Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  12:21: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2023

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που αποφάσισαν να περιπλεύσουν το νότιο άκρο της Αφρικής για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και τις επιθέσεις των Χούθι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ως προς το κόστος των δρομολογίων και τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα και προμήθειες.

Εκατοντάδες εμπορικά πλοία πλέον έχουν επανασχεδιάσει τη ρότα τους και κατευθύνονται προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί για τον κόλπο του Άντεν για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, επιλέγοντας μια διαδρομή μεγαλύτερη κατά 10-14 ημέρες από τον κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο των πυραύλων και των ρουκετών των σιιτών ανταρτών της Υεμένης.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο των παγκόσμιων μεταφορών αγαθών.

Το απρόσμενο επιπλέον κόστος για τους κολοσσούς των μεταφορών είναι σημαντικό και εξαρτάται όχι μόνο από την τρέχουσα τιμή των καυσίμων, αλλά και από τους ναύλους, οι οποίοι εξαρτώνται ανά πάσα στιγμή από την προσφορά και τη ζήτηση.

Επίσης, τα λιμάνια που βρίσκονται σε αυτή τη διαδρομή, πέρα από τις ανεπάρκειες από τις οποίες ούτως ή άλλως υποφέρουν, παρουσιάζονται πολύ λίγο προετοιμασμένα για αυτήν την αιφνιδιαστική και ραγδαία αύξηση της κίνησης των εμπορικών πλοίων. Ακόμη και το λιμάνι του Ντέρμπαν στη Νότια Αφρική, που θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο λιμάνι της Αφρικής, διαθέτει πολύ περιορισμένες επιλογές για έκτακτο ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό επιπλέον σκαφών από αυτά που ήδη είχαν προγραμματιστεί. Άλλοι λιμένες βαθέων υδάτων κατά μήκος της διαδρομής του Ακρωτηρίου στις αφρικανικές ακτές, όπως η Μομπάσα της Κένυας και το Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας, πολλοί οικονομικοί αναλυτές και ειδικοί στη ναυσιπλοΐα φοβούνται ότι είναι εντελώς ανεπαρκή να χειριστούν την κίνηση που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Κάποιες πολυεθνικές εταιρείες μεταφορών, όπως η Maersk, ανακοίνωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα πλοία τους να ανεφοδιάζονται κατά την έναρξη του ταξιδιού ή στην άφιξη στον προορισμό. Όμως αυτό δεν είναι πάντα προβλέψιμο. Πολλές φορές στην ανοιχτή θάλασσα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, ειδικότερα κατά μήκος της διαδρομής του περίπλου της Αφρικής. Το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας έχει τη φήμη του «ακρωτηρίου των καταιγίδων» μεταξύ των ναυτικών, ενώ το κανάλι της Μοζαμβίκης είναι επιρρεπές στην εμφάνιση κυκλώνων. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες απαιτούν και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων, που σημαίνει ότι η εξασφάλιση λιμένα ανεφοδιασμού κατά τη διάρκεια της διαδρομής είναι πολύ σημαντική.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της ισορροπίας της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και ιδιαίτερα από την άποψη πώς θα αποτυπωθεί αυτή η προσαρμογή σε οικονομικούς όρους για τους πολίτες σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: Reuters

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από τον Τάιλερ Μακμπέθ.

Ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε μικρά παιδιά που φιλοξενούνται εκεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές μαζί τους, ενώ έδωσε και από ένα δώρο στο κάθε παιδί, με εκείνα να του χαρίζουν μια ζωγραφιά με αφιέρωση και να του λένε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι είναι πολύ συγκινητικό και μεγάλη τιμή που βρίσκεται με τα παιδιά. «Σκεφτόμαστε κάθε μέρα τι θέλουμε για την καινούρια χρονιά και αυτό που θέλουμε είναι πραγματικά να μπορέσει η κοινωνία μας να δει καλύτερες μέρες, και πιστεύουμε ότι υπάρχει ιερή ευθύνη απ’ όλους μας να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και ειδικά παιδάκια σαν κι αυτά εδώ στο Παίδων», υπογράμμισε, ευχόμενος χρόνια πολλά σε όλους και να υπάρχει αλληλεγγύη στην κοινωνία μας.

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδέχτηκε ο κοινός διοικητής των διασυνδεόμενων Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» και Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού», Εμμανουήλ Παπασάββας, συνοδεύοντας τον κ. Κασσελάκη και στην ορθοπεδική κλινική όπου μοίρασε δώρα σε παιδιά που νοσηλεύονται.

Στην επίσκεψη συνόδευσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του κ. Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης.

sinidisi.gr

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραχώρησαν πρόσφατα μεγάλες συνεντεύξεις Τύπου, στη διάρκεια των οποίων έκαναν τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και έθεσαν τους στόχους τους για το 2024.

Ακολουθούν τα όσα αναμένουμε το επόμενο έτος από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών και επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πόλεμος φθοράς

Ο Ζελένσκι σχολίασε την αποτυχία της καλοκαιρινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας αποδίδοντάς την σε έλλειψη πυρομαχικών και υπεροχής στους αιθέρες. Ελλείψεις που επιμένουν την ώρα που ξεκινά εκ νέου ένας πόλεμος φθοράς, με τη Ρωσία να έχει αναλάβει ξανά την πρωτοβουλία.

