικία μεταβιβάστηκε στον Δήμο Ερυμάνθου μετά από  αγορά από τους τελευταίους ιδιοκτήτες και εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.

Φεβρουάριος 2019: εγκρίθηκε η πρόταση ένταξης του έργου  στο Ευρωπαϊκό Διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδα - Ιταλία  μετά από εισήγηση και σοβαρή προετοιμασία από την Περιφέρεια.

Δεκέμβριος 2023: το έργο της ανακαίνισης της οικίας και δημοτικού σχολείου ολοκληρωμένο κτιριακά και λειτουργικό Μουσειακά αποδίδεται στον Δήμο Ερυμάνθου και τους πολίτες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ένα ευχαριστώ σε όσους πίστεψαν - οραματίστηκαν- ενέταξαν - εκτέλεσαν και υλοποίησαν το έργο.

Είναι ένα έργο με μεγάλο συμβολισμό!

Το Μουσείο και τα αγάλματα θα στέκουν αγέρωχα στον Ερύμανθο ως Φάρος προοδευτικών ιδεών οδηγώντας τους αγώνες για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Εθνική Υπερηφάνεια.

Το ιστορικό ΚΑΛΕΝΤΖΙ, η γενέθλια μου Γη, είναι και θα είναι η ΜΕΚΑ της δημοκρατικής παράταξης.

Οι ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ είναι και θα είναι η αναφορά μας.

Όταν ολοκληρώνεται ένα  προσωπικό ΤΑΜΑ αισθάνεσαι ΓΑΛΗΝΗ και ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

"'Οσοι ευρίσκονται εις τας πλαγιάς των υψηλών βουνών δεν κατορθώνουν να βλέπουν την κορυφήν των. Μόνον η απόστασις επιτρέπει την θέαν του μεγαλείου των.

Συμβαίνει περίπου το ίδιον με τους μεγάλους άνδρας της Ιστορίας. Οι άνθρωποι της γενεάς των τους εννοούν ολιγώτερον. Μόνον ο θάνατος και ο χρόνος παρέχουν την απόστασιν η οποία επιτρέπει εις την Ιστορίαν να αναλάβη το έργον της.

Αλλά υπάρχουν και αι υψηλαί κορυφαί, εις την ανάβασιν των οποίων αποκάμνει και η Ιστορία. Και είναι τότε ο θρύλος, ο οποίος διηγείται τη δόξαν των."

Γεώργιος Παπανδρέου, 22 Απριλίου 1936

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναλυτικές απαντήσεις για θέματα που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία, την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ δίνει σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα thesocialist.gr η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά.

Η Χριστίνα Σταρακά, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για την ακρίβεια: «Εδώ και 2,5 τουλάχιστον χρόνια, το ΠΑΣΟΚ βλέποντας τι γίνεται με την ακρίβεια, την ώρα που η κυβέρνηση κοιμόταν τον ύπνο του…ενόχου, επαναλαμβάνει συνεχώς την εξής πρόταση: να μειωθούν άμεσα οι έμμεσοι φόροι σε βασικά αγαθά και καύσιμα».

Για τη φορολογία: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος «φορομπήχτης» της τελευταίας 20ετίας».

Για το ΠΑΣΟΚ: «Ξέρετε ποια είναι η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ; Συνδυάζει τρία πράγματα: Ανανέωση, εμπειρία, σοβαρότητα. Αυτό το τρίπτυχο, ανανέωση, εμπειρία, σοβαρότητα, καθιστά το ΠΑΣΟΚ υποδοχέα προοδευτικά σκεπτόμενων πολιτών από παντού. Ο κατακερματισμός προφανώς βοηθάει τη Δεξιά, αλλά το παρήγορο και το ελπιδοφόρο είναι ότι αναδύεται το ΠΑΣΟΚ ως ο πόλος της ένωσης δυνάμεων απέναντι στη συντήρηση».

Για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο: «Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ ο παραγωγός δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, είναι λειτούργημα για το έθνος μας. Δυστυχώς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπονται και απαξιώνονται συνεχώς, αντί να αποτελούν την κορυφή στην πυραμίδα της οικονομικής μας πολιτικής».

