Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:02: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023

Πλάτη για ακόμη μια φορά, όπως συνηθίζει άλλωστε, έβαλε η μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση στην έξωθεν και άνωθεν επιβεβλημένη συνέχιση της πολιτικής εκποίησης της ελληνικής οικονομίας και αφαίμαξης του εισοδήματος των Ελλήνων φορολογουμένων, με την τελική υπερψήφιση του ληστρικού φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αν κάτι χαρακτήρισε τον αντιπολιτευτικό οίστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, δεν ήταν άλλο παρά η «φιλότιμη» προσπάθεια να μην καταδειχθεί το κυρίαρχο πρόβλημα της απώλειας της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας, και να περιοριστούν τα επίδικα απλά και μόνο στο πρόβλημα της κακής και άδικης διαχείρισης της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών. Έτσι οι αντιπολιτευτικές κορώνες κατέληγαν να ρίχνουν νερό στον μύλο του κοινωνικού αυτοματισμού που υποτίθεται πως κατήγγειλαν.

Ενδεικτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, βασιζόμενος στην έκθεση προβληματισμού της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής και επικαλούμενος την κοινή πείρα σχετικά με το ότι οι μισθωτοί τελούν υπό «ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος» από τους μη μισθωτούς. Υπερψήφισε όμως το 50% του κυβερνητικού νομοσχεδίου!

ΠΑΣΟΚ: Επικαλούμενο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, την κοινή πείρα, κατέθεσε τροπολογία για την μείωση προστίμων και τόκων και την εφ’ άπαξ εξόφληση με αύξηση της προθεσμίας από 30 σε 60 ημέρες, για να υπερψηφίσει το 60% του νομοσχεδίου!

ΚΚΕ: Κατάγγειλε φυσικά τη φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου, μίλησε για δικαιότερη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων και κατέθεσε δική του Πρόταση Νόμου όπου επίσης δεν περιλαμβάνονται μέτρα για την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Οριζόντια φορολόγηση 15% για όλους, εξισώνοντας τον φόρο, αλλά ισοπεδώνοντας την φοροδοτική ικανότητα όλων των κοινωνικών στρωμάτων, εχόντων και μη κατεχόντων!

ΝΙΚΗ: Ευχήθηκε την καθιέρωση απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, με διασταύρωση στοιχείων μέσω ψηφιακής τεχνολογίας και επαγγελματικότερη κατάρτιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού!

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: Αρκέστηκε στην αντιδημοκρατικότητα του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας τον καταδοτισμό και δήλωσε πως θα υψώσει τείχος νομικής προστασίας στους πληττόμενους.

Πραγματική ομερτά! Ούτε κουβέντα για το μνημονιακό πλαίσιο των δανειστών και «εταίρων». Άκρα του τάφου σιωπή για το προσυμφωνημένο με την Κομισιόν από τον Μάιο του 2023 Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Εκκωφαντική αποσιώπηση της αντισυνταγματικότητας της ελεγχόμενης από τους δανειστές ιδιωτικής ΑΑΔΕ που λυμαίνεται το δημόσιο ταμείο!

Οι κύριοι και οι κυρίες της αντιπολίτευσης, με το όψιμο ενδιαφέρον τους για τη δίκαιη φορολόγηση, δεν είναι απλά υποκριτές αλλά, ενεργοί συμμέτοχοι, συνένοχοι στο διαρκές έγκλημα διατήρησης της χώρας σε καθεστώς Κατοχής, εκποίησης και μετατροπής της σε δουλοπαροικία χρέους.

Στην κατάσταση που έχει περιέλθει ο λαός μας, κάθε συζήτηση για το φορολογικό είναι κοροϊδία, ειδικά όταν παραγνωρίζει πως το ζήτημα δεν εξαντλείται σε πρόβλημα δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, αλλά στο ίδιο το μνημονιακό καθεστώς επιβολής δυσβάστακτων φόρων χωρίς καμία ανταποδοτικότητα! Βρίσκεται εκτός λογικής κάθε απόπειρα να καλυφθούν τα ελλείμματα του ισοζυγίου με φορολεηλασία. Πολύ περισσότερο όταν, η όποια «ανταποδοτικότητα» των επιβαλλόμενων φόρων, αφορά αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του συνεχώς αυξανόμενου χρέους, ενώ παράλληλα μειώνει τα εισοδήματα των πολλών και αφαιρεί πόρους από την εγχώρια αγορά και επομένως απομειώνει την αναπτυξιακή δυναμική της πραγματικής οικονομίας, του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Πρόβλημα της φοροδιαφυγής υπάρχει. Το ΕΠΑΜ εξ’ αρχής είχε τονίσει ότι η φοροδιαφυγή σήμερα δεν αφορά ούτε στους μισθωτούς που εξαθλιώθηκαν, ούτε στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ήδη φτωχοποιηθεί από την γενική κατάρρευση της οικονομίας και τα μέτρα περιορισμού και lockdown που πάρθηκαν δήθεν για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής εντοπίζεται να δρα ανεξέλεγκτο εκεί ακριβώς όπου συγκαλύπτει ο αντιπολιτευτικός οίστρος:

  • Στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, που αποτελεί την βασική πηγή φοροδιαφυγής και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μέσω της σκιώδους τραπεζικής, του χρηματιστηρίου και των τοποθετήσεων των τραπεζών σε παράγωγους τίτλους και πιστωτικά προϊόντα.
  • Στις υπεράκτιες (offshore) και εξωχώριες εταιρείες, που απομυζούν κεφάλαια και ζωντανούς πόρους από την ελληνική οικονομία, παρέα με τις εγκληματικές οργανώσεις των «funds και services» που πρόσφατα απέκτησαν δικαίωμα απ’ ευθείας δανεισμού.

Ο μόνος τρόπος για να ανακουφιστεί ο Έλληνας εργαζόμενος και μικρομεσαίος ή αυτοαπασχολούμενος, για να ανακάμψει το εισόδημά τους και να τεθεί σε τροχιά ανάταξης η ελληνική οικονομία, είναι να απαλλαγούμε από το υπάρχον φορολογικό σύστημα στο σύνολό του. Ακόμα περισσότερο που στήθηκε και λειτουργεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, την συσσώρευση και διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, την ρεμούλα και καταλήστευση εισοδημάτων και πλούτου.

Να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό ενός φορολογικού συστήματος, πραγματικής αναδιανομής του εισοδήματος των πολιτών, αλλά και αποτρεπτικού της συσσώρευσης.

Να μειώσουμε την φορολόγηση από το 45% του ΑΕΠ που βρίσκεται μεσοσταθμικά σήμερα, στο 20%. Όπως υπήρξε και λειτούργησε μεταπολεμικά, τότε που το εισόδημα έβαινε σαφώς βελτιούμενο, ενώ το -τότε- μικρό δημόσιο χρέος της χώρας αφορούσε στις επενδύσεις στην βιομηχανία. Όταν η εδραίωση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας απέδιδε σταθερούς βαθμούς εγγύησης στην ανάπτυξη και μεγέθυνση της οικονομίας.

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2023
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Συνέντευξη του Νίκου Ιγγλέση στο Alfa Radio 88,6 της Καβάλας και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Ακοκαλίδου.

ellinikiantistasi.gr

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Δεν φέρνετε τίποτα καινούργιο, ίσα ίσα επαναλαμβάνετε τα ίδια που νομοθετούσατε πριν δύο χρόνια για τον δήθεν εκσυγχρονισμό του κτηματολογίου. Είδαμε μόνο καθυστερήσεις και μετά από δύο χρόνια ακούμε τα ίδια ακριβώς πράγματα», τόνισε με έμφαση η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα ψηφιακής διακυβέρνησης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά, κατά την ομιλία της στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τίτλο «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου».

Αδιάψευστος μάρτυρας της αποτυχίας της κυβέρνησης ήταν «οι ντροπιάστηκες εικόνες χιλιάδων πολιτών που ξενυχτούσαν για να προλάβουν να δηλώσουν τα ακίνητά τους», υπενθύμισε η κυρία Σταρακά και κατηγόρησε την κυβέρνηση:

  • Ότι δεν δίνει καμία λύση στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στην έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού,
  • ότι δεν κάνει τίποτα για να γίνει ο φορέας ελκυστικός ως προς την επιλογή των νέων δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ.

«Δημιουργήσατε στην κυριολεξία μια ψηφιακή γραφειοκρατία αντί να διευκολύνετε τον πολίτη μέσω της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών. Αποτέλεσμα; Ο Υφυπουργός παραδέχτηκε ότι εκκρεμούν 150.000 υποθέσεις στο Κτηματολόγιο, αλλά άλλες σοβαρές εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό κοντά στις 500 χιλιάδες», υπογράμμισε η Χριστίνα Σταρακά.

«Είμαστε η παράταξη που έδωσε έμφαση στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας του κράτους προς όφελος και προς καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» είπε ολοκληρώνοντας η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, αναφερόμενη στο πρωτοποριακό έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και τόνισε πως το Κίνημα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα:

  • Την ανάγκη επιτάχυνσης της εκκαθάρισης του «Ελληνικού Κτηματολογίου» από τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες στις μεταγραφές ακινήτων,
  • την ευελιξία του Ελληνικού Κτηματολόγίου για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων κτηματολογικών γραφείων και των υποκαταστημάτων τους,
  • καθώς και την ψηφιοποίηση για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, τη διευκόλυνση των συναλλαγών και την αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.