“Έχουμε ανάγκη στήριξης διότι πολύ απλά δεν έχουμε πυρομαχικά”, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, αρνούμενος να πει περισσότερα για τα σχέδια για το 2024 του ουκρανικού στρατού, ο οποίος έχει περάσει στην άμυνα.

Ο Πούτιν εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίησή του που τα ρωσικά στρατεύματα “βελτιώνουν τις θέσεις τους σχεδόν παντού στη γραμμή επαφής”. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η Ουκρανία σημειώνει προόδους στη νότια όχθη του ποταμού Δνείπερου, αν και πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα “εξολοθρεύονται” από το ρωσικό πυροβολικό.

Κούραση της Δύσης

Ο Πούτιν, η επανεκλογή του οποίου στην προεδρία της Ρωσίας το 2024 μοιάζει δεδομένη, αναφέρθηκε και στη μείωση της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αντικείμενο πολιτικών διαφωνιών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ. Σύμφωνα με εκείνον, η στήριξη αυτή “κινδυνεύει να τερματιστεί” και “φαίνεται να τελειώνει σιγά σιγά”.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πεπεισμένος ότι η βοήθεια θα συνεχίσει να φτάνει στη χώρα του και ότι οι ΗΠΑ “δεν θα προδώσουν” την Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά σχολίασε ότι φοβάται μια αλλαγή πολιτικής από την Ουάσινγκτον, σε περίπτωση που κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024 ο Ντόναλντ Τραμπ.

“Αν η πολιτική του επόμενου προέδρου, όποιος και να είναι, είναι διαφορετική απέναντι στην Ουκρανία, πιο ψυχρή ή πιο φειδωλή οικονομικά, τότε πιστεύω ότι αυτά τα μηνύματα θα έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην εξέλιξη του πολέμου”, εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Έλλειψη ανδρών

Καθώς η έλλειψη ανδρών στο μέτωπο γίνεται ολοένα και πιο φανερή, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε σχέδιο του στρατού, ο οποίος σκοπεύει να επιστρατεύσει “450.000 με 500.000 ανθρώπους επιπλέον” το 2024, χωρίς να κάνει άλλες διευκρινίσεις.

Παράλληλα το Κίεβο επιθυμεί να παράξει “ένα εκατομμύριο drones την επόμενη χρονιά” για να αντισταθμίσει την έλλειψη πυρομαχικών.

Ο Πούτιν εκτίμησε ότι οποιαδήποτε νέα επιστράτευση, μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου του 2022, “δεν είναι απαραίτητη”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία κατάφερε να επιστρατεύσει εθελοντικά 486.000 άνδρες το 2023, μια προσπάθεια που αναμένεται να συνεχιστεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος επίσης υποσχέθηκε να συνεχίσει να ενισχύει τις ικανότητες του στρατού, την ώρα που η Ρωσία στρέφει την οικονομία της προς την πολεμική προσπάθεια και φέρεται να έχει λάβει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα.

Όχι σε διαπραγματεύσεις

Ο Πούτιν τόνισε ότι η ειρήνη θα είναι εφικτή όταν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι στόχοι της Μόσχας, δηλαδή “η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, η αποστρατιωτικοποίησή της”, αλλά και η υιοθέτηση από το Κίεβο “ουδέτερου καθεστώτος”.

Όπως δήλωσε, Μόσχα και Κίεβο είχαν συμφωνήσει σε αυτά τα ζητήματα κατά τις πρώτες μεταξύ τους διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, στην αρχή του πολέμου, συνομιλίες που αργότερα εγκαταλείφθηκαν.

“Υπάρχουν άλλα ενδεχόμενα, είτε να καταλήξουμε σε συμφωνία είτε να λύσουμε το πρόβλημα με τη βία. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε”, υπογράμμισε.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι στόχος του είναι να ανακτήσει τον έλεγχο όλων των ουκρανικών περιοχών που έχει καταλάβει η Ρωσία, περιλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014. “Η στρατηγική δεν μπορεί να αλλάξει”, προειδοποίησε.

Επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. “Σήμερα δεν είναι προσήκον. Δεν βλέπω ένα αίτημα προς αυτή την κατεύθυνση από τη Ρωσία. Δεν το βλέπω από τις ενέργειές της. Στη ρητορική της παρατηρώ μόνο θρασύτητα”, κατήγγειλε.

Ποιο θα είναι το τέλος;

Ο Πούτιν υποσχέθηκε στους Ρώσους ότι “η νίκη θα είναι δική μας”. Κατά τη γνώμη του η Ρωσία έχει πλέον “αρκετό περιθώριο ασφάλειας” για “να προχωρήσει μόνο προς τα εμπρός”. Η ρωσική κοινή γνώμη είναι “σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτική” προς την πολεμική προσπάθεια και η οικονομία της χώρας “έχει απόθεμα ισχύος και σταθερότητας”.