Για την Αιτωλοακαρνανία: «Δεν αφήνουμε τίποτα που αφορά την Αιτωλοακαρνανία να πέσει κάτω και να μην το φέρουμε στη Βουλή, να μην ελέγξουμε την κυβέρνηση, να μην παρουσιάσουμε τις θέσεις μας. Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά όλα αυτά και αφορά όλη τη χώρα και όχι μόνο το νομό μου: Η ελληνική περιφέρεια ερημώνει. Αλλά τι περιμένουμε να γίνει όταν κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε ότι κλείνουν πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Περιφέρεια, κλείνουν τράπεζες, κλείνουν ΕΛΤΑ, κλείνει το ένα, κλείνει το άλλο, δεν λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας; Πώς περιμένουμε να μείνει ο άλλος στον τόπο του όταν όλα κλείνουν ή υπολειτουργούν; Όταν δεν συζητάμε για καμία επένδυση της προκοπής στην περιφέρεια, παρά μόνο πότε θα ολοκληρωθεί η επένδυση στο Ελληνικό; Και με το δημογραφικό μόνο το ΠΑΣΟΚ ασχολείται».

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

1. Κυρία Σταρακά αυτές μέρες πέρασε από την Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2024, ένας προϋπολογισμός που από τα 5 δις εσόδων που προβλέπει τα 4 προέρχονται από άμεσους ή έμμεσους φόρους. Πώς σχολιάζετε το γεγονός αυτό; Ποιές θεωρείτε ότι θα είναι οι επιπτώσεις στον πολίτη;

Εδώ και 2,5 τουλάχιστον χρόνια, το ΠΑΣΟΚ βλέποντας τι γίνεται με την ακρίβεια, την ώρα που η κυβέρνηση κοιμόταν τον ύπνο του…ενόχου, επαναλαμβάνει συνεχώς την εξής πρόταση: να μειωθούν άμεσα οι έμμεσοι φόροι σε βασικά αγαθά και καύσιμα. Η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει, αρνείται να κάνει αυτό που έκαναν τόσες και τόσες χώρες στην Ευρώπη. Ξέρετε γιατί; Γιατί κρατώντας τους έμμεσους φόρους ψηλά, κρατώντας την αισχροκέρδεια ψηλά, κρατώντας την ακρίβεια ψηλά, γεμίζει τα κρατικά ταμεία για να συντηρεί το κομματικό της κράτος και τον στρατό των μετακλητών της. Και ό,τι περισσεύει, από τα δικά μας χρήματα, τα μοιράζει σε pass σε μία παράσταση φιλευσπλαχνίας. Αυτό ζούμε δύο χρόνια τώρα. Και την ίδια ώρα που είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε. με τα υψηλότερα έσοδα από φόρους κατανάλωσης, που πληρώνουν κυρίως τα μικρομεσαία και ευάλωτα νοικοκυριά, είμαστε στην πρώτη τριάδα με τα χαμηλότερα έσοδα από επιχειρήσεις, τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι σημειώνουν τρομακτικά κέρδη. Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι μείωσε τους φόρους αλλά στη πραγματικότητα οι φόροι επί ΝΔ αυξήθηκαν κατά 23% και τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 37,9% όταν η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ είναι μόλις 9,3%. Για να μην κουράζετε κανείς διαβάζοντας νούμερα, κρατήστε αυτό που είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2024: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος «φορομπήχτης» της τελευταίας 20ετίας.

2. Οι μετρήσεις δείχνουν μία μεγάλη κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ , κάτι αναμενόμενο λόγω της εσωστρέφειας στο κόμμα. Πώς ωφελεί το ΠΑΣΟΚ αυτή η κατάσταση; Σας ανησυχεί ο κατακερματισμός των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς;