Από την άλλη ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Ουκρανούς να μην χάνουν την “αποφασιστικότητά τους”. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει αν ο πόλεμος θα τελειώσει το 2024: “Πιστεύω ότι κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση” σε αυτό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με δήλωση του εκπροσώπου του, αντιδρά στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, με δήλωσή του αργά το βράδυ της Παρασκευής (22/12) χαρακτηρίζει μάταιη «την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς» να εκμεταλλευτεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και επαναλαμβάνει τη θέση της Άγκυρας περί νομίμων δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Νήσου Κύπρου και νομίμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Νήσο.

Oλόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την έγκριση από την κυπριακή κυβέρνηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου έχει ως εξής:

«Οι περιοχές που καθορίζονται στο “Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο”, το οποίο βασίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταρτίζεται από όλα τα κράτη μέλη, παραβιάζουν υπό αυτή τη μορφή τους τα δικαιώματα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”.

Η Τουρκία έχει καταθέσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020.

Από την αρχή έχει δηλωθεί ότι μονομερείς πράξεις της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης”, σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν θα γίνουν αποδεκτές και οι πρακτικές της χώρας μας στον τομέα αυτό συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή τη φορά, η προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να εκμεταλλευτεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό θεωρείται η τελευταία μάταιη προσπάθεια.

Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Νήσο. Οι παράνομες και εντελώς άπληστες πρωτοβουλίες της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα, δεν έχουν καμία ισχύ και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Οι προσδοκίες της Τουρκίας από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν αλλάξει. Δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των θεμάτων που σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στην περιοχή, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να αναπτύξει τη συνεργασία με την “ΤΔΒΚ”, αποδεχόμενη ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δυνατή μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί».

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η κριτική για τις ελληνοποιήσεις που γίνεται σε σχέση με την πρόσφατη τροπολογία για τους μετανάστες είναι εντελώς αβάσιμη και γίνεται εκ του πονηρού δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, που συμπληρώνει ότι η κριτική αυτή έχει στόχο να διεγείρει τα αντανακλαστικά μιας κοινής γνώμης που έχει δικαιολογημένα τραυματιστεί από την κακοδιαχείριση του μεταναστευτικού προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα ο κ. Καιρίδης εξηγεί ποιες είναι οι ανάγκες που εξυπηρετεί αυτή η ρύθμιση από την κυβέρνηση. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι πρόκειται για εφάπαξ ρύθμιση που πρόκειται να κλείσει οριστικά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δηλώνει επίσης ικανοποιημένος από την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη τις προηγούμενες ημέρες για το μεταναστευτικό μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει μια «ελληνική επιτυχία». Επίσης, μιλάει για τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την Τουρκία, την οποία χαρακτηρίζει πολύτιμη για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Καταλήγοντας αναφέρεται και στα οφέλη από την υιοθέτηση του μέτρου παροχής τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκος πολίτες για 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που έγινε μετά από στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη στη δημοσιογράφο Φαίη Δουλγκέρη και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερώτηση: Είστε ικανοποιημένος από τη Συμφωνία που επιτεύχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ;

Απάντηση: Προφανώς. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή αλλά και μια ελληνική επιτυχία. Πετύχαμε, για πρώτη φορά, να εξισορροπήσουμε την ευθύνη των κρατών πρώτης υποδοχής με την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων. Και διαφυλάξαμε μια σειρά από σημαντικές ρήτρες, για τη μη υπερφόρτωση των νησιών, τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με βάση την εμπειρία της περασμένης δεκαετίας. Είναι ένα θετικό βήμα, στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αποτελεί τον τελικό προορισμό.

Ερώτηση: Η τροπολογία σχετικά με τους μετανάστες έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Ας ξεκαθαρίσουμε τι περιλαμβάνει, τι δεν περιλαμβάνει και σε ποιους απευθύνεται.

Δημήτρης Καιρίδης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Η τροπολογία δίνει πρόσβαση στη νόμιμη εργασία σε μη νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς στην Ελλάδα επί τριετία εφόσον και για όσο έχουν απασχόληση. Η τροπολογία δεν είναι ούτε νομιμοποίηση ούτε ελληνοποίηση, αφού δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής, οικογενειακής επανένωσης ούτε, βέβαια, ελληνική ιθαγένεια. Είναι ένα περιορισμένο και προσεχτικά σχεδιασμένο μέτρο στη βάση του υπάρχοντος πάγιου μηχανισμού της 7ετίας και βάσει των 6-8.000 δικαιούχων αυτού κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι αφορά περί τους 30.000 μετανάστες.

Ερώτηση: Τι απαντάτε σε αυτούς που κατηγορούν την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις;

Απάντηση: Η κριτική για ελληνοποιήσεις είναι παντελώς αβάσιμη, όπως εξηγώ ανωτέρω. Και, συχνά, γίνεται εκ του πονηρού για να διεγείρει τα αντανακλαστικά μιας κοινής γνώμης που έχει δικαιολογημένα τραυματιστεί από την κακοδιαχείριση, για να το πω κομψά, του μεταναστευτικού την περίοδο 2015-2019.

Ερώτηση: Ποιες ήταν οι ανάγκες που οδήγησαν στην υιοθέτησή αυτής της ρύθμισης;

Απάντηση: Η πίεση στην αγορά εργασίας, η ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας, η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που η μαύρη, αδήλωτη εργασία προκαλεί, η αύξηση των δημοσίων εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί. Το πιο σημαντικό αντεπιχείρημα είναι αυτό της ενδεχόμενης δημιουργίας «μαγνήτη» προσέλκυσης και νέων παράνομων αφίξεων. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Ο σχεδιασμός της παρέμβασής μας το αποκλείει. Η ρύθμιση αφορά αφίξεις προ του 2021. Και ο πραγματικός μαγνήτης είναι η Γερμανία όχι η Ελλάδα.

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί ή να ανοίξει ξανά από την κυβέρνηση στο μέλλον;

Απάντηση: Όχι. Η ρύθμιση είναι εφάπαξ. Ανοίγει ένα παράθυρο τακτοποίησης που στη συνέχεια μέσα στο 2024, κλείνει. Ο πάγιος μηχανισμός της 7ετίας και όλες οι υπόλοιπες προβλέψεις του μεταναστευτικού κώδικα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο. Η χώρα βάζει τάξη στην ανομία και προχωρά στη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας για την ενίσχυση της λελογισμένης, νόμιμης μετανάστευσης με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας.

Ερώτηση: Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, σε τι οφείλεται αυτό και πόσο ρόλο έχει παίξει ο διάλογος που έχει ξεκινήσει εκ νέου με την Τουρκία;

Απάντηση: Η συνεννόηση με την Τουρκία βοηθά. Υπάρχει πράγματι πτώση των ροών, όμως ο αγώνας συνεχίζεται, ιδίως στη θάλασσα. Οι επιβαρυμένες διεθνείς συνθήκες δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Η συνεργασία με τις όμορες χώρες, όπως κατεξοχήν είναι η Τουρκία, είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Την επιδιώκουμε προς όφελος της εθνικής προσπάθειας. Και, σήμερα, μετά από πολύ καιρό βρίσκουμε ανταπόκριση.

Ερώτηση: Τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάσατε τη μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στους 27 πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα. Ποιες είναι οι βασικές γραμμές της ;

Απάντηση: Ναι στο νόμιμο, όχι στο παράνομο. Όπως προβλέπουν και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η πολιτική μας βασίζεται σε δυο πυλώνες: είμαστε κάθετα απέναντι στην παράνομη διακίνηση και επιμένουμε στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τον νόμο, αλλά, ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε την ανάγκη της λελογισμένης νόμιμης μετανάστευσης, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και επιλογές. Τα δυο πάνε μαζί. Για να γίνει αποδεκτό το δεύτερο, πρέπει να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Και, για να πετύχουμε το πρώτο, θα πρέπει να δημιουργήσουμε νόμιμες εναλλακτικές.

Ερώτηση: Προχωρήσατε πρόσφατα στην υιοθέτηση του μέτρου παροχής τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκος πολίτες για 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε τι εξυπηρετεί αυτό;

Απάντηση: Το μέτρο της διευκόλυνσης της θεώρησης εισόδου για Τούρκους πολίτες έχει πολλαπλά οφέλη. Πρώτον, βοηθά οικονομικά τα νησιά μας που έχουν δεχτεί μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη. Γι’ αυτό και χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τις τοπικές κοινωνίες. Δεύτερον, βοηθά στην προσέγγιση των δυο λαών, Ελλήνων και Τούρκων, και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την πρόσβαση των Τούρκων στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις αρχές καλής γειτονίας. Όμως, θέλω, με την ευκαιρία, να διορθώσω μία παρεξήγηση. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης με την Τουρκία αλλά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού αφορά τη ζώνη Σένγκεν. Και δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη στενή συνεργασία μας με την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τώρα το πράσινο φως. Η εφαρμογή, μερική ή πλήρης, επαφίεται στη δική μας απόφαση, όποτε και για όσο εμείς θέλουμε.

sinidisi.gr

Κορινθία: Προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες από τη νέα κατολίσθηση που σημειώθηκε στον Ισθμό της Κορίνθου, η οποία μάλιστα έγινε σε διαφορετικό σημείο από εκεί που εκτελούνται τα έργα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το korinthostv.gr, η νέα κατολίσθηση έγινε κάτω από τις παλιές γραμμές του τρένου.

Τον περασμένο Ιούλιο είχε σημειωθεί ακόμη μία κατολίσθηση, εκείνη τη φορά στη διώρυγα της Κορίνθου στο πρανές της μεριάς της Πελοποννήσου, κάτω από τη σιδηροδρομική γέφυρα του Ισθμού.

Στα πλάνα που ακολουθούν φαίνονται κομμάτια βράχων και χώμα να πέφτουν στη διώρυγα το πρωί της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες μάχες συνεχίζονται σήμερα (23/12/2023) στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο παλαιστινιακός πληθυσμός ελπίζει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια μετά την υιοθέτηση απόφασης για αυτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Έπειτα από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων για να αποφευχθεί το βέτο των ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας εντέλει υιοθέτησε χθες απόφαση που καλεί να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πολιορκημένο θύλακο.