Ξέρετε ποια είναι η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ; Συνδυάζει τρία πράγματα: Ανανέωση, εμπειρία, σοβαρότητα. Ανανέωση με το Νίκο Ανδρουλάκη και πλειάδα νέων στελεχών στην πρώτη γραμμή – ήδη όλοι παραδέχονται τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κοινοβουλευτικής μας ομάδας στην αντιπολίτευση. Εμπειρία από ένα έργο που άλλαξε την Ελλάδα και από μία βαθιά γνώση του ποιες είναι οι προοδευτικές λύσεις σήμερα. Όταν εμείς μιλούσαμε για πράσινη ανάπτυξη, κλιματική κρίση και ψηφιακή διακυβέρνηση, άλλοι δεν έβλεπαν πιο πέρα από τη μύτη τους. Και σοβαρότητα που αποτυπώνεται στη σωρεία προτάσεων που καταθέτουμε συνεχώς στην κρίση του ελληνικού λαού για όλα τα προβλήματά του: από τα κόκκινα δάνεια και την ακρίβεια, μέχρι την αγροτική παραγωγή, την έλλειψη εργατών γης και την παραγωγή δικής μας ενέργειας. Αυτό το τρίπτυχο, ανανέωση, εμπειρία, σοβαρότητα, καθιστά το ΠΑΣΟΚ υποδοχέα προοδευτικά σκεπτόμενων πολιτών από παντού. Στο ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Δημοκρατία και σε άλλα κόμματα υπάρχει κόσμος που διψάει για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και κοιτάζει προς τα εμάς. Και να μην ξεχάσω και τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που μπορεί να απέχουν από τα κόμματα, αλλά διψάνε για το προοδευτικό, το φρέσκο στην πολιτική. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε μία πολύ σημαντική παράμετρο των δημοσκοπήσεων το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ουσιαστικά μαζί με τη Νέα Δημοκρατία στην ερώτηση «αν θα μπορούσατε να το ψηφίσετε». Τώρα με σκληρή δουλειά πρέπει να τους πείσουμε. Γιατί κανένας μας, κανένας προοδευτικός πολίτης δεν αισθάνεται ωραία με την αλαζονική κυριαρχία της ΝΔ. Η κατάσταση αυτή πρέπει να εξισορροπηθεί, για να ισορροπήσει πολιτικά η χώρα και να αποκτήσει προοπτική. Ο κατακερματισμός προφανώς βοηθάει τη Δεξιά, αλλά το παρήγορο και το ελπιδοφόρο είναι ότι αναδύεται το ΠΑΣΟΚ ως ο πόλος της ένωσης δυνάμεων απέναντι στη συντήρηση. Και έχουμε την αξιοπιστία να το κάνουμε.    

3. Η οπαδική βία ήρθε ξανά στο προσκήνιο με την επίθεση στον αστυνομικό σε αγώνα βόλεϊ στου Ρέντη. Πως κρίνετε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση;

Ξέρετε από πότε υπάρχει πλήρες νομοθετικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας; Από το 2011 και το 2012. Από την κυβέρνηση Παπανδρέου και την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μάλιστα το σχετικό νομοσχέδιο, που περιελάμβανε δέσμη μέτρων, από το χρήμα στον αθλητισμό μέχρι τις λέσχες φιλάθλων, το είχαμε δουλέψει τόσο πολύ διακομματικά που ψηφίστηκε το 2012 και από τη Νέα Δημοκρατία. Η σημερινή κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τίποτα από αυτά. Αντίθετα 3 φορές τα τελευταία χρόνια, μετά από τραγωδίες με ανθρώπινα θύματα, ακούσαμε τον κύριο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια. Τώρα φτάσαμε στο οριζόντιο μέτρο του κλεισίματος των γηπέδων. Ο ανίκανος, ό,τι δεν μπορεί να διορθώσει, το κλείνει. Το ζήτημα είναι να παίρνεις το νομοθετικό πλαίσιο που έχεις, να το εφαρμόζεις, να το διορθώνεις όπου δεν δουλεύει και να προχωράς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Μόνο επικοινωνία. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουν χάσει τελείως την μπάλα και σε θέματα δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη. Αυτό που έγινε το καλοκαίρι με την επιδρομή Κροατών χούλιγκανς που διέσχισαν τη μισή Ελλάδα είναι αποκαλυπτικό του πλήρους ξεχαρβαλώματος. Ποιοι την πληρώνουν; Ο απλός οπαδός, ο αστυνομικός. Και, δυστυχώς, συνάνθρωποί μας με τη ζωή τους. Αν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση θα εφαρμόζαμε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και ταυτόχρονα θα απαγορεύαμε δια βίου την είσοδο σε αθλητικούς χώρους σε όσους εμπλέκονται σε πράξεις οπαδικής βίας. Παράλληλα θα αξιοποιούσαμε τις τεχνολογίες ταυτοποίησης σε συνεργασία με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία για τη καταπολέμηση της βίας, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη χώρα. Μία κυβέρνηση οφείλει να είναι αποφασιστική σε τέτοια ζητήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι, ούτε πρόκειται να γίνει. Εμείς θα είμαστε.

4. Κατά κοινή ομολογία και λόγω του χαρτοφυλακίου σας κάνετε εξαιρετικά συχνά καίριες παρεμβάσεις για τον πολύπαθο αγροτικό τομέα. Πώς κρίνετε τον χειρισμό των θεμάτων του πρωτογενή τομέα από την Κυβέρνηση;

Ασχολούμαι χρόνια με τον αγροτικό τομέα, στην Αιτωλοακαρνανία μας τα προϊόντα της γης και της κτηνοτροφίας είναι πρώτη πηγή εισοδήματος. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και τις αγωνίες του αγρότη και του κτηνοτρόφου και είμαι πάρα πολύ τυχερή που έχουμε έναν αρμόδιο τομέα στο ΠΑΣΟΚ γεμάτο από ανθρώπους με εμπειρία και γνώση. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ ο παραγωγός δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, είναι λειτούργημα για το έθνος μας. Γιατί ξέρουμε, βλέποντας τι γίνεται διεθνώς, ότι βασικός παράγοντας πλέον της ισχύος μίας χώρας είναι η επισιτιστική της ασφάλεια και αυτονομία. Όσο περισσότερο καλύπτεις τις διατροφικές σου ανάγκες με δικά σου προϊόντα, τόσο ισχυρότερος είσαι. Και τόσο καλύτερα μπορείς να σχεδιάζεις την προώθηση προϊόντων σου στο εξωτερικό για να βελτιώνεις το εμπορικό σου ισοζύγιο και να δημιουργείς εισόδημα για τους παραγωγούς σου. Δυστυχώς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπονται και απαξιώνονται συνεχώς, αντί να αποτελούν την κορυφή στην πυραμίδα της οικονομικής μας πολιτικής. Ο αγροδιατροφικός τομέας βρίσκεται σε απόγνωση με αυτά που έχει να αντιμετωπίσει. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δοκιμάζουν τον πρωτογενή τομέα εδώ και μερικά χρόνια, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. Το κόστος ενέργειας και του συνολικού κόστους παραγωγής, το πρόβλημα της ακαρπίας, της μείωσης των υδάτινων πόρων, της μείωσης των καλλιεργήσιμων εδαφών για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης από τον ΕΛΓΑ, της έλλειψης εργατών γης. Τι μέτρα έχει πάρει για όλα αυτά η κυβέρνηση σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό; Πετσόκομμα πόρων, μείον 355 εκατομμύρια ευρώ για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, μείον 20 εκατομμύρια ευρώ για τη φυτική και ζωική παραγωγή. Αλλά 7 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω για βολέψει η ΝΔ τα δικά της παιδιά στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Συν απίθανα μικροκομματικά παιχνίδια με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με θύματα τους ίδιους τους παραγωγούς. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι σε θέση να δώσει ούτε άμεσες λύσεις στα προβλήματα και στις αγωνίες των αγροτών που φέτος αντιμετωπίζουν τη χειρότερη χρονιά από άποψη συγκομιδής και παραγωγής, ούτε μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον αγροτικό κόσμο. Για αυτό και οι παραγωγοί γυρίζουν όλο και περισσότερο την πλάτη στην πιο αντιπαραγωγική κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων.

5. Τέλος θα ήθελα να μου πείτε και κάποια πράγματα για την εκλογική σας περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία. Ποιές παρεμβάσεις θεωρείτε αναγκαίες για τους πολίτες; Ποια τα προβλήματα;

Δεν αφήνουμε τίποτα που αφορά την Αιτωλοακαρνανία να πέσει κάτω και να μην το φέρουμε στη Βουλή, να μην ελέγξουμε την κυβέρνηση, να μην παρουσιάσουμε τις θέσεις μας. Από τη μεγαλύτερη ακαρπία εδώ και 20 χρόνια που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί μας, μέχρι την τραγική υποβάθμιση των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου. Από το ενδεχόμενο λουκέτο από την κυβέρνηση σε δικαστήρια του νομού μας μέχρι τα λουκέτα στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ. Από τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα που κινδυνεύουν, όπως είναι αυτά που αφορούν την Αμβρακία-Αμφιλοχία και τον Βάλτο, μέχρι κρίσιμα έργα υποδομής που όλο εξαγγέλλονται και ποτέ δεν ολοκληρώνονται.

Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά όλα αυτά και αφορά όλη τη χώρα και όχι μόνο το νομό μου: Η ελληνική περιφέρεια ερημώνει. Μείζον ζήτημα. Η Αιτωλοακαρνανία είναι μέσα στην πεντάδα των νομών που είδαν τη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού τους μεταξύ 2011 και 2021. Αλλά τι περιμένουμε να γίνει όταν κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε ότι κλείνουν πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Περιφέρεια, κλείνουν τράπεζες, κλείνουν ΕΛΤΑ, κλείνει το ένα, κλείνει το άλλο, δεν λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας; Πώς περιμένουμε να μείνει ο άλλος στον τόπο του όταν όλα κλείνουν ή υπολειτουργούν; Όταν δεν συζητάμε για καμία επένδυση της προκοπής στην περιφέρεια, παρά μόνο πότε θα ολοκληρωθεί η επένδυση στο Ελληνικό;

Με το δημογραφικό μόνο το ΠΑΣΟΚ ασχολείται. Με πρόταση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά έγινε το 2017 Ειδικής Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό. Και το 2018 από το ΠΑΣΟΚ σχετικής πρότασης νόμου για την «Εθνική δημογραφική πολιτική και τη Στήριξη της Οικογένειας». Και εμείς το ΠΑΣΟΚ με το Νίκο Ανδρουλάκη θέσαμε το δημογραφικό στην προεκλογική ατζέντα. Μιλώντας για παράδειγμα για πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας ώστε να μπορέσουν τα νέα ζευγάρια να βρουν αξιοπρεπή στέγαση με χαμηλό ενοίκιο, μείωση των φορολογικών συντελεστών για οικογένειες με παιδιά, καθολική πρόσβαση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Και επιμένοντας ότι το δημογραφικό είναι και άμεσα συνυφασμένο με την ακρίβεια, για αυτό και πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Και κάτι τελευταίο: για να πάει και να μείνει ένα νέο παιδί στο χωράφι πρέπει να είναι σίγουρο ότι αυτό που κάνει έχει μέλλον. Και για αυτό πρέπει η Πολιτεία να του αποδείξει ότι αναγνωρίζει πόσο εθνικά κρίσιμο είναι το λειτούργημα του αγρότη. Ότι αναγνωρίζει τη σημασία του. Πώς; Μεταξύ πολλών άλλων, με Δημιουργία Γεωργικών Σχολών, μετά το Λύκειο, για την σύγχρονη εκπαίδευση των αγροτών και με κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή, όπως μείωση της φορολογίας τους και δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης. Μόνο έτσι θα πείσουμε τον νέο παραγωγό να μείνει στον τόπο του και να δημιουργήσει, να κάνει οικογένεια. Κι αυτό είναι κρίσιμο και για την Αιτωλοακαρνανία και για όλη την ελληνική Περιφέρεια.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει επιδεινώσει στο μέγιστο το ζήτημα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, γι’ αυτό πρέπει να επιλυθεί άμεσα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Ρωσοαραβικής Διάσκεψης Συνεργασίας.

«Αυτή η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει επιδεινώσει στο μέγιστο το πρόβλημα της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους. Σήμερα συμφωνήσαμε ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά αυτά τα ξεσπάσματα βίας θα συνεχιστούν», είπε ο Ρώσος υπουργός.

«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως, αλλά, φυσικά, μόλις καταφέρουμε να σταματήσουμε τις τρέχουσες εχθροπραξίες και να λύσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα με κοινές προσπάθειες», τόνισε ο Λαβρόφ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης, που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο, έχει ξεκινήσει όπως και οι εντατικές προετοιμασίες.

Μετά από τη σύσκεψη των τμημάτων και των τομεαρχών με την υπεύθυνη των Think tanks, Διάνα Βουτυράκου, ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων υπό τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργο Βασιλειαδη και συγκροτήθηκε 4μελες συντονιστικό που θα διαμορφώσει το προσυνεδριακο κείμενο.

Το συντονιστικό απαρτίζουν οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας. Στόχος της επιτροπής είναι μέσα τις επόμενες μέρες να καταλήξουν στη δομή του κειμένου ώστε την Τρίτη 27/12 να προχωρήσουν οι επιμέρους χρεώσεις για τη συγγραφή των κειμένων.

Σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κοινή συνισταμένη των μελών της Επιτροπής Θέσεων είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα συμπαγές και στιβαρό κείμενο, όχι απαραίτητα μακροσκελές, το οποίο θα αναλύει την σημερινή πραγματικότητα, διεθνή και ελληνική, τους λόγους της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και θα συγχρονίζεται με τις ανάγκες και τις συνθήκες της νέας εποχής.

Παράλληλα θα επαναβεβαιώνει τις διακηρυκτικές αρχές του κόμματος και θα αποτελεί το πολιτικό εφαλτήριο για την πολιτική αντεπίθεση με στόχο την πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

Πηγή: ertnews.gr

Σελίδα 1 από 2