Η απόφαση δεν καλεί να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», κάτι που απορρίπτουν το Ισραήλ και ο βασικός σύμμαχός του, οι ΗΠΑ. Παροτρύνει να «δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή παύση των εχθροπραξιών».

Η υιοθέτηση του κειμένου, χάρη στην αποχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατά την ψηφοφορία, χαρακτηρίστηκε από κάποιους επιτυχία της διπλωματίας, καθώς το το Συμβούλιο Ασφαλείας δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την απραξία του από το ξέσπασμα του πολέμου.

Όμως το αν και κατά πόσον θα έχει αληθινό αντίκτυπο στο πεδίο παραμένει αβέβαιο. Η ανθρωπιστική βοήθεια, που μπαίνει με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας, δεν μπορεί να καλύψει τις πελώριες ανάγκες του πληθυσμού, ο οποίος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή του λιμού, όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Πριν από την ψηφοφορία, το Ισραήλ, που κάνει ελέγχους στα φορτηγά που εισέρχονται στον θύλακο, στηλίτευσε την «ανικανότητα» των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τη διανομή βοήθειας. Κάτι που επανέλαβε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κόεν χθες.

«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα γίνουν πιο αποτελεσματικά στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να εξασφαλιστεί πως δεν θα καταλήγει στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς», υποστήριξε μέσω X (του πρώην Twitter).

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»

Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ χαιρέτισε το «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», επιμένοντας ταυτόχρονα πως είναι ανάγκη να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός άμεσα».

Αντίθετα, από τη δική της πλευρά η Χαμάς, που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση, χαρακτήρισε την απόφαση «ανεπαρκή», κρίνοντας πως δεν «ανταποκρίνεται στην καταστροφική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η σιωνιστική πολεμική μηχανή» (σ.σ. το Ισραήλ).

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημους διαθέσιμους αριθμούς των ισραηλινών αρχών. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας εκείνη την ημέρα, από τους οποίους πάνω από εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου. Όμηροι παραμένουν ακόμη 129, πάντα κατά τις ισραηλινές αρχές.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.057 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και εφήβους, κι έχουν τραυματίσει άλλους 53.000 και πλέον, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν πάνω από 8.000 παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά την αρχική φάση των βομβαρδισμών, ο ισραηλινός στρατός άρχισε την 27η Οκτωβρίου χερσαίες επιχειρήσεις, αρχικά στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, κατόπιν στο νότιο. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, λέει οι απώλειές του έκτοτε είναι 139 στρατιωτικοί. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον απολογισμό αυτόν.

Σήμερα ο Τσαχάλ ανακοίνωσε πως σκότωσε «τρομοκράτες» κι εντόπισε υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήγμα στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά) τραυμάτισε πολλούς Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

«Το μήνυμά μου στον κόσμο είναι πως πρέπει να μας κοιτάξει, να μας δει, να διαπιστώσει πως πεθαίνουμε. Γιατί αδιαφορεί;», είπε με αγανάκτηση σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η Ουάλα αλ Μεντίνι, παλαιστινιοαιγύπτια εκτοπισμένη, καθώς έφευγε από τον καταυλισμό προσφύγων της Μπουρέιτζ (κεντρικά), έπειτα από προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού.

Κίνδυνος λιμού

Ο πόλεμος μετέτρεψε σε συντρίμμια μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, μικρού θυλάκου 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μεγάλο υπερπληθυσμό, όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρα, θάλασσα και γη ανάγκασαν 1,9 εκατ. Γαζαίους —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έπειτα από δυο και πλέον μήνες πολέμου, μόλις 9 από τα 36 νοσοκομεία του θυλάκου λειτουργούν ακόμη εν μέρει —όλα βρίσκονται στον νότο—, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ διεθνείς οργανισμοί επιμένουν να προειδοποιούν πως ο πληθυσμός απειλείται από λιμό.

Παρά την απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε χθες τα «τεράστια εμπόδια» για τη διανομή βοήθειας που οφείλονται όπως το βλέπει στον τρόπο που το Ισραήλ διεξάγει την «επίθεσή» του.

Θύμισε ότι «136» εργαζόμενοι σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών «σκοτώθηκαν μέσα σε 75 ημέρες», κάτι «που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ», όπως υπογράμμισε. Μόνο αν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «θα αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απελπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας» καθώς θα επιτραπεί η διανομή της απαραίτητης βοήθειας, συμπλήρωσε.

«Η πιο πιεστική απαίτηση για τον πληθυσμό της Γάζας είναι να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός άμεσα», υπερθεμάτισε μέσω X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επιμένοντας ότι «η πείνα, ο λιμός και η εξάπλωση ασθενειών» απειλούν τον παλαιστινιακό θύλακο και «επιτείνονται από τον αποδεκατισμό των δομών υγείας και τις επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγείας».

Τις επόμενες ημέρες, «10.000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών θα υφίστανται την πιο θανάσιμη μορφή υποσιτισμού»,προειδοποίησε εξάλλου η UNICEF σε ανακοίνωσή της.

Μεσολάβηση

Οι προσπάθειες των μεσολαβητών, της Αιγύπτου και του Κατάρ, συνεχίζονται προκειμένου να συναφθεί συμφωνία για νέα ανακωχή, έπειτα από αυτήν μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και να φθάσει περισσότερη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακο.

Όμως τα μέρη παραμένουν αδιάλλακτα. Η Χαμάς απαιτεί να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις προτού διαπραγματευθεί για τους ομήρους. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δηλώνει ανοικτή στην ιδέα να κηρυχθεί νέα ανακωχή, αλλά αποκλείει κάθε κατάπαυση του πυρός προτού επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο της, την «εξάλειψη» της Χαμάς.

Εν αναμονή, η αγωνία των οικογενειών των ομήρων παρατείνεται.

Χθες Παρασκευή το κιμπούτς Νιρ Οζ και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσαν ότι Ισραηλινοαμερικανός όμηρος, ηλικίας 73 ετών, σκοτώθηκε την ημέρα της απαγωγής του, την 7η Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως το πτώμα του βρίσκεται έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «ράγισε η καρδιά του εξαιτίας της είδησης» και πρόσθεσε πως «προσεύχεται» η σύζυγος του άνδρα, που κρατείται επίσης όμηρος, να είναι καλά.

«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε ώσπου να επιστρέψουν σπίτι», υποσχέθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μια πολυμορφική παρουσίαση των Πράσινων προβληματισμών και θέσεων διοργάνωσε το κόμμα των Πράσινων σε τηλε-εσπερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Η κα Μαρία Βασιλάκου, τ. Δήμαρχος Βιέννης και μέλος του Horizon για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Ευρωπαϊκές Πόλεις παρουσίασε το πρόγραμμα, τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει για την δίκαιη Πράσινη μετάβαση αλλά και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί με στόχο την μείωση των εκπομπών  κατά 80% έως το 2030.
Η κα Βασιλάκου τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να ακουστούν πια οι πράσινοι πολιτικοί που παρεμβαίνουν και προειδοποιούν εδώ και πολλά χρόνια για την Κλιματική Κρίση και να υιοθετήσουν όλες οι πόλεις την ολιστική προσέγγιση όπου όλες οι δράσεις πρέπει να μπουν στο πλαίσιο της προσπάθειας της «Αποστολής για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις»  του Horizon με βάθος χρόνου και πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, μέτρα και πόρους και απαραίτητα με την εμπλοκή των πολιτών και όλων των φορέων.
Η τ. Δήμαρχος Βιέννης τόνισε ότι πρόκειται για ένα άλλο νέο μοντέλο διακυβέρνησης με εσωτερική ομάδα έργου που πρέπει να έχει κάθε δήμος.
Τέλος η κα Βασιλάκου επεσήμανε το τεράστιο όπως χαρακτηριστικά είπε λάθος της κυβέρνησης στην εξάρτηση από το Φυσικό αέριο που δεν συνάδει με τον στόχο της μείωση των εκπομπών.
 
Η κ. Γιούλα Αργυρούδη, Περιφερειακή Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου αναφέρθηκε στην πλειάδα των προκλήσεων  που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως η δημογραφική γήρανση, η άναρχη δόμηση, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, η απειλή της χερσαίας και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, στην λειψυδρία, στην υπερθέρμανση, στην ερημοποίηση, στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κ.ά.
Τα νησιά αποτελούν θύμισε, hot spot της Μεσογείου με 20% αύξηση της θερμοκρασίας παραπάνω από την γενική παγκόσμια μέση αύξηση και τόνισε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει γίνει ήδη αισθητή στις ακτές με αδιάβατους δρόμους και δυσχερή την παραμονή των κατοίκων.
Επίσης η κα Αργυρούδη αναφέρθηκε στους λάθος σχεδιασμούς που γίνονται σε έργα και στις παρεμβάσεις και αναφέρθηκε σε μη ενδεδειγμένα φράγματα, στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού στις ανεμογεννήτριες, και στις λάθος επιλογές  στο μοντέλο παραγωγής ενέργειας και στις καλλιέργειες
 
Ο κ. Ηλίας Γιαννίρης τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Αιγαίου αναφέρθηκε στην παραγωγή ενέργειας στα νησιά και ειδικότερα στην έλλειψη τεχνικής υποστήριξης και πόρων των δήμων για να σχεδιάσουν συνολικές πολιτικές και να καθοδηγήσουν και τους πολίτες και τους επαγγελματίες στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Ο κ. Γιαννίρης μέσα από πολλά παραδείγματα όπως η φύτευση των δέντρων, οι ΑΠΕ, η Γεωθερμία, τα LED, οι θερμοσίφωνες κ.ά., έδειξε ότι υπάρχουν απλές και εφικτές πολιτικές που μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακό ηγέτη, αρκεί να υποστηριχθούν τεχνικά οι δήμοι, να υποχρεωθούν οι εργολάβοι σε συγκεκριμένες επιλογές και κατευθύνσεις και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της κοινωνίας μέσα από διαδικασίες σοβαρής και ολοκληρωμένης διαβούλευσης που θα αναδεικνύει την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, σε συλλογική ιδιοκτησία και υπόθεση.
Τέλος σημείωσε την παντελή έλλειψη σχεδίου διαχείρισης της παράκτιας ζώνης.
 
Ο κ. Γιώργος Δημαράς τ. Υπουργός και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ανέδειξε με εικόνες τα χαρακτηριστικά της θερμο-συσσωρευτικά δομημένης αβίωτης  πόλης  όπως είναι η Αθήνα με μια τεράστια μάζα από μπετόν που επηρεάζει όλο το φυσικό πλούτο.
Ο κ. Δημαράς αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που δεν ευνοεί όπως είπε το πρασίνισμα των πόλεων που χρειάζονται επανασχεδιασμό και ρυμοτομικές αλλαγές με πολύ περισσότερους κοινόχρηστους πράσινους χώρους για να γίνουν βιώσιμες. Όπως είπε σε λίγο λόγω παλαιότητας πολλά από τα κτήρια της Αθήνας θα γκρεμιστούν, δεν πρέπει όμως να ξαναχτιστούν με τους ίδιους όρους και θύμισε ότι εκείνος ως υπουργός είχε ξεκινήσει στην διαμόρφωση ενός σχεδίου νόμου που άνοιγε το δρόμο για τις βιώσιμες πόλεις.
 
Ο τ. Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην καταστρατήγηση του άρθρου 102 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν το τεκμήριο της αρμοδιότητας των τοπικών υποθέσεων. Σημείωσε ότι χρειάζεται ριζική διοικητική μεταρρύθμιση και επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης.
Χρειάζεται όμως είπε και αλλαγή στις σχέσεις με την κοινωνία και ένα πλαίσιο συνεννόησης, καθώς και μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημειώνοντας ότι σήμερα παρατηρείται μια παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης του Κεντρικού Κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της απολιγνιτοποίησης της Δυτ. Μακεδονίας, όπου η λιγνιτική μονοκαλλιέργεια δημιούργησε ένα οικονομικό μοντέλο που κατέστησε την περιοχή ως μια από τις πιο ευάλωτες της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή, ενώ η μετάβαση  δρομολογήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και εξελίσσεται στρεβλά  από τα πάνω προς τα κάτω. Οι πράσινες και οικολογικές δυνάμεις ήδη από την δεκαετία του 1990 επισήμαιναν τους κινδύνους για την περιοχή και συνεχώς καλούσαν για μια έγκαιρη προετοιμασία για το επερχόμενο τέλος του λιγνίτη. Δυστυχώς, όλα τα κόμματα της Ελλάδας  μέχρι και πριν από λίγα χρόνια επέμεναν να στηρίζουν τον λιγνίτη και πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι ευθύνες τους για την σημερινή κατάσταση είναι μεγάλες.
Τέλος ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι για να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση πρέπει να υπάρξει συμμετοχικότητα και να εφαρμόζεται η  πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και ο σχεδιασμός να προκύψει μέσα από εκτεταμένη διαβούλευση.
 
Στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τις εναλλακτικές μορφές ήπιου τουρισμού  αναφέρθηκε ο κ.  Κώστας Καράπαυλος, επικεφαλής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου που από την 1η Ιανουαρίου θα συμμετέχει στην διοίκηση του Δήμου.
Ο κ. Καράπαυλος αναφέρθηκε στις συζητήσεις και στην διαβούλευση που κάνουν τώρα στο Ναύπλιο έτσι ώστε να δημιουργήσουν εναλλακτικές μορφές εκδηλώσεων και διοργανώσεων σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς για να προσφέρουν στον ταξιδιώτη εναλλακτικές και διαφορετικές  μορφές διασκέδασης.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον εκπαιδευτικό τουρισμό για τον οποίο προσφέρεται πολύ το Ναύπλιο, και σημείωσε τη διακοπή της γραμμής του τραίνου που δημιουργεί τεράστια προβλήματα πίεσης από Ι.Χ., ενώ θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Κινητικότητας και του  Ήπιου Τουρισμού. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων.
 
Ο κ. Μιχάλης Παναγιωτίδης συντονιστής της Θεματικής Ομάδας Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Πρασίνων μίλησε για την ανάγκη εξασφάλισης δημόσιων χώρων από τους δήμους και την συνεχή απώλεια της δημόσιας περιουσίας.
Στην υπόθεση της γης επεσήμανε η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει τον ρόλο το μεγάλου ασθενή αναδεικνύοντας την ανάγκη μια δυναμικής διεκδίκησης απέναντι σε ένα κράτος που χειρίζεται την γη με πελατειακές σχέσεις.
Ο κ. Παναγιωτίδης επεσήμανε ότι η αποξένωση των δήμων από την διαχείριση του δημοσίου χώρου σημαίνει αποκοπή από το άρθρο 102 του Συντάγματος, Περιβαλλοντικό έγκλημα και ταυτόχρονα, ανατροπή της σχέσης του πολίτη με το περιβάλλον.
Επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα της διασφάλισης της πρόσβασης και την σύνδεση της διαχείρισης της γης με την  μέτρηση του αποτυπώματα που είναι προϋπόθεση για τις ανθεκτικές πόλεις και τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις.
Τέλος ο κ. Παναγιωτίδης ζήτησε τον απεγκλωβισμό κονδυλίων  από το Πράσινο Ταμείο για  απαλλοτριώσεις και εξιδεικευμένο προσωπικό στους Δήμους για την σύνταξη ολοκληρωμένων σχεδίων και διεκδίκησης.
 
Ο τ. Ευρωβουλευτής και Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, μίλησε για την ανάγκη αναστροφής  της υποβάθμισης των αστικών οικοσυστημάτων και ανέλυσε τις δράσεις νομικού περιεχομένου και αλλά ακτιβισμού που ακολούθησαν στην Θεσσαλονίκη για να σώσουν τα δέντρα.
Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην οποία είχε συμβάλει και ο ίδιος ως Ευρωβουλευτής, απαιτεί την διείσδυση της φύσης στην πόλη  και όχι τα δέντρα να αντιμετωπίζονται ως δημόσιος κίνδυνος.
Ο κ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που όπως είπε υπάρχει, πολύ αδύναμο για τα πάρκα και τα άλση, αλλά λείπει παντελώς για τις δενδροστοιχίες των δρόμων. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι η πολιτική των δήμων περιορίζεται στο να προστατευθούν οι δημοτικές αρχές από τις ποινικές ευθύνες των ατυχημάτων και ανέφερε σειρά δικαστικών αποφάσεων  με πρόστιμα και καταδίκες.
Αναφέρθηκε επίσης στις προδιαγραφές που επιβάλει ο νόμος στα διάφορα είδη κλαδέματος και στην τεκμηρίωση που απαιτεί για τις κοπές σύμφωνα με τις αρχές της δασολογικής επιστήμης.
Τέλος ο κ. Τρεμόπουλος αποτίμησε ως θετική την παρέμβαση των Πρασίνων καθώς όπως είπε έτυχε της δημόσιας υποστήριξης θεσμικών και επιστημονικών φορέων και ταυτόχρονα έβαλε στην πολιτική ατζέντα του δημόσιου διαλόγου την διαχείριση του πρασίνου.
 
Τον ρόλο των Πρασίνων στην συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο του Χάρη Δούκα περίγραψε ο τ. Ευρωβουλευτής και Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Δήμου Αθηναίων κ. Νίκος Χρυσόγελος.
Η συμμετοχή τους όπως είπε στοχεύει στο να επηρεάζει όλες τις πολιτικές οριζόντια και όχι μεμονωμένα σε κάποιους τομείς και να  επαναπροσδιορίσει συνολικά το μοντέλο διακυβέρνησης.
Η συμμετοχή τους είπε στοχεύει στο να προσδιορίσει πολιτικές όπως τα ενεργειακά κτήρια, την κινητικότητα, το πράσινο, αλλά και την ανάπτυξη και την οικονομία και όχι μόνο στην Κλιματική ουδετερότητα του δήμου, αλλά και όσα συμβαίνουν στην πόλη από τους τουρίστες μέχρι τις επιχειρήσεις και τους διερχόμενους πολίτες.
Ο κ. Χρυσόγελος ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει μόνο τεχνολογικές αλλαγές, αλλά και προώθηση της κλιματικής δικαιοσύνης στην καθημερινότητα μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας και μέσω ενός δημοκρατικού μετασχηματισμού στην πόλη με διαβούλευση, συζήτηση και συμμετοχή των πολιτών.
Τέλος ο κ. Χρυσόγελος σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός του μοντέλου διακυβέρνησης για την Κλιματική Ουδετερότητα απαιτεί και τον μετασχηματισμό και την ενδυνάμωση των υπηρεσιών τους δήμου με αντιστοίχιση του κλιματικού προσανατολισμού ως προτεραιότητα, καθώς και στην συνεργασία μεταξύ διαφόρων φορέων  όπως και την μεταφορά πόρων από καταστροφικά για το κλίμα έργα που εκτελούνται σήμερα σε δράσεις  που θα προωθούν την κλιματική ουδετερότητα.
 
Στην συζήτηση παρενέβει και η συνεκπρόσωπος των Πρασίνων κα Βασιλική Γραμματικογιάννη, η οποία εξέφρασε τις ανησυχίες της για όλα τα προγράμματα και τις σημερινές χρηματοδοτήσεις που όπως είπε συντελούν αντιφατικά στην υπερσυγκέντρωση των πληθυσμών στα αστικά κέντρα. Μια τέτοια εξέλιξη είπε δημιουργεί περεταίρω πίεση στις ανάγκες και τις απαιτήσεις για ενέργεια,  για εντατική γεωργία,  για αστική κατοικία κλπ. Εξέφρασε λοιπόν την ανησυχία της ότι όλα αυτά τα μέτρα όπως φάνηκε και στην  COP-28 ακυρώνουν στόχους όπως την μείωση του αποτυπώματος στον αγροδιατροφικό τομέα και απλά θα μεταφέρουν το πρόβλημα κάπου άλλου. Στο σημείο αυτό έφερε και το παράδειγμα των δασών όπου τα μέτρα που λαμβάνονται, οδηγούν τελικά στην ερημοποίηση και στη αύξηση των απειλών.
 
Δείτε εδώ το video  της εκδήλωσης: